Yığın Hafızası - Veri Yapıları Ders 01

  Рет қаралды 12,612

Kayhan Ayar

Kayhan Ayar

Күн бұрын

Пікірлер: 13
@mehmetcelik7339
@mehmetcelik7339 Жыл бұрын
Anlatım , görseller 10 numara çok teşekkürler.Emeğinizin maddi manevi karşılığını almanız dileğiyle.
@airworks9553
@airworks9553 Жыл бұрын
Oldukça verimli bir video, teşekkürler
@LearnWithMuhammet
@LearnWithMuhammet 2 жыл бұрын
Çok teşekkürler hocam . gayet anlaşılır .
@ahmedkeskin
@ahmedkeskin 3 жыл бұрын
Cok tesekkurler hocam
@elvedabinelyesa9050
@elvedabinelyesa9050 2 жыл бұрын
Merhaba bı sorum olacaktı.. İlk bilgisayar mühendisleri ASCII tablosu tasarladıklarında örn olarak 00000001 gibi komutları belirli bir hafızaya kaydettiler. Peki ama ortaya çıkan şu sorunu nasıl hallettiler? Örneğin bir sayısal bir veri yi yazmak istediklerinde Örn olarak (bit şeklinde ifade ediyorum.) 00000110 bu ondalık olarak 6 sayısına denk geliyor ve mühendisler bu değeri bastiklarinda ASCII tablosundaki 00000110 kodunun karşılığı ekrana çıkmış olması gerekmiyor muydu? Bu adamlar sayısal olarak 6 yı nasıl elde ettiler? Bilgisi olan varsa paylaşabilir mi? Ve ya bir kaynak gösterebilecek var mı? Şimdiden teşekkürler..
@elvedabinelyesa9050
@elvedabinelyesa9050 2 жыл бұрын
Şöyle düşününce de ASCII tablosunda sayısal değerler var diye bilirsiniz lakin bunların yanı sayısal bir değeri yazdırmaya çalıştığımızda ortaya çıkan veri 4 byte yani 32 bit aştığını gözlemledim. Burda bir mantık hatası var gibi.. galiba bir şeyleri tam göremiyorum..
@ysfherdem
@ysfherdem 2 жыл бұрын
Şöyle her şey yazılımla halledilmiyor burada pek çok durum var öncelikle ilk bilgisayalarda ekran diye bir şey yok genelde bir yazıcı yardımıyla çıktı alınıyor. Burada siz kodu bir delikli karta yazar derler ve ardından yazıcı kısmında bunların kodunu çözebilir(-ing. decode) ve kağıda istediğiniz karakterleri yazabilirsiniz. Burada önemli olan decode işleminde kullanılan sistemde tanımlanan karakterler hangi durumlar sonucunda kağıda basılıyor bunları incelemektir. Sorunuz biraz karışık duruyor ben de 3-4 yıl öncesinde bilgisayar tasarlamaya çalıştığımda yalnızca toplama yaptırıyordum ve bununla ledleri binary kodlar şeklinde yakıyordum. Yani ekran yoktu girdi binary şeklinde yani 00000110 gibi çıktı ise yine aynı şekilde oluyordu. Bundan sonra kitapları incelemeye başladım ve decoding işlemlerine kafayı yordum. Burada eğer şu girdi varsa çıktı bu olsun olarak tanımlamalar yapıyorsunuz bunların hepsi donanımsal olarak gerçekleşiyor. Eğer bu girdi varsa 7 segment ekranın ledlerini yakmak için şu çıktıyı ver gibi decode ediyorsunuz. Şimdiki bilgisayarlarda durum biraz daha karışık onu da yazmaya çalışacağım. Umarım sorduğun soruyu anlayabilmişimdir.
@ysfherdem
@ysfherdem 2 жыл бұрын
Şimdiki kişisel bilgisayarlarda (pc) sistemler çok karışık haldeler bu nedenle anlatımım biraz karmaşık olabilir ancak bu alanda uzun süreler çalışırsan her şey kafana oturmaya başlayacaktır. Şöyle aslında temel kişisel bilgisayar işlemci, bellek yapıları ve grafik kartlarında oluşuyorlar. Siz öncelikle komutları veriyorsunuz bu komutlandırma kısımlarını "opcode" şeklinde araştırırsanız bulabilirsiniz. Bu komutlar işlemciye gider ve belirli yazmaçlardan(-ing register) veriler alınır bu yazmaçlar bizim girdilerimiz veya çıktılarımızın olduğu küçük bellek yapılarıdır. Örneğin makine kodumuz "ADD A1, B1" şeklinde olsun burada A1 yazmacıyla B1 yazmacı toplanır ve yeniden A1 yazmacına yazılırlar. Ardından bu bilgiyi ekranda görmek istiyorsunuz diyelim. Bunun için de farklı bir komut verilir ve işlemci bu yazmaçdaki toplanmış bilgiyi grafik kartına gönderir. Grafik kartı da bu bilgiyi decode eder ve ekrana bunları yazar. Aslında ben daha çok mikrodenetleyiciler ile ilgilendiğim için biraz daha basit anlattım normalde şu anda kullandığımız bilgisayarlarda bu işlemler çok çok farklı şekillerde oluyor. Kaynak önerisi olarak da Türkçe bir kaynak istiyorsan bir kütüphaneye gidip "Morris Mano, Lojik Tasarım" kitabını alıp belirli kısımlarını inceleyebilirsin. Çevirileri çok kötü değil ancak ingilizce biliyorsan ingilizcesini okumak daha faydalıdır. Eğer donanım kısmında değil de bilgisayar kısmında çalışacaksan ki önerim budur. "David A. Patterson Bilgisayar Mimarisi ve Tasarımı" ya da Morris Mano Bilgisayar Sistemleri Mimarisi kitabına bakabilirsin. Bunlar biraz pahalı olabilirler internette pdf sayfalarını çok rahatlıkla bulabilirsin ya da genelde kütüphanelerde oluyor onlara bakabilirsin.
@ysfherdem
@ysfherdem 2 жыл бұрын
Sorunu hala tam olarak anlayabildiğimi düşünmüyorum ama şu konulara bir bak sanırım sorunla alakalı olacaktır. "Binary Decoder", "Binary Encoder", "Binary Toplama İşlemi", "Basit İşlemci Yapısı", "7 Segment Display Decoder" bu konulara bir bak derim ancak bilgisayarlar aslında çok basit yapılar değiller özellikle kişisel bilgisayarlar şu durumlarda pek çok yazılımsal protokoller, donanımsal protokoller, arayüzler vb. içermekte en basitinden bir monitörün vga ya da hdmi olması monitörün içindeki haberleşme yongalarının, bilgisayarın içindeki haberleşme yongalarının çoğu yerinin yeniden tasarlanması anlamına gelmektedir. Ya da kişisel bilgisayarlar haricinde bazı gömülü sistemlerde seri bellek (ram) hücreleri kullanıyoruz ve bu durum sistemin tamamen değişmesine sebep oluyor. Şimdiki bilgisayarlarda ise bu karmaşıklığı çözmek amacıyla donanımsal protokolleri yazılıma bağlıyorlar ve bu işi genelde işletim sistemleri yapıyorlar. Örneğin bilgisayarına yeni bir ekran kartı aldığınızda içerisindeki tasarımı tamamen farklı olmasına rağmen aradaki protokol yazılımsal olduğu için siz ekran kartını değiştirseniz bile sistem hala hiçbir şey değişmemiş gibi çalışmaya devam ediyor.
@ysfherdem
@ysfherdem 2 жыл бұрын
Baya bi uzun anlattım genelde konudan konuya atlarım eğer anlaşılmaz şeyler varsa özür diliyorum. Buradan ya da hesabımda bulunan mail üstünden sorularını sorabilirsin. Çünkü ben de bundan 3 sene öncesinde tam olarak bu durumdaydım neredeyse aynı şeyi merak ediyordum :)
@slovnyy
@slovnyy 8 ай бұрын
Hangi dilde ogretiyorsunuz hocam
@SudeBasalan
@SudeBasalan 7 ай бұрын
c++
İşaretçiler - Veri Yapıları Ders 01
25:08
Kayhan Ayar
Рет қаралды 11 М.
Nesne Dizileri ve İşaretçi Dizileri - Veri Yapıları Ders 02
10:23
Will A Basketball Boat Hold My Weight?
00:30
MrBeast
Рет қаралды 124 МЛН
Ouch.. 🤕⚽️
00:25
Celine Dept
Рет қаралды 28 МЛН
Cool Parenting Gadget Against Mosquitos! 🦟👶 #gen
00:21
TheSoul Music Family
Рет қаралды 33 МЛН
Mom had to stand up for the whole family!❤️😍😁
00:39
Writing Code That Runs FAST on a GPU
15:32
Low Level
Рет қаралды 564 М.
6. Monte Carlo Simulation
50:05
MIT OpenCourseWare
Рет қаралды 2 МЛН
Stack (Yığıt) - Veri Yapıları
19:08
Yücel Alkan
Рет қаралды 12 М.
Öz Yineleme (Recursion) - Veri Yapıları Ders 02
13:46
Kayhan Ayar
Рет қаралды 6 М.
Being Competent With Coding Is More Fun
11:13
TheVimeagen
Рет қаралды 102 М.
Heap Hafızası - Veri Yapıları Ders 01
10:42
Kayhan Ayar
Рет қаралды 8 М.
Just enough assembly to blow your mind
29:31
Kay Lack
Рет қаралды 115 М.
Will A Basketball Boat Hold My Weight?
00:30
MrBeast
Рет қаралды 124 МЛН