WAKTOE KATONG DOLOE Huisarts S.G. Meijssen Molukse ex-drugsverslaafden in Vaassen en WASPADA 1984

  Рет қаралды 308

Julis Patty

12 күн бұрын

Interview met huisarts S.G Meijssen
Nadat het kampziekenhuis in woonoord Vaassen, dat eerder bemand werd door de Molukse dokter Tan is opgeheven. Werden bijna alle Molukse patiënten uit woonoord Vaassen ondergebracht bij huisarts dokter Meijssen. Vanuit zijn praktijk in Vaassen wist hij wat er leefde en werd medio jaren 70 geconfronteerd met de gevolgen van de gewelddadige ontruiming van Woonoord Vaassen.En toename van Molukse harddrugs verslaafden. Dokter Meijssen verweet de overheid van de gewelddadige ontruiming en zag dat dit oa de gevolgen zijn van de problemen in de Molukse samenleving te Vaassen. De heer Meijssen heeft geholpen om Waspada als lokale drugshulpverlening op te richten.
Ontstaan van Waspada.
Na de ontruiming van woonoord Vaassen okt 1976, zijn een groep Molukse vrijwilligers uit kamp woordoord en wijk Vaassen gestart met het organiseren van activiteiten t.b.v. de kinderen onder de naam activiteiten groep (AG). In dezelfde periode steeg het drugsgebruik onder de Molukse jongeren/jongvolwassen in Vaassen. De toenmalige Nederlandse drugshulpverlening instelling Consultatie Alcohol en Drugs (CAD) kon geen aansluiting vinden aan de complexe hulpvraag van de Molukse (ex)-drugsverslaafden. De Molukse sociale culturele opbouwwerk is na de ontruiming stil komen liggen en uit protest is het gebouw afgebrand. De Molukse acties jaren 70 en de gewelddadige ontruiming van woonoord Vaassen heeft oa. een negatief beeld gevormd over de Molukse samenleving in Vaassen en omstreken. En door de economische malaise begin jaren 80 was ook een grote werkloosheid onder de Molukkers in de gemeente Epe. En voor het gemeentebestuur van Epe een reden om zich hierop te richten. Ook gezien de gevolgen van de problemen rond druggebruik als criminaliteit ordeverstoring in de Molukse samenleving te Vaassen. Na de gewelddadige ontruiming (okt 1976) van kamp woonoord Vaassen had de Molukse samenleving geen vertrouwen meer in de lokale als de landelijke overheid. En haar vragen heeft over de betrokkenheid van landelijke Molukse vertegenwoordigers voor en na de ontruiming. De centrale overheid mn. De interdepartementale stuurgroep drugs van de landelijke overheid in Den Haag en het gemeentebestuur van Epe zag de vrijwilligers groep als gesprekspartner om daadwerkelijk wat te kunnen betekenen voor de problemen in de Molukse samenleving.
De naam Waspada
Stichting Waspada is een van de eerste lokale Molukse drugsopvang. Formeel opgericht in 1978. Waspada is een term uit bahasa Indonesia nl Berwaspada (Moluksmaleis is het Berjaga jaga). En staat vrij vertaalt voor alert zijn, of op je hoede zijn. Tijdens bepaalde gebeurtenissen en of ontwikkelingen. Die een “negatieve” invloed kunnen hebben op je zelf en de Molukse samenleving toen.
Doel
Hulp te bieden aan Molukse ex-drugsverslaafden in de gemeente Epe en aansluiting te vinden voor hulp bij de bestaande hulpverleningsinstelling.
De hulpverlening bestaat uit 3 circuits
Opvang/voorlichting en preventie
Begeleiding/ doorverwijzing
Maatschappelijk Herstel/integratie
Hulpaanbod aan de doelgroep (ex) verslaafden werden verschillende werkgroepen als bezigheid opgericht. Zoals sport, muziek, drukkerij, videovoorlichting etc. Dat gerund werd door de doelgroep onder begeleiding van medewerkers. De videogroep is een onderdeel van st. Waspada. Dat verschillende onderwerpen wilde belichten over haar eigen activiteiten en wat binnen en buiten de Molukse gemeenschap afspeelden. Er werd professionele apparatuur aangeschaft en na het volgen van een korte video mediatraining in Utrecht. Waaronder interview, camera, licht geluid, draaiboek/script en montage. Werden opnames gemaakt over verschillende onderwerpen als (her) huisvesting, drugsverslaving, werkloosheid, sport, sociaal culturele, politieke en kerkelijke activiteiten. De videogroep bestond uit een aantal medewerkers van st Waspada en een groot groep vrijwilligers.
Stichting Waspada was de eerste lokale Molukse drugshulpverlening. Die toen vanwege de specifieke (categoraal) werkwijze aandacht kreeg van bestaande lokale en landelijke drugshulpverlening organisaties. En de toenmalige sociale academies. Een Duitse studentengroep uit Stuttgart is bij Waspada op bezoek geweest en vonden uitwisseling van ervaring plaats. Daarna volgden in andere Molukse plaatsen dezelfde initiatieven plaats. Zoals Meneti in Amsterdam, Oosterwolde, Masnait in Almelo,Leerdam, Geleen, Masiun in Assen, Deventer etc.
Met betrekking tot de visie achter categorale hulpverlening werkte Waspada toen samen met de landelijke Molukse drugshulpverlening instelling st Tjandu te Utrecht.
Waspada een brug naar Multiculturele verslavingszorg
Uiteindelijk is st Waspada in eerste instantie gefuseerd met Instelling verslavingszorg Stedendriehoek. En in 2007 gefuseerd met Tactus verslavingszorg.
copyrights st Waspada

Пікірлер
Кәсіпқой бокс | Жәнібек Әлімханұлы - Андрей Михайлович
48:57
Smart Sigma Kid #funny #sigma
00:14
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 8 МЛН
Я сделала самое маленькое в мире мороженое!
00:43
Кушать Хочу
Рет қаралды 4,4 МЛН
Ozoda - Lada ( Official Music Video 2024 )
06:07
Ozoda
Рет қаралды 30 МЛН
Кәсіпқой бокс | Жәнібек Әлімханұлы - Андрей Михайлович
48:57