Рет қаралды 940
(Tijdelijk ondergebracht op You Tube Wijkvereniging Tuinwijk)
Foto's op Facebook: www.facebook.c...
Geschiedenis
In 1951, nadat de zelfstandige republiek Indonesië was gevormd, arriveerden hier per schip een groot aantal Molukse oud KNIL-soldaten met hun families. Zij dienden in het Nederlandse leger tijdens de politionele acties tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Na aankomst kwamen ze in woonoorden met primitieve woonomstandigheden. Maar dat was niet erg voor een paar maanden, dacht men, in afwachting van de nieuwe Republiek der Zuid-Molukken, (Republik Maluku Selatan: RMS). Het liep anders. De RMS kreeg geen kans binnen Indonesië. Ze zweefden nu tussen wal en schip: ze waren geen Nederlanders en naar huis kon ook niet. Hun komst kreeg geleidelijk ook impact op Nederlanders.
Het verhaal
Als Theus Melanesy bij aankomst direct als KNIL soldaat uit zijn functie wordt ontheven neemt de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. Zijn vrouw Gabriela ondersteunt hem, zij wil haar gezin bij elkaar houden en ze zoekt haar eigen weg in het nieuwe en vreemde Nederland. Het verhaal is geen historische reconstructie. Het gaat over het perspectief en de beleving van Molukkers en Nederlanders en over verzoening.
Voorstelling
Dit verhaal wordt uitgebeeld in film, muziek, met koor, amateurspelers en figuranten uit Groningen en Drenthe (ook zonder Molukse achtergrond). De voorstellingen in Hoogkerk waren in de Molukse kerk. De voorstelling speelt zich af tussen 2 tribunes waarbij publiek en spelers zich dicht op elkaar bevinden. Sommige bezoekers waren zichtbaar ontroerd. Alle voorstellingen waren uitverkocht met ca 100 bezoekers per keer. René Paas, Commissaris van de Koning, bezocht de 1e voorstelling in Hoogkerk op 26 september. Dit is het 1e deel van een drieluik, deel 2 en 3 volgen in 2019 en 2020. Veel meer informatie is op www.adak-theater.nl .