Țara Hațegului: De la dinozauri pitici la daci, romani și Jules Verne

  Рет қаралды 11,814

TVR Timişoara

TVR Timişoara

Күн бұрын

timisoara.tvr.r...
Țara Hațegului este considerată a fi un ținut în care legendele, întâmplările fantastice și poveștile extraordinare sunt nenumărate. De la dinozauri pitici la daci și romani la cei aproape 500 de cneji din perioada voievodală a regiunii și până la Jules Verne și misterul din jurul romanului Castelul din Carpați.
De la momentul în care romanul Castelul din Carpați este publicat încep și speculațiile. Unele dintre acestea spuneau că Jules Verne ar fi vizitat Transilvania însoțit de o tânără născută în Homorod. Acea călătorie ar fi stat la baza romanului, iar castelul din Carpați ar fi cetatea Colț din satul Suseni, județul Hunedoara.
A fost sau nu a fost Jules Verne în Transilvania?
Poveste de dragoste sau o simplă amiciție cu Jules Verne, în familia Luizei Teutsch, generații la rând s-a vorbit despre legătura pe tânara ar fi avut-o cu autorul francez. Se pare că cei doi s-au cunoscut la Amiens, oraș în care locuia Jules Verne; oraș în care Luiza ajunge împreună cu primul ei soț. După ce acesta decedează, tânăra rămâne în localitatea franceză încă o perioadă. Însă, când află de moartea părinților săi, Luiza se întoarce acasă. Acela ar fi momentul în care Jules Verne o însoțește în Transilvania.
Speculație sau nu, cert este că în 1974 Oficiul Național de Turism Carpați a realizat un film intitulat Cu Jules Verne în Țara Hațegului, iar în 1977 turiștilor străini le sunt prezentate 3 trasee ce includeau obiective surprinse în Romanul Castelul din Carpați.

Пікірлер: 5
@lkl3210
@lkl3210 Жыл бұрын
Pacat ca are rezolutie de filmare cu mobilul din 2005
@florentakelln2773
@florentakelln2773 4 жыл бұрын
Daaaa, Penelopa!🤣
@mirellajaber7704
@mirellajaber7704 3 жыл бұрын
Romania si romanii au fost atat de deposedati de propria istorie, de propriul pamant, de identitate (vezi conceptul de "rromi" sau "romi") ca au ajuns primii sa-si fure caciula si sa-si taie cranga de sub picioare. Imi pare rau. In experimentul psihologic facut de KGB la inceputul anilor '6o s-a ajuns la concluzia ca, tot bombardand persoana umana cu mesaje negative de subminare a persoanei si a identitatii proprii, dupa numai doua luni, subiectii erau convinsi de adevarul mesajelor induse si nici un argument posibil nu-i mai putea convinge de contrariu, ca de fapt erau mintiti si ca identitatea adevarata le-a fost furata prin mesaje false. Noapte buna, Romanie!
@Bia2838NCA
@Bia2838NCA 3 жыл бұрын
Orice tunel trebuie să aibă guri de aerisire altfel nu poate fi folosit .
@DanielDaniel-bs5ru
@DanielDaniel-bs5ru 5 жыл бұрын
A fost,a fost.Si Isus a fost Dac.
Кәсіпқой бокс | Жәнібек Әлімханұлы - Андрей Михайлович
48:57
REAL 3D brush can draw grass Life Hack #shorts #lifehacks
00:42
MrMaximus
Рет қаралды 8 МЛН
«Кім тапқыр?» бағдарламасы
00:16
Balapan TV
Рет қаралды 284 М.
Domițian: Războaiele daco-romane (documentar animat)
8:35
Kingdom Of V
Рет қаралды 10 М.
Pusta Banatului: Cenei si Bobda #IstoriiAscunse @TVRTimisoara
24:05
TVR Timişoara
Рет қаралды 29 М.
Atunci când Gheorghe Hagi a UMILIT Italia
9:19
GALLEX Football
Рет қаралды 352 М.
Interviu cu  Constantin Pârvulescu (1990)
33:38
CINECLIC+
Рет қаралды 94 М.
Кәсіпқой бокс | Жәнібек Әлімханұлы - Андрей Михайлович
48:57