Ik kom vaak in de VS en dat BBP zegt niet zoveel. Mensen verdienen daar veel, dat klopt, maar het leven is ook veel duurder, er zijn 0 sociale vangnetten, werknemersrechten bestaan niet, ziektekosten zijn bizar hoog (bevalling kost tussen de 10.000 en 30.000 dollar, geen grap), ziektekostenverzekering is heel duur, zeker als je part time werkt, nagenoeg al het voedsel is tot de laatste gram volgepropt met (veelal in de EU verboden) conserveringsmiddelen om de ‘shelf life’ maar zo lang mogelijk te houden, mensen gaan eerder dood, gaan later met pensioen, hebben een handjevol vakantiedagen per jaar, mogen maar een handjevol dagen per jaar ziek zijn anders mogen ze ontslagen worden, hebben enorm grote inkomensongelijkheid en zo kan ik nog wel even door gaan. Europa is misschien iets te streng, maar de VS blijft wat regulering aangaat nog altijd het wilde westen waardoor je inderdaad makkelijker veel geld kan verdienen, maar het gebrek aan vangnet en regulering zorgt er ook voor dat de inkomensongelijkheid gigantisch is. Onder de streep lijkt het leuk dat de BBP zo lekker hoog is, maar de welvaart zit maar bij een beperkte groep mensen en de rest mag stikken.
@arnoudh62032 ай бұрын
Het is een iets completer plaatje zo, maar de grote vraag blijft wel of de "betere" economie van Amerika het uiteindelijk beter overleeft dan de misschien minder toekomst bestendige Europese economie.
@_.-9482 ай бұрын
Dank voor de analyse. Dit miste ik wel echt even in Arjens stuk.
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
Ik kom wel eens in NL. Mensen verdienen bijna niks. Hebben veel vakantiedagen maar kunnen niets doen want ze hebben geen geld en alles is te duur. Niemand kan een huis betalen en je kunt bijna niet ademenen vanwege stikstof.
@VVCepheiii2 ай бұрын
Wat de EU zou kunnen doen is wat minder streng zijn op fusies van grote Europese bedrijven. Nu mogen grote bedrijven vaak niet fuseren, want monopolie, maar al die ‘kleine’ bedrijven vergroot de kans dat het vervolgens opgekocht wordt door een Chinees of Amerikaans bedrijf waardoor je er ook niks mee opschiet. Ook de kapitaalmarkten kunnen aangepakt worden, maar het probleem daar weer is dat al die losse bedrijven dan weer dwars gaan liggen, want concurrentie van andere eu landen wil men niet. Dus sta om te beginnen wat grotere fusies toe binnen Europa. Dan staan die firma’s globaal gezien sterker in de markt en je kunt de bedrijven daarna nog prima reguleren.
@user-d326582 ай бұрын
Je klinkt als een enorme socialist die zijn leven lang afhankelijk wil zijn van de overheid. Man man man, je beschrijft precies waardoor Europa helemaal wordt weggeconcurreerd.
@pjgr56852 ай бұрын
Als je vanuit een andere invalshoek vergelijkt, dan zie je dat de levensverwachting in vrijwel heel europa hoger is, en op de "world happiness index" staan ook alle europese landen boven de USA. Ma.w. amerikanen zijn rijker, wij zijn gelukkiger en leven langer. Natuurlijk moeten we aan de modernisering van de economie werken en concurrerender worden, verder moeten we wel gewoon onzelf blijven.
@EenYouTubeGebruiker2 ай бұрын
Amerikanen en Chinezen leven anders veel meer op de pof dan de Europeanen. De EU als totaal heeft ongeveer dezelfde schuld naar BBP ratio als India, terwijl China qua schuldratio een beetje vergelijkbaar is met Japan (welke nog een tandje is dan Griekenland) en de VS met Frankrijk en Spanje. Zegt trouwens niet alles. Rusland heeft bijzonder weinig schulden, maar toch is het een arm land en wordt het alleen nog maar armer dankzij die oorlog die ze per se moeten voeren met Oekraïne en indirect tegen de EU en de NAVO. Het lijkt haast net dat een hoge staatsschuld een rem zet op ongeremd imperialisme en instabiliteit van het regime.
@KootFloris2 ай бұрын
Je wil ook zeker niet Amerikaanse voedingswetten hier, die maken dat Amerikanen die lang in Europa waren ziek worden van het voedsel in de VS, met haar slechte consumenten bescherming. Arjen's verhaal dient de plunderaars, niet de bewoners
@TheImbeseal2 ай бұрын
gaat moeilijk als de halve tweede kamer een kut crisis probeert uit te roepen voor niets inplaats van echte problemen proberen aan te pakken.
@tigrlili262 ай бұрын
live longer and dont have children.. 🤔
@user-d326582 ай бұрын
@@TheImbesealKlopt, die zogenaamde klimaatcrisis is een hoax.
@AmphiptereSiX2 ай бұрын
Toch ben ik blij dat ik in Europa woon en me niet dood loop te werken in Amerika met 2 weken vakantie per jaar.
@Feedthesoul4202 ай бұрын
Of in 1 van de vele 3e wereld landen
@Zoranurai132 ай бұрын
@@Feedthesoul420op dit moment is de vs een vermomd 3e wereldland
@piderman8712 ай бұрын
Niet zo snel he, 2 weken vrij krijg je pas als je 10 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt!
@NiceOldWine2 ай бұрын
Maar je laptop is ondertussen wel van Apple, je zoekt met Google, scrolt door Instagram en kijkt naar Netflix.
@AmiyaStore2 ай бұрын
@@Feedthesoul420de 3e wereldlanden zoals thailand lopen ver voor op europe haha😂
@TinusRep2 ай бұрын
Ik vind dit een matig doordacht stuk. Waarom zou je het succes van een land beoordelen alleen op hun inkomen? Het gaat erom wat ermee gedaan wordt. In de VS gaat 90% van het inkomen naar 1% van de bevolking. En die hebben al meer geld dan ze kunnen uitgeven. Dus het geld verdwijnt in de spaarpot. Hierom is de gemiddelde Europeaan veel gelukkiger als de gemiddelde Chinees of Amerikaan. En het feit dat de VS en china meer geld investeren is omdat ze niet investeren in dingen als democratie, mensenrechten, milieu, regulatie en andere "strenge" dingen. Ga vooral zo door Europa!
@lexievv2 ай бұрын
Plus, het voorbeeld met de spons, is de perfecte manier om allemaal nutteloze producten de werreld in te helpen voor overconsumptie van de consumenten. Waar Lubach volgens mij ook al meerdere video's over heeft gehad.
@Jim-lg8sf2 ай бұрын
☝️🤓@@lexievv
@benjamin49902 ай бұрын
Helemaal mee eens
@Isontro2 ай бұрын
Ik ben er mee eens dat ons systeem beter is dan Amerika en China. Maar ik denk als we het zo willen houden moet er verandering komen. Zodra Chinese bedrijven een monopoly hebben blijven hun producten niet goedkoop en drijven ze de prijzen op en wordt ons leven een stuk duurder. Beter verhogen we de import tax om zo bedrijven terug te lokken naar Europa.
@lexievv2 ай бұрын
@@Isontro Ja, we moeten er wel iets mee. In een ideale wereld zou elk continent/ land betere voorwaarden en regels hebben voor veiligheid, werknemers etc. en mensen gewoon accepteren dat we niet zoveel meuk nodig hebben, maar dat gaat wss toch niet gebeuren.
@HetEendje2 ай бұрын
Het lijkt mij niet verstandig om de VS achterna te gaan met hun techbedrijven. Uiteindelijk zijn het toch deze bedrijven die de democratie omver aan het werpen zijn. Over 10 jaar ben ik wel benieuwd wie er (ook economisch) beter voor staat. Wat betreft van kwaliteit van leven weet ik het wel.
@thijsfrauenfelder40292 ай бұрын
Probleem is dat ze onze democratie ook niet veel goeds doen
@nathanl40832 ай бұрын
wel jammer dat die amerikaanse techbedrijven onze democratie ook gwn om zeep helpen
@YipYop-w6i2 ай бұрын
Tech bedrijven kan je reguleren
@inforuimteschip59702 ай бұрын
@@YipYop-w6i Robert Weinstein doet hier onderzoek naar. die manipulatie gaat verder dan iets dat je met wat regeltjes fixed.
@theeaglesshadow4492 ай бұрын
@@inforuimteschip5970 Ben erg benieuwd erna. En ja ik denk dat je daar in Amerika gelijk in hebt, maar kijk alleen al naar hoe de financiën van politieke campagnes in de wet geregeld zijn (nauwelijks). Er is daar dus veel ruimte voor grote bedrijven om mega donaties te doen. In nederland is die ruimte er een stuk minder, en kan een bedrijf niet betalen aan een politieke campagne in geld (voor zover ik weet). Dat laat uiteraard ruimte voor andere manieren van corruptie en ik denk dat we daar onder Rutte al behoorlijk wat van hebben kunnen zien, maar ik heb zo het idee dat onze regelgeving het toch wel een stuk lastiger maakt dan hoe het (niet) geregeld is in Amerika.
@Jowie1232 ай бұрын
Huidig economisch systeem is ook niet houdbaar, gaat uit van oneindig groei. Daardoor zijn de maatstaven ook scheef geworden, bijv. bnp per inwoner. De gene die het BNP heeft verzonnen heeft hier toen ook voor gewaarschuwd. Je kan niet alles kwantificeren in geld. Zoals geluk en welzijn.
@opoxious15922 ай бұрын
Feit blijft dat "geluk en welzijn" geen snee brood extra op tafel brengt.
@DeZwijger63992 ай бұрын
Je vergeet het punt dat Arjen zelf ook maakt, namelijk het feit dat materiële welvaart (geld) nodig is om de immateriële welvaart (welzijn) te kunnen onderhouden.
@cloweee__2 ай бұрын
@@opoxious1592 maar zonder brood zou 'geluk en welzijn' nooit hoog kunnen zijn, toch
@nathanl40832 ай бұрын
@@DeZwijger6399 heel leuk en aardig, maar waarom is in amerika, waar meer geld wordt verdiend, het welzijn dan niet beter dan hier? Nee hij heeft het hier over onze welzijn (pensioen, aantal werkuren, beschermingen tegen big techt ect) die we moeten opofferen zodat wat mega bedrijven hier wat meer geld verdienen.
@bzuidgeest2 ай бұрын
@@DeZwijger6399dat klopt natuurlijk ook wel, maar je hoeft niet het rijkste land van de wereld te zijn. Er moet balans zijn tussen de twee. En let wel, de meeste van die rijkdom in de vs, ligt bij minder dan 1% van de inwoners. De meeste in de vs, zijn armer, minder gelukkig, werken harder. Die tech bedrijven maken onze bbp vast hoger, maar ze dragen niets bij aan onze welvaart, bbp kan je met zo min eten als geluk.
@phantasmal9142 ай бұрын
Toch heeft Europa de meest gelukkige landen op aarde vergeleken met de VS. Wij hebben de beste infrastructuur en sociale voorzieningen. Wij perken bedrijven voor de BURGER en niet andersom. Elke keer dat ik naar Beethoven's 9de Symfonie luister (Volkslied van de Europese Unie), heb ik wel een ontzettende trots op ons continent (Nee ik ben niet oud, ik ben onder de 20, ik hou gewoon van klassieke muziek). Ik ben ontzettend dankbaar voor Europa en hoop dat wij blijven bestaan. Helaas heeft een populist die wij niet op gaan noemen, hier een andere mening over. Ik snap anti-EU retoriek volkomen niet. Na duizende jaren oorlog op het continent, hebben we eindelijk een langbestaande vrede die al bijna 80 jaar oud is. En dan willen we dat weggooien? Pure populistische waanzin.
@AbCd-kq3ky2 ай бұрын
Begin eens bij het andere probleem, anti-Amerika retoriek.
@AdoptieMoeder2 ай бұрын
Vrede op t continent? Volgensmij ligt Oekraine nogsteeds in Europa. Verder wel eens met wat je zegt hoor
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
Geluk is moeilijk meetbaar en erg beinvloed door de cultuur. Welvaart laat zich objectiever meten.
@theeaglesshadow4492 ай бұрын
Goed punt die 80 jaar vrede. Dat is weer eens wat anders dan een 80-jarige oorlog. Of een honderd jarige oorlog.
@megustAslagt2 ай бұрын
@@siegfriedfurtwanglerknappe6188Welvaart meten heeft een sterkere conclusie, maar in de praktijk is ook welvaart heel subjectief
@Global4YouChannel2 ай бұрын
We zijn daarom ook 1. Stabiel 2. Mensgericht 3. Sociaal 4. Vrij 5. Leidend in regelgeving
@PimKwik2 ай бұрын
Je snapt denk ik niet waar deze video over gaat. Als dit nog lang zo door gaat, zal dat uiteindelijk betekenen dat er geen geld meer is om sociaal en mensgericht te zijn.
@hoi-ww4rz2 ай бұрын
Mensgericht hahahahhahahahahahahahahaha
@donder912 ай бұрын
@@hoi-ww4rz Vergeleken met de VS, absoluut mensgericht ja. Breek een been in de VS en je krijgt er 20 jaar afbetalingen van schulden gratis bij.
@AzureOwl2 ай бұрын
@@PimKwik Nah, want dan zijn alle boomers eindelijk dood en hebben we ook geen extreme vergrijzing meer.
@pietjeBell-q9w2 ай бұрын
@@PimKwik Wat fijn dat er toch nog enkelen zijn die begrijpen waarom Arjen het steeds over de verzorgingsstaat Nederland heeft. Het systeem staat op instorten en dan is uw opmerking i.d.d. het geval.
@femke94202 ай бұрын
Ik ben erg blij om te zien dat het publiek van Lubach best kritisch kan zijn op het programma zelf als het nodig is
@basbuller75772 ай бұрын
onderbouw dit nu eens goed, de argumenten die in alle reacties worden aangevoerd volgen allemaal de tendens: maar we willen niet als amerika zijn. Oftewel, totaal geen logische onderbouwing. Een rijk Europa kan al haar ambities waarmaken, daarvoor hoeven we onze normen niet op te geven. We kunnen daarentegen wel veel leren van Amerika in wat het betekent om waarde te creëren en te innoveren.
@nathanl40832 ай бұрын
@@basbuller7577dan heb je toch echt de reacties niet gelezen er zijn genoeg mensen die hier op ingaan, en het probleem met de video is juist dat Arjen zegt/suggereert dat we onze normen (ik zou het zelf politieke beschermingen noemen) moeten opofferen om welvarender te woorden. Dus de ambities die ik heb; werk word beloond, de werknemer staat sterk, mensen worden gesteund, burgers worden beschermd tegen monopolies zouden we volgends Arjen achter moeten laten om zo dat welvarende Europa te bereiken. Dan maar wat minder welvarend, die ‘welvaart’ is toch alleen maar voor de 1%.
@Cosmstack2 ай бұрын
@@basbuller7577maar dat is wel de enige conclusie die uit dit pleidooi te halen is. 90% van de video is vergelijken met de VS en China (alleen op basis van BBP) en hoeveel beter de VS of China dit wel niet doet. Hij geeft niet een alternatief. Simpelweg zeggen 'we moeten innoveren' kom je niet ver mee.
@jorisdejong2 ай бұрын
Ik ben het niet vaak oneens met Lubach maar dit is wel een te simpele voorstelling van zaken. Welvaart gaat over veel meer dan het BBP. Zorgtaken en vrijwilligerswerk dragen ook bij aan de welvaart van een land. In Nederland dat is mogelijk omdat mensen hier minder uren en parttime werken. Daarnaast is de VS veel ongelijker qua inkomen en vermogen. Het BBP is daar hoog maar dat staat niet gelijk aan een hoog welvaartsniveau van de gemiddelde Amerikaan. Mensen werken te hard, zijn te ongezond en gebruiken veel medicatie/drugs om het vol te houden, dat is op lange termijn ook niet houdbaar. Tot slot: hoe erg is het als de EU relatief wat minder welvarend wordt? Uiteindelijk is die welvaart gebaseerd op een koloniaal verleden en nog steeds op kapitalistische uitbuiting van werknemers in andere landen (denk aan de kledingindustrie). Misschien moeten we die kapitalistische rat-race juist achter ons laten en voor de morele weg kiezen (zoals met AI-regelgeving).
@MetallicAddict152 ай бұрын
Exact ook mijn gedachten bij dit stuk! Goed verwoord!
@coenokken35702 ай бұрын
Joris het punt is dat Europa meer uit Amerika en China haalt dan andersom. Beide economieën schieten nog steeds uit de grond als groentes. Willen wij de komende decennia nog fatsoenlijk kunnen meedraaien moet het nog wel te betalen zijn. Daarvoor moet Europa echt gas gaan geven op de economie. Dit staat los van Welvaart of Welzijn dit heeft alles te maken met Geopolitiek.
@td22222 ай бұрын
Holy smokes een Nederlander die eerlijk is ❤
@highs_and_lows46652 ай бұрын
Het gaat er om dat we voorsorteren voor de toekomst. Als innovatie niet plaatsvindt in Europa, als de bedrijven van de toekomst niet in Europa staan, dan komen we in een neerwaartse spiraal terecht die z'n weerga niet kent. En het verspreiden van onze morele waarden en normen gaat mijns inziens beter vanuit een positie van geopolitieke macht en daar is economische macht een groot onderdeel van
@kennethadler73802 ай бұрын
En hoe ga jij die welvaartstaat blijven betalen als Europa zijn bestaande industrie aan het verliezen is en geen nieuwe vervangende sectoren heeft aangezien de meeste toekomstige industrieën worden beheerd door Amerika en China
@newjones17542 ай бұрын
Weinig zin om 60 tot 80 uur te gaan werken. Dan maar wat minder welvaart.
@f0x4nn32 ай бұрын
Als je 40 uur per week werkt is dat al 2000 uur (32, 1800 uur) dus meer dan de 1500 uur dat als gemiddelde word gegeven in deze video.
@PinThisCommentPlease2 ай бұрын
Efficiëntie is belangrijk, meer automatisch doen en dus meer tijd over houden voor leuke dingen
@rolyars2 ай бұрын
We hebben een tekort aan arbeid omdat iedereen vanaf de jaren 90 manager en consultant is geworden. Dat levert heel veel op, maar wel alleen op papier.
@janklas70792 ай бұрын
Het probleem is dat men geen 60-80 u p/w wil werken, maar wél de welvaart wil alsof men 60-80u p/w werkt. Het is het één of het ander.
@echtblikbonen2 ай бұрын
nee maar dat betekent dat jij lui bent!!! ofzo, idk ik vond dit niet zo'n goed stukje
@NJBaars2 ай бұрын
Laatste keer dat we besloten dat het meer als Amerika moest omdat we achterliepen en er geen geld meer was is begonnen met de sloop van instituties en zorg. Plukken we nu de vruchten nog van.
@Broodjemetbeleg2 ай бұрын
maar het is de schuld van links toch?
@Soul-zl6bb2 ай бұрын
@NJBaars Dat was de een-na-laatste keer. Deze keer doen we mee aan oorlogen en oorlog stoken van het VS regime. Daar kunnen we best wel eens zure vruchten van gaan plukken. Zie Duitslands economie.
@NJBaars2 ай бұрын
@@Soul-zl6bboh, dit was zeker geen steun voor het meer doen als Amerika… Die sloop en de oorlogszucht zijn allebei van de laatste decennia; twee kanten van eenzelfde beleid.
@Soul-zl6bb2 ай бұрын
@@NJBaars Bedankt voor je reactie. Mee eens.
@donenzonen2 ай бұрын
We laten ons ook teveel terug houden door lobbies van bedrijven als Shell. Hadden wij 20 jaar geleden geld gestoken in vergroening en verduurzaming, waren we hier nu marktleiders in geweest.
@Antoin-f4i2 ай бұрын
Vergeet niet te vermelden dat de Amerikaanse staatsschuld, waarmee de economie al decennia op de been wordt gehouden, groter is dan het Amerikaans BBP. In Nederland hebben we een stabiele economie met voldoende groei, een sociaal vangnet en een staatsschuld kleiner dan de helft van het BBP. De rentelasten zullen de Amerikaanse economie vroeg of laat de das omdoen; kijk terug naar 2008. Gekeken naar ontwikkeling en levensstandaard, HDI, staat Amerika betreurenswaardig laag en bevinden zich in de top tien louter Europese landen. Binnen de HDI wordt naast het inkomen per hoofd ook gekeken naar onderwijs en levensverwachting. Zaken die in Amerika alleen voor de mensen met het grote geld, laat zeggen 5% van de bevolking, haalbaar zijn.
@halihalo40242 ай бұрын
Lage staatsschuld hebben wij niks aan aangezien de meeste Euro-landen torenhoge staatsschulden hebben.
@vikingnemor152 ай бұрын
@@halihalo4024 Amerika is elke dag 3 miljard dollar kwijt vanwege de 35.7 biljoen staatschuld.
@halihalo40242 ай бұрын
@@vikingnemor15 Kijk naar België, Ierland, Italië, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en ga zo maar door. Als die Euro landen omvallend door hun hoge staatsschuld gaan we mee de afgrond in terwijl wij een lage staatsschuld hebben. Veel Euro landen hebben relatief gezien hogere staatsschuld dan de VS. Ook die Europese landen betalen net als de VS vermogen aan rentes.
@nielskorpel88602 ай бұрын
@@halihalo4024 Maar dat vindt Lubach natuurlijk helemaal geweldig met zn pro-EU standpunt. De Euro is cool, hoor. Schengen ook. Vrede ook. Punt is, keuzes komen met bij-effecten en daar moeten we het eerlijk over hebben, en vooral niet al te dogmatisch.
@KrulKrulSprietSpriet2 ай бұрын
Laatst nog een quote gehoord bij NRC die hier heel goed past. Amerika verzint het, China maakt het en wij/europa maken de regels. Dat gezegd hebben ben ik wel heel erg benieuwd naar hoe Europa zich de komende jaren ontwikkelt
@jellepetje2 ай бұрын
America innovates, China fabricates and Europe regulates
@TheSegert2 ай бұрын
Ik denk dat met de volgende economische crisis de EU er erg goed vanaf komt. Wij beschermen ons nu door wat we geleerd hebben. China en de VS heeft triljoenen schuld Europa daarentegen niet zo veel. Beide economieën zijn grote zeep bubbels. die kunnen knappen.
@SturmZebra132 ай бұрын
Sorry voor mijn Nederlands, maar Ik denk de regels doen is ook niet so slecht. De mogelijkheden worden natuurlijk minder, maar er is ook meer zekerheid over planning van projecten. In China kan je niet weten, wat in toekomst legal zou zijn, want de regering mag alles. En in de VS kan je dat niet weten, omdat zij in toekomst nog regels moeten invoeren en er nog geen concreet antwoord is over legaliteit van bepaalde (certain) projecten.
@TheSegert2 ай бұрын
@@SturmZebra13 Jou nederlands valt mee. Ik ken autochtonen die slechter typen.
@robertsandee33492 ай бұрын
De uren die Amerikanen maken zijn niet iets om jaloers op te zijn Arjen.
@user-d326582 ай бұрын
Natuurlijk wel.
@BorisEysbroek2 ай бұрын
Ja, maar dat zegt hij toch ook niet?
@dodec84492 ай бұрын
@@user-d32658 Natuurlijk niet
@Grintock2 ай бұрын
... volgens mij mis je het punt volledig. Leuke dingen (zoals sociale en economischel rechten) moet je betalen.
@MetallicAddict152 ай бұрын
@@BorisEysbroek Hij zegt op 19:01 dat we 'harder moeten werken'. Lees: meer uren werken. Daar zeg ik tegen: nee, bedankt. Ik draai 40 uren per week en vind dat al meer dan genoeg, zou zelfs iets minder mogen voor mijn gemoedsrust en levenskwaliteit maar dan krijg ik de rekeningen niet meer gemakkelijk betaald. Die Amerikanen werken overigens meestal niet voor de lol zo veel, maar wel omdat ze slechts een peulschil per uur verdienen (minimumloon staat federaal nog steeds op $7.25 per uur, daar kun je helemaal niks meer voor kopen nu) of omdat ze in een workaholic-cultuur zitten die vooral ten dienste staat van de directie en aandeelhouders van een bedrijf, die ook tegelijkertijd veel meer van dat BBP binnenharken dan de werkende klasse.
@jessthecactus2 ай бұрын
Ben wel blij dat BBP van Ierland direct benoemd wordt. Ik woon er al 10 jaar en het is echt geen reflectie van hoe rijk Ierland is. Zo erg is de misrepresentatie zelfs dat binnen Ierland we niet meer BBP gebruiken en een soort van interne maatstok hebben.
@VolrinSeth2 ай бұрын
En datzelfde geld ook voor de VS met haar scheve welvaartsverdeling.
@justmonika12 ай бұрын
Zelfde geldt ook voor Luxemburg en Nederland overigens, dat zijn ook tax havens.
@CamelDance2 ай бұрын
@@justmonika1 sssh niet zeggen, dat helpt de chauvinistische insteek van grote delen van dit item naar de klote (er zit heus wel wat in delen daarvan, maar voor mij is het een kleiner probleem als Europa blijkbaar een relatief gelijkere positie met de rest van de wereld inneemt- en een groter probleem dat de VS en China dat blijkbaar niet doen)
@jessthecactus2 ай бұрын
@@justmonika1 Klopt helemaal! (Maar ik denk echter wel dat het BBP van Nederland minder vertekend is dan dat van Ierland. De schaal ervan dan)
@jessthecactus2 ай бұрын
@@td2222 Wat?
@joehoe2222 ай бұрын
Maarten van Rossem heeft hier al heel uitgebreid over gesproken. We zitten qua productielevel echt niet onder de VS. Echt niet. We redistribueren het anders. We werken wel minder lang en als 'we' iets meer uren gaan draaien ( minder parttime), vangen we al een groot deel van het gat op. Bovendien hebben Europeanen minder spullen nodig om te leven dan Amerikanen en dat scheelt ook weer in vraag en behoefte. Europa doet het echt niet slecht hoor. Alleen demografie, dat blijft een zwaktepuntje de komende decennia.
@user-d326582 ай бұрын
Haha Maarten van Rossem met zijn diploma uit de pretpakket-grabbelton.
@dodec84492 ай бұрын
Lubach zegt hier dan ook niet dat we minder productief zijn, maar we investeren in de verkeerde dingen.
@VolrinSeth2 ай бұрын
@@user-d32658 Ha het loze wegwuiven omdat je geen inhoudelijke reactie hebt.
@user-d326582 ай бұрын
@bengeurden1272 Hoogleraar geschiedenis. Hij heeft geen flauw benul van economie. Met zijn diploma uit de alfa-grabbelton heeft hij geen recht van spreken.
@stefanvanstrien61752 ай бұрын
@@user-d32658Maarten heeft meer gelezen over economie en geopolitieke vraagstukken dan jij ooit zal doen. Natuurlijk heeft een gepromoveerd hoogleraar wel recht van spreken, ook al doe jij denigrerend over 'alfa-studies'. Zeker als je je bedenkt wat voor personen er tegenwoordig aan de TV-praattafels zitten, die onze meningen beïnvloeden.
@jimmysnowmanthe70032 ай бұрын
Of we richten ons op een ander type cultuur ipv de moordende competitive cultuur van China vs US. Is de eeuwige verplichte groei van de economie niet achterhaald inmiddels?
@arnoudh62032 ай бұрын
Eeeh neem het van iemand die economie studeert:nee. Als we nu zouden stoppen met groeien en de rest gaat door, is het hier binnen 10 jaar een 2e wereld land, en dan *niet* eentje waar we nog wel gelukkig kunnen leven omdat alles netjes is geregeld als nu.
@user-d326582 ай бұрын
Voor Europa wel, daarom rent Europa achteruit in welvaart.
@kaasbaas95322 ай бұрын
gelukkig maak jij geen beleid
@robertjonker81312 ай бұрын
Onze welvaart komt door de concurrentiepositie van europa. Niet mee doen aan de competitie is geen optie tenzij je welvaart en welzijn wilt inleveren
@jimmysnowmanthe70032 ай бұрын
@@robertjonker8131 @arnouhd6203 concurrentie positie ten op zichte van wie en op welk gebied precies? Denk dat China, India, US, Common Wealth en binnenkort meerdere Afrikaanse landen die positie al hebben ingenomen op verschillende macro economische fronten. We proberen te innoveren, maar willen dat doen door exact hetzelfde te doen als voorheen. Hier wordt feitelijk geroepen om deregulatie, meer vrije markt, wat precies beleid is geweest van de afgelopen 40 jaar. Misschien zelfs meer heterogeen beleid en meer macht voor Brussel. Kijk wat dat ons gebracht heeft. De spelregels zijn verandert, dus door het nu op dezelfde, oude manier te proberen doet me denken aan een uitspraak. Iets met een ezel. Als we echt willen innoveren dan moeten we ook open staan van voor andere alternatieve ideeen, in plaats van direct in een statige verdediging te schieten. Open discussie hoeft nog geen beleid te betekenen en kan juist voor een frisse wind zorgen.
@TechNostalgiaNL2 ай бұрын
De eerste fout die je maakt is Europa met de VS vergelijken. Waarom niet met andere landen? Zuid-Korea is tien keer zo modern. Als ik aan de VS denk, denk ik aan drugs, daklozen, geldwolven. Letterlijk een Westers derde wereld land. Hun BBP zegt niks. Brede welvaart en welvaartsverdeling zijn belangrijker. Voor de rest wel eens dat er meer geinvesteerd moet worden in innovatie.
@XeroAIX2 ай бұрын
Het punt is dat brede welvaart niet kan voort bestaan zonder concurrerende BBP. Daarom komen er mensen uit landen waar de BBP laag is vaak hier naar toe.
@nathanl40832 ай бұрын
In zuid korea wordt de armoede verstopt en gaan mensen letterlijk dood van de stress op werk en school, dus onszelf liever helemaal niet vergelijken met zulke kapitalistische dystopiën, behalve als die vergelijking is om te laten zien dat europa beter is natuurlijk :)
@Saralmk2 ай бұрын
Zuid-Korea heeft ook veel armoede, vooral bij de oudere generatie.
@arnoudvandaveren83232 ай бұрын
Toch denk ik dat de meeste Europeanen zich rijker voelen dan dan de meeste Amerikanen. Voor gen z in Amerika geld ook dat het nog veel lastiger is om een huis te kopen
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
Amerikanen verdienden gemiddeld 20 000 per jaar maar gecorrigeerd op koopkracht vergeleken met NL. Vergelelen met de EU zo'n 35 000 meer per jaar, denk dat je er toch behoorlijk naast zit.
@pietjeBell-q9w2 ай бұрын
@@siegfriedfurtwanglerknappe6188 Als je bovenstaande leest, dan wordt je toch behoorlijk hopeloos.
@Deveonn2 ай бұрын
Klopt want Nederlandse Gen Z heeft allemaal een eigen woning. Ik ken genoeg millennials die moeite hebben om passend onderdak te vinden.
@nielskorpel88602 ай бұрын
Ik voel me als nederlander rijker dan in de VS. Als europeaan misschien niet (het continent is groot en er gebeuren toch rare praktijken). Ik ben Gen Z, en het aantal modaalinkomens aan huizenprijs mag best gehalveerd (en huurprijs ditto). En toch is de VS relatief een gestoord land met hier. Laten we niet doen alsof het anders is, omwille van een getal wat niet eens per se ergens op slaat. Neem anders 2*(Het deel van BBP wat de armste 50% van de bevolking bezit/dient) in plaats van BBP. Ik ben benieuwd hoe de vergelijking er dan uitziet.
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
@@nielskorpel8860 1. Ik voel me rijker in Zimbabwe dan in NL. Ok dus? De feiten laten wat anders zien dan jouw gevoelens. Beetje makkelijk antwoord. 2. Dan kom je met data die je zou willen weten maar weet? lol beetje domme comment vind je zelf niet?
@Elvarien2 ай бұрын
wat een schijt positie zeg. Had ik niet verwacht. Dat we hier met onze betere levens verwachting, gezondere werk leef balans, minder criminaliteit, basically alles wat belangrijk is beter, maar ja dat kost geld. En Dan zeggen dat we die amerikaanse toestanden maar moeten na rennen want geld? Bah, wat een schijt positie. Geef mij maar een gelukkig leven, maar ietsje armer. Inplaats van leven in een hel met iets meer geld voor de top%
@P10cwm202 ай бұрын
Precies wat je zegt, dat kost geld. Punt van Arjen is dat als we zo doorgaan we dat geld niet meer hebben.
@Gugnar6782 ай бұрын
Daar gaat het niet over, hij legt ook uit dat armoede in EU lager ligt dan in VS, het gaat om het gebrek van innovatie en dat we achterlopen op grootmachten zoals VS en China. Idioot
@somedutchdude2 ай бұрын
En belangrijker: we zijn gelukkiger
@sanderkreukniet59932 ай бұрын
Ja maar als het zo door gaat met onze economie kunnen we die betere levens omstandigheden in de toekomst niet meer betalen
@nielskorpel88602 ай бұрын
De VS is al eeuwen lang goed in zn bevolking uitbuiten. Daarom is het zo'n geweldig land, kijk maar naar de arbeidsproductiviteit en het BBP. De VS heeft recentelijk een manier gevonden om dat uitbuien nog intensiever te doen. Ondanks dat wij niets veranderd hebben, zijn waar daardoor ineens een heel stuk lui-er. Immers we lopen achter. En dat ligt aan ons. Dat moet anders. Dus nu moeten wij al onze politieke keuzes opofferen om mee te blijven hollen. Politieke keuzes over levenskwaliteit. Politieke keuzes over technologie-ontwikkeling. Ja die zijn leuk, en ik pretendeer er voor te zijn, maar "dat kunnen we in de toekomst toch niet meer betalen", dus waarom nu niet al opofferen aan de heilige ratrace. En de anderen moeten dat natuurlijk ook blijven doen om voor op ons te blijven. En daar wordt de wereld beter van. Dit is misschien niet het argument, maar wel de logica, van Lubach hier.
@MetallicAddict152 ай бұрын
Ik heb in zowel China als de VS een tijd gewoond en ik kan je zeggen: ik was héél blij om terug naar Europa te komen. Matig verhaal van Lubach dit.
@halihalo40242 ай бұрын
Naïef.
@olenabutriy24032 ай бұрын
Zo'n video vereist ervaring met leven en werken in een ander sociaal-economisch systeem: Amerika, Azië, Rusland, China. Het is als een dokter die die zieke nog nooit heeft gezien. Vroeger hadden Nederlandse universiteiten één vereiste voor het hoogleraarschap: werkervaring in het buitenland. Helaas niet meer en dat merkt u: theorieën worden opgebouwd zonder enig referentiepunt in de werkelijkheid.
@mavadelo2 ай бұрын
1: Lui - Jij noemt het lui, ik noem het "work-life balance". We werken niet genoeg is echt zo'n jank uitroep van de werkgevers en belasting inners. 2: Oud. Wellicht als al die mensen die willen dat we meer/harder werken dat werk ook wat beter waarderen met inkomen zodat de jonge generaties ook daadwerkelijk een gezin kunnen onderhouden. Je gaat geen kinderen op de wereld zetten als je het voor jezelf al nauwelijks kunt betalen. 4: Bang - Veel van die start up bedrijfjses gaan binnen een jaar failliet. wellicht had je daar wat voorbeeldjes van kunnen geven ipv die ene die grappig is en lukt. 5: Verdeeld. Volg je het Amerikaanse nieuws een beetje?... WIJ zijn verdeeld? een gebied dat uit tig verschillende landen bestaat en desondanks toch al jaren samenwerkt? ga toch fietsen man. Er is momenteel geen land dat meer verdeeld is dan Murica. 6: Streng. Mooi, opzouten met die AI crap, de ongezonde toevoegingen in eten, het recht van werkgevers om je zonder reden te ontslaan etc etc etc... lekker streng blijven 3: Traag... hoe bedoel je? Ik hoor steeds meer van Amerikanen dat de nieuwe American Dream is "Leaving America, going to/Living in Europe"
@nielskorpel88602 ай бұрын
+1 Wel een kritische noot. Wij kunnen best verdeeld zijn als de VS dat nog erger is. Arjen's video probeert aan te sporen om onszelf te verbeteren. Het is dan niet gek als we naar onszelf kijken en niet naar anderen. Oh nee wacht dat is te veel nuance voor Lubach. Wij kunnen ~luier~ lui worden wanneer de VS zijn bevolking intensiever aan het werk kan zetten (eufemisme) dan hiervoor. Ondanks dat wij dan niets veranderd hebben, ligt dat wel aan ons. Onze toestand moet je meten aan anderen natuurlijk. Ahhh wat jammer nu mijn kritische noot moet ook aan duigen want zo werkt de wereld natuurlijk. Ahhhhh.
@mavadelo2 ай бұрын
@@nielskorpel8860 dan begin je zo goed met je kitische noot en verkloot je het in het tweede deel... raar. Ja, we kunnen hier ook best verdeeld zijn maar ik als links persoon kan in Nederland nog gewoon met een rechts persoon de discussie aangaan zonder elkaar voor oud vuil uit te maken, iets dat in de VS momenteel absoluut niet mogelijk is. "minder werken" als lui bestempelen is dus precies dat punt wat ik al gemaakt heb, dat is gejank van werkgevers en belasting inners. Je werkt om te leven, niet andersom.
@lukasvandewiel8602 ай бұрын
Dat "Leaving America, going to/Living in Europe" is natuurlijk vanwege 7: Sexy.
@hFbGfwheBkbr2 ай бұрын
Een paar van jouw tegenargumenten kloppen niet helemaal. 3. Natuurlijk gaan veel start ups failliet, zowel in us als eu, dat benoemt Arjen ook. Waar het om gaat is om toch durven te investeren ook als maar 1 van de tientallen bedrijfjes ook succesvol wordt. Die durf hebben ze us veel meer tov eu. 4. Ja, het volk in de us is miss wel meer verdeeld, maar het gaat in dit geval om het beleid binnen eu landen die niet aansluit, waardoor investeerders en bedrijven elkaar niet (kunnen/mogen) vinden.
@fhorst022 ай бұрын
Millennial? Klagen en niet willen werken, na 3 weken een nieuwe baan omdat je geen "impact" hebt bij het bedrijf 😆🤪 Hilarious! Nog nooit tegenspoed gekend, en de luxe om te kiezen of je een gezin wilt, of het past in je cariere planning 😂 Man, ga toch fietsen (zonder electra ondersteuning) Ja, 60 uur werken was heel gewoon, en geen problem, het werk was een erg leuke plek om die 60 uur samen te werken! Overuren om eindelijk een nieuwe TV of bankstel te kopen. Familie die voor de kinden zorgt ipv dumpen in een crash, zie je die ook eens.. Life bedoel ik, Niet op TikTok. Woning "nood"... Lol.. ja, als je 4 x groter wilt wonen dan de vorige generatie, is er slechts 25% beschikbaar... Ow ja... En 300% kostbaarder.. Wat "vroeger" een penthouse was, is nu een "klein flatje". En maar klagen😂
@nielsvanoosten2 ай бұрын
6 zie ik niet als een heel groot probleem. Ik ben blij dat Europa de enige wereldmacht is die tegen de grote technologie-bedrijven op durft te staan
@liltop19802 ай бұрын
Jij ziet dat niet als probleem nee maar investeerders wel🙄
@joepbresser39742 ай бұрын
Het bekende Brussel-effect is een groot goed, en er zijn gelukkig veel voorbeelden waar wij de regels voor de hele wereldmarkt opleggen. Maar er komt een punt dat Europa zoveel economische macht verliest dat de rest v/d wereld niet meer bereid is onze regels te volgen.
@Visualization12 ай бұрын
Nadelen van de Digital Markets Act (DMA): • Meerdere appstores geven verwarring: Gebruikers raken het overzicht kwijt. • Minder veiligheid: Risico op slecht gecontroleerde of onveilige apps neemt toe. • Abonnementen niet centraal: Abonnementen verspreid over meerdere platforms, moeilijker te beheren. • Minder gebruikersvriendelijk: Versnippering van apps en updates leidt tot een minder gestroomlijnde ervaring. • Geen keuze voor een gesloten systeem: Gebruikers die een veilig, gesloten ecosysteem prefereren, verliezen deze optie. • Minder innovatie: Standaarden zoals USB-C kunnen verdere technologische ontwikkelingen belemmeren. Nee, van mij mogen de huidige EU voor big tech regels direct de prullenbak in.
@AzureOwl2 ай бұрын
@@liltop1980 oh nee, dan blijven al die antidemocratische AI uitvindingen buiten onze grenzen, wat een ramp 🙄
@coenokken35702 ай бұрын
6 is de reden dat europa binnen 15 jaar niet meer mee hoeft te praten op het wereldtoneel omdat onze slagkracht verloren is. Engeland is hier al lang geleden achtergekomen. Nu wij nog.
@mikehulsman47352 ай бұрын
Het is net zoals de met de landbouwcrisis. We hebben de kennis, in veel gevallen al innovatieve oplossingen, en we hebben het geld. We moeten met behulp van Europa investeren op plaatsen waar het iets doet. Kweekvlees en nieuwe irigatiesystemen zijn de toekomst. Onze toekomst is binnen handbereik, we moeten die slechts pakken. Ook moeten we inmiddels inzien dat belangrijke industrie verplaatsen naar enge landen, en in diezelfde landen onze brandstoffen halen een slecht idee is. Ook moet Europa inmiddels even een (zonodig millitaire) voorbeeld rol geven aan de wereld. Niet meer bang zijn want China, Rusland en de VS zijn ontspoord. En de VN is waardrloos. Als we vrede willen dan zullen we dat zelf actie moeten ondernemen.
@tomjohn85242 ай бұрын
Kweekvlees geloof ik echt niet in maar er is zeker de kennis in europa om iets te gaan doen. Verder snap ik niet hoezo we niet onz eigen techbedrijven kunnen starten? Het lijkt me niet super duur en ingewikkelt om een eigen digitale infrastruktuur op te zetten, liefst dan op zn europeaans met meer toezicht van de overheden.
@mikehulsman47352 ай бұрын
@@tomjohn8524 Helemaal mee eens. Techbedreiven zijn enorm belangrijk, maar de individuen en buitenlandse mogendheden zijn daar niet mee te vertrouwen. Kijk maar naar Musk. Die is al rijk van Tesla en SpaceX maar gaat het liefst z'n eigen gang. Hij gaat nu ook al zijn social media bedrijf ook voor politieke ambities gebruiken. En dan kun je zeggen van de overheid wat je wil maar dat is nog altijd democratischer dan enge meneertje zoals Musk.
@user-dp7iq3pz4l2 ай бұрын
@@tomjohn8524 omdat een tech bedrijf niet zomaar gemaakt kan worden. Het kost veel en zit veel risico aan denk aan bugs, penetration testing, cybersecurity hele dure equipment etc etc
@kaasbaas95322 ай бұрын
"niet super duur en ingewikkeld" > bedrijf vol engineers met sterke bestaande concurrenten en de nieuwste technologieën
@rolyars2 ай бұрын
@@user-dp7iq3pz4lTechbedrijven zijn behoorlijk wat eenvoudiger op te zetten dan bijvoorbeeld een fabriek. Vaak lopen open source en freeware oplossingen, opgezet door de crowd, amper achter. Soms is het zelfs beter. Ik denk dan ook dat big tech veel minder waardevol is dan speculanten denken en dat die hele AI hype een zeepbel blijkt.
@666-55-t2 ай бұрын
Waarom laat Arjen het klinken alsof het feit dat wij "lui" zijn en meer vrije tijd hebben een negatief ding is? Ik ben juist heel blij daarmee.
@wiskeslagroom24722 ай бұрын
Wow Lubach, ik stel voor dat jij al die uren gaat werken voor ons.
@rubydupyII2 ай бұрын
Ik vond dit item wat minder. Ik snap dat Europa meer moet innoveren en misschien meer risico moet nemen, maar ik vind dit wel erg kapitalistisch beschouwd. Lubach heeft hier puur en alleen naar het BBP per capita en de grootste bedrijven gekeken en niet naar het leven in Europa in het algemeen. Ik heb zelf liever een iets minder superrijk maar solidair Europa dan een super kapitalistisch Europa
@nielskorpel88602 ай бұрын
Wat als we nemen 2*(Het deel van BBP wat de armste 50% van de bevolking bezit/dient) i.p.v. het BBP. Op die manier mag je BBP alleen meetellen als de hele samenleving er wat aan heeft. Ik ben benieuwd hoe de vergelijking er dan uitziet.
@foute90s2 ай бұрын
Ik ben blij met de welvaart die we hebben in Europa. Maar ik vrees dat we het op deze manier geen 20 jaar meer gaan volhouden als we niet snel veranderen.
@fantasiaslime2 ай бұрын
Als Amerika zometeen cyberpunk is en China 1984 dan ben ik toch wel blij dat ik in Europa woon ookal is het dan miss iets minder “advanced”
@Danger122332 ай бұрын
Volgens mij zou de vergelijking met Brave New World beter opgaan wat betreft China.
@Buceesfanmaarten2 ай бұрын
Helaas begint de EU steeds sneller op 1984 te lijken. Het mooie aan de VS is juist dat het zo veel vrijer is dan Europa.
@rutgerniemeijer2 ай бұрын
@@BuceesfanmaartenEn toch is dat niet zo, juist door onze verzorgingsstaat. Wij hebben de vrijheid dat we niet bang hoeven zijn voor onze kinderen op school, de vrijheid dat we een relatief goed OV hebben om op terug te vallen, de vrijheid dat we niet over twee maanden in de goot wonen, de vrijheid die met het recht van overpad komt, zo kunnen we door blijven gaan. Amerika heeft al heel lang niet meer de grotere vrijheden dan Europa. Grappig genoeg vooral omdat ze krampachtig aan hun vrijheid van wapens vasthouden.
@Windwalker882 ай бұрын
@@Buceesfanmaarten nemen we de wekelijkse school shootings maar voor lief
@ChristiaanHW2 ай бұрын
@@Buceesfanmaarten dat is net zo'n groot leugen als "Amerika is het beste land ter wereld". ze zeggen dat ze vrij zijn maar onder tussen zijn er genoeg staten waar: - arbortis gelijk staat aan moord - je kinderen niet eens in de voortuin mag laten spelen terwijl je zelf in huis bezig bent, doe je dat dan kan je je kinderen verliezen omdat je ze "verwaarloosd" - je bent verplicht een auto te kopen, omdat er praktisch geen andere manier is om je te verplaatsen in grote delen van het land. - scholen hebben dezelfde veiligheidsmaatregelen als een vleigveld, metaaldetectors, politie in de school etc. - je hebt 2 politieke partijen waar je uit moet kiezen, ben je tegen 1 dan moet je maar op de ander stemmen. (ok er zijn een paar kleine maar die krijgen maar een procent van alle stemmen en dus zijn ze niks waard) - je werkgever is niet verplicht om je vakantie, ouderschapsverlof of ziektedagen te geven. je moet maar werken tot je dood neer valt. - de meeste mensen in Amerika leven elke dag met de angst om ziek te worden, dat vaak dat ze of hun baan verliezen of een (torenhoge) schuld bij het ziekenhuis krijgen. het is maar net wat je vrij noemt. ik heb veel liever de Europese vrijheid met regels die ervoor zorgen dat de vrijheid van de een niet de vrijheid van de ander beperkt. dan de Amerikaanse vrijheid waar idereen elkaar kan uitbuiten en je maar moet hopen en knokken dat je ipv een uitgebuite een uitbuiter kan worden.
@jeffafa30962 ай бұрын
De innovatie in Europa kan grote sprongen maken als we gaan inzetten op de energiemarkt. Olie en gas is eindig, en we hebben nieuwe bronnen nodig voor onze energievoorziening. Maar hier vinden we het blijkbaar belangrijker om migranten terug te sturen en boeren een hand boven het hoofd te houden...
@olenabutriy24032 ай бұрын
De EU saboteert de landbouwsector door geen schone technologieën aan veehouderijen te voorzien.
@rolindabuteijn92602 ай бұрын
Precies. En die migranten kunnen hele waardevolle arbeidskrachten zijn. Daar ontstaat toch een groot tekort aan?
@Broodjemetbeleg2 ай бұрын
hoe? china heeft die markt voor 90% al in handen.
@olenabutriy24032 ай бұрын
BBP betekent bruto binnenlands product per persoon. Verkoopt de VS olie en gas, waar bijna niemand werkt, en wordt het BBP per persoon toegevoegd. Verkoopt de VS wapens en betekent dit het bruto binnenlands product per persoon ... Iemand die in de VS wil zijn, is nog nooit in de VS geweest buiten New York of Californië.
@mishaoosterhuis52602 ай бұрын
Yeah, de VS is een derdewereldland met een paar miljardairs aan de top.
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
@@mishaoosterhuis5260 Wat is Nederland dan als men hier 20 000 per jaar minder heeft te besteden gemiddeld? Dan in een rijtjeshuis woont met een Twingo erbij. Vrij triest.
@matthijs.tieleman2 ай бұрын
LOL! Ik woon in de VS. Het is omgekeerd. Buiten New York en California is het juist beter.
@mishaoosterhuis52602 ай бұрын
@@siegfriedfurtwanglerknappe6188 20.000 minder te besteden maar je moet ook de in de VS kneiterdure gezondheidszorg daarvan zelf betalen, plus helemaal zelf je pensioen ermee fixen, plus er is nauwelijks een vangnet aan werkeloosheids- of arbeidsongeschiktheidsregelingen. Do I need to go on? Dan maar 20.000 minder 'in het handje' maar de boel wel beter geregeld.
@sasjadevries2 ай бұрын
New York is ook nogal derde wereld. De halve stad staat leeg, overal "store for rent", "store for lease", en winkels die niet leeg staan, hebben vaak tijdelijke huurders.
@TurielD2 ай бұрын
BBP zegt niet veel als 99% van dat inkomen naar 0.01% van de bevolking gaat
@Anihalas2 ай бұрын
Ik ben echt zo blij met mijn scrub daddy. Echt een hele fijne spons!
@maxxie45642 ай бұрын
Super goed item weer, dank!!
@roossipkes4442 ай бұрын
Echt raar item dit… Beetje teleurstellend dat de Avondshow hier aandacht aan besteed op deze manier! (BNP en oneindige economische groei zijn allebei súper achterhaald en totaal niet realistisch)
@Nameofuser5552 ай бұрын
Jij bent net een anti vaxxer of een klimaatwappie, alleen dan op het gebied van economie. Realiseer je dat?
@pietjeBell-q9w2 ай бұрын
Arjen heeft het continue over de verzorgingsstaat Nederland en dat deze ook betaald dient te worden. Je zou je in financiering van de verzorgingsstaat kunnen gaan verdiepen. Dan worden ook andere onderwerpen wellicht minder diffuus. Want nood is aan de man. Het systeem blaast zichzelf momenteel op.
@coenokken35702 ай бұрын
Hoe wil jij over 15 jaar de zorgstaat gaan financieren dan Roos? Met gebakken lucht?
@pietjeBell-q9w2 ай бұрын
@@coenokken3570 Tja, gezien de reacties hier, denken ze dat het geld regent. Bizar hoe weinig mensen echt weten wat die verzorgingsstaat inhoud, laat staan hoe die gefinancierd wordt 🥺.
@wilbertsmeets62382 ай бұрын
D66 propaganda: Meer Europa.. de producent van Lubach is getrouwd met Katja Ollongren en dit valt zo ontzettend op. Hier zou echt een grote disclaimer bij moeten staan, want het zijn altijd belachelijke d66 standpunten die Arjan verkapt promoot.
@Ommelanden2 ай бұрын
Zij zijn rijk in geprinte briefjes wij zijn rijk in cultuur Wat mij betreft een prima verdeling
@AbCd-kq3ky2 ай бұрын
Als je niks zinnigs te zeggen hebt, hou je snars dan.
@13tuyuti2 ай бұрын
Wij consumeren anders behoorlijk wat Amerikaans cultuurgoed hier in Europa.
@Gerkozielman2 ай бұрын
@@AbCd-kq3ky Correct me if i'm wrong. Waar deze persoon ook op doelt is de nationale schuld die ligt in amerika ook veel hoger, dan in nederland.
@danielvantland2 ай бұрын
Wil niet veel zeggen maar de VS heet de ''Melting Pot'' om een reden. Letterlijk gebouwd op immigratie in diversiteit.
@theeaglesshadow4492 ай бұрын
@@13tuyuti Mar we importeren geen 2000 jaar aan geschiedenis (en dus ook cultuur) uit Amerika. Culuut bestaat uit meer dan alleen films, muziek en de mode die je draagt.
@semdehoop27082 ай бұрын
Ik weet niet hoor. BBP in VS is mss hoger maar de koopkracht tegenover inkomen moet misschien ook even naar gekeken worden want ze hebben misschien lagere belastingen, maar gezondheidszorgkosten stijgen de pan uit
@theteeve2 ай бұрын
klopt, wij hoeven teminste niet een arm en een been te betalen voor een ritje in een ziekenwagen.
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
Dat verschil zit al in koopkracht nummers verwerkt. Als je dat meerekent hebben Amerikanen als nog zo'n 20 000 per jaar meer te besteden.
@VVCepheiii2 ай бұрын
Houd er hierbij ook wel even rekening mee dat het niet zo is dat iedere Amerikaans zoveel meer te besteden heeft. De ongelijkheid in de VS is veel groter dan hier in Europa. Dat is iets dat sinds Reagan is ingezet en tot op de dag van vandaag erger en erger is geworden. De miljonairs en miljardairs verdienen meer en meer terwijl de ‘gewone’ Amerikaan bij lange na niet dezelfde welvaartssprong gehad hebben. Het is niet voor niets dat de VS zoveel slechter scoort op armoede en GINI score. Dan klinkt een hoge GDP heel leuk, maar dan heb je daar als gewone lower class Amerikaan die feitelijk als slaaf voor het kapitalisme 3 banen moet nemen om rond te komen helemaal niks aan.
@pietjeBell-q9w2 ай бұрын
@@theteeve Iets gemist over wat Arjan Lubach vertelde over de verzorgingsstaat wellicht?
@VolrinSeth2 ай бұрын
@@siegfriedfurtwanglerknappe6188 Gemiddeld. Kijk eerst eens naar de welvaartskloof in de VS in vergelijking met NL bijvoorbeeld.
@eengooglegebruiker41532 ай бұрын
8:25 De oorzaak voor dit probleem lijkt me eerder dat we veel te veel ambtenaren hebben die de kantjes ervan af lopen. Tel daar bij op alle overbodige onzin beroepen zoals influencer, manager, coördinator, coaches, marketeers en ga zo maar door, die ook nog eens veel te veel betaald krijgen.
@jcorrell85902 ай бұрын
Het is naar mijn mening schandalig hoe weinig context deze video geeft over de vraag hoe de Europese economie ervoor staat. BBP heeft op zijn best, een zwakke correlatie met de standaard van leven (welvaart in ruime zin). Een groot BBP (ook BBP per hoofd) zegt niets over hoe jouw leven eruit zit. Het kan namelijk zo zijn dat een paar mensen of bedrijven een gigantisch gedeelte hebben van het BBP en de rest niet. De groei van BBP en arbeidsproductiviteit kan dus groeien terwijl jij er niets op vooruit gaat. Dit is vooral het geval in Amerika maar ook zeker in Nederland. En als het gaat over de financiering van overheidstaken zoals zorg, educatie, infrastructuur en veel meer. Dan leg je een vals dilemma voor wanneer mensen zeggen dat het te duur is geworden. Het is namelijk een politieke keuze hoeveel er wordt besteed aan deze overheidstaken en op welke manier dat wordt gespendeerd. Zo is er genoeg geld voor het verbeteren van het vestigingsklimaat en het bombarderen van andere landen. Terwijl er geen geld is voor een inefficiënt zorgsysteem (inefficiënt gemaakt), terwijl er andere landen met een fractie van ons BBP dat voor hun ontwikkelingsstatus een efficiënt zorgsysteem hebben zoals Cuba. Als zij het kunnen met een fractie van ons BBP dan kunnen wij dat ook, zolang de welvaart (in ruime zin) op één staat. En niet de groei van het BBP waar jij praktisch niet van profiteert.
@gizmodreamer59662 ай бұрын
Vrije tijd is meer waard als geld ! . Je tijd is het meest kostbare bezit wat we hebben net zoals vrijheid.
@tumvelde79902 ай бұрын
Fantastisch item. Spijkers met koppen. Maar man, wat ben ik blij dat ik Europeaan ben zeg!
@DIVADNOMIS13132 ай бұрын
gaan we dan volgende week gewoon hardop pleiten voor reaganomics en neoliberalisme ?
@nathanl40832 ай бұрын
Arjen: als we nou de belasting voor de allerrijkste halveren en de sociale diensten privatiseren gaat ons BBP omhoog, dus dat lijkt mij echt een vet plan.
@Cristal32 ай бұрын
Zucht...*Pakt Hamer en Sikkel uit de opslag*
@TheSegert2 ай бұрын
Ik doe mee kameraad
@omaroe6662 ай бұрын
Comrade!
@JCNL8712 ай бұрын
we zullen allemaal even arm zijn, love it.
@YipYop-w6i2 ай бұрын
Neejoh we moeten goedkoop werken voor een buitenlands grootmacht en onze media en politiek door ze laten funderen
@HenkjanDeKaasboer2 ай бұрын
ONS Europa, kameraad
@dominics98722 ай бұрын
We lopen zwaar achter en zijn erg afhankelijk van de VS. Europa wilt niet vernieuwen en innoveren. BBP wilt niet alles zeggen, daar ben ik het mee eens. Maar Europa is te druk met regeltjes en bureaucratie.
@dominics98722 ай бұрын
Over 10,15 jaar gaat dit echt spelen.
@sachadee.61042 ай бұрын
heb je wel eens Amerikaanse vrachtwagens bekeken? 20 jaar geleden waren die in Europe al moderner dan de huidige 18-wheelers. En elektrische auto's ?? Je ziet ze nauwelijks in N-Amerika hoor. En fatsoenlijke wegen liggen er ook veelal niet hier in N-Amerika.
@ShinOSRS2 ай бұрын
Dus waarom is dit een probleem, vraagt men? Omdat onze koopkracht achteruitgaat als we economisch achterlopen, alles wordt dan duurder, middelen worden schaarser, met als gevolg dat onze levenskwaliteit achteruit gaat. Daarnaast is er een ander belangrijk aspect: vrede, oorlog, defensie en macht. Vrede is niet vanzelfsprekend, het vereist veel, waaronder een sterke militaire macht. En die militaire macht komt voort uit een sterke economie. Zonder sterke economie, geen sterke militaire macht. Zonder sterke militaire macht ben je volledig afhankelijk van wat machtigere landen willen, en dat maakt je weerloos. Daarom is het van belang dat we er economisch goed voor staan. Dus als we niet productiever worden, wordt het leven steeds duurder, verliezen we de levenskwaliteit die we nu hebben, en worden we afhankelijk en kwetsbaar. Uiteraard zijn er nog vele andere gevolgen, en vele andere toekomstpaden, maar dit zijn wel de voornaamste.
@VVCepheiii2 ай бұрын
Koopkracht gaat niet achteruit. Het stijgt relatief gezien aan de VS en China minder snel.
@rolyars2 ай бұрын
@@ShinOSRS Nee, dit is een misverstand. Productiviteit is echt het probleem niet. Voor zover we onze productie niet uitbesteden aan de derde wereld wordt doorgaans maar een deel van onze productiecapaciteit benut omdat er simpelweg helemaal niet voldoende vraag is (zie secular stagnation). Stagnatie van moderne economieën komt juist voort uit een overschot aan aanbod (overproductie). Het enige probleem waar we echt niet omheen kunnen is schaarse energie en een kwetsbare planeet. Maar dat negeren we liever.
@vinvic15782 ай бұрын
@@VVCepheiii ja dus hoeveel je van andere landen kunt kopen wordt minder ... Aka internationaal koopkracht gaat achteruit 🙃🙃
@stateofmind5782 ай бұрын
Ik woon toch liever in Europa, waar burgerrechten, consumenten rechten en arbeidsrechten en dergelijke veel beter geregeld zijn dan in de VS
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
@@stateofmind578 Zeker weten, als een product defect is en levensveranderende schade oplevert kun je in Europa zeker wel 5 euro aan compensatie verwachten
@atropatene35962 ай бұрын
Ik denk oprecht dat Jonathan eigenlijk geen afleveringen hoort te bedenken. Niet meer doen hoor.
@KrMees2 ай бұрын
Goede vergelijking, ik vroeg me de hele tijd of hoe het VVD-partijprogramma in hemelsnaam in het script van Lubach terecht was gekomen
@TheSegert2 ай бұрын
@@KrMees Oh ik was dus niet de enige die dat dacht.
@JustK4Y15122 ай бұрын
Jonathan is sws op de achtergrond betaald door een paar Amerikaanse miljardenbedrijven om te gaan lobbyen 😂
@EMDEEW2 ай бұрын
@atropatene3596 is Jonathan van het Reve zo'n (neo)liberaal? Dat wist ik niet. Wat zullen zijn opa en oudoom trots geweest zijn dan.
@TheSegert2 ай бұрын
@@EMDEEW Jonathan is een typetje. een leuk typetje vind ik. Dat is het punt. Waarschijnlijk is hij net als de rest daar. Hartstikke links. We weten het niet. Maar wat jonathan opvoert is een charicatuur van VVDers. Dus vandaar de grap. Dat jonathan geen afleveringen moet verzinnen. Snap je?
@tim_peaky2 ай бұрын
Toch blij Europeaan te zijn! ❤
@FranzGoller2 ай бұрын
Heel eenzijdig dit, maar geeft wel mooi weer waar Arjen naar opkijkt. Na de flauwe 'ik kies geen kant in het midden-oosten' momenten de laatste tijd, is dit opnieuw een spijtige uitzending.
@qwertyman15112 ай бұрын
12:20 dat je moet updaten bij de dealer betekent ook dat je auto niet geupdate kan worden door hackers als er een software fout in je auto zit. Weet je hoeveel software fouten in een gemiddeld stuk software zitten?
@dutchcourage702 ай бұрын
Helaas heeft Arjen niet laten zien welke wisselkoers hij gebruikt om de BBPs van de VS en Europa te vergelijken. Wel een belangrijk basis dingetje als je dit soort analyses maakt.
@arjensmit66842 ай бұрын
Heb jij een andere wisselkoers dan DE wisselkoers dan ?
@dutchcourage702 ай бұрын
@@arjensmit6684 Ja. De PPP (purchasing power parity) wisselkoers. Dat is de wisselkoers die ervoor zorgt dat je voor $1 hetzelfde mandje aan producten en diensten kan kopen als voor $1 in Euro’s. De wisselkoers in de financiële markten kan op enig moment behoorlijk afwijken van die PPP wisselkoers.
@theeaglesshadow4492 ай бұрын
gezien de data onderandere van de Wereld bank komt is de kans zeer groot dat het allemaal verekend is naar USD met PPP (purchasing power parity). Je zal de bronnen die je gewoon bij de grafieken kan vinden er even op na moeten lezen of dat inderdaad correct is, maar dat is de standaard voor het vergelijken van economiën van landen. En gezien de gebruikte bronnen (volkskrant, wereld bank, etc) lijkt het mij dat dat wel goed zit. Wil je het echt zekerweten duik dan even in de bronnen.
@arjensmit66842 ай бұрын
@@dutchcourage70 Als er niets vermeld is, is het niet de PPP natuurlijk.
@danielvantland2 ай бұрын
@@dutchcourage70Dat is niet de definitie van wisselkoers. Een wisselkoers is de marktwaarde van een valuta tegenover een andere valuta, in dit geval EUR tegen USD. Nominale bbp kan je in dollars of eigen valuta (lcu) krijgen. De world Bank waar Arjen's team de data vandaan heeft heeft opties in lcu usd constante lcu constante usd, PPP en constante PPP. In dit geval hebben ze constante usd gepakt, lijkt me een redelijke keuze aangezien het in de wereld niet uitmaakt hoeveel je eigen inwoners neertellen maar juist hoeveel economische waarde er geproduceerd wordt.
@thomasmerkx50052 ай бұрын
Die ABBA stukken zijn echt geniaal 😊
@olenabutriy24032 ай бұрын
13:35 Het Amerikaanse bedrijf Microsoft heeft 15 jaar geleden al de mobiele telefoons business van NOKIA gekocht. En het gebruik van alle IE-rechten gekregen.
@DrengrByHeart2 ай бұрын
Educatie in heel europa gaat achteruit. We gaan er sneller en sneller op achteruit. Educatie en werkgelegenheid zijn het meest belangrijke waar een land kan investeren. Die zorgen ervoor dat we morgen de gezondheidszorg kunne betalen, de gezondheidszorg zelf niet. Alles moet evolueren met de markt buiten educatie en werkgelegenheid.
@trax722 ай бұрын
Tja in Amerika werken ze zich dood met meer uren en minder vakantie, dus meer productiviteit in absolute termen (relatief gezien waarschijnlijk niet) en worden ze dus ook minder oud. Zeker met het zorgstelsel wat ze daar hebben.
@dojadog42232 ай бұрын
Het is sowieso de vraag in hoeverre productiviteit nog met arbeid samenhangt. Het heeft vooral te maken met het zo laag mogelijk houden van arbeidskosten.
@theeaglesshadow4492 ай бұрын
Oh! dus dat is de oplossing! gewoon harder werken, dan worden mensen vanzelf minder oud en dat komt de economie weer ten goede. (Dit is een grap uiteraard. Ik denk dat er betere oplossingen zijn.)
@pietjeBell-q9w2 ай бұрын
Hoe wordt dat zorgstelsel gefinancierd hier in Nederland dan?
@muesliman1002 ай бұрын
@@theeaglesshadow449voer ze daarbij allerlei goedjes die in Europa verboden zijn en geef ze zo weinig tijd naast werk dat de helft vergeet hoe ze moeten koken omdat ze zo vaak buitenshuis moeten eten en je hebt een bevolking die substantieel minder vaak de 90 jaar aan tikt. Heel goed, want we vinden het zo erg als oude mensen een belasting zijn voor de jongeren.
@michaelschonken22 күн бұрын
dat heeft ook te doen met immigratie. Omdat de VSA een immigrasieland is, en de meeste inkomende immigranten relatief jong zijn, heeft de VSA niet het zelfde vergrijzing probleem als Europa. Het verbaast me dat het video nie het over immigratie had...zo een centrale issue
@201312 ай бұрын
Leuk, maar waarom moeten we zo veel mogelijk geld verdienen eigelijk? Waarom wil je meelopen, met China en de VS als je ziet dat de manier van leven daar vele malen slechter is? wellicht is onze bescheiden economie dan zo slecht nog niet
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
Hoe meet je dat? In het woningstekort of omdat veel NLers moeite hebben met de energierekening?
@misterkuul2672 ай бұрын
@@siegfriedfurtwanglerknappe6188Er zijn meerdere internationale instanties die dat bij houden, meeste kende zijn verschillende binnen de VN. De berekening die dit programma toons zijn voor vele experts binnen die organisatie verouderd. Zaken zoals gezondheid en welvaart voor de individuele bevolking word niet (vatsoenlijk) meegerekend. Gemiddeld zijn de Amerikanen rijker. Maar ze leven korter, leven een duurder leven (zelfs met huisprijzen meerekent) waardoor veel van dat geld niet overblijft, en leven in een corrupter en minder democratische samenleving. Er zijn absoluut zaken wat we van de VS kunnen leren, maar we moeten ook niet vergeten dat de Nederlandse burger, zelfs de armste kan makkelijker een beter leven dan de meeste Amerikanen.
@pietjeBell-q9w2 ай бұрын
Jij hebt een hoop gemist de afgelopen jaren merk ik wel. Lubach zegt: 1 bouwvakker die heel veel moeten onderhouden. En dan doelt hij niet echt op de oudjes. Want, die hebben er al jaren werk en belasting op zitten!
@201312 ай бұрын
@@siegfriedfurtwanglerknappe6188 Er zijn enorm veel statistieken zoals armoede, huisvesting en daklozen, toegang tot basisbehoeften, algemeen geluksgevoel, dit wordt allemaal gemeten en vergeleken. Dat de economie van de EU niet zo hard gestegen is als China of de VS heeft uiteraard ook een uitwerking op deze dingen, maar er zijn veel meer factoren. De sociale en 'zorgstaat' factoren kosten veel geld, en er valt veel op te verbeteren, maar het is vele malen beter geregeld dan ergens anders. Je kan niet EN alles op alles zetten voor de economie EN het 'mens-en-mileuvriendelijk' houden, ergens moet je een keuze maken. Het is hier ook verre van perfect, maar als ik naar de VS of China kijk wat die keuzes betreft, zit ik liever hier dan daar.
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
@@20131 U bent drugsverslaafd en dakloos?
@lolicantthinkofabettername34372 ай бұрын
Purchasing power parity (weet de Nederlandse term niet) is een betere manier om welvaart te vergelijken dan bbp per persoon. Dit aangezien bbp vergelijken met de VS geen goed beeld geeft. Zij gebruiken de dollar en wij de euro waardoor wisselkoersen een rol spelen en omdat de dollar een uitzonderingspositie geniet geeft vergelijken een verkeerd beeld. Het meeste dat we kopen kan op de wereldmarkt verhandeld worden in dollar ja, maar dingen als de kapper niet. Niemand gaat naar de VS alleen voor een kappersbezoek als het daar goedkoper is. Met ppp wordt het verschil in dat soort aankopen meegenomen, waardoor europa toch wat beter uit de bus komt dan bij de vergelijking van bbp per persoon.
@jbird44782 ай бұрын
Koopkrachtpariteit.
@lolicantthinkofabettername34372 ай бұрын
@@jbird4478 Dank je
@Azobim2 ай бұрын
Niet te vergeten dat de prijs van energie in Europa ook vrij hoog ligt. Ook innoveren kost uiteindelijk veel energie en naar het gebruiken van veel energie wordt hier ook niet echt gewaardeerd, zeker niet bij de Lubach kijker.
@dotonthehorizon96202 ай бұрын
Tenminste kan ik naar de supermarkt gaan zonder vuurwapen
@noelleannelie74322 ай бұрын
Precies, leven in Amerika lijkt me een ramp.
@XeroAIX2 ай бұрын
@@noelleannelie7432 Leven in Amerika is alleen een ramp als je een loser bent. Hier kan je lekker van andermans geld profiteren. Heerlijk!
@Garcientes2 ай бұрын
Geniaal
@p.willram19682 ай бұрын
15:20 Heel veel mensen denken ook dat Amerika een land is, hahaha
@RemyMS2 ай бұрын
Leuk weer!
@marcod50272 ай бұрын
bpp is een ontzettend slechte graadmeter voor hoe het gaat met de economie, laat staan voor hoe het gaat met mensen. Nog harder werken dan we nu al doen gaat ten koste van onze gezondheid, kinderen, sociale cohesie en ga zo maar door. Wel weer geinig, maar inhoudelijk moah, LUI zou Lubach zeggen.
@user-d326582 ай бұрын
In Nederland wordt juist ontzettend weinig gewerkt. Dat is nu juist een van de grote problemen. Man man man.
@Soul-zl6bb2 ай бұрын
@@user-d32658 In Nederland wordt relatief kort gewekt, dat is zo. Als mensen dat willen is dat goed. Economie is er voor de mensen. Niet omgekeerd. In een vrije markteconomie dient productie het doel consumptie. In een kapitalistische economie dient consumptie het doel productie. Een kapitalistische economie is in wezenlijke aspecten het omgekeerde van een vrije markteconomie.
@user-d326582 ай бұрын
@@Soul-zl6bb Haha wat een onzin verhaal. 😂 Gewoon niets zeggen als je er geen verstand van hebt.
@Soul-zl6bb2 ай бұрын
@@user-d32658 Je voert geen inhoudelijk argument aan. Gewoon niets zeggen, omdat (niet 'als') je niet weet wat een vrije markteconomie is.
@user-d326582 ай бұрын
@@Soul-zl6bb Heb je weer kort gewerkt vandaag?
@olenabutriy24032 ай бұрын
In my opinion, the introduction of the euro in 2002 resulted in a lot of extra money being printed. That money has not been entirely wasted: enormous infrastructure projects have been completed in Europe, major immigration within the EU has been sponsored, and the EU's position in the world has been strengthened. There was undeniable economic growth in all EU countries. At the same time, however, the effective ban on state aid to companies caused many EU companies to flee outside the EU. There was little initiative for technological development in the EU, as Brussels merely shared the budget pie, without taking performance and subsidiarity into account. Thus, the EU entered the stage of scarce economic resources, where many have problems receiving education, owning their own home and good healthcare. EU citizens blame immigration and EU free movement. The EU suggests that citizens work little and don't need all that housing and education... There is a significant conflict of interests between the Brussels vision of Europe's development and the public interests of EU citizens. This is all a direct consequence of the fact that there is a lot of lobbying for private capital in Brussels, while the citizens in Brussels have no right of initiative, with EU governments losing control over EU development with every next year.
@Rubenspereira694202 ай бұрын
Onder het kapitalisme zijn dit ook moeilijk uitdagingen. Met een planeconomie zonder overproductie waarbij winst wordt gedeeld in de samenleving in plaats van naar een multimiljonair aan de kop gaan we als samenleving veel harder dan Amerika of China. Als we naar winst blijven staren vergeet je geluk mee te nemen. Het hele systeem moet op de schop
@erikhartog53402 ай бұрын
Kapitalisme moet sowieso de kop worden ingedrukt. Oneindige economische groei op een planeet met geconcentreerde economische macht en een eindige hoeveelheid grondstoffen is simpelweg onmogelijk. Het is beschamend dat een vrijzinnige omroep zo makkelijk een stelletje extreemrechtse economen na zit te praten.
@AnthroTsuneon2 ай бұрын
Keer na keer vertellen hoe we in dingen moeten investeren die wel goed zijn maar niet (veel) geld opleveren, vertellen hoe we nog beter voor onszelf en anderen moeten zorgen wat allemaal geld kost en veel regios in die grote economische zones achterwege laten, wat ik moreel kan waarderen, maar dan nu half komisch angst zaaien over hoe we economisch achter lopen voelt een beetje tegenstrijdig. We leven hier over het algemeen wel beter en veiliger, het verschil tussen de ultra rijken en het minimum inkomen is ook ietsjes kleiner en hebben inderdaad striktere regels om dat te onderhouden (en alsnog zijn we er niet ideaal in). Ook noem je Ierland een belastingsparadijs en dat die dus niet telt, maar Nederland heeft daar ook een reputatie voor, en een reputatie voor leuke subsidies die te misbruiken zijn door de Nederlandse markt, zo heb je zelf een aflevering gedaan over bijvoorbeeld hoe ons groene stroom naar data centrums gaat. Wij handicappen onzelf economisch (voornamelijk) voor een beter leven en is dat niet persé negatief. Daarnaast handicappen wij ons verder om andere Europese landen te steunen in de hoop het hele blok sterker te maken.
@sjoer2 ай бұрын
Slaat SAP over omdat die niet weet wat het bedrijf doet :D
@sjoer2 ай бұрын
@@vickydekort wow, dat zegt dus echt alles over wat het bedrijf... doet ;) Maar goed dat je Google hebt gebruikt om tot een eerste aanname te komen.
@sjoer2 ай бұрын
@@vickydekort nee... maar dat maakt jou vraag of opmerking nog relevanter. Het bedrijf maakt software voor inventaris beheer voor het gehele proces, het heeft best een groot monopolie op dat gebied...
@danieloost16292 ай бұрын
@@vickydekort Duitsland*
@user-qt5vo3mn5g2 ай бұрын
overigens raar om mensen in europe “lui” te noemen i.p.v. in te zien dat het niet is dat mensen hier lui zijn, maar dat ze meer bescherming genieten en betere arbeidsomstandigheden hebben
@namstel92252 ай бұрын
OK, en nu een filmpje over het verschil tussen rijk en arm in dezelfde regio's. Of over hoe gelukkig een mens is in die regio. Ik woon 100.000 keer liever in Europa dan in China of Amerika.
@lodewijk.2 ай бұрын
De lange segmenten zijn meestal het sterkst, maar deze vind ik toch zwakker dan normaal. De argumenten die gemaakt worden vind ik niet heel sterk overtuigend en vrij makkelijk te onderhalen. De beginstelling dat het Europese BBP een probleem is wordt ook niet echt onderbouwd, er wordt aangenomen dat de kijker het daar mee eens is.
@Patrick-hs7fp2 ай бұрын
Wat Arjen er alleen niet bij vermeldt is dat de Amerikaanse federale schuld 35 triljoen bedraagt, tegenover de 28 triljoen aan GDP. Dat geeft ze een GDP to Debt ratio van 129%, de negende plaats ter wereld en technisch gezien dus hartstikke failliet. Ter vergelijk heeft de EU een GDP to Debt ratio van 82% en China 83%.
@davidfrankelguitar2 ай бұрын
Heel leuk show!
@Appa-the-husky2 ай бұрын
Kijk naar de gelukkigste landen ter wereld, staat de top vol met EU landen. Geld is niet alles.
@user-d326582 ай бұрын
Het is hier oorlog man, doe normaal.
@Appa-the-husky2 ай бұрын
@@user-d32658 Doe zelf normaal haha
@Taeriqify2 ай бұрын
@@user-d32658Wat bedoel je met 'hier'?
@sachan90812 ай бұрын
Dit is gewoon een Pitch voor de gewone mens die het beter heeft in Europa
@banned29112 ай бұрын
In europa werk je om te leven, in de VS leef je om te werken. Ze hebben misschien een betere economie, maar het is een stuk vervelender om daar te wonen. Blijf liever een beetje achter als ik dan tenminste een leuk leven kan leiden.
@tychoclavius48182 ай бұрын
Ik ben het nog nooit zo erg oneens geweest met dit programma
@alex2804.2 ай бұрын
Vertel waarom
@tychoclavius48182 ай бұрын
@@alex2804. Alle andere comments leggen dat al uit, is wel goed zo
@ik911only2 ай бұрын
Niet genoeg onderbouwd waarom BBP een goede graadmeter is waar we wat mee moeten. Vooral als het daarna in feite onderuit wordt gehaald door je eigen argumenten aangezien we hier een hogere levenskwaliteit en levens-verwachting hebben. Voorbeeldje: Het is beter voor BBP als je je kind achterlaat bij een nanny (telt wel als bbp) en dan in de supermarkt gaat werken versus zelf je kind opvoeden en de nanny werkt in de supermarkt. Nog een voorbeeld: Het is beter voor BBP als een persoon de hele dag aandelen verhandelt op en hyper-beurs zonder enige aanwijzing dat het werkelijk iets bijdraagt aan de wereld, versus een verpleger die je oma een beetje een waardig dagelijks bestaan helpt te leven. En zo nog eens wat: Apple ken je toe aan Amerika, maar die apparaten worden helemaal niet in Amerika gemaakt - alle onderdelen komen van over de hele wereld, inclusief Europa. Dus voornamelijk de winst vloeit naar Amerika, en dan niet naar mensen in Amerika, maar naar de (internationale) shareholders en topbestuurders. En daar betalen ze dan zo min mogelijk belasting, of krijgen daar de grootste subsidies (bijv. $900 miljoen van de belastingbetalers in 2021, wat ze echt niet nodig hebben, maar zo'n bedrijf is toch goed voor BBP??!!). Enfin, gaat zo door. tl;dr: Amerika is een tweede-wereld land; als je er komt zie je het zelf. BBP betekent niks.
@ik911only2 ай бұрын
Zelfde voor Nvidia trouwens, wat voornamelijk in Taiwan wordt gemaakt. Waarom is dat bubbeltje in Amerika? Vanwege de postbus-constructie. Dat is geen graadmeter voor het geld waar je het over had.
@XeroAIX2 ай бұрын
BBP betekend uiteindelijk alles. EU is alleen rijk van colonialisme dus blijft het nog even spannend. UIteindelijk gaan we met deze houding natuurlijk der mate achterlopen dat alles wat we hier "goed doen" helemaal niet meer kan worden betaalt.
@ik911only2 ай бұрын
@@XeroAIX Absoluut niet mee eens dat BBP alles betekent. BBP meet alleen dat wat er wordt verhandeld. Dus als je het zelf doet, verbouwt, verzorgt, of opvoed, dan telt het niet mee - maar het heeft wel waarde. En vice versa, als iets op een beurs of in het economisch verkeer heel verhandelbaar is, (zoals bepaalde valuta of de waardepapieren van een select aantal heel grote bedrijven) dan wordt het heel groot uitgemeten in BBP, maar heeft dat op jouw leven helemaal geen enkele impact. En datgene wat BBP wel meet, geeft een vertekend beeld. Waarom wordt het BBP voor nVidia en Apple aan Amerika toebedeeld, terwijl hun producten helemaal niet daar worden gemaakt? Ik wil daarmee overigens niet zeggen dat BBP helemaal niets betekent. Het geeft wel degelijk aan dat Appel en nVidia vanuit Amerika worden bestuurd en dus is er in die zin wel een doorzetting van de koloniale/imperialistische of simpelweg kapitalistische lijn. Maar dat is en hoeft niet de enige bril te zijn waarmee we naar de wereld kijken en waarmee we beslissingen maken over wat van waarde is. Europa is beter in staat om beslissingen te maken die louter economisch gezien niet zijn te verantwoorden. Lubach noemt dat in dit stukje "traag", maar ik zie daar een andere machtsverhouding naast de economische, die wel degelijk gezond is en ons beschermt tegen verdere "vermarkting". En let wel: Jij bent als economisch mens alleen wat waard als je voor een bedrijf werkt; daar zo min mogelijk voor vraagt want toegevoegde waarde; creatiefloos (want risico); en voor zo veel mogelijk uren. Terug naar de 19e eeuw, 16-urige werkdagen zonder weekend. Dat is BBP maken!
@XeroAIX2 ай бұрын
@@ik911only Zo werkt het helemaal niet. BBP is incl. binnenlandse consumptie, productie, alsook investeringen, imports, en overheid uitgaven. De reden waarom Apple, NVIDIA, Intel etc mee wordt gerekend aan BBP is omdat het geld in de technologie en innovatie zit, niet in de productie daarvan. Dat is immers gewoon fabriekswerk. Een deal sluiten met een ander land zonder geweld is wel iets anders dan de kolonisatie waar ik het over had. Die van Unilever (voornamelijk productenlijn van Dove, kokosolie) wat eigenlijk voortkomt uit een deal geforceerd dmv brute martelingen en executies. Of wat dacht je van Shell die hele burgeroorlogen begint en dan lands leger omkoopt om ze even om te leggen. Geweldig hoor. Echt. Kan de VS nog wat van leren! Overigens is meer werk=meer BBP veel te makkelijk. De mensen bij de bedrijven waar men over spreekt (SV, FAANG, etc) werken immers minder dan wij, hebben meer vakantie, meer geld, een beter pensioen en veel betere zorg. Kijk anders even wat die bedrijven bieden bij een gemiddelde vacature van een software engineer. Europa ligt innovatie dwars. Zo simpel is het. Tech bedrijven kunnen hier amper functioneren en ze maken het eigenlijk alleen maar moeilijk voor nationale bedrijven want de grote hebben geen last van boetes, meer regels, etc. Alles voor de buhne.
@ik911only2 ай бұрын
@@XeroAIX "omdat het geld in the technologie en innovatie zit": Ja en nee. Die bedrijven hebben de marketing, de copyright, en de markt-dominantie waardoor ze aan investeerders en consumenten heel veel geld kunnen vragen en dus veel BBP "waard zijn". Maar het is geen innovatie - het is juist het afschermen van productiemethoden voor eventuele concurrentie. En het is ook geen technologie: De benodigde tech wordt immers elders gemaakt. Dus er gaat wel veel geld heen naar dat soort bedrijven, maar komt er dan ook weer veel geld uit voor de ingezetenen? Welk mechanisme zie jij dat nVidia en Apple substantieel deelnemen aan de lokale economie waaraan ze worden toeberekend? Dat ze een paar executives hebben daar die zo nu en dan een latte machiato opleuten? Misschien dat kleine legertje software engineers die datzelfde doen en ook nog een Tesla kopen en in een duur gekocht kantoorpand zitten? Dat is geen economie; dat is een uitzondering. En nogmaals: Als ze die gasten ieder een miljoen dollar geven dan telt dat heel zwaar mee als BBP; maar wie zorgt er voor je oma? Moet dat niet ook gedaan worden, of moeten we alleen nog meer software engineers hebben want die zijn zo goed voor BBP? En wie ruimt het afval op? Waarom is het argument dat software engineers wel heel goed zijn voor BBP, maar niet dat we de vuilnismannen ook een miljoen salaris moeten geven want dat is goed voor BBP? Voorts: Die hele "technologie"-keten wordt dus alleen mogelijk gemaakt door een veelvoudig groter apparaat van lagelonen-bedrijven in verre landen waar de eigenlijke producten gemaakt worden en die, omdat ze geen monopolie hebben op het eindproduct/tech, nog net een kruimeltje mee mogen pikken. Vaak ook nog eens in "special economic zones" zodat ook daar weer niks wordt afgedragen aan de bredere maatschappij. En zoals je inderdaad opmerkt: Dan hebben ze nog geluk als ze niet ook fysiek worden mishandeld om nog meer product uit ze te persen en de corporate profits en daarmee gepaarde "nationale" investeringen nog verder op te rekken. Ik zie dat wel degelijk als een onderdeel van de economie en de bedrijfsvoering die elders als BBP geldt - maar waarvan "het geld" nagenoeg niet afvloeit naar degenen die zorgen dat er ook daadwerkelijk een product te verkopen is. Al dat "BBP" en al die winst wordt geconcentreerd bij een klein groepje mensen, en door dat heel suf te berekenen maakt Lubach dat dan heel groot en komt, samen met jou, op de rare conclusie dat we die oh-zo-gave bedrijven geen stro-breed in de weg moeten leggen om de boel nog verder uit te persen, uit te besteden naar verre landen, en "het geld" bij elke schakel van die lange keten verder op te slurpen. Ik vind dat een non-sequitur. En verder is BBP ook nog voor een gigantisch deel onroerend goed. Nog zoiets gaafs. Iedereen super rijk, theoretisch, behalve als dan per se in die huizen moeten wonen. Het is niks waard, BBP.
@yannick72302 ай бұрын
Wij hebben hier ook geen enkele motivatie om Europese bedrijven te steunen. Al onze tech kopen we van amerika of azië, kleding uit azië, energie uit het midden oosten. Landen zoals Frankrijk doen tenminste nog een beetje hun best om zelfvoorzienend te zijn.
@bassiebe2 ай бұрын
Besef ook dat de BBP van China helemaal niet blijkt te kloppen gezien corruptie in de cijfers. En dat de BBP van Amerika vooral ligt in de rijke 1% van de Amerikanen. Dat punt 1 ben ik het absoluut niet mee eens, lees even hoe vreselijk slecht en ongezond de werkethiek is in Amerika. No way, noem mij dan maar lui.
@Soul-zl6bb2 ай бұрын
@bassiebe Mn vader zei: luie mensen zijn efficiënt.
@hannahschellekens29562 ай бұрын
In de VS zijn heel veel daklozen, waaronder gezinnen met kinderen. Heel veel mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg en tandzorg. Op zich kunnen wij trouwens als samenleving prima functioneren zonder zo hard te hoeven werken. Er zijn economische modellen die dat aantonen.
@escwilde2222 ай бұрын
Eigenlijk moet deze video ook even in het Engels om heel Europa te bereiken.
@jelle72242 ай бұрын
Wat een rare video.
@anluifb2 ай бұрын
Nog een probleem: de slimste Europese koppen vertrekken naar Amerika (brain drain). Ik was altijd de slimste van de klas, met een ruime acht gemiddeld op het gymnasium, en ben toen naar Noord-Amerika gegaan om te studeren. Nu woon ik al 22 jaar in het buitenland. Heb nog geprobeerd terug naar Nederland te komen voor een PhD, maar het onderzoek boeide me niet genoeg. Later, toen ik professor was, weer geprobeerd, maar ze boden me €65k per jaar… te weinig om te overwegen! 😅
@janwillemvanrijswijk20952 ай бұрын
Blijf je lekker daar toch? Je leert vanzelf wel een keer in je leven dst geld maar een ruilmiddel is. Geen doel op zich
@MZMots-bi8ih2 ай бұрын
Oké.....en dus je wilt ons graag vertellen dat je heel goed kunt leren, professor bent geworden en 65k per jaar te weinig geld voor je is en nog wat feitjes over jezelf... Grappig! Zo zijn Amerikanen ook! Die praten echt heel graag over zichzelf! ......zzzzz........zzzzz.....
@EMDEEW2 ай бұрын
Blijf in GODSNAAM waar je bent.
@JoelMack232 ай бұрын
Uiteindelijk denk ik dat alleen de verdeeldheid en de daaruit doorvloeiende traagheid echt een probleem is. We kunnen niet snel schakelen omdat iedereen er wat van moet vinden en het Europese investeringsklimaat is gewoon slecht. Overigens woon ik veel liever in Europa dan in de VS of China waar er een enorme ongelijkheid in welvaart is, iedereen een wapen kan hebben en je persoonlijk failliet kan gaan als je een medische tegenvaller krijgt. Maar ik snap het. Een kritisch artikel trekt voor Lubach meer kijkers dan wanneer je het nuanceert.
@MorganaThot2 ай бұрын
Dit is de eerste keer dat ik Arjen Lubach zie zeggen dat we eigenlijk wel een beetje meer rechts kunnen worden. Hoeft natuurlijk niet in alles maar kunnen wel een keer gaan kijken naar waar er geld te verdienen is en wat daar nu de blokkades voor zijn. Best verfrissend. Natuurlijk hoeven we de work slave arbeit van US niet over te willen nemen. Maar bureaucratie, overregulatie, er zijn vast wel zaken te vinden waar we stappen kunnen maken. Alleen voor veel dingen hebben we denk ik meer EU slagrecht nodig. Eu moet meer gaan integereren met defensie inkoop, en ook voor bepaalde dingen als belasting voor multinationals en kapitaal zou een verbetering zijn t.o.v. minder belasting op inkomen van de middenklasse zodat die meer ruimte krijgen om te ondernemen, en er ook meer drijfveer is om dat kapitaal dat belasting heeft ook een goed rendement ergens voor zien te vinden. Alleen voor maatregelen als belasting voor kapitaal of multinationals kun je alleen op globaal level doen. Daar is europa een mooie start voor maar de samenwerking moet nog breder dan dat. En dat blijft nog steeds heel moeizaam.
@user-d326582 ай бұрын
‘Zie zeggen’ 😂 En jij luistert naar foto’s en schilderijen?
@notoriouspomegranate56122 ай бұрын
Verfrissend om niet alleen maar linkse items van Lubach te zien!
@jacquelinevrhijn89262 ай бұрын
Ik kijk superveel youtubefilmpjes van expats (uit US) in NL en die zeggen alleen maar dat europa zo progressief is echt veel meer vooruitgang hebben. Vooral in openbaar vervoer, regelingen, dekkingen en vast nog een hele hoop. Ze zeggen vaak: nederlanders zien er gewoon echt gelukkig uit! Dus ik ben echt niet jaloers op China OF de US
@loisarends39682 ай бұрын
En dank god dat we ons niet zo dood werken als Amerikanen. Ik vind het goed dat dit onderzocht word maar het feit dat een land dat zo kapitalistisch is rijker is dan de EU is niet echt iets positiefs of iets wat we moeten volgen vind ik.
@dikkev82 ай бұрын
En dank god dat ik de vrijheid heb om mijn kinderen te zien. En geen overheid heb die achter mij aan holt omdat je in een finexwoning moet wonen, bijtelling moet betalen en 2.41 kinderen moet hebben. Sinds ik in de VS woon werk ik minder en zie ik mijn kinderen vaker. Ik verdien meer en ik betaal minder belasting. Ik denk dat je geen idee hebt hoe weinig vrijheid je in Nederland eigenlijk hebt.
@basvaken94942 ай бұрын
Wat veel mensen lijken te missen is dat het er nu wellicht nog erg goed aan toe gaat in Europa, maar dat als je in de toekomst gaat kijken we achter gaan lopen. Kijk naar de vorige eeuw(en) waar juist Europa erg welvarend is geweest door onder andere de vele innovaties. In deze tijd liepen de landen die nu voorop lopen juist achter, maar doordat deze landen nu veel meer innoveren kan het zijn dat Europa erg achter gaat lopen de komende decennium. Het gaat dus denk ik in dit item niet zozeer over hoe we er nu voorstaan, maar over hoe we er mogelijk over 20 jaar voor staan als het zo doorgaat. Dan nog is het natuurlijk niet zeker en kan niemand de toekomst voorspellen, maar ziet het er op innovatie gebied niet al te best uit voor Europa.
@LucidTrading2 ай бұрын
Lubach is de GOAT!
@Srt0922 ай бұрын
De VS heeft vooral ook grote inkomensongelijkheid. Met een mediaan inkomen van 37500 USD staan ze echt nog wel een stukje lager op de lijst dan Nederland met ruim € 40000 (43500 USD)
@siegfriedfurtwanglerknappe61882 ай бұрын
Waar haal je die 38 vandaan? Het eerder 50k, stukken hoger dan NL
@Snoflakes_12 ай бұрын
Aan problemen 3, 4 en 5 kunnen we wat doen, aan probleem 2 niet echt. De rest lijkt me niet eens zo'n probleem. Dat we niet zoveel werken als Amerikanen, terwijl we ongeveer hetzelfde welvaartsniveau kennen betekent veelal dat we de luxe hebben om niet zoveel te werken. Dat zie ik als een zegen, want ik heb liever wat meer vrij dan wat meer geld. Strenge wetgeving zorgt ervoor dat miljardenbedrijven ingeperkt worden en niet zomaar schadelijke producten of innovaties kunnen introduceren. Ik heb liever dat we wat langer doen over het introduceren van nieuwe tech dan dat er roekeloos problematische software zoals AI op de markt komt, die vervolgens kapotgeëxploiteerd wordt. Hoe we problemen 3, 4 en 5 aanpakken, ligt aan de mate van samenwerking in de EU. Aan de andere lidstaten kunnen we weinig veranderen, maar als je het met Arjen eens bent en wil dat Europa een economisch machtsblok wordt dat zich met China en de VS kan meten, stem dan in de volgende verkiezingen pro-Europa.
@Toverneger2 ай бұрын
Die laatste zin is leidend. Mensen stemmen populisme omdat ze niet over de toekomst nadenken en egoïstisch en naïef zijn, terwijl er talloze partijen zijn die zich richten op een betere toekomst voor iedereen. Volt is een schoolvoorbeeld van Europese samenwerkingsverbanden. Als meer mensen daarop zouden stemmen, zou punt 5 van Arjens (onzin)lijst al een stuk minder relevant zijn
@Situayo2 ай бұрын
Aan 2 kan je ook wat doen. Kindjes krijgen of immigranten.
@Snoflakes_12 ай бұрын
@@Situayo Ik doel op het feit dat de hele babyboomgeneratie nu pensioengerechtigd wordt. Het systeem kan zo'n verschuiving in de vethouding niet aan. We zullen zien, over zo'n 10 jaar is de vergrijzing opeens een stuk minder erg
@SjanKnapen2 ай бұрын
Ik miste in het rijtje over Europa, gelukkig zijn, in dat lijstje staan veel Europese landen hoog, mag wat kosten toch.😊😂
@ErnestoHerrera20022 ай бұрын
Dit is 1 van de weinige keren dat ik het echt een enorm slecht item vond.
@sachadee.61042 ай бұрын
ik ook. Ook vooral verkeerde (simplified) voorbeelden.
@ercanyilmaz81082 ай бұрын
Ik geniet van deze show gewoon. Alle punten waar ik me afgelopen 24 jaar aan erger als inwoner van deze continent worden aangehaald. Geniaal! 👏 👏 👏 👏 👏
@kaibakker56262 ай бұрын
Wat heb je liever werken voor 0,02 cent in een fabriek waar geen arbeids wetten zijn in China en Amerika waar de binnenstad gevuld staat met wolkenkrabbers maar 3 blokken verder een hele dakloze gemeenschap leeft of een europa met goeie hulp als je arm of ziek wordt, goeie arbeids regels hebt en dat de belasting centen voor iets goed worden gebruikt in plaats van bullshit dingen
@Broodjemetbeleg2 ай бұрын
daklozen gemeenschappen in chinese steden? die hoor ik voor het eerst lol.
@TomSistermans2 ай бұрын
In de jaren 90 groeide de Spaanse economie enorm hard, sneller dan alle andere Europese economiën, het zou in 2015 Duitsland gaam inhalen... maar toen was het 2008 en de Spaanse economie is nog steeds herstellende van die crisis. Hetzelfde geldt voor Japan, daar was zelfs angst in de VS in de jaren 80 dat de Japanse economie de Amerikaanse zou overnemen. Inmiddels is de Japanse economie een schaduw van wat het ooit was. Snelle economische groei is totaal nietszeggend.
@Broodjemetbeleg2 ай бұрын
ironisch dat Amerika voor zn eigen ondergang gaat zorgen, ipv dat het z'n 'bondgenoten' helpt met groeien schiet het zichzelf in de voet voor short term profits. China pakt het slimmer aan, BRICS zal de nieuwe wereld orde worden.
@MAEDesignStudio2 ай бұрын
Kort door de bocht! Het klopt dat Europa moet gaan concurreren in de tech wereld en dat de groei omhoog moet. Maar jouw verhaal is echt gebaseerd op cijfers. Kijk maar naar de Amerikaanse steden, armoede, daklozen, de infrastructuur. America loopt tientallen jaren achter. Al hun geld gaat naar de Bezoss en Musks van de wereld. De gemiddelde Amerikaan is bijna nooit op vakantie, leeft op schulden van pay-check to pay-check.
@VolrinSeth2 ай бұрын
Is werktijden vergelijken nu echt een goed argument? In Amerika werken ze inderdaad meer, daar werken mensen zich letterlijk kapot, omdat ze anders niet rondkomen.