Dag “ Ketelklets”, ben zelf servicemonteur en kijk regelmatig wat videos van je terug. Mooi om zoveel passie voor 'het' vak te zien. Zelf zal ik er aan te denken om een Boiler met Current switch te plaatsen voor de ketel of een WPBoiler aan te schaffen. Nu verbruik ik voor mijn vloerverwarming nog maar zn 400 m3 op jaarbasis en heb ik ook een palletkachel zonder stroom voor de gezelligheid. Ik wil dus naast de SWW voorziening mijn vloer ook warmhouden met een WP en dan de gasaansluiting te laten verwijderen. Mocht het echt koud worden kan ik altijd pelletkachel paar keer aanslingeren. Wat raad je aan om hier voor aan te schaffen. Alle all-Electric WP zijn vrij prijzig t.o.v. een hybrid terwijl ik aan zn 4-5 kw wel genoeg heb. Helaas zijn alle hybrid systemen niet in staat volledig onafhankelijk te werken zover ik weet. Ik hoor graag van je! Mvg Ruben
@KetelKlets Жыл бұрын
Ik ken mensen die een warmtepompboiler hebben gekocht met een extra warmtewisselaar erin, waarbij zie die warmtewisselaar met een externe pomp op hun vloerverwarming hebben aangesloten. Geen idee of je dan met je SWW nog uit komt, maar dit is wellicht interessant om eens naar te kijken; dan ben je met één apparaat klaar.
@maikverheijen3 жыл бұрын
Wat is dit een fantastisch kanaal! super bedankt voor alle moeite die je stopt in deze video's
@HisMellowness3 жыл бұрын
Complimenten voor de inzet en de helderheid !
@999crypticAFV2 жыл бұрын
Fantastisch uitgelegd, hartelijk dank!
@trut19602 жыл бұрын
TOp videos, ik ben er heel blij mee.
@TheGoldenRoman3 жыл бұрын
Ik ga een huiskopen dat erg oud is 1915, geen spouw, geen goede gevel isolatie maar wel dakisolatie, goeie ramen en het is ook een rijwoning. Het is beschermd erfgoed dus aan de gevel mogen we niets aanpassen. Willen we ook niet trouwens :) Wat zou je daar aanraden? Hybride warmtepomp lucht/water? De radiatoren zijn ook beschermd en zitten nu op een mazoutketel. Daar wil ik zo snel mogelijk vanaf. Ik wil ook zonnepanelen leggen (plat dak), en eventueel ook nog een zonneboiler en thuis batterij. Is het aangeraden om dit zelf te doen? Hoe zit dat met verzekeringen? Kan je dat überhaupt allemaal aan elkaar aanschakelen? :D Alvast bedankt voor de video! :)
@KetelKlets3 жыл бұрын
Bij geen goede isolatie moet je niet aan een warmtepomp beginnen. Hooguit kun je voor hybride gaan, met de wetenschap dat er altijd een CV ketel naast moet hangen. Zonnepanelen kun je sowieso doen, alles volleggen waar mogelijk, dat verdien je dubbel en dwars terug. Zonneboiler kan, maar kijk dan ook even naar de warmtepompboiler als het gaat om warm tapwater. Thuis batterij kost nu ongeveer € 1000,- per kW, vind ik persoonlijk nog iets te duur. Wordt pas na 2023 interessant als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Verzekeren is eigenlijk alleen voor de zonnepanelen een punt, meestal zit dat bij de opstalverzekering in, vraag dat zeker even na.
@TheGoldenRoman3 жыл бұрын
@@KetelKlets Bedankt voor je snelle antwoord! Ik ben van België en bij ons werken we nu al niet meer met een terugdraaiende meter :(
@KetelKlets3 жыл бұрын
@@TheGoldenRoman Isoleren kan ook naar binnen toe, dat gebeurt hier nog wel eens wanneer er sprake is van een 'beschermd stadsaanzicht'. Isoleren loont, ongeacht de verwarmingsbron. En van België had ik kunnen weten bij het noemen van de mazoutketel 🙂
@TheGoldenRoman3 жыл бұрын
@@KetelKlets Hahahaha, jullie hebben die niet?
@KetelKlets3 жыл бұрын
@@TheGoldenRoman Nee, hier is vrijwel alles gas of elektriciteit (warmtepomp, infrarood e.d.).
@Mr321ronald Жыл бұрын
Kun je ook een keer ingaan op het onderhoud van warmtepompen, wat is zinvol? Is een jaarlijks bezoek wel nodig?
@KetelKlets Жыл бұрын
Ik zou zelf eens in de 3-5 jaar inspectie aanhouden. Lucht/water warmtepompen richting de 2-3 jaar, water/water warmtepompen richting eens per 5 jaar. Hangt er ook vanaf in hoeverre je zelf het systeem in de gaten houdt en op druk houdt en of er garantiebepalingen zijn vanuit de fabrikant.
@ecavity3 жыл бұрын
Bij de keuze microomvormers / string met optimizers gaf je aan dat het vanaf 12 a 13 panelen gunstiger is om te kiezen voor een string met optimizers. Ik vraag me af of dit (nog) juist is. Microomvormers zijn in de loop der jaren goedkoper geworden. Er zijn nu ook microomvormers waar je 4 panelen op kunt aansluiten (en afzonderlijk kunt monitoren). Die kosten zo'n 285 euro (2 februari 2021). Voor (bijvoorbeeld) 16 panelen kom je dus uit op 1140. Een string omvormer met 16 optimizers is voor dat bedrag moeilijk te vinden vermoed ik.
@KetelKlets3 жыл бұрын
Ik ben uitgegaan van de prijzen bij solar bouwmarkt, ongeveer 6 tientjes voor een optimizer en 110 euro voor een micro-omvormer. Omdat de centrale omvormer bij optimizers een vast bedrag is, ben je bij kleinere systemen goedkoper uit dan met optimizers. Maar je hebt gelijk, als de prijzen veranderen verschuift ook het omslagpunt.
@JHRay3 жыл бұрын
inderdaad, en levert het micro-omvormersysteem ook niet meer opbrengst dan optimizer/stringsysteem? Dan beb je op lange termijn toch ook meer voordeel?
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@JHRay Het is redelijk vergelijkbaar met optimizers.
@everthazenoot33202 жыл бұрын
Dag “ Ketelklets”, kunt u uitleggen wat er noodzakelijk is of waar je rekening mee moet houden als je een bestande installatie met zonnepanelen wil combineren met een andere installatie. Denk hierbij aan 10 panelen 275 Wp met een omvormer en 10 panelen 260 Wp met minioptimisers. Beïnvloeden deze installaties elkaar? Ik hoor graag van U, met vriendelijke groet, Evert
@KetelKlets2 жыл бұрын
Ja die beïnvloeden elkaar, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Elke omvormer zet zijn opwek met een iets hogere spanning op de fase. Heb je een 3-fase meterkast, zet de tweede set zonnepanelen dan op een andere fase dan de eerste (indien het allebei 1-fase zonnesystemen zijn). Zijn het beide 3-fase systemen, dan komt het meestal wel goed. Zie deze video: kzbin.info/www/bejne/qJy4f52GrLucfZo
@koosvandenheuvel86982 жыл бұрын
Heel duidelijk, ik hoor dat oost/west ligging van zonnepanelen met een factor van 0,8 gerekend moet worden. Is dat bovenop de 0,9 voor nederland of inclusief 0,9?
@KetelKlets2 жыл бұрын
Voor oost/west kun je het beste met 0,75 rekenen en bij zuid met 0,9. Dus stel je hebt een zonnepaneel van 350Wp, dan levert die op zuid 315 kWh p/j op en op oost-west 262 kWh p/j. Dat zijn algemene waardes die per jaar iets kunnen wisselen vanwege het weer én er moet geen schaduwval zijn.
@koosvandenheuvel86982 жыл бұрын
@@KetelKlets Dankjewel
@sjoukejacobsen59673 жыл бұрын
Wat vind je van de Low H20 radiatoren? Ik vraag mij af waarom er nog traditionele radiatoren worden verkocht?
@KetelKlets3 жыл бұрын
Ik denk dat er bij gewone radiatoren meer mogelijk is m.b.t. design. Ook zal prijs een rol spelen vermoed ik.
@WimSchutten3 жыл бұрын
Jaga lowh20 kosten wat, maar het is ook wat. Verwarmen op minder dan 50 graden maar een zeer snelle opwarming van de kamer.
@rensvlaar34892 жыл бұрын
@@WimSchutten Ik heb Jaga radiatoren op marktplaats gekocht. Scheelt heel veel geld. Ook die ventilatoren van jaga zijn enorm duur. Ik heb het zelf gemaakt. Computer ventilatoren (3 snelheden en een temperatuur regeling van ebay) bevalt zeer goed.
@WimSchutten3 жыл бұрын
Heb je ooir wel eens een warmtepomp boiler bekeken?
@KetelKlets3 жыл бұрын
Jazeker, zie kzbin.info/www/bejne/gmmQqqduodaBrcU
@khenderiks82752 жыл бұрын
Hallo. Wij hebben zonneboiler 4 panelen en zonne-energie panelen 9 stuks. Nu zegt een vriend van mij dat je in de boiler een verwarming element kunt plaatsen en dan van het gas af kunt. Ik vraag mij af of ik dan mijn woning voldoende kan verwarmen en van warmwater voorzien. En hij denkt dat je ook geen warmtepomp nodig hebt. Wij zijn een gezin van 4. Het is leuke en interessante kanaal. Mvg Klaas.
@KetelKlets2 жыл бұрын
Dat kan prima, de vraag is alleen wat het mag kosten. Pak je gasverbruik, vermenigvuldig dat met 9,5 en het getal wat daar uit komt met 0,69 (huidige stroomtarief per kWh enkeltarief Eneco, vul hier je eigen stroomtarief in). Dat gaat het je kosten aan stroom als je op die manier van het gas af wilt. Met een warmtepomp mag dat bedrag door 4 worden gedeeld qua stroomkosten.
@khenderiks82752 жыл бұрын
@@KetelKlets Als ik dan doe wat jij zegt 1798 m3 x 9.5 = 17081 x 0.69 = 11785.89 dat ga ik dan per jaar betalen ( wat is de 9.5 ) En als ik in plaats element een warmtepomp neem kan ik dat bedrag door 4 delen. 11785.89 : 4 = 2946.47 per jaar Ik begreep dat een warmtepomp veel meer energie gebruikt is dat niet zo dan. installateur mij afgeraden een warmtepomp te nemen omdat het op dit moment niet rendabel is.
@KetelKlets2 жыл бұрын
@@khenderiks8275 Andere installateur nemen 😁 Die 9.5 kWh is de hoeveelheid energie die in één m3 gas zit (eigenlijk 9.8, maar ik heb de leidingverliezen van de CV meegerekend). De energieprijzen zijn nu zo achterlijk hoog dat een warmtepomp zich makkelijk in 3-4 jaar laat terugverdienen als je daarmee van het gas af kan. Zonnepanelen erbij en je kunt (een deel van) je verbruik zelf weer opwekken.