Waarom willen bedrijven weg uit Nederland? | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)

  Рет қаралды 373,470

De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO

De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO

Күн бұрын

Пікірлер: 1 200
@maxerd
@maxerd 7 ай бұрын
Er is een personeelstekort in elke sector. Nederlanders spreken bovengemiddeld engels. Nederland heeft een top positie in de wereld op industrieel, academisch, logistiek en geopolitiek gebied. Laten we dat verpesten door meer personeelstekort te veroorzaken, een miljard mensen afwijzen en een kippenboerderij worden. Meer woningen, meer investeringen, meer mensen. Minder agri lobby, minder identiteitspolitiek, minder egocentrisme.
@boterham6474
@boterham6474 7 ай бұрын
"Meer woningen, meer mensen!" lol "meer dweilen, meer kranen open!"
@AeroWB
@AeroWB 7 ай бұрын
Meer mensen betekend meer eten, meer afval en met ons huidige immigratiebeleid betekend dat ook meer cultuurproblemen, meer criminaliteit, en andere ellende zoals alle Pro Hamas demonstraties. We moeten juist immigratie terugdringen maar wel zorgen dat er genoeg ruimte is voor hoogopgeleiden die nodig zijn in de high-tech bedrijven.
@tikket10
@tikket10 7 ай бұрын
@@boterham6474 zolang het aantal dweilen sneller stijgt kan je al het water opdweilen.
@DrTheRich
@DrTheRich 7 ай бұрын
Personeels te kort? wat lopen al die 17 miljoen mensen wel niet te doen dan? Misschien moeten we eens een hoop mensen weg halen van waardeloze corrupte ambtenaars baantjes en ze wat nuttigs laten doen...
@DrTheRich
@DrTheRich 7 ай бұрын
@@tikket10 Wil t bij jou thuis wel eens zien als de kraan lekt... Welke dombo doet niet eerst de kraan dicht voordatie gaat dweilen... zie jou al heen en weer naar de action blijven rijden om tot je huis vol gepropt zit met microfiber doekjes en keuken papier En dan achter je oor krabben waarom er nog steeds water uit je huis komt.
@userMB1
@userMB1 7 ай бұрын
Dit geeft geen vertrouwen voor het besluitvorming van de formerende partijen. Zoals je hebt aangetoond, gaan ze zomaar, op basis van gevoel, drastische maatregelen nemen. _"Dit voelt oneerlijk, daarom is het oneerlijk"_ Dit heet phantasm is the filosofie. Verklaart een hele hoop in deze tijd
@EntropicEcho
@EntropicEcho 7 ай бұрын
Ik maak me echt wel dik zorgen inderdaad. De mensen aan de formatietafel hebben écht gewoon geen idee waar ze mee bezig zijn, wat een stel kleuters.
@stylis666
@stylis666 7 ай бұрын
Yep. En als we dan iedereens mening en geloof respecteren dan verdienen we ook niet beter, want dan is er de implicatie dat geïnformeerde meningen gelijk zijn aan die van de formerende partijen en hun stemmers en hun gevoelens over dingen waar ze aantoonbaar niets van weten. Ik zou liever zien dat we onszelf en anderen respecteren en genoeg geven om de toekomst van onszelf en onze kinderen dat we liever naar de feiten kijken, ook als die onze gevoelens tegenspreken.
@fastcookingvideos9350
@fastcookingvideos9350 7 ай бұрын
30% is wel aan de hoge kant, maar laten we eerlijk zijn, we hebben deze mensen niet hoeven op laten groeien en ze gaan meteen met hoogwaardige banen bij dragen aan de economie.
@tomk4158
@tomk4158 7 ай бұрын
En waarom krijgen hooggeschoolde nederlanders geen korting om niet te vertrekken?
@ToolkiT73UK
@ToolkiT73UK 7 ай бұрын
Let wel die 30% is alleen voor bepaalde tijd, als ze zich permanent vestigen in NL krijgen ze geen korting meer..
@zuighemdanmaar752
@zuighemdanmaar752 7 ай бұрын
Als ik exact dezelfde positie zou uitvoeren met een gelijkwaardig diploma moet ik wel de eerste 30% bestalen, maar de persoon die een buitenlandse status heeft dan weer niet. Dat is fundamenteel alsnog totaal oneerlijk voor de nederlandse werknemer. Ben totaal tegen de expatregeling, maar zo klakkeloos een wet verwijderen om drie uur s nachts is ook roekeloos.
@MrVitoriooo
@MrVitoriooo 7 ай бұрын
​@@tomk4158die is deels verrekent de kosten van de hogescholen en universiteiten. Studenten uit Nederland betalen 2k per jaar. Studenten van buiten Europa 10k. Verder hebben jonge Nederlanders gebruik kunnen maken van alle voorzieningen en eventuele subsidies. Voor je achttiende kost je de staat meer dan dat je oplevert.
@cLutchCeeS
@cLutchCeeS 7 ай бұрын
Er wordt gezegd dat ze daardoor voor weinig geld toch een goed salaris kunnen aanbieden, de bedrijven hebben hier meer baat bij dan de mensen waar die regeling voor is.
@bramibes
@bramibes 7 ай бұрын
Komen er dan straks ook “vestigingsklimaatveranderingsontekenners?”
@tikket10
@tikket10 7 ай бұрын
die zijn er al, namelijk de formerende partijen.
@1uurgeleden
@1uurgeleden 7 ай бұрын
"Die bestaan niet" -vestigingsklimaatveranderingsontkennersontkenner
@MDHilgersom
@MDHilgersom 7 ай бұрын
"Ja, je kunt wel zeggen dat alleen mensen investeren, maar de mainstream media verzwijgt de hoeveelheid koehandel die hier gaande is. En de Shellple (Shell, Apple, people) noemen ons ontkenners, maar we zijn gewoon sceptisch."
@robv116
@robv116 7 ай бұрын
Afgekort: brexiteer
@FRXable
@FRXable 7 ай бұрын
"Maar we zijn allemaal wel voor een beter vestigingsklimaat, maar wat als men erachter komt wat investeren in een vestigingsklimaat kost in de portemonnee"
@rinacoreejes8834
@rinacoreejes8834 7 ай бұрын
In Suid-Afrika noem ons een ‘laptop’ een ‘skootrekenaar’.
@miawallace2603
@miawallace2603 7 ай бұрын
En nu? No one cares.
@blue.berry.
@blue.berry. 7 ай бұрын
Ik vind het wel leuk en interessant om te lezen! Niet letten op de reactie hierboven.
@oleander1705
@oleander1705 7 ай бұрын
@@miawallace2603Zuurpruim
@JustJuda123
@JustJuda123 7 ай бұрын
@@miawallace2603 Bro vind zichezelf wel heel wat 💀
@MidtownMadness1
@MidtownMadness1 7 ай бұрын
"iedereen en z'n moeder, wholla" 😂
@ShinOSRS
@ShinOSRS 7 ай бұрын
Welke minuut? Had hem ff gemist
@MidtownMadness1
@MidtownMadness1 7 ай бұрын
@@ShinOSRS Zoek zelf, wholla
@MidtownMadness1
@MidtownMadness1 7 ай бұрын
@@ShinOSRS09:28 😉
@ShinOSRS
@ShinOSRS 7 ай бұрын
@@MidtownMadness1 love u bby xoxo
@MidtownMadness1
@MidtownMadness1 7 ай бұрын
@@ShinOSRS
@ab-td7gq
@ab-td7gq 7 ай бұрын
"Kabinet karbonade-1"
@flopjul3022
@flopjul3022 7 ай бұрын
en zn moeder whollah
@TweeDrieEenDrie
@TweeDrieEenDrie 7 ай бұрын
de formatie is niet meer serieus te nemen
@Zonderzon
@Zonderzon 7 ай бұрын
Weer die boeren… ze zijn echt de moersleutel die vast zit in de machine.. we hebben huizen nodig daar moet je landbouwgrond voor inleveren.. we hebben de high tech bedrijven nodig voor de economie.. daarvoor moeten de boeren iets voor inleveren.. wanneer beginnen de boeren aan anderen denken dan hunzelf?
@hetedeleambacht6608
@hetedeleambacht6608 7 ай бұрын
er moet eens, ter verduidelijking, een permanent onderscheid gemaakt worden tussen de boeren en de agro industrie
@boterham6474
@boterham6474 7 ай бұрын
fijn dat je eindelijk eerlijk bent. Boeren moeten optyfen want te weinig ruimte volgens progressief nl. Boeren ook weg want we moeten vluchtelingen opvangen? Boeren ook weg want we moeten weilanden vol gooien met zonnepanelen? En je bent OPRECHT verbaasd dat niet alleen boeren dat niet willen, maar afgezien van een paar mongolen in de randstad (arjen included) de rest van het land dit niet wilt? Echt je moet echt een tumor in je kop hebben om zo te denken. We hebben te weinig ruimte in NL. Niet de schuld van Links immigratie beleid die al jaren HONDERDUIZENDEN MENSEN binnen laat, niet de schuld van dystopisch rechts cronyisme beleid waar bedrijven voor een dubbeltje hun smerige datacenters hier neer mogen zetten die al het water op slokken. Nee, volgens verwend kutkind zonderzon is het de schuld van mensen die hier geboren zijn en van vader op zoon hun bedrijf overgenomen hebben. Dat zijn ineens de gezwellen van de samenleving. Nogmaals bedankt voor je eerlijkheid, hebben we het weer duidelijk voor volgende verkiezingen. Weten we wat voor een egoistische zwijnen julie zijn.
@tom117323
@tom117323 7 ай бұрын
@@hetedeleambacht6608 maar de boeren voeren wel de agenda van de agro-industrie...
@AeroWB
@AeroWB 7 ай бұрын
Al die mensen moeten ook eten. Meer mensen en minder boeren betekend dat we meer voedsel moeten importeren. Niet dat ik wil beweren dat we alles van de boeren moeten goedvinden maar het verbaasd me waarom zoveel mensen zo'n hekel aan boeren hebben. Die denken blijkbaar dat alles in fabrieken gemaakt wordt ofzo.
@nickvanherk9553
@nickvanherk9553 7 ай бұрын
​@@yashchirka4060 zwaai jou graag uit als het je niet bevalt 👋
@billenboef
@billenboef 7 ай бұрын
Ah, daar is dat zebrahondje voor
@nai8374
@nai8374 7 ай бұрын
Wat een fantastische uitspraak: 'Soms zijn dingen een beetje oneerlijk en tóch in het algemeen belang' 😍
@ItsyaboyJayjay
@ItsyaboyJayjay 2 ай бұрын
Lekker communistisch
@Richard-bq3ni
@Richard-bq3ni 7 ай бұрын
En de de expats gaan ook naar de supermarkt, de bakker, de slager, gaan uit eten, kopen vanalles etc. Ze dragen dus bij aan de lokale economie. En ze houden de high tech industrie mede in stand samen met de vele toeleveranciers waar mensen ook een baan hebben. Maar de (tijdelijke, dat niet te vergeten) belasting korting moet eraf want het is "oneerlijk". Ik had Omzigt wel hoger ingeschat.
@erikzonneveld1714
@erikzonneveld1714 7 ай бұрын
Mensen, vooral expats, kopen vrijwel alles bij de supermarkt en wonen vrijwel uitsluitend in gemobiliseerde woningen. Ja, ze gaan wel eens uit eten, maar de bijdrage een lokale ondernemers is te verwaarlozen. De tijdelijke belastingvoordelen is inderdaad oneerlijk. Hoe leg je aan de universiteit professoren uit dat de buitenlandse docenten in de binnenstad kunnen wonen en de Nederlandse docenten niet, simpelweg omdat ze grof meer belasting moeten betalen?
@MxCrstphr
@MxCrstphr 7 ай бұрын
Zo dat zeg je goed, misschien datie daarom heeft gepleit voor n zakenkabinet, want zelf heeft ie nog niet overal kijk op blijkt maar weer
@RvEijndhoven
@RvEijndhoven 7 ай бұрын
En arbeidsexpats hebben veel van de voordelen van geboren of ingeburgerde Nederlanders niet kwa dingen als ziektekostensubside en dergelijke. Die belastingkorting was er juist op berekend dat expats die hier wonen aan het einde van de rit ongeveer dezelfde koopkracht overhouden als alle andere mensen die hier wonen.
@Fluxquark
@Fluxquark 7 ай бұрын
​@@RvEijndhovenWat je zegt is totale onzin want mensen met de salarissen waar de expatregeling voor geldt krijgen geen toeslagen. De enige extra kosten die expats hebben zijn: Verhuiskosten (eenmalig, niet extreem hoog tenzij je gek bent en al je meubels van Australië hier naar toe mee wil nemen) en Nederlandse les (de meeste expats leren geen Nederlands). De expatregeling is enorm oneerlijk, expats krijgen minstens 10.000 euro per jaar meer dan Nederlanders voor hetzelfde werk, of, bedrijven worden gesubsidieerd om mensen minder te betalen.
@RvEijndhoven
@RvEijndhoven 7 ай бұрын
@@Fluxquark Ik denk dat je je behoorlijk vergist over waar het Rijk allemaal voor betaalt voor de gemiddelde burger. Even wat context (misschien meer dan wijselijk om het internet op te gooien, maar goed, ik vind dit belangrijk): Ik woon niet bijster ver weg van Veldhoven en omdat ik vanwege autisme moeite heb met spontaant sociaal contacten vormen heb ik mijn heil maar gezocht op Meetup, wat hier in de regio voornamelijk gebruikt wordt door expats die ook wel eens iets willen doen met mensen anders dan hun direkte collegas maar hier verder niemand kennen. Dus ik ga veel met expats om, is het punt. En je bagataliseert wel enorm wat er aan kosten komt kijken bij hierheen verhuizen en hier wonen als arbeidsmigrant zonder burgerstatus, zeker als je van buiten de EU komt. Om maar een simpel voorbeeld te geven: Een inboedelverzekering hebben hier in Nederland is voor een expat minstens drie keer zo duur als voor een burger. Een ziektekostenverzekering is ook aanzienlijk duurder, want het Rijk wil alle burgers verzekerd hebben dus verzekeraars krijgen subsidie om jouw ziektenkosten lager te houden, maar voor expats geldt dat niet, dus die betalen het hele bedrag zelf. Je valt als expat ook niet onder de WAO of de WW, dus daar betaal je geen belasting voor (da's onderdeel van die 'geen belasting over de eerste 30% van het loon'), maar als je dus (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt of door herstructurering je baan kwijtraakt en hier blijft wonen terwijl je op zoek bent naar iets anders, zijn al je kosten voor jezelf. Wat nog tergender is als je bedenkt dat veel van de expats die hier werken uit landen komen die geen equivalent hebben van de WAO en WW, dus ze betalen nog steeds alles zelf, zelfs als ze terug naar eigen land gaan. En daar komt nog eens bij dat die 'eerste 30%' waar expats geen belasting over betalen ook het deel van het loon is wat sowieso voor burgers ook al het minst belast wordt. En met de overige 70% waar ze wel gewoon belasting over betalen financiëren ze wel o.a. al die toeslagen mee waar ze zelf geen recht op hebben. Als we expats over de volle 100% van hun inkomen belasten zonder dat ze _alle_ voordelen hebben van de dingen waar die belasting voor betaalt, dat zou pas echt oneerlijk zijn.
@Tdshger
@Tdshger 7 ай бұрын
Hoe kun je binnen een half jaar Mark Rutte missen
@RCcuser02
@RCcuser02 7 ай бұрын
Maar echt
@User-ik2kc
@User-ik2kc 7 ай бұрын
Kan niet, die verkankert het nog harder 😂
@Tdshger
@Tdshger 7 ай бұрын
@@User-ik2kc als door deze vier de economie helemaal naar de kloten is dan piep je wel anders.
@jaspermooren5883
@jaspermooren5883 7 ай бұрын
Ja, ik ben geen fan van Mark Rutte, maar ik had hem liever gehad als VVD leider dan wat Yesilgoz gedaan heeft het afgelopen jaar.
@AlbertAlbertB.
@AlbertAlbertB. 7 ай бұрын
bleek toch niet zo slecht te zijn hè makker, dat zeiden wij al jaren.
@DrengrByHeart
@DrengrByHeart 7 ай бұрын
Het antwoord is simpel. Een grondige financiele analyse is hier vereist die de opbrengsten van de twee opties met elkaar vergelijkt. Natuurlijk is hier speculatie en kan je zien wat er beter is en hoeveel marge er is als ze deze expatregeling willen versoepelen. Indien veel marge, kan je versoepelen, indien weinig, geen of negatieve marge, ja dan doe je het niet. Dit is echt niet zo moeilijk mensen, wees aub geen impulsieve idioot die voor zoiets stemt zonder na te denken...
@MrVitoriooo
@MrVitoriooo 7 ай бұрын
Leuk stage project voor een buitenlandse student !
@bramvanduijn8086
@bramvanduijn8086 7 ай бұрын
Twee opties? Er zijn er altijd meer.
@MinkieWinky
@MinkieWinky 7 ай бұрын
​@@olenabutriy2403 Denemarken heeft zeer zeker wel een dergelijke regeling. Liefs, een Nederlandse expat in Denemarken.
@FRXable
@FRXable 7 ай бұрын
Om van der Plas te citeren: "Ja, maar dan weet je hoeveel het kost!"
@stylis666
@stylis666 7 ай бұрын
@@bramvanduijn8086Het is inderdaad wat kort door de bocht, maar duidelijk is wel dat het tegengestelde doen misschien niet zo handig is als je een economie wilt waar Nederlanders en voornamelijk boeren het makkelijk hebben, die we zo hard nodig hebben dat toen ze gingen staken de schappen nog steeds gevuld waren tot ze distributiecentra gingen blokkeren. Blijkbaar zijn we beter af als we op een paar weilanden universiteiten en woningen voor migranten gaan bouwen, en een thorium kerncentrale, het liefst tien jaar geleden al. Om maar een paar opties te noemen.
@captainzork6109
@captainzork6109 7 ай бұрын
Soms is geld ook gewoon belangrijk. Doen veel mensen lelijk over, maar welvarendheid maakt zeker wel gelukkig. Ik bedoel, niet geld, maar wat je er als land allemaal voor leuks voor kan krijgen, natuurlijk
@ct0332
@ct0332 7 ай бұрын
Uit welke onderzoeken blijkt dat? Volgens mij hebben de ‘rijkere’ landen de hoogste depressie cijfers en hoogste zelfmoordcijfers. Ik durf zelfs te stellen dat het eerder andersom is. De sociale prestatiedruk in kapitalistische westerse landen is gigantisch. Kijk, ik zou meer geld ook niet weigeren, maar dat is simpelweg omdat ons kapitalistische systeem zo werkt dat je leven comfortabeler wordt als je meer te besteden hebt. Maar dat staat compleet los van geluk van het individu. Een zelfvoorzienende stam in het amazone woud ervaart minder sociale druk, is niet afhankelijk van geld en is daardoor mogelijk gelukkiger. Het is maar net in welk systeem je leeft en waar je in dat systeem afhankelijk van bent.
@gijskramer1702
@gijskramer1702 7 ай бұрын
Toch mooi dat al onze problemen komen door een structureel tekort aan HUIZEN! Als we die nou een gaan bouwen. Zonder smoesjes en zeiken elk dorp een straatje erbij!
@Oscar17
@Oscar17 7 ай бұрын
Ma. Ma ma maar de boeren... Die hebben die grond nodig. En de intensieve veeteelt... Die MOETEN we hebben... En ja dat stoot nou eenmaal stikstof uit en dan kun je dat niet meer bij iets anders doen.
@ravenheer
@ravenheer 7 ай бұрын
We hebben flatwoningen nodig net als in Turkije. Heel veel flats. Er bestaan flats met 500 huizen erin, vooral in Den Haag. We hebben meer van zulke gevallen nodig.
@foeke8740
@foeke8740 7 ай бұрын
​@@ravenheerDat kan. Dat hebben we in de jaren 70 geprobeerd. Ga nu eens kijken hoe het daar is. 13% van het land is woon en industrie gebied inclusief wegen en dergelijke. 54% is landbouwgrond. Een klein beetje landbouwgrond minder en we hebben plek voor nog een miljoen huizen. Mijn voorstel is, dat elke boer 10% van zijn land mag verkopen aan mensen die daadwerkelijk op dat land willen wonen. De staat is niet in staat dit te begeleiden zonder dat er mega winsten gaan naar bevriende project ontwikkelaars. Een beetje net als hier in Duitsland. Een huis verkopen mag, maar als het er op lijkt dat je het huis gekocht hebt met het idee te gaan cashen, dan mag je de volle mep inkomstenbelasting betalen (oa. Moet je minstens 10 jaar in een huis blijven wonen).
@EntropicEcho
@EntropicEcho 7 ай бұрын
Moeten we eerst de jankboeren van hun land trappen. Zo hop, de oceaan in, wat een rust en vooruitgang zal dat geven!
@Gelaen046
@Gelaen046 7 ай бұрын
@@foeke8740 Ik heb een stuk agrarisch land waar ik al jaren geen huis op mag bouwen van de regering.. of is dat ook weer de schuld van de boeren ;) Als de boeren woonpercelen van hun landbouwgrond mogen maken, is het woningprobleem morgen opgelost..
@goozerboozer8543
@goozerboozer8543 7 ай бұрын
Ik denk dat iedereen voorstanders is om er veel aan te doen om die bedrijven hier te laten blijven, maar die expat regeling is zo fout. Huizen in bepaalde steden kunnen alleen nog betaald worden door expats (en die kosten worden dus gedragen door de rest van Nederland). Laten we op andere manieren Nederland aantrekkelijk houden. Goede infrastructuur, goed onderwijs, goede huisvesting en goede zorg. Daarnaast is het prima als de overheid helpt met strategische subsidies, maar die expat regeling op individueel niveau moet gewoon weg, aangezien het onder discriminatie valt. Daarnaast is het als overheid ook goed om te kijken hoe we hoogopgeleide Nederlanders in Nederland houden en hoe we meer Nederlandse hoogopgeleiden krijgen (onderwijs en prima als dat engelstalig onderwijs).
@TheSegert
@TheSegert 7 ай бұрын
Dit dus. Mijn probleem wat ik heb. Ohh het word veel duurder voor die multimiljarden bedrijven. Want dan moeten ze hun werknemers ietje meer betalen. Wat gewoon onzin is. 1 dat kunnen ze goed betalen. 2 ze gaan er echt niet onder uit als ze paar procent extra loon moeten betalen. Kunnen ze goed missen met hun miljarden winst. Maar dat mag niet want er moet altijd meer winst gemaakt worden. Ten kosten van ons dus. De armere nederlander die 2 stuivers bij elkaar moet schrapen.
@parafraceren
@parafraceren 7 ай бұрын
Te kortzichtig. De expatregeling is het probleem niet, die geldt ook alleen voor de eerste paar jaar. Dat betaalt zich hartstikke dik terug. Klagen over discriminatie is natuurlijk absurd in dat opzicht. Het zijn niet de expats, maar de door kabinetten Rutte aangetrokken buitenlandse investeerders, waaronder de miljarden euro’s tellende zwarte economie van de drugscriminaliteit, die de huizenprijzen hebben overspoeld en de prijzen omhoog hebben gegooid. En dat is allemaal zo comfortabel vanwege ons complete gebrek aan belastingheffing op huurinkomsten of vermogen. Daar komt nog bij dat als je iets aan miljardenwinsten bij bedrijven wil doen, je gewoon fatsoenlijke winstbelasting moet invoeren. Dan hoef je dat niet bij individuele werknemers weg te halen.
@mathijsbeaujean8378
@mathijsbeaujean8378 7 ай бұрын
Die huizen worden niet te duur door buitenlanders, maar door te weinig huizen.
@elliotobreen6423
@elliotobreen6423 7 ай бұрын
Het is niet een kwestie van of die bedrijven dat kunnen betalen, het gaat erom dat er andere landen zijn waar ze daar niet aan hoeven te voldoen. Als bij ASML 50% International is dan is het een simpele rekensom hoeveel je aan personeelskosten bespaard in een Ierland bijvoorbeeld. De hele wet mist gewoon nuance. Hij is er met een reden en ik vind de tech-argi vergelijking tekenend voor dit kabinet..@@TheSegert
@roeldevries5411
@roeldevries5411 7 ай бұрын
Huisvesting is uiteindelijk het echte pijnpunt. Iedereen noemt dat als eerste. De expatregeling afschaffen, immigratie afremmen het is allemaal pleisters plakken. Nederland bouwt sinds 2009 structureel te weinig woningen. Dat is de reden dat die expatregeling en immigratie überhaupt de verkiezingen en nu de formatie zo kunnen domineren.
@StefanBoogert
@StefanBoogert 7 ай бұрын
Had toch wel een voordeel Rutte aan het stuur de afgelopen jaren hij was de persoon die het vestigingsklimaat zo sterk maakte en alle bedrijven hier heen wist te brengen om onze economie uitzonderlijk sterk te maken. Maar veel plezier met jullie nieuwe one issue kabinet dat alleen aan immigranten denkt en doet alsof er niks anders aan de hand is
@gamebuster800
@gamebuster800 7 ай бұрын
Vestigingsklimaat is leuk maar je kan niet ontkennen dat er serieuze issues zijn in onderwijs, woning-aanbod en "bestaandzekerheid" voor de onderste lagen. Ik verwacht overigens niet dat het aankomende kabinet deze problemen gaat oplossen.
@danilonden3782
@danilonden3782 7 ай бұрын
Die issues hebben alleen amper wat met immigranten te maken. Het is heel makkelijk voor politici om daar de schuld te leggen, zelfde als bijvoorbeeld de EU vaak nu een zondebok is voot bepaalde zaken. ​@gamebuster800
@gamebuster800
@gamebuster800 7 ай бұрын
@@danilonden3782 Zeker mee eens. We hebben geen migratie probleem, we hebben een prioriteiten probleem.
@RvEijndhoven
@RvEijndhoven 7 ай бұрын
@@danilonden3782 Wat grappig is aan dat de EU veelal zondebok is voor bepaalde dingen is dat het vaak gaat om afspraken die gemaakt zijn in de Europese Raad (dus niet het Europarlement) en daarin zitten dus gewoon de premiers van de EU-lidstaten. En dan gaan die premiers en hun partijen vervolgens als die afspraken onpopulair zijn (maar wel noodzakelijk, daarom zijn ze gemaakt) hard roepen 'Tja, ik kan er niks aan doen, het moet van de EU'.
@MonsieurChapeau
@MonsieurChapeau 7 ай бұрын
@@gamebuster800Eindelijk hoor ik zinvolle dingen! NL got 99 problems but migranten ain’t one! 🙈
@robin7379
@robin7379 7 ай бұрын
Ironisch dat een paar weken geleden de hubfunctie van Schiphol nog in twijfel werd getrokken (welke een bewezen positief effect heeft op ons vestigingsklimaat) en dat dit programma zich nu toch zorgen maakt over politieke beslissingen die ons vestigingsklimaat aantasten.
@Kisarez
@Kisarez 7 ай бұрын
Is niet bewezen, Schiphol is een transit vliegveld.
@robin7379
@robin7379 7 ай бұрын
@@Kisarez door een hub te zijn kan je veel bestemmingen aanbieden in een land met weinig inwoners. Het aanbieden van veel bestemmingen is vervolgens interessant voor het vestigingsklimaat; het is namelijk goede infrastructuur. Goede infrastructuur wordt in dit filmpje vervolgens weer omschreven als positief voor een goed vestigingsklimaat.
@infj4w511
@infj4w511 7 ай бұрын
Het zijn allemaal afwegingen. Veel dingen die het vestigingsklimaat en de economie stimuleren, belasten ook het klimaat en ze eisen "oneerlijke" economische voordelen, dus het is steeds afwegen wat belagrijker is
@robin7379
@robin7379 7 ай бұрын
Wie zijn "ze" en welke oneerlijke financiële voordelen worden er geëist? ​@@infj4w511
@willzyxOfficial
@willzyxOfficial 7 ай бұрын
Dat was ook echt de grootste flater die dit programma ooit gemaakt heeft. En sloot totaal niet aan bij hun andere verhalen/punten, zoals dus vandaag. Arjen/deze show lijkt een blinde haat voor vliegtuigen te hebben, waarbij het ontbreekt aan de nuchtere blik die hij op andere punten wel toont.
@FireStormHR
@FireStormHR 7 ай бұрын
En zoals altijd zijn de plannen te drastisch, van 100% naar 0%. Basisbeurs? In één keer weg. CV-ketel? Weg. Expatvoordelen? Weg. Ze zouden eerst een wet van 15% meer/minder moeten testen. Van 30 expat voordeel naar 25 bijvoorbeeld, en dan na drie jaar evalueren of we naar 20 kunnen.
@catnium
@catnium 7 ай бұрын
cv ketel ? what ? what I miss ?!?!
@ralfb4411
@ralfb4411 7 ай бұрын
​@@catniumvanaf 2026 alleen cv-ketel in combinatie met een (hybride) warmtepomp
@thegamesforreal1673
@thegamesforreal1673 7 ай бұрын
Maar daarvoor moet je op lange termijn kunnen denken, en de verkiezingscyclus is maar 4 jaar! Dan kunnen de partijen niet pronken met wat ze in die 4 jaar allemaal gedaan hebben!
@antonvink
@antonvink 7 ай бұрын
Als je je nou een beetje verdiept had in wat de motie daadwerkelijk voorstelt had je dit niet geschreven. Omtzigt stelt het volgende voor: “Hij wil dat deze expats, vanaf 1 januari 2024 nog maar hooguit twintig maanden recht hebben op de 30-procentregeling. In de 20 maanden daarna geldt wat hem betreft een 20-procentregeling en in de twintig resterende maanden een 10-procentregeling.” Klinkt dat zo onredelijk?
@roeldevries5411
@roeldevries5411 7 ай бұрын
@@thegamesforreal1673 Dit. Het is af en toe te frustrerend om naar te kijken.
@alistair676
@alistair676 7 ай бұрын
Die 30% regel voor expats is ook vrij belachelijk in de huidige vorm. Het is bedoeld als steuntje, maar komt vooral terecht bij mensen die bijvoorbeeld 5 ton per jaar of meer verdienen (en ook krijgen! ;) ) En helemaal als het dan door bedrijven wordt gebruikt om zelf minder te hoeven betalen... Meeste mensen die ik ken die hier onder vallen vinden het zelf ook belachelijk (maar klagen niet uiteraard). Het zou goed zijn om die 30% bijvoorbeeld te cappen op max 30k eur.
@alistair676
@alistair676 7 ай бұрын
Als voorbeeld, stel je verdient een miljoen per jaar. Nou weet ik, ver van hun bed show voor veel mensen hier, en vele zullen ook hoofdschuddend zeggen "dat verdient niemand toch!" maar bij dit soort top-functies is dat orde van de dag, zeker voor de hoogopgeleide expats. De nederlander en de expat hebben exact dezelfde functie, opleiding, performance. De nederlander betaalt dan 500k belasting en houdt 500k netto over. De expat komt grofweg bij benadering op 300k belasting en houdt 700k netto over. Waarom verdient de expat VEERTIG PROCENT meer netto dan de ander? Puur omdat "jij een nederlander bent en de ander een buitenlander". Nou, lekker. En voor de relocatiesteun: moet dat echt 200k eur per jaar zijn? Heb je elk jaar een nieuw huis nodig?
@stylis666
@stylis666 7 ай бұрын
Dat is een mooi voorbeeld. Dat kan aardig wat belastinggeld schelen en is het nog steeds aantrekkelijk voor bedrijven en migranten. Overigens, die regeling is tijdelijk, dus hoeveel het nou eigenlijk scheelt en of er überhaupt iets veranderd zou moeten worden is ook maar de vraag, maar ik kan me tegelijk ook voorstellen dat bedrijven dan opzettelijk mensen eruit knikkeren voor wie de regeling stopt om mensen aan te nemen zonder ervaring bij dat bedrijf voor wie de regeling nog wel geldt. Ik weet niet of dat ook gebeurt, maar in dat geval zouden ze met een cap en het opheffen van een tijdslimiet ook dat probleem op kunnen lossen.
@alistair676
@alistair676 7 ай бұрын
@@stylis666 ja het is allemaal niet zo makkelijk inderdaad. Overigens geldt de regel ook niet als je hier gestudeerd hebt als exchange student bijvoorbeeld. Dat haalt het filmpje ook een beetje doorelkaar. Plus ze zijn het al aan het afbouwen, ook hiervoor al.
@notoriouspomegranate5612
@notoriouspomegranate5612 7 ай бұрын
Mwa, als je zoveel inkomen hebt moet je al snel 50% belasting betalen over het percentage die je wel moet betalen. We hebben het alsnog over grove bedragen die daar de belastingdienst verdwijnen. Sterker nog, volgens mij moet je juist veel meer dan 30k verdienen om überhaupt ervan gebruik te mogen maken. Want als hun inkomen laag is, hebben we ook niet zoveel aan die expats.
@RoeldeB
@RoeldeB 7 ай бұрын
​@@alistair676Ze krijgen die vergoeding over een bedrag van maximaal € 233.000 per jaar. Je betaald alleen 50% over de bovenste schijf dus je berekening klopt op meerdere manieren niet.
@rodekker
@rodekker 7 ай бұрын
👏 mooi inzicht. Hopelijk gaan stemmers eerst eens alle voor en nadelen doorspitten voordat ze alleen maar voor enkel hun eigen danwel mediabelangen kiezen.
@emma1256_
@emma1256_ 7 ай бұрын
Als je tegenwoordig een huis wil kopen als Nederlander kom je er bijna niet meer tussen. Als je een gaat huis gaat bekijken zijn er van de 20 mensen die bezichtigen 15 expats en 5 Nederlanders. Meestal kopen dan de expats de huizen omdat die veel meer kunnen bieden dan de nederlanders immers hebben ze een veel gunstigere regeling waardoor ze veel meer geld kunnen besteden. Dit geld ook voor huurwoningen. De expats wonen op de beste plekjes omdat ze meer huur kunnen betalen. Wat moeten Nederlanders dan doen, expats worden in eigen land? Als ze een Tesla hebben en een Nederlander niet is dat niet erg, want daar is geen tekort aan en dus worden de prijzen ook niet bepaald door wat de expat kan betalen. Dus wat te doen?
@willzyxOfficial
@willzyxOfficial 7 ай бұрын
En wat veranderd er als we die expats wegsturen? Bedrijven als ASML vertrekken, omdat ze hier niet de juiste mensen kunnen vinden, met als gevolg een verlies van heel veel banen, verlies van een bedrijf dat enorm veel geld verdient, verlies van concurrentiepositie, etc. Vervolgens gaat de economie omlaag, dus jouw salaris ook, en kun je je dat huis nog steeds niet veroorloven. Net zoals het Groeifonds in deze video, hebben expats een netto-positief effect. Elke euro die je erin steekt, komt er vermenigvuldigd uit. Rijke mensen wegsturen maakt jou niet rijker of je leven beter, het maakt het land armer.
@markuserikssen
@markuserikssen 7 ай бұрын
Met belastingvoordeel voor mensen van buitenaf creëer je een oneerlijk speelveld. Die mensen hebben dan flink meer te besteden dan eigen inwoners. Daarmee worden huizen nog duurder en steeds minder bereikbaar voor eigen inwoners. Ja, we hebben expats nodig, maar dit zijn wel buitenproportionele voordelen. Maar ja, wat is dan wel een goede oplossing?
@SixdaysNL
@SixdaysNL 7 ай бұрын
@deavondshowmetarjenlubach Wellicht ook even terugkomen op het KLM en Schipholbashen van een paar afleveringen terug dan, als het vestigingsklimaat zo belangrijk is. Zoals mevrouw op 3:00 zegt, Nederland is met de hele wereld verbonden. Wel zo handig voor die internationale bedrijven die we graag willen hebben.
@anoniem012
@anoniem012 7 ай бұрын
Prc
@Tilo678
@Tilo678 7 ай бұрын
Heb je de aflevering over het Schiphol bashen wel gekeken? Dat mensen hier alleen overstappen doet niks voor ons vestigingsklimaat hoor. Dat was juist het hele punt van die aflevering: Nederland heeft helemaal niks aan die overstappers, alleen maar overlast en vervuiling en de enige die eraan verdient is KLM
@DiederikCA
@DiederikCA 7 ай бұрын
Ja behalve dat KLM en schiphol daadwerkelijk zielig weinig toevoegen aan de economie. Schiphol en KLM werken als hub&spoke model. Bijna 50% van de passagiers komen enkel voor een overstap. Zij betalen dus enkel het landingsgeld, wat op schiphol bijzonder weinig is. Het is een low quality dienst, voor een low quality prijs, en de belangrijkste werknemers zijn de onderbetaalde bagagehandlers. Je kan schiphol prima halveren zonder noemenswaardige impact op de Nederlandse economie. Als een bedrijf zoals ASML weggaat, dan kost dat de nederlandse economie miljarden per jaar. Hetzelfde geldt voor diverse andere tech en engineering bedrijven
@SixdaysNL
@SixdaysNL 7 ай бұрын
@@DiederikCAIk heb de aflevering gezien ja. Definieer 'toegevoegde waarde' voor de economie. In simpele euro's voegt Schiphol misschien weinig toe, maar voor het vestigingsklimaat (en dus de economie) is Schiphol wél heel belangrijk. Wat blijkbaar niet begrepen wordt is dat het 'hub en spoke' model essentieel is voor het hebben van al die directe verbindingen. Schiphol halveren zonder noemenswaardige impact op de NL economie is dus complete onzin. Zodra KLM en andere aanbieders hun vliegtuigen niet gevuld krijgen met overstappers houdt het op met de meerderheid aan internationale vluchten. En dat is dus enorm balen voor bedrijven als ASML die hun werknemers van over de hele wereld aantrekken. Als wij Schiphol halveren is het voor dat soort bedrijven aantrekkelijker om naar Frankfurt of Parijs te verhuizen die wél directe verbindingen bieden.
@DiederikCA
@DiederikCA 7 ай бұрын
@SixdaysNL denk je oprecht dat het hebben van directe verbindingen met relatief obscure bestemmingen invloed heeft op het vestigingsklimaat? Give me a break! Overigens zal Schiphol nog steeds prima verbindingen hebben naar NY, Dubai, Singapore, Shanghai
@TheTryingDutchman
@TheTryingDutchman 7 ай бұрын
Eindelijk weer een goede aflevering.
@sjoerd1487
@sjoerd1487 7 ай бұрын
De nanostring is geen string!!😂
@stylis666
@stylis666 7 ай бұрын
Fukking knickerbockers! 🤣 En dat weet ik omdat mijn moeder dat van haar oma kent 🤣
@CeesKist
@CeesKist 7 ай бұрын
Het probleem met de expat regeling is dat wij niet, zoals in bij v. de Verenigde Staten, eerst 6 maanden op de eigen arbeidsmarkt moeten proberen te werven voor je een "Kennis"-migrant mag aannemen. Deze kennismigranten komen via recruiters binnen die over het algemeen de personen niet of nauwelijks kennen en voor wie ze handelswaar zijn. En helaas hebben ze niet altijd het geblokte garen uitgevonden en ligt de focus meer op Migratie dan op Kennis omdat Nederland een aantrekkelijk land is en als bonus is er dan ook nog de 30% regeling die naast geld ook nog andere aantrekkelijke dingen heeft. Er vindt dus een soort mensenhandel plaats bij bedrijven die mensen nodig hebben voor banen die soms niet eens door Nederlanders gedaan mogen worden omdat de arbeidsomstandigheden onacceptabel zijn. Deze migranten accepteren deze omstandigheden omdat de bonus van hier wonen een behoorlijk aantrekkelijke is en klagen over de omstandigheden uitzetting tot gevolg kan hebben. Bijna een modern soort slavernij. Hetzelfde gebeurd in Amerika overigens, maar daar zit dan in ieder geval nog 1 safeguard tussen. En als we gaan kijken naar de omzet van die bedrijven moeten we toch vooral ook kijken naar de totale belastingafdracht van deze bedrijven die over het algemeen niet evenredig hoog is.
@Loui_beats
@Loui_beats 7 ай бұрын
Goeie video !
@lauradewilde2108
@lauradewilde2108 7 ай бұрын
Ik ga stuk bedank Arjan😂😂😂 iedereen en zijn moeder😂😂😂
@Doemaareennaam
@Doemaareennaam 7 ай бұрын
Ik mis de impact die de expat regeling heeft op de nederlandse hoog opgeleiden. Het drukt namelijk de lonen. Een expat kan dankzij de expat regeling in NL vergelijkbaar verdienen als in andere landen. Een nederlander verdiend potentieel beter in het buitenland. Maar bijv. De VS waar veel techbanen zijn hebben juist beperkingen waardoor het moeilijker en juist duurder is voor een bedrijf een expat aan te nemen dan een amerikaan. ASML moet gewoon weer marktconform gaan betalen dan houden de expats hetzelfde loon en gaan de NLers er op vooruit. Als we persee grote bedrijven willen subsidieren (wat discutabel is) moet daar een regeling voor bedacht worden die niet NLers benadeeld.
@MNDriveIn
@MNDriveIn 7 ай бұрын
De Nederlanders verdienen alsnog goed bij asml, je kan deze mensen wel meer betalen maar dan heb je alsnog expats nodig. In NL zijn er simpelweg te weinig mensen die voor de techniek kiezen terwijl het een hoge baangarantie en goed salaris biedt. Als je vervolgens kijkt naar de inkomsten die NL haalt uit dit soort bedrijven dan lijkt het me logisch dat heel Nederland daar beter van wordt.
@notoriouspomegranate5612
@notoriouspomegranate5612 7 ай бұрын
Sure maar laten we niet doen alsof de tech industrie in de VS niet ook extreme subsidies en liefdadigheidsacties krijgt van de overheid. Daarnaast zijn er in de VS veel meer mensen, dus ook meer mensen die dat werk kunnen doen. En alsnog halen ze trouwens heel veel mensen van het buitenland naar de VS om daar te werken. In ons kleine Nederland hebben we gewoon niet genoeg mensen om deze banen te doen. En er is niks mis met expats hierheen halen, ze dragen gewoon bij aan de economie en de maatschappij.
@Gympie5
@Gympie5 7 ай бұрын
Wat Youp van 't Hek ooit tijdens een Nieuwjaars conference zei: "We zijn met teveel en willen veel te veel". We zijn afhankelijk geworden van arbeidsmigranten en vroeg of laat gaat het flink mis en daar is geen ontkomen aan.
@kipkebab
@kipkebab 7 ай бұрын
Vetrek is gwm belasting ontwijken
@stylis666
@stylis666 7 ай бұрын
HAHAHAHAHAHAHAH 🤣 Is het nou alweer vrijdag middag? Jij zit wel heel vroeg aan het bier zeg.
@Onbekendbekend1
@Onbekendbekend1 7 ай бұрын
“Iedereen en zijn moeder wollah voorzitter” 😂😂😂😂
@Casartelli
@Casartelli 7 ай бұрын
Ik denk dat het probleem niet zozeer buitenlandse studenten in het algemeen zijn. Maar we hebben 130.000 studenten in Nederland en de overgrote meerderheid vertrekt, nadat wij de opleiding voor ze hebben betaald terug naar hun eigen land.
@invinity1990
@invinity1990 7 ай бұрын
Hoe is dit belasting voordeel voor expats dan geregeld in landen om ons heen waardoor het aantrekkelijker zou zijn voor grote bedrijven?
@nienke7713
@nienke7713 7 ай бұрын
Lijkt me logischer om dan specifieke voordelen voor die industrie te doen ongeacht of de werknemers expats zijn of niet, voor die bedrijven gaat het er gewoon om dat ze geschikte mensen aan kunnen trekken, daar maakt het niet uit of die Nederlands of expat zijn. Met de huidige regeling trek je ook minder nuttige expats aan, terwijl je Nederlanders niet de impuls geeft om zich binnen die industrie te vestigen, en maak je het bovendien zo dat het voor die bedrijven aantrekkelijker wordt om expats te zoeken dan Nexerlanders. Maak je een regeling specifiek voor inkomens in de tech industrie, dan gaan meer Nederlanders die kant op en wordt nog steeds het vestigingsklimaat goed gedaan, maar trek je specifieker degenen aan die je wilt hebben en moedig je ook Nederlanders aan om die kant op te gaan, terwijl er geen impuls voor de industrie is om zich specifiek op expats te focussen.
@bramvanduijn8086
@bramvanduijn8086 7 ай бұрын
De huidige regeling is ook specifiek voor hoogbetaalde experts. En hij is tijdelijk. Deze regeling heeft zoveel meer voordelen voor Nederland, Nederlanders, de bedrijven, en de expats dan de andere voordelen die we aan bedrijven gunnen. We kunnen ze better deze voordelen laten houden en ze eindelijk eens inkomstenbelasting laten betalen.
@jandospace
@jandospace 7 ай бұрын
het drukt nogal op regio's en taal en cultuur en sociale samenhang zijn zeker wel een groot ding
@arcadianfox8127
@arcadianfox8127 7 ай бұрын
Expats kunnen hier prima werken. De lonen liggen al hoger dan veel andere landen, zeker in alleen Europa. 30% loon belastingvrij is niet eerlijk voor mensen in Nederland die elke dag opstaan om de maatschappij een beetje beter te maken.
@Djellowman
@Djellowman 7 ай бұрын
Helemaal mee eens
@definitlynotbenlente7671
@definitlynotbenlente7671 2 ай бұрын
Expats krijgen geen subsidies of toeslagen de 30% is om dat recht te trekken verder zijn er genoeg nexerlanders die geen fuck bijdragen aan de samenleving en het zijn niet alleen de grote boze buitenlanders
@oleander1705
@oleander1705 7 ай бұрын
Ik ken redelijk wat kennismigranten. Geen van hen is naar NL gekomen vanwege de 30% regel. Als je weg wilt uit je thuisland (Zuid-Afrika, India) dan zijn daar meer ernstige redenen voor. Veiligheid, elektriciteit, weg van de corruptie.. De 30% regel is een leuke extra, maar zeker geen doorslaggevende reden om naar Nederland te komen.
@joelvandelden5385
@joelvandelden5385 7 ай бұрын
Waar Arjen volledig aan voorbijgaat is dat het soms lijkt alsof de overheid meer wil doen voor expats dan voor haar eigen bevolking. De eigen bevolking draagt de vele nadelen van de voordelen die expats ontvangen. Dat is het probleem en niet de jaloezie omtrent een bakfiets.
@nicoll2106
@nicoll2106 7 ай бұрын
IK JAT DIE BAKFIETS
@Br0do__NL
@Br0do__NL 7 ай бұрын
Volgens mij is het vrij simpel: gaat jouw komst iets toevoegen aan Nederland? Vooral komen. Gaat jouw komst (vermoedelijk) meer kosten dan opleveren? Niet welkom. We weten allemaal de cijfers van werkloosheid onder bepaalde groepen immigranten - zelfs na 5 tot 10 jaar hebben sommigen nog geen werk. Voegen niets toe, kosten veel. Wegwezen.
@cornelisverhoef9282
@cornelisverhoef9282 7 ай бұрын
Er is nog niet eens een kabinet en ze richten nu al enorme schade aan.
@Ramon-qh7jt
@Ramon-qh7jt 7 ай бұрын
30% is wel heel erg ruim hoor. Daarnaast zorgt dit ook voor oneerlijke concurrentie op bijvoorbeeld de woningmarkt. De regering moet gewoon goede afspraken maken met deze bedrijven. Er zijn meer knoppen waar de politiek aan kan draaien om deze bedrijven tegemoet te komen.
@Masada1911
@Masada1911 7 ай бұрын
Hebben we nu ook al te maken met vestigingsklimaatverandering?
@reuireuiop0
@reuireuiop0 7 ай бұрын
En als het klimaat dan echt drastisch verandertd, verzuipt ook het vestigingsklimaat!
@TheRoadsOf
@TheRoadsOf 7 ай бұрын
Wat buiten beschouwing wordt gelaten is dat Nederlanders moeten concurreren met goedkopere werkers door belasting voordeel. Dus kennis bouw je niet en behoud je niet. Meeste expats blijven 4 tot 8 jaar. Daarna ben je die kennis kwijt.
@MarcoSanders
@MarcoSanders 7 ай бұрын
Onvoorspelbaar overheidsbeleid… Lijkt me niet in de eerste plaats te wijten aan de nu formerende partijen…
@theromanticacademia
@theromanticacademia 7 ай бұрын
Kom je een beetje laat mee Lubach! KLM, Shell en Unilever en vele boeren bedrijven al vertrokken en dat boeide je allemaal niet. Vestigingsklimaat is gesloopt door de huidige coalitie hoor niet de toekomstige! En toen Rutte de dividendbelasting wilde afschaffen was jij door zo tegen. Maar zoals je nu kennelijk wel kan opmerken: soms moet er iets oneerlijks plaatsvinden in het algemeen belang. Shell was gewoon bij ons gebleven inclusief belastinginkomsten en banen als Rutte gewoon zijn plan had doorgevoerd. Maar nee hoor, iedereen was weer tegen en er waren wel weer belangrijkere dingen dan het vestigingsklimaat. En dan durf je de toekomstige coalitie hier nog de schuld van te geven. Wat een domoor die Lubach. Alleen linkse vestigingsklimaatplannen zoals grenzen open vindt hij prima maar als een plan ten behoeve van het vestigingsklimaat naar rechts en dividend ruikt dan super kritisch. Hij is echt zeer hypocriet.
@mats8952
@mats8952 7 ай бұрын
Arjen doelt hier op plannen van de formerende partijen zoals het inperken van de arbeidsmigratie.
@A.Daniel112
@A.Daniel112 7 ай бұрын
Wat dacht je van de extreme regeldruk, die heb je niet in Azië.
@robanvisser8714
@robanvisser8714 7 ай бұрын
@@A.Daniel112ja maar de gemiddelde arbeider wordt ook niet zo goed beloond voor hun werk daar. Je ziet ook dat veel bedrijven die eerst in China zaten nu over gaan naar landen zoals Vietnam of Indonesië omdat de gemiddelde Chinees te welvarend is en hogere lonen eist.
@Gugnar678
@Gugnar678 7 ай бұрын
Rutte was iig pro grote bedrijven, grote bedrijven wisten dat ze op hem konden rekenen. Dat rutte voor jou onvoorspelbaar was, boeit niet, als jij vertrekt iit Nederland boeit niemand dat echt wat.
@Djellowman
@Djellowman 7 ай бұрын
Hmm ik ben het vaak met de Avondshow eens, maar hier slaan ze de plank mis. Die expatregeling moet echt weg of fors omlaag, en Omtzigt heeft juist gehandeld.
@panlomito
@panlomito 7 ай бұрын
Bedrijven zijn al langer bezig met vertrek uit NL, met de formatie heeft het weinig tot niets van doen. Wel met belastingen en energie. Die mevrouw uit Kaapstad kan wellicht vertellen wat het betekent als er tekort aan stroom is. Wat er nu in Zuid-Afrika gebeurt staat NL ook te wachten: stroom op rantsoen... iedereen krijgt wekelijks een beperkt aantal uren stroom omdat er te weinig capaciteit is voor opwekking en transport. Daar kun je geen bedrijf op laten draaien en al helemaal geen energie-intensieve bedrijven (aluminium/staalindustrie, chemische bedrijven, datacenters).
@jancovanderwesthuizen8070
@jancovanderwesthuizen8070 7 ай бұрын
De Nelson Mandela universiteit is niet in Kaapstad
@unowno123
@unowno123 7 ай бұрын
Mensen toen: rutte eindelijk weg! Mensen nu: nee rutte je was geniaal!
@gamebuster800
@gamebuster800 7 ай бұрын
Rutte (en VVD in het algemeen) draaide het land als een bedrijf. Dit heeft voor en nadelen natuurlijk.
@Nick-nf8yd
@Nick-nf8yd 7 ай бұрын
Laat ze maar gaan. Nederland kan alleen vooruit door eens goed op te ruimen. Wie zijn baas verliest bij deze legale monopoly bedrijven kan met het aantal vacatures wat nu open staat zo weer aan de arbeid.
@revlis6542
@revlis6542 7 ай бұрын
En arjen heeft weer is een keer helemaal gelijk!
@hermanbekkema1582
@hermanbekkema1582 7 ай бұрын
's, of eens.
@joedalton77
@joedalton77 7 ай бұрын
Eens
@revlis6542
@revlis6542 7 ай бұрын
Wauw
@thirsk3
@thirsk3 7 ай бұрын
Ehhh nee. Ik betaal mij scheel aan belasting met een ‘hoog’ inkomen. Waarom zou ik bij deze bedrijven werken als ik netto aan het einde van de maand net zoveel verdien als een paar dagen vakkenvullen bij de AH. Logisch dat bedrijven expats proberen binnen te halen en wat ook nog eens aantrekkelijk voor ze is.
@Ab_1234
@Ab_1234 7 ай бұрын
Voortschrijdend inzicht bij triple B haha
@theromanticacademia
@theromanticacademia 7 ай бұрын
Kom je een beetje laat mee Lubach! KLM, Shell en Unilever en vele boeren bedrijven al vertrokken en dat boeide je allemaal niet. Vestigingsklimaat is gesloopt door de huidige coalitie hoor niet de toekomstige! En toen Rutte de dividendbelasting wilde afschaffen was jij door zo tegen. Maar zoals je nu kennelijk wel kan opmerken: soms moet er iets oneerlijks plaatsvinden in het algemeen belang. Shell was gewoon bij ons gebleven inclusief belastinginkomsten en banen als Rutte gewoon zijn plan had doorgevoerd. Maar nee hoor, iedereen was weer tegen en er waren wel weer belangrijkere dingen dan het vestigingsklimaat. En dan durf je de toekomstige coalitie hier nog de schuld van te geven. Wat een domoor die Lubach. Alleen linkse vestigingsklimaatplannen zoals grenzen open vindt hij prima maar als een plan ten behoeve van het vestigingsklimaat naar rechts en dividend ruikt dan super kritisch. Hij is echt zeer hypocriet.
@HansKeesom
@HansKeesom 7 ай бұрын
Is nog wel de vraag om welke studies het gaat. Er zijn genoeg studies die niet opleidt voor een baan van een van de genoemde bedrijven of daar om heen. Daar kan het aantal buitenlandse student gerust een stuk lager.
@immedekker2504
@immedekker2504 7 ай бұрын
In Eindhoven is die expetregeling wel echt lastig. Expats kunnen daardoor hogere bedragen bieden op huizen dan de gemiddelde Eindhovenaar, waardoor de laatste groep constant achter het net vist.
@verskarton
@verskarton 7 ай бұрын
Je kunt altijd nog naar Helmond toe. 😇
@finn4240
@finn4240 7 ай бұрын
Ik betwijfel enorm of het uitsluiten van de expats de vreselijk slechte huizenmarkt situatie gaat oplossen. Ik zou zelfs beargumenteren dat de enorme bedragen die de bedrijven in de Nederlandse staat pompen juist zou moeten betekenen dat ze meer huizen kunnen bouwen en aanbieden. Ik ben zelf dan ook erg van mening dat de Nederlandse regering erg lui en 2 dimensionaal regeert met het wijzen naar migratie als probleem van de huizencrisis. Maar dat is uiteraard een geheel ander ding...
@Blacksugarx
@Blacksugarx 7 ай бұрын
Is dat een expat probleem of een probleem met het beleid in de woningbouw van de laatste 30 jaar? (en ja dan zijn we weer bij de boeren met het stikstof probleem en tekort aan bouwgrond). Of om het anders uit te drukken, wil je een symptoom bestrijden of de oorzaak?
@bramvanduijn8086
@bramvanduijn8086 7 ай бұрын
Meer goedkope woningen bouwen, dan kan elke Eindhovenaar zeer betaalbaar wonen en is alleen het toch al dure segment waar de exapts in zitten teringduur. Of de expats huren ook klein naast je en dan vraag je ze op de koffie, maak je nieuwe sociale contacten, en kunnen ze misschien wel een betere baan voor je regelen.
@dumpling1263
@dumpling1263 7 ай бұрын
Jammer voor je. Moet je maar hard studeren, hard werken, een hoog salaris verdienen en overbieden.
@greennhunter
@greennhunter 7 ай бұрын
het is niet helemaal eerlijk natuurlijk waar de hardwerkende nederlanders giga veel belasting moeten betalen en een vreemdeling hoeft het niet te betalen. Als je die 30 procent regeling voor hun hebt moet er voor ons een belasting voordeel komen en een verlaging
@MaximilianAlexander-sj7vn
@MaximilianAlexander-sj7vn 2 ай бұрын
Je hebt als Nederlander toch ook belastingvoordelen, ga ondernemen en/of maak gebruik van box 3. als dat niet genoeg belastingvoordeel is kun je er nog altijd voor kiezen om een bezemkast in de UAE te huren/kopen en daar je hoofdverblijf in te schrijven zodat je zo goed als geen belasting hoeft te betalen.
@WouterRadio
@WouterRadio 7 ай бұрын
Waar was de preek van Lubach toen Shell en Unilever uit Nederland dreigden te vertrekken (en dat uiteindelijk ook deden)?
@tomholland3806
@tomholland3806 7 ай бұрын
Toen stond hij samen met zijn linkse vriendjes te juichen aangezien ze 16 jaar lang hebben toejuicht om de bedrijven weg te jagen.
@flipmanonline
@flipmanonline 7 ай бұрын
Precies, of teveel migratie Nederland binnen houde. En dan heb ik het niet over kennismigratie.
@kikibot8524
@kikibot8524 7 ай бұрын
Die bedrijven waren nauwelijks van toegevoegde waarde voor NL. Niet vergelijkbaar met een ASML.
@tomholland3806
@tomholland3806 7 ай бұрын
@@kikibot8524 Nou met het geld wat die 2 bedrijven opleverde aan dividend, vennootschap en winstbelasting wat de Nederlandse staat daardoor misloopt hadden ze de mondzorg ook weer in het basispakket kunnen zetten. Na dat ze dat hebben gedaan hou je nog bijna een half miljard over voor andere dingen.
@koffiemok9417
@koffiemok9417 7 ай бұрын
mooi gesproken
@Jonathan-kraai
@Jonathan-kraai 7 ай бұрын
ik ben zelf expat uit Duitsland en werk in de IT sector. de 30% regeling afschaffen klinkt mss eerlijk tegenover nederlanders. maar. er zit ook een oogje aan: je bouwt geen pensioen op. het idee is dat mensen 5-7 jaar komen werken en dan of weer vertrekken of integreren en blijven - maar den wel met pensoensopbouw en zonder 30% regeling. ik heb inmiddels mijn eigen bedrijf opgezet en ging de integratie speedrunnen.
@G-ol3cv
@G-ol3cv 7 ай бұрын
Heel veel Nederlanders zijn de zzp in gedwongen door jarenlang vvd beleid dus die bouwen ook niet zelf pensioen op, en die moeten wél die 30 procent betalen, of bedoel je aow? Want die is helemaal niet zo hoog hoor.
@danielnijman5006
@danielnijman5006 7 ай бұрын
minder slimme keuzes door minder slimme mensen
@mr83961
@mr83961 7 ай бұрын
Goh, Arjen praat als een VVDer, wat ik toejuich hoor, maar ik had het niet verwacht.
@TheJubess
@TheJubess 7 ай бұрын
Praatte de vvd nog maar zo...
@mr83961
@mr83961 7 ай бұрын
@@TheJubess daar heb je wel een punt ja.. we gaan Rutte nog missen denk ik, van mij had hij niet weggehoeven hoor, stemde al jaren op hem en had het zo weer gedaan als het kon.
@FearlessXful
@FearlessXful 7 ай бұрын
Niks met VVD te maken. We hebben nu 14 jaar een VVD-geleide regering en Rutte zit er voorlopig nog steeds. Echter is de normale Nederlander er op achteruit gegaan en is het vestigingsklimaat alleen maar slechter geworden. De VVD heeft allebij keihard genaaid.
@mr83961
@mr83961 7 ай бұрын
@@FearlessXful Je vergeet even dat wij er economisch heel goed voor staan, en hoe goed wij uit de crisissen uit het verleden zijn gekomen (welke wij niet veroorzaakt hebben), de bankencrisis uit 2008 en Corona, dit dankzij goed financieel beleid van de VVD.
@cykablin1104
@cykablin1104 7 ай бұрын
Het is de VVD zijn schuld dat we hierin zitten
@parasoldat66
@parasoldat66 7 ай бұрын
Ja of... OF........ Je zorgt dat iedereen geen belasting meer over de eerste 30% betaald. Blijkbaar is de reguliere belastingregeling die Nederlanders zelf krijgen zo slecht dat het bedrijven afschrikt, wa zeg dat wel niet?!
@nothingmowslikeaherder
@nothingmowslikeaherder 7 ай бұрын
zou de overheid niet kunnen zeggen tegen bijv zn ASML, prima dat jullie expats hierheen halen maar dan zorgen jullie ook voor hun huisvesting?
@jerombastiaansen9495
@jerombastiaansen9495 7 ай бұрын
Zou niet veel schelen denk ik. ASML kan dan gewoon huizen opkopen en daar gratis expats huisvesten in ruil voor een lager loon.
@thebowlingchannelnetwork5182
@thebowlingchannelnetwork5182 7 ай бұрын
Ik Denk aan een asiel zoeker centrum voor expats
@JeroenBoterman
@JeroenBoterman 7 ай бұрын
Ik durf wel te stellen dat de kiezer die heeft gestemd voor beperking van migratie hiermee niet doelde op arbeids- en kennismigratie.
@yashchirka4060
@yashchirka4060 7 ай бұрын
duh. maar de tegenpartij wegzetten als xenofoob is makkelijk dan met daadwerkelijke argumenten aankomen.
@BurntSienna
@BurntSienna 7 ай бұрын
Als een inwoner vind ik die 30% wel irritant. Zij kunnen wel heel makkelijk hypotheek krijgen erdoor en wij visen ernaast!
@Gaihtie
@Gaihtie 7 ай бұрын
Ik wil hier nu geen debat over kernenergie opvoeren, maar of we nu echt zo jammer moeten zijn dat er geen miljoenen van dat groeifonds niet in Thorizon geinvesteerd is....kan nou niet zeggen dat ik daar wakker van lig. "om de 5 jaar gaan we de reactor wat het duurste onderdeel is van een kerncentrale terwijl kernenergie al onbetaalbaar is vervangen". 1 ding moet je de molten salt reactor wel toegeveven, ze hebben een enorm goede lobby gedaan. Er zijn geweldige generatie IV concepten zoals de gesmolten lood reactor, maar van alle generatie IV concepten zou ik als leek (wel mechanical engineer) de molten salt reactor als het meest kansloos zien. Het is een mooie clusterf*ck van: - hoge materiaal eisen door gebruik van zout (extreem corrosief) - hoge materiaaleisen door hoge temperaturen (sterkte technisch uitdagend) - degradatie van materiaal door radio-activiteit. En toch hoor je Jan en Alleman er over. Als we dan geld willen steken in een nieuw concept kerncentrale, laten we dan aub een concept kiezen die een beetje realistisch en met een beetje perspectief is. Juist dit soort ongein in combinatie met het beloven van gouden bergen die later alleen maar verguld bleken is 1 van de redenen waarom kernenergie er hedendaags zo slecht voor staat. (owja, mijn eerste zin, dat was eigenlijk een leugentje)
@classicrob16
@classicrob16 7 ай бұрын
Ik zou eerst de brandbrief van bedrijven als ASML willen zien waarin ze waarschuwen dat ze failliet zullen gaan wanneer hun expats belasting over hun volledige loon moeten betalen. Ze maken enorme winst en je gaat mij niet wijsmaken dat ze ten onder zullen gaan wanneer hun werknemers gelijk behandeld zullen worden als andere werkenden.
@martinsnelaudioenhancement
@martinsnelaudioenhancement 7 ай бұрын
Het zijn bedrijven die winst moeten maken. En als ze ergens anders méér winst kunnen maken zullen ze daar voor gaan. Zo simpel is het
@meneerligthart
@meneerligthart 7 ай бұрын
Weet iemand bij welke video het fragment was bij ZML dat er een beeld werd teruggespoeld in de tijd en dat Het Koninklijk Paleis op de Dam werd opgeblazen en dat Arjen dan zegt: oops, iets te ver vooruitgespoeld
@rutven8376
@rutven8376 7 ай бұрын
Arjen brengt het leuk, maar het is zeker zorgwekkend. Maar ja, als Nederland hebben we massaal gekozen voor deze richting... Dus, op de blaren zitten etc.
@TheBestEver1998
@TheBestEver1998 7 ай бұрын
Heb helaas op NSC gestemd. Heb daarnaast persoonlijk ook helemaal niets met BBB, VVD of PVV. Voornaamste reden was het veranderen van de politiek en manier van besturen wat mij overtuigde om eens NSC te proberen. Voorheen stemde ik altijd op de SP maar ben daar vanaf gestapt. Zo te zien lijkt door de samenwerking van deze vier partijen het echt een rommeltje te worden in het land. Het is namelijk super dom om allerlei economische regelingen af te schaffen waardoor er minder geld komt in de staatskas dmv belastingen bijvoorbeeld. En zeker met het oog op dat ze allerlei hervormingsplannen hebben.
@hickknight
@hickknight 7 ай бұрын
​@TheBestEver1998 hoe duidelijk was het eigenlijk dat zoiets zou gebeuren? Ik vraag me zelfs af of de gewone burger überhaupt dat dit een ding is. Ik zou bijzonder vinden als mensen alles wisten waar door onze klein kikkerlandje staande gehouden word.
@antonvink
@antonvink 7 ай бұрын
Lul niet zo dom, motie Omtzigt voor expatregeling versobering werd mede ingediend door PVDA-GL, Christenunie en Volt en staat ook in verkiezingprogramma D66 en SP, dit voorstel en andere worden gewoon kamerbreed gedragen, dit klakkeloos neerleggen bij “de formerende partijen” is echt veel te makkelijk.
@markboer8972
@markboer8972 7 ай бұрын
We vergeten eigenlijks hoe onze land is groot geworden. We zijn een pionier in veel dingen. Doordat we vaak overal de eerste in willen zijn. We hebben een groot haven. ASML is een van de belangerijkste bedrijven ter wereld. Doordat schiphol zoveel vliegt van en naar de vele bestemmmingen. En de OV ook goed is in de randstad. Kunnen de meeste mensen snel naar en uit Nederland. Hie dom het ook klinkt. We moeten het ook voornamlijk hebben van die tech bedrijven. Nederland staat niet voor niets 18e op de lijst met rijkste kanden ter wereld. En dat is voor een piep klein landje knap. De meeste landen die daarop staan zijn minstens 10x groter dan Nederland.
@Nyez
@Nyez 7 ай бұрын
Als die buitenlandse studenten hier niet meer (mogen) studeren dan worden die plekken gebuld met Nederlandse studenten. Er is dus helemaal geen probleem. Helemaal te gek voor woorden dat expats 30% inkomen belastingvrij krijgen. Meteen afschaffen die regeling
@mikbruin5989
@mikbruin5989 7 ай бұрын
Je snapt toch hopelijk zelf wel dat het niet zo werkt?
@lauq1
@lauq1 7 ай бұрын
Vind het wel interessant hoe "Vestigingsklimaat" altijd zo'n rechts-liberaal stokpaardje was, dat nu bij een aankomend rechts kabinet juist onder spanning staat. Geeft maar weer aan hoe partijen die soms simpelweg als 'rechts' worden gezien zo enorm van elkaar kunnen verschillen (rechts-links liberaal-conservatief cultureel-economisch)
@Ardano62
@Ardano62 7 ай бұрын
Het zou wel eerlijk zijn als Arjen even had laten zien wat de belastingen zijn bij andere landen. Denenmarken staat ook hoog op de vestigingsklimaat lijst maar daar is de belastingdruk veel hoger dan nederland.
@kevinja2436
@kevinja2436 7 ай бұрын
Nadeel met de 30% rule is (althans bij ons, oil major) dat bedrijven bruto salaris verlagen zodat je netto op het zelfde komt als iemand zonder.
@Tvde1
@Tvde1 7 ай бұрын
Dat is goed voor de bedrijven
@tijmen131
@tijmen131 7 ай бұрын
Toch is het naar dat expats veel makkelijker een woning kunnen huren of kopen ten aanzien van Nederlanders en daardoor extra concurrentie zijn voor een al verziekte woningmarkt
@henkhatsa3410
@henkhatsa3410 7 ай бұрын
Misschien ligt het probleem dan bij de verziekte woningmarkt?
@parafraceren
@parafraceren 7 ай бұрын
Dat kunnen ze niet, expats betalen vele malen meer voor woningen.
@miawallace2603
@miawallace2603 7 ай бұрын
@@henkhatsa3410Nee. Het ligt bij de expats.
@YeahBoyyyyy1
@YeahBoyyyyy1 7 ай бұрын
Nou Rutte had het toch niet zo erg mis met Omtzigt, functie elder.
@thijmstickman8349
@thijmstickman8349 7 ай бұрын
Het is eigenlijk bovenop een salaris van min 45k per jaar dat een gift van 30% van de salaris belastingsvrij mag worden gegeven aan een werknemer. Dus max 24% als je minstens 58.5k verdient. Ik vindt het een beetje een regressief belastings voordeel, maar ik kan het argument snappen dat een nederlander de overheid veel meer kost, omdat die hun hele jeugd op ons belastingsgeld is onderwezen, en dat het dus logisch is om buitenlanders een klein voordeel te geven. Aan de andere kant is zoals Arjan zegt ons vestigingsklimaat al nummer 5, en zou de overheid er voor de nederlanders moeten zijn. Dus om dan rijke expats een voordeel te geven, terwijl onze eigen beroepsbevolking in de zorg, bouw en onderwijs (waar het tekort veel erger is) het moeilijk heeft kan ik eigenlijk niet goedkeuren. We willen niet de situatie hebben waar bedrijven eerder een expat inhuren dan een nederlander omdat expats minder belasting betalen.
@bramvanduijn8086
@bramvanduijn8086 7 ай бұрын
Als je meer geld wil voor onze eigen beroepsbevolking en je wil dat geld uit grote bedrijven halen, dan kan je ook gewoon de belastingen op grote bedrijven vergroten in plaats van op hun medewerkers. Dat vinden ze ook niet leuk, maar dat is minder vertrekmotiverend voor ze dan hun expatmedewerkers wegpesten. Met als bijkomend voordeel dat je de kloof tussen arm en rijk minder hard laat groeien, waar dit huidige gedoe natuurlijk weinig effect op heeft. Die expat die 70K verdiend is dan wel rijker dan gemiddeld, maar dat soort salarissen komen nog niet in de buurt van het echte probleem met de ultrarijken en hun belastingsvoordelen.
@robanvisser8714
@robanvisser8714 7 ай бұрын
Hoe wil je de Nederlandse bevolking helpen als een grote hap uit onze economie verdwijnt? Klinkt als een spiraal de duisternis is…
@thijmstickman8349
@thijmstickman8349 7 ай бұрын
@@robanvisser8714 Het zou in iedergeval er voor zorgen dat er een hoop huizen vrij komen. Ik geloof niet dat al die bedrijven echt direct weg zullen gaan als ze wat meer belasting moeten betalen. Je verhuist niet zomaar een gigantisch bedrijf die miljarden heeft geïnvesteerd in een land. Misschien verplaatsen ze de hoofdkantoor, maar laten we eerlijk zijn, de zuidas is in feite gewoon een belastingvrije zone. We hebben momenteel een arbeidsmarkt waar er een stuk meer vraag dan aanbod is, en een tekort aan huizen. Als er wat bedrijven verplaatsen naar een plek waar er meer aanbod en minder vraag is naar arbeid is dan is dat ook niet het einde van de wereld.
@parafraceren
@parafraceren 7 ай бұрын
Ja, nogal kortzichtig. ‘De overheid is voor de Nederlanders dus moeten ze regelingen die op de lange termijn voor iedereen goed zijn afschaffen als die op het eerste gezicht iemand anders voordeel geven’.
@thijmstickman8349
@thijmstickman8349 7 ай бұрын
@@parafraceren Nou het geeft daadwerkelijk expats voordeel op de huizen en banenmarkt, en een economie os voor de overheid niks waard als er geen belasting wordt geheven.
@liefde1911
@liefde1911 7 ай бұрын
Nederland is geen productieland zoals duitsland. Nederland biedt uitstekende kansen op innovatief vlak, dienstensectoren, etc. We hebben hoogopgeleide mensen nodig!!! En de pvv brult op korte termijn extraatjes. Besturen is vooruitzien.
@desuperrick
@desuperrick 7 ай бұрын
Hoe erg ik het er mee eens ben, vindt ik het kort zichtig om zo te switchen. Ene keer is het klimaat belangrijk, dan is er een nieuw data center van Google wat enorm veel energie kost, en nu had je een sterk punt, en haal je het neer door milieu erbij te betrekken, choose a side bruh
@Aurelyn
@Aurelyn 7 ай бұрын
Helaas is de echte wereld complexer dan zwart wit denken en een side kiezen.
@cornelisverhoef9282
@cornelisverhoef9282 7 ай бұрын
Het is niet zo zwart-wit als jij zou willen.
@bananatree1234567
@bananatree1234567 7 ай бұрын
@@cornelisverhoef9282 Ik denk niet dat hij wil dat het zwart-wit is. Het probleem is dat Arjen zich regelmatig tegenspreekt en zichzelf in dit programma aan kanten van verschillende discussies plaatst die in het grote geheel niet met elkaar samen gaan.
@mikeyisoke
@mikeyisoke 7 ай бұрын
Hele goede video
@nvlw63
@nvlw63 7 ай бұрын
Allemaal leuk en aardig tot je in de regio Veldhoven leeft. Ellenlange files op de randweg Eindhoven van expats in Tesla's op weg naar ASML of naar huis en geen woning meer te koop omdat alles wordt opgekocht door expats met hun dikke voordeel.
@metalhunter15
@metalhunter15 7 ай бұрын
Als ik het me goed herinner was er een zekere Mark Rutte die een paar jaar geleden probeerde dat vestigingsklimaat op te poetsen, maar hij kreeg daar toen geen steun voor.
@NovaniPA
@NovaniPA 7 ай бұрын
Gewoon selectief mensen toelaten doen ze in Australie en Nieuwzeeland ook. Er zit nogal een verschil tussen een expat of een economisch vluchteling wat alle vluchtelingen zijn omdat ze allemaal door meerdere veilige landen zijn gekomen. En arbeidsmigranten voor seizoenswerk prima geef ze een werkvisum. Hadden ze jaren geleden ook met gastarbeiders moeten doen. Net zo als Zwitserland en Oostenrijk.
@maartenpolwd
@maartenpolwd 7 ай бұрын
Je gaat er vanuit dat slimme hoogopgeleide expats massaal naar Nederland willen komen, maar over een aantal jaar is dat niet meer zo en dan is het misschien ook klaar met dit arrogante rechtse denken van jou
@bimbaas
@bimbaas 7 ай бұрын
Precies dit
@wastedspam385
@wastedspam385 7 ай бұрын
In mijn ogen is het grootste probleem van het belastingvoordeel voor expats dat ze de woningmarkt op deze wijze omhoog drijven. Ze hebben simpelweg meer te besteden, zelfs i.v.t. een directe Nederlandse collega. In regio Eindhoven zijn de woningprijzen (o.a.) om deze reden de afgelopen 20 jaar geëxplodeerd. Als men geen expats wil weren, dan zal een andere oplossing voor dit probleem moeten komen, bijvoorbeeld een wet die het onmogelijk maakt voor mensen zonder Nederlandse nationaliteit om onroerend goed te bezitten. Jammer dat die nuance mistte in deze uitzending.
@bdev1444
@bdev1444 7 ай бұрын
Te danken aan != te wijten aan
@mathijs7
@mathijs7 7 ай бұрын
80 miljard per jaar en dan miepen over 30%? Neem Nederlandse studenten aan, die universiteitsmensen zitten te concurreren met goedkopere expads.
@willzyxOfficial
@willzyxOfficial 7 ай бұрын
Bij een bedrijf als ASML nemen ze de beste mensen aan, en vaak genoeg zijn dat geen Nederlanders.
@roelbekker8138
@roelbekker8138 7 ай бұрын
Ik zit wel te lachen maar eigenlijk nog veel meer te huilen . Arjen jij hebt helemaal gelijk maar ik ben bang dat ‘de formatie’ niet gaat luisteren
@Rajivrocks-Ltd.
@Rajivrocks-Ltd. 7 ай бұрын
Vind het alleen oneerlijk dat een expat met de zelfde opleiding en kennis als ik 30% gewoon belastingvrij krijg. Fucking kick in the nuts. Huis vinden is al onmogelijk, vooral als je solo bent en dan nog eens dat je gewoon ondergewardeerd word door je eigen overheid. Ik snap zeker dat we slimme mensen nodig hebben, ik heb echt super veel buitenlandse medestudenten op school, maar het voelt niet fijn als jij als nederlander die zo hard werkt gewoon niet gelijke uitbetaling krijgt. En zoals Arjen ook zei, soms is het gewoon een beetje oneerlijk en dat klopt, maar maakt het niet leuker om te horen... :(
@trombonefreakus
@trombonefreakus 7 ай бұрын
Frappant detail dat het publiek lager juicht bij een onderbuik opmerking....
@rubydupyII
@rubydupyII 7 ай бұрын
Ik vind dat Arjen te weinig tijd heeft besteed aan de negatieve consequenties van een slechter vestigingsklimaat. Ik ben het best wel met hem eens, maar de gemiddelde PVV'er die kan al die grote bedrijven geen zier schelen en die willen gewoon minder buitenlanders, en als we daardoor een iets minder rijk land zijn, boeie. Dus was fijn geweest als Arjen tijd had besteed aan de negatieve effecten van zo'n krimpende economie.
@klaasdepaashaasmrhaas
@klaasdepaashaasmrhaas 7 ай бұрын
@@yashchirka4060 Zie je de onzin die uit je vingers komt? Expres de maatschappij ontwrichten? Miljard weggooien? Economie laten krimpen? Ik snap m niet...
@boterham6474
@boterham6474 7 ай бұрын
wat heb je aan een goede economie als je niet een huis kan wonen? Fijn dat de adx het goed doet. Minder fijn dat ik geen gezin kan stichten. Maarja, mag de buitenlanders niet de schuld geven. Elk jaar een stad als almere erbij bouwen is natuurlijk volkomen realistisch volgens links en als je dat niet vindt ben je gewoon racist.
@NiekNooijens
@NiekNooijens 7 ай бұрын
We hebben overal een personeels en woningtekort. Als een paar bedrijven weg gaan, dan komen er werknemers en huizen vrij, wat zorgt dat de overspannen situatie een beetje kan afkoelen.
@Elcho0S
@Elcho0S 7 ай бұрын
De krapte in de arbeidsmarkt is al aan het dalen, en iedereen en zijn moeder ziet aankomen dat er (buiten bepaalde sectoren) weer een krimpperiode aan zit te komen en de werkeloosheid zal toenemen. Bijna alle essentiele infrastructuur van na de wederopbouw is aan vervanging toe, Nederland is lettelijk aan het vervallen waar het bijstaat. Er is de komende jaren gewoon enorm veel extra geld nodig voor investeringen in energie, bruggen, wegen etc., en dat geld is er niet als je alle winstgevende bedrijven wegjaagt. De enige logische oplossing is het massaal uitkopen van boeren, daar huizen neerpompen en zo de huizenprijs omlaagbrengen. Maarja, dat mag niet van de boerenmaffia. @@NiekNooijens
@klaasdepaashaasmrhaas
@klaasdepaashaasmrhaas 7 ай бұрын
@@NiekNooijensEn als we het laten als het is, en het geld wat die bedrijven binnen brengen nou eens uitgeven om boeren uit te kopen, hebben we zoveel land dat we nog miljoenen mensen kwijt kunnen. Verder denken dan je neus lang is.
@hanslepoeter5167
@hanslepoeter5167 7 ай бұрын
Boeren hebben een beetje een oneerlijk voordeel. Met je tractor de snelweg gaan blokkeren is goed te doen, maar doe dat eens met je chipmachine ...
@markspark7347
@markspark7347 7 ай бұрын
Blijf het bizar vinden, we stoppen met 30% korting geven, die 30% gebruiken we dan voor iets anders, ja alleen die mensen komen dan niet meer, en dus verdwijnt die 30% überhaupt
@Wisenose1698
@Wisenose1698 7 ай бұрын
Hmmm, heeft het positieve vestigingsklimaat niet bovenal te maken met belastingvoordelen voor grote bedrijven in Nederland ten opzichte van andere landen?
@michel3876
@michel3876 7 ай бұрын
Die 30% regeling klinkt oneerlijk. Maar krijg jij liever €100 en je buurman €150, of heb je liever dat je allebei €50 krijgt maar dat het wel eerlijk is? Met de kans dat je buurman weggaat en je niet eens meer de keuze hebt om voor die €100 te kiezen? Soms is een oneerlijke verdeling beter voor het geheel.
@goozerboozer8543
@goozerboozer8543 7 ай бұрын
Wat een kromme en selectieve vergelijking. Het is niet zo dat als die expat regeling weg valt alle bedrijven opeens weg gaan en de economie in Nederland met 300% krimt.
@maxaalde
@maxaalde 7 ай бұрын
Zijn de huis prijzen in dit extreme voorbeeld ruim gehalveerd? Dan vind ik de eerste situatie beter.
@bobniks8411
@bobniks8411 7 ай бұрын
@@goozerboozer8543 Hoe kan iets met 300% krimpen lol?
@michel3876
@michel3876 7 ай бұрын
@@maxaalde Hoezo extreem? €50 van €150 is bijna precies 30%. En in 2022 was maar 0.1% van de nederlandse bevolking een kennismigrant die naar nederland kwam, dus 26k. Daarnaast is een grote reden waarom er een huizentekort is het feit dat mensen gemiddeld een groter oppervlak voor zichzelf willen per capita vergeleken met vroeger. En meer huizen bouwen is ook heel duur vanwege materiaalkosten die omhoog zijn gegaan, en vanwege de hoge stikstofuitstoot. Daar zou een groeiende economie wel voor helpen, en zeker een veestapel reductie.
@maxaalde
@maxaalde 7 ай бұрын
​@@michel3876 Je voorbeeld is niet heel duidelijk over wat die 100, 150, en 50 euro moest voorstellen. Salaris, belasting teruggave, iets anders? In alle gevallen is het onrealistisch laag en niet in verhouding met wat het zou worden zonder deze regeling. Ik heb geen idee of de gemiddelde mens groter is gaan wonen maar wat ik wel weet is dat de kleine huizen ook niet te betalen zijn en dat al meerdere jaren de bevolkingsgroei voor het grootste gedeelte komt door immigratie en niet door zogenaamde natuurlijke aanwas'.
@nicothenu8903
@nicothenu8903 7 ай бұрын
Ik denk dat er een verschil is tussen bepaalde expats waar echt een tekort aan is en de groep arbeidsimmigranten die in de praktijk juist te laaggeschoold zijn en geen (legale) baan hier gaan vinden of die alleen maar werk kunnen dat ook door mensen met een al Nederlandse nationaliteit gedaan kan worden. Ik krijg soms het idee dat Arjen niet echt onderscheid maakt tussen de verschillende groepen terwijl dat nou juist wel noodzakelijk is om bijvoorbeeld ook steun te behouden voor de expat-regeling. Ik mis een gezonde balans in zijn verhaal.
@theromanticacademia
@theromanticacademia 7 ай бұрын
We moeten alleen hoogopgeleid personeel hierheen lokken. Velen die hier studeren gaan daarna weer terug dus daar hebben we in NL niks aan. Alleen specifiek hoogopgeleid personeel moeten we hierheen lokken met een expat regeling, maar de Poolse arbeider kan net zo goed normale belastingen betalen want die komen toch wel.
@duncanhw
@duncanhw 7 ай бұрын
Maar die expat regeling geldt ook niet voor die Poolse arbeider toch? Waar heb je het toch over?
@thotmorgana
@thotmorgana 7 ай бұрын
we hebben wel een significant te kort aan personeel in de bouw, en ook een significant te kort aan woningen waardoor ons hele land vastloopt. Poolse bouwvakkers lijken mij dus ook gewenste arbeidsmigratie.
@Wammie360
@Wammie360 7 ай бұрын
Als Pjotr voor 3 euro meer in Duitsland kan werken, blijft hij zeker niet in Nederland zitten. En veel handarbeiders in de bouw en staalconstructie komen tegenwoordig eerder uit Georgië en Azerbeidzjan. Werken in Polen is lang niet meer zo slecht als 20 jaar geleden.
@pellekuipers4076
@pellekuipers4076 7 ай бұрын
Het weren of verminderen van het aantal internationale studenten lijkt mij echt een doodsteek voor het wetenschappelijk onderwijs. Als student aan een universiteit met veel buitenlandse studenten kan ik vertellen dat buitenlandse studenten zeker van toegevoegde waarde zijn, ook als zij direct vertrekken na het behalen van hun diploma. Ten eerste betalen studenten van buiten de EU veel meer collegegeld dan (gesubsidieerde) Nederlandse studenten. Ten tweede brengt deze groep een breedte aan kennis en wetenschap met zich mee wat absoluut van toegevoegde waarde is voor het onderwijs. Niks is zo erg als een klas waarin iedereen op precies dezelfde manier handelt omdat iedereen dezelfde basis heeft. Ik ben ik zelf van mening dat ik meer heb geleerd van mijn buitenlandse klasgenoten van van de Nederlandse. Op het gebied van werkhouding, doorzettingsvermogen, kwaliteit en professionaliteit brengen buitenlandse studenten echt een ander niveau met zich mee. Deze studenten zijn vaak toegelaten na een strenger selectie proces en zijn doorgaans een stap verder in hun ontwikkeling, iets waar je jezelf aan kan helpen omhoog trekken als je een beetje oplet.
@bobniks8411
@bobniks8411 7 ай бұрын
Diegene die hier studeren en weggaan hebben bijna geen invloed op de huizenmarkt. Ze betalen veel meer collegegeld dan Nederlandse studenten en profiteren niet van de 30% regeling.
@MrEXtAc3
@MrEXtAc3 7 ай бұрын
Arjan vergeet echter even dat al deze imigranten ook een huis moeten hebben waardoor een Nederlander die een stuk minder verdient met een 'simpel baantje) ' niet meer aan een woning kunnen komen
Geen export naar China voor ASML | De Avondshow met Arjen Lubach (S3)
11:53
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 536 М.
Minder controversiële onderwerpen bij de formatie | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)
11:21
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 253 М.
Players vs Pitch 🤯
00:26
LE FOOT EN VIDÉO
Рет қаралды 128 МЛН
風船をキャッチしろ!🎈 Balloon catch Challenges
00:57
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 83 МЛН
How Much Tape To Stop A Lamborghini?
00:15
MrBeast
Рет қаралды 200 МЛН
Scholen verzuipen in de lesmethodes | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)
10:25
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 576 М.
Hoe dichtbij is vrede in Oekraïne?
12:45
NOS op 3
Рет қаралды 167 М.
Kunnen we nu gewoon stoppen met fossiele brandstoffen? | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)
20:29
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 703 М.
Waarom wil de KLM niet dat Schiphol krimpt? | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)
15:04
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 360 М.
Wie is Benjamin Netanyahu? | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)
12:25
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 442 М.
Wat speelt er in Eritrea? | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)
11:06
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 432 М.
Waarom hebben we zo'n medicijntekort? | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)
9:14
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 337 М.
Jonge ondernemers | De Avondshow met Arjen Lubach (S5)
14:13
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 1 МЛН
Players vs Pitch 🤯
00:26
LE FOOT EN VIDÉO
Рет қаралды 128 МЛН