İnvertör koyulabilir ancak öncelik olarak görmek hatalı yakalaşım. Bilgisayarlar dahil herşeyi LV yani Low Voltaj a göre ayarlamak daha efektif ve verimli bir çözüm. Örneğin benim sığınakta kullandıdığım bilgisayar linux tabanlı jetson nano 12 volt. Ledler 3 ila 12 volt arasında. Batarya grupları 12 ve 24 volt. Yedekte invertör bulunduruyorum fakat bulundurma nedenim uzun vadede dışarıdan temin etmek zorunda kalabileceğim 220 volt luk cihazları çalıştırma ihtimaline karşı. Sığınak yada sığınma alanında 15 gün kuralı radyoaktivite nin 15 gün içinde %99 oranında kaybolmasından dolayı. Radyasyonda önemli olan ömür boyu alınan toplam radyasyon miktarı olduğu için ilk 15 gün düşük rasyasyona maruz kalmak çok önemli. Bu süre atlatılırsa sonradan alacağımız radyasyonun riski çokda önemli olmayabiliyor. Sığınak için önem sırası , 1. Temiz ve Filtrelenmiş hava, 2. Su, 3. Gıda 4. Enerji, 5. Savunma techizatı, 6. Yakın Mesafe istihbarat, 7.Dış Dünya ile iletişim ve Uzak istihbarat - Daha da fazlası var ama şimdilik fazla kaçar. Sigara kesinlikle olmaması gerekiyor. Boş y ere oksijen israfı. Ama illaki kullanılacaksa aktif karbon filtre ile dumanı emen ayrı bir kabin yapılmas iyi olur. Fakat bu tür detaylar 15 gün için gereksiz de kalabilir. Ayrıca 15 gün içinde yeni bir nükleer saldırının olmayacağını kimse bilemez bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.
@akarca3 ай бұрын
bu harika yorum için teşekkür ederim. notlarıma ekliyorum. herkesinde bu yorumu dikkate almasını tavsiye ederim.
@semmeduАй бұрын
Dediklerin çok doğru ama böyle bir sıgınagı yapmak hem para hem de uygun ortam iste, o da pek çoğumuzda yok. Eskiden, dedemin anlattıgı, ev veya apartman yapılırken en aşagıda ciddi bir sıgınak da yapmak zorunluluğu varmış. Daha sonra, babamın zamanından itibaren, belediyeler sıgınak mecburiyetini önce gevsetmişler, sonra kaldırmışlar, sadece otopark yapılacak demişler. Daha sonra otopark mecburiyeti de kaldırılmıs ve binanın sokağa olan cephesi ölcülüp, arac bpyuna bölünerek, şu kadar araçlık acık otopark denmiş ama aynı sokakta aynı yere cepheli birden çok apartman var ve geldiğimiz sonuc ortada, rezalet bir trafik ve otopark sorunu var. Umarım benzer bir sorunu sıgınak konusunda yasamayız. Yapılması gereken, ciddi bir yasal değişiklik yapıp, tüm müstakil evlere ve apartmanlara, daha inşaat sırasında dayanıklı bir sıgınak ve ayrıca kapalı otopark yapma mecburiyeti getirmek. Evler yapılıp bittiğinde hem güvenilir bir sıgınak hem de kapalı otoparkı olmalı. Böyle yapılan evler de doğal olarak temeli de daha sağlam olacağı için, depreme de dayanıklı olmuş olur. Bu şekilde, zaman içinde hem insanlarımız için kaliteli sıgınak, hem de her apartmana kendi kapalı otoparkı yaptırılarak, kaldırımların ve sokakların araclar tarafından park yeri halline getirilmesi de çözülmüş olabilir. Ama böyle bir durumu ancak vatandaşlar yüksek farkındalık seviyesine ulaşıp da siyasilerden ve yöneticilerden talep ettiğinde çözme durumu var, rantiye kafası devam ederse, bu yapılan dandik evler, Allah korusun, ilk depremde içinde yasayanların mezarı olur. Son yasadıgımız depremde olanlar ortada, yaşananları unutmayalım.
@can-gy2ut26 күн бұрын
bu video sardı! devamı gelsin. özellikle yıllık aylık ve günlük tüketim ihtiyacını hesaplamak iyi hissettiriyor. not: tuvalet için kül kullanılabilir, dedem sabun yerine Kahverengi "humuslu" toprakları kullanırdı, temizlik konusunda riskli olsa da yağ gibi kirleri emdiği için toprak iyi bir etki bırakır. Nemlendirici konusunda özellikle bazı sabunlar cildi kup kuru yapıyor ona dikkat edilmeli bu konuda deneyimlediğim tek çözüm temizlendikten sonra (6 saat) gözeneklerdeki sabunu temizlemek için duş almak. Pek sevilmese de "Sirkeyi" unutmayın kullanılmasına aşina olursanız açlık hissinden temizliğe kadar bir çok derdinize derman olabilir.
@ta1nbk9043 ай бұрын
Türkiye için çok değerli bir içerik, Türkçe bir muadili yok teşekkürler.
@ctanaydi3 ай бұрын
Düzgün bir havalandırma sistemi ve bacanız olsa bile ateş ya da soba yakmayın, tahliye ettiğiniz duman yerinizin tespitine yol açar. Bu tarz senaryolarda öncelik; mümkün olduğunca görünmez olabilmektir.
@hakansalihoglu3 ай бұрын
Su konusu yanlış. Yetişkin bireylerde günlük su ihtiyacı 3 litre. 2 Litre içilen kalan 1 litre ise çay kahve yemek vs için. Sığınakta çay ve kahve gibi kafeinli şeyler tüketirsen ne olur su ihtiyacın artar ve susamaya başlarsın. Bu sebeple kafeinli gıdalar olmamalı. Peki tuz nasıl olmalı sadece kava karardığında kullanılmalı çünkü tuzda susatır ve bu susuzluk kısıtlı suyun olduğu ortamda suyun yetmemesi anlamına gelir. Kıyafete gelirsek, asla ama asla sivil kıyafet koymamalıyız. 2 senaryomuz olmalı. 1 yaz 2 kış gibi. Kışın ona uygun yazın ona uygun askeri kamuflaj içeren kıyafet olmalı ayakkabıdan iç çamaşırına kadar. Sabun ise 3 türde olmalı. Birisi anti bakteriyel sabun diğeri zeytinyağlı defne sabunu gibi sabun üçüncüsü de beyaz klasik hacı şakir gibi bir sabun. İlk sabun ellerimiz için. İkinci banyo için ve şaçta yüzde vücutta yıkanır onunla son sabunda temizlik için. Örneğin tişörtünü elde yıkarsın sabunla ve durulaması kolaydır. Lakin deterjan alırsan yanına ki siz sıvı da olur dediniz çamaşır makinesi yoksa çamaşır makinesi deterjanını kullanman maksimum rüyanda olur bu yüzden toz elde yıkama deterjanı alman gerekir. Onu alsan dahi durulamak zordur çok su gider. Bu yüzden en güzeli sabundur. Sabun tozu da önermem çünkü kirli bir yakaya kalıp sabunu sürmek tozu sepeleyip çitilemekten daha kolaydır. Okuduğun liste ise genel geçer gerçekte çokta işe yaramayacak şeylerdir. Örneğin bir atom bombası patladığında korunman için yerin 500 550 metre altında olman lazım. Yada nükleer santral patlamasında radyasyondan korunman için 3 gün toprak altında saklanman ve iyot tabletleri kullanman gerekir. Yine benzer sıkıntılarda yer altında olamazsan evin 3 katlı olmalı ve üst kat üst sorunları alt kat alt ve topraktan gelen sorunları izole etmeli ve sen orta katta kalmalısın gibi yüzlerce profesyonel bilgi var. Yani derya deniz bu konu ama hazır bir evle olmaz en güzeli arsa alıp sıfırdan bir sistem oluşturmak.
@barisbalkanci99052 ай бұрын
Kamuflaj kıyafetin neden gerekli olduğunu anlamadım. Yanlış anlamayın bilgilenmek için soruyorum.
@hakansalihoglu2 ай бұрын
@@barisbalkanci9905 Tabi hemen açıklayayım, savaş olduğunda şehirde canlı kalsın istemezler ve bu sebeple şehri devamlı tararlar. Bu taramalar bulutların üzerinde uçan termal kameralı sensörlerle kaplı iha diye geçen insansız hava araçlarıyla da olabilir, normal askerlerle de olabilir, uçak yada helikopterlerle de olabilir. Son araştırmam 20 km alanı termal kameraların taradığı yönündeydi. Bu mesafe son teknoloji ile artmışta olabilir. Yaşayan bir canlı olduğunda anında yerini belirtiyor ve gelip o bölgeyi bombardımana tutuyorlar. Yada sen sığınağın vs yok ailenle kaçacaksın bu durumda diyelim ki termal kamera kullanmadılar yada sensörler sadece normal kamera ve gözle tarama yapıyorlar yerini belli etmemen gerekir. Yani kamuflaj kıyafet giymen gereklidir. Şimdi tüm yolları tutarlar veya yolları bombalarlar nereden kaçman gerekir araziden. Ağaçlar yeşildir kamuflajda yeşildir ve yukardan bakıldığında belli olman zorlaşır. Yada uzaktan bakıldığında. Bu arada sensörlere gelirsek duvarın arkasındaki insanı belli eden sensörler var. Örnek veriyorum kaçarken bir alt geçit yada suyu kurumuş kocoman bir beton su borusuna girdin diyelim. İçinden kamyon geçecek boyutta su boruları var. Üzerinde de tonla toprak ve korunduğunu sanarsın ama yerini nokta atışı tesbit edip seni bir roket atardan fırlatılmış roketle füzede diyebilirsin seni bombardımana tutup öldürürler. Bir sığınak ortalama İçerideki gıda suya göre değişir 3 ay yaşamanı sağlatır ve sonrasında mecbur çıkıp kaçman gerekir bu kaçıştada yerini belli etmeyecek kamuflaj kıyafetler giymen gerekir. Yada araç kullanacaksan aracın büyük arazi tekerleklerine sahip yerden yüksek suv olmalıdır. Tabi ona da mat bir kamuflaj kaplaması yaptırabilirsin. Ben bu alanda fuarlara gidiyorum sana askerlerimizin yaptığını anlatayım. Adamlar tavana sepet takmışlar ve onu askeri yeşile boyamışlar. Sonra içini toprakla doldurup çimen dikmişler. Yukarıdan bakınca çimen gözüküyor ama gerçeği araç. Peki neden bunu yapıyorlar çünkü iha denen araçlar o kadar yüksekten uçuyor ki, sıfır bulutlu havada bile göremiyorsun ama o senin yerini tesbit edip bildiriyor yada silahlı ise seni bombardımana tutmaya başlıyor. Yani önlemlerini alırken askeri renkler askeri kıyafetler kullanmalısın ve herşey mat olmalı. Silah dahi alacaksan askeri yeşil mat renkliler tercih edilmeli.
@toprak32982 ай бұрын
Bende beni de aydınlatın lütfen neden sivil kıyafet olmaz
@hakansalihoglu2 ай бұрын
@@toprak3298 arkadaşa tonla yazı yazdım mesajı youtube silmiş. Sorunu özelden sor yanıtlayayım
@sazzcazz46173 ай бұрын
En önemli kalemi Beypazarı sodasini unutmuşsun. Zor zamanlarda bünyeye mineralde lazım
@akarca3 ай бұрын
bu gün markette aklımdaydı, sonraki gidişimde alıyorum
@Rukix23 ай бұрын
Beypazarı kurusu
@mustafa_karagozАй бұрын
çoğumuz apartmanlarda yaşıyoruz her binanın altında sözde sığınak var ama kiler olarak kullanılıyor. acil durumda boşalttık bütün apartmanı doldurduk ben stoğumu yaptım komşu hazırlıksız çıktı geldi kendi malzemelerinden versen bir dert vermesen ayrı bir dert. o yüzden evinde oturmaya devam et.
@coskunorsizmir2 ай бұрын
Kırmızı ışık gece rahatsız etmez. Gün ışığında fazla uyarıcı olur. Gündüz kullanmanızı tavsiye etmem.
@davutsakalli3 ай бұрын
Limon öyle çok uzun durmaz. Belki kurutursan kalabilir? Süttozundan korkmana gerek yok. Kullanmadım diyorsun ancak sütlü ürünlerin yapımında kullanılan bir hal. Sütten bir farkı yok. ("Süt tozu veya kurutulmuş süt, sütü kuruyana kadar buharlaştırarak üretilen bir mandıra ürünüdür. Süt kurutmanın bir amacı sütü korumaktır; süt tozu, sıvı sütten daha uzun bir raf ömrüne sahiptir ve düşük nem içeriği nedeniyle soğutulmasına gerek yoktur." Wikipedia) (internette süttozundan basitce peynir yapımı tarifi de var) ağzına sağlık. Çok sağol.
@akarca3 ай бұрын
benim süte alerjim var:)
@davutsakalli3 ай бұрын
@@akarca Peynir yiyebildiğine göre, süte alerjin olmaması lazım? Laktoz intoleransı falan mı acaba? Neyse, yine de uzun süre saklayabileceğin süttozu, takas malzemesi olabilir. Şu an bile ucuz değil. Hele süt, o bile çok pahalı... Bu arada "süttozu" İle "kahve beyazlatıcısı" birbirine karıştırılır. İki ürünün birbiriyle alakası yok. (Sen biliyorsundur mutlaka da bilmeyenler için yazdım) Sevgiler....
@akarca3 ай бұрын
Laktoz intoleransı var sanırım bende. süte çok meraklı biri değilim de, yoğurt yiyebilsem fena olmazdı...
@davutsakalli3 ай бұрын
@@akarca Ciddi bir şeyin olmamasına sevindim. Laktoz İntoleransı geçici bir durum bildiğime göre. Süt tükettimine göre, vücudunun laktozu sindirme becerisi artıyor. Sevgiler ve kolaylıklar...
@semmedu3 ай бұрын
@@akarca Yogurtda mı yiyemiyorsun? Ev yapımı yogurtta, laktoz parçalanmış ve dönüştürülmüş oluyor, aynı şekilde ev yapımı peynir de o şekilde. Dışardan alınan yogurt ve peynirde çok fazla katkı ve nişaata oldugu için sıkıntılı olabiliyor.
@danyelk3 ай бұрын
harika bir sığınağım vardı, hiç denemdiğim(tütün-sigara) şeyleri ve uzun süredir kullanmadağım şeyleri eklemiştim alkool-pepsi-kola onun dışında yüzlerce gün hayatta kalmayı sağlayacak şeyler. Tüm bunları zombi felaketi etrafında kurgulamıştım. Her şey harika gözüküyordu savunması kolay hartika bir base... Ama başına gelecek felaketi seçemiyorsun.
@Bilim_ve_evren3 ай бұрын
tonguç abi merhaba senin bu serinin ilk videosunuda izlemiştim birinci bölümde hava filtre sistemi düşündüğünü fakat filtrelerin çok pahalı olduğunu söylemiştin bunun için hava giriş fanının takılacağı yere pvc boruları birleştirerek krank mili gibi bir şaft yapıp ucuna emiş fanını takarsan hafif veya azda olsa günü kurtaracak kadar havayı filtre eder ama bu bodrum katlarda geçerli çünkü zemine yakın yerlerde partiküllerin ağır olanları kalır daha gelişmiş birşey istersen küçük sığınaklarda kullanılar bir filtre var 0.01 mikrona kadar filtre edebiliyor fakat bu sistem çok basit eğer elinde 5 kg aktif karbonun var ise ve hepa filtrende varsa bunları bir kutuda birleştirip sığınağın için filtre oluşturabilirsin bunun ev yapımı hali üzerinde çalışıyorum eğer başarabilirsem sana söylerim arkandayız reis
@akarca3 ай бұрын
bu bilgi de harika, teşekkürler yorum için.
@Bilim_ve_evren3 ай бұрын
@@akarca bir şey değil sağol tonguç abi
@eroltaskinАй бұрын
Karbon filtre için iki elyaf arasına mangalkömürü kullanabilirsiniz...Su filtreleme için de kullanılabilir...
@ishaklal253 ай бұрын
Ya abi. Peki sığınak serisi yanında. Apartmanda oturanlar için de bir tür hazırlanma çeksen? Yani varsayalım ki apartman komşularının alayı şerefsiz. Ve biz hazırlıkları onlardan gizli nasıl yapabiliriz? Şimdiden teşekkürler.
@Batuhan01vara3 ай бұрын
Apartmanda sığınak nasıl olacak? Gazzedeki paramparça olan apartmanları binaları görmediniz mi?
@ishaklal253 ай бұрын
@@Batuhan01varaMakast geçici sığınak olacaktı hocam.
@kenanarslan12242 ай бұрын
Kardeşim onuncu kattada otursan sığınagada girsen birsey değişmiyor. Otur evinde ayetel kursi oku bence. Ha şunu diyim savaşlarda evinin konumu çok önemli şehir merkezi mi askeri üste yakın mı yada elektrik santrellerine vs vs. Bunlarda uzaktaysan düşman da salak değil milyonluk bombayı normal bir binaya atmaya. Bu riskler varsa zaten o bölgeyi terket bi şekilde.
@ishaklal252 ай бұрын
@kenanarslan1224 genelde buraya kaç kilometre yakın olursak sıkıntı başlar?
@kenanarslan12242 ай бұрын
@ishaklal25 atılan bombanın tesirine göre değişir. Birde hedefi tutturamaz gelir binayı vurur bilemezsin. Ama bu gibi yerlere en az 1 km uzakta olmak iyidir.
@CIRAKHOME24 күн бұрын
Kuru kompost tuvalet (DIY) Karbon filtre Topraksız tarım düzeneği Full spectrum ampul
@Er_Tugay19233 ай бұрын
Bilgiler icin teşekkur ederim abi emeğine sağlık 🙏🙏
@Distopya13 ай бұрын
Eline sağlık başkan ❤
@cssolak2 ай бұрын
Konserve ton balığı alın. SKT’si 5 yıl
@UlasBicici-hv7cd3 ай бұрын
Kurutulmuş meyve ve defne yaprağı işine yarayabilir hocam
@CENPIRSILVERXD3 ай бұрын
hopp burdayiz reis
@can-gy2ut26 күн бұрын
Hocam şu et benleri hakkında bilgilendirici bir içerik gelir mi? Farkındalık kazanmadan önce sadece görsel bir sorun sanıyordum ama kesilmesi koparılması durumunda kan kaybından dolayı hayati bir risk taşıyormuş! Apandis türü bir risk doğuruyor. En kötüsü de şah damarlarının üstünde et beni olan arkadaşlar var! Zayıf nokta tanımında farklı bir seviye getiriyor, yanlışlıkla başlarına bir şey gelse Krıtık hasar yüzünden tahtalı köyü boylarlar.
@akarca19 күн бұрын
onu bir sağlıkçıya veya doktora sormak lazım, benim uzmanlık alanımın çok dışında...
@hilal98692 ай бұрын
Su bulabilecek mıyız bakalım. Kuru şampuan daha mantıklı
@safaksengul899Ай бұрын
Fıstık ezmesi doyurucudur ben ondan da koydum
@nurayaltintas15225 күн бұрын
Ben günlük alisverisi yapamıyorum hocam nasıl alayım yiyecek vs
@narcolivas9779Ай бұрын
bi video izlerken bi şeyi merak edip başka videolarla mola veriyorum hadi bakalım.
@aselevagulay64043 ай бұрын
Hepa 13 fırtre ve aktıf karbon 12 volt fan güçlü cekim olduki dışarıda nefes alamayacak durumdasın havalandırman bırseye uaramayacak karbondıyoksıt uretmeye başlıyorsun bu malzemelerle kendıne hava temizleme cihazı yapmış olursun bunlara başka malzemede eklediginde güzel bir mini oksijen makinası olur
@akarca3 ай бұрын
bunun nasıl yapıldığını nasıl bulurum? nasıl aratayım?
@aselevagulay64043 ай бұрын
Öncelikle tesekkür ederim geri dönüş için yabancı dilin olmadıgı için izledigim bir youtube kanalında HEPA 13 firtre akvaryum aktif karbon ile birleştirip bir hava temizleme makinesi yapmış tı ama dediğim gibi yabancı dilim olmadığı için diğer malzemeden bir haber oldum bir odaya gaz sıkıp sonra bu cıhazı 1 saate kadar calıştırdıgında dedektörü karbon fıyoksıt ve zehırrı gaz uyarısı kesmişti
@Sessizlik-u8pАй бұрын
Size herkes yorum yapmış ama neden sığınak yapma ihtiyacı duydunuz onu anlamadım 😮biraz daha açıklayıcı olursanız memnun olurum
@abdullahyalirgan58983 ай бұрын
Su tüketimi hava şartlarına göre değişir!
@ganimecicek3 ай бұрын
Yeni geldim.Neye karşı sığınıyoruz.
@Arda-r9l5h2 ай бұрын
Abi kömürlüğü sığınak gibi bişey yapam dedım kendımce el feneri. Kafa lambası pil. Çakmak.kibrit çakmak gazı mum.eldiven. Battal boy çöp torbası. Sıvı sabun. Kalıp sabun. İsveç çakısı. Maske.koruyucu gozluk. Eldiven. bot. Bi tanede sağlam Bi çantam var cep radyosu alacam bide başka ne alabılırım bıde ömürlük yaşanabılır Bı yer yapmak ıcın ne lazım
@akarca2 ай бұрын
Çok şey lazım ama başlamışsın bu da bir olumlu hareket. Bu videolarda anlattığım listeler dokümanlar videoların açıklama kısmında indirilebilir link olarak paylaşılmış durumda. Onları indirip inceleyebilirsin.
@manhuntar96493 ай бұрын
HERKES HATIRLASIN AFGAN GÖÇMENLER YÜRÜYEREK GELDİKLERİNDE ÇANTALARINA FUL ŞEKER VARDI UZUN YOL ALA BILMEK İÇİN NEYİN VE ENERJİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
@akarca3 ай бұрын
veya proteinbar'lar...
@selcukoz0042 ай бұрын
kaloriden yoğunluğundan dolayı. kuruyemiş almak çok mantıklı, fındık yerfıstığı vs 100 gram için 600 kaloriye sahip ve bir iki yıl dayanabilir.
@narcolivas9779Ай бұрын
videolarda geçmişe gittikçe adam yaşlanıyor yav
@engind.91253 ай бұрын
Genel olarak güzel bir liste ama TANG tavsiye eden kişilerin uzman olabileceğini pek sanmıyorum hocam 😊
@akarca3 ай бұрын
bende.
@danyelk3 ай бұрын
bu arada abi american gods taki Mad Sweeneye benziyorsun
@kenanarslan12242 ай бұрын
Sığınağa mı kaçıyoz tatilemi cıkıyoz belli değil 🙄😂 demekki neymiş fakirin bebesi hayatta kalır ama zengin bebesi zor 🤔
@anilyarpuzlu3 ай бұрын
Sıkı takip ediyoruz..39 sn de geldim :)
@oguzturk20553 ай бұрын
slm
@cihaninci142 ай бұрын
ölümle cebellesiyorsun evet en ihtiyacın olan sey tuvalet kagıdı :D
@akarca2 ай бұрын
Öyle deme götünü silemezsen mikroptan ölürsün.
@mehmetsungur37103 ай бұрын
İstifçilik değil telsiz telefon nasıl patlar onu anlat bize
@akarca3 ай бұрын
bir sürü kanal anlattı, uzmanlık alanım değil...
@murathantopcu61063 ай бұрын
Mehmet yorum yapıyorsunuz çok kıymetli fakat adam bir şeyler yapmış eline bir liste hazırlamış anlatmış, yorumunuzu daha kibar bir dille aktarabilirsiniz ayrıca youtube da yerli yabancı kaynaklarda o telsizlere koyulan patlayıcı yapımını bile anlattılar lütfen araştırın kibar olmaya özen gösterin
@hakansalihoglu3 ай бұрын
onu ben video ile anlattım ek olarak topluluk kısmına harika bir yazı yazdım göz atmanı öneririm.
@JohnLong-v2z3 ай бұрын
Tuvalet kağıdı ve sabun sığınağın yarısı, yüzde 25i konserve yemek, yüzde 20 si su, köstebek olarak kazmaya devam, malzemeler değişebilir 😂😂😂