Toprak İşlemenin Zararları Nelerdir? Organik Madde Nasıl Artar?

  Рет қаралды 37,394

Yunus 's Farm

Yunus 's Farm

Күн бұрын

Herkese merhabalar. Bu videomuzda bahçe arası toprak işlemeyi masaya yatırıyoruz. Çekim eski ama içerik güncel. Haydi başlayalım.
Toprak Yapısından Bahsedelim
Toprak dediğimiz madde, ana kayaçların fiziksel ve kimyasal olarak ayrışmasıyla uzun yıllar sonucunda oluşabilmektedir. O yüzden çok çok kıymetlidir. Topraktaki canlılığın asıl mimarları ise mikrobiyal varlıklardır. Uygun sıcaklık ve nem, zengin bir toprakaltı mikroorganizma faunasıyla birleşirse verim kaçınılmaz olur. Durum böyleyken eski toprak işleme alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor.
Günümüzde bağ, bahçe ve tarlalarımızdaki organik madde oranı 1 - 1.5 oranlarına kadar geriledi. Attığımız gübreler eskiden olduğu gibi etki göstermemeye başladı. Verimli topraklarımızı erozyon ve bilinçsiz toprak işlemelerine kaptırdık. Her geçen yıl bir öncekinden daha fazla suni gübre atmamıza rağmen verim hep düşme eğilimi gösterdi. Fazla gübre beraberinde tuzluluğu ve kuraklığı getirdi. Topraklarımız çatladı, başaklarımız küçüldü, meyvelerimiz tatsızlaştı... Bir şeyleri değiştirmenin sizce de vakti gelmedi mi?
Neymiş Bu Organik Madde?
Orman topraklarının neden en verimli topraklar olduğunu hiç düşündünüz mü? Dışardan gübre atılmıyor, ayrıca sulanmıyor, derin derin sürülüp havalandırılmıyor.. İşte Allah'ın düzeninin kusursuzluğu burada kendini gösteriyor. Toprağın görünmez askerleri "Mikroorganizmalar".
Toprak analizlerinde organik maddesi iyi olup diğer besin değerleri düşük çıkan bahçeye pek rastlamadım. Organik maddece zengin topraklar besin stoğu açısından zengin ve bu besinleri ağaca iletmek konusunda son derece uzmandırlar. Attığımız suni gübreleri bile işleyen yine bu canlılardır. Mikoriza mantarların ağacın ulaşamadığı fosforu ağacın adeta pipeti olup besini ağaca ulaştırması bile muazzam bir faydadır.
Organik maddece yüksek topraklar yüksek su tutma kapasitesine sahiptir. Çiftçilerimiz sürüm yapma ile su tutma kapasitesinin artacağı yanılgısından biran önce kurtulmalıdır. Toprak işleme ile toprak küçük parçalara ayrılır ve boşluksuz bir yapı oluşur. Yüzeydeki verimli ve ince toprak yağmurlarla aşağı sızar ve orda pulluk katmanı oluşturur. Bu olay suyun aşağı katmanlara akışını engellediği gibi üstteki toprağın gevşemesine ve erozyona uğramasına sebep olur. Ama organik madde ve materyaller açısından zengin topraklar agregatlaşmış ve gözenekli hale gelmiş olduğundan, suyu sünger gibi emer ve asla erozyonla toprak kaybına yol açmaz.
Organik madde killi topraklarda kil minerallerini parçalayarak aşırı su tutma ve sıcaklarda çatlama problemini ortadan kaldırır. Kumlu topraklarda ise besin ve suyun aşağıya sızmasının önüne geçer ve daha verimli bir toprak yapısı oluşturur.
Toprak İşlemenin Ne Zararı Olur Deme!
1-Toprak işleme, mikrobiyal varlığın kendine ve yaşam alanına zarar verir.
2- Zeytinin besin çeken yüzey kılcal köklerine zarar vererek strese sebep olur. Çoğu çiçek dökümü bu stresten kaynaklanmaktadır.
3-Topraktaki bağlı olan karbonun uçmasına neden olur.
4- Bazı besin maddelerinin okside olarak bitkiye yarayışı olmayan forma dönüşmesine neden olur.
5- Toprakta yatay ve dikey erozyona neden olur.
6- Toprağı güneşe karşı savunmasız bırakarak nem kaybına ve çoraklaşmaya sebep olur.
Peki Organik Maddeyi Nasıl Arttırabiliriz?
1- Aşırı toprak işlemeden kaçın.
2-Toprağa organik atıklar, yanmış hayvan gübreleri, kompost, leonardit vermeye çalış.
3-Bunlara ulaşma imkanın yoksa yeşil gübreleme kapsamında baklagil veya örtü bitkilerinden yetiştir.
4-Mikrobiyal varlık için toprağını serin ve nemli tut. Bunun için malçlama tekniğini kullanabilirsin.
5- Doğal gübre bulma ve yeşil gübre ekme imkanın yoksa leonardit menşeili hümik asit ve organomineral suni gübrelere yer ver.
6- Herbisit kullanmaktan kaçın. Bunun yerine el veya traktör tipi çapalarla yabancı otları biçerek toprak üstüne ser.
Son Söz..
Edindiğim tecrübe ve gözlemlerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki; sizlere tavsiye ettiğim maddeleri dikkate alırsanız bir kaç yıl sonra Organik maddece zengin bir bahçeniz olması hayal değil. Doğayla mücadeleye girmeden, doğanın kurallarına ve düzenine göre hareket edersek inanın verim kendiliğinden gelecektir.
Saygılar, sevgiler, selamlar...

Пікірлер: 202
@sterkkarman8254
@sterkkarman8254 2 ай бұрын
Ben bu idaların doğruluğunu ve yanlışlığını belirlemek için bir takım gözlem ve denemelerde bulundum. Bunlardan biri birlikte dikmiş olduğum 20 ceviz ağacının 5 nin altını otla malçladim. Hiç bir zaman çapa yapmadım bu 5 liye.Sonuç olarak 5 cevizimde hiç hastalık yok ve inanılmaz bir gelişim var .Öbür 15 ceviz hem hastalıklı hem gelişme problemi var. Boyut olarak en az 5kat bazılarının arasında 10 kat fark var . Malçlamanin, toprağı zamanla iğlestirdigini kesinlikle görüyorum.Ormanlardan bunu anlamaliydik.Bize yamanmış olan yanlışları ülke olarak yıkmalıyız.
@fikirgunlugum
@fikirgunlugum Ай бұрын
Toprağı havalandırmayı zaten böcek ve karıncalar, solucanlar yapıyor. Toprak da canlı varlık. Siz ot ilacıyla zehirleyince toprak ölüyor. Sonrasında hayat olmayan bir yerde hastanede bitkisel hayatta cihazlara bağlı bir insan gibi bitkileri, ağaçları ilaçlarla ayakta tutmaya çalışıyorsunuz. Çiftçimiz bunu anlayınca diğer konular da çözülecek diye düşünüyorum.
@ergunerdogan9401
@ergunerdogan9401 Жыл бұрын
Bilgiler ve yorumlar çok değerli. Teşekkürler.
@cihadozcan6595
@cihadozcan6595 21 күн бұрын
Ben 2021'de 250 adet ceviz fidanı diktim. Otlu kısımda ceviz çok güzel büyüdü ama otu az olan yerde hiç gelişme göstermedi. Gerçekten de ot alınınca toprak, güneşin altında fırın gibi yanıyor. Verdiğimiz su da uçup gidiyor ve su ısındığı için kökleri yakıyor. Bu videodan sonra asla fidanla kavga etmeyeceğim. Zaten annem hep derdi: Şu fidanlarla uğraşma, ne kadar uğraşırsan o kadar zarar görür diye, haklıymışsıız.. Babam da der ki hep, Allah'ın dağında kayalık taşlık yerlerde gübre mi veriliyor, su mu veriliyor, O nasıl yetişiyor der. Vallahi doğruymuş. Otla beraber fidanlar çok canlı duruyor ama biz onu hastalandırıyoruz güneşin altında onu örtüsü elbisisesiz bırakıyoruz. İnsan bile ne kadar kaşınırsa o uyuz oluyor, velhasıl kelam bırakın ağaçları kendisi toprağa adapte olsun. Bağışıklık kazansın. Bir zamanlar zeytinyağlı yiyeyim aman diye şarkı yazdırmışlar, kimi bilim adamlarına! Zeytinyağının insan sağlığı açısından zararlı olduğu söylettirilmişti. İnanın kardeşlerim şuan ki Tarım küreselcilerin bize bir dayatması. Onlar insanlıkla uğraşmaktan vazgeçmiş değiller. Nasıl ilaç satacaklar, sermaye elde edecekler. İşte bizim gibi insanları sömürerek. Gelenekselden hiçbir zaman vazgeçmeyin. Kimin ne dediği önemli değil. Kendiniz gözlemleyin. İlaç bağımlısı olmayın. Cenabı Allah o bitkiye yaşacak ortamı var etmiş. Ama biz tersine tersine çalışıyoruz.
@HüseyinKoç-e7r
@HüseyinKoç-e7r 10 ай бұрын
"Toprak mutlaka sürülmelidir" yanlışını bu kadar basit ama toprak bilimine uygun video için kutluyorum. Bu mevzuda ve ilaveten başka konularda da bilimsel bilgileri sabırla açıklayan, "Wormy Solucan Gübresi hesabında anlatan HARUN DAL hocamızı da izlemeli takipçileriniz.
@selamierzurum
@selamierzurum 17 күн бұрын
Aleykümselam kolay gelsin
@tunayinal4586
@tunayinal4586 4 ай бұрын
Sizin ağaçları görünce daha çok toprak sürmem gerektiğini anladım. Her yıl dört kere sürerim, 50 yıldır arazileri den güzel verim alıyorum, var yılı yok yılı yaşamıyorum, akhisat
@tuncaymunguc6528
@tuncaymunguc6528 7 ай бұрын
20 yıldır damlama sulama ile yetiştirdiğim zeytinim var 600 ağaç kadar hiç sürmedim işlemedim ilaç gübre hiç bir sıkıntı yaşamadım otu ya biçiyoruz yada yeşil kurutan atıyoruz. bu fikri nerden buldum bizim dağlarda heryer zeytin yunanlılardan kalma ne ilaç ne gübre ne su ne çapa ne çift ağaçlar 200 yaşında demekki masrafa gerek yok
@yusasays
@yusasays Ай бұрын
Meyva ağaçlarım var ve ağaçların olduğu bölgeyi görseniz bir tane ot yok..nisan,mayıs,hazıran 3 kez makıne ile sürüyorum.Sebeb; 1)Annem 72 yaşında ,bır tane ot görmek ıstemıyor orda ot olmamalı yabancı ot bahceyı kirli,bakımsız gösteriyor? 2)Bu bana ait;ot evet ağacın suyunu,vitamınını,alıyor ve ağaç bakımsız meyveler kötü oluyor? Sonuç;Ağaçlarım genelde hasta,verimsiz ve yine cansız meyveler kurtlu... Sorularım 1)Yabacı ot ile mücadele etmicez çıkanları çim biçme ile kısaltcağız öyle mi?yada ağacın etrafına iz düşümüne serdiğimiz yuvarlak damlama sistemine kadar temizleyip gerısı mı otla duracak? 2)Yabacı ot yerıne ağaçların oldugu bölgeye komple hangı ot tohumu dıkebılırız bunu heryıl değiştirmelıyız mı bır yıl fiğ bır yıl arpa vs ? 3)sebzelerı dıktıgımız bostan kısmı da mı yabancı otlara acık olmalı sürülmemeli?buraya ne gıbı bır yol ızlenmelı..siyah malç naylonu ot buyutmeyen çuval bez serenler pekı yanlısmı bunları öneren ziraat muhendıslerı?bunlar guya nemlenmeyı artırıp torf etkısı yapıyormus? tesekkur ederım
@semihtaskent
@semihtaskent Ай бұрын
Ağaçlarınız ters piramit şeklinde, şemsiye gibi olması gerekmiyor mu ?
@biran44r
@biran44r Ай бұрын
No-till farming (also known as zero tillage or direct drilling) is an agricultural technique for growing crops or pasture without disturbing the soil through tillage. No-till farming decreases the amount of soil erosion tillage causes in certain soils, especially in sandy and dry soils on sloping terrain. Other possible benefits include an increase in the amount of water that infiltrates into the soil, soil retention of organic matter, and nutrient cycling. These methods may increase the amount and variety of life in and on the soil. While conventional no-tillage systems use herbicides to control weeds, organic systems use a combination of strategies, such as planting cover crops as mulch to suppress weeds.
@erkaneren8853
@erkaneren8853 5 ай бұрын
Elma ceviz badem meyve tarlararının sürümüne karsıyım lakin neden bağlar sürülür bilen varmı
@bedriyeayyildiz4304
@bedriyeayyildiz4304 4 ай бұрын
Peki domates biber salatalık Ekmek İçin tarlayı sürmeden çapalama dan bellem nasıl yapabiliriz
@incegozmuratcan
@incegozmuratcan Ай бұрын
Malç yapın, malçın üzerinden dikin
@gizilgayalar8569
@gizilgayalar8569 Ай бұрын
Malçsız ve otsuz tarım olmaz olayı iyi çözmuşsün kardeşim helal olsun
@ahmetkucukcaykoylu4086
@ahmetkucukcaykoylu4086 Ай бұрын
yangın tehlikesi için ne yaparsınız.bu nuda deyinirseniz.tūtfen
@Mustafa-hi4bc
@Mustafa-hi4bc 4 ай бұрын
Emeğinize sağlık. O ektiğiniz ot nedir ve neye kullanıyorsunuz bu otu? Tam olarak anlamadım.Teşekkürler saygılar...
4 ай бұрын
Daha kapsamlı bilgi için kanalimizdaki fiğ ve yeşil gübreleme videolarini izleyebilirsiniz. Saygılar selamlar.
@eniskaanyavas7970
@eniskaanyavas7970 Жыл бұрын
Ayvalıkta az biraz ot olsun hemen koyun sokuyorlar. Telde fayda etmiyor , teli kesip giriyorlar.
@ie-huseynkerimov4293
@ie-huseynkerimov4293 Ай бұрын
Benim torpağımda ağac eksem boyu uzamoyor,domates eksem meyve veriyor ama boyu yok hangi bitki ekersem ekiyim Boyle,hayvanı gübre veriyorum başqa neler yapa bilirim,birde çok sert eksem toprak bir birinə çok yapışmış
@sebahattinis2436
@sebahattinis2436 11 ай бұрын
Yunus bey kolay gelsin. Biz fındık bahçesinde aynı şekilde yabani otları misina yapıp toprak yüzeyinde bırakıyoruz. Sizde fiğ ekip sonra bu fiğleri biçerek toprak yüzeyinde bırakıyorsunuz. Aradaki fark sizin ektiğiniz fiğlerin toprağa azot kazandırması mı yoksa başka farklı yada üstün yönleri varmı. Birde fındık bahçesine fiğ ekmek için mutlaka toprak sürülmelimi yoksa sadece toprak yüzeyine serperek fiğ tohumu çimlenirmi. Toprak işleme çok sıkıntılı eğim çok fazla olduğu için.
@sutlucorek2434
@sutlucorek2434 7 ай бұрын
Ağaç yoncası veya leucaena daha mantıklı bir bitki ülkemiz için soğuk ila ılıman bölgelerde iğde mantıklı geliyor ağaç budama işi insan gücü gerektiriyor ancak toprak sıkışması en aza indiriliyor sizin yaptığınız sistem de çok harika ancak el ile donumlerce araziyi biçmek zor mümkün ancak zor iş gücü çok oluyor makine de doğru mantık gorunsede tonlarca ağırlıkta ve toprağı sıkıştırıyor tekrardan sürmek gerekir buda bağlanan azotun tekrar uçması demek
@atillayenice6573
@atillayenice6573 4 ай бұрын
aşırı toprak işlemeye bende karşıyım. ancak senede en az bir kez kültivatör ile çif taraflı derin olmamak kaydıyla sürülmeli diye düşünüyorum. nedenine gelince. 1- traktör tarla üzerinde git gel gelince iz yapıyor ve toprak sertleşiyor. 2- hayvan gübresi attığımız zaman toprağa karışmazssa 2-3 yıl boyunca toprağın alt kısımlarına inmiyor. 3- otla mücade edilmeli çünkü ot hem mantari hastalıklara yuva oluyor hemde böceklere konukculuk ediyor. 4- kapilarite dediğimiz toprak çatlamasını en iyi önleyen yöntem ne yazıkki hala toprak işlemesi. 5- azot bağlayan bakterilen toprakta hareketsiz yada çok az hareket eden bakterilerdir. dolayısıyla toprağı karıştırarak bakteriler yayılıyor. toprağın hava alması diye tabir edilen olay aslında bu
@fikirgunlugum
@fikirgunlugum Ай бұрын
Onu zaten böcek ve karıncalar, solucanlar yapıyor işte. Toprak da canlı varlık. Siz ot ilacıyla zehirleyince toprak ölüyor. Sonrasında hayat olmayan bir yerde hastanede bitkisel hayatta cihazlara bağlı bir insan gibi bitkileri, ağaçları ilaçlarla ayakta tutmaya çalışıyorsunuz. Çiftçimiz bunu anlayınca diğer konular da çözülecek diye düşünüyorum.
@nacisahinoglu5029
@nacisahinoglu5029 13 күн бұрын
Bu işleme sonbaharda mı ilkbaharda mı olmalı. Kültüvatör bazı yerlerde kazayağı denilen alet mi. Bu videoda ki gibi yere insan girmeye tereddüt eder, yılan vs olur diye.
@hamiteren9169
@hamiteren9169 29 күн бұрын
abim damlama çekili bir bahçede bunu nasıl yapacaksın .biçmek için toplaması geri sermesi falan dünya iş demek kiraz yetiştiriyoruz ayrıca neyle biçeceksin arasına makina girmez kosa ile biçersen belki oda birsürü iş yükü biz ticaretini yaptığımız işte iş yükünü azaltan işlere bakmak zorundayız malesef başka çare varsa dinlemeye hazırım
@nihatozdenboyaustas9188
@nihatozdenboyaustas9188 3 ай бұрын
Nedeni yosun bağlamış bir toprağı sürmek gerekli 20 senede bir kere surmusuz cokmu
@SusuzTarım
@SusuzTarım 5 ай бұрын
Hocam diğer bahçedeki zeytin ağacı ile sizin bahçedeki zeytin arasında fark var mı video da belli olmuyor
@adnanboke4354
@adnanboke4354 5 ай бұрын
Hocam biçme ve sonraki kullandığınız aletleri yazabilirmisiniz
@recepkasm4006
@recepkasm4006 10 ай бұрын
Mahsul sonundan Ciceklenmeye kadar olan bakimla ilgili bir vidyo yaparsiniz daha bilgilendicili olur
@aykutsezgin1655
@aykutsezgin1655 4 күн бұрын
Yunus Bey merhaba.Bahçemde 60 el arabası stabilze ile karışmış toprak var bunu bahceme yaysam sorun olur mu toprağıma ? 300m2 alana yayacağım
@organikbademcim
@organikbademcim 3 ай бұрын
Sürmeden işlemeden endüstriyel tarım mümkün değil malesef ,yazın o otlar kuruduğunda yangın tehlikesi çok büyük risk, ayrıca hasatta o kuru otlar işi çok zorlaştırır, bir bölgeyi sürmeyip deneme yaptık sonuç o bölgede hastalık ve sararma çok fazlaydı, hepsini denedik
@hasandogan6859
@hasandogan6859 14 күн бұрын
bu tohumları ekmeden önce toprağı nasıl hazırlıyorsunuz onun hakkında da bilgi verir misiniz? sürme mi yapıyorsunuz çapa mı? tohumların üzerini nasıl kapatıyorsunuz?
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Ağaçların etrafı temiz hocam daha önce çapa mı yaptınız ağaç etrafında kışın şubata kadar ot kalsa zararlı mı
@bilalterzioglu881
@bilalterzioglu881 13 күн бұрын
Slm aleyküm cümleten 100 taneye yakın zeytinim var Aralar etrafı otluyken ki zamanda zeytinler çok güzeldi . Sürüldükten sonra otsuz halde olsun dediğimiz yıllar hep verim düşük oldu ağaç taç iz düşümü temiz olsun yeterli bence Saygılar
@teknisyen3313
@teknisyen3313 9 ай бұрын
Zeytinin hali pek iç acıcı görünmüyor budamı normalmi sizce
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Hocam mümkün mertebe bilimsel yapmak istiyorum siz den Allah razı olsun
@kenanyasar6408
@kenanyasar6408 2 ай бұрын
Sürdüğüm zaman, toprağın üzerindeki bitkiler toprağın altına girip organik gübre oluyor.
@abc-oh7jm
@abc-oh7jm Ай бұрын
Aldığınız neticeler uygulamaların doğruluğuna işaret. Faydalı bilgileriniz , emeğiniz ve zamanınız için teşekkürler. Allah razı olsun, işinizin bereketini artırsın.
@nihatozkan2344
@nihatozkan2344 Ай бұрын
Diğer anlattıklarınızıa bende katılıyorum savunuyorum. Ancak demir için söylediğiniz sıkıntılı Toprak ağırsa havasızsa ve su basan su biriken tabirse bataklık haline gelen yerlerde hava almadığı için kloroz yani demirin alımının etkilendiği bir ortam oluşur.
@savasalpdo
@savasalpdo 6 ай бұрын
Arkadaşlar ,tarlaların mutlaka sürülmesi gerektir. bitki veya ağaç köklerinin gelişimi ve tarlada kökleri rahat hareket edebilmesi için katılaşmış toprağın sürülerek yumuşatılmış olması gerektir. Aksi halde köklerin ilerleyiş hızı ve dolayısıyla yeni besin maddelerine ulaşımı zorlaşır. Yıl içinde yağan yağmurlar- mutlaka arazinin konumuna göre (parelel veya dikey ) sürülmüş olan bir tarlada akıp gitmeyecek sürüm izlerinin arasında kalarak toprağın derinlemesine su barındırmasını sağlayacak. Hele şimdi iklim krizi nedeniyle ani ve hızlı gelen yağmurlar eğer tarla sürülmemiş ise tarla yüzeyinden akıp gidecektir. Oysa o yağmurlar yeryüzüne inerken havanın bileşiminde olan %78 oranındaki azotun bir kısmını da alarak toprağın azot ihtiyacının bir kısmını karşılayacaktır. Tabiiki sürümler meyve ağaçlarının taç izlerine kadar olmalıdır. Ancak herşeyin önceliği tarlanızın mutlaka toprak analizi yaptırmak , buna göre de organik madde yetersizliğiniz varsa -ki mutlaka vardır- tarlanızda iyileştirmeleri de yapmayı gözardı etmeyiniz.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 7 ай бұрын
Hocam ertesi sene fiğ kısmen de olsa kendi kendine yeşeriyor mu
@user-h9l3z
@user-h9l3z 9 ай бұрын
Bende sürmeye karşıyım fakat içinde otların temizlenmesi için mecburen sürüyorum yoksa yangın tehlikesi var
@nejdetgunes7823
@nejdetgunes7823 5 ай бұрын
Fiğ ekim dönemi toprağı işlediğinizde hangi ekipmanla işliyorsunuz. Diskaro ilemi? Fiğ ekim videonuzu izledim toprak tamamen işlenmiş tertemizdi…
4 ай бұрын
Önce dal parçalama ile budama artiklarini temizleyip bir kere yuzeysel diskaro ile gidiyoruz. Ardindan ekimi yapip tekrar diskaro ile islemi tamamliyoruz. 5-10 cm isleme derinligini gecmiyoruz.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Hocam benim 2 yaş Fıstık tarlası var fi ya da arpa ekmesem öyle bıraksam Şubat ayında büyüyen otlar için kultivarör yapsam faydası olur mu
@hakanrodoplu9525
@hakanrodoplu9525 3 ай бұрын
Kardeşim anladık yabani otu baskilayip azot takviyesi yapıyorsunuz. İyide ben buraya sebzemi nasıl ekecem. Bu sizin dediğiniz nadas gibi 2 sene bu uygulamayı yapıp daha sonra sürüm yapıp Ekim yapmak. Sürüm yapmadan ekimi nasıl yapıyorsunuz merak ettim
Ай бұрын
Anlattiklarim bahce bitkileri icin gecerlidir kardesim.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 5 ай бұрын
Hocam diskaro ile yeşil bitki otlarını kestim tarla halı gibi oldu hocam bundan sonra ne yapmam lazım toprak altınamı koymak lazım yoksa süre süre sabırla mı yavaş yavaş toprağa karışsın
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Hocam bu ağaçlar ne ağacı
@ademarslan8571
@ademarslan8571 Жыл бұрын
Merhabalar 15 yasinda satsuma ve portakal agacim var agac basi kac el arabasi atayim inek zibili getirttim agac basi ne kadar vereyim yanmis gubre
@ramazanaktas3084
@ramazanaktas3084 5 ай бұрын
sürmeyin diyorsun ağaçların etrafı tertemiz çapa yapılmış.Çapalama ile sürme farklı şeyler mi?
4 ай бұрын
Çapa yok kardeşim. Yaprak ve odun kalintilarindan dolayı agac altinda ot bitmiyor.
@gonul9877
@gonul9877 Жыл бұрын
kolay gelsin zeytinyağı satışınız varmı size nasıl ulaşabiliriz
@kubilay4579
@kubilay4579 Жыл бұрын
Selamün aleyküm yunus hocam Zeytinliklerinize fiğ ekerken attığınız taban gübresi dışında taban gübresi atmıyorsunuz sanirım
Жыл бұрын
Toprak analizine göre gerektiği kadarını ayrıca verebiliyoruz ama organik maddeyi 3 üzerine çıkardığımız da suni gübreye ihtiyacimiz sıfıra inecektir.
@sdagdeviren
@sdagdeviren Жыл бұрын
Hocam vallahi size katılıyorum. Ben Akhisar'da zeytin yetiştiricisiyim, köyde yan komşu tertemiz yaptı mı herkes yarış içinde sürmeye gidiyor. Ne güzel tertemiz deniyor ama çok yanlış aslında. Kendiliğinden büyüyen otları belli bir seviyede biçmek lazım değil mi? Bir de organik madde miktarının artıp artmadığına yönelik toptak analizi yaptırmak lazım muhtemelen ciddi yükselecektir.
Жыл бұрын
Fig ekerek yilda organik madde oraninizi 0.30 ila 0.60 arasinda arttırabilirsiniz. Bununla ilgili denemeler yaptık. Hayvan gubresi + yeşil gubreleme ile toprakta solucan gormeye baslayan ve mutluluklarini bizimle paylasan üreticilerimiz var.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 7 ай бұрын
Hocam bazıları pullukla sürüyor bu şekilde ot daha çokmu çıkar daha az mı
@yusufkalekaps6268
@yusufkalekaps6268 Ай бұрын
Bence hiç kimse olumlu veya olumsuz cevap vermemeli.Her şey tecrübe ile elde edilir mesala bahçenizin bir kısmını üstadın dediği gibi yapın bir kısmını da bildiğiniz gibi yapın sezon sonunda verileri değerlendirin hangisi olumlu ise onu yapın bence.yine de üstad ın verdiği bilgi ve eğmeğine teşekkürler ederiz.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 7 ай бұрын
Hocam iyi günler toprağın güneş gören kısmı mı değerli alttaki mi
@ZehraEroglu-xg2si
@ZehraEroglu-xg2si 4 ай бұрын
Size İyi bir gün diliyorum ben Almanya'da yaşıyorum ve Bahçem var ama Sümüklü Böcekler o kadar. Çok ki ve hep fidelerimi yiyorlar Elle toplamakla bitmiyor Kül İyi diyorlar ama 200 metre kare nasıl kül bulayım çok olması lazım peki kül yerine Un serpsem Toprağa bir zarar olurmu. . Teşekkür ederim size. ve Almanya' çok yağmurlu
@umitkalaycioglu812
@umitkalaycioglu812 Ай бұрын
3 adet tabak şeklinde kabın içerisine bira dök. 2 cm kadar dolsun kaplar. Bahçeye koy.
@nihatozkan2344
@nihatozkan2344 Ай бұрын
Demir konusundaki söylediğinizi biraz daha düşünürseniz
@aliarik7300
@aliarik7300 6 ай бұрын
Başkan sen otu kendin dikiyorsun biz toprak güneş görsün diye otu yoluyoz bizim burda Kahramanmaraş in yüksek rakimlarinda ağacı boguyor
6 ай бұрын
Nem ve organik madde miktari olarak problemimiz yoksa bicip topraga karistirmak en guzeli. Ama kuraklik yasayanlar malc olarak topragin uzerinde biraktiklari zaman nemin kacmasini baya geciktiriyorlar.
@mustafakoyuncu8382
@mustafakoyuncu8382 7 ай бұрын
Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Yunusun Çiftliği kanalından çok şeyler öğrendik. Allah razı olsun Bende bu sene zeytin bahçeme fiğ ektim.Sizler fiğleri dal kırma makinasıyla toprağa karıştırıyorsunuz. Benim Dal kırma makinam yok, zamanı geldiğinde Ot biçme ( sırt motoru) makinası ile bicmeyi veya komple çekmeyi düşünüyorum. Hangisi daha uygun olur, yer biraz meyilli tavsiyeniz ne olur
7 ай бұрын
Ot biçme makinesiyle biçip toprağın üzerinde malc olarak birakabilirsiniz. Bu sayede toprak güneş ışığından korunur ve nemini muhafaza eder. Nemli ortamda da mikroorganizmalar calismaya devam eder.
@Cuneyt_metin12.
@Cuneyt_metin12. 5 ай бұрын
Emeğine sağlık kardeşim... bu kadar güzel anlatılabilirdi...
@mehmetekici4242
@mehmetekici4242 10 ай бұрын
S.A. 1 Dönüme kaç kg. Fiğ ekiyorsunuz? Ne kadar ekilmeli? Ekilen Fiğ'in bir özelliği var mı? Macar Fiği, yemlik gibi özellikleri var. Zeytin bahçesi için hangisini önerirsiniz?
@mehmetekici4242
@mehmetekici4242 10 ай бұрын
Bir de biçmesek ne olur, kendisi tohum verir mi? normal ot gibi kuruyup toprağa karışsa ne olur?
@toprakfarm2021
@toprakfarm2021 Жыл бұрын
Merhaba Taşlı toprakların yogun oldugu yerlerde bizde sürmek zorunda kalıyoruz diğer ekipmanlar taşlardan ciddi zarar görüyor.
@mae5120
@mae5120 Жыл бұрын
Yunus bey sanırım oğlunuzun paylaşımı bu, anlattıklarının hepsi doğru, bir çok mühendisin bilmediği veya yanlış bildiği bir konu bahçe sürme. Sürme işi Resmen zarar ziyan. Paylaşım o kadar değerli ki insanlar bilinçlensin toprakları mahfetmesin. Tebrikler selamlar.
Жыл бұрын
Evet oğlum kendisi, bilinçli bir tarım geleceği için yetiştiriyoruz gençleri kardeşim. Bu platformlar uzerinden her ciftciye ulaşmak ve bilinclendirmek en büyük gayemiz.
@mae5120
@mae5120 Жыл бұрын
@ tebrikler, gence başarılar dilerim.
@cagdaseris4564
@cagdaseris4564 10 ай бұрын
@ eksik biliyor ve yanlış kelime seçimleri var biraz daha detaylı ve doğru kelime kullanmasını tavsiye ederim elinde net veri olmadan direkt konuşması yanlış eğer elinde net olarak organik madde miktarının arttığına dair yıllara göre değişimi varsa paylarışırsa seviniriz ...
@Aydinayyuru1907
@Aydinayyuru1907 Жыл бұрын
Hocam bizim köyde tarla cok otlu olunca , tarlaya bakmiyo diye dedikodular oluyor😂 ama bilmiyorlar ki yaban otlarinin faydalarini
Жыл бұрын
Toprak kendini koruma refleksi gösteriyor oysaki. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bundan bir kaç yil sonra tarla işleme ve ot yönetimi konusu çok daha fazla konuşulacak. Biz şimdiden önlemimizi alirsak işimiz kolaylaşır. Onlar toprağını kurtarmaya ugrasirken biz kasa kasa zeytinimizi fabrikaya tasimayla mesgul oluruz :)
@mehmetpolat1553
@mehmetpolat1553 Жыл бұрын
aynı sıkıntı bizdede var(dedikodu,tüm köye dert olmuş neden bor bırakıyormuşum)ama 4 yıldır toprak işleme yapmıyorum 15 yaşındaki ağaçlar daha güzel çalışıyor ve ağaçlarda kuruma hemen hemen yok gibi.
@sonayozden4814
@sonayozden4814 Жыл бұрын
Bioçeşitliliği korumak lazım. Sürülmediğinde o fiğin arasında yabani otlar büyüyor ve her otun bitkinin görevi farklı. Labada mesela sert zeminde çıkar toprağı yumuşatınca kendiliğinden kaybolur gidermiş. Diken gövdesinde silisyum topluyor. Kesip gübre yapıp veya doğrudan hasta ağacın dibine gömünce tedavi ediyor. çevresine ekince mikorizal ağ ile hasta ağaçla ilişkiye geçip bünyesindeki silisyumu kullandırıp bitkinin hücre çeperlerinin sağlıklı olmasını sağlıyor. Fiğ nodülleri de rhzobakter kolonileri. Havadaki azotu bağlayan bakterilerle simbiyotik ilişki. Doğa şahane birşey. Geçen sene diken dahil herşeyi kuma gömüp jms vermiştim. Artık halkalı leke zeytin ağaclarımda yok. Seneye Allah izin verirse bir hata yapmazsam jms ne sıkıntı varsa hepsini çözecek. Bundan önceki videonuza jms ile ilgili uzun bir yorum ekledim. Toprağın üstü değil altı sağlıklıysa üsttekilerin sağlıksız olması için ancak bir yangın, çok kuvvetli sel, belki çok kuvvetli rüzgar lazım. Bu arada yıllardır hiç bakılmamış 1 mt ye yakın toprak canlılığı neredeyse sıfır olmuş bahçemde dere milinin betonlaşmış noktalarını kırmak için 1 mt üstü demirleri çakıp çıkarıyorum. Betonda aradan kalkarsa herşey çok daha iyi olacak. Kolay gelsin
@BEYYILMAZ
@BEYYILMAZ 29 күн бұрын
Hatay İskenderun'dayım. Ben çiftçi değilim. Bahçemde meyve ağaçları var. Yaklaşık 10 yıl oldu, toprağı sürdümüyorum. Yabani otlarla mücadele için zehir de atmıyorum. Sadece çim biçme makinası ile bu otları biçiyorum, biçtiriyorum. Şimdi bahçenin her yeri yabani ot cennetine dönüştü. Ne ararsanız var! En çok ayrık otlarından rahatsız oluyorum. Her yeri istila ediyor, işgal ediyorlar. Elbette yılan çiyan gibi tehlikeli hayvanlar da çoğalıyorlar. Bu yabani bitki ve hayvanlarla ne yapmalıyım bilmiyorum. Bu konuda önerileriniz bekliyorum. İyi günler.
29 күн бұрын
Tehlikeli hayvanlar barinabildigi ve saklanabildigi için bazende avlanabilmek icin burayi tercih ederler. Dibe yakin bicildiginde bu sorun da ortadan kalkar. Ayrik eger sebze vs ekmiyorsaniz meyve agaclariyla simbiyotik çalışır.
@cagrisecen6650
@cagrisecen6650 11 ай бұрын
İyi günler birsey sormak istiyorum bu fiğ i yeşil gübre olması için ne zaman biliyorsunuz
11 ай бұрын
Figin ciceklenmeye başladığı ilk donemde biçimi gerceklestiriyoruz. Çiçek döneminde gecikirsek kokte biriktirdiği azotu kendi tohumuna harcamaya başlayacaktır.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Hocam baharda tekrar sürüyormusunuz
@alimdemiroz2494
@alimdemiroz2494 Жыл бұрын
S.a. sanırım Yunus beyin oglusunuz. Kendisi iyidir umarım?? Size de emeginizden , fikir paylaşımınizdan ötürü teşekkür ederim.
Жыл бұрын
Teşekkür ederiz. Çok şükür herkes iyi :)
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Hocam her yıl analiz yapıyormusunuz
@omerakyol564
@omerakyol564 6 ай бұрын
Biçmesek, otu yan yatırsak faydasi nasil olur
6 ай бұрын
Golge ve nem korunumu acisindan iyi olur ama parçalanmış otu bakteriler daha rahat ve hizli cozecektir. İkiside uygundur.
@huseyinkilic6050
@huseyinkilic6050 Жыл бұрын
Selamünaleyküm gardaşım sürümü yapmasam toprak yarılıyor zeytinin kökü kolları kılcal kolları kırılıyor zeytine fazla yaklaşmadan derin sürmeden bence faydası var Yunus abiye selamlar
Жыл бұрын
Aleyküm selam. Killi topraklar hem gerektiginden fazla su tutarak ağırlaşır hem de sicaklarla birlikte kendi icinde kuculerek derin catlaklara sebep olur. Sürüm yapmak geçici bir çözümdür. Kalıcı çözüm için toprak organik maddesi arttirilmalidir. Organik maddeyi arttirirsak kil mineralleri parcalanir ve muazzam bir topraga sahip olursunuz. Ayni zamanda malclama ile toprak sicakligi düşürüldüğü icin catlamalarda ayni oranda azalacaktir. Taban yerlere yesil gubre yapmadan once ayni yarilma sorununu biz de yasiyorken şuan artik hicbir sekilde yarilma soz konusu degil. Bununla ilgili bir cekim de yapabilirim.
@mehmetakhisar1875
@mehmetakhisar1875 Жыл бұрын
Kardeşim yeriniz nerede .teşekkürler
@ramazanacal1281
@ramazanacal1281 Жыл бұрын
Aynen katılıyorum size. Bu yıl sürüm yapmayacaktim. Komşular öyle baskı yaptılar ki , sürüm yapmak zorunda kaldım. Ama seneye bir kısım bahçeyi yapmayacağım.
Жыл бұрын
Bir iki sene surmediginizde bu sefer komsular size ozenecektir. Her gecen yil cevremdeki ciftciler toprak surmeyi birakmaya basliyor.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Hocam pulluk yapmak zarar mı
@serkann81
@serkann81 Жыл бұрын
Yunus Abi kolya gelsin. meyve tutumu sonrası yapraktan üre map potas oranlarını belirtebilir misin?
Жыл бұрын
100 litreye 500gr üre,250 map, 1kg potasyum nitrat. 150-200gr combi.
@sutlucorek2434
@sutlucorek2434 7 ай бұрын
Ancak daha mantıklı ve sağlıklı bir sistem söylemek istiyorum çok yıllık Trifolium türleri bence daha mantıklı çim türleri ile karışık ( osman Tanju güneri) beyin youtube hesabı üzerinden Ayva bahçesinde koyun otlatma videosunu izlerseniz görürsünüz. Trifolium yani yonca da Azot bağlıyor altında koyun otlarsa ( ki koyunun yanmış gübresinde Azot fosfor ve potasyum yeterli miktarda oluyor) organik materyali yıl boyu vermiş otu beslemiş ve ağacı da beslemiş oluyor videoyu izlerseniz ne demek istediğimi anlarsınız ancak su büyük bir sıkıntı ayrıca Zeytin için yaz sulaması zararlı olur yağ değerini düşürür ancak Ayva armut elma gibi nemcil Türler bu sistemde verim yaşayabilir arazide hem hayvancılık hem tarım yapılabilir
@cnarozcan6048
@cnarozcan6048 7 ай бұрын
1 ton ağırlığı gecmeyen makinalar var. Biçip olduğu yerde birakirsan gübre olur. Topragi asla sürme. Toprağı sürmek demek bal yapmaya hazirlanan Arı kovanina comak sokup petekleri parcalamak demek
@ImERK-sn8hk
@ImERK-sn8hk 24 күн бұрын
thank you
@erdoganyildirim5050
@erdoganyildirim5050 5 ай бұрын
İyide usta sen sabit hayvan yiyeceği yapıyorsun biz domates buber gibi ürünler yapıyoruz yabani ot olmaması lazım aksi halde ürün alamayiz
@Cuneyt_metin12.
@Cuneyt_metin12. 5 ай бұрын
Domates fidelerini 5 er mt ara ile mi diliyorsun
@fatihakhan4381
@fatihakhan4381 6 ай бұрын
Arpa ekmek daha iyi diyorlar
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Hocam bu şekilde yağan yağmur bir nevi kayıp olmuyor mu nihayetinde otlarda suyu çekiyor
10 ай бұрын
Otun kullandığı su, güneşin buharlastirdigindan daha az kardeşim.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
@ tşk Allah razı olsun
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Mantıklı yaptığınız ama buharlaşma doğal engellenemez ancak ot için tedbir alınabillir ama şunu belirteyim videoyu bir daha izledim söyledikleriniz mantıklı
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
@ hocam yapay malçlama için ne düşünüyorsunuz
@isamomak520
@isamomak520 5 ай бұрын
1 kere sürüyormuşsunuz siz de sürenler de yılda en fazla 2 kere sürüyor zaten
4 ай бұрын
Bizim surum 5-6 cm fig tohumunu gommek icin son bahar ayında. İnsanlar pullukla cizelle, yazin gunesin gozunde sürüyor.
@yusufdurmusoglu171
@yusufdurmusoglu171 Жыл бұрын
Hayvan bakan kişiler malçlama yapmak yerine fiği biçip kaldırsa fayda etmez mi ya da fayda azalır mı? En azından organik maddeyi artırır mı? Teşekkürler iyi çalışmalar.
Жыл бұрын
Figi bicip hayvana yedirir, ardindan tersini de tekrar bahçeye atarak muhteşem bir denge saglarsiniz. Hem surunuzun hem bahçenizin verimi artar. Tabiki figi tarlada birakip gölge olarak malclama yapmak önemli. Ama bicip kaldirsaniz bile kok yapisi kaldigi için topraktaki organik maddeyi arttiracaktir.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 5 ай бұрын
Hocam bazıları önce biçip pullukla otu toprak altına koyuyor doğru mu
@PtÇ-m1z
@PtÇ-m1z 5 ай бұрын
Fistik toplamakta zor olur
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Tel no yazabilir misiniz çok faydalı bilgiler veriyorsunuz
@tuncerserim7057
@tuncerserim7057 Жыл бұрын
Teşekkür ederim güzel bir sunumdu
@expexp27
@expexp27 Жыл бұрын
yaptığınıza katılmakla birlikte şöyle bir çekincem var. Ben güneydoğudayım. yazın en sıcak ve kurak olduğu yer. toprağa örtü yaptığın ot haziranda samana dönüşür. en ufak bir kıvılcımda fıstık ve zeytin ağaçları küle döner. örtü bitkiside yangının yayılmasını destekler. beni düşündüren kısım bu. bunun dışında söylediklerinize harfiyen katılıyorum
Жыл бұрын
Yangin riski olan yerlerde bahsettiğiniz nedenden dolayi sorun olabilir. Burda da malc yerine yuzeysel bir surumle yeşil gübre topraga karistirilabilir.
@salihdenli1558
@salihdenli1558 Жыл бұрын
Diskaro ile doğu batı kuzey güney karıştırılırsa yangın tehlikesinde kalmaz. Organik madde önemli
@adnanboke4354
@adnanboke4354 7 ай бұрын
@hocam pulluk yapmak zararlı mı fıstık tarlası için
@ravza57157
@ravza57157 20 күн бұрын
Bahçemde ayrık otu var bunun için ne önerirsiniz baş edemiyoruz. Fiğ ve buğdayı ne Zaman ekmelitiz
@Muzafferbeder
@Muzafferbeder Жыл бұрын
Peki ilk dikilen zeytin fidanlarının diplerinde çıkan samradan dolayı otları da temizlememelimiyiz
Жыл бұрын
Yeni fidanlarda belki rekabet edeceginden yabanci otları çok buyutmeden bicip topragin yüzüne sermek gerekebilir. Onemli olan otları yok etmek degil kontrol altinda tutmaktir. Saygılar selamlar.
@Muzafferbeder
@Muzafferbeder Жыл бұрын
@ teşekkürler
@mazlumvural5152
@mazlumvural5152 6 ай бұрын
Yer Balıkesir Ayvalık. Burada zeytinlikler sürekli sürülür. Dağ başında bile olsa sürülür. Burası koyun keçi bölgesi. Normalde zeytinlik sahasında hayvan beslemek yasak ama dinleyen de yok engel olan da yok. Zeytinligi surmedigin zaman olduğu gibi yayılıp bütün etekleri tala ediyorlar
@hamzakocer9474
@hamzakocer9474 16 күн бұрын
toprağı havalandırmak için olduğu söylenir büyüklerimiz bize böyle öğretti
16 күн бұрын
Bitki kokleri solucan ve bocekler zaten bu islemi yapiyor. Biz ordaki duzeni bozuyor ve kendi düzenimizi dikte ediyoruz. Kendi haline birakilan orman topraklarinda yagmurun ardindan gidip gezdiğinizde ne erozyon ne çamura rastlarsiniz. Hava ve su aktarimini ordaki canli ortam tesis ediyor çünkü.
@ahmetak8001
@ahmetak8001 Жыл бұрын
Yav Yunus bey gardaşım, bu ağaçları bizim alışık olmadığımız çeşit çeşit gübre verdiğinizi görüyoruz da "ne mutlu ki" peki bu ağaçların durumu niye böyle vahim abi... ağaçların görüntüsü kötü abi ya... Btkilerin görüntüsü hoş değil abim... Bu niye böyle abi...
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Yani yılda kaç defa sürüyorsunuz
@GenomX
@GenomX 4 ай бұрын
hiç
@adnanboke4354
@adnanboke4354 4 ай бұрын
@@GenomX anlamadım hiç mi sürmüyorsunuz
@melikakgul7935
@melikakgul7935 Ай бұрын
Salaklaşmayın alın 2 tane kaz yabanı ot filan 3 günde kalmıyor hemde gübre yapıyor
@kenankirca5819
@kenankirca5819 Жыл бұрын
Tsk ler guzel bir bilgilendirme
@mustafaatalay2835
@mustafaatalay2835 Жыл бұрын
merhabalar.diyelim ki fiğ ektik sonra da biçip bıraktık.bir sonraki sene için yeni fiğ ekiminde karıştırmak gerekmeyecek mi?bir de extra hayvan gübresi uygulamasını nasıl ve ne zaman yapmak gerekecek?
Жыл бұрын
Burda vurgulamak istedigimiz gerektigi yerde ve miktarda toprak isleme yapilmasi. Bazi ciftcilerimiz aylık sürüm yapiyorlar. Cani sıkıldıkça bahcenin arasina kulti diskaro çekiyorlar. Bizim tavsiyemiz hasat sonu kıyılmış budama artiklarini, hayvan gubresini ve fig tohumlarını tek seferde sürüp karistirmak. Bu sürüm de son derece yuzeysel bir sürüm olmali.
@salihkarakurt8134
@salihkarakurt8134 Жыл бұрын
​@ diskaro ile sürüp ekim yapılanilirmi pulluklamı sürmek lazım. Dönüme nekadar tohum istiyor. Tohumla beraber gübreleme yapıyormusunuz
Жыл бұрын
Diskaro ekim icin yeterli. Pulluga gerek yok kardeşim. Donume en az 15 kg fig yarisi veya ucte birj kadar da bugday arpa gibi sert saplı bitkiler. Altina hayvan gubresi atmayacak iseniz kompoze gubrelerden(15-15-15/13+24+12 gibi..) 20-30 kg atabilirsiniz.
@mehmed6594
@mehmed6594 Жыл бұрын
Yunsu hocam , ben rötovatör kullanıyorum sürümde Sormak istadiğim , yıl içerisinde kaç defa sürmek lazım. Benim bildiğim hasattan sonra ve hasattan önce olmak üzere en az 2 defa sürülmesi gerektiği. Siz ne dersiniz hocam
@muhammedaliozdemir9899
@muhammedaliozdemir9899 3 ай бұрын
Hiç sürmeyin hocam. Sürmeyi aklınızdan çıkarın.
@mehmed6594
@mehmed6594 3 ай бұрын
@@muhammedaliozdemir9899 Peki sebebini sorabilir miyim ? Neden ? Yani internette araştırma yaptım ama buna dair çok da önemli bir bilgiye rastlamadım
@ahmetozdemir7173
@ahmetozdemir7173 5 ай бұрын
Yılda bir kere sürüyoruz dediniz. Zaten yılda bir kere sürülüyor toprak.
4 ай бұрын
İki haftaya suren var kardeşim. Bu gozler sahada neler goruyor bir bilsen.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Fi ne zaman deviriyorsunuz diskaro mu kullanıyorsunuz
10 ай бұрын
Figin ciceklerinin acmaya basladigi bahar aylarinda sap parcalama makinesi ile malc olarak toprağın üzerine seriyoruz.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
@ tşk
@bahripolat5407
@bahripolat5407 3 ай бұрын
Bilim adına konuştuklarının çoğu yanlış
3 ай бұрын
Doğrularını yazarsaniz istifade edelim.
@bahripolat5407
@bahripolat5407 3 ай бұрын
Karbon kaynağı atmosferdir Yumrularda azot biriktirilmez, yaşayan bakteriler sayesinde dönüştürülür. Çam devirme düzeyinde olanlardan aklıma gelenleri ilk bunlar
3 ай бұрын
@bahripolat5407 bey, takindiginiz tavır ve uslubunuz yapıcı olmaktan ve fayda sağlamaktan çok uzak. Önemli olan ne anlattiginizdan ziyade nasil anlasildiginiz. Bizim anlatimlarimiz bu işe yeni başlamış birinin bile anlayacağı düzeyde. Keza burda vurgulamak istedigimiz sey topragin mumkun olduğunca az islenmesini tesvik etmek. Karbonla ilgili olan hususta bununla ilgili. Suan iklim değişikliğine sebebiyet veren karbon kaynakli sera gazi sorununun bir parcasi da tarim arazilerinin surulmesiyle ortaya cikan karbondur. Bitkilerin emek emek toplayip topraga hapsettigi topragi surum yaparak tekrar ucuruyoruz. Topraktaki karbon organik maddenin artmasi icin de cok onemlidir. Bunlari aktarmak çam devirmekse varsin devirelim. Saygılar selamlar.
@bahripolat5407
@bahripolat5407 3 ай бұрын
Organik madde miktarı artarsa bağlanan karbon artmış olur. "Karbon artınca organik madde düzeyi artar" diye her yerde konuşup yazma. Ortaokul düzeyinde bilgi bu
3 ай бұрын
@bahripolat5407 organik maddeyi arttirmak icin de toprağa organik karbon gomuyoruz ya. Durduk yere mi artiyor bu organik madde? Organik maddenin artmasinda karbon tutumunun hic mi payi yok?
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
Hocam mevsimlik otların çıkmasına şubat ayına kadar müsade etsem sonra sürsem faydalı mı zararı olur mu
10 ай бұрын
Tavsiyem sap parcalama ya da tirpan makinesiyle otlari bicip malc yapmaniz yönünde olacaktır. Toprakla ne kadar az ugrasirsak o kadar mikrobiyal varlik ve organik maddemiz yukselecektir. Biz zeytinlerimizi sadece yilda bir kez kış oncesi fig tohumunu ekerken 10cm i geçmeyecek sekilde suruyoruz.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
@ tşk öyle bir imkanım yok ancak dislmaro var çiçeklenme olunca mı süreyim
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
@ diskaro ile parçalama en uygun zamanı yazsanız Allah razı olsun
@adnanboke4354
@adnanboke4354 10 ай бұрын
@ hocam ben fi ve arpa karışık ekecem video beni çok ikna etti çiçeklenme olunca mı diskaro ile parçalayın
10 ай бұрын
Ciceklemenin basladigi donem diskaroyla parcalayabilirsiniz. Eger gec kalirsaniz cicekler tohuma donusurken fig, kokunde depoladigi azotu cekmeye başlar.
@musayagan681
@musayagan681 Жыл бұрын
Fii ne zaman ekilir
@kubilay4579
@kubilay4579 Жыл бұрын
Hasatı bitirdikten sonra toprak çamur gibi değilse ocak ayının sonuna kadar ekebilirsiniz . Bölge bölge değişebilir birkaç hafta ekim tarihi
@puppydakulos16
@puppydakulos16 Жыл бұрын
Yunus hocam merhabalar, benim incir fidanlığım var. Kanyaşı otu tarlayı sarmış vaziyette. Çok zor şartlarda bile yaşamını sürdürüyor. Normal şartlarda ot ilacı atıyorlar bu kanyaşı otu için, çünkü yanında başka bitki büyütmüyor. Ben bu sene ot ilacı atacaktım fakat, biçip bırakmak daha çok kafama yatıyor. Ayrıca bu kanyaşı otu çok yıllık bir yabani ot. Ben bunu çift işlerini Nisan gibi bitirdikten sonra, yaz sonuna kadar 2 defa biçip bıraksam ot canavarı ile yine de yeşil gübreleme olur mu. Yoksa yayılımını durdurmak mı daha mantıklı. Çünkü çok zor mücadelesi var.
@ruzgar_adam
@ruzgar_adam Жыл бұрын
Aynı sorun bende yaşadım bu sene bir tavsiye ile yeşil kurutan ilaç attım kaynaş ve aayrık otunun yayılmasını durdurdum ayrıca köke kadar zehirlediği için seneye çıkma şansı yok şu anda başarı ile ot mücadelesi devam ediyor elbette bu tür bir ilaç kullanmasak daha iyi olurdu fakat mecburen bu şekilde yapmak zorunda kaldım tavsiye ederim sizin yaptığınız metotla kökler yaşamaya devam eder daha kuvvetli bir şekilde yayılır durduramazsınız.
@puppydakulos16
@puppydakulos16 Жыл бұрын
@@ruzgar_adam ilaç adını yazar mısınız? Çok arsız bir bitki, haftasında tekrar büyüyor.
@ruzgar_adam
@ruzgar_adam Жыл бұрын
@@puppydakulos16 AGNOROUND 1LT sırt ilaç pompası ile 4 de bölüp atıyorum
Жыл бұрын
Organik ve dogal yontemlerle bu tür yayilmaci yabanci otları kontrol etmek cok zor. Antep turpu tohumu ekerek baskilanabildigi ifade edilse de bununla ilgili kisisel bir tecrubem yok. Tohumu dokulmeden mucadele edilmesi buyuk onem taşıyor. Herbisitlerle bastirilip kontrol altina alinsa da tamamen yok olmuyor. Tam cozum icin kokunu tanamen cikarmak gerekiyor.
@ruzgar_adam
@ruzgar_adam Жыл бұрын
@@puppydakulos16 ağaçlara gelmemesine dikkat etmelisin ağaçları kurutur diplerindeki sürgünleri aldıktan sonra ilaçlama yap
@fatihb50
@fatihb50 Жыл бұрын
bahçeye ağaç değil domates, biber vs ekmek istersek otlar sorun. Ağaç olunca biçmek mantıklı ama dibini açarsan. sebze ekince de otların ne gibi bir faydası var açıklarsan seviniriz. Hele dibinde ayrık otu falan çıkarsa... bu sene tarlanın bir kısmını sürmedim susuzluktan yarıldı, otlar üstünde kurudu, toprakta nem falan kalmadı, sürülen yerde susuz bölgelerde daha iyi faydalanılıyor. su yoksa hayat yok.
Жыл бұрын
Haklisiniz sebze ekiyorsak ot mücadelesi önemli. Sebze ekenler topragin gunesten korunmasi icin kurumus ot, sap, talaş, karton gibi materyaller kullanabilir. Bahsettiginiz yarilmanin asıl sebebi topragin organik maddece fakir olmasindan ve kilin parcalanmamis olmasindan kaynaklaniyor. Gecici çözüm icin surmek ise yariyor gibi gorunse de sorunu kokten cozmek icin organik maddeyi arttirmak gerekiyor. Saygılar selamlar.
@aydnolcat4229
@aydnolcat4229 Жыл бұрын
Bahçemde çok fazla yabancı ot çıkıyor. Sizin anlattıklarınıza dayanatak da ot ilacı atmak da istemiyorum. Otları makina ile biçmek kısmen fayda sağlar mı acaba? Teşekkür ederim, kolay gelsin.
Жыл бұрын
Otlari el veya traktör tip tirpanlarla bicip toprak ustune sermeniz durumunda çok faydasini görürsünüz.
@aydnolcat4229
@aydnolcat4229 Жыл бұрын
Öneriniz için çok teşekkür ederim.
@songulcomert2405
@songulcomert2405 Жыл бұрын
Zeytin bahçemde cayır ( ayrık onuda) deniyor çıkıyor bunlara ot zehiri atmak zorunda kalıyorum çünkü toprağı çok fazla sıkıyor ve çok hızlı uyuyor bu otun çoğalması ağaçlara yada koklere bir zarar verir mi şimdiden teşekkürler
Жыл бұрын
Ot zehirini mümkün olduğunca kullanmamak gerekiyor. Toprağı zamanla çoraklastirdigi ve kalıntı bıraktığı bilinen bir gerçek. Ayrikla mekanik mücadele mümkün değilse yine sonbaharda ekilen fig ile baskilandigi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
@songulcomert2405
@songulcomert2405 Жыл бұрын
@ teşekkür ederim yunus bey
Yeşil Gübrenin Sağladığı Avantajlar
13:09
Yunusun Çiftliği
Рет қаралды 21 М.
Which One Is The Best - From Small To Giant #katebrush #shorts
00:17
哈哈大家为了进去也是想尽办法!#火影忍者 #佐助 #家庭
00:33
How Strong is Tin Foil? 💪
00:26
Preston
Рет қаралды 140 МЛН
Bu Toprağa Ne Ekersen 2 Katını Biçersin!!!
13:17
RENKLER VE ZEVKLER
Рет қаралды 160 М.
Organik madde neden önemli - Nasıl artırılır?
13:01
Traktörüm COM
Рет қаралды 10 М.
YABANCI OT AĞAÇ ÖLDÜRÜR MÜ?
19:01
Sinan Kara
Рет қаралды 479 М.
bordo bulamacı aslında nedir?
12:10
kültürlüamele
Рет қаралды 4 М.
Which One Is The Best - From Small To Giant #katebrush #shorts
00:17