Рет қаралды 148,912
"Tuntematon sotilas" on meille suomalaisille tuttu kirjana ja elokuvana. Kävin ensimmäisen kerran katsomassa Tuntemattoman sotilaan 1950-luvun lopussa tai vuonna 1960 syyskuussa, en ollut tuolloin vielä koulussa. Menin isäni polkupyörän tarakalla elokuviin Ilomantsin Työväentalolle, yöllä palasimme takaisin kotiin huonokuntoista salotietä ajaen. Kalpean kuun valossa ajelimme pimeässä yössä kohti kotia ja erään suon kohdalla usva oli noussut suon päälle. Tuolloin mielikuvitukseni laukkasi ja koin, että olimme oikeasti Tuntemattoman sotilaan elokuvan maisemissa. Tämä kokemus on jäänyt pysyvänä mieleeni ensimmäiseltä elokuvareissultani.
Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta tunnettu Jalkaväkirykmentti kahdeksan perustettiin 17. kesäkuuta 1941 Joensuun seudulla sijainneen 8. prikaatin pohjalle. Se liitettiin perustamisessa Paavo Talvelan 11. divisioonaan ja määrättiin aluksi siirtymään Kiteelle ja kesäkuun lopussa 1941 Tynkä-Korpiselän Saarivaaraan sekä Tohmajärven Kenraalinkylään. Tällä videolla etenemme Jalkaväkirykmentti kahdeksan miesten mukana jatkosodan taistelupaikoille vanhojen valokuvien ja tarinani avulla.
Tarinani perustuu Jalkaväkirykmentin sotapäiväkirjoista koostamaani lyhyeen Jalkaväkirykmentti kahdeksan sotahistoriikkiin yhdistettynä sodan aikana otettuihin vanhojen ja nyt valokuvankäsittelyjen avulla värittämieni valokuvien avulla.
Otan tähän loppuun erään JR 8 toisen pataljoonan sotilaan kertomuksesta pienen katkelman;
"Valtakunnan raja ylitettiin heinäkuun 5. pnä ja II pataljoona eteni vihollispartioiden kanssa kahakoiden Petäjävaaran ja Suolampien väliselle kukkulalle. Torjuimme kaikki vihollisen iskut Petäjävaarassa. Samaan aikaan ensimmäinen pataljoona ylitti valtakunnanrajan Saarivaaran alueelta ja joutui siellä kiivaaseen taisteluun vihollisen JR 52 joukkojen kanssa. Se taistelu päättyi vasta 7. heinäkuuta 1941 suomalaisten voittoon. Vastassamme Petäjävaarassa ja Saarivaarassa oli vihollisen JR 52 yksi pataljoona ja sen rippeet pakenivat Tsiipakan suuntaan ja sieltä edelleen Tolvajärvelle. Pataljoonamme eteni Petäjävaarasta 8. heinäkuuta Havuvaaralle johtavalle tielle ja siellä tuli ensimmäinen pataljoonamme avuksi. Havuvaaran omistuksesta kävimme kovia taisteluja ja saimme sen haltuumme 10. heinäkuuta. Havuvaaraa oli puolustamassa vihollisen JR 367, joka vetäytyi itään."
JR 8 liitettiin 17.6.1944 seitsemänteen divisioonaan. Rykmentti peräytyi Syvärin takaisilta Juksovanjärven, Särkijärven ja Kiimajärven etulinjasta 18. kesäkuuta Pidman sillan kautta Syvärin pohjoispuolelle. Sieltä rykmentti vetäytyi ensin Latvaan ja sieltä edelleen Kaskanan kautta Pyhäjärven Simanistoon. Vetäytyminen jatkui taistellen Vieljärvelle. Vieljärveltä osa rykmentistä määrättiin 25. kesäkuuta 1944 Suurmäen alueelle viivyttämään Laatokan rantatien suunnassa hyökkääviä venäläisosastoja. Suurmäeltä pataljoonan rippeet peräytyivät taistellen Palalahteen ja sen jälkeen vetäytymistä jatkettiin yhdessä JR 9 pataljoonien kanssa Loimolaan saakka.
#Tuntematonsotilas
#VäinöLinna
#Jalkaväkirykmentti8
#Ylämylly
#Korpiselkä
#Tohmajärvi
#Soanlahti
#Suistamo
#salmi
#Impilahti
#Suojärvi
#Tsalkki
#Veskelys
#Jessoila
#Säämäjärvi
#Prääsä
#pyhäjärvi
#vilaka
#Matroosa
#Petroskoi
#Syväri
#pisi
#Juksova
#Särkijärvi
#Kiimasjärvi
#Pidma
#Latva
#Vieljärvi
#Saarimäki
#Pannila
#Kolatselkä
#Känäselkä
#Loimola
#ilomantsi
#