De ce au efect antivarroa superior produsele care nu sunt special concepute pentru varroa?

  Рет қаралды 2,371

Viitor Sanatos

Viitor Sanatos

Күн бұрын

Produsele cu care se trateaza Varrooza au ca substante active acaricidele (amitraz, flumetrin, fluvalinat, cumafos); In plus mai sunt acidul oxalic si acidul formic ca acizi organici pe care apicultorii i-au adoptat in combaterea varroozei.
Insa nu doar produsele antivarroa au ca substante active aceste acaricide. Sunt substante folosite in combaterea acarienilor si de pe alte specii de animale cum sunt oile, caprele, gainile s.a. sau de pe diverse specii dendrologice.
Si apicultorii au observat ca produsele destinate altor specii au efect mai mare asupra parazitului, decat au produsele special concepute pentru combaterea parazitului Varroa j.
1. De ce au efect mai mare acele produse?
2. Sunt bune de folosit si pentru albine?
3. Ce ar trebui sa stim despre ele?
4. Unde se gasesc?
5. Cine ar trebui sa le gestioneze vanzarea acestora?
6. De ce nu se gasesc in farmaciile veterinare?
7. De ce dispar de pe piata tratamentele AV care au efect?
Acestea sunt intrebarile la care vom raspunde in seria de materiale care urmeaza.
Si deoarece suntem la Sfatul Zilei de fiecare data vom incheia cu un sfat.
-------------
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea.
Daca prospectul unui produs a fost conceput acum 40 de ani si prezentarea lui este aceeasi, ar trebui sa-l intrebam pe producator daca cercetatorii pe care ii are au observat ca comportamentul parazitului este acelasi sau este diferit fata de acum 40 de ani.
1. Produsele antivarroa special concepute pentru albine au un oarecare efect. Conform caracterizarilor facute de catre apicultori, gradul de multumire este de 5 pe o scala de la 1 la 10
Comparativ cu produsele speciale antivarroa, pentru celelalte produse apicultorii au un grad de multumire intre 8-10.
Acest lucru este unul ingrijorator …
La prima impresie as spune ca cei care fabrica aceste produse vor ca noua sa ne moara albinele.
Insa daca stai sa analizezi cu atentie, iti dai seama ca:
Acaricidele sunt de fapt niste substante chimice extrem de toxice. Cantitatile maxime cu care se pot trata stupii au fost observate de catre unii cercetatori si scrise in prospectele unor produse autorizate.
Modificarea acestor cantitati poate duce la
- contaminarea produselor apicole
- intoxicarea albinelor
- intoxicarea apicultorului.
Modificarea cadentei de administrare poate duce la aceleasi lucruri.
Cu alte cuvinte… apicultorii au observat ca folosirea Varachetului de 4 ori la interval de 7 zile este cu un efect net inferior comparativ cu folosirea acestuia de 4 ori la interval de 3 - 4 zile.
Este adevarat … insa administrat in acest fel, are un efect antivarroa mult mai mare. Insa care credeti ca sunt costurile pentru acest efect ?
Produsele destinate altor specii in general se gasesc in cantitati mai mari si in concentratii diferite.
Cand apicultorul pune mana pe un Mitak de 10, 50 sau de 500 ml care e mai ieftin decat varachetul, incepe sa faca excese. Cand pune mana pe un Ba-tick, isi prepara el amestecul si impregneaza el benzile … ca au efect mai bun. DE CE? Pentru ca substanta activa este in cantitate mai mare.
2-3. Sfatul meu este sa nu va jucati cu aceste produse. Sunt produse care in timp se pot acumula in organism si pot crea probleme foarte grave.
Nu va pot incuraja sa le folositi la albine. Insa sunt foarte multi apicultori care fac acest lucru. Sper ca acestia sa se gandeasca la ceea ce fac si sa faca cu masura.
4. De gasit, le gasim doar in tarile din afara UE. Unii apicultori aduc pentru ei si ii ajuta si pe altii cu ele.
Speranta mea este sa-i ajute ... si cei ajutati sa nu faca abuz prin folosirea lor.
5. Cine ar trebui sa le gestioneze vanzarea acestora?
6. De ce nu se gasesc in farmaciile veterinare?
7. De ce dispar de pe piata tratamentele AV care au efect?

Пікірлер: 20
@serrimvalentin3079
@serrimvalentin3079 27 күн бұрын
Cele special concepute nu sunt actualizate. Sunt oricum afaceri prospere. Sunt instituții de stat unde știm cum se fac angajări și cât de eficienți sunt angajații la stat. Daca s ar dori ..acest parazit ar fi eliminat aproape definitiv Intr un sigur sezon prin folosirea unor substanțe cu efect radical dar apoi ar dispărea aceste afaceri prospere.
@viitorsanatos6279
@viitorsanatos6279 27 күн бұрын
Foarte bine sustinut punctul de vedere ... cu o doza maxima de adevar. Oare nu observa toata lumea acest lucru ?
@SergiuTamas-lf5qm
@SergiuTamas-lf5qm 24 күн бұрын
Nu pot sa te inteleg ! Spui ca nu gasim aceste substanțe decat inafara u.e si ca sunt interzise , si totodata esti impotriva lor dar le gasim la tine pe site la vanzare ! Interesant ...
@albinaroscata454
@albinaroscata454 27 күн бұрын
Sincer este cel mai amuzant videoclip al tau. Eu din Moldova care nu e in UE ma duc la tirg in Romania in UE doar pentru a cumpara Batic si Kenaz pentru ca la noi nu se gaseste. Tu spui invers.
@viitorsanatos6279
@viitorsanatos6279 27 күн бұрын
Ma bucur ca te-am amuzat :) Unele produse pe care le cumperi de la targurile apicole, sunt exact acele produse pe care unii apicultori le aduc din afara UE. Batik se produce in Turcia nu in Rep. Md. Kenaz ... se producea in Turcia nu in Rep. Md. Mitak se produce in Serbia nu in Rep. Md. Deci ... pentru ca sa le gasiti in Rep. Md. e logic ca cineva de acolo ar trebui sa le procure de acolo de unde se gasesc. Probabil dvs sunteti unul intre baietii din Rep Md care procura aceste produse de la baietii din Romania care le procura din tarile producatoare. Eu nu am spus ca nu le gasesti in Ro. Eu am spus ca le gasesti acolo unde se produc, de unde unii baieti le procura pt ei si ii ajuta si pe altii care cer acest ajutor. Face sens ce spun?
@panaiteniscoveanu9061
@panaiteniscoveanu9061 27 күн бұрын
Eu am pus Oxi Strip- Oxalic acid strips. Benzi cu acid oxalic si glicerina. Preventiv. Considerati ca este bine
@vasileiluca4954
@vasileiluca4954 27 күн бұрын
e slab
@vasileiluca4954
@vasileiluca4954 27 күн бұрын
si nici bio nu mai este
@viitorsanatos6279
@viitorsanatos6279 27 күн бұрын
Oxistrip NU este un tratament. Oxistrip previne reinfestarile intr-o anumita masura
@viitorsanatos6279
@viitorsanatos6279 27 күн бұрын
@@vasileiluca4954 Te rog detaliaza partea cu "nu este bio"
@panaiteniscoveanu9061
@panaiteniscoveanu9061 27 күн бұрын
Va mulțumesc frumos.
@catalinionescu8267
@catalinionescu8267 27 күн бұрын
Ca exemplu Bayvarol este de 20 de ori mai scump decat batick.Chiar si dupa ce se deconteaza prin PNS tva-ul pe care il platesti este mai mult decat daca ai folosi ceva care nu se deconteaza.Motivul este evident!
@viitorsanatos6279
@viitorsanatos6279 27 күн бұрын
asa este.
@IrinaMama-ep5mc
@IrinaMama-ep5mc 27 күн бұрын
Tare incapatinati sunt apicultori astia care nu doresc nicicum sa imbogateasca pe astia cu magazine apicole! 😄
@viitorsanatos6279
@viitorsanatos6279 27 күн бұрын
Irina ... ideea e ca in acest material nu am vorbit despre magazinele apicole. Insa constat ca tu ai o frustrare in ceea ce priveste activitatea magazinelor apicole si incerci sa faci niste atacuri neargumentate si nesustinute. Ca si data trecuta, iti recomand sa-ti schimbi perspectiva asupra acestor materiale si sa intelegi ca eu sunt mecanic auto din liceu, economist din facultate si specializare, apicultor specialist dupa 10 ani de specializare, expert dupa 25 de ani de schimb de experiente, parinte a 4 copii dupa ce am cunoscut-o pe nevasta-mea, cercetator intr-un domeniu anume dupa studiile doctorale, constructor amator dupa 4 ani de coordonare a unei echipe de construictori intre 2005-2009, autor si vloger... Ca s-a nimerit sa dezvolt si un magazin apicol pe langa multe alte proiecte pe care le-am dezvoltat, este un lucru aparte pentru care merg la serviciu. Ca uneori mai fac referire la magazinul la care lucrez ... este din nou altceva. Daca consideri ca ai ceva de invatat din ce spun, te rog formuleaza-ti comentariile strict la subiect si cu argumente. Nu este problema daca ai alta parere ... insa te rog sustine-o cu argumente. Intotdeauna mi-a placut sa vorbesc in contradictoriu, insa doar argumentat. Incearca sa nu te mai abati de la subiectele materialelor pentru ca sa nu pari cretina sau nebuna. Iti multumesc pentru intelegere.
@CeaMaiBunaMiere
@CeaMaiBunaMiere 27 күн бұрын
Trăim în țara unde se folosește tomaxan in loc de șampon, eu parcă aș inclina că mulți au și oi/capre etc și de ce să facă 2 comenzi, adică un 2 in 1, poate in unele cazuri e folosit și ca șampon și devine 3 in 1 sunt mulți specialiști in domeniu apicol, lumea știe mai bine ce trebuie făcut!!!
@CeaMaiBunaMiere
@CeaMaiBunaMiere 27 күн бұрын
Dar prețul la Mavrirol e nesimțit de mare oricum și ar merita o boicotare ! Acum serios cine ar fi de acord să aibe pierderi peste iarnă, pt că la un dozaj mai ok familiile mai sensibile mai se duc(nu toți vor pierderi. Lumea vrea banu!!!, un sondaj mai interesant cred că era cate tratamente faceți pe an, nu că folosesc produse de la oi,capre etc .....cum am zis unii se spală pe cap cu așa ceva și acum îți aduc aminte de un live in care ți s a "sugerat" ca un medic veterinar ar trebui să facă tratamente, eu nu zic că ar trebui, pt că ar veni haosul, dar după tine cum crezi că e mai ok ce este acum sau reglementare? Chiar sunt curios.
@viitorsanatos6279
@viitorsanatos6279 27 күн бұрын
Sunt convins ca tu intelegi ce ai scris ... insa te rog reformuleaza ca eu nu am inteles la ce te referi.
@CeaMaiBunaMiere
@CeaMaiBunaMiere 27 күн бұрын
@@viitorsanatos6279 o bunică avea tomaxan pe acasă de la oi/capre (de căpușe etc) și s a gandit că e bine să spele 2 copii pe cap cu el...rezultatul tragic...dar s a gandit că merge și la păduchi. Așa și cu tratamentele astea.....cineva s a gândit că sunt foarte bune pt albine, că știu ei mai bine....
Ce trebuie să faci în caz de furtișag în stupină !
13:00
Viitor Sanatos
Рет қаралды 3,3 М.
Je peux le faire
00:13
Daniil le Russe
Рет қаралды 12 МЛН
Cum poti sa colectezi propolis de calitate !?
9:56
Viitor Sanatos
Рет қаралды 1,3 М.
Cu ce îți poți proteja ramele împotriva moliei cerii
7:19
Viitor Sanatos
Рет қаралды 2,3 М.
Care crezi că este cel mai bun produs antivarroa?
11:23
Viitor Sanatos
Рет қаралды 4,5 М.
12 sfaturi pentru ca să nu produci furtișag
15:47
Viitor Sanatos
Рет қаралды 2,9 М.
Ce sa fac pentru ca moliile sa nu mai mănânce ceara?
14:46
Viitor Sanatos
Рет қаралды 9 М.
Iata cum arată o familie puternică în septembrie !
4:05
Viitor Sanatos
Рет қаралды 1,5 М.