Transformarea solului lutos într-un sol ușor și bogat

  Рет қаралды 63,495

Gardener's Secrets

Gardener's Secrets

2 жыл бұрын

Пікірлер: 176
@mioaralavinia4255
@mioaralavinia4255 2 жыл бұрын
Eu am amestecat pămîntul cu rumeguș ,soțul lucrează la o fabrică ,rezultatul este super
@stefaniaolaru8204
@stefaniaolaru8204 2 жыл бұрын
Multumesc mult pentru sfaturile utile .
@liviuanastase9306
@liviuanastase9306 2 жыл бұрын
Multumim pentru informatiile prețioase.
@cusnirmaria2350
@cusnirmaria2350 2 жыл бұрын
Multumim frumos pentru sfaturi care ne sunt atit de utile!
@dorran12
@dorran12 2 жыл бұрын
Multumim, foarte util!
@unanonim
@unanonim 2 жыл бұрын
interesant video , felicitari !
@liviugiurgiu9010
@liviugiurgiu9010 2 жыл бұрын
Ce ne puteți spune despre polochim o piatră albastră închis.
@flory.g.3233
@flory.g.3233 2 жыл бұрын
Aprecieri pt .tot ce faceți ,aveți multă dreptate dar eu am o virsta de ,62 ani și după cum știu că cu săpatul putem scoate oule de melci și alte insecte care vor degera la frig.pamintul la inghiet se fărîmă ..Dar tu ai dreptate după ploi se așează înapoi cum are structura .Am pus într-un an rumeguș și continui sa mai pun ,findcă nu și-a schimbat prea mult structura de lutos.Multumesc mult ,sunteți tare drăguță și explicați pe înțelesul tuturora.Dumnezeu sa vă binecuvânteze 🙏
@alexmilan55
@alexmilan55 Жыл бұрын
La sapat, pamantul isi pierde structura afanata creata de radacinile sideratelor care au putrezit si au creat un sistem de canaliculebpe unde circula apa si aerul. De asemenea, cand sapi pamantul se usuca mai repede, isi pierde umiditatea, lucrarile pamantului trebuie sa fie superficiale
@SerbanNicoleta61
@SerbanNicoleta61 3 ай бұрын
Amin,la fel fiti mult binecuvantata de Domnul nosru Isus.
@iuliancotoi6491
@iuliancotoi6491 9 ай бұрын
Cel mai important este sa convingem cat mai multi romani sa faca asa ceva si sa renunte la otravurile si semintele manipulate genetic si cu asta rog pe oricine stie de unde putem face rost de seminte autohtone din care ne vom putea pastra si pentru anul urmator.
@solomonmihaltan5512
@solomonmihaltan5512 2 жыл бұрын
Frumos cum lucrati gradina .. e eficient cred metoda care o folositi ...
@mihaelaradu8914
@mihaelaradu8914 2 жыл бұрын
🤗
@zb1065
@zb1065 2 жыл бұрын
Am mai văzut o altă metodă de a fi cultivată grădina cu pământ lutos: asupra pământului nu s-a intervenit deloc. A fost doar acoperit alternativ cu câte un strat de paie și de bălegar pe o înălțime de 60 cm. Descompunându-se, s-a format compost în care se putea planta, fără ca acesta să mai fie încorporat în solul de bază. Procedura trebuie repetată an de an, până ce stratul de compost devine suficient de adânc, încât să se poată cultiva în el. După descompunerea materialului organic inițial de 60 de cm, se reduce destul de drastic adâncimea acestuia, de aceea trebuie completat an de an cu noi straturi pt. a fi menținuți cei 60 de cm. Important e, ca atât primul strat cât și ultimul trebuie să fie paiele, iar pământul nu poate fi înghețat în momentul acoperirii sale, căci din cauza grosimii mulciului, greu se va mai dezgheța primăvara. Stratul rezultat va fi foarte roditor, plin de nutrienți, va reține ușor apa, aproape că nu va trebui udat deloc fiindu-i suficient apa din precipitații, și va avea o consistență ușoară, nefiind necesar săparea. Dezavantajul e, că este nevoie de o cantitate imensă de material organic, în speță balegă și paie.
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Exact asa procedez si eu. Doar ca folosesc resturi vegetale si compost. In timpul verii folosesc mulci. La sapat am renuntat de mult. Am un singur strat inaltat, pe care l-am umplut cu resturi vegetale+ balegar etc. Celelalte straturi se vor inalta cu timpul.
@zb1065
@zb1065 2 жыл бұрын
@@secretelegradinarului Spor! 👍 Eu am ales calea mai rapidă, dar mai grea: am făcut o groapă pe suprafața stratului de vreo 40-50 cm adâncime (oricum, mai adâncă decât înălțimea hârlețului), și am umplut cu pământ de calitate. Muncesc din greu, dar avantajul este că nu mai cheltui bani pt. scândura patului înălțat, și umezeala din sol va fi păstrat mai bine decât într-unul înălțat, (fiind la nivelul solului). Poate, era suficient o groapă mai puțin adâncă, dar "păcatul" meu e că sunt perfecționist... :(
@terezabogdan5095
@terezabogdan5095 Жыл бұрын
Nu avem balegă, nici gunoi de grajd putred. Avem in schimb: iarbă verde proaspătă, făn frunze uscate. Frunzele de nuc se pot folosii ca mulci? Vă mulțumesc !
@zb1065
@zb1065 Жыл бұрын
@@terezabogdan5095 Eu nu sunt expert în agricultură, dar din câte am văzut la specialiști, procesul de descompunere prin compostare se produce într-un mediu umed, dar totuși aerisit. E foarte bună și iarba proaspătă, și iarba uscată, precum și frunzele, însă, amestecate. Iarba proaspătă, în sine, mai ales într-un strat gros, s-ar compacta, și în lipsa oxigenului s-ar putrezi, dar noi nu vrem asta. Fânul și frunzele căzute sunt prea uscate pt. a se descompune. Motiv pentru care, pentru echilibrare, amestecăm cele două: componenta umedă, verde, bogată în nitrogen (adică iarba proaspătă) va asigura umezeala, iar componenta uscată, bogată în carbon (fân, frunze) va asigura textura afânată, aerisită a amestecului nostru. Așadar, astfel, cele două componente se completează reciproc în folosul nostru. :) În ceea ce privește frunzele de nuc... N-am experiență, nucii mei fiind foarte tineri. Dar din informațiile mele, se pot composta și frunzele de nuc, însă din cauza componenței chimice, procesul este mai lent, motiv pentru care e recomandat să fie compostate separat. Din câte rețin, are și d-na Olga un videoclip pe acest subiect. Pentru mulcire n-aș folosi frunze de nuc, doar eventual pe cărările din grădină pentru acoperirea noroiului, și unde nu vreau să răsară buruieni, profitând tocmai de toxicitatea juglonei asupra plantelor, conținut în frunzele de nuc. V. câteva sfaturi și aici: gradinarai.ro/cum-faci-compost-din-frunzele-de-nuc/
@bebecoca8195
@bebecoca8195 2 жыл бұрын
Mulțumesc 100
@rebecaalexandru1177
@rebecaalexandru1177 2 жыл бұрын
Va admir. Mulțumim pt toate sfaturile. Ce siderat sa semăn acum în nordul tarii încă nu s temperaturi sub zero dar nici nu ploua din luna, septembrie. Nici graul în cultura nu a răsărit încă. 😥 AS vrea sa semăn acum ca în aprilie sa îl tai și sa pot semana ce vreau. Mulțumesc
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Acum e cam tarziu. Puteti incerca sa semanati ovaz. Nu uitati sa-l udati.
@dragos2187
@dragos2187 2 жыл бұрын
Multumim frumos! Ati atacat un subiect extrem de interesant fiindca solul lutos il au majoritatea romanilor, cu foarte putine exceptii. Este problema principala pentru care rezultatele (vorbind de non profesionisti) sunt modeste, an de an. Se poate dezvolta subiectul daca exista interes in acest sens (ma refer la analize - pastrand insa simplitatea si explicatiile scurte si clare) Va urmaresc cu interes de fiecare data! Felicitari!
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Multumesc de aprecieri! Si solul lutos poate deveni mai bogat si mai usor, daca este ingrijit corect. Cunosc multi oameni care au obtinut rezultate bune doar prin aplicarea mulciului. Bineinteles, rezultatele nu apar peste noapte.
@ioanaioana5523
@ioanaioana5523 8 ай бұрын
Mulțumim frumos !
@adinateglas5767
@adinateglas5767 2 жыл бұрын
Bună ziua! Mă bucur tare mult ca v-am descoperit canalul pentru grădinărit așa încât m-ați convins să vă urmez sfaturile chiar din această toamnă. Am însă o intrebare: cum pregătesc solul (al meu este lutos ) pentru plantarea trandafirilor în această toamnă. Ce produse ar trebui să folosesc? Precizez că locuiesc într-o zonă de munte. Vă mulțumesc!
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Pentru plantarea trandafirilor trebuie sa sapati o groapa de 40- 45 cm adancime si 45-60 cm latime. Locul trebuie sa fie insorit. Pamantul scos din groapa poate fi amestecat cu compost sau materie organica. Groapa se umple asa: prima data puneti crengute, frunze, paie sau alta materie organica. Apoi puneti pamant, asezati planta, si continuati sa umpleti groapa cu pamant. Gand este aproape plin, udati din abundenta ca sa se aseze pamantul, si radacinile sa nu ramana in aer. Dupa aceea puteti completa cu restul pamantului. Optional- inmuiati radacinile inainte de plantare intr-un biopreparat micorizant- pentru inradacinare, sau un biofungicid. Nu uitati sa mulciti trandafirii cu frunze, paie sau alta materie organica.
@adinateglas5767
@adinateglas5767 2 жыл бұрын
Așa am să fac. Multumesc!🤗
@liliansvoina7320
@liliansvoina7320 2 жыл бұрын
Mulțumesc, mult! ♥️ Eu între roșii am semănat muștar, sa mai salvez gradina de buruieni, am multe, doar o parte din grădină am reușit în primăvară sa fac ce ne-ați învățat, v-am descoperit mai târziu. Merg înainte. Mulțumesc! ♥️
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
💚
@maricicapopa2304
@maricicapopa2304 Жыл бұрын
Fișa postului de primarul
@catalinadochia5833
@catalinadochia5833 2 жыл бұрын
Mulțumesc mult pt informațiile prețioase ce ni le dați,. Eu am o întrebare.Ce fel de muștar folosești ca sidefate pt ca muștarul din bucătărie nu incolteste(am pus mustar în apa și nu incolteste).o zi superba.
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
In apa nu incolteste nimic. Folosesc boabe de mustar pt muraturi. Germineaza si creste foarte bine ( direct in pamant).
@dianabruma1046
@dianabruma1046 2 жыл бұрын
Vă apreciez ff mult. ❤ vă rog să-mi spuneți cum pregătesc solul dacă in gradina am zmeura care se întinde f f repede și trebuie înlăturată total. Dacă pun frunze strat gros cartoane, etc credeți că se sufocă?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Prima data o taiati foarte scurt- la nivelul solului, dupa care acoperiti pamantul cu carton, covare veci, folie etc. Asa veti scapa de ea.
@titinakokroff3759
@titinakokroff3759 Жыл бұрын
Multumesc mult pentru informații. O intrebare am achiziționat un pămînt argilos acum sunt la inceput, vreau să plante pomi după ce îi plantez pot semăna siderate în jurul lor.❤
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună seara. Da
@nelumuntean8173
@nelumuntean8173 Жыл бұрын
Multumesc pentru sfaturile pretioase o intrebare am frunze de padure se pot in corpora in sol cu motocultorul?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună seara. Da. Superficial.
@oliversun277
@oliversun277 2 жыл бұрын
Acele flori mai numeroase sunt craite? Bine ar fi! Iar acele inaltatoare de sub arcade, din azbociment, daca nu ar fi, bine ar fi! Oricum, sfaturile sunt binevenite.
@mariabegher8618
@mariabegher8618 2 жыл бұрын
Foarte bine explicați ..vă urmaresc cu drag și vreau să va întreb dacă putem folosit frunze din pădure pentru mulcire și compost ?. Vă mulțumesc
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Sigur ca da! Și eu imi aduc frunzele din padure.
@ana-mariamarinescu9896
@ana-mariamarinescu9896 2 жыл бұрын
Buna ziua! Locuiesc in zona submontana. Am un pământ lutos, care a fost săpat ani la rând pentru agricultură "clasica", dar fara succes la recolte. Anul trecut nici morcovii nu s-au dezvoltat.Am urmărit sfaturile dvd. Voi opta pt nisip in prima faza. Vreau sa vă întreb dacă pun nisip acum și ar ( că să îl incorporez) este greșit? As face acum cu nisip și din toamna varianta cu siderate/ frunze etc. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Il puteti incoropora oricand- ori primavara inainte de plantare, ori toamna, dupa ce curatati gradina.
@nicolaelungu3073
@nicolaelungu3073 11 ай бұрын
Respect, multumim pentru sfaturi. Cateva intrebari va rog, daca puteti sa raspundeti pe scurt, raspunsuri care sunt sigur ca vor fi de folos si altor urmaritori ai dv. 1.La siderate, cand ati spus de ridichea oleaginoasa va referiti la ridichea furajera? 2.De ce este atat de important sa taiem sideratele inainte de inflorire? Si de taiat am inteles ca trebuie 2-3 centimetri sub nivelul solului. Cum, manual, cu sapa? 3.Sunt posesorul unui sol greu, lutos, inierbat, nu poti sa bagi casmaua in el decat daca are un grad mare de umezeala, pe timpul verii pur si simplu nu intra.In prima faza trebuie sa trec de stratul inierbat, apoi de solul lutos tare ca piatra daca este uscat. Printre multimea de balarii doua imi creaza mari probleme, costreiul si murul salbatic, cel care se intinde.Cum sa scap de ele? Cum as putea semana siderate, daca primii centimetri sunt un paienjenis de costrei si iarba, radacini? Si care siderat ar fi cel mai ok in prima faza in speranta ca inabusa cosatreiul si murul? secara, lucerna? Am experimentat si am pus rosii, vinete, ardei, etc, dar am sapat gropi de aprox 25x25x25 in care am pus pamant de flori amestecat cu mranita. Pamantul lutos si inierbat, plin de radacini nu poate fi folosit. Nu a mai fost arat de 25 de ani. Dar se pare ca este un pamant fertil, cresc buruienile si sunt foarte fericite. 4.Plasa de umbrire, cand este necesara? Multi gradinari considera ca daca legumele au apa suficienta nu au nevoie de plasa de umbrire.(ma refer gradina deschisa, nu sera, solar). Multumesc anticipat, sa va dea Dumnezeu sanatate si fericire.
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 11 ай бұрын
Bună ziua. Am un video dedicat acestui subiect . Vă las link-ul mai jos kzbin.info/www/bejne/jmqleniOYrd_Z80 Despre plasă de umbrire: kzbin.info/www/bejne/jJqYgXiVoZqLnKs
@oaname3882
@oaname3882 10 ай бұрын
Buna ziua, Multumim pentru sfaturile dv! Va rog sa imi spuneti de unde ati luat arcadele din spatele dv. Acelea pentru atasarea unui plastic pentru transformarea unei mici sere. Multumesc.
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 10 ай бұрын
Bună ziua. Am un video dedicat acestui subiect. kzbin.info/www/bejne/lZm6oIuXrbp9m7Msi=v3n3_xOIJb4gDF0H
@ruxi710
@ruxi710 2 жыл бұрын
Grâu se poate folosii ca siderat? As planta acum in solar pentru îmbogățirea solului?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Se poate
@maricicamaricica7132
@maricicamaricica7132 2 жыл бұрын
Buna ziua ,iarba uscata se poate folosi la mulcire printre răsaduri?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Bună ziua. Sigur!
@magdalenaencea1171
@magdalenaencea1171 2 жыл бұрын
Multumesc frumos,eu am un sol luxos,dacă presar nisip îl amestec în pământ tot cu furca?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
In cazul acesta va trebuie motocultor
@user-gy9xo1iq7g
@user-gy9xo1iq7g 2 ай бұрын
Bună ziua pamint de pădure ii bun la ghivece și mai pot baga și perlit va multumesc
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 ай бұрын
Bună ziua. Da
@melaniadomnea847
@melaniadomnea847 Жыл бұрын
Pt a semana primavara siderate,trebuie dat la o parte mulciul pus toamna care nu s.a descompus total..?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Da
@gabrielbadea-cm4rb
@gabrielbadea-cm4rb 8 ай бұрын
Pentru mine este foarte important sa învăț cum se face structurarea solului ! Am invatat foarte mult de la dumneavoastra! . Va multumesc !😊
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 8 ай бұрын
❤️💚❤️
@violetabusuioc8152
@violetabusuioc8152 2 жыл бұрын
Cand un sol este plin de volbora si ciulini(cred ca brusture au scaeti la maturitate) este eficienta mulcirea?Va multumesc.
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Am un video dedicat buruienilor kzbin.info/www/bejne/laqkY4mDl5KJZ6s
@doina7544
@doina7544 2 жыл бұрын
Buna ziua ..am o întrebare ...se poate folosi și iarbă erbicidată ...mulțumesc ...
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Bună ziua. Nu.
@sandaolaru9754
@sandaolaru9754 2 жыл бұрын
Daca avem un teren cu lucerna cum procedam sa- l facem bun de cultivat cum recomandati dvs?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Am un episod " Gradina de la zero". Puteti sa-l vizionati.
@ioanarom1970
@ioanarom1970 2 жыл бұрын
multumesc mult pentru informatii. daca am un teren pe care nu am cultivat de 7 ani (a fost plin de balarii) ce imi recomandati sa fac? pot sa sap pentru prima data sa scot buruienile? multumesc
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Vizionat episodul " Gradina de la zero ".
@sarkamaria387
@sarkamaria387 Жыл бұрын
​@@secretelegradinarului
@MariaFirsa-km1fi
@MariaFirsa-km1fi 2 ай бұрын
₩₩
@Dana-zx3ze
@Dana-zx3ze 2 жыл бұрын
Buna seara! Va rog sa mi spuneti daca eu avand un pamant lutos pot sa pun si rumegus acum toamna ca si mulci?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Pentru mulci uteti sa amestecati rumegusul cu alte resturi vegetale. Daca doriti sa folositi doar rumegusul, mai bine sa o faceti primavara dupa ce pamantul se va incalzi. Am un video in care vorbesc despre mulcire cu rumegus.
@Dana-zx3ze
@Dana-zx3ze 2 жыл бұрын
Multumesc!
@Irina-Elena
@Irina-Elena 10 ай бұрын
Buna ziua! Pentru acoperirea straturilor inaltate putem folosi orice fel de frunze? Noi avem vie si meri. Mulțumesc!
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 10 ай бұрын
Bună ziua. Da
@cristiserpent3277
@cristiserpent3277 Жыл бұрын
O întrebare. Nisipul acela galben, de tip lutos, fin poate fi o alternativa pentru modificarea structurii unui sol greu, lipicios? Sau mai rău face?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
De regulă se recomanda folosirea nisipului de râu- grunjos
@marianasoica6843
@marianasoica6843 2 жыл бұрын
buna Olga, frunza de nuc este buna pentru mulcire?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Bună ziua. Da
@florilibiu5968
@florilibiu5968 Жыл бұрын
Și de nuc sălbatic?
@auricasandu5070
@auricasandu5070 Жыл бұрын
Doamna Olga va rog mult de unde pot cumpăra și ce denumire au produsele pe baza de bacilul subtilis și tricoderma?Sint multe saituri care nu prezintă încredere că Sint bio
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună ziua. Eu le comand pe www.bioculturi.ro. Fitocid, Fitodoctor, Fitohelp, Viridin, Mycohelp
@auricasandu5070
@auricasandu5070 Жыл бұрын
Miii de mulțumiri pentru tot pentru mine nu aveți egal în lumea asta la bunătate frumusețe sufletească și devotament in cea ce faceți așa sa va ajute Dumnezeu după sufletul bun și blind o îmbrățișare mareeeee de la admiratoare dv( doamna ICA)
@engwatch
@engwatch 2 жыл бұрын
Buna ziua! Puteti sa imi raspundeti la cateva lucruru va rog?: -de ce sunt mai indicate straturile inaltate (construite) vs sapatul direct pe pamant? -ce ne puteti spune despre controlul buruienilor cu folie plastic vs material specific care respira/permite apa? -si 3, legat de pomi: cand este cel mai bine sa se tunda pomii, toamna sau primavara? Multumesc muuuult de tot!!!
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Buna ziua! 1. Daca e sa comparam metoda no dig cu metoda clasica cu " sapatul inclus" , metoda no dig bineinteles este mai sanatoasa pentru sol. Am un episod intreg dedicat acestui subiect- " Sapam sau nu sapam gradina". Si in cazul acesta chiar nu conteaza daca aveti straturi inaltate sau straturi permanente simple. 2. Folia de plastic doar protejeaza solul de buruieni si nu permite apei/ aerului sa patrunda in sol. Ceea ce nu este tocmai ok. Banuiesc ca acest lucru se intelege. In cazul aceste cel mai bine este sa fosim mulcire organica, ceea ce va aduce numai beneficii plantelor noadtre. 3. Referitor la pomi - acestia se tund in perioada de repaos- intre noiembrie si februarie/ martie. Depinde de vreme, dar sa nu fie ger.
@engwatch
@engwatch 2 жыл бұрын
@@secretelegradinarului Multumeeessscccc mult!!! Un raspuns Atotcuprinzator si satisfacator!!;)☆☆☆☆☆
@engwatch
@engwatch 2 жыл бұрын
Multumesc muuult pt un raspuns Cuprinzator!!☆☆☆☆☆;)!
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
@@engwatch 💚💚💚
@theodorspireanu9291
@theodorspireanu9291 Жыл бұрын
Poate fi aplicata metoda asta pe o suprafata mai mare ? Sa zicem 4000 mp. Ce poate fi facut mecanizat ? Ma gandesc ca trebuie minim un tocator de resturi organice si ceva de imprastiat. Oare se poate face integrarea cu o motosapa la nivel superficial ?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Da. La asa suprafață cu siguranță aveți nevoie de tehnică. Puteți folosi motosapa
@liviugiurgiu9010
@liviugiurgiu9010 2 жыл бұрын
Eu am sol foarte lutos galben . Ce fac cu el am 2 ha și cultiv cartofi și cereale . Îmi trebuie o cantitate considerabilă de compost s au nisip
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Asa este. Solutiile propuse se aplica in gradini de marime mica si medie. Dumneavoastra puteti incorpora balegar bine descompus.
@user-gy9xo1iq7g
@user-gy9xo1iq7g Ай бұрын
Cristos a inviat am luat pamint de pădure și este mai nisipos cam luat de la marginea drumului retine apa mult timp deși am băgat perlit nu știu ce sa mai bag sa fie mai ușor pentru ghivecele cu florii va multumesc
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Ай бұрын
Adevărat a înviat! Probabil pământul este lutos. Adăugați nisip sau turbă
@raduvit6673
@raduvit6673 Жыл бұрын
Bună ziua , dacă în fiecare an pun gunoi de grajd de vacă în grădină e o problemă? Mulțumesc
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună ziua. Este de ajuns o dată la 3-4 ani
@raduvit6673
@raduvit6673 Жыл бұрын
@@secretelegradinarului 🤗
@mariabulbuc1080
@mariabulbuc1080 2 жыл бұрын
Bună ziua dacă puteți sami scrieți cum se pun la germinat semințele de ardei vă mulțumesc
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Bună ziua! Am un video despre cultivarea ardeilor de la A la Z. Intrati pe link- ul de mai jos kzbin.info/www/bejne/lX7YhamOZ76im7s
@iuliacarstea7894
@iuliacarstea7894 Жыл бұрын
Dacă am mult pir și știr ,e bine sa pun paie și mulci ca să nu mai sap gradina? Am și mulți melci limaxi
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Tundeti pirul scurt și îl acoperiți cu o folie neagră ( sau alt material). kzbin.info/www/bejne/laqkY4mDl5KJZ6s
@neagoealina8673
@neagoealina8673 2 жыл бұрын
Buna ziua! Am un teren plin cu pir care are radacini puternice si profunde. Cum as putea sa scap de el pt.a transforma locul in gradina de legume?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Puteti sa acoperiti terenul cu carton, folie, covoare vechi etc. In anul urmator descoperiti solul. Pirul va fi sufocat. Strangeti cu grebla resturile ( inclusiv radacinile care vor fi impinse la suprafata).
@grigorianlilea4820
@grigorianlilea4820 Жыл бұрын
Floarea soarelui este un luptător cu pirul.
@neagoealina8673
@neagoealina8673 Жыл бұрын
@@grigorianlilea4820 Multumesc!
@tgctgc2688
@tgctgc2688 Жыл бұрын
​@@secretelegradinarului
@arsarachity6788
@arsarachity6788 Жыл бұрын
Doamne ajuta Se poate pune var praf toamna în grădină? Mulțumesc
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună ziua. Cu ce scop doriți să folosiți varul?
@arsarachity6788
@arsarachity6788 Жыл бұрын
Am auzit pe mulți făcând așa și am văzut la o vecina După aratul de toamna pun var peste araturăSe zice ca dezinfectează
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
@@arsarachity6788 varul nu dezinfectează. Este un mit. Varul alcalinizeaza solul. Dar daca solul este acid, mai bine folositi dolomita.
@auricasandu5070
@auricasandu5070 Жыл бұрын
Doamna Olga cu ce produs dezinfectam mulciul de frunze
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună ziua. Nu este nevoie sa dezinfectam mulciul din frunze. Putem să- l tratam cu trichoderma sau alte produse care accesează descompunerea.
@SolomonNadya
@SolomonNadya Жыл бұрын
Buna ziua. Prin acest strat gros de mulci primavara vor putea razbate narcisele, lalelele, bujorii?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună ziua. Narcisele, lalelele, zambilele se mulcesc cam 5 cm. Ies fără probleme. Bujorii sunt mai firavi.
@SolomonNadya
@SolomonNadya Жыл бұрын
@@secretelegradinarului mersi 😊
@DanielCiobbanu
@DanielCiobbanu 3 ай бұрын
Bună seara. Un sol lutos pe care am plantat vita de vie, smochini, aronia, afin canadian, migdali și kaki a fost infestat de pir. Nu am folosit niciun fel de ierbicid și nici nu doresc. Până acum l-am ținut sub control prin cosit cu motocoasă cu fir. Anul acesta am săpat vita de vie pentru a adăuga nisip între rânduri. Ce siderat îmi recomandați să pun între rândurile de viță de vie după ce incorporez nisipul cu motocultorul? Dar pentru restul terenului unde am plantat pomi și arbuști? Țin să precizez că la fiecare pom și arbust plantat am incorporat aproximativ 40kg respectiv 10kg de mraniță. Credeți că ar fi mai bine ca înainte de a pune sideratul între rândurile de vita de vie să pun pământ de frunze? Pe restul terenului unde am pomi și arbuști, când este optim să pun sideratul? Țin să precizez că în ultimii 5 ani, de când am cumpărat terenul, tot ce am cosit am lăsat să se descompună pe sol din dorința de a îmbogăți solul. Am arat doar o singură dată zona în care am pus vita de vie și sper să găsesc soluția optimă pentru a putea păstra culturile bio. Vă mulțumesc anticipat. Noapte binecuvântată! 🌹🌟🙏
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 3 ай бұрын
Bună ziua. Puteți semăna orice siderat. Puteți alege facelia sau muștar alb. Sunt si plante melifere. Dacă aveți pământ de frunze, sigur că îl puteți folosi.
@engwatch
@engwatch 2 жыл бұрын
Si sunt Lucerna sau Gazonul siderate?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
In general, orice planta poate fi folosita ca siderat. Doar ca alegem acele plante care cresc repede si au radacini puternice care patrund cat mai adanc in pamant, si care imbogatesc solul nostru cu micro si macroelemente.
@georgeneagu638
@georgeneagu638 Жыл бұрын
@@secretelegradinarului nu este mai indicat că siderat spanacul ?
@florispirea5063
@florispirea5063 2 жыл бұрын
Bună ziua! Frunzele de la vita de vie sunt bune pt. straturi?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Sunt foarte bune!
@florispirea5063
@florispirea5063 2 жыл бұрын
@@secretelegradinarului Multumesc frumos.
@madalinagraure
@madalinagraure 6 ай бұрын
Bună seara si La mulți ani! Daca solul este nisipos?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 6 ай бұрын
Bună ziua. La mulți ani! Compost, mulci organic
@madalinagraure
@madalinagraure 6 ай бұрын
Mulțumesc pentru răspuns 😘
@VLAD-ov4mr
@VLAD-ov4mr Жыл бұрын
Ce părere aveți despre cenușă în urma arderii seminței de floarea soarelui, am observat că mulți fermieri o cumpără, o folosesc ca îngrășământ?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună ziua. Teoretic această cenușă ar trebui să fie bună. Mă gandesc doar- de ce se face cenușa din semințe? Poate din tulpini?
@VLAD-ov4mr
@VLAD-ov4mr Жыл бұрын
@@secretelegradinarului aceasta fabrica de ulei in urma procedeului nu prea am detali rezultă cenușă pe care o colectează firma care lucrez eu, colectează aceasta cenușă și o vinde mai departe la fermieri. Că o concluzie cenușă este buna pentru sol? Nu am mare experiență întreb și eu?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
@@VLAD-ov4mr am înțeles. Da, este buna
@cristiantudor7155
@cristiantudor7155 2 жыл бұрын
Buna ziua! Despre pomi fructiferi ve-ti vorbi?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Buna ziua. Da, voi vorbi si despre pomi. Ce anume v-ar interesa? Ca sa stiu cam ce materiale sa pregatesc.
@cristiantudor7155
@cristiantudor7155 2 жыл бұрын
@@secretelegradinarului Ati putea spune despre plantare, taiere, intretinere, metode bio de intretinere, pregatirea pomilor pt iarna, am vazut ca aveti cunostinte si infoarmatii foarte bune si interesante, diferite, profesiinale as putea spune fata de ce se gaseste acum pe youtube. despre gradina. M-am gandit ca o sa aflam lucruri interesante si despre pomi fructiferi de la dvs.
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
@@cristiantudor7155 sigur! Voi pregati materiale si despre ingrijirea pomilor. Va multumesc pentru idei!
@zb1065
@zb1065 2 жыл бұрын
Cred că cel mai bine e să primim informații în fcț. de sezon. Dar din timp.
@zb1065
@zb1065 2 жыл бұрын
Ați putea să-mi spuneți care este diferența între lut și argilă? Unii se plâng de pământ lutos, alții de pământ argilos. E vreo diferență?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Argila este mai grea decat lutul. Dar in principiu e cam acelasi lucru- pamantul este greu de lucrat, apa patrunde greu, pamantul crapa pe timp de seceta. Diferenta este doar compozitia chimica.
@zb1065
@zb1065 2 жыл бұрын
@@secretelegradinarului Mulțumesc!
@stelutabalteanu508
@stelutabalteanu508 2 жыл бұрын
Nu am resturi vegetale marunruntite ,nu am cum sa le marumtesc,ce fac?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Folositi frunze mici, paiele se pot marunti manual. Depinde si de suprafata pe care o aveti.
@stelutabalteanu508
@stelutabalteanu508 2 жыл бұрын
@@secretelegradinarului Multumesc tare mult ,folosesc sfaturile d-voastra!❤
@auraandrei790
@auraandrei790 2 жыл бұрын
Eu le mărunțesc cu toporul pe un buștean.
@elenapopa6332
@elenapopa6332 2 жыл бұрын
Pisicile scurma straturile. Cum rezolvam problema? Va rog să-mi răspundeți. Mulțumesc
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Daca mulciti straturile cu resturi vegetale( fân, paie,iarba cosita) nu vor mai sapa.
@zb1065
@zb1065 2 жыл бұрын
În jurul pomilor am mulci de aprox. 20 cm, și pisicile tot acolo merg să-și facă nevoile..
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
@@zb1065 ciudat. De obicei pisicile prefera sol curat, afanat, fara mulci.
@zb1065
@zb1065 2 жыл бұрын
@@secretelegradinarului Ăștia, unde apucă. :) Sunt ale vecinului, dar pt. "nevoi", vin la mine... 😬
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
@@zb1065 am inteles. Pisicile sunt bune. Asta e...suportam si micile neplaceri.
@marianadia91
@marianadia91 2 жыл бұрын
Am de câțiva ani pomii atacați de monolioza ,și nu am reușit sa scap de ea . În acest caz ,nu știu dacă este indicat să folosesc frunzele...
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Monilioza nu ataca culturile legumicole. Asa ca puteti sa folositi frunzele in gradina. Pentru liniștea dumneavoastra puteti sa stropiti frunzele cu un biopreparat pe baza de microorganisme.
@alincosnita4570
@alincosnita4570 Жыл бұрын
Sarut mâna! Putem folosi Lucerna ca siderata in acest sol? Ar creste bine in el? Ce credeți ?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună seara. Da, dar lucerna este o plantă perenă.
@alincosnita4570
@alincosnita4570 Жыл бұрын
@@secretelegradinarului nu-i o problemă! Ma interesează dacă ar creste in solului meu lutos argilos ! Deoarece știu ca majoritatea plantelor nu-și dezvolta bine rădăcinile in astfel de sol. Credeți ca s-ar dezvolta bine?
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
@@alincosnita4570 eu zic sa încercați. Dar si mai bine ar fi sa semănați ridichea oleaginoasa. Este perfecta pentru soluri grele
@matahari7030
@matahari7030 2 жыл бұрын
La câte straturi ai acolo , nu știu dacă îți vor mai rămâne frunze să pui și la compost .
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
Are balta pește 🤭🤭🤭. Noi aducem frunze de la tara si din padure.
@matahari7030
@matahari7030 2 жыл бұрын
@@secretelegradinarului oameni muncitori și gospodari . 👍👍👏👏👏👏👏👏👏
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
@@matahari7030 💚💚💚
@MihaelaStoica-vv1sp
@MihaelaStoica-vv1sp Жыл бұрын
Buna ziua! Am un mormânt de 1mx2m intr-o zona însorita unde sunt izvoare de coasta necaptate.Solul este imposibil de săpat,se lipește de sculele de grădinărit. Ce sa fac? Sa pun nisip și in ce cantitate? Sau sa scot pământul pe o adâncime de 30 cm sa pun carton și apoi un pământ mai bun Sa pun turba perlit și nisip peste pământul inițial? Precizez ca alături este un mormânt acoperit peste care trece apa din izvoarele de coasta. Va mulțumesc!
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună ziua. Faceti straturi inaltate
@MihaelaStoica-vv1sp
@MihaelaStoica-vv1sp Жыл бұрын
@@secretelegradinarului Mulțumesc mult de tot!
@ecoagricol65
@ecoagricol65 Жыл бұрын
Atat timp cat vrei sa-l folosesti ca atare eu nu cred ca trebuie sa-i faci ceva.Oricum nu o sa simti diferenta.
@MihaelaStoica-vv1sp
@MihaelaStoica-vv1sp Жыл бұрын
@@ecoagricol65 Mulțumesc!
@valeriabanea3186
@valeriabanea3186 2 жыл бұрын
Dar eu n.am văzut cățeii...Ce?Credeai c.am uitat?😜😂😘
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 жыл бұрын
😂😂😂 cațeii sunt in curte. Nu prea ii las in gradina, ca fac vraiste acolo😂😂😂. Cand mai filmam la tara, luam si cateii cu noi sa se zbenguie. 🙂🙂🙂🐕🐕🐕
@vlk6812
@vlk6812 2 ай бұрын
Nu mai postați ba că mă pune profa sa mă uit
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului 2 ай бұрын
Să o saluți din partea mea
@vasilefieraru5229
@vasilefieraru5229 2 жыл бұрын
D-na e foarte ok însă spune doar generalități.
@danadana1743
@danadana1743 Жыл бұрын
Ce facem cu mulciul dupa ce il retragem ca sa plantam, mulciu llasat peste iarna. Acum v-am descoperit. Imi place mult de dumeavoastra.
@secretelegradinarului
@secretelegradinarului Жыл бұрын
Bună ziua. Mulciul rămâne pe strat. Se completează pe parcursul sezonului
@laurentiumanescu6266
@laurentiumanescu6266 4 ай бұрын
Nisipul in ce cantitate se pune?strat de 1-2 cm e suficient?se pune înnainte de arat?saudupa ce arăm apoi băgăm motocultorul?mulțumesc
How I Built a French Drain to Improve Drainage on Clay Soil
12:51
Austin Texas Gardening
Рет қаралды 790 М.
3M❤️ #thankyou #shorts
00:16
ウエスP -Mr Uekusa- Wes-P
Рет қаралды 13 МЛН
Smart Sigma Kid #funny #sigma #comedy
00:25
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 15 МЛН
МАМА И STANDOFF 2 😳 !FAKE GUN! #shorts
00:34
INNA SERG
Рет қаралды 4,7 МЛН
I wish I could change THIS fast! 🤣
00:33
America's Got Talent
Рет қаралды 114 МЛН
Grădina fără sapă
17:42
Terra
Рет қаралды 97 М.
Totul despre mulcirea organică
8:50
Secretele Gradinarului
Рет қаралды 16 М.
Cum să faci un pământ fertil
9:39
Liberi Prin Adevar
Рет қаралды 248 М.
Soil disinfection - when and how we can perform it, methods, recommendations
11:39
Mulcirea cu iarba proaspăt cosita este DĂUNĂTOARE?
17:16
Secretele Gradinarului
Рет қаралды 37 М.
Solurile. Profesor Comendant Tatiana
14:50
Tatiana Comendant
Рет қаралды 10 М.
3M❤️ #thankyou #shorts
00:16
ウエスP -Mr Uekusa- Wes-P
Рет қаралды 13 МЛН