Yapay Zeka Çağında Dil Öğrenmeye Gerek Var mı?

  Рет қаралды 6,893

Oğuz Ergin

Oğuz Ergin

Күн бұрын

Пікірлер: 43
@hamzaergin
@hamzaergin 11 ай бұрын
Tebrik ediyorum kaliteli bir sohbet içinizden geldiği gibi devam ediniz
@MuhammetKara-
@MuhammetKara- 11 ай бұрын
Hocam ana dil konusunda söylediğiniz şeylere genel olarak katılıyorum. Ayrıca eğitim sisteminde, ana dili Türkçe olmayan insanlara ana dilde eğitim fırsatının verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
@Sumeyra4835
@Sumeyra4835 11 ай бұрын
Merhaba hocam Şuan Arabistan’da yım yalnız bir bayan olarak kendimi ingilizce Arapça Türkçe bunlarda yeterli olmayınca Google translate açıyorum anlaşıyorum 👍
@semihyilmaz29
@semihyilmaz29 11 ай бұрын
Türkiye'de bir mühendisten üç mühendis bilgisi istendiği için şirketler 10 yıl daha bırakın İngilizceyi ikinci bir dil bilmemizi bile isteyeceklerdir.
@Pa3sna
@Pa3sna 11 ай бұрын
Hocam Afyonda universiteye giderken sabah her zaman sizin canli yayinizi kulaklik takip dinliyorum 1.75xte sayenizde cok gelistigimi dusunuyorum . Turkceye verdiginiz degeri biliyorum hocam suan telefondayimda o yuzden yazamiyorum.😅
@ibrahim_ozcan
@ibrahim_ozcan 11 ай бұрын
40:50 Tersine Evrim konusu IDIOCRACY isimli filmde gayet güzel işlenmiştir. Hocam milyonlarca yıla gerek yok tersine evrim bugün bile gürülür vaziyette. inanmayan tiktoka baksın.
@koray6115
@koray6115 11 ай бұрын
Tersine evrim olayına kesinlikle katılıyorum. Hatta Tiktok'a bakmaya bile gerek yok. Aylardır her yerde Dilan bilmem ne haberi pompalanıyor. Sırf aydın!!! medyamıza inat aylardır haberi açıp da bakmaya tenezzül etmedim bile. Sanki memlekette tek yozlaşmış olan Dilan bilmem ne. Onu çözdüler mi hemencik aya sert iniş yapacağız. :)
@Riflessione
@Riflessione 11 ай бұрын
eskiden kıtap okumadıgım için kendıme kızardım simdi ise ehiliyet sahibi insanları dinledikçe konu bazında cok fazla sey bildigimi dusunen hocalar oluyor gerçekten ilginç prof olmayan insanlara bile hocam diye hurmet edenler var sanıyorumki bir seyleri ogrenmek isteyenler oldukça dil gibi problemleri ai halledecektir yeterki düsünenler sorgulayanlar ve ogrenmek ısteyenler olsun ^^ (bu yayınlar için çok tesekurler hocam ben sahsen çok tatmin oluyor
@Allah-iyileri-odullendirir
@Allah-iyileri-odullendirir 11 ай бұрын
Bence ayak işlerini yapıp bize ruhsal ve zihinsel güçlerimizi geliştirecek fırsat yakalayacaz yada bununla başa çıkmak için mecburi gelistirecez
@alper7079
@alper7079 11 ай бұрын
Hocam tobbda 2. yabancı dil zorunlu olmasa keşke artık. Çok gereksiz zaman kaybediyoruz maalesef. Zaten çoğunluk kolay diye muhtemelen hayatı boyu kullanmayacağı ispanyolcayı alıyor.
@bilgisever_kullanici
@bilgisever_kullanici 7 ай бұрын
İspanyolca öğrendim öğrenciyken. Harbiden bi işinize yaramıyor:) Arjantin’de yazılım işi var gelir misin diye arayanlar oluyordu geçen yıllarda. Tek fark bu. Bi de dandik dizileri izleyebiliyorsunuz.
@koray6115
@koray6115 11 ай бұрын
Sanayi devriminde de herkes işsiz kalacak deniyordu. İlk otomobiller çıktığı zaman da, ilk bilgisayar icat edildiği zaman da. Ancak hiç de öyle felaket senaryoları gerçek olmadı. Yeryüzünde iş kolları yapay zeka sayesinde daha da çeşitlenecek hatta bana kalırsa. Günümüzde Japonlar'ın üretim modeline benzer (aynı anda çok sayıda disiplin gerektiren) iş kolları ortaya çıkacak muhtemelen. Hatta Almanlar tam olarak bu konu üzerinde çalışma yürütmeye başladılar yakın zamanda.
@Allah-iyileri-odullendirir
@Allah-iyileri-odullendirir 11 ай бұрын
sanayi devrimiyle bir iş kolu kapandı başka alanlar açıldı... Ama yapay zeka ilk defa bütün alanlarda en iyi ucuz hızlısını yapmaya başladı...insanlık başka dala atlayamaz çünkü neredeyse bütün dallar yapay zeka tarafından ele geçirildi ... Belkide sadece doğduğumuz için maaş alacaz zevk dünyanın belki kâinatın zevkini çıkarmak için yasayacaz.
@uca062206
@uca062206 11 ай бұрын
Yapay zeka konusunda yeni iş kolları çıkacak mevzusu en büyük yalanlardan biridir bu sefer durum çok farklı zekadan bahsediyoruz.
@koray6115
@koray6115 11 ай бұрын
@@uca062206 o zaman sana zahmet şu yapay zekadan Linux üzerinde Mingw cross compiler kullanarak hem Basler'in Pylon kütüphanesini, hem OpenCV kütüphanesini, hem FLTK kütüphanesini kullanacak şekilde adamakıllı bir Makefile dosyası oluşturmasını isteyebilir misin örneğin? Şu an o kadar çok işime yarar ki... Peki yapay zeka neden bu türden işleri kotaramaz? Çünkü tüm kütüphaneleri yalıtılmış ortamda derliyorum. Bulsun bakalım dosya yollarını da görelim. Al sana iş kolu. Adına falanca *Ops de.
@Nathan-vt4zw
@Nathan-vt4zw 11 ай бұрын
hocam lise üniversite farketmez her hocanın youtube kanalı olsa anlatacağı dersleri orada anlatsa öğrenciler olarak derse gelmeden önce dersi izlese öğrenciler ve ders zamanı konu ile alakalı soru çözümü, bireysel sorular , uygulama vb yapılsa nasıl olurdu ?
@oguz_ergin
@oguz_ergin 11 ай бұрын
İyi olurdu ama yapmıyor öğrenciler
@Fatal.Rhymer
@Fatal.Rhymer 11 ай бұрын
Bu söylediğin var ya tam benlik yemin ediyorum. Çünkü pek çok öğrenci konuyu derste öğrenemiyor. Hele ben bu konuda çok büyük sorun yaşadığım için lisemi bırakıp okulumu açığa aldım ve şu an müthiş bir disiplinle ilerliyorum ve şunu çok net anladım ki hayatımdan 3 yıl akademik anlamda o kadar boş geçmiş ki sadece temelleri alabilmişim ama o da zayıf. Koskoca 3 yılıma yazık olmuş bunun üzerine biraz fazla kafa yorunca gerçekten üzülüyorum Hangi bilinçli insan hayatından boşa giden koskocaman 3 yıla üzülmez ki?
@Nathan-vt4zw
@Nathan-vt4zw 11 ай бұрын
@@Fatal.Rhymer evet bende lise zamanları bunu düşünmüştüm çünkü o zaman lisede bazı ders hocalarım ders sırasında sınıfın ritmine göre dersi ilerletiyordu ve bi anda dersten bağımsız makara yapılıyordu resmen sınıfta bende KZbin , internetten konuyu dinliyordum
@Nathan-vt4zw
@Nathan-vt4zw 11 ай бұрын
@@Fatal.Rhymer günümüz şartlarında sistem bu tarz değişse çok iyi olur bence gerçekten okumak öğrenmek isteyen daha iyi verimli şekilde öğrenir zaten öğrenmek istemeyene istediğini yap öğretemiyorsun
@Fatal.Rhymer
@Fatal.Rhymer 11 ай бұрын
@@Nathan-vt4zw Bende ek olarak DEHB (Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) de var ve zannediyorum bu durumda olan diğer insanlar da benim yaşadıklarımdan muzdariptirler. Neyse ki ilaç kullanarak kontrol altına alınabiliyor ama yine de ilacın yüzde yüz kontrol altına aldığını söyleyemem.
@Voidd32
@Voidd32 11 ай бұрын
Hocam dediğiniz şeylerin daha vakti var gibi. En yakın tarihli olanı çevirmenliğin yapay zekaya kalması gibi duruyor .
@burakdenizyntm7175
@burakdenizyntm7175 11 ай бұрын
Hocam yanınızda oturuyorum(Schwyz), yalnız değilsiniz. Selamlar 👋
@MahmuthanYlcn
@MahmuthanYlcn 11 ай бұрын
Çok Teşekkürler hocam 😄
@iYOLCU
@iYOLCU 11 ай бұрын
hocam ben elektrik mühendisligı okuyorum bazı hocalar ve mühendis arkadaşlar ingilizce bilmeden mühendis olunmaz diyorlar.Ben 23 yaşımdayım ,1.sınıfım ve ingilizcem yok artık daha fazla zaman kaybetmek istemiyorum sadece kendi alanımda uzmanlaşmak istiyorum ingilizce ögrenmeye hiç istegim yok çok gereksiz geliyor. onun yerine analiz mühendisligı, tersine mühendislik sonlu elemanlar analizleri vb daha gelecek vaadeden spesifik konularda gelişmek istiyorum, örnegin ingilizce ögrenecegim zamanı BİRKAÇ ANSYS programı ögrenmeye harcasam daha dogru olacagını düşünüyorum. Evet ögrenmek iyi olabilir ama İngilizce olmadan iyi bir mühendis olmanın hiç mi şansı yok ?
@uzelbeytullah
@uzelbeytullah 11 ай бұрын
Kesinlikle yok
@uzelbeytullah
@uzelbeytullah 11 ай бұрын
Kesinlikle yok
@uzelbeytullah
@uzelbeytullah 11 ай бұрын
Kesinlikle yok
@altugduman8414
@altugduman8414 11 ай бұрын
hangi okulda elektrik müh
@iYOLCU
@iYOLCU 11 ай бұрын
@@altugduman8414 Kocaeli Üniversitesi
@Miracle-uc6es
@Miracle-uc6es 4 ай бұрын
Tüm insanlık için ortak bir dil olsa nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Hocam, şöyle bir durum var. İnsanlar tembelleştikçe beyinlerini daha az kullanmaya meyilliler. Beynin amacı bizim daha verimli olmamız değil, hayatta kalmamızdır. Bu yüzden mümkün olduğunca ultra güç tasarruf modunda çalışmayı tercih eder. Dediğiniz gibi, düşüncelerimizi doğrudan aktarabildiğimiz bir çağa gelirsek, bu ciddi bir sıkıntı doğurabilir. İnsanlar kendi ana dillerini bile öğrenmeye üşenecek, belki de sadece 50 kelime ile konuşacak ve aradaki boşlukları GPT'ye çevirtecekler. Bu belirli bir ölçüde yapılabilir, ancak zamanla düşünme becerimizi kaybedebiliriz diye korkuyorum. Bir arkadaşım vardı, WhatsApp'tan çok uzun siyasi yorumlar yazardı. Okumak yerine, GPT'ye "şunu bir özetle" diyordum. Bu beni tembelliğe itti. Belki bir süre sonra, "şuna bir cevap hazırla" deme tembelliğine de yol açacak. Düşünmüyorsak, neden varız? Özellikle çocukların beyin gelişimine ciddi bir engel olabileceğinden korkuyorum. Gelecekle ilgili bu beni endişelendiriyor. Bundan 5-10 yıl sonra bir çocuğum olsa, belki 5 yaşından sonra kendini geliştirme zorunluluğu hissetmeyecek. Bugün insanlar moda olduğu ve üreme arzusu nedeniyle spor yapıyor ve fit vücutlara sahip oluyorlar. Bunun bir sonucu olarak, daha sağlıklı oluyorlar. Peki, eğer beni her zaman karşıdan kaslı görürseniz, insanların kaçta kaçı spor yapacak? Bilmiyorum, çok mu "boomer" gibi konuştum. Belki yeni nesil, gelişmeye, kelime bilmeye ve düşünmeye gerek yok diye düşünüyor olabilir. Ama bence tersine evrim yapıyoruz. Bu beni çok korkutuyor.
@rdvangercek8990
@rdvangercek8990 11 ай бұрын
Oktay Sinanoğlu ciddiye alınacak birisi değildi. Ciddi sorunları olduğunu düşünüyorum.. Size tavsiyem kendinize örnek almamanızdır.
@Allah-iyileri-odullendirir
@Allah-iyileri-odullendirir 11 ай бұрын
Adam engenc profesör .... Onun seviyesine gel sonra konuş bakalım
@rdvangercek8990
@rdvangercek8990 11 ай бұрын
@@Allah-iyileri-odullendirir Onun seviyesi neymiş ? Prof olunca saçmalama özgürlüğümü kazanıyorsun ? Dünyada yazılan ve atıf alan İngilizce Bilimsel makalelerin toplam makaleler içindeki oranına bakarsan, adamların nasıl AĞIR SAÇMALADIĞINI görürsün. Tamamen İDEOLOJİK olarak yapılan, Çağın çok çok gerisinde kalmış, Dünyayı anlamakta zorlanan insanların yorumlarını, Neden kabul edelim.
@Allah-iyileri-odullendirir
@Allah-iyileri-odullendirir 4 ай бұрын
@yksdusmani oktay Sinanoğlu’nun 28 yaşında profesör olması The New York Times’da da yer almıştı. Burada da Oktay Sinanoğlu’nun Yale Üniversitesi’nin modern tarihindeki en genç profesörlerden olduğu belirtiliyor.
@eflatunacaroglu8059
@eflatunacaroglu8059 10 ай бұрын
yayında hiç donma yok.
Geldiği Gibi Gitmek
1:01:13
Oğuz Ergin
Рет қаралды 3,1 М.
Üniversite Okumaya Gerek Var mı?
52:30
Oğuz Ergin
Рет қаралды 8 М.
the balloon deflated while it was flying #tiktok
00:19
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 35 МЛН
Seja Gentil com os Pequenos Animais 😿
00:20
Los Wagners
Рет қаралды 87 МЛН
ЛУЧШИЙ ФОКУС + секрет! #shorts
00:12
Роман Magic
Рет қаралды 21 МЛН
Is Artificial Intelligence Ending English? No need to learn a language?
10:58
Dr. Fatma Azra Yıldız
Рет қаралды 10 М.
The fastest way to learn a foreign language: KO-KO Technique
14:58
Barış Özcan
Рет қаралды 7 МЛН
Çekip Dönmek
1:11:56
Oğuz Ergin
Рет қаралды 7 М.
BELA MI, KURTULUŞ MU? YAPAY ZEKA GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR!
50:04
Cüneyt Özdemir
Рет қаралды 80 М.
Makamlardan Sosyal Medyaya: Böyle Düzelir miyiz? - Devam
43:43
Oğuz Ergin
Рет қаралды 2,5 М.
Yapay Zeka Güncesi (2024 Ağustos)
1:20:02
Oğuz Ergin
Рет қаралды 5 М.
OpenAI'ın Gizli Projesi: Q-STAR Nedir?
12:50
Bebar Bilim
Рет қаралды 261 М.
the balloon deflated while it was flying #tiktok
00:19
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 35 МЛН