Adevăruri despre trecut: Fițele epocii de aur (@TVR1)

  Рет қаралды 606,214

TVR

TVR

6 жыл бұрын

Episod din seria Adevăruri despre trecut, difuzat pe 30 aprilie la TVR1, în care Raluca Rogojină şi echipa ei au rememorat fiţele epocii comuniste, cu imagini inedite din arhiva televiziunii române.
În epoca Ceauşescu, fițele se afișau mai puțin. Asta nu înseamna că ele nu existau. Într-o societate care pretindea că nu are săraci și bogați, nu puteai să te lauzi cu bani mulți și cu bunuri de valoare. Chiar dacă le aveai. Ce era pe-atunci o fiță? Ca și acum, cuvântul avea semnificația unei practici costisitoare sau exclusiviste. Nu la îndemâna omului de rând. Pentru cei care conduceau țara, tot ce nu era de strictă trebuință simplului cetățean, se considera a fi lux. Moft. Sau fiță, cum s-ar zice azi. Într-o epocă în care fiţa-fiţelor era să ai frigiderul plin, omul de rând uitase să mai folosească verbul ,,a cumpăra”, îl rostea mai des pe ,,a-ți procura”. Nu se spunea ,,ce se vinde”, ci ,,ce se dă”. Acest vocabular includea în semnificațiile sale practica pilelor și relațiilor. A le avea, însemna ,,a te descurca”. Ediţia din 30 aprilie a emisiunii „Adevăruri despre trecut” rememorează fiţele epocii comuniste, cu imagini inedite din arhiva televiziunii române.
/ fantvr1
www.tvr.ro
www.tvrplus.ro
/ tvrcanaluloficial

Пікірлер: 982
@genghiskhan3390
@genghiskhan3390 2 жыл бұрын
Cât am putut spera într-un casetofon bun, ani de zile. Toții banii făcuți de Crăciun, mers cu ursul și capra, cu sorcova, toți banii economisiți de la părinți, ani de zile am adunat . Nu gaseai nimic, până la urmă în 82 abia a reușit tatăl meu sa cumpere de la Felix un dublu radiocasetofon National Panasonic de la polonezi. Țin minte până la moarte, costa cat o vacă buna, dăduse moșul 4000 de lei pe el . Era ireal, o minune tehnologică in sărăcia României . Încă ceva, spre deosebire de chinezăriile din ziua de azi, pe spate pe plăcuța de timbru, scria mare, Matsushita electronic company, Tokyo Japan...Made in Japan. Cred că și astăzi ar funcționa, după 40 de ani .
@alexandrusemenciuc2785
@alexandrusemenciuc2785 Жыл бұрын
Si desigur ca orice tembel ai fot fericit cu un lucru, de lucru
@horatiudaraban2951
@horatiudaraban2951 Жыл бұрын
Nu m-ar mira sa functioneze si astazi :) Made in Japan :)
@bateaflorea1793
@bateaflorea1793 Жыл бұрын
Într-adevăr așa era!! Strângeam banii de la sorcova , colinda și țin minte când mi-am cumpărat primul walkman First roșu aveam transformator de la 3 volți la 12 volți se putea selecta. Cine avea deck-uri Telefunken sau Grundig erau cei care aveau neamuri în Germania de Vest pe vremea aia!
@ivanire3826
@ivanire3826 Жыл бұрын
Am un Sharp din 1983 care functioneaza si azi.
@dan2315
@dan2315 11 ай бұрын
​@@alexandrusemenciuc2785Alupigus analfabetule!
@TurboRonin83
@TurboRonin83 3 жыл бұрын
Doamne, doamne. Am mancat si iar mie foame... norocosi erau cei cu bunici buni la tara. Dumnezeu sa-i ierte
@iulianbucur877
@iulianbucur877 2 жыл бұрын
Mulți dintre noi nu știm cu cine se învecinează România.Dar suntem Senatori și Deputați.
@scubadivermexico
@scubadivermexico 3 жыл бұрын
Bunicul din partea mamei a pierdut 40 HA de vita de vie in Vartescoi in 1948. In 1978 a fost condamnat la 15 ani la munca silnica - la canal, pentru ca a incercat sa iasa din tara cu 80 de cocosei mari. Proprietatea din Vartescoi, anii 90 au fost iara pierdu la un membru PSD. Bunicul din partea tatalui, s-a intors in 1956 din USSR, doua case pe Lipscani si Dorobanti si o casa in Sibiu au fost nationalizate pentru ca el a fost un membru al armatei germane. A fost, c-am prin toatele inchisori, din 1957 pana in 1966, dupa ai munca la portile de fier, Bicaz. Amandoi au reusit sa plece in occident. Eu am fost bisnitar, mama invatatoare, tatal inginer chimist. Parinti au reusit sa ajunga la ambasada Canadiana din Bucuresti in 1987, Tatiana care lucara la acea ambasada, i-a dat pe mana securitati. Ca sa mancam, eu eram cu marinari din port (Constanta), cumparam casete video, blugi, Assos si Kent. Vindeam blugi si casetele video la Sibiu, pe branza, conserve de carne si FA din RFG. Kentul il vindeam in Bucuresti pe dolari. Calatoream pe CFR. FA-ul il dadeam la Alimentara si imi dadeau ulei si unt. Conservele de carne le mancam eu. Dolari i-am economisit si in Decembrie 1989, am reusit sa ies din tara, Bucuresti, Frankfurt, New York, Buffalo, Toronto. Am revenit in 1995 pentur 2 saptamani. Sint alte locuri in lume care pot fi vizitate si nu sint pline de ura si vitriol. Morala povestei este, de ce comentati daca nu ati trait in acea perioada?
@petrisorpaun758
@petrisorpaun758 Жыл бұрын
Trebuia să vă aresteze tot neamul , să m-ai scape țara noastră de bișnițari și afaceriști , care și-au ănsusit foloase necuvenite ,din cauza voastră și a celor că voi ,a ajuns țara asta ăn halul asta !
@ForgottenKnight1
@ForgottenKnight1 7 ай бұрын
Ce frumos era daca nu pierdeai nimic din toata agoniseala alea multigenerationala. Au venit comunistii si au pus laba pe tot. In ce priveste pe aia care ziceau ca a fost bine pe vremea comunistilor ... esecuri sociale, cum zicea cineva in alt documentar.
@chrisbean
@chrisbean 5 жыл бұрын
Ce frumos vorbea lumea in interviurile luate pe strada. Cât calm exista. Era mai civilizată lumea pe vremea aceea decât acum. Nu cred ca ma înșel. Cât de mult s-a schimbat lumea noastră și nu chiar in bine.
@florinnyc6371
@florinnyc6371 Жыл бұрын
Nu era stresul de astăzi….. eu am prins doar 8 ani de comunism dar in capitalism, suntem stresați pt ca avem cheltuieli enorme care nu existau atuci
@dancristiangeorgescu6758
@dancristiangeorgescu6758 Жыл бұрын
Anii ‘80, in special ultimii cinci, au fost grei, foarte grei. Inainte de acestia, in timpul si dupa, era perceputa ca valoare distincta aspiratia catre civilitate, educatie si decenta… pentru a marca o diferenta fundamentala intre oamrnii de partid, afiliati, oportunisti si invartiti.
@virginiadumitrescu7100
@virginiadumitrescu7100 Ай бұрын
Lipsa de educație a făcut ca o parte din oameni să înțeleagă greșit libertatea, extrapolând-o la "liberi să facem orice ne place"!
@olteanugeorge8810
@olteanugeorge8810 Жыл бұрын
Mie imi place TVR1 foarte mult! Si, ii felicit pe aceasta cale pentru faptul ca si-au pastrat Mission Statement si Vision Statement, in asa fel, incat, au transmis informatii poporului roman! Va pup, felicitari!
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 10 ай бұрын
Lasă dreaq romgleza, scrie naibii românește "deșteptule".
@romania1983
@romania1983 8 ай бұрын
Da, foarte frumos! La rândul meu mă uit cu aceeași bucurie💪
@florindoros6812
@florindoros6812 Жыл бұрын
Muzica de la intro e EXTREM de agasanta!
@lowbandit797
@lowbandit797 5 жыл бұрын
Vremuri grele.. Pt cei care ne, am trsit tineretile in acele vremuri, cu copii mici si multe lipsuri, amintirle sunt dureroase. Si totuși... Satele si orasele erau ca furnicarele, multa viata, multă lume... Mergi acm prin satele romanestii. Sunt pustii la propriu.. Acm o fi bine!?... Multe sunt de spus. 😞😞😞😞
@iondragu2631
@iondragu2631 4 жыл бұрын
Da, e bine pentru că este libertate. Libertatea este totul, restul sunt amănunte, inclusiv viața.
@silverbane5008
@silverbane5008 3 жыл бұрын
Satele erau furnicare pentru ca statul avea oficial o politica pro-natalista. Ceausescu dorea o tara de 30 de milioane. O politica ruinatoare si pentru oameni (avorturi clandestine), si pentru mediu. Si asa Romania este si acum o tara foarte dens populata. (aproximativ 80 locuitori pe kilometru patrat). Nu este chiar la nivelul altor tari din vest sau asia de sud/est dar comparativ cu altele este un furnicar. In viitorul care pare ca se automatizeaza si se mecanizeaza, o populatie mare va fi de fapt un dezavantaj. Daca vrei sa-ti aduc aminte, teritoriul actual al Romaniei, chiar si undeva pe la mijlocul secolului XVIII, avea aproximativ 65-70% padure. Acum abia ne chinuim sa pastram un 25%. Ce sate vedeti acum, majoritatea sunt formate in perioada de industrializare in care populatia a crescut enorm. Nu avem nevoie de asa ceva din nou. La ce secete si probleme de mediu sunt, sa zicem mersi ca nu a fost mai rau si ca inca avem apa de baut. Asa ca sa lasam visurile de putere regionala si sa incercam sa ne descurcam cu ce avem. Iar cat despre pro-natalistii care viseaza asta, ar cam avea nevoie de un reality-check. Voi credeti ca 20 de milioane de oameni se hranesc cu aer? Sau ca electricitatea pe care o consuma pica din cer? Si sa nu-mi dati exemple tari din vest. Tari care importa mancare si aproape toate materiile prime. Ca daca ar fi sa se autosustina s-ar prabusi in cateva luni. Tari in care padurea exista doar pentru a fi exploatata, indiferent daca scopul este masa lemnoasa sau filtrarea aerului. Tari in care gasesti doar 50 de ursi, desi au o suprafata dubla fata de romania. Tari care au profitat din plin de imperiile coloniale pentru a se industrializa. Ce a fost, a fost. Dar hai sa nu stricam mai rau macar. Exista solutii pentru o populatie in scadere si nu vorbesc despre cresterea natalitatii sau imigrantilor (fapt ce cred ca aproape nimeni nu-si doreste in Romania). Pentru viitorii pensionari, exista investitii si pensii private. Este nevoie doar de educatie. Oricum totul are tendinta de a deveni automat, asa ca forta de lucru activa isi pierde din relevanta. Aceasta pandemie a accelerat semnificativ acest trend. Haideti sa ne concentram sa devenim mai buni in loc de mai multi.
@manu144x
@manu144x 3 жыл бұрын
@@silverbane5008 Satele erau furnicare fără nici o legătură cu politica pro natalitate. La țară și înainte era fix la fel. Erau furnicar pentru că fiind totul controlat și neavând libertate nu te puteai muta așa ușor la oraș. Trebuia specializare, școala, pile, ca să te muți la oraș. Așa că rămâneai in sat și aia era.
@Morsificator
@Morsificator 3 жыл бұрын
@@manu144x Exista un adevar in ceea ce spuneti. Practic atunci, daca ar fi putut, oamenii ar fi plecat definitiv "la oras" . Acum, daca pot, pleaca definitiv "la Italia". 😉 Si asa a fost si este si in Vest - proprietatea agricola se lucreaza mecanizat, cu forta de munca putina si specializata, si apar de la an la an mecanisme care sa reduca necesitatea pentru munca necalificata, a zilierilor. O sa se intample maine la noi? Dar o sa se intample? Da. Satul va deveni, incet incet, doar o localitare de resedinta, nu un loc unde si muncesc cei mai multi din locuitorii sai.
@manu144x
@manu144x 3 жыл бұрын
@@Morsificator Da, asta cred și eu. De când e lumea și pământul tinerii merg spre mai bine, sunt mai curajoși, și ne-având rădăcini își schimbă locația mai ușor. Statele totalitare unde nu se poate face asta sunt excepția mereu. Până la urmă am văzut recent (nu am trăit vremurile alea) că există și un film, sau 2 parcă, al căror întreg subiect este despre dificultatea obținerii de buletin de București :)) Dragoste cu repetiție sau cum. Deci îmi imaginez că așa de dificil era să te muți la oraș, că s-au putut face filme pe tema asta. Normal că erau furnicare satele...n-aveau de ales săracii oameni.
@alderian1727
@alderian1727 3 жыл бұрын
felicitari inginerului de sunet, urmaresc pe sarite adevaruri despre trecut , iar muzica de fundal este tot timpul perfecta daca ai observat si tu !
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
Urmăresti dar important este ce intelegi caci sint multe minciuni spuse contra cost.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
14:34 Aceasta femeie spune adevarul dar nu precizeaza cita bisnita a facut cu produsele alimentare pe care le dosea, cumpara in totalitate tot stocul impreuna cu colegele, apoi dadea darul responsabilului de magazin. Marfa o revindeau la pret de speculă. Asa au adunat sume importante la "saltea". Imediat in 1990 au scos averea dosita si au valorificat-o sfidind populatia cinstita - prapaditii care nu stiusera sa se orienteze la furat si specula. Asa erau numiti oamenii cinstiti dupa 1990 de catre speculantii, bisnitarii hoti. Pe astia ii promoveaza azi capitalismul.
@Taniagrandi
@Taniagrandi 2 жыл бұрын
Da asa faceau...Ce bataie merita
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul Жыл бұрын
@Alina Laurentiu - Mda, am cunoscut astfel de bișniţar. Mama lui dosea toată marfa. El o vindea apoi la preţ dublu. Asta numești a te descurca ? Ţiganii să trăiască ff bine speculindu-ne ?
@gigihentz5510
@gigihentz5510 Жыл бұрын
in capitalism, etapa asta se numeste "acumularea primara a capitalului", adica bani negri, care sint albiti ulterior prin afaceri curate;
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul Жыл бұрын
@Alina Laurentiu - Vorbesc despre ce am văzut, nu am făcut că NU eram ţigan bișniţar. Dar am avut coleg de servici bișniţar protejat de șeful nostru. Ai auzit de strada Kent ?
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul Жыл бұрын
@@gigihentz5510 - Niciodată bișniţa și specula nu sint curate, doar in capitalism căci stau la baza acestei societăţi putrede ce se bazează pe sclavie mascată.
@MegaJoolee
@MegaJoolee 3 жыл бұрын
Apreciez mult toată munca depusă pentru realizarea acestui serial. E bine ca, din când în când, să nu uităm cum a fost și să ne asigurăm că nu va mai fi.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
Mega - Ar fi exceptional daca s-ar intoarce acel regim care a facut fericit poporul român.
@ducutudor9197
@ducutudor9197 2 жыл бұрын
Da ce bine e acum , morții mă -tii
@alexandrusemenciuc2785
@alexandrusemenciuc2785 Жыл бұрын
Esti un ignorat rau si puturos
@furionthefurious
@furionthefurious Жыл бұрын
@@Dan_Nebunaticul Muta-te in Coreea de Nord.
@alexspata
@alexspata 4 жыл бұрын
O serie de documentare excelenta, nu imi vine sa cred prin cate au trecut acesti oameni
@adrianobasy5797
@adrianobasy5797 4 жыл бұрын
CATRE REALIZATORII ACESTOR DOCUMENTARE ! Dragilor , nu veniti sa ne spuneti ca nu era , ca era coruptie , ca erau neajunsuri , veniti sa spouneti si adevarata cauza care dadea nastere acestor neajunsuri . Daca nu sunteti capabili sa o spuneti sau daca aveti misiunea sa ascundeti adevarul , hai ca va spun eu : 1) Comunistii au venit la putere cu promisiunea ca vor face ceva pentru om si in realitate , in inceputul inceputurilor ei au incercat si au facut . 2) Daca comunismul se baza pe proprietatea privata si ar fi fost nationalizate doar bancile , fabricile de armamente si institutiile neproductive , nu ar fi cazut nici o data . 3) Vazand cat de eficace devine munca colectiva si fara coruptie ( caci in vremea lui stalin se mergea la puscarie negresit pentru coruptie ) , vestul a devenit ingrijorator si a incercat sa copteze oameni din sistem care sa vanda secrtete de stat , care sa dea informatii , care sa saboteze siu care sa intareasca coruptia in sistem . 4) Ceausescu a facut gresala de a avea incredere in vest . A fost primit cu mare alai de catre germania , Franta si chiar de catre regina angliei , fara sa-si dea seama ca el va fi folosit pentru ca ei doreau slabirea sistemului comunist . 5) Canb Ceausescu si-a dat seama ca a fost folosit de catre vest , era deja prea tarziu. 6) URSS isi dezvoltase o retea se sabotori in interiorul sistemului comunist de la Bucuresti. 7) Dupa anii 1975 , incet incet sabotajele veneau asupra romaniei atat din URSS cat si din vest 8) Securitatea era impartita de acum in : A ) Aripa pro Iliescu/URSS B) Aripa celora corupti cu milioane de dolari/marci si aur la saltele, deveniti oamenii vestului C) Populatia naiva care murea de frig si foame datorita celora din grupa A si B 9 ) Intr-un cuvant , Ceausescu nu mai avea de partea lui aproape pe nimeni 10) Dupa anii 1980, vanzarile la negru a produselor din magazine devenise o afacere ilegala a mafiei care opera in favoarea moscoveiu sau a vestului . 11) Ceausescu facea presiuni pentru terminarea constructiilor mari , Canal , Casa Poporului si altele , facea presiuni8 pentru acoperirea exporturilor , dar sabotorii il minteau permanent. 12) Ceausescu nu mai putea sa depisteze sabotorii incat acestia erau in numar mai mare in sistem decat cei care slujeau sistemul si tara cu credinta. Situatia e mult mai critica azi in Romania , dupa 30 de ani , decat a fost in vremea lui Ceausescu . Sabotorii de atunci ne vand pe nimic bogatiile naturale iar banii ( mita primita ) li se depun in bancile din strainatate . Cei care nu fura pentru bancile si corporatriile straine , li se gaseste nod in papura si ajung , ori la puscarie, ori iau calea procurorului Panait . Uitati-va la cat ne jefuiesc padurile si sau facut atatea reclamatii la DNA , inca din vremea cand Kovesi era sefa DNA . Cati corporatisti straini a adus Kovesi pe banca acuzatilor ca au dat mita oamenilor din sistemul romanesc ? Nici unul si nimeni nu ii va aduce , are balta peste !
@mariusmarius5964
@mariusmarius5964 3 жыл бұрын
@@adrianobasy5797 În urma poziționării pe care Ceaușescu a avut-o față de invazia sovietică în Cehoslovacia (1968) România a reușit să își creeze o imagine pozitivă în Occident. Astfel, România a beneficiat de fonduri externe. Însă, în 1981, România a intrat în faliment. România a implementat politici de austeritate dure, s-a izolat de instituțiile financiare mondiale. Din dorința de a lichida datoria externă, România a început să exporte masiv orice bunuri ar fi adus valută în vistieria țării și a făcut asta până când populația a fost adusă în pragul sărăciei extreme. Intrarea României în incapacitate de plată în anul 1981 a fost provocată de incompetența conducătorilor țării, care au dus industrializarea dincolo de extrem, construind niște mamuți industriali ce nu se puteau autofinanța de pe piețele libere și nici produce bunuri la un nivel înalt calitativ. În doar 5 ani (1976-1981), datoria României a crescut de la 500 de milioane USD (3% din PIB), la 10,4 miliarde USD (28% din PIB). Ceaușescu a majorat datoria țării nu prin contractarea de credite la dobânzi mici, așa cum erau în perioada ’73-’79, ci prin luarea de credite la dobânzi ridicate, precum cele din perioada ’79-’81. În 1981, dobânda la creditele luate de Ceaușescu ajunsese de la 8 milioane de dolari, cât înregistra în 1975, la 3 miliarde de dolari. România se afla în situația de a achita, în perioada 1980 - 1982, creditorilor străini, 6 miliarde de dolari. Până la sfârșitul anului 1982, România avea nevoie de 80% din banii obținuți din exporturi pentru a-si finanța datoria externă. La jumătatea lui 1981, România intra în faliment. Au urmat foametea generalizată, restricțiile, alimentele vândute pe cartelă și sărăcirea populației. Reacția lui Ceaușescu a fost să restrângă masiv consumul intern și să achite integral datoria externă a României, lucru ce a fost reușit, cu mari sacrificii, 8 ani mai târziu, în 1989. Auzim în spațiul public că această datorie a fost plătită de către Ceaușescu și acesta este unul dintre marile sale succese. Aș dori să îi întreb pe cei care afirmă acest lucru, dacă Ceaușescu a plătit datoria externă, atunci cine a făcut acea datorie externă și pentru ce? Răspunsul este că acele credite contractate de către Ceaușescu au fost făcute pentru a construi o industrie neperformantă, ce producea bunuri de o slabă calitate, care se comercializau pe piața CAER. De aceea, după 1989, România a rămas fără o piață de desfacere, întrucât piața CAER a dispărut odată cu regimurile comuniste ce s-au prăbușit pe întreaga planetă. Rând pe rând, mare parte din întreprinderile construite în vremea regimului de tristă amintire au dat faliment și milioane de oameni au rămas loc de muncă. Exceptând 1996, când în România a fost înregistrată o rată a șomajului de 6,2%, între 1992 și 2000, rata șomajului a înregistrat valori cuprinse între 8,4% și 11,8%. Concluzia este că datoria externă a fost contractată de către Ceaușescu și plătită de către români, cu mari sacrificii, iar efectele negative ale austerității extreme din anii ’80 s-au repercutat mult după 1989. Ce s-a întâmplat în mult prea lăudatul deceniu 1970-1980? Între 1970-1980 a fost înregistrată o rată de acumulare, în medie anuală de 35,7%, cea mai mare parte a investițiilor fiind orientate către industrie. Acest deceniu a marcat cea mai puternică extindere a câmpului de producție în întreaga economie. Față de media europeană a PIB pe locuitor în 1988, de 9725 de dolari americani și de cea mondială, de 3853 de dolari, România cu 2620 de dolari avea un nivel de 3,7 ori mai scăzut decât cel european și se afla sub nivelul mediu mondial. În ceea ce privește indicatorul PNB (produs național brut) pe persoană activă (productivitatea muncii sociale), față de o medie europeană de 17.217 dolari și de o medie a țărilor dezvoltate de 32.793 dolari, la nivelul anului 1988, România se prezenta la un nivel mai scăzut de 3,74 ori și respectiv de 7,13 ori. PIB-ul pe cap de locuitor între 1980 - 2019: Dacă în 1980, PIB-ul pe cap de locuitor înregistra 4769 usd, în 2019 același indicator înregistra valoarea de 29508 usd. PIB-ul între 1970 - 2019, exprimat în miliarde USD. PIB-ul României, în 1970, înregistra 12,72 miliarde USD. În 1989 acesta urca la 54,23 miliarde USD, valoarea înregistrată era de 4,26 de ori mai ridicată decât cea din 1970. Între 1990 și 2006, valoarea medie a PIB-ului înregistrat de România a evoluat în intervalul 38,51 miliarde (1990) și 122,02 miliarde USD (2006). Media anuală înregistrată a fost de 47,47 miliarde USD. După 2007, anul aderării la UE, PIB-ul României a evoluat în intervalul 174,04 mld. USD (2007) și 250,02 mld. USD (2019), valoarea medie anuală înregistrată în acest interval fiind de 195,52 mld. USD. Comparativ cu 1989, valoarea înregistrată în 2019 este de 4,61 ori mai ridicată. Dacă în 1989, România genera anual un PIB de 54,23 mld USD, la o populație de 23,11 milioane locuitori, în 2019, PIB-ul generat de țara noastră înregistra 250,02 de miliarde USD, populația rezidentă fiind de 19,41 milioane locuitori. În al patrulea trimestru al anului 2019, populația activă a României era de 9 milioane persoane, din care, 8,654 milioane persoane erau ocupate şi 354.000 persoane erau şomeri. În 1989, populația activă a României era de 11 milioane. Concluzia este că în 2019, România produce de aproape 5 ori mai mult față de 1989, cu o populație activă redusă numeric cu 2 milioane de persoane.Nu, nu ar trebui să ne fie dor de perioada comunistă. Nu ne este dor nici de peștele frumos poziționat pe televizor și nici de cozile pe care le vedeam și trăiam zilnic pentru a putea cumpăra produse alimentare. În 1989, România era o țară săracă. Sărăcia afecta pături largi ale populației. Suntem cu toții conștienți că România are un potențial ridicat și avem posibilitatea de a crește în continuare PIB-ul pe cap de locuitor la un nivel care să ne aducă cât mai aproape de media UE, însă acest lucru îl vom reuși prin decizii care să presupună dezvoltare reală, nu din pix, nu conform unui plan cincinal mincinos. Comunismul duce mereu la faliment, sărăcie și umilirea individului. Dorim să ne întoarcem în acele vremuri?
@marianbaclesanu7055
@marianbaclesanu7055 3 жыл бұрын
@@mariusmarius5964 uite că sunt destui nostalgici după tiranie... CARE DORESC... SĂ SE ÎNTOARCĂ ACELE VREMURI DE COȘMAR!!!!!!...
@mariusmarius5964
@mariusmarius5964 3 жыл бұрын
@@marianbaclesanu7055 mulți asemenea nostalgici sunt pensionari fără minte suferind de sindromul Stockholm
@marianbaclesanu7055
@marianbaclesanu7055 3 жыл бұрын
@@mariusmarius5964 si asta e adevărat, pt. ca ,unii s-au obisnuit si cu tirania!!!!!... in ciuda faptului că ei stiu prin ce au trecut, ei , părinții lor , sau alte rude, mai in vârstă atunci...
@Stephen_NVG
@Stephen_NVG 2 жыл бұрын
Adevarat asa era, am apucat si eu de am prins, asemenea tehnici si Descurcare... Tatal meu era in perioada aia comunista, ofiter de armata si tin minte, ca imi aducea, naveste de Pepsi Cola, Brifcor si celebrul salam de Sibiu, Doamne ce vremuei au fost... Bune..... 👑👑👑
@lucianene7741
@lucianene7741 Жыл бұрын
@@NNN78434 Fals. Multi dintre cei care "se descurcau" atunci cu PCR (pile-cunostinte-relatii) nu se mai descurca acum, si bineinteles regreta regimul. Se pot vedea in sectia de comentarii.
@loryamira2711
@loryamira2711 6 жыл бұрын
Aceste documentare sunt excepţionale! Este aşa greu să aflăm adevărul din acea perioadă.Felicitari!
@cataff3663
@cataff3663 5 жыл бұрын
daca vrei sa sti adevarul ti l spun eu cat mai traeisc...si nu mint cu nimic pentru ca nu am de ce...da mi un mes
@loryamira2711
@loryamira2711 5 жыл бұрын
@@cataff3663 unde mai exact? Ai facebook ?
@cataff3663
@cataff3663 5 жыл бұрын
catalina fifi facebok
@loryamira2711
@loryamira2711 5 жыл бұрын
@@cataff3663 Bună! Am găsit vre'o 3 profile. Două cu flori ( trandafir rosu si unii colorati)si unul cu o fata in bluză galbenă. Care din ele eşti?
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 4 жыл бұрын
@Ion Andrei e mai bine nea andrei
@adrianapetrovici6242
@adrianapetrovici6242 Жыл бұрын
Ce frumos era se deosebeau elevii de profesori acum elevii arată la școală ca la cluburi că acolo le place nu mai au respect față de profesorii
@cristiancris4063
@cristiancris4063 Жыл бұрын
Wow !... Ce oameni naturali ...
@relu957
@relu957 3 жыл бұрын
In 1974 se găsea și lapte de pasare in magazine darmi-te carne ! carne era căcălău peste tot , mușchiuleț , măduvioare , pui Picorom afumat , după cutremur au început nenorocirile ! In 1977 m-am angajat și lucram la Piata Orizont la secția termoficare dr.taberei , se găsea orice voiai la alimentara că mergeam zilnic să îmi iau ceva de mâncare pt prânz , piata era plină de fructe și legume , era acolo o pescărie unde găseai tot ce voiai , și peste afumat in țiplă daca doreai ,după 1980 nu găseai în aceeași alimentara decât conserve , murături și creveți vietnamezi ! Conserve de legume , nu de carne tovarăși ! Greu se mai găsea o conserva cu mâncare de fasole cu costiță , care era un deliciu ! Atunci a apărut vorba aia care circula printre români când se intra într-o Alimentara și strigai ...Gooool !
@wykamed
@wykamed 3 жыл бұрын
Erau snacks-uri vietnameze cu gust de creveţi,pe care trebuia să ţi le prăjeşti singur în ulei.Dar ţăranii din alimentaţia publică,habar n-aveau ce înseamnă creveţi,deşi le treceau prin mîini tot felul de delicatese de mare,doar că nu le băgau la vînzare.
@taraseviceva
@taraseviceva 6 жыл бұрын
Ador seria asta de documentare! Sunt fascinata de perioada comunista si ma bucur enorm ca media mai produce continut cu aceasta tema si publicul e inca interesat. Apreciez ca documentarele acestea sunt prezentate intr-o nota amuzanta, nu ca majoritatea care e prezentata sub o forma dramatica.
@LaszloVondracsek
@LaszloVondracsek 5 жыл бұрын
Fascinata? poate curioasa...Si nu gasesc ca are nimic amuzant, poate un soi de "haz-de -necaz". N-ai cum sa prezinti in mod real ce a fost cu o nota amuzanta...Atunci nu era nimic amuzant in viata de toate zilele.
@mihailvoinea562
@mihailvoinea562 Жыл бұрын
Foarte tare Sfârșitul...!!!
@corneliamitrache5148
@corneliamitrache5148 9 ай бұрын
Trecutul a trecut prin noi dar a facut mereu din viata noastra tineretea te facea sa te simti puternic si mergeam anainte
@corneliamitrache5148
@corneliamitrache5148 9 ай бұрын
Parte
@vlad-andreidavid
@vlad-andreidavid 5 жыл бұрын
Va multumesc pentru ca mi-ati oferit oportunitatea de a-mi cunoaste trecutul tarii prin aceste reportaje !
@ionelpatrunjel5536
@ionelpatrunjel5536 4 жыл бұрын
Bine ar fi sa iti pui niste intrebari de ce au facut astia un asemena clip.si bine ar fi sa nu mai fi asa de credul sa accepti tot ce ti.se zice.
@vasilestrujan3103
@vasilestrujan3103 4 жыл бұрын
Eu zic să renunți la a-ți mai forma păreri pe baza unor astfel de reportaje. Nu le face jocul! Citește, informează-te din multe surse și gândește cu propriul cap. Fă-i să crape de ciudă că nu te pot formata!
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 4 жыл бұрын
@@vasilestrujan3103 babuin analfabet
@vasilestrujan3103
@vasilestrujan3103 4 жыл бұрын
@@georgepaslaru3324 La cine te referi? Nici nu cred că știi ce înseamnă analfabet.
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 4 жыл бұрын
@@vasilestrujan3103 cine formateaza pe cine Epava comunista
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
9:58 Mai intii a fost Dacia 1100 care costa 45000 lei. Apoi dupa citiva ani a aparut Dacia 1300 care costa 70000 lei in timp ce un apartament cu 2 camere costa incepind de la 80000 lei la etajul 10. Cu cit coborai la etajele 9, 8, 7, etc. pretul se majora. Acest pret NU includea dobinda care o plateai la CEC pentru banii imprumutati ca sa cumperi apartamentul. Nimic nu era gratis cum pretind unii nemernici.
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 3 жыл бұрын
Corect AI DREPTATE IN SCIMB LA EXPORT O DACIE ERA VANDUTA CU 2700 DE DOLARI PRACTIC ERA DATA DE POMANA
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
@@georgepaslaru3324 - Pacala ! Dar cit costa 1$ ? S-a intilnit hotu cu prostul ? Ia inmulteste. Vestul platea la pret de fabricatie. Nu platea TVA sau valoare adaugata pt a avea noi profit. Si iata ca au chemat dupa Lovitura de Stat vesticii sa ne cotropeasca. Au vindut România cu popor cu tot.
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 3 жыл бұрын
@@Dan_Nebunaticul ERA 9 LEI DOLARUL
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 3 жыл бұрын
@@Dan_Nebunaticul PACALA ESTI TU HAI GATZ LA COTETZ
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
@@georgepaslaru3324 - Prostie mai mare nu puteai scrie. La BNR se zicea ca e 16 lel/$ dar cumparau cu 31 lei/$. Deci cind strainii vindeau $ primeau 31 lei pt 1 $. O stiam de la studenti straini.
@zorbaf1892
@zorbaf1892 Жыл бұрын
Ce bine că stim asta ..rezultat..000
@marianafoltea5586
@marianafoltea5586 17 күн бұрын
Amintiri triste, dintr-o țară ce a fost ținută în întuneric.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
8:57 Mare minciuna, mare. Am cunoscut persoane care aveau masini din 1900 toamna in curte. Fusesera taxiuri pina in 1947. Erau oameni muncitori obisnuiti si NU le confisca nimeni masinile.
@amauricosta7728
@amauricosta7728 5 жыл бұрын
Bela Romênia !
@mihaelaanghel2121
@mihaelaanghel2121 5 ай бұрын
Traiasca TEPES si sfintul nostru erou Nicolae ceaisescu
@marianmuscu211
@marianmuscu211 5 жыл бұрын
În 74” opt ore la coada pentru carne , minciuni poate În 84” .
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
marian - Asa e ai dreptate, dar asa DEZinformeaza Stelian Tanase care a comandat emisiunea.
@ninaradu9751
@ninaradu9751 3 жыл бұрын
Acum.bogatii trăiesc boiereste si săracii mor de foame muncind
@marianbaclesanu7055
@marianbaclesanu7055 3 жыл бұрын
si pana in 1989... ERA LA FEL!!!!!...
@sebastianconstantin5176
@sebastianconstantin5176 3 жыл бұрын
nu moare niomenni de foame, numai cn nu vrea sa munceasca.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
@@marianbaclesanu7055 - Sa mori tu dacă minţi ?
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
@@sebastianconstantin5176 - Nu sint locuri de muncă pt toţi si care sint, oferă salariu 1/2 cit ai nevoie sa traiesti modest. Poftă bună la ciuperci stricate.
@danielanicolaou5802
@danielanicolaou5802 3 жыл бұрын
La discoteca unde mergeam EU se dadea numai muzica straina iar dupa ora 10 cad se inchidea se mergea la bairam acasa la cineva....... Nu mai exagerati
@aurelrus40
@aurelrus40 3 жыл бұрын
Ce mare smecher ai fost tu.... ce kkt de discoteca era aia? unde la Husi, Vaslui, unde? in Arad la 10 seara mergeam la discoteca, deschis pina la 3 dimineata, la Timisoara la Conti pina la 5 dimineata,,, la Lujoj si Caransebes restaurante deschise pina la 4 dimineata.....
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
@@aurelrus40 - Minţi cu gura plină de maron. Discoteca ta era căminul cultural Simbăta numai, de la tine din sat, nu la oraș.
@mariamarinescu2253
@mariamarinescu2253 Жыл бұрын
Cred ca te duceai cu BMW la discotecă și ascultai Modern Tolking!
@miluteanuelvira3118
@miluteanuelvira3118 Жыл бұрын
Limba rusă era și nu era obligatorie...Erau clase cu franceză.Eram în clasa a cincea și am făcut cerere să mă trasfer la clasa cu franceză limba străină.Nu voiam rusa, deși lecturile copilăriei conțineau multe cărti rusești...Este adevărat, în anii 80 cărțile bune se vindeau cu alte două sau trei care zăcusera prin vitrină și depozit.Cartea dorita era deasupra, legata cu bandă de celelalte, așa că plăteam pretul triplu...
@gigeldodan2893
@gigeldodan2893 4 жыл бұрын
Mi-a plăcut de doamna de la urma reportajului! În 1974 și-a lăsat fetițele în casă și a stat la coadă la carne! În 1974? !!!!!!!!!!!!!!!
@gigeldodan2893
@gigeldodan2893 4 жыл бұрын
În 1974 puteai cumpăra orice tip de carne fără rând de 8 ore, maxim 5 minute!
@gigeldodan2893
@gigeldodan2893 4 жыл бұрын
@@florearazvan93 în Galați de exemplu! Până în '79 , oriunde în România! Ha! Carne de vânat (mistreț, căprioară, ) pește și icre și fructe de două feluri : portocale și banane!
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 4 жыл бұрын
@@gigeldodan2893 TUVORBESTI DE CANTINA PARTIDULUI??NU CA VAD CA LA MANCAT KK TE PRICEPI
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 4 жыл бұрын
@@gigeldodan2893 SPUNENE SI NOUA DE UNDE CUMPERI CE TRAGI PE NAS???
@gigeldodan2893
@gigeldodan2893 4 жыл бұрын
De ce? Vrei și tu? Să fie clar! În '74, an de înainte de cutremur, erau magazine de carne pline, aprozare pline, după sezon, gostaturi, la fel, iar banane și portocale, într-adevăr doar iarna până-n revelion! În 1974!
@cornelcernat8688
@cornelcernat8688 3 жыл бұрын
Nu ma enervati. Pana in 84 a fost bine in Romania, chiar super. Apoi a inceput dezastrul. De ce, nimeni nu stie!!
@standstill4407
@standstill4407 3 жыл бұрын
Pana in 78-79 a fost bine In 80 nu mai era nici Paine sa cumparam
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
Ba se stie. Gorbaciov a tradat americanilor toate secretele, iar atunci americanii nu au mai avut nevoie de Ceausescu si i-au cerut achitarea urgenta a datoriilor. Criza a fost exagerata de complici ca sa inversuneze populatia impotriva conducerii. Ţiganii bisnitari si hoti erau mina in mina cu militia si securitatea lacomă. De ei s-au folosit nemtii si americanii ca sa ne cotropeasca prin Lovitura de Stat din 1989.
@mariusmarius5964
@mariusmarius5964 3 жыл бұрын
@@Dan_Nebunaticul ce fumezi tovarășe? 😁
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
@@mariusmarius5964 - Nu-ti convine adevarul ? Care e treaba ? Ai impresia ca toti sint ca tine asteapta indicatii si directive de la nemtii cotropitori ? Sau esti ţigan bisnitar si te vezi demascat ?
@mariusmarius5964
@mariusmarius5964 3 жыл бұрын
@@Dan_Nebunaticul nu mai mânca rahat. O fi nemții popor cotropitor dar nu și'a asuprit propriul popor așa cum am făcut-o noi. Așa că plimbă ursul poate câștigi niște premii
@p.m.r.p.m.r.7279
@p.m.r.p.m.r.7279 5 жыл бұрын
Tiganca😂😂😂 ,,eu nu vand, nu s negustareasa"😂😂😂😂😂
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
Avea dreptate ţiganca. Ea era bișniţară.
@inSaNe_44
@inSaNe_44 3 жыл бұрын
Superb, istorie!
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
Istorie mistificată. Minciuni plătite.
@Florett5450
@Florett5450 2 жыл бұрын
Am trait vremurile acelea,eram copil si am "gustat" rindurile infernale la ulei,piine,carne...a fost greu,n.am sa uit niciodata!
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul Жыл бұрын
N - Dar inainte să fii tu copil cum a fost ? Blocul in care locuiai ți l-a făcut regele Mihai ? Azi ai stat in cocioabă dacă nu aveai părinţi hoţi.
@Florett5450
@Florett5450 Жыл бұрын
@@Dan_Nebunaticul Nu lauda prea mult epoca ceausista,pile relatii cunostinte era si in acele vremuri,jogodii, coruptie ca acum erau si atunci dar erau acoperite, nu aveai dreptul sa vorbesti. Crede-ma am trait vremurile acelea si am multe de povestit!
@laurentiulau6130
@laurentiulau6130 4 жыл бұрын
Atunci ati suporat 9-10 ani aceste restricti pentru datoria externa,sunt curios noi cei tineri cat vom rabda pentru datoriile facute de dupa anii 90.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
Laurentiu - Toata viata si inca citeva generatii. In cel mai bun caz. Sau plata eterna, deci saracie vesnică. Doar o adevărată revolutie poate ridica poporul român din noroi. De aceea românii sint alungati din ţară si inlocuiti cu disperatii din est.
@marianpascale618
@marianpascale618 3 жыл бұрын
SPUNETINE SI DE CE. JEGURILOR(TVR)
@corneliubozian8343
@corneliubozian8343 Ай бұрын
Acum zi HELO! și ești super- multumit ! Ce ușor se bârfește despre trecut uitând ca AVEAM o ECONOMIE , cu bune și cu rele , dar aveam ! Acum aveam o economie blestemata : scuipam pe ce am lucrat și Bârfim inconștienți! Barfitorilor, când refaceți Economia din trecut ?
@mariusboldor537
@mariusboldor537 Ай бұрын
Tataie, economia e mai buna acum de doua zeci de ori. Las-o dracu' de nostalgie mincinoasa !
@genghiskhan3390
@genghiskhan3390 4 жыл бұрын
Cica in 80 nu se fabricau deodorante . De Farmec au auzit ?
@mariusarpad9193
@mariusarpad9193 3 жыл бұрын
Farmec 16!
@ionitalucian9960
@ionitalucian9960 4 жыл бұрын
Documentarul nu se adresează "tinerilor că ăștia habar nu au " se adresează ălora peste 45 de ani care țipă sus și tare cat se bine era pe vremea lu' Ceaușescu, dar au uitat de cozi, de foame, de frig și mai ales de frica in care se trăia. Oricând te puteai aștepta să faci o tura in beciurile securitatii la Malmaison. Cu siguranță nu este cel mai bine făcut documentar, și sunt destule scapari, DAAAAAR, că niște oameni inteligenți ce suntem cred că putem sa trecem peste aceste greșeli și să vedem esențialul. Este bine că unii încă își mai aduc aminte despre vremurile acelea și pot face comentarii obiective și pertinente.
@adrianobasy5797
@adrianobasy5797 4 жыл бұрын
CATRE REALIZATORII ACESTOR DOCUMENTARE ! Dragilor , nu veniti sa ne spuneti ca nu era , ca era coruptie , ca erau neajunsuri , veniti sa spouneti si adevarata cauza care dadea nastere acestor neajunsuri . Daca nu sunteti capabili sa o spuneti sau daca aveti misiunea sa ascundeti adevarul , hai ca va spun eu : 1) Comunistii au venit la putere cu promisiunea ca vor face ceva pentru om si in realitate , in inceputul inceputurilor ei au incercat si au facut . 2) Daca comunismul se baza pe proprietatea privata si ar fi fost nationalizate doar bancile , fabricile de armamente si institutiile neproductive , nu ar fi cazut nici o data . 3) Vazand cat de eficace devine munca colectiva si fara coruptie ( caci in vremea lui stalin se mergea la puscarie negresit pentru coruptie ) , vestul a devenit ingrijorator si a incercat sa copteze oameni din sistem care sa vanda secrtete de stat , care sa dea informatii , care sa saboteze siu care sa intareasca coruptia in sistem . 4) Ceausescu a facut gresala de a avea incredere in vest . A fost primit cu mare alai de catre germania , Franta si chiar de catre regina angliei , fara sa-si dea seama ca el va fi folosit pentru ca ei doreau slabirea sistemului comunist . 5) Canb Ceausescu si-a dat seama ca a fost folosit de catre vest , era deja prea tarziu. 6) URSS isi dezvoltase o retea se sabotori in interiorul sistemului comunist de la Bucuresti. 7) Dupa anii 1975 , incet incet sabotajele veneau asupra romaniei atat din URSS cat si din vest 8) Securitatea era impartita de acum in : A ) Aripa pro Iliescu/URSS B) Aripa celora corupti cu milioane de dolari/marci si aur la saltele, deveniti oamenii vestului C) Populatia naiva care murea de frig si foame datorita celora din grupa A si B 9 ) Intr-un cuvant , Ceausescu nu mai avea de partea lui aproape pe nimeni 10) Dupa anii 1980, vanzarile la negru a produselor din magazine devenise o afacere ilegala a mafiei care opera in favoarea moscoveiu sau a vestului . 11) Ceausescu facea presiuni pentru terminarea constructiilor mari , Canal , Casa Poporului si altele , facea presiuni8 pentru acoperirea exporturilor , dar sabotorii il minteau permanent. 12) Ceausescu nu mai putea sa depisteze sabotorii incat acestia erau in numar mai mare in sistem decat cei care slujeau sistemul si tara cu credinta. Situatia e mult mai critica azi in Romania , dupa 30 de ani , decat a fost in vremea lui Ceausescu . Sabotorii de atunci ne vand pe nimic bogatiile naturale iar banii ( mita primita ) li se depun in bancile din strainatate . Cei care nu fura pentru bancile si corporatriile straine , li se gaseste nod in papura si ajung , ori la puscarie, ori iau calea procurorului Panait . Uitati-va la cat ne jefuiesc padurile si sau facut atatea reclamatii la DNA , inca din vremea cand Kovesi era sefa DNA . Cati corporatisti straini a adus Kovesi pe banca acuzatilor ca au dat mita oamenilor din sistemul romanesc ? Nici unul si nimeni nu ii va aduce , are balta peste !
@lauravandenpoel6755
@lauravandenpoel6755 3 жыл бұрын
Sunt din 82 am 38 și am prins și eu ceva cozi la mâncare ,și multe altele ....generația 80 e ultima ...cei după nu au cum sa stie
@Morsificator
@Morsificator 3 жыл бұрын
@@adrianobasy5797 In principiu, inteleg ca toate relele din Romania - dinainte si de dupa 1989 - au fost si sunt cauzate, direct si indirect, de influente externe. Practic, atat de importanta era si este Romania, incat cei doi mari adversari (hai sa nu zicem inamici) - SUA si URSS, care acum au devenit 3 adversari - SUA, UE si Rusia, au colaborat continuu aici in Romania, atat pentru a exploata tara, cat si pentru a o distruge economic, social, cultural... Practic, marea vina a romanilor, fie ei comunisti, capitalisti sau indiferenti, a fost ca s-au lasat corupti de raul din exterior. Ia vina lui Ceausescu a fost prea marea lui incredere in bunavointa celor din Vest. In rest, credeti ca alte probleme nu au existat? La baza situatiei de atunc, si de acum, alte cauze nu exista? Cauze interne? Cat despre conspiratia generala anti-Romania, nu ar avea motiv. Singurul lucru pe care o coalitie est-vest ar trebui sa il faca, cu orice tara, ar fi sa o ignore politic si economic - si tara aceea ar deveni irelevanta (excluzand cazul in care face tampenii gen Irak in 1990). Pentru URSS, era deja mai important sa rezolve problema nationalitatilor, decat sa se ocupe de ce fac fratii lor mici si prosti (printre care ne numaram si noi).
@adrianobasy5797
@adrianobasy5797 3 жыл бұрын
@@Morsificator Ori nu m-am expriomat suficient de clar ori ai citit superficial ce am zis . Faptul ca Ceausescu se cam indepartase de URSS , se duicea o lupta continua la moscova pentru mentinerea romaniei in lagar , iar lupta se ducea nu cu oameni care stiau ce e bine pentru romania , ci cu oameni care ravneau la scaunul lui Ceausescu , oameni care ca sa obtina ceva la bucuresti , pozitie , dezinformau sau exagerau in infirmatii la Moscova . Pe de alta parte , vestul carte incerca sa rupa Romania de lagarul comunist , nu pentru ca aveau interese in Romania sau doar in Romania , ci in tot lagarul si ei actionau pe fata ajutand Romania pero pe usa din dos sabotand-o . Ei stiau ca daca reusesc sa rupa o tara de Moscova vor putea rupe si pe celelalte
@adrianaadriana5882
@adrianaadriana5882 3 жыл бұрын
Si eu am avut perioade in care nu prea aveam ce mânca, în care am dormit in frig..si n-am trăit în comunism deloc dar toate astea mi s.au intamplat datorita statului corupt de azi care ar trebuii sa asigure tuturor un trai de viata "bun"
@florinnyc6371
@florinnyc6371 Жыл бұрын
Anii 70 au fost excepționali. Așa mi au spus părinții mei. Mergeau la restaurat săptămânal, fripturi, vin, etc. O familie normala ( rate ,etc) in România acum nu are cum sa meargă la restaurant nici măcar o data pe luna. Numai ăștia care au dat tunuri merg și sparg 300-400 lei pe o cina cu familia
@TheRomanianWolf
@TheRomanianWolf Жыл бұрын
Ba poti si acum, noi mergem la restaurant de 2-3 ori pe saptamana si in concedii in 2-3 tari pe an... daca lucrezi intr-un domeniu bine platit, poti foarte bine si acum.
@ligiaionescu1767
@ligiaionescu1767 7 ай бұрын
Înseamnă că au fost nebuni in 1989 ca au ieșit în stradă...Anii 1970..Dar pe urma?Nu caldura nu apa calda, zahar, unt , ulei ,pe cartela ,cozi interminabile..Lasati restaurantul.. Saptămâna are 7 zile...
@gabrielmarquez4901
@gabrielmarquez4901 6 жыл бұрын
--- Cum se numesc melodiile de fundal vă rog ?! --- Mulțumesc
@tattooFraniucGL
@tattooFraniucGL 6 жыл бұрын
usor usor ne intoarcem de la inceput !
@ionesand3393
@ionesand3393 6 жыл бұрын
Te referi la Big Bang sau la maimute ??
@ionesand3393
@ionesand3393 5 жыл бұрын
Rosu Roman..... Se spune cä doi bärbati mergeau pe un drum. La un moment dat unul se opreste si zice : Hai sä ne intoarcem, iar celälalt ii räspunde : Bine, intoarcete tu primul !.....
@marindamas8193
@marindamas8193 5 жыл бұрын
Acum nostalgicii acelor vremuri ies la mitingurile pro PSD si pro jandarmerie
@sorinromeoradulescu7562
@sorinromeoradulescu7562 5 жыл бұрын
marin damas asta crezi tu
@noobypro6776
@noobypro6776 5 жыл бұрын
Ești cu capu
@merchantier4219
@merchantier4219 4 жыл бұрын
esti mai prost ca o conserva. as detalia, dar nu ai intelege oricum.
@marinrelu8733
@marinrelu8733 4 жыл бұрын
Adevarat, toti acei care au primit apartamente gratis si au pupat in fund comunistii !!!🤫
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 4 жыл бұрын
Toate jagardele TOTI POMANAGII toate EPAVELE COMUNISTE PLANG DUPA ceasca
@jamal19877
@jamal19877 6 жыл бұрын
hehe epoca de aur..acum nu o putem numi nici macar epoca de tinichea!
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
Epoca de rugină este azi.
@lilimurea6593
@lilimurea6593 3 жыл бұрын
Era mai bine atunci, decât acum.....
@dantache2315
@dantache2315 2 жыл бұрын
@@lilimurea6593 pentru unii da.
@ForgottenKnight1
@ForgottenKnight1 Жыл бұрын
@@lilimurea6593 Daca erai membru de partid, turnator, sau munceai la secu', o duceai ca un chiabur. Altfel stateai de la 3 noaptea sa iei gheara de pui congelate de-acu 10 ani.
@virginiadumitrescu7100
@virginiadumitrescu7100 Ай бұрын
De câte ori aud expresia "n-a murit nimeni de foame" și "ne descurcam", la pachet cu "ce liniște era" și "nu se fura ca acum", îmi vine să râd..Înainte de '89 în România se fura ca în codru.Se fura orice. Carnea din porția de la cantine, creșe spitale împreună cu orice alt aliment :zahăr, ulei, făină, ouă, orez. Se fura din spitale vata,spirtul medicinal,medicamente, lenjerie, pijamale,prosoape.Se aduceau de acasă zdrențe care se casau cu prima ocazie. M-am dus la spital la un coleg și l-am găsit cu o pijama cu un singur crac. A refuzat să-i fie schimbată. Se gura porumbul de pe câmp și merele și prunele din pomi. Se tăiau arbori din păduri și se vindeau. Din fabricile de piese auto, din fabricile de piese de televizor,,tranzistori de la IPRS Băneasa, carnea din abatoare care era valută.Ce să mai spun de fabricile de prelucrare lapte de unde se fura unt și smântână, care se ambala la kg în cilindri de material plastic. La un Paști "ne-am descurcat" și noi cu 2 kg pentru pască. Am plecat cu părinții prin anii '80 la cineva la Turda Până la intrarea în oraș am trecut printr-om pădurice de unde ieșeau oameni cu mâinile pline de sticlărie pe care le ofereau spre vânzare la prețuri convenabile. Familia la care am mers ne-a spus că 75% din producția fabricii se fură. Aș putea să tot enumăr mult și bine. Concluzia: datorită lipsurilor și sărăciei se fura iar oamenii "se descurcau". Hoții de atunci au devenit hoții de după '90 doar că la scară ,ai mare. Că doar nu vă imaginați că la 1 ianuarie 1990 România era plină de oameni cucernici și cinstiți care deodată s-au transformat în prădători și au început să fure!!
@danielanicolaou5802
@danielanicolaou5802 3 жыл бұрын
Mama mea si tatal meu mi-au spus ca si pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej se traia bine Bunicii mei l-au prins foarte bine.
@trespasser121
@trespasser121 4 жыл бұрын
Dar n-au aratat cozile la casa de bilete de teatru, la film, la carti, la inscrieri la facultate.. erau cozi la tot ce vrei si ce nu vrei.
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 4 жыл бұрын
La care filme??? La alea indiene???
@adrianaadriana5882
@adrianaadriana5882 3 жыл бұрын
Aoleuu oriunde in lume sunt cozi si in ziua de azi, ce va mai place sa exagerati si sa mâncati kkt
@trespasser121
@trespasser121 3 жыл бұрын
@@adrianaadriana5882 Eu o spuneam ca ceva pozitiv, adica nu erau cozi numai la salam, ci si la cultura. De fapt statul la coada e parte din cultura noastra. Unii nici nu stiau ce 'se da', dar cel putin era rost de o șuetă .
@gabrielmarian698
@gabrielmarian698 3 жыл бұрын
@@georgepaslaru3324 Star Wars, Yeti, Spiderman, Superman, etc.
@dorusimescu1944
@dorusimescu1944 3 жыл бұрын
Îmi aduc aminte de cozile la ouă 🥚, ce le mai spargeam să ieși din rând, eram copil 🧒 🤣,, amintiri anii 80
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul Жыл бұрын
Scrie amintiri din 1968 și mai vorbim.
@lucianene7741
@lucianene7741 Жыл бұрын
Ma scula mama la 4 sa stau la coada 2-3 ore ca sa prind un carton de oua undeva la o alimentara departe. Dupa aia ma duceam la scoala 😅
@lucianene7741
@lucianene7741 Жыл бұрын
@@NNN78434 Si daca nu ai auzit tu, inseamna ca nu s-a intamplat?
@lucianene7741
@lucianene7741 Жыл бұрын
@@NNN78434 Daca nu ai trait vremurile acelea, multe ti s-ar parea... "neobisnuite". Era un imperiu al absurdului.
@honcumaria6896
@honcumaria6896 4 жыл бұрын
Culmea,cu unul din cele mai bogate zacaminte de aur din Europa (vezi Rosia Montana),ai nostri romani erau nevoiti sa-si procure aurul de pe aiurea,ca si in zilele noastre de altfel.Care roman muncitor se poate lauda cu o bijuterie de aur din cel provenit din zacamintele aurifere ale Romaniei?
@adrianobasy5797
@adrianobasy5797 4 жыл бұрын
CATRE REALIZATORII ACESTOR DOCUMENTARE ! Dragilor , nu veniti sa ne spuneti ca nu era , ca era coruptie , ca erau neajunsuri , veniti sa spouneti si adevarata cauza care dadea nastere acestor neajunsuri . Daca nu sunteti capabili sa o spuneti sau daca aveti misiunea sa ascundeti adevarul , hai ca va spun eu : 1) Comunistii au venit la putere cu promisiunea ca vor face ceva pentru om si in realitate , in inceputul inceputurilor ei au incercat si au facut . 2) Daca comunismul se baza pe proprietatea privata si ar fi fost nationalizate doar bancile , fabricile de armamente si institutiile neproductive , nu ar fi cazut nici o data . 3) Vazand cat de eficace devine munca colectiva si fara coruptie ( caci in vremea lui stalin se mergea la puscarie negresit pentru coruptie ) , vestul a devenit ingrijorator si a incercat sa copteze oameni din sistem care sa vanda secrtete de stat , care sa dea informatii , care sa saboteze siu care sa intareasca coruptia in sistem . 4) Ceausescu a facut gresala de a avea incredere in vest . A fost primit cu mare alai de catre germania , Franta si chiar de catre regina angliei , fara sa-si dea seama ca el va fi folosit pentru ca ei doreau slabirea sistemului comunist . 5) Canb Ceausescu si-a dat seama ca a fost folosit de catre vest , era deja prea tarziu. 6) URSS isi dezvoltase o retea se sabotori in interiorul sistemului comunist de la Bucuresti. 7) Dupa anii 1975 , incet incet sabotajele veneau asupra romaniei atat din URSS cat si din vest 8) Securitatea era impartita de acum in : A ) Aripa pro Iliescu/URSS B) Aripa celora corupti cu milioane de dolari/marci si aur la saltele, deveniti oamenii vestului C) Populatia naiva care murea de frig si foame datorita celora din grupa A si B 9 ) Intr-un cuvant , Ceausescu nu mai avea de partea lui aproape pe nimeni 10) Dupa anii 1980, vanzarile la negru a produselor din magazine devenise o afacere ilegala a mafiei care opera in favoarea moscoveiu sau a vestului . 11) Ceausescu facea presiuni pentru terminarea constructiilor mari , Canal , Casa Poporului si altele , facea presiuni8 pentru acoperirea exporturilor , dar sabotorii il minteau permanent. 12) Ceausescu nu mai putea sa depisteze sabotorii incat acestia erau in numar mai mare in sistem decat cei care slujeau sistemul si tara cu credinta. Situatia e mult mai critica azi in Romania , dupa 30 de ani , decat a fost in vremea lui Ceausescu . Sabotorii de atunci ne vand pe nimic bogatiile naturale iar banii ( mita primita ) li se depun in bancile din strainatate . Cei care nu fura pentru bancile si corporatriile straine , li se gaseste nod in papura si ajung , ori la puscarie, ori iau calea procurorului Panait . Uitati-va la cat ne jefuiesc padurile si sau facut atatea reclamatii la DNA , inca din vremea cand Kovesi era sefa DNA . Cati corporatisti straini a adus Kovesi pe banca acuzatilor ca au dat mita oamenilor din sistemul romanesc ? Nici unul si nimeni nu ii va aduce , are balta peste !
@schmoukiz
@schmoukiz 6 жыл бұрын
Am fost chinuiti ca popor in mai multe epoci! Pacat ca acum a aparut specia asta de roman fara atasament pentru tara lui. Daca ne recuperam patriotismul si ne recastigam suveranitatea, acum ar fi conjuncturile potrivite sa ne putem reveni ca popor.
@googleuser5149
@googleuser5149 Жыл бұрын
Fără să vreau compar subiectul cu fițele de acum .
@aurelrus40
@aurelrus40 3 жыл бұрын
Arad si Timisoara au fost cele mai libere orase din Romania...... totusi in puscarie in Yugoslavia era mai buna mancarea decit la Hotel Astoria Arad.. sunt frontierist
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul Жыл бұрын
Era cald in pușcărie, așai ?
@patrickstetcozaurus6616
@patrickstetcozaurus6616 6 жыл бұрын
Cine a compus si cum se cheama, poezia recitata pe final de J.Constantin? va rog..multumesc!
@mariusmarius5964
@mariusmarius5964 4 жыл бұрын
Nu știu da e faină😁pune versurile pe google și poate găsești poezia
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
@@mariusmarius5964 - Autor anonim. Numai Jan saracu stia cine e autorul.
@semsomilia
@semsomilia 5 жыл бұрын
21:40 .... reportera a " confiscat" tigarile , nu le-a cumparat😂😂😂
@MyInfos
@MyInfos 5 жыл бұрын
Pe vremea aia se discurca fiecare cum putea, asta daca nu era chiar mana in mana cu militia. :-)))
@mauu84
@mauu84 4 жыл бұрын
era de la militie
@danielirimescu312
@danielirimescu312 3 жыл бұрын
De 1 milion de ori sunt.mai milte fite dupa 89
@GeogeOprescu-kh6uf
@GeogeOprescu-kh6uf 10 ай бұрын
Ceapă și usturoiul erau mai sănătoase decât guma de mestecat .
@monicatudor4893
@monicatudor4893 6 жыл бұрын
Si mama avea fori de plastic si mileuri peste tot..
@danielanicolaou5802
@danielanicolaou5802 3 жыл бұрын
Asa era moda atunci nu te obliga nimeni
@gn5545
@gn5545 3 жыл бұрын
@@danielanicolaou5802 nu era moda asa! Asa era nivelul economic .
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
@@gn5545 - MINŢI sau DEZinformezi ? Mileurile erau la moda de pe timpul bonjuristilor, moda adusa de la Paris.
@danyflo2000
@danyflo2000 6 жыл бұрын
Min 12.00,material de studiu pentru cocalarii moderni
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
12:00 ? ? ? Dar dece ?
@danielirimescu312
@danielirimescu312 3 жыл бұрын
Stiu
@lxlx3458
@lxlx3458 2 жыл бұрын
👍🇷🇴
@SfantulPetru
@SfantulPetru 5 жыл бұрын
P.C.R (Pile, Cunoștințe și relații ) = ...P.S.D 😁
@stefanmolnar1
@stefanmolnar1 6 жыл бұрын
Oare cine e reporterita care cumpara tigari pe Strada Kent? O facea pt TVR sau pentru militie?
@doriandanila2655
@doriandanila2655 5 жыл бұрын
Da corect
@24alecto
@24alecto 5 жыл бұрын
Mai mult ca sigur pt ambele... ca altfel o belea grav :(
@Sherdley
@Sherdley 3 жыл бұрын
Pentru ea.......
@sorincordis6378
@sorincordis6378 3 жыл бұрын
Eu cumpărăm Kent pe străzile (anumitestrazi)din Arad.
@mustihanciorabai1363
@mustihanciorabai1363 Ай бұрын
Cornelia Rădulescu.
@GeogeOprescu-kh6uf
@GeogeOprescu-kh6uf 10 ай бұрын
Mătușile mele lucraua mavtriri . Am avut chiar unele foarte mari pt masa și fotolii .
@alinzarna5085
@alinzarna5085 3 жыл бұрын
ACUM O LUATI DIN TOATE PARTILE
@sfa1793
@sfa1793 3 жыл бұрын
Coada mare dela inceput este pt moramantul a lui Lenin, si erau acolo sa multumeasca!
@sorinromeoradulescu7562
@sorinromeoradulescu7562 5 жыл бұрын
adevar despre prezent nu publicati? Asa, de exemplu: de ce dragnea s-a dus la puscarie cand a vrut? Si sant mai multe adevaruri pe care nu le aratati.
@dinuaugustin2718
@dinuaugustin2718 4 жыл бұрын
O sa le citeasca copii nostri peste 30 de ani.....
@adrianobasy5797
@adrianobasy5797 4 жыл бұрын
CATRE REALIZATORII ACESTOR DOCUMENTARE ! Dragilor , nu veniti sa ne spuneti ca nu era , ca era coruptie , ca erau neajunsuri , veniti sa spouneti si adevarata cauza care dadea nastere acestor neajunsuri . Daca nu sunteti capabili sa o spuneti sau daca aveti misiunea sa ascundeti adevarul , hai ca va spun eu : 1) Comunistii au venit la putere cu promisiunea ca vor face ceva pentru om si in realitate , in inceputul inceputurilor ei au incercat si au facut . 2) Daca comunismul se baza pe proprietatea privata si ar fi fost nationalizate doar bancile , fabricile de armamente si institutiile neproductive , nu ar fi cazut nici o data . 3) Vazand cat de eficace devine munca colectiva si fara coruptie ( caci in vremea lui stalin se mergea la puscarie negresit pentru coruptie ) , vestul a devenit ingrijorator si a incercat sa copteze oameni din sistem care sa vanda secrtete de stat , care sa dea informatii , care sa saboteze siu care sa intareasca coruptia in sistem . 4) Ceausescu a facut gresala de a avea incredere in vest . A fost primit cu mare alai de catre germania , Franta si chiar de catre regina angliei , fara sa-si dea seama ca el va fi folosit pentru ca ei doreau slabirea sistemului comunist . 5) Canb Ceausescu si-a dat seama ca a fost folosit de catre vest , era deja prea tarziu. 6) URSS isi dezvoltase o retea se sabotori in interiorul sistemului comunist de la Bucuresti. 7) Dupa anii 1975 , incet incet sabotajele veneau asupra romaniei atat din URSS cat si din vest 8) Securitatea era impartita de acum in : A ) Aripa pro Iliescu/URSS B) Aripa celora corupti cu milioane de dolari/marci si aur la saltele, deveniti oamenii vestului C) Populatia naiva care murea de frig si foame datorita celora din grupa A si B 9 ) Intr-un cuvant , Ceausescu nu mai avea de partea lui aproape pe nimeni 10) Dupa anii 1980, vanzarile la negru a produselor din magazine devenise o afacere ilegala a mafiei care opera in favoarea moscoveiu sau a vestului . 11) Ceausescu facea presiuni pentru terminarea constructiilor mari , Canal , Casa Poporului si altele , facea presiuni8 pentru acoperirea exporturilor , dar sabotorii il minteau permanent. 12) Ceausescu nu mai putea sa depisteze sabotorii incat acestia erau in numar mai mare in sistem decat cei care slujeau sistemul si tara cu credinta. Situatia e mult mai critica azi in Romania , dupa 30 de ani , decat a fost in vremea lui Ceausescu . Sabotorii de atunci ne vand pe nimic bogatiile naturale iar banii ( mita primita ) li se depun in bancile din strainatate . Cei care nu fura pentru bancile si corporatriile straine , li se gaseste nod in papura si ajung , ori la puscarie, ori iau calea procurorului Panait . Uitati-va la cat ne jefuiesc padurile si sau facut atatea reclamatii la DNA , inca din vremea cand Kovesi era sefa DNA . Cati corporatisti straini a adus Kovesi pe banca acuzatilor ca au dat mita oamenilor din sistemul romanesc ? Nici unul si nimeni nu ii va aduce , are balta peste !
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 3 жыл бұрын
@@adrianobasy5797 EPAVA COMUNISTA FARA NEURONI
@adrianobasy5797
@adrianobasy5797 3 жыл бұрын
@@georgepaslaru3324 Comunismul a fost denaturat din afara , nu din nauntru . Bancherii occidentali sunt cei care au ciorupt si au finantat puterea in practica a unui comunism gresit , tocmai ca ei sa nu ajunga sa fie contyrolati de viitoarele sisteme . Adica exact ce se intampla azi
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 3 жыл бұрын
@@adrianobasy5797 BAI IDIOTULE CUM PUTEAU INFLUENTZA IN ANII 50 60 BANCHERII OCCIDENTALI PE COMUNISTII ROMANI
@Peppermint1
@Peppermint1 5 жыл бұрын
Trebuia sa vorbeasca si de taberele la mare, de seminte si de Tip Tip sau Turbo 😉 Ma intreb, se gasea mancare mai usor in provincie ?
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
NU, din contra, era mai greu. La sate baza era ce muncea taranul cu mina lui.
@ancamg
@ancamg 3 жыл бұрын
Era mult mai rau in provincie. Stiu ca mama a mers de cateva ori in Bucuresti, ca in Brasov nu se mai gasea nimic. In Bucuresti nu imi amintesc sa fi fost cartele si din cand in cand se mai gasea cate ceva. Dar n-o sa uit niciodata, cand eu am vazut cutii de bomboane de ciocolata (intr-o cofetarie pe Sos Kogalniceanu -Bucuresti). Am intrat si am intrebat, si vanzatoarea mi-a spus ca toate cutiile sunt goale. Dar in Bucuresti a fost mult mai rau cu caldura, gazul, apa calda. La Brasov era un picut mai bine. Noi aveam 18 grade iarna, iar in Bucuresti am fost la cineva (Pantelimon)si erau cel mult 8-10 grade. Iesea abur cand vorbeam. Incredibil!
@Peppermint1
@Peppermint1 3 жыл бұрын
@@ancamg Interesant. Cred ca in Bucuresti depindea si de cartier - in toate privintele, mancare, caldura, lumina. Am stat in Pantelimon si lumina se stingea pe la 8 sears - in ultimii ani destul de des, aveam lumanarea pe masa. Dar cu caldura nu prea am tremurat. In schimb cand faceam baie mama incalzea pe aragaz pentru ca la robinet apa 'calda' (cand era), era doar calduta. Gazele se mai intrerupeau dar rar - dar destul ca sa mai pocneasca un apartament cu gazele lasate pornite noaptea. Mancare nu prea era, doar ratiile si fructe/legume vara. Alimentare complet goale, doar borcane cu zacusca. Insa paine era, cu coada mica. Din cate inteleg, in unele locuri mai prin centru se mai baga si unt, Nes, portocale, desigur cozile se masurau in zeci si chiar sute de metri - sint imagini undeva pe yt.
@ancamg
@ancamg 3 жыл бұрын
@@Peppermint1 Da sunt convinsa ca depindea de cartier. Cal mai frig a fost acolo intr-un bloc de 10 etaje, era frig si prin alte locuri, mai rau ca in Brasov. I piata Kogalniceanu aveam niste prieteni si am vazut ca nu erau gaze aproape deloc. Abia palpaia flacara si se stingea. Noi, in Brasov n-am avut niciodata problema cu gazele, cel putin in zona mea. Poate de aceea era si un pic mai cald in casa. Apa calda era rar, dar cand era era OK si era sarbatore. De cele mai multe ori si la mine incalzea mama apa pe foc, ca sa ma spal. Dar in Brasov s-au razbunat pe noi dupa revolta din 15 noiembrie 87. Au redus ratiile la mancare si nici macar ratiile nu le acopereau. Brasovul ca judet nu are o agricultura dezvoltata si nu se putea intretine din productie proprie. A fost oribil.
@Peppermint1
@Peppermint1 3 жыл бұрын
@@ancamg Situatia Brasovului a descris-o si unul din comunistii de la putere, nu tin minte cine dar am vazut intr-unul din filmele de pe yt. Spunea chiar asa, ca constatase ca era foarte rau cu mancarea dupa 87 si ca 'sesizase' persoanele responsabile pe 'scara' ierarhica si ca practic informatia ajunsese pana la Elana care a expediat-o parca la o doamna responsabila de minister care numai responsabila nu era. Destul de clar razbunare pentru 87. Fiind iarna acum, incerc sa imi imaginez cum statea lumea in picioare ore ca sa ia un 'pui' pentru copii, incaltati cu cizme subtiri si veniti de la servici.
@GeogeOprescu-kh6uf
@GeogeOprescu-kh6uf 10 ай бұрын
Am auzit de strada Kent . Era și o zicala : cînd sa mai vin cu dosarul cu file cu sute ? Se făcea bișniță cu orice .
@fox200065
@fox200065 4 жыл бұрын
La 3'50" cozile nu sunt la magazin, ci la mausoleul lui Lenin :)
@paungabriel9360
@paungabriel9360 4 жыл бұрын
Lool, așa este :)))
@vasilestrujan3103
@vasilestrujan3103 4 жыл бұрын
Asta demonstrează încă o dată caracterul tendențios al acestei serii de emisiuni. Lavinia Betea e o penibilă! Sunt departe de a fi un fan al comunismului, dimpotrivă! Dar nu pot suporta propaganda mincinoasă, cea care vrea cu orice chip să demonizeze un om, sau o epocă, în disprețul adevărului. Asta numai și numai din cauza faptului că prezentul nu e tocmai cel pe care ni l-am dorit cu toții. Avem o Românie din care toți tinerii vor să plece, ca atare, hai să cosmetizăm acest prezent jenant cu minciuni la adresa trecutului, doar-doar li s-o părea oamenilor prezentul mai frumos!
@ionmilea2741
@ionmilea2741 4 жыл бұрын
@@vasilestrujan3103 Tema era trecutul nu prezentul.
@ctitorul
@ctitorul 4 жыл бұрын
E vorba acolo de URSS , "omul sovietic",nu de cozile din Romania !
@Morsificator
@Morsificator 3 жыл бұрын
Habar nu am unde e coada, dar e tare ciudata pt o coada la magazin - cel putin din anii 80. Alea erau in sir indian, cu fețe impietrite, nu vesele. Si cu mutat sacosa cu sticle (la lapte) cate un pas inainte...
@caminaflower6218
@caminaflower6218 6 жыл бұрын
Tvr, nu ai inregistrari video sau foto cu Cofetaria Bucuresti de la Fostul Hotel Bucuresti? Era super Cofetaria cu toate prajiturile posibile si servite intr-un cadru super! Nu se mai gaseste nicaieri nicio imagine!
@andreim841
@andreim841 4 жыл бұрын
Corect, îmi amintesc și acum snururile cu care îți legau platourile cu prăjituri. Jofre bune ca la ei nu am mai găsit pe nicaieri.
@wykamed
@wykamed 3 жыл бұрын
mmmmm profiterol, ce bun eraaaaaaa! Mergeam cu colegele de liceu la un profiterol la cofetăria Bucureşti.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
@@wykamed - Nu cea de pe Calea Victoriei. Mergeai la cea din lateralul hotelului, putin mai jos pe stinga straduţei.
@wykamed
@wykamed 2 жыл бұрын
@@Dan_Nebunaticul Da,era în lateral,da' tot în aceeaş clădire cu hotelul,se numea Cofetăria Bucureşti.Avea separeurile cu canapele de catifea turcoaz.
@wykamed
@wykamed 2 жыл бұрын
pe străduţa din stînga hotelului 😂🤣 tu de care cof.bucureşti din cal.victoriei zici?
@Roman-bg8zb
@Roman-bg8zb 3 жыл бұрын
Ca tanar de 30+ de ani, as fi trait mai bine atunci decat acum, tarandu-ma in cautarea unui loc de munca stabil, sluga corporatiilor care ne snopesc de puteri pt. salariu de cct., cu facultate si licenta luata cu nota 10 pe merit, care nu-mi foloseste la nimic, intrebandu-ma cu ingrijorare ce-mi rezerva anii viitori...
@999rosse
@999rosse 3 жыл бұрын
grabeste-te,ca dupa 35-40 de ani esti casat,prea batrin (pt femei-sigur)si daca nu ai pile,cunostinte,masina,timp sa le folosesti in folosul angajatorului,nu gasesti job si pensia e departe...poate la 70-72 de ani
@irisblue9753
@irisblue9753 2 жыл бұрын
Buna sera .Am trait acolo pana la 47 ani . Au trecut mai bine de 10 ani de cand am plecat .Am urcat in avion doar cu capul pe umeri si cu o valiza plina cu carti si cateva haine de schimb.Cu laptop-ul si diplomele traduse si legalizate .Nu am cunoscut pe nimeni ,dar aveam un contract in buzunar .Am razbit in Vest si nu regret decizia de a parasi tara .Pe diploma mea de licenta scrie tot nota 10 ...Am dovedit ca sunt ,, de nota 10 ,, si rasplata a venit. Daca nu ati facut-o inca (constat ca ati postat acum un an ) nu mai pierdeti vremea punandu-va intrebari inutile .Porniti la actiune ! Viata e o lupta ,deci te lupta ! Si tot viata ,CERNE ...Daca sunteti de nota 10 in domeniul in care ati studiat cu siguranta veti reusi ! Daca si altii au reusit ,de ce nu ati reusi si dvs ?! Si mai ales ,luati decizia rapid ,timpul trece al naibii de repede ! Curaj ! Sa va ajute Dumnezeu ! NB Nu e sigur ca ati fi trait mai bine in vremea aceea ...Faceti totul ca sa traiti bine in vremea dvs ! Traiti-va viata ,si nu lasati viata sa va traiasca pe dvs ! Asta ,cu siguranta va va ,, snopi de puteri ,, ...
@elenabibescu1848
@elenabibescu1848 10 ай бұрын
@@irisblue9753 Poate u vrea sa plece din tara. Eu am plecat si regret. Sunt mai nefericita decat atunci cand am plecat.
@elenabibescu1848
@elenabibescu1848 10 ай бұрын
Ce-ati terminat? Faceti cursuri in IT, sunt multe resurse online, si incercati sa gasiti un job online. Mutati-va undeva la tara sa traiti in natura, sa mancati sanatos.
@brokenlegend23
@brokenlegend23 4 жыл бұрын
Cica "cozi la magazine" dar arata coada de la mausoleumul lui Lenin, interesanta greseluta...
@ionelpatrunjel5536
@ionelpatrunjel5536 4 жыл бұрын
Asta cam sa ne dam seama ce parere au producatorii depsre nivelul de inteligenta a publicului caruia i.se adreseaza.pe principiu lasa ca si asa sunt prosti.
@ionitalucian9960
@ionitalucian9960 4 жыл бұрын
@@ionelpatrunjel5536 , da așa e, numai minciuni , era bine pe vremea lu' Ceaușescu. Cozile și foamea erau doar in capul nostru. Miliția nu te vara la Malmaison daca deschideai ciocul, sau daca te prindea că ai un porc la tara.
@ionelpatrunjel5536
@ionelpatrunjel5536 4 жыл бұрын
@@ionitalucian9960 bine ca nu aveau internet sa te ia rost justitiari sociali ca nu iti conformai cu gandirea.
@ionelpatrunjel5536
@ionelpatrunjel5536 4 жыл бұрын
@@ionitalucian9960 apropo la multi ani cu ocazia zilei de nastere a lui nicolaie ceausescu...🤣🤣🤣🤣🤣
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
@@ionitalucian9960 - MINTI !
@grekkumarius7099
@grekkumarius7099 4 жыл бұрын
Asa este ca nah acum aur are toate lumea:)))) vai de curu nostru🤦‍♂️
@mariusmarius5964
@mariusmarius5964 3 жыл бұрын
Mănânci rahat comunist
@madhuridixit4789
@madhuridixit4789 6 жыл бұрын
Cine a prins acele vremuri stie f.bine cum se traia.... Si poate compara cu vremurile de azi. " Sublime vremuri". Cele de azi, bineanteles....
@ovidiuenache3177
@ovidiuenache3177 Жыл бұрын
Și acum cu este mai rău că pe timpul lui Ceaușescu
@constantapopa7575
@constantapopa7575 2 жыл бұрын
Bișnițari ,maican și Moldoveanu au intrat in poliție
@avk100
@avk100 6 жыл бұрын
dragi tovarasi de la TVR, aveti o arhiva vasta, aceste reportaje ar trebui sa aiba mai mult de 45 de minute, pentru a putea si EDUCA mai tinerele generatii....
@viataculouie91
@viataculouie91 6 жыл бұрын
adal von karlsburg Noi tinerele generatii dupa 2 ne plictisim, mai bine lasam asa cum este emisiunea
@andreiangelescu7190
@andreiangelescu7190 6 жыл бұрын
Andrei Stoica voi, generaţiile mai tinere, nu vă mai uitaţi deloc că oricum nu înţelegeţi nimic. Voi "o ardeţi pe comedie" pe la proteveuri, antene, prime, realitati...d astea ! Emisiunile de pe TVR nu vă spun nimic așa că nu vă mai pierdeţi nici măcar 45 de minute cu așa ceva..nu merită ! 😉
@viataculouie91
@viataculouie91 6 жыл бұрын
Andrei Angelescu ciudat ca spui asta pentru ca ma uit cu interes la aceasta serie, de asemenea apreciez emisiunea Profesionistii
@andreiangelescu7190
@andreiangelescu7190 6 жыл бұрын
Andrei Stoica mă bucur atunci
@Dan.M.Dumitrescu
@Dan.M.Dumitrescu 5 жыл бұрын
@Sechesan Theodor - Ca sa intelegi cum era atunci e foarte greu caci unii au interese obscure inclusiv financiare . Ei mint de ingheata oceanul . Eu am fost un simplu muncitor dar am fost multumit cu traiul de atunci . In RAPORT cu traiul de atunci AZI se traieste de 1 milion de ori mai PROST . Atunci NU era atita saracie , nu oameni si copii in canale suferind de foame si mincind din cosurile de gunoi .
@alfredodistefano5541
@alfredodistefano5541 2 жыл бұрын
Mă bune vremuri , nu ca azi 8 min de reclame după 3 minute
@TheRomanianWolf
@TheRomanianWolf 2 жыл бұрын
Atunci nu aveai reclame ca nu era NIMIC la tv.
@nsd2059
@nsd2059 Жыл бұрын
si multi prosti pe metru patrat
@lucianene7741
@lucianene7741 Жыл бұрын
Pe atunci erau NUMAI reclame la Ceausescu si Lenuta.
@armandobarbosa2914
@armandobarbosa2914 2 жыл бұрын
Tem telenovelas brasileiras e mexicanas na TVR
@pauleugen4096
@pauleugen4096 Жыл бұрын
Acum imi dau seama in ce mizerie traiam daca lucruri absolut firesti si banale astazi erau considerate fite atunci...
@mamaiedelafetesti2595
@mamaiedelafetesti2595 6 жыл бұрын
Cum nu fabricam deodorante? In anii '80, pana la lovitura de stat, numai cu spray Farmec ma dadeam. Rareori gaseam Impuls, care mirosea aproape la fel de nasol.
@warteinbisschen4013
@warteinbisschen4013 5 жыл бұрын
Farmec 16 - aaaah stateam la cozi imense,toate voiam sprayul ala.... si un anume sampon de mere......
@Aurora._.._.
@Aurora._.._. 5 жыл бұрын
warteinbisschen șamponul in pernuțe verzi de urzica sau portocalii rujul verde care devenea ffff roșu farmec 16 săpun de liliac crema de fata care nu îmi aduc aminte cum se numea și lista de nostalgii ar putea continua la nesfârșit. Atunci au fost alte vremuri, aveam bani dar nu se găsea nimic acum se găsesc de toate dar nu sunt bani
@AlexAsiTech
@AlexAsiTech 6 жыл бұрын
Cat ai turnat la securitate, ca sa ajungi director de complexe? Ca, cu un salariu de muncitor in alimentatie, nu-ti deschideai nici o taraba!
@cristic767
@cristic767 4 жыл бұрын
Daca vorbim de Gheoghe Florescu, a scris si o carte: un ciorditor obosit. Un smenar clasic, de pe vremea aia. Avea pe mana cafea si delicatese, iar "lumea buna" statea sa i-o suga pentru o punga de cafea. Asa iti dai seama cat de varza eram - si mai suntem.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
@@cristic767 - Confunzi bisnitarii ordinari cu majoritatea populatiei cinstite.
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 3 жыл бұрын
@@Dan_Nebunaticul CARE MAJORITATE A POPULATIEI CINSTITE ???TU ESTI BEAT ORI DROGAT FURATUL ERA SPORT NATIONAL TOATA LUMEA FURA CEVA DE LA CEASCA PANA LA ULTIMUL VACAR DE LA CAP TU MEREU DELIREZI NUMAI IDIOTENII
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
@@georgepaslaru3324 - Daca tu ai fost ciorditor nu băga in noroiul tău poporul român, mai patroane mafiot fost bișniţar. De la Ceausescu nu fura nimeni ca era imposibil. Ce sa-i furi ? Televizorul color, Mercedesul ?
@georgepaslaru3324
@georgepaslaru3324 2 жыл бұрын
@@Dan_Nebunaticul PAI CINE ERA PATRONUL ROMANIEI? CINE ERA STAPAN PE TOT?? TZIGANUL DE CEASCA POPORUL ERA CINSTIT?? TU ESTI BEAT ORI DROGAT?? TOATA LUMEA FURA IN DRACI DACA CINEVA ERA SEF PE UNDEVA FURA SI MAI TARE SI ERA SI CORUPT FURATUL SI CORUPTIA ERAU SPORT NATIONAL DOREAI UN TV SAU FRIGIDER DADEAI SPAGA O MOBILA SPAGA SI LA APROZAR DADEAI SPAGA PENTRU CARTOFI MAI BUNI PENTRU CIMENT NU MAI VORBIM FARA SPAGA ERA IMPOSIBIL TOT FIERUL UTILUZAT IN CONSTRUCTII SAU GARDURI ERA FURAT IN TOTALITATE IN COMERT NU GASEAI TABLA SAU TUBURI DE FIER ASA CA NU MAI MANCA KKT
@GeogeOprescu-kh6uf
@GeogeOprescu-kh6uf 10 ай бұрын
ARO chiar era o mașină bună
@andreimuresan6798
@andreimuresan6798 4 жыл бұрын
Stie cineva de la 2:56 la 3:01 ce oras este?
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
Este in Rusia. Moskova sau Kremlin.
@dr2b57
@dr2b57 Жыл бұрын
Ba Lavinia ,doamna profesoara,nu mai minți ma. Cum nu se fabricau deodorante. Eu am folosit multi ani un deo foarte bun Șah se chema si chiar mirosea bine,intr-adevar nu erau aparate de ras de unica folosința dar erau din alea cu lama si se găseau lame străine.Erau si loțiuni after shave,Larex parca. In anii 80 a inceput bisnita si se putea in Timișoara cumpără spray Rexona,săpun Lux si Atlantic.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul Жыл бұрын
Și la București se găseau produse ff bune, săpun Rexona, pe calea Victoriei in apropiere de magazinul Romarta copiilor.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
23:55 Minte cu nerusinare ! In 1974 stateau in macelarii animalele atirnind in cirlige.
@dantealighieri3530
@dantealighieri3530 Жыл бұрын
Și-a lăsat copiii 8 ore singuri în casa ca să o venereze pe soacra-sa moarta, cu pomana, ca altfel n-o primea Sfântul la el😄😄😄
@costine1
@costine1 3 жыл бұрын
Ne am facut rost de ....asa este si acum...romanul isi face rost.... cum....spaga...sa traiasca
@tudvalstone
@tudvalstone 5 жыл бұрын
3:43 "cozile de la magazine"?? Poate la mausoleul lui Lenin.
@titisuteu
@titisuteu 4 жыл бұрын
Cand te-ai nascut, monser? Am stat la cozi pt pui, lapte, carne, hartie igienica, pt tot si m-am sculat la 2 dimineata sa ma pun la coada in anii 80. Mai rau era de parintii mei, ca eu o faceam doar parte din an, ei o faceau tot anul.
@bigotutbigotescu4723
@bigotutbigotescu4723 4 жыл бұрын
@@titisuteu in Rusia? pentru ca de acolo sunt imaginile respective.
@titisuteu
@titisuteu 4 жыл бұрын
@@bigotutbigotescu4723 Mai baiete, se vede ca te-ai nascut dupa 1990. Am trait cozile pe pielea mea si lipsurile. Imaginile de pe video sunt irelevante pentru ca am propriile mele amintiri, bigot tampitel.
@bigotutbigotescu4723
@bigotutbigotescu4723 4 жыл бұрын
@@titisuteu Daca comunismul ala va si educa, poate treceam mai repede la economia de piata. Daca in imaginile alea se vede clar Piata Rosie din Moscova, la ce dracu' mai vii cu elucubratiile alea? Daca ai intelege un text scris, ai intelge ca nu am negat cozile din Romania acelor ani. Si eu le am prins. Nu mai cauta cearta, doar ca esti mai martalog-nu-i o calitatea batranetea.
@titisuteu
@titisuteu 4 жыл бұрын
@@bigotutbigotescu4723 Mai biogotel tampitel, tu nu intelegi ca am trait pe vremea aia. Nu am nevoie de o imagine pusa acolo gresit( ce daca e de langa Kremlin, aia inseamna ca eu am avut un cosmar care a durat 12 ani si viata mea nu a fost reala, am visat-o?) ca sa-ti spun ca acele cozi au fost reale, am stat eu insusi la cozi de la 2 noaptea, nu sunt elucubratii. Curentul in fiecare seara se taia cel putin 2 ore si un var a fost batut de securitate pt ca cineva l-a parat ca asculta post de radio religios. Tu esti tampit. Si educatie am, har Domnului. Mai buna decat cea care invata pe studentii din vest ca sistemul comunist e bun iar capitalist e rau.
@corneliujian9286
@corneliujian9286 4 жыл бұрын
Oare cand vom vorbi de ororile postdecembriste?
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
Slabă nădejde atit timp cit sintem sclavi la nemti, colonie germană.
@rk0effect655
@rk0effect655 Жыл бұрын
rip dinica.
@davidd_009
@davidd_009 Жыл бұрын
daca nu era atata coruptie in romania de azi era foarte bine si eram foarte dezvoltati cat despre comunism si bune si rele depinde din ce parte a povesti o privesti
@cristiansereda1116
@cristiansereda1116 6 жыл бұрын
am vrut sa scriu ceva dar nu merita
@ionesand3393
@ionesand3393 6 жыл бұрын
Nu mai scrie cä scrii degeaba, nu citeste nimeni. Dar mie poti sä-mi scrii cä eu citesc totul.
@p.m.r.p.m.r.7279
@p.m.r.p.m.r.7279 5 жыл бұрын
Eu citesc ☺
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
Daca scrii minciuni mai bine lasa-te pagubas. Numai adevarul contează.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
B
@okko16
@okko16 4 жыл бұрын
Multe din asa numitele fite sunt nevoi de bazä. (masina, benzina, alimente, blugi etc.)
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
Masina NU este nevoie de bază. Fiţe băiete puturos. Cu transportul in comun tușești putoare ?
@Shmenuel
@Shmenuel 4 жыл бұрын
Vrajeala cu zaharul.. taranii aveau sacu de zahar.. sacu de faina.. sacu de malai...etc.. camara era plina in gospodariile de la tara ;)
@RMN671
@RMN671 10 ай бұрын
La tara😂😂😂, nu toti la oraș
@dignitas1980
@dignitas1980 6 жыл бұрын
Nu se gaseau obiecte de contrabanda da` culmea e ca toata lumea isi "procura"....:)
@danielvilcu9851
@danielvilcu9851 5 жыл бұрын
Crezi tu ca "toata lumea isi procura" ! Erau cei ramasi la tara, in rural, care mai asigurau partea alimentara. Aveai porcu', dar evitai vaca, fiindca faceai ditamai septelu', n-aveai voie sa le sacrifici, era cu puscarie, crima, ce mai ! Daca acu' n-ai blugi de ultima fitza, te enervezi; p-atunci, gaseai la bisnitari blugi de contrabanda (sarbesti, fara pretentii) la pret de trei sferturi dintr-un salariu...Eventual, mai ieftini, in targurile din vestul tarii... Incearca, daca ai curiozitatea, sa fumezi tigari cu filtru de hartie igienica (p-atunci, tigarile "Dacia" asa erau). Incearca sa stai la o coada de multe ore, pentru lapte, oua, paine, unt (n-am pus berea, desi, tot multe ore dura coada). Oricand lumea o sa-si "procure"; e bine, insa, sa nu uitam, aia d-am vazut, si sa afle, cei de-au venit. Macar, ca nu regrete / repete !
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 3 жыл бұрын
24:30 Te-aș fi tratat ca pe o doamnă, Dar frigiderul meu e gol, Cămara mea fără zacuscă Și fără un strop de magiun, E goală. Nici măcar o muscă Și așa va fi și de Crăciun. Nu, nu, nu, Te rog nu scoate pardesiul Mai stai cu el pe dumneata. Că a inghețat caloriferul Și ai să faci cuie in casa mea.
@marianbaclesanu7055
@marianbaclesanu7055 3 жыл бұрын
da, pt. fix asa era!!!!!...
@Noemip1983
@Noemip1983 2 жыл бұрын
Mulțumesc pentru versuri! Cunoaște cineva cine este autorul?
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 2 жыл бұрын
@@Noemip1983 - Doar răposatul Jean sau naiba stie, cine e autorul, poate anonim, poate Jean.
@Dan_Nebunaticul
@Dan_Nebunaticul 10 ай бұрын
@@NNN78434 - Nu exagerează deloc. 1981-1989 chiar așa era. Securitatea pregătea terenul pt marea Lovitură de Stat 1989.
@marianagheorghiu6304
@marianagheorghiu6304 4 жыл бұрын
Si azi afisezi obiectele de valoare pe gard??? Azi le tii ascunse de hoti. Nu este acelasi lucru sau si azi le afisezi pe gard???
БОЛЬШОЙ ПЕТУШОК #shorts
00:21
Паша Осадчий
Рет қаралды 10 МЛН
아이스크림으로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 55 МЛН
تجربة أغرب توصيلة شحن ضد القطع تماما
00:56
صدام العزي
Рет қаралды 49 МЛН
Adevăruri despre trecut:„Alo, cuplajul?” (@TVR1)
24:18
Cine a fost Elena Ceaușescu
1:09:42
Zaiafet
Рет қаралды 285 М.
Execuția lui Pătrășcanu
29:30
Avocatul Poporului
Рет қаралды 930 М.
БОЛЬШОЙ ПЕТУШОК #shorts
00:21
Паша Осадчий
Рет қаралды 10 МЛН