Yapay Zeka Nedir? | "Kendimizi yok edecek teknolojiyi ürettik!" | Sinan Canan ile Büyük Sorular

  Рет қаралды 32,072

Sapien

Sapien

Күн бұрын

Пікірлер: 123
@alperlore
@alperlore 3 ай бұрын
Bu video için özeleştiri yapmanızı tavsiye ediyorum Sinan hocam. Verdiğiniz cevaplar çoğunlukla konuyla uyumsuz ya da sonuca hizmet etmeyen cevaplar. Konuyla ilgili yeterli donanımda olmadığınızı hissettiren ve konuşmak için konuşmuş havası veren bir video oldu benim için.
@barisbalkanci9905
@barisbalkanci9905 3 ай бұрын
"Bana balık verme, balık tutmayı öğret." Sinan Hoca'nın hedeflediği de bu sanırım. Bu problemlerin nasıl çözüleceği ile ilgili reçete sunmuyor ( ki sunsa bence problemin doğru çözümü de olmayacaktır) problemi nasıl çözmemiz gerektiği ile ilgili nasıl bir yaklaşımımız olmalı, sadece onu hissettiriyor. Bu problemi çözmek için şöyle bir yaklaşım geliştirmelisiniz dese o da doğru yaklaşım olmayacaktır bence.
@alberteinstein4019
@alberteinstein4019 3 ай бұрын
Adam daha ne demeli sizce? Her zaman bütün soruların cevabı olarak insanı götürüp bıraktığı bir nokta var Sinan Hocanın. Kısaca “değeri insanlığından gelen insanı yani bizleri insan olmaya davet ediyor. Aksi takdirde silinip gideceksiniz yer yüzünden. Çok ta önemsemeyin kendinizi. Yapay Zeka mı? Diğer üstün teknolojiler mi? Ne halt icat ediyorsanız edin ama içini insanlığınızın gerekleriyle doldurun. Domuzun yemeğe saldırdığı gibi saldırmayın” diyor. Yaratılışa dikkat çekiyor.
@FatihAKANTR
@FatihAKANTR 3 ай бұрын
Yapay zeka teknolojisini 1 gram anladığını düşünmüyorum. Değişen Beynim kitabını okumuştum ve gerçekten bana çok fazla şey katmıştı. Her konuda konuşmanıza gerek yok hocam.
@receponder
@receponder 3 ай бұрын
Sinan hocam sizi severim ama bu konuda inanılmaz bilgi eksikliğiniz var. Rica ediyorum her konuda açıklama yapmak zorunda hissetmeyin kendinizi. Sevgiyle ❤
@OynarBaslik
@OynarBaslik 3 ай бұрын
Kokoreçten aldığımız lezzet ile beethoven dinlemekten aldığımız lezzetin ortak bir noktası var. İkisi de duyu organlarımız ile algıladığımız şeylerdir. Şu an yapay zeka göze hitap eden görselleri ve kulağa hitap eden sesleri üretebiliyorsa, yakın zamanda tat almaya ve damak zevkimize hitap eden şeyler de üretebilir. Neticede tüm hissiyatımız, birtakım sinir uçlarının veya reseptörlerin uyarılmasından ibaret... Şu anki teknolojiyle bile sadece bazı sinir uçlarına doğru sinyeller göndererek, yapay olarak bazı kokuları hissetmemiz ve bazı sesleri duymamız sağlanabiliyor.
@ersin_koc
@ersin_koc 3 ай бұрын
Girdi sensörleri arttıkça insandan kat be kat ileride bir şeye dönüşecektir. Ama işte enerji kaynağı ve yeterince chip yoksa yapay zeka da sınırlarına erişir.
@pointcodding
@pointcodding 3 ай бұрын
Yani zaten insan komple sensörlerden yaratılmıştır Ama unuttuğun nokta şu her bir insan bir süper bilgisayar bir yapay zeka olarak değerlendir bu zekanın atıyorum milyonda birini üreten openAİ VEYA Google gibi birkaç firma yani doğuştan süper bilgisayara sahip milyarlarca insanın urettigi bilgiden tekrar öğrenen insan yapay zekaların insan gibi öğrenebilmesi için 100 binlerce milyarlarca yapay zeka firması olması gerekiyor her birinin kendisi her birinin kendi parametresi olması gerekiyor ki bunların toplamından insanlar bir şeyler öğrenebilsin daha doğrusu yapay zekalar kendi kendine öğrene bilsin ve bir şeyleri geliştirebilsin örneğin bir yapay zeka modeli sadece beyaz tenli olacak bazı yiyeceklere alerjisi olacak gözleri renkli olacak hani insan çeşidi kadar model çeşidi de olmalı ki her birinin kendinin doğru olarak savundugu bir şeyde bir problem ile karşılaştığında toplamda hangileri doğruysa onlara yönel bilsinler Yani şöyle düşün veba diye bir hastalık geliyor insanların %97’si ölüyor fakat %3’ü doğuştan savunma sistemi bu virüse karşı gelecek şekilde evrilmiş her nasıl olduysa bu %3 hayatta kalarak bilginin akmasına devam ettiriyor ve hayatta kalanları türediği için veba artık atıyorum bu yüzde üçlük kısmı etkilemediği için artık hayat tekrardan o yüzde üçlük kısmın genetik yapısından da almaya başlıyor ama bu yüzde üçlük kısım da zamanla tekrardan kendi içinde teşhislenerek Bağışıklığı olmayan bireyler de üretiyor yani konuyu biraz derin araştırıp bu yazdıklarımı anlamaya çalışırsan aslında sorun şu yapay zekanın birey olabilmesi için daha fazla yapay zeka firmasına ihtiyacı var ve her firmanın kendi karakteristik özelliklere sahip şekilde tasarlaması gerekiyor ki bu yapay zekaları çeşitlilik olsun çeşitlilik olmayan yerden de işte zekâ doğmuyor genel yapay zeka doğmuyoryani veya şöyle bir model yapacaklar yapay zeka sohbet ettiği kişinin özelliklerini ve kendi tanıtmasınını isteyecek nelerden hoşlanır nelerden hoşlanmaz falan sürekli geri bildirimlerle kişiye özel modelleme yapacak merkezde bilgiler bir olabilir fakat algı biçimleri ve algılamak istediği biçimlere göre cevaplar vererek yeniden yeniden çeşitlenmeye gidecek
@barisbalkanci9905
@barisbalkanci9905 3 ай бұрын
Yapay zeka gibi estetisyenlerin elinde de bir çok araç var. Dış güzellik uğruna herkesi doğal olmayan şekillere sokuyorlar. Bir sure sonra herkes orjinal olanı aramaya başlayacak bence. Tat alma duyusu da aynı. Yapay zeka algoritmalarını kullanarak belki damağa en hoş gelecek yiyecekleri üretecek. Ama bir süre sonra o tatlar yerine evimizde pişen görece tadı daha değişken olan, mideye oturan, belki boğazımızdan geçmeyen yiyecekleri tercih edeceğiz.
@OynarBaslik
@OynarBaslik 3 ай бұрын
@@barisbalkanci9905 Evet zaten videoda sinan bey de değinmiş, yapay zeka ile aramızdaki en büyük fark "duygular"... Adı üzerinde yapay "zeka"... Şimdilik sadece zekamızı taklit etmeye başladı ve daha yolun başında. Zekayı daha iyi şekilde taklit etmeye başladığında sıra duygulara da gelecektir. Çünkü en nihayetinde hissettiğimiz tüm duygular da yine beynimizin fonksiyonlarından biri... Yani sinirlerle, nöronlarla, hormonlarla ilgili biyolojik bir durum... Henüz bilim bu konuda fazla yol alabilmiş değil. Ama ileride duygular da taklit edilebilmeye başladığında insandan ayırt edilemeyecek kadar mükemmel insan modelleri oluşturulabileceğine inanıyorum. Ama bunun olması daha en az yüz yıl sürer. Tabi bu esnada küresel bir dünya savaşı çıkıp da akabinde yontma taş çağına geri dönmezsek...
@tumotytumoty3586
@tumotytumoty3586 3 ай бұрын
@@barisbalkanci9905 ve bu da sanırım yıllar önce filmlerde gösterilen kapsüllerle beslenme ki charlie nin çikolata fabrikasında dahi işlenmiştir kısa bi bölüm. offfff mağara dönemine dönüş ne tarafta ?
@barsisk953
@barsisk953 3 ай бұрын
Birkaç gün önce işim (isg) ile ilgili, daha önce hiç kurgulanmamış bir kaza senaryosu ile ilgili olayı yönetmeye yönelik bilgiler rica ettim kendisinden. Korkutucu olan bir sonuca vardım. Yapay zeka sadece önceden girilen, erişebildiği verileri işlemiyor. Yepyeni fikirler üretiyor, bu artık yapay zeka olmaktan çıkmış hocam, düşünce sentezliyor...
@yusuferdogan9715
@yusuferdogan9715 3 ай бұрын
Yapay zekayı kendi insanlığımızın hayrına kullanırsak doğayla olan etkileşimimizi sürdürebiliriz. Aksi takdirde düşünemeyen bedensel zevk uğruna yaşayan robot canlılar kategorisinde yerimiz hazır olacaktır. Değerli anlatımlarınız için teşekkür ederim Sapien ekibi ve Sinan Canan hocam.😃😃😃😃
3 ай бұрын
Soruyu soran tam bizim ağzımızdan sormuş, sorular çok iyiydi. Cevaplar da bir o kadar iyiydi. Güzel program olmuş. Teşekkürler.
@Server1957-cx5ec
@Server1957-cx5ec 3 ай бұрын
Sinan hocanın, anlatımı felsefi açıdan çok iyi.
@enisbarnar4869
@enisbarnar4869 3 ай бұрын
Cocuk issiz kaldim su an ve degersiz hissediyorum diyor. Hoca kendini gelistir diyor. Matbaacılar issiz kaldi diyor onlarda coban olsunlar diyor. Off off herkes herşeyi bilmek zorunda degil be kardesim.
@uca062206
@uca062206 3 ай бұрын
Genelde yapay zeka konusunda hiç bir şey bilmeyenlerin iki önerisi oluyor kendini geliştir ve yeni meslekler çıkacak bu iki şey yapay zeka konusunda zırvadan başka bir şey değil.
@vanophibilsiron7781
@vanophibilsiron7781 3 ай бұрын
Hoca bildiğin soruyu anlamamış harbiden. Kendimizi geliştirek tamam da zaten olay o. Yapay zeka bir noktadan sonra insanın yapabildiği her işi daha iyi yapabilecek hale gelirse insanlar ne yapacak? Bir kısım evet zaten belli bir güce sahip olduğu için kendince komunist bir utopya bile kurabilir. Yapay zeka yemeği suyu vs. verir o insanlar da dünyada cenneti yaşarlar. Ama o ütopya içerisine dahil olamayan çoğunluk ki sanırım bu videoyu izleyenlerin çoğu olarak öyleyiz. Biz ne yapacağız?
@Eliflife34
@Eliflife34 2 ай бұрын
Başka dallar illa ki olacak başka meslekler hatta yapay zekaya yaşamak için köle olan insanlar bile olabilir bilemedim böyle filmlwr var zaten
@ozgultandoruk2396
@ozgultandoruk2396 3 ай бұрын
sinan hocam anladığımı sanıyor, umuyorum, teşekkür ederim
@cerenozgur
@cerenozgur 3 ай бұрын
Openai kurucularından birinin şahane bir sözü var "yapay zeka bize, biz nasıl doğaya nasıl isek, öyle kayıtsız olacak" diyor. Tren yolu açarken ağaçları ya da hayvanları umursamadığımız gibi, bizi de öncelik olarak görmeyecek diyor, bizden çıkan zeka. Ben şu an 3 işte çalışıyorum, biri metin yazarlığı ve editörlük. Chatgpt erişilebilir olduğu andan beri metinleri oradan almaya ve editlemeye ama metinlerin diğer kalifikasyonlarını artırarak girişleri yapmaya başladım ve işim bir süre daha güvende. O da biterse hızlıca insan deneyimleri yazmaya başlarım, o da biterse başka bir şey. Bir yandan da yoga hocasıyım, ne kadar alt dalı varsa uzmanlaşmaya ve ulaşabildiğim kişi sayısını artırmaya çalışıyorum. Yaşam sabit kalsın dileğinden çıkıp gerçeklere bakarsak, korku değil umut hissetmek mümkün.
@qurbanqurbanov6773
@qurbanqurbanov6773 3 ай бұрын
Video küçük resmi müthiş !! 😁
@trendremixx
@trendremixx 3 ай бұрын
yapay zeka duygu hissetmeyecek muhtemelen. kokoreçin tadını bilmeyecek. ama bizim kokoreçin tadını bilmemizi sağlayan şey nedir? bir tür biyolojik algoritmadır. yani yapay zekanın insan zekasından geri bir yapı olduğunu düşünmüyorum. zamanla işler çok değişecek gibi görünüyor.
@johannaorleans7995
@johannaorleans7995 3 ай бұрын
zaten bizim hislerimizde, beynimizde olusan bircok algoritmadan(Sinir baglantilarinin verdigi elektrik sinyalleri)ve bunun yaninda hormonlarimizi tetikleyerek olusmuyormu.?
@trendremixx
@trendremixx 3 ай бұрын
@@johannaorleans7995 kesinlikle genetik algoritmaların sonucuyuz
@hakanselamoglu
@hakanselamoglu 3 ай бұрын
24:14 sıfırıncı kural'ı bilen birisini dinlemek ne büyük keyif. Sağlıkla ve huzurla kalın.
@34msr
@34msr 3 ай бұрын
Hocam bilmiyorsan bilmiyorum de 😉
@Unitedwpt
@Unitedwpt 3 ай бұрын
Bütüne bakmanızı, resmin tamamından detaylarını yorumlamanızı ve hayat yolculuğunuzda yatağınızda akarken sıkışıp kalmadan akışkanlığınızı çok beğeniyorum, takdir ediyorum sevgili hocam. İyi ki varsınız.
@pantepember
@pantepember 3 ай бұрын
Yapay zeka konusunda Sinan Canan gibi düşünenlerin insanları yanlış yönlendirdiğini, ancak ve ancak yapay zeka hakkında da bilgisi olan düşünürlerin gerçekçi yorumlar yapabileceğini düşünüyorum. Daha bilinçli/bilgili bir yorumlama için Evrim Ağacı'ndaki yapay zeka videolarını izlemenizi öneririm. Sinan Canqn bu konuda çok duygusal (ve, kendisi de söylüyor, bilgisiz).
@alperendagdelen7747
@alperendagdelen7747 3 ай бұрын
Tam olarak aynısını yaşadım ama 7:51 e kadar dayandım ben :)
@muratcangokyokus2905
@muratcangokyokus2905 3 ай бұрын
Evrim ağacı sinan cananla aynı şeyi diyor zaten. Elinizden işlerinizi alacak yapay zeka diye videosu var adamların. Buna bir alternatif çözüm önerisi evrim ağacı sundu mu? Hayır. Bu videoda en azından bununla karşılaşıyoruz. Asıl bilgisinz olan sizsiniz maalesef
@Lalalacici
@Lalalacici 3 ай бұрын
Sağlam matematik ve istatistik geçmişi olmayanlar yapay zeka ile ilgili konuşmamalı.
@AA-du4yr
@AA-du4yr 3 ай бұрын
Noah Harari yada...
@AA-du4yr
@AA-du4yr 3 ай бұрын
​Arkadaş haklı Sinan Hoca konuyu tam olarak bilmiyor. Evrim Ağacı ile aynı şeyi söylemeleri bile mümkün değil hocanın konuyu bilmemesi sebebi ile.
@mertkoksuren
@mertkoksuren 3 ай бұрын
Her konuda herkes yetkin olamaz. Sinan hocayı severek izlerim. Fakat yapay zeka hakkında fikri var fakat altını dolduracak bilgisi yok maalesef. Ama güzel yine de beyin fırtınası oluyor bu tarz programlar.
@mehmetsengul748
@mehmetsengul748 3 ай бұрын
Daha tamamı seyredemedim ama onu sormuyor güzel abim. Mesela yapay zeka doktorun yapabildiği herseyi yapabilcek. Doktor diye bir insana artık gerek kalmayacak. Doktorluk kutsal bir meslek, doktorlar iyi maaş almalı, doktorlar cartcurt diyemeyecek kimse.
3 ай бұрын
Duygulara dokunan her zamanda kazanır.
@muratyigit4826
@muratyigit4826 3 ай бұрын
Yapay zeka duyusal deneyimlerimizi tecrübe edemeyebilir. Fakat bunu yapay zeka aleyhine tek taraflı bir acziyet olarak okumak çok doğru olmayabilir. Nitekim biz de sahip olduğumuz niteliklerle yapay zekanın tecrübe alanına sızamıyoruz. Mesela yalnızca birkaç saniyede çok büyük bir veri setini inceleyip çıkarımlar yapamıyor ve bu durumun öznel deneyimini tadamıyoruz.
@Evdeterapi
@Evdeterapi 3 ай бұрын
İlk başta dediklerinizden yani en zeki insanlar hayatta kalıcak diye yorumladım ama sonra anladım zekasının yönelimini öğrenip onu geliştirmeye devam eden hayatta kalıcak, beynini anlamayan anlamaya çalışmayanlar o zaman hayatta kalmıcak
@ersin_koc
@ersin_koc 3 ай бұрын
Yapay zekayı yapay tatlandırıcı sanmak, bir yaratıcıya inanan birisine yapay zekayı nasıl anlatabilirsin? Yapay zeka yani sinir ağları gibi çalışan sistem eğer insan gibi girdikleri arttıkça her şeyi yapacaktır. Önce text sonra görüntü video vs derken tad koku ısı akla gelen her şeyi öğrenebilir.
@nuzhetakgiray2641
@nuzhetakgiray2641 3 ай бұрын
Tüm yorumlar dahil herşey için teşekkürler.🍀
@beratyigit7638
@beratyigit7638 3 ай бұрын
Kendi yazılımını yazabilen ve kendini geliştirebilen bir yapay zeka ortaya çıkarsa ...........
@digitalworker-robotistihda3718
@digitalworker-robotistihda3718 3 ай бұрын
Türkiye'nin İLK Robot İstihdam Ajansı olarak; yapay zeka ile simülasyonda olan robotlar, dünyaya adapte olmuş bir şekilde hazır olarak gelecekler. Robotlar bu sayede hem akıllı hem de eğitilmiş olacaklar. Robot kiralama ve satın alma için bize ulaşabilirsiniz. Robosapiens dönemine hazır olmalıyız. Tebrikler.
@thesquealer1907
@thesquealer1907 3 ай бұрын
Hocamız yapay zeka konusunda nasıl bir yetkinliği var ? Bu video biraz kıraathane sohbetine benzemiş ,
@SERAFİNA9988
@SERAFİNA9988 3 ай бұрын
İyi yaptınız. Herkes hakettiğini yaşar
@esrasancaktars
@esrasancaktars 3 ай бұрын
@sinancanan hocam ayaklının linkini alabilir miyiz 😊
@osmangulecen4443
@osmangulecen4443 3 ай бұрын
yapay zeka modelini basite indirgersek; 1- veritabanında sürekli dönğü halınde çalışıp, tüm veriler arasındaki örüntüleri tespit edip kümeleyen algorıtma 2- dış dünyadan topladıgı-aldıgı verileri mevcut veri tabanında en çok hangi veriye yakınsadıgını tespit eden algoritma. Bu iki temel algoritma sürekli veri tabanını büyütür gruplandırır, yeni örüntüler tespit ederek ya da oluşturarak verileri tekrar tekrar kümelendirir. işte asıl ögrenme bu örüntüler ile oluşur. Diger yandan manuel yada bir yazılım yardımı ile yanlış ögrenmeler ayıklanır, veri tabanı optimize edilir. Şu an bir çok yapay zeka algoritmasınin gelişmişlik düzeyi, onu tasarlayanlar, yapay zekanın ürettiği bilgileri hangi örüntüler üzerinden oluşturdugunu anlabilmiş degildir. Böyle olunca insan oglunun da ögrenme şeklinde, düşünme şeklinde yeni devrimler yoldadır diye düşünüyorum.
@istar.
@istar. 3 ай бұрын
işte o yüzden ona yapay zeka değil makine öğrenimi denir en başta genel yapılan hata bu.
@enisbarnar4869
@enisbarnar4869 3 ай бұрын
Ne yazikk ki Hoca konuya hakim değil. Ve sorulara alakasiz ve ilgisiz cevaplar veriyor. Derdimiz yapay zekanin kokoreçten aldigi lezzet degil.
@hakankurt7128
@hakankurt7128 3 ай бұрын
Hocam cok buyuk bir yanilgida gercekler cok daha fazlası yapay zeka önünde kimse duramıcak
@nihalaydin8594
@nihalaydin8594 3 ай бұрын
Duyguyu bizler de simule ediyoruz aslında.
@OynarBaslik
@OynarBaslik 3 ай бұрын
Yapay zekanın bir resim üretmek için harcadığı enerji de biraz abartılmış. Çünkü Midjourney gibi, başka bir server üzerinde değil de kendi kişisel bilgisayarınızda lokal olarak çalıştırabileceğiniz stable diffusion yapay zeka modelleri de var. Aynı işi yapıyorlar. Bir resim üretmek için bilgisayarınızın ekran karını kullanıyor. Bir resim üretmek 20 saniye ile 1dakika arasında sürüyor (ekran kartınızın modeline göre değişir). Ama yeni çıkmış, grafik kartlarını zorlayabilecek kalitede bir dijital oyun açıp oynadığınızda bundan çok çok çok daha uzun süre ekran kartınızı full kapasite ile çalıştırıyorsunuz. Hatta oyun oynarken çoğunlukla işlemcinizi de full kapasite ile çalıştırıyorsunuz. Yani yapay zekaya 10 tane resim ürettirdiğinizde harcadığınız eelektrik, oyun oynarken harcadığınızın yüzde biri falan... şayet yeni bir yapay zeka modeli üretecekseniz ve elinizdeki modeli, ona çeşitli resimler göstererek geliştirmeyi planlıyorsanız, o zaman bilgisayarınızı daha uzun süreler boyunca full kapasite çalıştırmanız gerekir. O durumda belki oyun oynarken harcadığından daha fazla enerji harcayabilir ama resim oluştururken harcadığı enerji çok abartılı değil... Evinizi serinletmek için uzun saatler boyunca çalıştırdığınız klima, yapay zekadan çok çok daha fazla enerji tüketiyor.
@istar.
@istar. 3 ай бұрын
Söylem doğru ama bu konularda ki yaklaşımınız doğru değil. 1. Toplu büyük yapılar, bireylerin basit yapılarına göre az katlı değil çok katlı tüketir. 2. enerji sorununa yol açan bireyler değil şirketlerin devasa tüketimleridir. Size cloud dan birkaç click ile hızlı o yetenekleri sunan datacenter'lar sizin 1 yılda tüketemeyeceğiniz kadar çok tüketiyor çok kısa aralıklarda. Oyun evet lüzumsuzluğu ile birlikte maliyet ve tüketimde zirvedir ancak gerçekte yaygın maliyeti düşük tüm dünya gençlerinin %50'si oyun oynamıyor, benzer durumu olan dijital para ve makine öğreniminde ise tüm bilişim gücünün %10 ile 30'unu aşan güçler oluştu oluşuyor ve hızla da artıyor. Bakın tüm diyorum bu tüm denilen küçük oranlar yüzbinlerce doğal bireyin 100 yıl da günlük akışlarında tüketemeyeceği kadar dev rakamlar. Aynı kirlilik gibi 1 milyar insan, 5 tane fabrika kadar dünyayı kirletemez. Bu %10 gibi baremler yayılmış %60-70 gibi oranlara göre kritik yükleri ve büyüklükleri çok daha problemli. Sektörde ismi, oranı, işgaliyesi belli olan büyük bir oyun şirketinin 50 bin sunucusu varken, o işe yeni girmiş çok küçük bir ML hedefli şirket 15 bin sunucu satın alıyor yada kiralıyor. İşte o yüzden final rakamlar çok büyük, devletlerin lokal enerji planlarını değiştirecek kadar büyük.
@hakanselamoglu
@hakanselamoglu 3 ай бұрын
'Dünyada elektrik kesilince' : ) sadece biz çalışır durumda olacağız ve birbirimizi yiyor olacağız. Yapay zeka'ya güle güle.
@ofsaytosman11
@ofsaytosman11 3 ай бұрын
Oo herseyi bilen tip alirim bi dal
@celalergun
@celalergun 3 ай бұрын
Sinan Hoca'yı dini eğilimleri nedeniyle takibi bırakmıştım (çünkü tırsak ateist tarzı var). Ama bu video için adama bu kadar kötü şeyler yazamazsınız. Doğru soruyu sormak en önemli şeydir ve Sinan Hoca doğru soruları soruyor.
@kamilcanylmaz4652
@kamilcanylmaz4652 3 ай бұрын
Yapay zekayla oyun oynamayı bırakıp temiz enerji gibi hayati konuların araştırmasında kullanmamız lazım.
@johnnydeep7641
@johnnydeep7641 3 ай бұрын
Hocanın Danimarka dan fotokopi getirip İnternet bağlantısı kurunca boşa gitmesi lol
@kahramanblbl
@kahramanblbl 3 ай бұрын
Güzel bi video olmuş yanlış konuk seçimi büyük talihsiz olmuş kendisi çok değerli hocalarımızdan biridir kesinlikle saygıyı hakediyor ama bu konunun muhattabı değil ununu elemiş eleğini asmış biri olarak olaylara aynı pencereden bakamıyor verdiği eski hocalarımız daktiloyla yazıyordu biz bilgisayarla yazmaya başladık örneğiyle şuanki durumu kıyaslayabilmesinden bu anlaşılabiliyor
@kafamagore74
@kafamagore74 3 ай бұрын
etsin.. yerle bir etsin.insanlık namına bsey kalmasın.
@ThomasShelBYTWO
@ThomasShelBYTWO 3 ай бұрын
Belim ağrıyo biri gelip anlatsın 😂
@BIT11010
@BIT11010 3 ай бұрын
hocam cok guzel konusuyor ama her defasinda kafa karistirip gidiyor. bir defasinda soruya cevap vermishliyi yok))))
@ahmetfarukaslan5789
@ahmetfarukaslan5789 3 ай бұрын
Abartılıyor. Gpt4o kullanıyorum, hala istediğim spesifik işlerde 20 satır çalışan kod yazamıyor. Sadece bir asistan gibi ayak işlerimi yapabiliyor. Daha 5-6 ay önce beyaz yakalıların işini elinden alacağı konuşuluyordu, bu şimdilik sadece patronların rüyasından ibaret.
@vanophibilsiron7781
@vanophibilsiron7781 3 ай бұрын
5-6 ay değil de 50 yıl sonra ne olacak? Bence de şu anda çoğu insanın işini alabilecek seviyede değil. Ama gelişmeye de açık görünüyor. Yarını şimdiden konuşmak fena olmaz.
@johannaorleans7995
@johannaorleans7995 3 ай бұрын
eee tabiiki sirketler hemen hersey iortaya dökmüyorlar, yavastan ., basitten alistirip sonradan ellerindeki kapsamli verileri piyasaya salacaklardir.
@istar.
@istar. 3 ай бұрын
Abartıdan ziyade insanlar tam olarak oranlayamıyor herkes kendi gördüğünü biliyor sadece. Beyaz yakalı o kadar da önemli olmadığı, kritik işler yapmadığı için çoğundan çoğu sistemin ürettiği pozisyonlarda çalışıyor işte onlar şimdiden küçülüyor. Bir departmana bir yazılm alıyorsunuz bu sizin %30 personel azaltmanızı sağlıyor. Sadece 1 marka 1 yılda 8 bin kişi işten çıkarttıysa bu uzun vade de ciddi birşeydir.
@freeminds-s8l
@freeminds-s8l 3 ай бұрын
Hocam, “barbarian” filmini izlemenizi öneririm.
@mkenans
@mkenans 3 ай бұрын
Soğuk füzyonun keşfedildiği gün bu söylenilenlerin hepsi tarih olacak.
@istar.
@istar. 3 ай бұрын
keşfedilemezse napacan
@mkenans
@mkenans 3 ай бұрын
@@istar. aslında keşfedildi bir kaç ülke üzerinde çalışıyor. Ayrıca keşfedilmezse de şunun şurasında iki koyun ömrüm kaldı genç nesiller düşünsün.
@halilozel5772
@halilozel5772 3 ай бұрын
Günün sonunda yapay zeka bize ne vaad edecek
@Uztdk
@Uztdk 3 ай бұрын
Hocam yapay zekanın kökenini nasıl çalıştığını bilmiyor san nasıl kendisi hakkında bu kadar net konuşabiliyor sun
@terazimizan3583
@terazimizan3583 3 ай бұрын
Çünkü herbokolog
@fatmao6626
@fatmao6626 3 ай бұрын
💜🙏
@AA-du4yr
@AA-du4yr 3 ай бұрын
Kokoreçten aldığın lezzeti yapay zekada alabilir. Tat almak mikro ölçekte fiziksel mekanizmalar ile oluyor yapay zekaya lezzet aldırtmak çok kolay birşey. Hoca boş konuşmuş bu konuda.
3 ай бұрын
Lezzet ve tat arasındaki farkı öğrensen ve bunların haz ile olan ilişkisine falan da baksan da ondan sonra yorum yapsaydın.
@AA-du4yr
@AA-du4yr 3 ай бұрын
Farkı çok iyi biliyorum hepsi mekanik süreçler işe oluşuyor yapay zekanın beyin gibi düşünmesi yada beyin gibi çalışmasının yanında bu bahsettiklerizi yapay zekanın sizin gibi deneyimlmesi çok daha kolay. Konuya gayey vakıfım fakat hocanın yapay zeka konusunda bilgisi zayıf. En asgari seviyede yapay zeka bilgisi için size Harari okumanızı tavsiye ederim.
3 ай бұрын
@@AA-du4yr Harari söylediyse kesin doğru oluyor değil mi.
@AA-du4yr
@AA-du4yr 3 ай бұрын
Hayrı girişseviyesinde yapay zeka bilgisi alınabilir dedim Harari'den. Yapay zeka hakkında çok daha bilimsel kaynaklar var Harari daha Sosyolojik açıdan basitçe anlatıyor. Ama Hoca zayıf bu konuda bilmiyor adam yani.
@istar.
@istar. 3 ай бұрын
@@AA-du4yr Sandığın kadar soyutları çözebilseydi bilim insanın bilinç, his gibi kaynakları tamamen çözülebilirdi fakat henüz çözülebilmiş değil. En iyi sinan canan bilir sinaps ve kimyaları çözmekle iş bitmiyor canlılıkta. O yüzden koku, tat sensöre etmek başka birşey lezzet, zevk bam başka şeyler bunların içerisinde felsefe de var. Yani bir makineye lezzet aldıramazsın tat okutabilirsin sadece. Makine machine learning ve biriktirme, kopyalama ile şiir yazması gibi lezzet, zevk aldığını sadece insanın verdiği girdileri taklit ederek söyleyebilir yani yalan söyler, taklitçilik yapar. Lezzet, orgazm gibi şeyler ise biomekanik/robotik gerektiriyor zaten yani 1000 yıl sonra belki.
@MesutBaskayaa
@MesutBaskayaa 3 ай бұрын
Seviliyorsunuz hocam 🙏
@nazansenturk9725
@nazansenturk9725 3 ай бұрын
Tuzu kuru, konuşuyor
@AsiSahaf
@AsiSahaf 3 ай бұрын
Hayır. Tuzunu kurutmuş, konuşuyor... Sen de tuzunu kurut sen de konuş.
@reactve-o1f
@reactve-o1f 3 ай бұрын
Onu bilmiyorum şunu bilmiyorum neyi billiyorsun abbas
@HopeCoolson
@HopeCoolson 3 ай бұрын
Hocam kitap 1950lerde çıktı da ben 2003’te doğdum niye spoiler yiyorum daha yeni aldım bir de kitabı.
@Eliflife34
@Eliflife34 2 ай бұрын
Adı ne kitabın
@HopeCoolson
@HopeCoolson 2 ай бұрын
@@Eliflife34 Isaac Asimov - Ben, Robot
@birkanaldemir8500
@birkanaldemir8500 3 ай бұрын
Herbokolog
@eminey841
@eminey841 2 ай бұрын
Kendine sordun mu??? Dk 21. Asıl mesele bu.
@dolasanzihinler442
@dolasanzihinler442 3 ай бұрын
Sende bir yapay zeka sın zihnimi okuyorsun düşüncelerim üzerinden hal alıyorsun
@dijitalgöçebe
@dijitalgöçebe 3 ай бұрын
Kardesim yapay zekadan para kazanan birini konusturunsaniza bu konuyla ilgili tamam hoca bilgili de bu konuda yeterince bilgisi yok surekli insanligi savunuyor. Konu bu degil.
@terazimizan3583
@terazimizan3583 3 ай бұрын
Çünkü herbokolog
@halitbaygun8048
@halitbaygun8048 3 ай бұрын
Hocam, konuyu hic anlamamissin.
@katoy9976
@katoy9976 3 ай бұрын
Sen önce kendini koru da
3 ай бұрын
O kadar sığ yorumlar var ki, derinlik yok. Lezzet ve tat arasındaki farkı bilmiyorsunuz, "yapay zeka da lezzet alabilir", "koku alabilir" diyorsunuz. Arkadaşlar koku dediğimiz şey bir atom çorbasından gelen sinyaller bütünü. Bu sinyallere yaptığımız yorum da güzel kötü vs gibi yorumlar. Evet bir makine kokuyu tespit eder. Aynısını üretir falan. Ama bir kokuyu beğenmek ne demek? O kokuyu almayı İSTEMEK ne demek? Biraz bunlar üzerinde düşündüğünüzde bir makinenin asla bir insanla aynı şey olamayacağını anlayacaksınız. Bir bilgisayarın istemesi ile bir insanın istemesi arasındaki farkı düşünün. Biri bir algoritmanın çıktısı, öbürü bir ihtiyacın çıktısı. Bu durumda ihtiyaç kelimesinin anlamını da öğrenmeniz gerekecek. Çok geriden geliyorsunuz gençler. Ama ya öğreneceksiniz, ya da...
@johannaorleans7995
@johannaorleans7995 3 ай бұрын
Ihtiyacin ciktisi hangi Vücud mekanizmasindan cikiyor? bunu tanimlarsaniz belki insnda olan algoritmayi yanio beynin ve Hormonlarin vs nasil calisitigini anlarsiniz. Bunlari ,Yapayzeka da, alinan veriler ile günün birinde cözebilir. Insandaki de bir ihtiyac degil psikolojik sosyal bir mekanizmanin sonucu.
3 ай бұрын
@@johannaorleans7995 Kardeşim insanın en büyük güdüsü hayatta kalma güdüsü. Makinede bu güdü neden olsun? Öyle programladığınız için. Peki ölümsüz olan bir makinede neden hayatta kalma güdüsü olsun? Diyelim ki makineyi yaparken ölümlü olarak kodladınız 100 yıl sonra yok olacak şekilde. Bu bile yapay olacak çünkü ufak bir değişiklikle ölümü engellenebilecek. Yani makine ve insan benzerliği karşılaştırması o kadar ayrı şeyler ki, elma ile armudu karşılaştırmak değil, elma ile hamamböceğini karşılaştırmak gibi. İnsanla aynı bir makine yapmayı bırak, bir sinek ile aynı bir makine bile yapılamaz. Yeterince derin bakmadığınız için makinenin zekası ile insan zekasını bir sanıyorsunuz. Akıl başka şey zeka başka şey. Zeka konusunda bile aynı olamaz. ChatGPT dediğimiz şey bir tahmin algoritması. Örüntüleri tanıyıp, o örüntülerle yani veriler oluşturuyor. "Bu kelimeden sonra hangi kelime gelir" in tahminini yapan bir algoritma. İnsan düşünmesi ve zekası appp ayrı. İnsanın nasıl düşündüğünü çözemedik ki benzerini yapacaz. İnsan hafızasının bile tam olarak nerede saklandığını bilmiyoruz. Beynin nasıl çalıştığını bilmiyoruz. Aynıymış gibi görünen bir şey var önümüzde evet. Ama nasıl ki şimdi bir fotoğraf makinesine sihir demiyoruz, yapay zekaya da insan denmeyeceğini zamanla anlayacağız. Fotoğraftaki sen misin? "O da senin gibi bakıyor işte o halde sensin." der gibi bişi. Sıkılmak nedir abicim? bir makine sıkılabilir mi? Saymakla bitmez. Sinan Canan ile Harari karşılaştırması da yapmayın lütfen. Selamlar.
@istar.
@istar. 3 ай бұрын
@@johannaorleans7995 öyle psikolojik sosyal bir mekanizma diyecek kadar basit değil insan bio mekaniğin bizim henüz tam anlayamadığımız ve taklit edemediğimiz olağan üstü bir bileşimi, ortada fiziksel bir alet gibi birşey var. Biz taklit edemediklerimizi formüle edemez başka bir makineye yaptıramayız yani. Bir şeyin işlevi ve işleyişini çözmekte onu tam olarak anlamayı ve taklit etmeyi sağlamaz öyle birşey yok. Bilimde ilerledikçe imkansızlarınızı da görürsünüz, ışık hızını çözer ama seyahat edemeyeceğinizi anlarsınız. Canlı bio mekaniğini anlama da insanoğlu çok geride, bugün ki daha derine bakışı zaten gelişmesine borçlu, bu kadar da birşeyler diyemiyor sadece kabuller oluşturuyordu, uzak gelecekte daha iyi anladıkça imkansızlığını da anlayabilir diğer birçok şey gibi hiç belli olmaz. Gerçek dünya hype'larla çalışmaz.
Sinan Canan ile Hayatın Anlamı: Anlamsızlık mıdır?
47:15
Car Bubble vs Lamborghini
00:33
Stokes Twins
Рет қаралды 40 МЛН
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 🙈⚽️
00:46
Celine Dept
Рет қаралды 91 МЛН
Happy birthday to you by Secret Vlog
00:12
Secret Vlog
Рет қаралды 6 МЛН
Человек паук уже не тот
00:32
Miracle
Рет қаралды 4,1 МЛН
ChatGPT Her Şeyi Nasıl Bilebiliyor?
30:31
Evrim Ağacı
Рет қаралды 494 М.
SİNAN CANAN "ARTIK ZEKÂMIZIN BİR ÖNEMİ KALMADI!"
41:28
196Sekiz
Рет қаралды 622 М.
İslâm Öncesi Cahiliye Devri Hakkında Her Şey!
3:16:31
Diamond Tema
Рет қаралды 2 МЛН
The IMPOSSIBLE Puzzle..
0:55
Stokes Twins
Рет қаралды 121 МЛН
Big Foot💀 #trollface #trend #trending #shorts@phonk_yadav
0:10
Rk king gaming
Рет қаралды 8 МЛН
behind the scene APT APT
0:11
ipan
Рет қаралды 68 МЛН