Wat ik niet snap, hoe de hel kun je een kabel veilig vastpakken waar 150.000 volt op staat???? Hoe is dat mogelijk????????? Zonder geëlektrocuteerd te worden???????
@weeardguy2 жыл бұрын
Dat kan ook niet zomaar. De werknemers dragen speciale kleding waar geleidend materiaal in verwerkt is, waardoor hun hele lichaam in 1 keer op hetzelfde potentiaal als de kabel die ze aanraken, gebracht wordt. Met je blote hand (want ook de handschoenen zijn geleidend én moeten verbinding maken met de rest van de kleding) zo'n kabel aanraken bezorgt je een uieterst pijnlijke schok, die mogelijk ook je dood betekent: die kleding vangt het op. Desondanks wordt het ook met handschoenen aan absoluut afgeraden om de leiding met je hand te naderen: daar is die klem voor die je op 1:56 ziet. Met die klem wordt het werkplatform inclusief medewerkers op hetzelfde potentiaal gebracht (ik gok 150 kV). Is er geen potentiaalverschil, dan kan er ook geen stroom lopen. Door alles op hetzelfde potentiaal te brengen, kun je vervolgens veilig met je handen werken. Omdat het werkplatform volledig geïsoleerd is, kan dat veilig. Het blijft desondanks gevaarlijk. Dit zijn echt klussen waarbij je op moet letten en alles streng gecontroleerd moet worden: een handschoen of werkjas die 'lekt' kan je einde betekenen.
@dannyjaar2 жыл бұрын
@@weeardguy eigenlijk werk je op dat moment spanningsloos 0 volt
@weeardguy2 жыл бұрын
@@dannyjaar Technisch ja, maar het nadeel is dat 150 kV zich niet houdt aan de regels die bij 230 Volt gelden. Bij 150 kV heeft de gemiddelde mens en gemiddelde machine/structuur genoeg scherpe hoeken waar corona-ontladingen een risico kunnen vormen.
@AAb-xy6et Жыл бұрын
@@weeardguy Schrijf je nou; scherpe hoeken waar "corona-ontladingen" een risico kunnen vormen?
@weeardguy Жыл бұрын
@@AAb-xy6et Ja. Bij hoogspanning boven pakweg 10 kV gaan allerhande zaken zich heel anders gedragen dan bij lage spanning. Hoe scherper/puntiger een object, hoe groter de kans dat daar corona ontstaat, ionisatie van de lucht. Corona is een uiterst onwenselijk effect, omdat het verlies op een hoogspanningslijn oplevert. Het is ook wat je vaak als geknetter of gezoem kunt horen op vochtige of regenachtige dagen als je in de buurt staat van een hoogspanningsmast. Corona is de reden dat je aan het begin en einde van een isolator van een 380 kV hoogspanningsmast een ring met bollen ziet zitten: die is op hetzelfde potentiaal als de leiding, waardoor de scherp-gehoekte bevestigingsmiddelen om de draden aan de isolator te bevestigen, die zich dan binnenin de ring bevinden, geen potentiaalverschil meer zien (of in ieder geval niet groot genoeg meer om sterke corona te veroorzaken. Ook bij schakelstations en hoogspannings-transformatorstations zie je dergelijke maatregelen: al die ringen en buizen rondom schakelmateriaal zit daar om te voorkomen dat de bevestigingsbouten, splitpennen en andere dingen met scherpe hoeken corona-ontladingen veroorzaken, en daarmee verlies.
@s00128233 жыл бұрын
Goed experiment, ik stel mijn vraagtekens bij de risico's in relatie tot de n-1 of zelfs n-2 betrouwbaarheid van het net om deze onderhoudswerkzaamheden op deze manier uit te voeren. Wellicht was dit experiment bedoelt om een werkwijze te testen voor kritische verbindingen die niet uit bedrijf kunnen. Aandachtspunten in deze film zijn de kwetsbare isolatoren waar de geleider met een geleidingsmechanisme weer in positie wordt gebracht. Dit kan verticale krachten veroorzaken die de isolator kunnen laten beschadigen of afbreken. Verder vind ik in NL de blootstelling aan de spanning door werknemers onaanvaardbaar met de technologische mogelijkheden die wij hebben of kunnen creëren. Robots, op afstand bestuurdbaar. Je kunt dit optimaliseren.
@weeardguy2 жыл бұрын
Die isolatoren overleven dat wel hoor. Die worden op zulke zware omstandigheden getest. Vergeet niet dat ze windkracht 12 in de meest ongunstige richting gewoon aan moeten kunnen. Heel gecontroleerd opzij trekken (en dat ook nog maar 5 meter, das niets), daar wordt zo'n isolator niet warm of koud van. Het zou me niets verbazen als de techniek voor robots teveel problemen oplevert met de veldsterktes waar mee gewerkt wordt. Voor de rest ben ik het wel met je eens, aan de andere kant blijft op deze manier de verbinding redundant in bedrijf, terwijl dat bij het om- en om uitschakelen niet zo is.