Superleuk. Ik woon daar vlakbij. Mooi om nu te weten wat er zoal zwemt.
@Jay_78_4 ай бұрын
Leuk om een Sneep te zien. Roofblei, Barbeel, Blauwneus of Meerval waren ook leuk geweest om te zien. Heb toch het idee dat de opbrengst wat mager was, iets wat ook al jaren te zien is in de sportvisserij... Bedankt voor je video!!
@stephantukker4 ай бұрын
Ja de opbrengst valt wat tegen. Maar zien vaak dat het overgrote deel grondel is. Roofblei ook wel wat vaker. Barbelen heel af en toe. Zijn ook rapporten beschikbaar van de resultaten van een aantal jaren op verschillende locaties aan de rivieren van RAVON
@JV-dx5uv4 ай бұрын
Leuk man. Ga zo door
@stephantukker4 ай бұрын
Dankje!
@VluggeJapie224 ай бұрын
Het water waar ik al jaren lang vis wordt overspoeld door grondel soorten. Mooi om te zien dat het elders wel "redelijk in balans" is. 👌 Hopelijk hersteld de balans zich hier.
@stephantukker4 ай бұрын
Veel ecologen zeggen altijd; Er is nooit balans want de natuur beweegt continue. Maar ik begrijp wat je zegt, het kost even tijd voordat een ecosysteem reageert op nieuwe soorten - en in het geval van de grondels zal de natuur zich wellicht langzaam aanpassen. Lets hope so!
@VluggeJapie224 ай бұрын
@@stephantukker Bedankt voor je antwoord! Toffe video's, ik ben een trouwe kijker en heb al veel geleerd over van alles en nog wat🤣🤙👌
@Franky46Boy4 ай бұрын
Kleine roofbleitjes worden vaak voor alvers aangezien. Hebben iets minder paarlmoerglans. Anaalvin en bekje is bijna hetzelfde. Hoe zien jullie het verschil?
@stephantukker4 ай бұрын
Lastig te zien ja. Het bekje van een alver is echt een stuk kleiner in verhouding, dat is voor mij het duidelijkst. Maar zijn wel soorten die je een paar keer moet hebben gezien in het echt om het een beetje ge leren
@patrick2t7244 ай бұрын
Heel gaaf. Ik zou de manier waarop het sleepnet gebruikt wordt ook best willen zien. En worden exoten ook weer terug geplaatst?
@stephantukker4 ай бұрын
Er komt binnenkort nog een video aan, dan bij brak water vlakbij zee. En ja alle vissen werden teruggeplaatst
@teunisuittenbogaart10534 ай бұрын
Leuke video. Ik moet een ding opmerken: de riviergrondel (gobio gobio) is géén exoot, maar een vis die al eeuwen in onze wateren voorkomt en helaas door waterverontreiniging in aantal sterk teruggegaan is. Hij behoort niet tot de familie waar zwartbekgrondel, kesslers grondel en Pontische stroomgrondel toe behoren: die zijn rond 2008 begonnen onze wateren te bevolken, "dank zij" het Donau-Rheinkanaal, waardoor plotseling soorten die eerst alleen in het Donau-stroomgebied voorkwamen, de mogelijkheid kregen zich in de Rijn te vestigen, met alle gevolgen van dien.
@stephantukker4 ай бұрын
Je hebt helemaal gelijk. Alleen in deze video heb ik de witvinriviergrondel, een exoot die sterk lijkt op de inheemse riviergrondel. De witvinriviergrondel heeft de riviergrondel op alle grote rivieren vrijwel verdreven (al heb ik in de grensmaas nog wat riviergrondels gevangen). In de video heb ik hem maar heel even in beeld dus je kunt het verschil niet goed zien; de witvinriviergrondel heeft doorzichtige lichte vinnen en de riviergrondel heeft er meer pigment/patroon op.
@stefanmannn4 ай бұрын
Vraag aan Stephan: Hoe gaat het dan met de visstand? Zeg de afgelopen 20 jaar? Ik heb als kind heel veel gevist op sloten en plassen en heb het idee dat er toen veel meer leven in het water zat dan nu. Ik vis soms nog en tuur altijd even in het voorjaar naar het water om de nieuwe aanwas te spotten. Groet Stefan.
@stephantukker4 ай бұрын
Best een brede vraag:) maar om even heel globaal wat te zeggen over de rivieren; exoten gondels doen het heel goed. Reofiele (stroomminnende) vissen doen het niet zo goed. Dat komt omdat er veel habitat is verdwenen zoals zijgeulen bomen in het water. Een beetje alle natuurlijke processen van de rivier zegmaar. Dat heeft een flink effect op de visstand. Denk aan barbelen snepen etc. Trekvissen hebben het helemaal zwaar en ook met name door obstakels op hun zwemroute (dammen en gemalen, waterkracht) vroeger zat er zalm zeeforel steur etc. Vissen die het goed doen nu zijn de generalisten: brasems met name en soorten zoals kolblei blankvoorn karpers.. snoekbaars nemen iets af nu het water weer wat helderder is. Snoeken komen daar weer terug ook door de aanleg van overstromingsgebieden. Kortom de visstand verbetert zolang er ruimte is voor meer natuurlijke processen in de rivier
@utregsoulnorh7154 ай бұрын
@@stephantukker perfecte analyse
@paintingsofwaves_mikewoning4 ай бұрын
@@stephantukker mooi antwoord; niet te wetenschappelijk maar geeft een helder beeld. PS ik heb een (speciale) vriend die zoiets waarschijnlijk erg tof zou vinden. Is het mogelijk om bij een dergelijke groep aan te haken? Hij is echt helemaal natuur-freak dus verwacht dat hij zoiets ook prachtig zou vinden...
@stephantukker4 ай бұрын
@@paintingsofwaves_mikewoning Dan zou je een keer een excursie van RAVON kunnen doen, dat is lekker low-key. Je kunt je daarvoor gewoon online aanmelden. Even zoeken op excursies RAVON (agenda). Dan zie je een keer hoe ze veldonderzoek doen en wat er onder de waterspiegel leeft.
@natuurboysyoutube4 ай бұрын
Wij waren er ook. Ik had 7 nieuwe visoorten en een kreeft. En natuurlijk Stephan Tukker in real life😂😅
@stephantukker4 ай бұрын
Goede vangst!
@c64flash4 ай бұрын
Waarom worden exoten weer teruggezet ? In veel landen is dit verboden om zo de inheemse soorten te helpen.
@stephantukker4 ай бұрын
Omdat het inheemse vissen niet helpt. Deze exoten zijn zo massaal gevestigd dat het verwijderen van enkelen niks doet voor de inheemse soorten. Van de grondels is enkel bekend dat ze concurreren met inheemse riviergrondel en rivierdonderpad, maar deze zijn al verdwenen op de grote rivieren zoals de rijn. Dus ik geniet liever van de natuur dan deze dieren onnodig te doden.
@Carpa914 ай бұрын
Zit daar ook steur?
@stephantukker4 ай бұрын
Soms wel ja, maar dan een exotische steur die je ook in visvijvers kan vangen. Atlantische steur (de inheemse soort) niet
@minityper4 ай бұрын
Zelfde vraag als hieronder, die grondel zouden de "inheemse" vissen verdrijven etc.. De vlokreeftjes uit de Donau zouden ook schade aanrichten. Ik vang ook wel 100 grondels langs de kant bij de kribben maar iets verderop zit nog zat witvis denk ik? Volgens mij gaat het wel aardig. Dommerbeek bij Zutphen is wel leuk om eens te checken voor je denk ik. Kraakhelder water (tenminste, vroeger) vol met bermpjes die aan het knokken waren met elkaar.
@utregsoulnorh7154 ай бұрын
vang ze zelfs zoner aas !......vallen gewoon de blanke haak aan .
@stephantukker4 ай бұрын
Dank voor de tip! Gondels zitten er veel, de rivierdonderpad is al verdwenen op de meeste rivieren dus die schade is al gedaan. We zijn gewoon een aantal soorten rijker en het worden er nog meer in de toekomst
@rob-s6x4 ай бұрын
Waarom altijd die muziek erbij???? storend bij zo'n mooie project video
@J2222H4 ай бұрын
Met zoveel bombarie rondom het kribvak ga je echt niet de grote vissen in het net aantreffen
@stephantukker4 ай бұрын
Soms wel hoor.. Maar minder herrie is altijd beter natuurlijk :)
@renekuipers45634 ай бұрын
Ik heb het idee dat hier in d3 beken stikt van de vis.
@stephantukker4 ай бұрын
Dat zal best kunnen.. maar welke soort?
@renekuipers45634 ай бұрын
@@stephantukker Hier was vroeger het water dood..Ja echt dood..Jaren terug heeft men .al het slib afgegraven ..Binnen een jaar zat er veel vis .De beken werden gebruikt door de industrie textiel .vreselijk.. Snoek baars voorn Het zit er vol mee ook brasem en karper.
@ASmit-jn6rw4 ай бұрын
Waarom meer grote vissen als het donker wordt?
@stephantukker4 ай бұрын
In het donker komen zij in het ondiepere water + ze zien je minder snel en zijn dan makkelijker te vangen.
@martijnbmx4 ай бұрын
De pos lijkt wel verdwenen
@utregsoulnorh7154 ай бұрын
klopt ik vang ze nooit meer,terwijl het vroeger als een plaag werdt gezien door vele....op zee vang ik ook geen Puitalen meer....die ook als een plaag vroeger werden gezien.
@stephantukker4 ай бұрын
Er is een lichte afname van de pos, dat lijkt te komen door dat veel wateren helderder worden en possen voornamelijk goed foerageren in troebel water. Maar er kunnen nog andere dingen meespelen..
@Hisfirstkill4 ай бұрын
In sommige vaarten nog vol met pos, zeker in Zuid Holland.
@natuurboysyoutube4 ай бұрын
Ik heb laatst nog een pos gevangen maar dat was na 6 uur lang schepnetvissen😅 Ook gefilmt op KZbin trouwens.