☕ Sustine canalul cu o cafea www.buymeacoffee.com/vlogdeit 📚Curs de Testare Manuala si Automata bit.ly/3oxt0Be 👱♂Pregatire de interviu QA bit.ly/3J2hd8u
@iulianbina79103 ай бұрын
Salut. Apreciez punctul tau de vedere. Iti recomand sa nu mai lasi de la tine si sa fii pregatit cu propriile contracte bine gandite si acoperitoare. De asemenea aplica rate suficient de mari. Aceste doua aspecte tin de eticheta si dau o impresie buna la client care te va lua mai in serios ca partener de afaceri, nu ca sclav pe plantatie. Nu te lasa intimidat de firmele mari de outsourcing dar incearca sa colaborezi cu ei pentru a ajunge la clienti valabili.
@gobdovan3 ай бұрын
Din pacate, sunt alte probleme mai mari cand vrei sa faci ceva in IT in afara de outsourcing din Romania. 1. Potentiali clienti: clientii cei mai cautati sunt din tari dezvoltate, mult mai usor vei putea vorbi cu pontentiali clienti care sunt din aceeasi tara unde iti deschizi businessul, mai ales la inceput, cand nu ai dovada ca esti un partener bun. 2. si cel mai important punct: in IT, ori iti gasesti un produs de nisa unde sa nu ai concurenta si sa speri ca ramai destul de mic sa nu te manance altii, ori incerci sa faci ceva important, unde o sa te bati cu concurenti sustinuti de venture capital. Nu iti vine foarte bine cand vezi ca un competitor cu un produs mai slab tocmai a primit 5 milioane de dolari ca venture capital, ei fiind din San Francisco, in timp ce tu te chinui sa iei un milion de la investitori europeni, mult mai reticenti in a investi in high-tech. Daca vrei sa faci un startup in IT, e idee foarte buna sa te muti in San Francisco, cum daca vrei sa faci un film de succes, trebuie sa te muti in Hollywood. Pana si serviciile de cloud ca AWS sau GCP iti vor da credite gratis de cateva sute de mii de dolari daca ai reusit sa iei bani din venture capital. De aceea, multe startupuri care au pornit din Romania devin subsidiare la companii din SUA. 3.mai minor, multe companii partenere si VC vor vrea sa faca contracte standard, iar tu vei vrea sa ai un mediu legislativ care este partinitor cantre businessuri. De aceea de multe ori e recomandat sa iti deschizi un business sub legislatii consacrate, cum ar fi in Delaware. 4. potentiali cofondatori cand incepi afacerea: in Romania, avem talent pe partea tehnica, dar nu sunt multi parteneri buni pe partea de business. Daca totusi gasesti un partener bun de business, acesta iti va recomanda sa va deschideti afacerea in SUA :)) In concluzie, in business, mai ales in IT, nu e deloc de gluma sa iti lansezi o companie. Daca vrei sa ai succes, trebuie sa te asiguri ca ai toate avantajele pe care le poti asigura. Asta inseamna ca vrei clienti si venture capital, ambele pe care nu le gasesti cu usurinta in tara. Singurul avantaj in Romania este ca iti permiti sa nu cheltui enorm pentru a trai si asta iti da mai mult timp sa faci ceva cu afacerea ta. Eu recomand daca sunteti talentati pe partea tehnica sa va gasiti un partener de business, care sa inteleaga piata tinta si sa aiba acces mai usor la venture capital. Y Combinator matching este un loc pe care pot sa il recomand din experienta. Recomand materialele de la Startup School, tot de la Y Combinator pentru o intelegere mai buna a subiectului.
@VlogDeIT3 ай бұрын
Da, bun update. O alta problema e "de ce sa dau X unui om de business care nu face nimic, pe cand eu codez toata aplicatia sau fac toata munca tehnica". E mai bine sa ai 30-50-80% din 1 milion decat 100% din nimic.
@GeneraluStelaru3 ай бұрын
Eu cred că ne bântuie mentalitatea de slugă. În firma în care lucrez, cu toate că a reușit să se dezvolte sănătos iar acum e stabilă, caută în continuare clienți. Orice dramă de inițiativă este delegată utilizării interne, sau dacă devine promițătoare, vândută. Eu unul încep să să nu mai suport proiecte mature primite în brațe. În Europa sunt foarte multe start-up-uri care au crescut rapid cu câte 1-2 rockstars pe post de agile team care codează perpetu ca și cum ar scrie un POC. Când ăștia pleacă, în mod invariabil, o firmă de outsourcing le moștenește mizeria.
@VlogDeIT3 ай бұрын
O fi si asta. Avem multe probleme si majoritatea tin de mental. Ne blocam.
@GEOGRAPHICATRANSILVANIA2 ай бұрын
După 10 ani de afacere, părinții mei încă sunt necăjiți "că n-am servici'" :)) Plata după foarte nult timp a facturilor (am avut întârzieri și de aproape doi ani), este o normalitate în România. În ce ne privește cei mai rău platnici sunt italienii și grecii, doar apoi românii.
@VlogDeIT2 ай бұрын
Bravo pentru ca mergi mai departe desi e X2 mai greu decat sa fii simplu angajat.
@meonitelexdee34323 ай бұрын
Dependențe 12:02
@VlogDeIT3 ай бұрын
Am preluat un fel de englezism si asta a iesit :))
@meonitelexdee34323 ай бұрын
Ai uitat sa pui linkul 6:02
@VlogDeIT3 ай бұрын
Mersi. E pus dar mai tarziu, cand arat cu degetul in sus.
@Valy183 ай бұрын
Cu riscul de fi acuzat de mentalitate românească, as zice ca exista un motiv pentru care toate marile companii si majoritatea Start-Up-urilor a companiilor de produs provin din U.S. si Europa de vest. Și asta sunt banii… Cred ca fără sa fii sau sa ai conexiuni solide intr-o țara capitalista bogata nu ai șanse sa ajungi prea departe. Din câte îmi amintesc si fondatorul UIPath a trăit ceva timp in America si fără sa o listeze la bursa din New York, nu cred ca ar fi ajuns la nivelul actual. Sigur sunt si excepții precum Estonia dar cred ca aici e vorba doar de cumul de factori favorabili
@VlogDeIT3 ай бұрын
Pai exact asa e. In Romania nu faci mare lucru. Asta... cu exceptia Stailer care e evaluat la 100 de miliarde de dolari :)))
@lucianf81953 ай бұрын
Și din nou, ca o concluzie, revenim la lipsa de educație...
@VlogDeIT3 ай бұрын
Well :(
@iulikdev3 ай бұрын
Pentru ca la noi clientii vor wordpress pentru orice traznaie. Nu vor sa plateasca pentru IT. Dezvolt produse cap coada doar pentru mine.
@VlogDeIT3 ай бұрын
Si eu vreau ieftin ca toti clientii/patronii romani. E o problema generala cu mentalitatea noastra :(
@craciunlabs3 ай бұрын
De ce nu ceri 50% depozit inainte de a incepe lucrul si restul la livrare? Bineinteles contract cu termeni clari. Cu data limita de plata. Altfel tot asa o sa fie cu clientii. Succes
@VlogDeIT3 ай бұрын
Ofer primele 1-2 lectii gratuit pentru a vedea clientul cu sunt si sa poata renunta daca nu i se par utile fara sa le plateasca. Incerc sa si educ oamenii sa aiba incredere in traineri si sa ofere incredere.
@craciunlabs3 ай бұрын
@@VlogDeIT Nu stiu daca aceasta este cea mai buna solutie. Eu azi te-am vazut pe feed pe KZbin imi pari un tip sincer si usor influentabil si nu mereu in avantajul tau.. Presupun ca ai ceva testimoniale deja, prezenta online, daca clientul tot nu este sigur de tine probabil nu esti ceea ce cauta el.. Uneori trebuie sa "cut your losses" si lucrezi cu clienti mai de calitate pentru tine. Succes in tot ceea ce faci Toate cele bune si multumesc pentru video
@VlogDeIT3 ай бұрын
Mersi. Fac ce fac deja de 5-6 ani cel putin. 90% din oameni ajung sa se plieze pe modul meu de a face lucrurile dar na... mai sunt si oameni problematici. Nu e grav dar se intampla si afecteaza oricat de putin.
@crihala3 ай бұрын
Si eu ce sa fac?! Nu am nici macar o sansa in momentul de fata sa intru pe piata IT, ca si entry level. Nu te baga nimeni in seama, iti trebuie recomandari si nepotisme ca peste tot in RO si nu numai...mi-e scarba!
@VlogDeIT3 ай бұрын
Ce pozitie si de unde ai invatat?
@tech-dex3 ай бұрын
Nepotismul, asa cum ne place noua sa-i spunem are denumirea de networking prin afara. Si acolo functioneaza exact la fel. Treci mai rapid de trierea HR si esti luat in considerare, te angajezi mai rapid pentru ca esti considerat de incredere si cumva cunoscut. Decat sa ramai suparat ca nu cunosti oameni, mai bine faci in directia asta. Asa functioneaza si asa o sa functioneze cat o sa mai fim pe pamantul asta.
@crihala3 ай бұрын
@@tech-dex Exact, de asta am zis "si nu numai", stiu ca acelasi mers e si afara. Nu sunt suparat, putin dezamagit, desi nu am asteptari in directia asta. Te salut! O zi frumoasa!
@tibiavram3 ай бұрын
Mi se pare foarte greu. Tinta mea e sa devin freelancer in vreo 2 ani. Mai mult de atat mi se pare doar ca ma complic aiurea. Merci de sugestia ca second job ca paznic la farmacie.😂
@VlogDeIT3 ай бұрын
Tu apuca-te de treaba pentru a face freelance. Daca o sa fie ceva ce aduce venit extra pe langa job sau o viitoare companie IT ramane de vazut. Oricum o sa fie bine.
@tibiavram3 ай бұрын
@@VlogDeIT apropo de războiul de lângă noi care a făcut ca majoritatea joburilor din Rusia și Belarus și o bună parte din cele din Ucraina au venit la noi și în Serbia, Polonia și Bulgaria. Când se termină războiul, și sunt predicții că în 2026 se termina, e de așteptat că fereastra asta de oportunitate sa se cam termine și joburile sa se întoarcă de unde au venit. Probabil că trebuie să facem ceva că sa putem concura cu creierele din țările mai sărace.
@VlogDeIT3 ай бұрын
E o varianta asta. Totusi am lucrat cu oameni din Belarus si Ucraina. Sunt buni dar firmele mi se pare ca au unele rezevere. Parca nu ar lucra cu o tara cu dictator neoficial sau pe picior de razboi in orice moment. Suntem si mai calzi si primitori decat cei de la esti, mai friendly putin. Cred ca o sa fie ok dar ramane de vazut.
@misterc38353 ай бұрын
Fara nici o ofensa, insa observ ca majoritatea vloggerilor isi creaza canale de educare sau informare doar pentru a avea o baza de potentiali clienti pentru cursurile pe care le vand. Nu mai este nimeni dornic sa distribuie informatie valoroasa si structurata in mod gratuit si sa se bucure ca pot ajuta pe altii? Toti educatorii financiari te invata cum sa faci milioane de euro, insa ei se bucura cu mărunțiș (cu toate ca unii au tarife extrem de mari). Oare programatorii care scriu cod raspandit public fac la fel?
@VlogDeIT3 ай бұрын
Din ce spui imi dau seama ca nu esti abonat si nu ma urmaresti macar de 1-2 ani din cei 6-7 de cand postez saptamanal. Sunt caz special, mai mult gratis am content si ce e platit e extrem de ieftin. Nu cred ca dauneaza sa ai 2 cursuri care costa cat 2 pachete de tigari dupa 600 de videos free. Dar e buna observatia. Nimeni numunceste ani de zile pe gratis, nici macar calugarii (primesc o masa, cazare). Acum gandeste-te ca ai posta tu 500 de videos pe parcursul a 5 ani fara nicio donatie sau venit minim + ai avea sub 1000 de views la majoritatea videourilor. Ai face asta? Ai renunta dupa 1-2-3 ani? Ai continua 6-7 ani+? Nu exista niciun om care sa faca asta complet gratuit pentru ca e greu si nu esti motivat sa continui. Daca stii tu pe cineva care face educatie pe KZbin complet gratuit fara promovari, ads, cursuri etc. as aprecia sa mi-l arati.