Τι σχέση έχει το Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τον Τρωικό πόλεμο;; ααααα που να στα λέω! βάλε καφέ να στα πω! Αρχαία Αίνεια reloaded!
Пікірлер: 26
@happinessinpink902 жыл бұрын
Extra love 💕για την αναφορά στα Ημισκούμπρια! Ευχαριστούμε, όπως πάντα, για το πιο ευχάριστο διάλειμμα της μέρας μας, ένα ταξίδι στο παρελθόν με τον πιο ταλαντούχο αφηγητή έβερ❤️
@BadLuckLuke2 жыл бұрын
Ένα μέρος που ζω & δεν ήξερα τίποτα από αυτά που είπες, ευχαριστώ πολύ!!!
@Ε.Ν-β9ω2 жыл бұрын
Είσαι καταπληκτικός αφηγητής και δάσκαλος!
@tesconstamylo2 жыл бұрын
μες σε 5 λεπτά μας είπες όλη την ιστορία που ναι στα σχολεία. Να σε είχα καθηγητή 15 χρόνια πριν και θα καταλάβαινα καλύτερα.
@eleftheriadias51192 жыл бұрын
Μορε τι ωραία που τα λες!!!!!!!!!
@tedpapakostas2 жыл бұрын
Θεεεενξ
@eleftheriadias51192 жыл бұрын
Σαν να σας ξέρω χρόνια,με την τσαχπινα τον πραγμάτων,θέση!
@TheTRELOS72 жыл бұрын
Φίλε μου είσαι πιο όμορφος αρχαιολόγος και δεν εννοώ μόνο την φυσική ομορφια. Συνήθως οι αρχαιολόγοι είναι σκυθρωποι Εσύ είσαι ενας ευχάριστος τύπος που μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου στο κοινο αβιαστα αλλου επιπέδου είναι επίσης η κ Αγλαΐα αρχοντίδου μία μακρινή συγγενής.και θεωρώτον εαυτό μου τυχερό που γνώρισα την κυρία το ίδιο και με σένα.
@dardan868 Жыл бұрын
Στη Κίνα ειπηρχε ονόματα ιλλιρια Δαρδανία Αινεία Δαρδανί. Που πήγε στη αλβα λονγα. Σήμερα Ρώμη. Αινεία Δαρδανί ήταν Κινέζος.
@manorol1612 жыл бұрын
👏👏👏
@VaiosB2 жыл бұрын
Ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί: "Ο Αινείας θα ενώνει, αχ την Τροία και τη Ρώμη, με χωράφια θα ενώνει ναό αρχαΐκό!"
@elenivlachou14522 жыл бұрын
😉😉😉
@aggesoursou2 жыл бұрын
Τι σύμπτωση! Σήμερα διάβαζα το σχετικό κεφάλαιο στο βιβλίο σου…
@jth57212 жыл бұрын
Υπάρχουν κ ερείπια αυτής της πόλης; ή απλά μόνο ξέρουμε που ήταν; Εγώ πρώτη φορά την ακούω πάντως
@tedpapakostas2 жыл бұрын
Έχουν ανασκαφει ταφικοι τύμβοι της ύστεροκλασικης εποχής (τα ευρήματα είναι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ειναι εξαιρετικα) αλλα δεν έχει ανασκαφει κάποιο τμήμα της αρχαίας πόλης που να είναι επισκέψιμο
@linos772 жыл бұрын
Τελικά, οι Τρώες ανήκουν στα Ελληνικά φύλα;
@tedpapakostas2 жыл бұрын
Τελικά; τι θα πει τελικα; γιατι τοση ανάγκη για οριστική απαντηση; ποσω δε μάλλον για κάτι που ειναι σε μεγάλο βαθμό μυθολογικό (δλδ σε μεγαλο βαθμο πλασματικο και επηρεασμένο από λογοτεχνία μεταγενεστερων εποχων).
@linos772 жыл бұрын
@@tedpapakostas 😅μην με παρεξηγείς, απλά ήμουν πάντα των θετικών επιστημών(μισούσα τα φιλολογικά) και όταν κατάλαβα την αξία τους έπεσα με τα μούτρα να κερδίσω το χαμένο έδαφος. Έτσι καθε φορά που βλέπω βιντεο σου ή ακούω κάποιο podcast σου, ξεκινώ έρευνα για καθε τι που λες(όνομα, τοπωνύμιο κτλ κτλ). Μέσα σε αυτές τις έρευνες έπεσα σε ένα βιντεο κάποιου Δημητρίου Μπεθανη, που υποστηρίζει ότι ήταν Έλληνες λέγοντας επίσης υπάρχει διχασμός στους επιστήμονες. Εξού και σε ρώτησα αν «τελικά»…. Κυρίως επειδή θεωρώ ότι είσαι ο πλέον αξιόπιστος.
@tedpapakostas2 жыл бұрын
@@linos77 σε ευχαριστώ παρα πολυ για την τιμη! ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ. Αν είναι ειδικός επιστήμονας θα το λεει. Αν είναι... "ερευνητης" μακριά γιατι θα κάνει λάθη άγνοιας που ούτε ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται ότι κανει
@toy2day12 жыл бұрын
Μάλλον όχι. Έχουμε σχετικές αναφορές και από Χιττιτικες πηγές. H WILUSA δηλαδή το Ίλιον, ήταν πόλη στο βασίλειο των ARZAWA, που πιθανώς είχε κατακτηθεί από τον PIYAMARADU, τον Πρίαμο δηλαδή, όπως και άλλες περιοχές στη ΒΔ Μικρασια, αλλά και η LAZPA (Λέσβος). Μάλλον ήταν φόρου υποτελείς στους Χιττιτες, το βασίλειο των οποίων έφτανε μέχρι την Μίλητο (MILAWATA) και από Χιττιτικές πηγές ταιριαξαμε τρόπον τινα, ότι είχαν ξεσηκωθεί εναντίον τους και γενικά έφεραν μια αναστάτωση στο Χιττιτικο κράτος την περίοδο πριν τον Τρωικό πόλεμο. Επειδή οι AHHIYAWA, δηλαδή οι Αχαιοί, ήταν πιθανόν σύμμαχοι με τους Χιττιτες, ή τουλάχιστον εμπορικοί συνεργάτες, βοήθησαν τους τελευταίους εναντίον των ενοχλητικών ARZAWA, δηλαδή εναντίον των Τρώων της ATRIYA, και πλεον και της WILUSA. Άρα μάλλον μιλάμε για μη ελληνικό φύλο!
@elenivlachou14522 жыл бұрын
Πάντως στην Ιλιάδα (και πουθενά αλλού εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω) δεν αναφέρεται ότι Αχαιοί και Τρώες μιλούσαν μέσω διερμηνέων. Επίσης, λάτρευαν τους ίδιους θεούς και είχαν [πάνω κάτω τα ίδια έθιμα. Τα ονόματα των Τρώων ήταν Ελληνικά, π.χ. Πρίαμος, Αστυάναξ, Εκάβη, Έκτωρ (από το ρήμα έχω, υπάρχει και σε πινακίδα Γραμμικής Β), Ανδρομάχη, Κασσάνδρα, Πολυξένη κλπ. Βέβαια πάντα υπάρχει η πιθανότητα να έγινε ανά τους αιώνες που μεσολάβησαν τόσο ακραία "απόδοση και προσαρμογή" των γεγονότων στα οποία βασίζεται το κείμενο του έπους, που να έχουν ανατραπεί εντελώς και να μην μπορούμε να το ξέρουμε.