Bizim prof çok üstünkörü anlattı detaylari pek anlamamıştım simdi anladim. Çok sağ olun hocam
@fatiharslan-i5w11 ай бұрын
ne güzel
@humeyraaaaaa4 жыл бұрын
Allahım fizikte şu konuyu işledik ve hiçbir şey anlamamıştım.Ay kimya çalışayım derken bu konuyu da hallettim.Sağ olun...
@sehwa73404 жыл бұрын
30.10.2020 saat 14:51. Videonun 5. dakikasında 25'inci saniyesinde durdurup defterime not alıyordum. Ben eczacılık fakültesini, hayalim olan bilgisayar mühendisliği için bıraktım. Türlü zorluklara göğüs gererek. Fizik her zaman başıma belaydı ama sevmek istedim çünkü mühendis olmak fizikle bir arada olmak demekti. Önyargısız başladım çalışmaya anlatımınız harikaydı, anlıyordum ve mutluydum. Öğrendikçe sevindim. Sonra deprem başladı. Kalbim ve mantığım sessizleşti, ne yapacağımı bilemiyordum. Donakaldım. Hayat sanki olağan akışında ve ben onun dışında kalmışım gibi video akmaya, siz anlatmaya devam ediyordunuz. Kardeşimin çığlığını duydum sonra, odamdan çıktım sanki ben değildim hareket eden. Annem kendinden geçmiş, salondaki vitrinimiz için kırıldı diyordu dizlerine vura vura. Anne sakin ol, dedim. Kardeşimi tutmaya çalıştım. Ayakta durmak bile güçtü. Evimiz üstümüze çökebilirdi her an. Deprem bitti sonra. Odama gelip alelacele bilgisayarı kapattım. Sonra bütün gün acı haberler gelmesin diye dua ettik. Evde kalsak bir dert kalmasak ayrı... Güneş battı sonra. Akşam yemeğinde yüzler gülüyor ne yaşadık biz diye, o an hiç korkmadım diyorlar. Halbuki gerçek farklı. Sonra bir artçı sarsıntı vuruyor, teyzem ağlamaya başlıyor. Hepimiz birbirimize bakıyoruz, bir şey olmayacak diyoruz ama hiçbirimiz ölümün depremle gelip gelmeyeceğinden emin değiliz. Gece oluyor. Uyumak ne mümkün. İçin geçiyor sonra bir ambulans sesi duyuyorsun gözlerin fal taşı gibi açılmış. Bir daha deniyorsun uyumayı sallanıyor gibi geliyor birden neredeyse kalp krizi geçireceksin. Helikopterler geçiyor üstünden, yakınlarda bir yerlerde insanlar betonların altında kurtarılmayı bekliyor. En ufak bir ses büyük bir korku patlaması, hafif bir sallantı bir ağlama krizine gebe. Dünyanın en güvenli yeri gelir insana evi ama o en güvenli yer senin mezarın da olabilir. Bir daha olursa nereye saklanırım diye bakıyorsun her köşesine evin depremden sonra. Neresi yıkılmaz? Neresi en hasarsız kalır? Neresi hayat üçgeni oluşturur? Korkunç bir şey böyle yaşamak. Rahat rahat ders çalışabilmek, uyuyabilmek, oturup yemek yiyebilmek çok büyük şükür sebebiymiş meğer. Dün birileri için son nokta konuldu, birilerinin hayalleri kayboldu. Hiç dinmeyecek acılar kaldı güzel İzmir'ime. Şükür ki ben ve ailem şanslıydık. Dua ediyorum ki dünyanın hiçbir yerinde hiçbir kimse yaşamaz böylesini. Yiten onlarca canın ardından, gün yine doğdu. Hayat yine devam ediyor, bense kaldığım yerden dersi dinlemeye ve bir gün mühendis olarak uyandığım bir sabaha kavuşacak kadar şanslı olabilmek için dua ediyorum.
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
Çok geçmiş olsun. En kısa sürede oradaki herkesin ve sizin de huzura kavusmanizi dilerim.
@emranao Жыл бұрын
6 şubat...
@sadimsoraАй бұрын
Ben de bugün hayalim olan bilgisayar mühendisliği yerine, ailemin zoruyla onların istediği eczacılık fakültesine yazıldım. Ailem en laftan anlamaz, koyun, laftan anlamaz, açık fikirli olmayan, inovasyona karşı ve öküz insanlar olabilir. İyiliğini düşünüyorum adı altında hayallerimi zehir edecekler gibi hissediyorum :)
@sehwa7340Ай бұрын
@@sadimsora Ben ailemin evlatlıktan reddederiz demesine rağmen inatla onlara hayalimi anlatmaya çalıştım ve en sonunda ömrümün sonuna kadar bu mesleği benim yapacağımı ve bu yüzden mutlu olmam gerektiğini onlara anlatabildim. Bir noktada anlamak zorunda kaldılar. Sen de asla pes etme lütfen. Merkezi puanla yatay geçişi araştır veya başka şekillerde hayaline kavuşabilmek için çabalamaya devam et. Bugünkü ben, geçmişteki bana minnettar ve mühendis olarak uyandığım sabahlara kavuşmanın sevincini yaşıyor. O halimin çabası olmasaydı ben bugün bilgisayarı mühendisi olamazdım. Hayallerinden hiç vazgeçme, yolun hep açık olsun. Başarılar ve sevgiler…
@sadimsoraАй бұрын
@@sehwa7340 Teşekkürler ama artık o kadar yoruldum ki biraz daha stres kaldırabilecek mentalitem yok. Hayalim bilgisayar mühendisi ve özellikle bilgisayardan yapay zekayı araştırmak ve elektronik müzik yapmak vs... Eczacılık yazmasaydım tüm teknolojik aletlerimi elimden alacaklardı.
@yunusemre-ur8fw5 жыл бұрын
kanala genel olarak baktim ve bazi videolari izledim.cok buyuk bi boslugu doldurdurmussunuz.sonsuz tesekkurler
@yahyaakgun6408Ай бұрын
hocam inşaat mühendisliği için uygunmu bu kanal
@yusufyigit67505 жыл бұрын
Hocam mükemmel bir detaysınız sizden bir tek ricam var lütfen genel kimya 1 (üniversite kimyasını) sıralı bir biçimde oynatma listesi oluşturmanız hem videolarınız aramada daha öne çıkar hemde videolarınızın hepsini izlemek isteyenler için kolaylık olur çünkü bu video başlığı altında 2 tane videonuz var ve daha yeni öğrenmeye başlayanlar hangisi hangisi diye karıştırıyor şimdiden teşekkürler...
@UniversiteKimyas5 жыл бұрын
Teşekkür ederim. Bölüm 1 başlığı altında oynatma listesinde 3 video var. Videoların açıklama kısımlarında sıra numaralari da var. Yine de genel kimya 1 başlığı altinda yeni liste olusturabilirim.
@yusufyigit67505 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas Hocam şöyle diyim ben makine mühendisliği 1.sınıfa başladım bu sene ve üniversite kimya 1 konu anlatımı yazdığımda o sene görüceğim konuların hepsinin sıralı bir biçimde oynatma listesinde olması çok iyi olur yani insanın kafasında şöyle bir şey oluşuyor: ben bu 60 videoyu bitirirsem bu seneyi kolay bir şekilde tamamlarım algısı oluyor
@UniversiteKimyas5 жыл бұрын
@@yusufyigit6750 en kisa sürede düzenleyeceğim.
@UniversiteKimyas6 жыл бұрын
Bölüm 1 bitti arkadaşlar. Bölüm 5 kaldığımız yerden devam.
ilk ünitenin sonuna geldik vay be ne çabuk bitti :D 2x de izleyince :D
@guldenture79314 жыл бұрын
O
@betturo2 жыл бұрын
12:29 kuralda yalnız bir basamak atmamız gerekiyorsa dediniz ama aşağıdaki örneklerde iki basamak attığınız da oldu
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
3 anlamlı istediği için 2 sayı atmalıyız.
@halimebeyzaozkan73673 жыл бұрын
hocam Allah bin kere razı lsun bugün ünide hiçbir şey anlamamşıtım
@Carj19780 Жыл бұрын
hocam 4:48 ile 12:00 deki sorunun farkı ne 9986 da da virgülden sonraki sıfırı saymazsak hiç ondalık basamak yok. bu arada dersler çok iyi teşekkür ederim.
@yakup1767Ай бұрын
Öncelikle matematik (mutlak kesinlik) dünyasında yaşamıyoruz. Aradaki farkı basit bir örnekle açıklayayım. 4 ile 4,0 arasında çok fark var. 4 (3,5 ile 4,4 arasındaki sayıları temsil eder.) 4,0 (3,95 ile 4,04 arasındaki temsil eder.) Yani virgülden sonraki her sıfır, yapılan ölçümün doğruluk oranını/hassasiyetini arttırır.
@yakup1767Ай бұрын
Yani 4,0 da ondalık basamak var.
@aysegultosun47723 жыл бұрын
hocam 3:37 de 5.05 te 3 anlamlı rakam var dediniz ama kurala göre 0 ın anlamsız olması gerekmiyor mu ?virgülden sonra gelen ilk anlamlı sayı 5 ondan önceki sıfır anlamsız değil mi
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Virgülden once 5 var. Eger virgulden önce 0 olsaydi o zaman 1 anlamli olurdu. Yani ondalik sayi 1 den büyükse vurgulden sonraki sıfırlar anlamlidir.
@aysegultosun47723 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas teşekkürler hocam iyi ki varsınız
@naturerainsunset79562 жыл бұрын
Hocam ellerinize sağlık🕊️
@abdulkadirkurt9002Ай бұрын
ya ne kadar karışık bir konu bu kafayı yiyicem en zor türev- integral sorusu bile kadar anlaşılır
@ece20912 жыл бұрын
hocam çok teşekkürler sayenizde anlıyoruz :)
@aybuke8552 Жыл бұрын
harikasınız hocam Allah razı olsun🫶
@gurkanozkan5779 Жыл бұрын
Hangi okul
@haliderdogan200526 күн бұрын
9:35 Hocam burada cevabı 11×10⁵ olarak da yazabilir miyiz, çünkü sonuçta yine 2 anlamlı rakamlı sonuç yazmış oluyoruz. Hocam dediğim şeyi 12:07'de yaptınız. Neden tam sonucu ondalıklı şekilde yazıyorsunuz açıklayabilir misiniz?
@Esmanur1tКүн бұрын
Bence dediğin gibi de oluyor. Ama ben şeyi tam olarak anlamadım, on üzeri altı nerden geldi?
@haliderdogan2005Күн бұрын
@@Esmanur1t11'in sağında 5 tane rakam var, onları sıfır kabul edip 10⁵ yazıyor. 10⁶ ise bir virgül sola kaydırıp 1,1 yazdığı için geliyor, yani sonuç olarak 1,1×10⁶ oluyor
@Esmanur1tКүн бұрын
@@haliderdogan2005 Anladım, çok teşekkür ederim. Biyoloji mi okuyorsun sende?
@haliderdogan200522 сағат бұрын
@@Esmanur1t Rica ederim. Aslında tam Biyoloji okumuyorum, Moleküler Biyoloji ve Genetik okuyorum. Biyoloji tarzı bir bölüm okuduğumu nereden anladın 😄
@Esmanur1t20 сағат бұрын
@@haliderdogan2005 Bende biyoloji okuyorum. Aynı video izleyince biyoloji okuyorsun diye düşündüm ama mbg de biyolojiyle hemen hemen aynı. Hangi üniversite de okuyorsun?
@sude-4998 күн бұрын
Bişey sorudan ondalık basamaktan önce gelen sıfırlar neden anlamsız sonuçta onların da anlamı basamağı belirtmesi ?
@cahidebuyukkaya2953 жыл бұрын
11:12 ci dakikada on üzeri iki yi dahil ettiğimizde virgül iki sayı atlamaliydi tek sayı atlattıniz.
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Hata yok
@nesli4432 Жыл бұрын
hocamm ne güzel anlatmışşınız çok sağ olunn
@gurkanozkan5779 Жыл бұрын
Nesli hangi okul
@TheTurkmilitan6 жыл бұрын
2 senedir alttan alıyorum inşallah geçicem bu sene
@aslankral41655 жыл бұрын
geçtin mi .d
@yusuffrataydogan39015 жыл бұрын
geldin mi tekrar buraya
@aliberksenses56013 жыл бұрын
burdan dinlersen geçemezsin
@TheTurkmilitan3 жыл бұрын
@@aliberksenses5601 mezun olduk artik
@aliberksenses56013 жыл бұрын
@@TheTurkmilitan maşallah o zaman 👏🏻
@elifcihat3 ай бұрын
tesekkurler
@Moleküler-u4j2 жыл бұрын
Hocam merhaba 4. Dakikada 5,05 cm de 3 anlamlı sayı var demişsiniz ama 2 anlamlı sayı var ? Oradaki sıfır anlamsızdır üstteki kurala göre, ondalık isaretten sonra gelen ilk anlamlı rakamda önceki sıfır anlamsızdır demişsiniz..
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
Hayır, eğer ondalık sistem 0 ile başlıyorsa mesela 0,15 2 anlamlı ama 1, 05 3 anlamlıdır. 5.05 te 3 anlamlıdır. Eğer 0,05 olsaydı 1 anlamlı olurdu.
@Moleküler-u4j2 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas Teşekkür ederim 🤗1 den büyük bir sayı olduğunu göz ardı etmişim..
@cahidebuyukkaya2953 жыл бұрын
Yani çarpma bölme de anlamlı olmasına. Toplamada ise ondalık durumuna göre mi
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Evet
@cahidebuyukkaya2953 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas tesekurler hocam
@melekaygun40195 жыл бұрын
Hocam Allah razı olsun sizden :)
@fonksin29 күн бұрын
teşekkürler hcam
@betulgnss5 жыл бұрын
Hocam çok yardımcı oldu çok teşekkür ederiz anlatımınız çok açık ve yardımcı 😊
@melotayo5 жыл бұрын
Bir de General chemistry petrucci yi kopyalamasaydınız keşke. Arada farklı örnekler verilebilirdi .
@UniversiteKimyas5 жыл бұрын
Farkli örnekler yapıyorum aslında.
@FENERBAHCEM-bs4ot17 күн бұрын
İlk baştaki örnek sayıda en sondaki 0 lar neden anlamlı oldu?
@begumbusracergel8563 Жыл бұрын
0,05 teki virgülden sonra ki 0 için anlamsız diyorsunuz da 4x0,5=2 iken 4×0,05=0,2 oluyor??
@nilmuzik5 жыл бұрын
Teşekkürler
@cucepalmiyesi799 Жыл бұрын
İzlendi✅
@Gurbet-q2v16 күн бұрын
Hocam Genel kimya petrucci nin sorularının cevaplarına nerden ulaşabilirim
@damla61633 жыл бұрын
Sağ olun hocam
@poyraz35P2 жыл бұрын
Teşekürler
@EsinŞenol-w6eАй бұрын
Hocam 132.10 üzeri 2 de anlamlı olmasının sebebi virgül mü
@DilanNurAyva11 ай бұрын
Hocam sabitler ve molar kütleler anlamlı rakam sayısını etkiliyor mu ve tek rakamlar 2 gibi anlamlı rakam sayısını etkiler mi
@UniversiteKimyas11 ай бұрын
Sabitleri ve mol kütlelerini de kaç basamak alarak hesaba kattığınız önemli. Evet yapılan işlemdeki sayıların hepsine bakarak anlamlı rakam sayısı bulunur.
@uzaygny Жыл бұрын
8:00 daki örneklerde hata yok mu? x1 * x2 / x3 * x4 olarak vermişsiniz ama siz hesap makinesinden bu işlemleri yaptıktan sonra elde edilen sayıyı en az anlamlı rakama sahip olan sayının anlamlı rakam miktarı kadar düzeltiyorsunuz ama yukarısı da bir çarpma işlemi aşağısı da bir çarpma işlemi, her iki parça için hesap makinesindeki sonucu en az anlamlı rakam sayısına göre düzenleyince ve bu iki sonucu da bölme işlemine tabi tuttuktan sonra tekrar en az anlamlı rakam sayısına göre düzenleyince çok daha farklı bir sayı elde ediliyor ben mi hatalıyım????
@UniversiteKimyas Жыл бұрын
Benim anlattığım gibi yapmalısınız.
@cahidebuyukkaya2953 жыл бұрын
Hocam anladım çok tesekurler
@Fatih_35584 жыл бұрын
Hocam çok teşekkür ederim
@hooperboi34845 жыл бұрын
11:36 4,071 sayısı 4 anlamlı rakam içermez.çünkü virgülden sonra 0 dan farklı ilk gelen sayının önündeki 0 lar anlamsızdır kuralını yazdınız.bundan mütevellit 3 anlamlıdır
@UniversiteKimyas5 жыл бұрын
Ama baştaki sayı sıfır ise sizin dediginiz gibi olur. Yani sayi 0,071 olsaydı 2 anlamli olurdu. 4,071 olduğu icin 4 anlamli rakam icerir.
@UniversiteKimyas5 жыл бұрын
Birden küçük sayılar için istisna vardır diye anlatiyorum.
@hooperboi34845 жыл бұрын
Üniversite Kimyası haklısınız pardon
@emranao Жыл бұрын
yanlışsın.
@yalg98534 жыл бұрын
eczacılık genel kimya için faydası oldu teşekkürler
@dogakan98574 жыл бұрын
Ah aynı kaderi paylaşıyoruz
@yalg98534 жыл бұрын
@@dogakan9857 hangi üni
@dogakan98574 жыл бұрын
@@yalg9853 erciyes sen
@yalg98534 жыл бұрын
@@dogakan9857 Biruni
@dogakan98574 жыл бұрын
@@yalg9853 tebrik ederim
@scarlet7510 Жыл бұрын
Hocam iyi ki varsınız. Lütfen videoların yenisi ve devamı gelsin ✌
@irem16522 жыл бұрын
hocam 9.47deki sorunun cevabını 3 kez çarptım 18410,925 buldum yanlış çarpmış olabilir misiniz
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
Ben de yaptim tekrar sorun yok
@burcuklnc1360Ай бұрын
ben bir şeyi anlamadım en başta mesela 2,00405 daki virgülden sonraki iki sıfıra anlamsız 405 deki sıfıra anlamlı dedik ama 1. maddedeki örnekte 5,05 0 a anlamlı dedik 3 anlamlı rakam var yazdık anlayan yazabilir mi
@annemdengizli2 жыл бұрын
03:36 'ds 5,05 sayısı 2 anlamlı değil mi hocam? virgülden sonraki sıfır anlamsız
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
Sayı sıfır ile başlamadığı için virgülden sonraki sayı anlamlıdır.
@elifcihat2 жыл бұрын
tesekkurler hocam
@melisk41104 жыл бұрын
Hocam 9:15 dakikada olan soruda on üzeri altıyı neye dayanarak söylediniz ? Bir tek orayı anlamadım lütfen yardım edinn
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
sayımız 1110896,0027 diye devam ediyor, 2 anlamlı olmalı bunu belirledik. 2 anlamlı olduğında yine 1110896 sayısına en yakın sayıyı ifade etmeli. Bu sebeple 1,1x10 üzeri 6 oluyor. Yani 1100000.
@melisk41104 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas anladım hocam kısacası virgülden önceki sayılar kadar on üzeri diyebilirmiyiz peki?
@sudeatayy Жыл бұрын
teşekkürler ❤
@aysenur63724 жыл бұрын
Ingilizce anlatti hoca ve baya karisik anlatti hic anlamamistim cok iyi oldu video cok tesekkurler
@technokaradeniz41946 ай бұрын
Çok teşekkürler profların bunu anlatamamasından sonra
@elifikbalcelik8936 Жыл бұрын
9:40 taki örnekte 1;1 x 10^6 ya nasıl geldiniz hocam o kısmı anlayamadım
@UniversiteKimyas Жыл бұрын
2 anlamli rakam icermesi icin 2 basamak almaliyiz ve ayni sayi olmasi icin de 10 uzeri 6 yazmaliyiz.
@elifikbalcelik8936 Жыл бұрын
@@UniversiteKimyasama 1100000 çıkmadı ki sonuç
@Carj19780 Жыл бұрын
@@elifikbalcelik8936 iki anlamlı olacağı için virgülden öncesine bakarsan 11x10^5 çıkıyor çünkü 1 i yani 3. basamaktaki sayı 0 a yakın olduğu için 0 a yuvarlıyoruz ve 11x10^5 ya da 1,1x10^6 olarak cevap çıkıyor
@elifikbalcelik8936 Жыл бұрын
@@Carj19780tamamdır anladım
@koysimtv48804 жыл бұрын
Sağolun
@guls.876811 ай бұрын
Hocam 15,453 sayısında üç anlamlı rakam yapmak için 15,5 dedik ya bu sayı 15,443 olsaydı ya da 15,456 olsaydı nasıl yazacaktık yani bu durumlarda virgülden sonraki en büyük sayıyı mı alıyoruz yoksa virgülden sonraki sayıyı bir mi arttırıyoruz tam anlamadım
@UniversiteKimyas11 ай бұрын
15,443 olsaydı 15,4 olurdu. 15,456 olsaydı 15,5 olurdu. Son alacağımız sayının yanında 5 ve üstü varsa 1 arttırıyoruz. Yoksa aynen alıyoruz.
@dogu-se7wy4 жыл бұрын
Sorum su hocam ısıtma islemi her maddede bir değişime neden olurmu? Kumun bek alevinde hic degisiklik sergilememesi nasıl açıklanabilir.
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
Demekki o daha yuksek bir ısıdan etkileniyor.
@dogu-se7wy4 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas hocam bi odevde bu cevapini bulamdım bi uzun cevaplayabilirmisinkz
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
@@dogu-se7wy arastirmak gerek, genis bir aciklama yapamayacağım
@dogu-se7wy4 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas hocam araştırsa net bi cevap bulamadım lutf3n bi yardımcı olun
@cihandagl92932 жыл бұрын
Hocam bi sorum olacaktı hani 7,5×10*3 ve 7,50×10*3 te aynı sayı ama biri 2 biri 3 anlamlı e o zaman ben bir sayıyı istediğim kadar anlamlı yazabilirim kafam karıştı veya bize sorulan soruda 2 veya 3 anlamlı cinsinden göster mı diyecek
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
Evet soruda sonucu kaç anlamlı istiyorsa ona göre yazarsınız.
@cihandagl92932 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas Tamam teşekkürler hocam
@terelelli014 ай бұрын
@betturo2 жыл бұрын
hocam ben 9:27 deki uzun sayıyı 10 üzeri 6 şeklinde yazmayı falan bilmiyorum nasıl öğrenebilirim bu uzun sayıları 10 üzeri üstlü şekilde yazmayı
@cahidebuyukkaya2953 жыл бұрын
Toplamada en az bir ondalikli sayı olsa sonucunda da mı en az bir ondalikli sayı olucak
@velicanbaykal16164 жыл бұрын
Hocam 12.05 de sonuçta hiç ondalık basamak olmaması lazım ya,121,46x10^2 yı neden 12146 olarak yazmadık
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
Çünkü 3 anlamlı olması gerektiğini toplama çıkarma kurallarından anlıyoruz. Bu durumda 121×10^2olur. Hiç ondalık basamak olmamali ama 3 anlamlı olacak sekilde hic ondalık basamak olmamali.
@velicanbaykal16164 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas Teşekkürler hocam sağolun şimdi anladım
@martyldrm79793 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas hocam peki 121,46 sayısından 0,46 atarken neden yuvarlama yapmadık, yani yuvarlamayı soru bize derse mi yapıcaz?
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
@@martyldrm7979 kac anlamli rakamla yazilacaksa ona gore yapiyoruz. Anlamli rakamlar sayisina gore yuvarlama gerekiyorsa yuvarlama yapılıyor.
@cristofuscolombus11753 жыл бұрын
10 to power of mines 2'da neden significant figures olarak dahil etmedik. Sonuçta 0,01 demek. Ve bir anlamlı rakam var.
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Tam olarak nereyi sordugunuzu anlayamadim videodaki dakikayı soyleyebilir misiniz?
@cristofuscolombus11753 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas 6:36 örnek 1'de 10 üzeri -2 = 0,01 bu durumda en az bir significant figures olmuş oluyor
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
@@cristofuscolombus1175 2.16x10^-2 sayının kendisi. Yani 10 uzeri olunca sadece yandaki sayiya bakilir. Ilerleyen videolarimi da seyrederseniz orada anlatiyorum.
@cristofuscolombus11753 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas Teşekürler, link varsa çok memnun olurum.
Hocam teşekkür ederim videolarınıza başladım dersler başlamadan kendim çalışıyım dedik şey soylicem o iki istisnadaki b şıkkı yanlış anlattınız 'Ondalık işaretten sonra gelen sıfırdan farklı son sayıdan sonraki tüm sıfırlar anlamsızdır' olması lazım yani 0,05te 5ten önceki 0 anlamlı ama 0,50te 5ten sonraki 0 anlamsız çünkü 0,50 = 0,5 teşekkür ederim bir baksanız
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
Hata yok.
@HamzaKhan-go6wr4 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas o zmn galiba ben szn nasıl anlamlı ve anlamsız sınıflandırmanızı anlamadım yani anladım ama neden oyle olduğunu anlamadım
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
@@HamzaKhan-go6wr anlamlı rakam kurallarını sıralıyorum aslinda. Orada anlattığım kurallar.
@aysegultosun47723 жыл бұрын
hocam 4,0056 sayısında sıfırlar anlamlı mıdır? yani o kural sadece 0 dan küçükler için mi geçerli
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Evet anlamli. Sadece sifirdan küçük sayilarda geçerli evet.
@aysegultosun47722 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas teşekkürler hocam
@burakersoy18254 жыл бұрын
hocam 11:47 de toplama yaparken düzenledik ya düzenlenmiş haline göre mi kuralı uyguluyoruz
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
Evet
@mustafas99662 жыл бұрын
hocam, kesinliği düşük ama doğruluğu yüksek ölçümler söz konusu olamaz değil mi? kesinliği düşük olan ölçümlerden yola çıkarak doğruluğu nasıl anlayacağız? bu farazi olur bence. haksız mıyım? eğer yanlış düşünüyorsam açıklayabilir misiniz? Teşekkür ederim.
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
Kesinlik ve doğruluk farklı şeyler. Birine bakarak diğerine ulaşamayız.
@nilufererdogus1582 жыл бұрын
Hocam 21.293,3065 i 3 anlamlı rakama kadar nasıl yazarız
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
21.3
@RojinTosun-n8nАй бұрын
Çok şükür anladım
@arkanahmed80475 жыл бұрын
BEN YABANCIYIM SINIFTA HİÇ BER ŞEY ANLAMIYORUM AMA SİZLE HER ŞEU KOLAY OLMUŞ
@bensokkk_s22773 жыл бұрын
Hocam bu sene eczacilik kazandim 1. Siniftaki genel kimya dersi konulari da bunlar degilmi
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Evet genelde bu konular anlatiliyor ama siz ders iceriginizle karsilastirirsiniz.
@beyzareeves24083 жыл бұрын
hocam örneğin 5,20 3 anlamlı rakam içeriyor 8,21x10⁴'te 3 anlamlı rakam var dediniz ancak bu sayı çarptıpımızda 82100,00 yapar ve 5 anlamlı olmuyor mu? bir yeri eksik anladım ama neresi orayı çözemedim.
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Üslü sayilarda sadece bastaki sayiya bakilir anlamli rakam sayisi belirlenirken.
@sttt98052 жыл бұрын
Hocam işlemde en küçük anlamlı sayı bir basamaklı ise biz sonucu bir basamak yazamıyorsak işlem nasıl olacak mesela 5,75/2 2,875 oluyor ama kurala uymuyor
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
Sizden sonucu anlamlı rakamlara göre yazın demiyorsa yazmaya gerek yok.
@sttt98052 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas Çok teşekkürler hocam :)
@fatmanursavas28833 жыл бұрын
54,54÷16= 3,40875 Hocam 3,40 mıdır yoksa 3,4 mü ?
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
3,4
@fatmanursavas28833 жыл бұрын
Tesekkur ederim. Kibarliginiz, ilginiz ve hizla donus yapmaniz vee harika anlatiminiz için..🥰
@Bennnbennnnn11 ай бұрын
Hocam benim hesap makinemde 0.0 çıkıyor heppp 😢 vizede öyle yazsam hoca kabul eder mi ?
@denizzzzz32793 жыл бұрын
1,1x10*6 cevabında neden 1,1 yerini anladım fakat on üzeri altıyı nasıl yazıyoruz hocam neye göre yazıyoruz yani
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Carpma ve bilme kuralina göre o islemde sonuc 2 anlamli olmalı. Bu sebeple.
@kubraintepe3 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas hocam 1,1 de iki tane anlamlı rakam var 10⁶ nasıl geldi ?
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
@@kubraintepe sayı nin degeri carpi on uzeri altı oldugu icin
@aleynax59984 жыл бұрын
Hocam merhaba hocamiz 12:24 teki soruyu cozdu ama on uzeri ikileri acmadan sonucu 2 anlamli buldu hangisi dogru?
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
12:24 te soru yok videoda
@MAliK-ox2lz5 жыл бұрын
hocam 14:40 ' da 1,21x10 üzeri 4 yazdık. Burada 3 anlamlı rakam olmuş olmuyor mu? Bizim ihtiyacımız olan 0 anlamlı sayı idi. Bir noktayı mı kaçırdım acaba? Açıklarsanız sevinirim.
@UniversiteKimyas5 жыл бұрын
Toplamadigimiz ve cikardigimiz sayilara bakarsan onlar da 3 anlamlı bu sebeple sonuç da 3 anlamlı olmalı. Yada sayıları altalta toplama ve cikarma islemiyle toplayıp cikarirsan daha kolay olur ve 3 anlamlı olmasi gerektiğini görebilirsin.
@sametozer36323 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas hocam toplama cikarmada bahsederken anlamli sayilara bakacagimizi demedinizki ondalik sayiya bakiyoruz dediniz kaldiki verdiginiz ornektede 10004.5 bulduk sonucu siz bunu ondalikliya gore yapip biraktiniz anlamli rakama gore tekrar duzenlemedinizki anlamadim yani ikisinede bakiyomuyuz ?
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
@@sametozer3632 toplama cikarmanin anlamli rakam kuralina göre yapiyoruz. Benim anlattigim yoldan yapiliyor.
hocam diyelim ki elimizde 100 tane kutu var her birinin kalinligi 1.1cm (prizmanin eni ve boyu da 21cm ve 29.7cm) sonucu yazarken *100yaptigim icin 1anlamli rakam mi kullanmaliyim yoksa 1.1*100 yazdigim icin 110u dusunup 2 mi demeliyim. cevap verirseniz cok sevinirim
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
en az anlamlı rakam kadar anlamlı rakam içermeli sonuç, çarpma bölme kuralına göre. Ama sizin çarptığınız sayıların hepsinin anlamlı rakamı belli değil. 21 cm demiş ama kesin olarak, 21,0 mı 21,1 mi belirsiz bir sayı bu. Sayılarınız daha net verilmeli ki anlamlı rakama göre sonucu yazabilelim.
@selinvergili63 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas hocam 21.0cm 29.7cm ve 100tane 1.1cm
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
@@selinvergili6 o zaman sonuç 2 anlamli olacak
@selinvergili63 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas hocam o zaman cevre hesapliyorum mesela iki olcuyu 21.0 ve 29.7 diye mi almayalim sig fig icin (21 almistim farkli cikiyor) (21.0+29.7)*2 ve (21+29.7)*2 hangisi dogru
@Kolomuani3443 жыл бұрын
hocam dakika 4 te 5,05 te 2 anlamli rakam olmasi gerekmiyor muydu?
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Hayır 3 anlamlı
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
@Ahmet Alperen Küçüker Sayı 1 den küçükse öyle. Ama 1 den büyükse aradaki sifir anlamli.
@bigulucuk35592 жыл бұрын
hocam 5.05 teki sıfır neden anlamlı oldu onu anlamadım
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
Ondalık sayı sıfırdan farklı bir sayıyla başlıyorsa sayıların arasında kalan sıfırlar anlamlıdır.
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
@@Roket-atar Bunu anlatıyorum videolarımda dikkatli izleyiniz.
@ibrahimakcabay85824 жыл бұрын
12:00 da 121,46 sayısı---->121,5------>122 olması gerekmiyor mu ?
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
hayır 1 den sonraki sayıya bakıyoruz, o sayı da 4.
@ibrahimakcabay85824 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas bize böyle anlatılıyor Sayısal Sonuçların Yuvarlanması Eğer sayıyı yuvarlamak için yalnız bir basamak atmamız gerekiyorsa ve atılacak rakam 6, 7, 8 veya 9 ise izlenecek en basit kural son rakamı bir birim artırmaktır. Atılacak rakam 0, 1, 2, 3, ya da 4 ise son basamak değiştirilmez. Son rakam 5 ise; önceki sayı çift olduğunda değişmeden kalırken, son rakam tek ise bir arttırılır
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
@@ibrahimakcabay8582 o kurali kullanabikirsiniz, ama petrucci de boyle bir ayırım anlatılmadığı icin ben de anlatmadım
@muhammedsafaozgokce16994 жыл бұрын
9:37 de 10 üzeri 6 neden koyuyoruz başka bir sayıyı neden koymuyoruz
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
Çünkü 2 anlamlı olacak ve o sayiyi aynen ifade etmeliyiz. Mesela 10 uzeri 5 dersek sayi değişmiş olur.
@muhammedsafaozgokce16994 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas teşekkürler hocam
@drsevilayaser Жыл бұрын
5,05 de 3 anlamlı nasıl oluyor anlamadım
@UniversiteKimyas Жыл бұрын
5 0ve 5 i aliyoruz. Kurallari tekrar izlerseniz orada anlatiyorum.
@medbotan4 жыл бұрын
Hocam 9:01 de neden 11 x 10^5 yazmadık ? Teşekkür ederim
@medbotan4 жыл бұрын
neden özellikle 10^6 olarak yazdık
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
@@medbotan 11x10^5 te olurdu, o da 2 anlamlı. Fakat bilimsel gösterimi baştaki sayının 10 dan küçük olarak ifade edilmesini gerektirir. Yani 1,1x10^6 bilimsel gösterimdir.
@medbotan4 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas Çok teşekkür ederim hocam
@yunusuysal61556 жыл бұрын
hocam her şey iyi hoş, emeklerinize sağlık da video yüklemedeki konu sıralamanız değişik olmuş şöyle ki bu zamana kadar son konulardan başlayıp başa doğru bir ilerleme yaparak videoları yüklemişsiniz. Şaşırtıcı.
@talhaazizakkus4 жыл бұрын
2:22 de 0, den sonra her sey anlamlıysa ılk iki sıfır neden anlamsız
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
ondalık sayılarda , ondalık sayı 1 den küçükse mesela 0,025, buradaki 2 den önceki sıfır anlamsızdır. Ama 1, 025 olsaydı 2 den önceki sıfır anlamlı olacaktı.0,025 sayısı 2 anlamlı, 1,025 sayısı 4 anlamlı rakam içerir.
@thomasalbert76224 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas merhaba hocam; mesela 60 sayısı için yapacak olursak kaç tane anlamlı basamak olur? 6x10^1 6,0x10^1 6,00x10^1 6,000x 10^1 diye sonsuza kadar götürerek anlamlı basamak sayısını 1tane 2tane 3tane 4tane ... diye arttırabilir miyiz? sonuçta 6 sayısı 1'den büyük ve virgülden sonrasında bulunan 0larda anlamlı basamak sayılmıyor mu?
@thomasalbert76224 жыл бұрын
ya da 40,2 sayısı için kaç tane anlamlı sayı vardır diyebiriz 4,02x10 4,020x10 4,0200x10 4,02000x10 diyerek sırasıyla 3 4 5 6 tane anlamlı sayıları vardır diyebilirmiyiz?
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
@@thomasalbert7622 evet bu sekilde ifade edilebilir.
@thomasalbert76224 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas hocam ama benim çözdüğüm raymound chang kimya kitabında 60 sayısı için sadece 1 veya 2 anlamlı sayı içerebilir diyor yani benim yukarıda 60 sayısı için yaptığım sonsuza kadar giden işşlemler den 6x10 ve 6,0x10 u kabul ediyor nedeni nedir hocam?
@melotayo5 жыл бұрын
Hocam rakkam değil rakam
@burakgunes52585 жыл бұрын
Sizi tutan yok buyrun siz video yapın insanları eleştirmekten başka işiniz yok takıldığın yerde anlamlı olsa yine kabul edilebilirde işte...
@melotayo5 жыл бұрын
@@burakgunes5258 yaptığım elestiri yapıcı bir eleştiridir . Çok yönlü bakmayı bilmediğiniz için orantısız ve gereksiz yükselmişsiniz. Böyle şeylere takılıp izleyemeyen insanlar çok. Hocanın telafuzunu düzeltmesi onun izlenme ve devamlılığını sağlar.
@abdullaherden56643 жыл бұрын
hocam anlamlı rakamları neden öğreniyoruz? nerede kullanacağımızı bilmiyoruz
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Sorularda anlamli rakamla sonucu ifade etmeniz istenebilir. Mesela sonucu 4 anlamli bulun denir.
@burakustayim6 жыл бұрын
Pazartesi sınav var chap 6 da gelse efsane olur.
@sevval63155 жыл бұрын
Neler sorarlar sence benimde sinavim var
@aysec.17593 жыл бұрын
@@sevval6315 ne sordular?
@selinandc97684 жыл бұрын
hocam 8. dakikadaki 1. örnekte neden 0.036'daki 6'nın yerine 7 olması gerekmez mi
@selinandc97684 жыл бұрын
aynısını örnek 3'te de yaptık 121,46 sayısında altı rakamını beşe yuvarlayıp, beşi de tam kısımda 1 arttıracak şekilde yuvarlamaz mıyız? yani sonu neden 122 olmadı tam anlayamadım
@coskunelmas3967 Жыл бұрын
anlayabildin mi 2 yıl olmuş ama .d
@selinandc976811 ай бұрын
@@coskunelmas3967 hayır :D video sahibi yanıt vermemiş unutmuşum gitmiş. ben kendi bildiğim gibi yapmaya devam ediyorum sınavlarda hep
@coskunelmas396711 ай бұрын
@@selinandc9768 o da iyiymiş ben galiba kaldım .d
@hasantalhaunsoy98765 жыл бұрын
Hocam 16.54 te 5 ten önceki rakam çiftse aynı kalır diye bi kural yok muydu?
@UniversiteKimyas5 жыл бұрын
Petrucci de bu ayrintidan bahsetmiyor. Bazi kitaplarda sizin dediginiz sekilde söylüyor.
@sufiirumi5 жыл бұрын
hocam 2 tane hesap makinesinde de denedim 0.036..... değil 0.36..... çıkıyor acaba bir yanlışlık mı var?
@UniversiteKimyas5 жыл бұрын
Hata yok tekrar kontrol ettim 0,036 çıkıyor.
@sufiirumi5 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas teşekkürler hocam, ben bi yerde hata yapıyorum ama nerede yaptığımı bulamadım
@birkantarl86105 жыл бұрын
çok işime yaradı teşekkürler
@Abovetheclouds1904 жыл бұрын
Hoam mesela 8,34 /5 yaptık diyelim sonuç 1 anlamlı mı olmalı yani rakamlarla yapılan işlemlerde sonuç diğerine baklmaksıZın 1 anlamlı mı olıyor
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
8,34/5= 1,668 sonucu 1 anlamlı ifade ederiz yani sonuç 2 olur.
@slancetv53812 жыл бұрын
Hocam çarpma kısmındaki 5,05 2 anlamlı degilmi
@UniversiteKimyas2 жыл бұрын
3 anlamlı
@angelic85803 жыл бұрын
Hocam sayıları anlamsız anlamlı diye ayırmak neyi etkiliyor ne değiştiriyor?
@UniversiteKimyas3 жыл бұрын
Ölçüm yaparken hassasiyeti ve hesaplamalarda hesabı hangi hassasiyetle taptigimizi gosteriri.
@angelic85803 жыл бұрын
@@UniversiteKimyas AAA tamamdır hocam çok teşekkür ederim cevabınız için ☺️
@silabagdatКүн бұрын
Yaş sadece bir rakkamdır
@beranurdibli26574 жыл бұрын
hocam atılacak rakam 5 ise önündeki sayıya bakmıyor muyuz? önündeki sayı çift ise dokunulmaz tek ise arttırılır diye hatırlıyorum. 14:00 daki örnek
@UniversiteKimyas4 жыл бұрын
Petrucci genel kimya kitabı bu şekilde bir ayrım yapmamış.