Aivan varmasti ollaan koko ihmiskunnan alusta saakka oltu testauksessa - simulaatiossa, jos niin halutaan sanoa. Jobin kirja kertoo tällaisesta kokeilusta, josta ihmiset olivat täysin tietämättömiä. Varsin nopeasti luette Jobin kirjan luvut 1 ja 2. Niistä ilmenee taustatiedot tapahtumista, jotka johtivat pitkiin keskusteluihin, joissa Jobin ystävät etsivät syitä katastrofiin, joka oli kohdannut Jobia. Job oli aina ollut mitä ihmisläheisin mies, joka jakoi puutteessa oleville auliisti runsaasta omaisuudestaan. Tätä humaanisuutta ihmiselle näkymätön vastustaja ei huomannut, vaan haastoi luojan ottamaan Jobilta kaiken pois. Luoja antoi vastustajalle luvan kaikkeen, paitsi Jobin terveyteen. Jobinpostia tuli joka suunnalta - aivan kaikki meni yhdessä hetkessä. Luopuiko Job nuhteettomuudestaan? Hän vain totesi: "Alastomana minä tulin äitini kohdusta, alastomana palaan täältä. Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi!" (Job 1:21) Kun Job ei luopunut uskostaan, niin vastustaja jälleen haastoi luojan. Tee hänestä sairas, niin varmasti hän hylkää sinut! Luoja antoi vastustajalle luvan aiheuttaa sairauksia, kunhan Job ei kuole. Vastustaja teki minkä osasi, mutta luopuiko Job nuhteettomuudestaan? "Hänen vaimonsa sanoi hänelle: "Vieläkö sinä pidät kiinni hurskaudestasi? Kiroa jo Jumalaa ja kuole pois!" Job vastasi: "Hullun puhetta, vaimo. Kun otamme Jumalan kädestä hyvän, totta kai meidän on otettava myös paha."" (Job 2:9 ja 10) Luoja antoi Jobin kohdata kärsimyksiä ja koetuksia, joista hän tiesi tämän voivan selvitä. Luoja myös tarvittaessa ohjasi Jobin ja hänen ystäviensä ajattelua. Koetuksen kuitenkin aiheutti vastustaja, ja luoja vain salli sen tapahtua tiettyyn rajaan saakka. Luojan periaate on aina sama: "Teitä kohdannut kiusaus ei ole mitenkään epätavallinen. Jumalaan voi luottaa. Hän ei salli kiusauksen käydä teille ylivoimaiseksi, vaan antaessaan teidän joutua koetukseen hän samalla valmistaa pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää" (1. Kor. 10:13) Mielenkiintoista onkin, mihin tällainen "simulaatio" sitten tarvitaan, jossa ihmiset ovat pelinappuloina ymmärtämättään sitä?
@koodauskanava90967 жыл бұрын
Mä väittäisin, että pelit eivät ole kehittyneet juuri mihinkään viimeisen 20 vuoden aikana, eikä ole mitään motivaatiota kehittääkään niitä todenmukaisiksi. Pelit ovat todellisuudessa aivan naurettavan yksinkertaisia verrattuna oikeaan todellisuuteen. Ne antavat vain tarpeeksi hyvän illuusion todellisuudesta, mutta ovat todella kaukana simulaatiosta. Oikei meillä on ehkä tarkempia tekstuurikarttoja ja muutama kaksiulotteinen "tuulessa" kankeasti heiluva polygoni heinänkortena, mutta muuten 90-luvun FPS-pelit ovat täsmälleen samoja pelejä kuin mitä nyt. Tietokoneissa ja meidän motivaatiossakin pitää tapahtua radikaaleja muutoksia, jotta voidaan edes miettiä voisivatko pelit olla joskus todellisuuden kaltaisia.
@vmakipelto7 жыл бұрын
Koodauskanava Hyvä pointti tämäkin! Villeimmät teknologian visiot ei aina vastaa sitä kehitystä, mitä oikeasti on tapahtunut.
@tomibgt7 жыл бұрын
Miksi olisimme neurofysiologioidemme kanssa vapaampia toimijoita ei-simulaatio-todellisuudessa kuin simulaatiossa? Vapaa tahto on mielestäni eri kysymys kuin simulaatiomaailmakysymys. Meillä on jo nyt hermoverkkojärjestelmiä, jotka pystyvät muuntamaan tekstiä täysin luonnollisen kuuloiseksi ääneksi, ilman että ymmärrämme miten hermoverkko tarkkaan ottaen minkäkin äänteen luo. Niiden kohdalla käytetään termiä "opettaminen" termin "ohelmointi" sijaan, kun ne rakentamisensa jälkeen opetetaan puhumaan. Ne eivät rakenteensa puolesta toki pysty valitsemaan, oppivatko ne puhumaan vai eivät, mutta en ole minäkään pystynyt. Vapaan tahdon kysymys on kutakuinkin täysin erillinen kysymys.
@camfg89083 жыл бұрын
Olen kyllä pitkään ollut sitä mieltä ettei meillä ole mitään vapaata tahtoa kuin näennäisesti ja lisäksi ettei kaikki ole sitä miltä näyttää. Tämä perustuu lähinnä omiin kokemuksiini joita olen arvioinut tarkasti viimeiset vuodet. On myös ollut liian paljon asioita jotka vain sattumalta sattuvat, eli tosiasiassa eivät, vaan joku voima ohjaa näiden tapahtumista.
@Icariusnatarius8 жыл бұрын
Ite näen Bostromin jutun vähän sellaisena, "koska voin osoittaa näin olevan niin näin voi olla". Samalla tavalla kuin solipsismin kanssa. Sen pystyy postuloimaan ja sitä on mahdoton kumota, mutta sen kumoamattomuuden mahdottomuuden takia se ei tee sitä totta. Tämän takia varmaankin Bostromkin esittää tämän hypoteesina, jota voi ajatuksena viihdyttää tai jossain vaiheessa varmentaa. Asian tekee kuitenkin mielenkiintoiseksi sen, että tämä on käytännössä saman tyyppinen selitys kuin mitä jumalakin on, mutta se on korvattu teknologialla. Maailmaa ohjaava ja selittävä asia, joka ei ole mitenkään yliluonnollinen.
@vmakipelto8 жыл бұрын
Icariusnatarius Hyviä pointteja. Tuo jälkimmäinen on kyllä tosi spot on huomio. Oon törmännyt nyt myöhemmin useisiin teksteihin, joissa simulaatiohypoteesi on yritetty valjastaa argumentiksi teismin puolesta. No - periaatteessahan sama ajatuskikka tehdään jo vaikka jossain Platonin luolavertauksessa. Että ei tässä sinänsä mitään uutta ole.
@konstakuronen337 жыл бұрын
Jotenkin toisaalta ihan sika ahistava ajatus, mutta toisaalta.. mitä väliä? 😁
@vmakipelto7 жыл бұрын
KonstaKoo Niin se onki sitten toinen juttu. Eihän se meidän arkeen vaikuta 😅
@mryeast79504 жыл бұрын
Nii ei mua haittaa vaikka elämme simulaatiossa mut haluisin tietää jos ollaa simulaatiossa miten täältä pääsee pois?
@jennamakipelto61028 жыл бұрын
Ehkä me kaikki ollaan simejä! Joku pelaa innoissaan osaa THE SIMS 10000000000
@vmakipelto8 жыл бұрын
Jenna Mäkipelto Tää olis kyllä jotain niin parasta 😂
@BenevolentImp8 жыл бұрын
Mitä jos se toinen sivilisaatio on määrittäny sen simulaation niin, että niiden tasolle ei pääse ja täten niille ei voi tulla mitään "vallankumousta". Niin ainaki kannattais tehdä, jos tällaseen peliin ryhtyy.
@hhelmiinaa8 жыл бұрын
Oon miettinyt samaa asiaa mut oon samalla kannalla sun kanssa! :)
@vmakipelto8 жыл бұрын
Helmiina's life nice 👌 tässä mä siis lähinnä esittelen tuota Bostromin argumenttia. En oikeastaan osaa sanoa, millä kannalla itse oon 🤔
@hhelmiinaa8 жыл бұрын
Ville Mäkipelto niin siis joo, epähuomiossa laitoin noin, sori :D
@Icariusnatarius8 жыл бұрын
Nick Bostromilta kannattaa tsekata myös sen näkemyksiä tekoälystä ja sen ongelmista. Hyvä tapa pysyä messissä juuri tän hetkisessä keskustelussa aiheesta.
@vmakipelto8 жыл бұрын
Icariusnatarius kiitti vinkistä! Mä oon silmäillyt vähän tuota Superintelligence teosta mutta en oo vielä päässyt siihen kunnolla käsiksi.
@Icariusnatarius8 жыл бұрын
Käytännössä tekoälyn tekemä priorisointi voi johtaa siihen et se tekee ihmisistä klemmareita. Ihmistä paljon älykkäämpää ei voi vahtia tai vangita mitenkään. Tässä kaksi pointtia ja sitten syvemmin kirjassa hommat :D
@Ipachuu8 жыл бұрын
Musta tuntuu että mun aivot halkesi tän jälkeen. Aivan mahtava video.
@vmakipelto8 жыл бұрын
Kiitos! Sama ilmiö näitä lukiessa
@KaisaKylakoski8 жыл бұрын
Tuli mieleen Idea Channelin pätkä: kzbin.info/www/bejne/jmrMi2yLg5d-ma8
@vmakipelto8 жыл бұрын
Kiitos vinkistä! Todella mielenkiintosen olonen kanava.
@inu62048 жыл бұрын
hyvä video, ja tosi kiinnostava aihe!
@ruskibabaja77116 жыл бұрын
suomalaiset on turvassa simulaatiolta koska tyylii mikään peli ei kohdistu suomee 😂 hyvä suomi