Рет қаралды 1,921
Parcă un blestem urmărește cea mai veche cale ferată montană din țara noastră, Oravița-Anina, supranumită Semmering-ul bănățean. Așa cum se întâmplă de câțiva ani buni, la fiecare început de an când CFR-ul se reorganizează, calea ferată riscă să fie închisă. De fiecare dată este invocat motivul rentabilizării economice.
Această decizie a fost luată și la începutul acestui an când CFR Călători a luat decizia de a opri circulația feroviară pe această rută în zilele de luni, marți, miercuri și joi. Conform dispoziției emise de către CFR Călători, circulația trenurilor pe ruta Oravița - Anina și retur a fost anulată în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în perioada 13 ianuarie - 17 aprilie.
Și ca de fiecare dată, societatea civilă din Caraș-Severin s-a mobilizat și a solicitat, prin scrisori deschise adresate ministrului Transportului Sorin Grindeanu, dar și altor factori decidenți, precum și prin acțiuni manifest, revenirea asupra deciziei. Ba mai mult, în acest weekend a fost programată o călătorie manifest cu trenul de la Oravița la Anina.
Dată în funcțiune în urmă cu 162 de ani, Semmering-ul bănățean, este una dintre cele mai frumoase și impresionante linii de cale ferată de munte din sud-estul Europei. În lungime de 33,4 kilometri și cu o diferență de nivel de 340 metri, are 14 tunele săpate în stânca muntelui și zece viaducte, traversând peisaje spectaculoase.
Calea ferată înconjoară de două ori muntele străbătând locuri de o frumusețe unică. Totul a fost săpat în stâncă cu daltă și ciocanul fiindcă nu se inventase dinamita. Vagoanele și locomotivele sunt de o construcție specială pentru a se putea încadra în curbe și viraje.
Chiar dacă în lunile de iarnă numărul turiștilor scade, această pierdere este compensată de numărul biletelor vândute în timpul verii când trenurile circulă cu toate locurile ocupate și cu rezervări făcute de turiști din toată Europa și nu numai cu săptămâni înainte.
Astăzi trenul a fost plin. Deși cele 3 vagoane au 150 de locuri, în tren au fost.............citeste mai departe pe infocs.ro