Рет қаралды 5,113
Bolile inflamatorii intestinale
În episodul 9 al seriei de podcasturi TOP-MEDICII, Profesor Doctor Lucian Negreanu (expert gastro-enterolog și internist) abordează extensiv subiectul “Bolile inflamatorii intestinale”.
❇️ Descrise recent, în ultimul secol, acestea au o incidență care a crescut aproape exponențial, cu aproximativ 40%, în ultimele două decenii. În țara noastră, comparativ cu Vestul Europei, incidența rămâne încă redusă. Există două peak-uri de incidență: unul la tineri și un al doilea la persoane cu vârste între 50 și 60 de ani, așa- zisă “boală a seniorilor”.
➡️ Se diferențiază boala Crohn de colita ulcerativă, factorii de risc, relația cu schimbarea profilului microbiomului la administrarea excesivă de antibiotice.
➡️ Sunt boli imunologice, dar nu sunt boli infecțioase.
➡️ Se lucrează la un nou Registru Național de pacienți.
➡️ Prin Societatea Română de Boală Crohn și Colită, am adoptat modele occidentale de înființare de centre la nivel național cu psihologi, gastroenterologi, chirurgi, dermatologi, obstetricieni etc.
❇️ cum se descoperă boala, stadiile avansate care conduc la malnutriție, febra imunologică, scorul Mayo, reprezintă doar câteva din explicațiile foarte interesante și clare ale domnului Profesor.
➡️ Pregătirea integrată a medicului este importantă pentru pacient, mai ales când acesta are comorbidități. Dar, din păcate, modelul medicului nișat pe un segment de specialitate este din ce în ce mai la modă.
➡️ Vindecarea acestor pacienți este un deziderat pentru viitor.
➡️ Viața pacientului cu boală inflamatorie intestinală nu este simplă: unii își pierd locul de muncă pentru că au nevoie de concedii medicale, nu pot merge la un spectacol pentru că au multe scaune etc.
💚 Vizionare plăcută!
#wecare.
#TOPMEDICII.
#TOPDERMCLINICS.