Рет қаралды 411
#structuralengineering #inşaatmühendisliği #deprem
Not: Ders notları Topluluk sekmesinde kanal üyelerimeze özel yayınlanacaktır..
📢 Yeryüzü plakaları birbirlerine göre hareket ederek bir gerilme birikimi oluşturmaktadırlar. Bu gerilmeler yer kabuğunda yırtılmalar meydana getirmektedir. Oluşan bu yırtılmalar fay olarak adlandırılır. Güncel deprem yönetmeliği tasarım depremlerini dönüş periyotları (oluşma sıklığı)’na göre sınıflandırmaktadır. Tasarım depremi küçük ve orta katlı binalar için 50 yılda oluşma olasılığı %10 olan deprem kullanılmaktadır.
Binalar deprem etkileri altında dinamik özelliklerine bağlı olarak hareket etmektedirler. Binanın hakim periyodu ve zemin özelliklerine göre deprem kuvvetlerinden etkilenir. Süneklik kapasitesine göre gelen deprem enerjisini sönümlerler. Güncel deprem yönetmeliğinde binalar deprem etkileri altında hasar alacak şekilde tasarlanır ve tasarım kriterleri bu şartlara göre belirlenmektedir.
Yapı dinamiği derslerimizde binaların mevcut dinamik özelliklerini (periyot, sönüm vb.) belirleyerek deprem etkileri altında davranışı incelenmiştir. Tek ve çok serbestlik dereceli sistemlerin deprem yükü altında hareketleri sayısal işlemlerle anlatılmıştır. Yapısal analiz programları ile (Sap2000, Etabs vb.) örnek çalışmalar yapılmıştır. Matlab vb. kod geliştirme programları kullanılarak, analiz programları geliştirilmiştir.
İlginizi çekebilecek diğer eğitim listeleri:
Mevcut Binaların Değerlendirmesi 1. bölümünü izlemek için 👉 • • Mevcut Binaların Değer...
Mini Uygulamalar ► • Advanced EQE Practices...
Deprem Mühendisliğinde Yazılımlar ve Uygulamalar ► • Deprem Mühendisliğinde...
TBDY-18 - Bölüm 5 - ► Şekil Değiştirmeye Göre Tasarım ► • Advanced EQE Practices...
İleri Deprem Mühendisliği Dersleri - Malzeme ve Süneklik ► • İleri Deprem Mühendisl...