Mooi en helder uitgelegd van deze mij goed bekende materie. Lastiger, of beter gezecht, een enorme uitdaging is het voor de lokale netten, vooral voor het realiseren van 'slimme netten'. Wat betreft de leveringszekerheid heb ik er alle vertrouwen in dat dat in 2030 en 2050 goed blijft. Minder in het halen van de klimaatdoelstellin om in 2035 een CO2-vrije electriciteitsvoorziening te realiseren. En dat ligt niet aan het net, maar aan de hoeveelheden opgesteld vermogen (iedere soort) in combinatie met hun capaciteisfactoren en gerealiseerde opslag en conversie techniek (rapport en berekeningen liggen ergens in de digitale la). Het gehele net werd gezien als een 'koperen plaat' en staat dus los van de netten. Misschien elders meer.
@thompsonlover22 жыл бұрын
Dat vluchtstrook principe, houdt dan toch in dat je een redundant verbinding niet-redundant maakt? Een 150kV lijn zou zo’n 360kA dragen volgens een snelle zoekopdracht. Als jij een 150kV lijn redundant hebt zouden ze in theorie ieder max 180 kA dragen zodat als er een dr uit klapt, je de ander met de volle 360kA kan belasten. Als ze elk boven die 180 zitten, knalt je “zekeringsautomaat” er toch uit zodra je meer dan 360kA op een leiding zet? Ik ben geen elektricien maar werk in een datacentrum waar we altijd goed die belastingslimieten moeten controleren om te voorkomen dat als je eerste feed klapt je tweede niet 10 ms later ook klapt wegens een te hoge belasting. Vandaar mijn vraag uit interesse.
@eudorian1112 жыл бұрын
Jazeker. Even aan nemend dat een verbinding zoals op de video 360kA transporteert: De linker zijde transporteert deze 360kA. De rechterzijde niks, en wordt pas ingeschakeld als de linker zijde een fout heeft. Het voorstel in de video is om hernieuwbare energie over de reserve 360kA te transporteren. Dan heb je dus 720kA aan transport capaciteit. Mocht nu de linkerzijde weer uit vallen, is het zaak dat alle hernieuwbare bronnen zeer snel stoppen met het maken van de overcapaciteit om te zorgen dat er weer 360kA opgewekt wordt die dan alleen over de rechter zijde getransporteerd gaat worden. Vooral zonneparken maar ook accu opslag kan extreem snel reageren op een vraag hun vermogen te reduceren. Je levert wel een stukje redundantie in en de betrouwbaarheid hang nu af van de regeltechniek van alle leveranciers i.p.v. de transporteur.