De Belastingdienst moet eerst maar eens duidelijke punten aangeven waaraan een ZZP'er moet voldoen, en hoe er gehandhaafd wordt hierop. Ze laten met de huidige regels heel veel ruimte voor onduidelijkheid, en zeggen zelfs dat als er aan enkele criteria wordt voldaan of het merendeel ervan, er toch sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid. Dit soort opmerkingen geven veel onduidelijkheid over hoe er gehandhaaft gaat worden. Bijvoorbeeld: zelfs als je voor meerdere opdrachtgevers werkt, ook qua omzet, voldoet niet iedere ZZP'er aan dit de criteria, die er worden gehanteerd. Qua belastingen heeft een ZZP'er al nauwelijks meer een voordeel meer t.o.v. iemand in loondienstverband. Oftewel de overheid komt hierin niks tekort. Sterken nog, pensioenopbouw en AOV is veel duurder voor een ZZP'er dan voor een werkgever die iemand in loondienstverband heeft. Als de overheid zich vooral zorgen maakt om het feit, wat zeer terecht is, over het pensioen en AOV van een ZZP'er, dan moeten ze dit gaan verplichten voor ZZP'er en met verzekeraars en pensioenfondsen in gesprek om dit aantrekkelijker te maken. Wat een nog groter probleem is voor de overheid en het gevolg is van de huidige regels: De overheid moet juist hardere regels opstellen voor detacheringbureaus die dezelfde ZZP'ers in loondienst nemen voor een beter salaris en dezelfde vrijheid als eerst om vervolgens dezelfde ZZP'er voor een hoger uurtarief weg te zetten als degene die eerst als ZZP'er werkt of in loondienst bij het hetzelfde bedrijf werkten. Juist deze detacheringbureaus vliegen als paddestoelen uit de grond en zijn zeer actief in de zorg, onderwijs en bij defensie. Sectoren waar de kosten sinds de vrijheid van marktwerking exponentieel zijn gestegen en de pan uit reizen. Misschien goed dat we eens oren en ogen te luisteren leggen hoe ze dit soort sectoren in het buitenland regelen. Daar zijn de kosten namelijk van een heel ander niveau.
@Albert-qg6jk3 күн бұрын
"Neem een clausule op in het contract waarmee de zzp’er zelf verantwoordelijk is bij naheffingen" Je moet als zzper wel gek zijn om zo'n clausule te gaan tekenen, want ook al voldoe je aan al de regels met de belastingdienst weet je het maar nooit. De ondernemer heeft het meeste baat bij het inhuren van een zzper, dus laat die de verantwoordelijkheid maar dragen. Graag of niet. En ik ben benieuwd wat de rechter hiervan zou vinden.
@7DTV3 күн бұрын
Da's een mening. Denk dat voor beiden wat te zeggen is. Want volgensmij hebben beiden baat toch?
@Albert-qg6jk3 күн бұрын
@@7DTV Dat klopt, maar niet als de onderneming de toekomstige eventuele kosten op de zzper probeert af te schuiven als de belastingdienst beslist dat je toch een schijnzelfstandige bent om vage redenen. Dan loopt de zzper risico en de onderneming niet.
@rachidderraz34632 күн бұрын
Je bent idd gek als je zo een contract tekent met een dergelijke clausule.
@BenaissaBenomar-b5kКүн бұрын
Dan wordt het heel simpel dan geen opdracht je weet als zzper ook wat wel en niet schijnzelfstandige is en kan zijn.en daar moet je opdrachtgever op aanspreken en waar mogelijk de opdracht terug geven als die zich daar niet aan wil houden.