Yapay Zekada Bambaşka Bir Boyut: EVRİMSEL ALGORİTMALAR

  Рет қаралды 86,707

Bebar Bilim

Bebar Bilim

Күн бұрын

Türkiye'nin en büyük veri ve analitik ekosistemi ‪@komtasbilgiyonetimi‬ katkılarıyla!
Yapay zeka sistemleri, tıpkı evrim sürecinde olduğu gibi, kendilerine verilen kısıtlamaları aşmanın yollarını buluyorlardı. Peki bunu nasıl yapıyorlardı? Ve daha da önemlisi, bu çözümler nereden geliyordu?
İşte burada doğaya bakmamız gerekiyor. Çünkü milyonlarca yıldır süregelen bir "optimizasyon süreci" var. Ve bu süreçte ortaya çıkan çözümler, yapay zekanın bulduklarıyla şaşırtıcı derecede benzer...
Doğa aslında dünyanın en eski "hacker"ı. Ve bu konuda milyonlarca yıllık deneyimi var. Peki bunu nasıl yapıyor?

Пікірлер: 548
@davutkandemir6202
@davutkandemir6202 3 күн бұрын
Doğadaki bu olaylar Allahın ne kadar mükemmel bir mimar olduğunun kanıtıdır. Hiçbir şey tesadüfen oluşmaz
@turkmenaga3393
@turkmenaga3393 2 күн бұрын
@@davutkandemir6202 onu arkaşlarının körpe çocuklarıyla evlenen mi dedi 🤔
@mustafaozcan8652
@mustafaozcan8652 5 күн бұрын
Teşekkürler.
@umitsn
@umitsn 5 күн бұрын
Videodaki algoritmaların genel adı pekiştirmeli öğrenme. Doğruyu bulana kadar değil yanlış yapmayana kadar pratik yap olarak özetlenebilir. Merak edenler reinforcement learning diye aratabilir.
@vuqarsirinov1299
@vuqarsirinov1299 4 күн бұрын
Eğer bu sisteme yazılmış kod ile oluşursa o zaman video daki bir çok şeyi açıklıyor. Ama evrim deki en önemli sürec de, yaşama ve aç kalmama iç güdüyle oluşur. Yapay zeka da ise sadece bir kodla ihtimalleri değerlendirme yanlış yapmama yolunu bulma. Yazdığın yorum aklımdakı soruları cevabladı teşekkür ederim.
@umitsn
@umitsn 4 күн бұрын
@@vuqarsirinov1299 rica ederim, işine yaramasına sevindim ☺️
@ErdemKanıt
@ErdemKanıt 4 күн бұрын
@umitsn videoda bahsedilen bütün yz algoritmaları pekiştirmeli öğrenmemi kullandı?
@umitsn
@umitsn 4 күн бұрын
@ tabiki de hepsi onu kullandı diyemem geneli demek daha doğru olur.
@Altintren
@Altintren 4 күн бұрын
Wow çok baş döndürücü bir konu. Nefesimi tutarak izledim. Sanırım yaratıcıyı bulmaya yaklaştık. Çok hassas bir sınırdayız.
@mucahit-ayaz
@mucahit-ayaz 5 күн бұрын
Bu videoyu izlerken şunu düşündüm: neden bilimsel anlatımları izliyorum? Sonuçta bunları izleyerek bilim adamı olamam. Fark ettim ki bilim hakkında ne kadar çok şey öğrenirsem kendimi o kadar güvende hissediyorum. Bu da demektir ki bilim yapay değil doğal bir olgu. Yapay olan onu kötüye kullanmak. Akıllı sistemler geliştikçe insanın bu yöndeki tercihlerini sınırlandırabilecek diye düşünüyorum. Çünkü kötü amaçlar ya da kötüye kullanımlar sistemlerin verimliliğini azaltıyor.
@Gkn_35
@Gkn_35 5 күн бұрын
Doğal olgu mu 😂😂 2020 corona haberlerini aç, görürsün bilimi. Sana basitçe bilimi anlatayım, bu bilgi üniversitede yok: Bilim, kör karanlık cahilliğimizle, elimize aldığımız mum ışığından bile daha az kibrit ışığı. Ancak bu kadar tutarlı ve yeterli. İnanmıyorsan maske takmayın diyen bilime sor :))
@Hakan07g
@Hakan07g 5 күн бұрын
Hic bir ise yaramiyor emin ol bu da magazine gibi bir sey, hayatin da da bir ise yaramaz bu bilgiler ortamlarda vs asagi ceker seni
@melihocak8637
@melihocak8637 5 күн бұрын
@@Hakan07g dostum adam kendini gayet güzel ifade etmiş bence senin algılama kapasiten de bir sıkıntı var
@ha13151
@ha13151 5 күн бұрын
her duyduğuna inanma. Karınca, kelebek zamanla diyor evrim geçire geçire bizim yeni keşfettiğimiz şeyleri milyonlarca yıl önce keşfetmişler diyor. Gel sen buna inan şimdi. Allah her canlıya özel yetenekler vermiş hayatta kalabilmeleri için çoğalabilmeleri için nesillerini sürdürebilmeleri için diyemiyor hayali şeyler uyduruyor. Hikaye olarak dinlersen o ayrı bir dava ona bir şey demem. Aklınızla alay edilmesine göz yummayın seyirci kalmayın.
@gelbsan
@gelbsan 4 күн бұрын
@@ha13151 Bu hikaye değil gerçektir. Ne evrim hakkında ne bilim hakkında hiç bir şey bilmediğin için adamın ne demek istediğini anlamadın bile. Senin bu videoyu zaten izlememen lazım, düşünsene afrikadan okumayı bile bilmeyen bir insana integrali türevi anlatmaya çalışıyorsun.
@osmantalhademir8112
@osmantalhademir8112 5 күн бұрын
KZbin deki aboneliği sonuna kadar haketen nadide kanallardan birisin abi ellerine emeklerine sağlık
@Caffeinesforrent
@Caffeinesforrent 5 күн бұрын
Türkçe
@HilalÖzdal-m8v
@HilalÖzdal-m8v 5 күн бұрын
Gerçekten müthiş hayranlıkla seyrettim yapay zekalar da sanki insan gibi varlıklar halinde hissettiriyor, umarım güzel şeyler için çalışan sistemler olurlar.
@iremyazici2493
@iremyazici2493 7 сағат бұрын
Çok etkileyici bir konu. Çok teşekkürler anlatımınız için.
@aligrosa2039
@aligrosa2039 4 күн бұрын
"Yaratcı tasarladi" dememek için bin takla atılmış 😃 Bilinçsiz maddenin deneme yanılma yöntemiyle muazzam tasarımları oluşturduğuna inanmak ne kadar mantıklı!
@ufukderin2001
@ufukderin2001 4 күн бұрын
Muazzam tasarım diye bir şey yok zaten. Biz evrimsel süreçte çevresine yeterince iyi uyumlu özelliklerin daha çok görüldüğünü görüyoruz peki ya yok olan ve soyu tükenenler? Bütün türlerin %99'unu oluşturuyor. Ya da o çevrede avantaj sağladığı için evrimleşen ama aynı zamanda birçok kusurla gelen omurgamız. Gözümüzün bağlanma şekli? Evrimde muazzam yoktur. Yeterince iyi olan veya yok olan vardır.
@aligrosa2039
@aligrosa2039 4 күн бұрын
@ufukderin2001 Evrimsel süreç ile sorunum yok, ben evrimsel sürecin arkasında çok yüce bir tasarımcının, bilincin yani Yaratıcının olduğuna inanmaktayım. Bilinçsiz maddenin bu kadar çok kompleksli canlıları oluşturabileceğine ihtimal vermiyorum. Matematiksel olarakta bu ihtimal çok ama çok düşük orandadır.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 4 күн бұрын
@@aligrosa2039 E karmaşık şeylerin de kendi kendine olduğunu bizzat görüyoruz. Önce muazzam dediniz, şimdi karmaşık. E muazzamlık falan yok söyledim. Önemli olan karmaşık olması da değil. Kendi kendine olabilecek yapıya sahip mi değil mi? Bakıyoruz evet sahip. Doğrudan bu kendine kendine işleyişin doğal mekanizmalarını bile biliyoruz ve kullanıyoruz. Matematiksel olarak düşük ihtimal falan da değil yani. Buradaki sorun ne o zaman? Sizin inancınız yüzünden doğayı küçümsemeniz, doğal işleyişi anlamamanız. Kafanızı kaldırıp gerçekten anlamaya çalışmamanız. Bakın bu muazzam olmayan, bir sürü yok oluş yaşanan, kusurlar da yeterince iyi özellikler de olabilen sistem birisinin bilinçli yönlendirmesi olmadan da çalışıyor. Bunu işleyişi bilenler bakın neler yapıyor. İsterseniz Tanrı'ya yine inanın ama sırf sizin aklınız almıyor diye küçümsemeye de çalışmayın.
@OPER8ION-8888
@OPER8ION-8888 4 күн бұрын
Evet yüce Uçan Spagetti Canavarı tasarladı Yüce uçan Karbonhidrata şükürler olsun R'Amen
@turkmenaga3393
@turkmenaga3393 2 күн бұрын
@@aligrosa2039 Evren tam bir kaotiktir mükemmel değil🤔
@user-kp1rx9im8z
@user-kp1rx9im8z 5 күн бұрын
O evrim geçiren çipler belkide kanalda izlediğim en iyi videolardan birisi idi belki tarih tadı yok ama böyle konular hakkındaki gelişmelerinde tadı başka
@ardaunknown
@ardaunknown 4 күн бұрын
Buda aslinda şunu gösteriyor doğada birtek bilince sahip varlik kendimiz saniyoruz ama doğanın kendisi bir bilince sahip şartlara göre kendini yeniliyor butun canlılar
@yunusylmz5504
@yunusylmz5504 Күн бұрын
Rûm / 27. Ayet O, bütün varlıkları ilkin yoktan yaratan, sonra dünyada bu yaratmayı tekrar tekrar yineleyen ve âhirette her şeyi yeniden yaratacak olandır. Bu yaratılışı tekrarlama ve en son yeniden yaratma O’nun için çok daha kolaydır. Göklerde ve yerde tecelli eden en yüce sıfatlar Allah’a aittir. O, kudreti dâimâ üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olandır.
@redno2008
@redno2008 4 күн бұрын
Sevgili Bebar muhtesem bir konu. Doga ve evrenin sistematigi daha derin bir arastirmayla Nobel kapisini acar!
@tuncyavuz7921
@tuncyavuz7921 4 күн бұрын
Harika bir konu, süper bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık. Özellikle somut örneklerle bezenmiş videolarınız ufuk açıcı oluyor. Çözüm üretme yöntemleri geliştirmemize katkı sağlıyor
@DeliDoluDokuz
@DeliDoluDokuz 5 күн бұрын
İyi ki varsın kardeşim. Seni dinlemek güzel geliyor İnsana. Allah yolunu açık etsin ...
@betulkartal5437
@betulkartal5437 5 күн бұрын
Anlatımınız çok iyi yapay zeka ile ilgili herşeyi çok merak ediyorum ingilizce dinlemek venim için çok vakit alıyor iyi ki varsınız.
@useyourmind1900
@useyourmind1900 3 күн бұрын
Etkileyici. Aynı zaman da şaşırtıcı derecede sıradan…
@codiamond
@codiamond 5 күн бұрын
Bunlar ileride insanlardan bile binlerce kat daha zeki hale gelebilirler ki, bu durumda insanlığın sonu gelebilir. Henüz işin başındayken önlemler alınmalı bence.
@oguzemrecaydan9328
@oguzemrecaydan9328 4 күн бұрын
İnsanlardan binlerce kat daha zeki hale geleceklerse emin ol insanoğlu gibi yoketmeyi seçmezler
@Emre_Demir0
@Emre_Demir0 5 күн бұрын
Böyle anlarda aslında gelecekte yaşadığımızı hatırlıyorum.
@CAN.N.
@CAN.N. 5 күн бұрын
Geleceği az önce bilgisayarıma yükledim
@gezenadam.sandığı
@gezenadam.sandığı 5 күн бұрын
Çok şahane cümle.👏👏👏
@mervetonoglu6596
@mervetonoglu6596 3 күн бұрын
Iyiki varsin abi, sesinle huzur doluyorum, bilimle uyuyorum.
@gezenadam.sandığı
@gezenadam.sandığı 5 күн бұрын
Canım Kardeşim; sayende iyice simülasyona bağladım ben mevzuuyu:) Hadi hayırlısı. (Eline, aklına, diline sağlık. Çok yaşamanı, çok öğretmeni dilerim.)
@RUCan
@RUCan 4 күн бұрын
Komtaş Ad 😮 Çok sevindim. Basarilarinizin devamini dilerim hocam.
@KanUni-oy5fx
@KanUni-oy5fx 4 күн бұрын
Bu algoritmalar çok önemli bence özellike yeni tasarımları en verimli şekilde üretmek için kullanılacağını düşüyorum muhtemelen bu yöntem teknolojinin gelişmesine de ve ileride aklımıza şu an gelmeyecek bir sürü şeyde kullanılacak ve iyice geliştirecek gibi
@enesveziroglu4532
@enesveziroglu4532 4 күн бұрын
Harikasın Bebar bilim. Video sonunda "tekrar görüşene dek hoşçakalın" demedin 😂 bir yazılım geliştirici olarak hastasıyım kanalınızın, yeni videoları merakla bekliyor ve başarılar diliyorum, tekrar görüşene dek hoşçakal bebar bilim
@nicklesscage91
@nicklesscage91 5 күн бұрын
Evet evrende düzensizliğe izin verilmediğini anlatıyor. Matematiğin daha doğru bir tabirle, ölçünün olmadığı bir alanın, bir bölgenin bir oluşumun olmadığını hatta olamayacağını anlatıyor. "Biz her şeyi bir ölçüyle yarattık" Kamer 49 Literal anlamda her şeyin ölçüsü var
@nomnom7697
@nomnom7697 5 күн бұрын
Evrende düzensizlik vardır. Olmadığını nereden çıkardın? Bir kısmında bir süreliğine uygun koşulların oluşmuş olması evreni düzenli yapmaz. Sonsuz ihtimale sonsuz kez tekerrür şansı tanırsan elbet kaos da düzen de 100% gerçekleşecektir. Uygun koşulların oluşması kaçınılmaz hale geliyor böylelikle. Sen de bunu buraya bu sayede yazıyorsun. Biz milyarlarca ihtimalin sadece bir tanesindeyiz yani iddian saçma.
@SepyaSızıntısı
@SepyaSızıntısı 5 күн бұрын
Aynı kitapda insanların yatak odasına da karışılıyor. Mutlak bir tanrı muhammedin kimle evleneceğine bile karışıyor. Bu hiç de tanrı gibi durmuyor. Kuranı okursanız oradaki tanrının insani özellikleri olduğunu göreceksiniz. Bazı yerlerde olur olmadık yeminler ediyor kendi kendine, bazı yerlerde çok sert hakaretler ediyor adet esip gürleyen bir ortaçağ kralı gibi. Yani aslında tamamen insan ürünü olan tanrınızın yazdığı sürekli tanrısallıkla çelişen kuran adlı kitapdaki bir ayet cımbızlamayla süslediğiniz bu yorum pek tutarsız gözüküyor.
@IzmirBuyer
@IzmirBuyer 5 күн бұрын
düzensizlik olmasaydı düzenden bahsedebilir miydik? kendi kendini çürütmüşsün
@nicklesscage91
@nicklesscage91 5 күн бұрын
@IzmirBuyer şöyle düşün, düzensizlik kavramını henüz düzenini göremediğimiz şeyler için gayet kullanabiliriz. Örneğin, dağınık bir masa görüyorsun üstündekiler için düzensiz diyorsun. Ama sonra biri geliyor ve masadaki her nesnenin bilinçli olarak tam da o noktaya ve tam da planlı açıyla pozisyonlarla yerleştirildiğini, sebebini açıklayarak anlatıyor. Bir anda düzensiz dediğin şeyin perpespektifle ilgili olduğu fark ediliyor. Kısacası, düzensiz dediğimiz şey ölçüsünü göremediğimiz durumların isimlendirmesi olabilir, ki görünüşe göre de öyle. Evren matematik ve fraktal geometri kullanıyor.
@nomnom7697
@nomnom7697 5 күн бұрын
@@nicklesscage91 sen zaten düzensizliğin içinde evrenin bir kısmında yalnızca sınırlı süreyle düzen oluşabildiği için burada bu tartışmayı yapıyorsun. Aksi olsaydı zaten bunun bir önemi olmayacaktı ve biz de burada bunu konuşamıyor olurduk. Her şey zıttıyla vardır. Sonu olan her şeyin başı olmak zorunda ve başı olanın sonu da olmak zorunda. Düzenle başlayan bir sistem başladığı andan itibaren düzensizliğin içine sürüklenip sona erme ihtimaliyle başlıyor. Zaten bir noktada başlamış olan sürecin sonu daha başından itibaren gelmiş veya gelmekte olan bir şey olmuş oluyor. Yani mesela biz Güneş’in ömrünün kısıtlı olduğunu biliyoruz çünkü doğuşundan itibaren ne kadar süre geçtiğini aşağı yukarı hesaplayabiliyoruz. Bu sonunu kaçınılmaz kılıyor. Yani masada düzenleme yapabiliyor olmam zaten düzensizliğin ihtimaller dahilinde olmasıyla söz konusu olabiliyor yoksa düzeni “ben varım, var olan bir varlığım” demek dışında başka bir tanıma sokamazsın. Masa böyle olmak zorunda bu yüzden hep böyleydi ve böyle olacak dersen şayet o masa her daim düzen içinde olmak zorundadır ve düzensiz olması ihtimaller dahilinde değildir demektir. Ancak ben bu masayı düzenleyebilmişsem demek ki bu masa düzen dahilinde ebediyen bulunamayacaktır demektir. Senin eylemin gerçekleştiği anda düzensizliği de meydana getirmiş oluyorsun. Düzensizliğin içinde düzen, düzenin içinde düzensizlik olmak zorundadır bunlar zaman zaman iç içe geçer ve sistem oluşturur. Ta ki ne zaman entropinin kaçınılmaz önerisi vuku bulur ancak o zaman o sistem çöker. Sistem sistemse başı vardır, başı varsa sonu vardır. Bir zamanlar bu sistem olamayabiliyorsa yine tekrar olmayacaktır.
@ayseihsanca
@ayseihsanca 5 күн бұрын
Mükemmel bir video olmuş, 🙏🙏🙏🙏
@ArifToray
@ArifToray 3 күн бұрын
İnsanda kendisinin ötesine geçiyor yeni düşünce metotları ve temelleri geliştirdi ve tek araştırma konum bu hayatimda
@Sifo_Bilal
@Sifo_Bilal 4 күн бұрын
Üst düzey bir video daha şahanesiniz emeğinize sağlık
@DavulTozu
@DavulTozu 3 күн бұрын
*İnna Lillahi ve İnne ileyhi Raciun*
@vendettannbyg3472
@vendettannbyg3472 5 күн бұрын
Harika video. Aklıma şu soru geldi. Yapay zeka kendiliğinden öğrenip adaptasyon süreci geliştirebiliyor ve onu biz ürettik. Peki doğal zeka tanrının varlığına kanıt olabilir mi? Yani aslında evrim yaratılış sürecinin bir parçası mı?
@alparslantopbas
@alparslantopbas 5 күн бұрын
Çok güzel bir video, teşekkürler.
@Murat-Aydin
@Murat-Aydin 5 күн бұрын
Emercns : örüntü. Güzel video bilgilendirici 👏👏👏👏
@cansecosar
@cansecosar 2 күн бұрын
teşekkürler
@moroRomantico
@moroRomantico 3 сағат бұрын
6:31 paraya endeksi bir dünyada İ-Robot filmini yaşlanınca görebiliriz bir ihtimal
@CanTr-u7j
@CanTr-u7j 5 күн бұрын
Seni 3 ayrı yerden takip ediyorum ve yaptığın her videoyu baştan beri takip ediyorum. Senin gibi birisinin bu kadar güzel bir çalışmaya EVRİM deme rahatsızlığına girmiş olmanı gerçekten anlayamıyorum.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
Evrim demek niye rahatsız etsin ki? Evrimin kötü bir anlamı yok. Popülasyondaki kalıtsal özelliklerin nesiller geçtikçe değişmesi demek. Biyolojide gördüğümüz evrimsel işleyiş için gerekli olan yapıları makineler için de sağlayınca evrimsel algoritmalar ortaya çıkıyor. Kütleçekiminden de rahatsız mısınız? Nasıl kötü bir şey bu :D
@SepyaSızıntısı
@SepyaSızıntısı 5 күн бұрын
Evrimi hala kabul etmeyen biri yüzyılın en büyük cahilidir. Zamanla herşey değişir ve evrim geçirir. Ayrıca bu, ne bir teori ne de hipotezdir, Evrim bir "doğa yasası", " doğa kanunu" ve "doğa ilkesi'dir"..
@circe3976
@circe3976 5 күн бұрын
Neden rahatsızlık olsun?
@OgsPoti
@OgsPoti 4 күн бұрын
Kardeşim evrimin tanımı samimi soruyorum biliyor musun? Bir populasyonun nesiller icinde gen ve ozelliklerindeki değişimlerine biz evrim diyoruz. En kolayinda filleri düşün dişleri icin avlanan filler ureyemedigi icin 1930 larda %90 dişli olan populasyon şuan sadece %2 oranında dişli durumda bu populasyonun geçmiş nesilleri arasında oluşan bu genetik ve özellik olan farklılıklara evrim diyoruz. Evrim icin bir özelliğin zaten var olması lazım yoktan özellik var etmiyor. O fil populasyonu %100 dişli olsaydı suan soyları tukenirdi ama soylari dişsiz olanların avantajlı olmasından dolayı dişsiz olarak nesillerini devam ettiriyor. Özellikle bu evrim değil adaptasyon diyenler cok oluyor ama adaptasyon bireylerin kendi doğuştan sahip olduğu ortamda doğuştan hayatta kalabilmesini sağlayacak özelliklere sahip olmaktır. Dişsiz olanlar o ortama uygun bi adaptasyon ile doğduğu icin o fil populasyonu evrimlesti yani populasyon içinde gen ve özellikler nesiller içinde değişti. Bu videoda herşey ayni evrim algoritmasi sayesinde gerçekleşti ve bunu başarabildi o yuzden adam sürekli evrim diyor.
@turankaya6537
@turankaya6537 5 күн бұрын
İnsan, varolan haliyle çok hassas bir yapıya sahip yapay zeka, insani tüm özelliklere sahip olduktan itibaren kendi bağımsızlını kazanıp kontrolden çıkarak insanın evrendeki misyonunu devam ettirecek gibi düşünüyorum.
@HistoscienceAI
@HistoscienceAI 5 күн бұрын
dikkatli kullanmalıyız sıyonist lobinin eline yapay zeka verilmesi dünyanın barışçıl geleceği için çok kötü olacak.
@Puogks
@Puogks 3 күн бұрын
Sürekli aynı sistemin içinde belirli kanunlara göre yaşadığımız için bu şekilde sonuçlar ortaya çıkıyor. Belki insanlık tüm matematiği fiziği çözecek ama üstüne çıkamayacak. Olay sınırlı ve süregelen bir durum
@ismailtok38
@ismailtok38 5 күн бұрын
Nihayetinde doğadaki mahlukların çevreye ve zamana adaptasyon süreci de yaratıcının bize bahşettiği birseydir.
@Fatma-z9u
@Fatma-z9u 5 күн бұрын
Çok güzel bir sohbet olmuş
@idleman34
@idleman34 5 күн бұрын
Harika Video, çok teşekkürler 🎉
@terrymore
@terrymore 5 күн бұрын
Doğa yaratanın gücü. Yapay zeka sana ortamin sunduğu kadar var. Örnek 1 bardak dolu sarabi yansımadığı gibi
@vseprr
@vseprr 5 күн бұрын
Cengiz abi merhabalar, öncelikle video harika olmuş eline da sağlık. Benim senden naçizane bir isteğim olacak google'ın yapay zekalarının kendi aralarında geliştirdiği dil ile alakalı yeterince tatmin eden bir kaynak bulamadım. Bu konu hakkında olayı anlatan detaylı bir video gelir mi ilerde
@sahinmcelen
@sahinmcelen 5 күн бұрын
Her şeyin rastgele olduğunu unutmayın. Yapay zekanın var olması da bu rastgele evrimin devamıdir. Gece ve gündüz sadece biz öyle düşündüğümüz için günleri bölen bir şey. Yani insanın evrimlesi ve yapay zekayı yaratması da zamanın parçalara bölündügu algısı gibi geçersiz. Başından sonuna kadar her şey aynı şekilde devam ediyor. Helyum hidrojene evrimlesiyor insansa başka bir şeye.
@ibrahim_ozcan
@ibrahim_ozcan 4 күн бұрын
bende şimdi klavyeye basıyorum ama restgele yazıyor bunlar zaten. herşeyin reasgele olduğunu ancak bir ahmak iddia edebilir. tümüyle reasgtele basıyorum walla bak :D
@gelbsan
@gelbsan 4 күн бұрын
@@ibrahim_ozcan senin rastgele bastığın belli zaten kimse bu kadar saçmalayamaz çünkü
@niightblue
@niightblue 4 күн бұрын
@@ibrahim_ozcansenin buraya mantıklı bir yorum yazman senin beyninin muhteşem bir evrimin sonucu oldu cunku zeka sayesinde yazabiliyorsun. fakat bu yorumu istediğin gibi yazman yine sana bağlı. irade var çünkü.
@ibrahim_ozcan
@ibrahim_ozcan 4 күн бұрын
@@niightblue "her şey"in rastgele olduğu bir evrende evrim neden muhteşem olsun ki? evrim rastgelememiş olmuyormu bu durumda? ayrıca rastgelelik varsa zeka ve irade de rastgelmiş olmalı. Ama bu kadar rastgelelik içinde bu kanalda neden bir gün seda sayan'dan yorum okuyamayız?
@niightblue
@niightblue 4 күн бұрын
@@ibrahim_ozcan ibrahim_ozcan, evrimin “muhteşem” ya da “kusursuz” olduğu şeklinde bir iddiam yok. Evrim, doğal seçilim ve rastgele mutasyonlar gibi süreçlerle işleyen bir mekanizma. Ancak burada kritik nokta, evrimin tamamen rastgele olmaması. Mutasyonlar rastgele olabilir, ancak doğal seçilim rastgele değildir. Yani doğada hayatta kalmaya ve üremeye daha uygun olan özellikler zamanla daha fazla yayılır. Bu süreç mükemmel değildir; hatta pek çok kusurlu ve verimsiz adaptasyon da doğada varlığını sürdürür. Örneğin, insan gözü kör noktaya sahiptir, sırt ağrıları yaygındır çünkü iskeletimiz dört ayaklı bir atadan evrimleşmiştir. Evrimin mükemmel olmaması, mekanizmanın işlemediği anlamına gelmez. Tam tersine, evrimin mükemmel olmaması onun doğal bir süreç olduğunu gösterir. Ayrıca, zeka ve iradenin rastgele “ortaya çıkması” gibi bir durumdan söz etmek yanıltıcı olur. Zeka da evrimsel süreçlerin bir ürünü ve kademeli bir gelişimin sonucu. Şempanzelerde, yunuslarda ve hatta bazı kuşlarda bile zekanın farklı seviyelerde olduğunu biliyoruz. Yani zeka bir anda “rastgele” belirmedi, uzun bir evrimsel süreç içinde şekillendi. Son olarak, “neden Seda Sayan’dan yorum okumuyoruz” gibi bir argüman, evrimi yanlış anladığını gösteriyor. Evrim, belirli bir kişiyi veya sonucu hedefleyen bir süreç değildir. Doğa, bir türü bilinçli olarak bir yere ulaştırmaya çalışmaz, sadece çevreye daha iyi uyum sağlayanlar hayatta kalır ve çoğalır. Evrimi anlamanın en iyi yolu, onu bilimsel kaynaklardan okumak ve doğal süreçlerin nasıl işlediğini gözlemlemektir. Eğer daha detaylı tartışmak istersen, memnuniyetle konuşabiliriz.
@onurs3732
@onurs3732 5 күн бұрын
"Yapay zeka sadece görevi yerine getirmiyor, görevi yeniden tanımlıyor" duyduğum en kötü cümle, rica ediyorum bu programlar hakkında biraz bilgi edinin. Ayrıca örneklerin çoğu sonlu oyun kümelerinden oluşuyor.
@SehmusDuman56
@SehmusDuman56 3 күн бұрын
bilgili gibisiniz bu konuda
@SehmusDuman56
@SehmusDuman56 3 күн бұрын
biraz daha aydınlatır mısınız rica etsem
@onurs3732
@onurs3732 2 күн бұрын
@@SehmusDuman56 Tabi, eski algoritmalar işlemcilerin gücü zayıf olduğu için doğrusal hareket ediyordu, yeni kullanılan algoritmaların amacı belli doğrusal bir hareket değil de sürekli rastgele gelen verileri işlemek için. Yani yapay zekanın görevi matematik kullanarak içinde bulunduğu ortamın verilerini alıp, simüle edip, optimize eder.
@CarlSAGAN.
@CarlSAGAN. 4 күн бұрын
Hayranlık verici çok güzel
@ercankarabal
@ercankarabal 5 күн бұрын
Farklı düşünebilen bir zihin yapısı ile insanlık kendisinin gözden kaçırabileceği tüm alternatif yaklaşımlarıda değerlendirme fırsatı bulmuş oluyor.yapay zeka insanı kesinlikle çok daha zeki ve yaratıcı yapma aracı olarak aramıza katıldı ve insana insanın en uç noktalarını gösterecek gibi.buna insanın egosuda dahil.işte tehlikeli olan kısım burası.
@melisakybsi
@melisakybsi 4 күн бұрын
İnsan tanrı olmak istemiyor. İnsan tanrı/doğa oldu resmen.
@kubilaykaraday3909
@kubilaykaraday3909 3 күн бұрын
biraz daha açar mısın
@sezonlayesteta
@sezonlayesteta 5 күн бұрын
izlerken çok keyif aldım
@kubilaykaraday3909
@kubilaykaraday3909 3 күн бұрын
Kafam güzelken bidaha izliycem zira cok üst düzey
@murataliinan5748
@murataliinan5748 5 күн бұрын
Emeğine sağlık hocam
@d.d.culture
@d.d.culture 5 күн бұрын
Korkunç ve muhteşem.
@ElDarko775
@ElDarko775 5 күн бұрын
sadece korkunç.
@yagmur303
@yagmur303 5 күн бұрын
korkunç ve rahatsız edici.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
Ben de sadece muhteşem diyeyim o zaman. :)
@SepyaSızıntısı
@SepyaSızıntısı 5 күн бұрын
Aslında bu anomeliler Matematik sistemimiz eksik olduğu için oluşuyor. Onu tasarlarken kullandığımız algoritmalar makro ölçekde gayet iyi çalışsa da mikro ölçekde hatalı sonuçlar veriyor. Sonuçta bir yapayzeka zamanın çok kısa kesitinde milyonlarca işlemi aynı anda gerçekleştirmektedir ki bu da bilgi düzeyinde kuantum mekaniğine yakınsama yaratmaktadır. Ancak tasarımdaki algoritmaları oluştururken kullanılan denklemler kuantum mekaniği ile dizayn edilmedi. Öte yandan Kuantumun kendisini bile tamamen kesin aksiyomlarla tasarlıyoruz. Evet kuantumdaki anomelileri tanımlayan bir matematik sistemi oluşturduk fakat hilbert uzayında bile temel aksiyomlar hep aynı kalmaktadır. Kuantum her ne kadar olasılıkcı sanılsa da en temelde klasik matematiğin aksiyomlarını bünyesinde barındırır. Tüm bu nedenlerle yeni bir Matematik inşaa edilmelidir. Bu, öyle bir matematik sistemi olmalı ki en temel aksiyomuna kadar olasılıkcı olmalıdır. Evet bunun anlamı, 2+2=4 bu yeni matematik sisteminde tamamen anlamsız bir denklem olacak gibi düşünebilirsiniz. Asıl soru ise şu : bu keşfedilmemiş yeni Matematiği hangi dahi dizayn edecek ?. Bir Euler'imiz yok ama Yapayzeka belki de Euler'den bile daha yetenekli düşünebilir, kim bilir ?
@hasantunc8486
@hasantunc8486 4 күн бұрын
Teşekkür ederim.
@Turker_Tuncer
@Turker_Tuncer 5 күн бұрын
Öjeni tabanlı yöntemler :) Bir insanlık suçu ama yapay zekayı ilerleten modeller.
@SertacSertac-th5je
@SertacSertac-th5je 5 күн бұрын
Ne alâka
@nomnom7697
@nomnom7697 5 күн бұрын
@@SertacSertac-th5je doğru girdileri kenara ayırıp yanlış çıktıları ortadan kaldırıp doğru olanları tekrar girdi olarak dataya ya da popülasyona beslemek. Öjeni de bu prensiptedir.
@tuz2479
@tuz2479 5 күн бұрын
@@Turker_Tuncer Öjeni insanlık suçu olarak görülmeseydi şu an muazzam bir medeniyettik.
@EmilioGaviria-rm8nv
@EmilioGaviria-rm8nv 5 күн бұрын
@@tuz2479cahilliğin konuştuğunu hissettim
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
@@tuz2479 Öjeniyi savunarak ne biyolojik evrim ne de kültürel evrim bilmediğinizi gösterdiniz.
@RandomGuy-df1oy
@RandomGuy-df1oy 5 күн бұрын
hocam reinforcement learning de genetic algorithms de halihazırda bilinen şeyler
@ademarslan5990
@ademarslan5990 4 күн бұрын
Bir yaratıcının varlığına delil olmuş 😊
@ahuyilmaz6402
@ahuyilmaz6402 4 күн бұрын
Doğa yıllar öncesinde yapmıştı ne yaaa ALLAH VAR ALLAH.... TÖVBE TÖVBE....
@mesutist
@mesutist 4 күн бұрын
Emeğine sağlık.
@tmx2467
@tmx2467 5 күн бұрын
Çok güzel bir video olmuş.
@Ysuf575
@Ysuf575 5 күн бұрын
Istegimi gördünüz mü bilmiyorum fakat eğer gördüyseniz yerine getirdiğiniz için teşekkür ederim❤
@DenizZ95
@DenizZ95 3 күн бұрын
İyi ki varsınız sevgiler yok mu? :(
@yazilimciigenc
@yazilimciigenc 3 күн бұрын
Bilim videolarını severek takip ediyorum, kendim de yapay zeka alanında çalışmalar yapıyorum fakat bu videoya bir not düşmeden geçmek istemedim. Bu videoda çok sık bir şekilde doğada gerçekleşen olayların milyonlarca yılda kendi başına deneme yanılma yoluyla gerçekleştiği oldukça sık vurgulanmış. Hayır. Bunların hepsini yaratan, onlara bir düzen veren ve yaratmaya da devam eden bir Allah var. O'ndan başka da ilah yoktur.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 3 күн бұрын
Bilim, doğada olanı doğada olduğu şekliyle anlamamızı ve açıklamamızı sağlar. Doğal işleyişte herhangi bir bilinçli yönlendirmeye gerek olduğunu görmüyoruz. Siz yine de arkaplanda bir Tanrı'nın yaptığına inanabilirsiniz ama bir bilim kanalı elbette doğal açıklamayı söyleyecektir.
@gulsen483
@gulsen483 5 күн бұрын
en büyük Hacker Doğa'dır Tanrı' dır❤
@kosorofblade4878
@kosorofblade4878 3 күн бұрын
Güzel video. Yalnız şunu hatırlatalım. Doğanın milyonlarca denemeyi yapmanın maliyetini kaldırma, ödeme altyapısı algoritması yoktur. Doğada yarım yamalak uçan kuşlar, yarım yamalak bal yapan arılar, pigmentleri optimize edilmemiş dolayısı ile ışığı yarım yamalak yansıtan kelebekler, böcekler yoktur.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 3 күн бұрын
Ancak bir sürü kusuru olan, soyu tükenen, "başarısız" olan da %99 var.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 3 күн бұрын
Ha bu arada birçok ara formu da görüyoruz zaten.
@kosorofblade4878
@kosorofblade4878 2 күн бұрын
​@ufukderin2001 Dünyada hiçbir türe ait, hiçbir seviyede tek bir ara form türü yoktur. Tek bir genin değişmesi için milyarlarca yıl gereklidir. Mikro evrim vardır fakat makro evrim yoktur. Dünyanın yaşı makro evrim vardır demeye yetmiyor maalesef.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 2 күн бұрын
​@@kosorofblade4878 Tek bir genin değişmesi için milyarlarca yıl mı gerekli? Annenizden doğarken sadece üreme hücrelerinde ortalamada 60 mutasyon ile doğdunuz siz. Bu oran diğer türlerde daha bile farklı. Birçok makroevrim gözlemi de yaptık doğada. Allopatrik türleşme, simpatrik türleşme gibi farklı türleşme mekanizmalarını bile biliyoruz. Sanırım biyoloji dersini unuttunuz veya doğru düzgün hiç anlatmadılar.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 2 күн бұрын
​@@kosorofblade4878Ara form arıyorsanız doğa tarihi müzelerine veya tiktaalik gibi türlerin akademik makalelerine baktınız mı hiç? Çünkü bunlar çok klâsik sorular ya. Evrimi ve biyoloji daha önce hiç araştırmamış kişilerin sorduğu ezbere sorular. "Dünya yuvarlaksa güneydekiler neden aşağı düşmüyor?" sorusu gibi.
@meto1432
@meto1432 5 күн бұрын
Bu video ile bir yaratıcı olduğuna ikna oldum…Evrim olsada evrimleşecek bir düzenin tasarımcısı var nasıl ki yapay zekayı yapan bir bilim insanın olduğu gibi. Mantıklı…
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
Pek sayılmaz. Tersten akıl yürütmeye çalışıyorsunuz çünkü. Benzetme yönünün geçerli olduğunu insan-makine farkı açısından doğrulamadığınız için mantıksal açıdan hatalı. O yüzden mantıklı demek pek doğru olmaz. Makineyi yapan biri olmasının sebebi yaptığımız makinelerin organik bir yapıda olmaması, karbon temelli biyolojik bir yapı olmaması biliyorsunuz değil mi? Canlılar organik yapıda biyolojik şeyler olduğu için onları kimsenin bilinçli bir şekilde oluşturmasına/yaratmasına gerek kalmıyor. Yapanı olması dışındaki bütün özelliklerini evrimsel prensiplere uygun yaptığınız için ondan sonraki bütün süreç hiçbir bilinçli müdahale olmaksızın kendi kendine devam ediyor ve gelişiyor.
@MetehanYuce-pk1ln
@MetehanYuce-pk1ln 5 күн бұрын
Ne alaka?
@Aytkimyalanetolsun
@Aytkimyalanetolsun 5 күн бұрын
:d
@SepyaSızıntısı
@SepyaSızıntısı 5 күн бұрын
​@@ufukderin2001 Madde ve atomları organik veya inorganik olarak ayıran tek canlı türüsün. Fizik ve doğa yasaları hakkında konuşuyorsak carbon ve uranyum sadece birer atomdur. Onları inorganik veya organik olarak ayıran sen, mutlak ve salt bir gerçeği tespit ettiğini asla söyleyemezsin. Belki de evrenin ilginç yerlerinde sana çok ilginç gelecek metalik yaşamlar bile varolabilir. Ayrıca atomları ayıran da sensin, aslında hepsi proton ve nötronlardan oluşmuş kuvvet alanlarıdır. Proton fazlalaştıkca ona sadece bir isim taktın. En temele inersek hepsi birer quark bileşkesidir. Doğanın eserlerine isim takan ve onu sınıflandıran insanoğlunun komik kibirinden başka birşey değil. Herşeyi bildiğimizi sanıyoruz ama her defasında doğa bize bilmediğimiz yeni şeyler gösteriyor. Felsefi olarak da bakarsak bir kümeyi sınıflandırabilmen için ona mutlak hakim olman gerekir. Eğer o kümede bilmediğin birşeyler varsa sınıflandırman koca bir tutarsızlık demektir. Ayrıca Matematiksel olarak da bakarsak öğrenilen her bilgi tüm bilgibirikimi ile logaritmik olarak artar. Bu temel öngörüye göre insan öğrendikce , öğrenilebileceklerin sayısı sonsuza yakınsar. Bu da basit bir limitle insanın bildiklerinin sıfıra yakınsaması demektir. Eski düşünürler "Bildiğim tek şey hiçbirşey bilmediğimdir" derken aslında çok derin bir tespiti dile getirmişlerdi. Öğrenmek yeni bağlantı yollarını logaritmik bir artışla dizayn eder, böylece öğrenilebileceklerin ve bilinmeyenlerin sayısı öğrendiklerinize göre üstel olarak artar. Dolayısıyla bildiklerinizin oranı zamanla sıfıra yakınsar. Yani bir profesör ile bir ilkokul talebesi arasında kıyas yapabiliriz ama ikisi de evren karşısında sadece sıfır kadar bilgilidir. Matematiksel olarak aralarında ciddi bir fark bile yoktur. Örneğin sayacak on rakamınız varsa 2 sayısı 1'e göre çok değerlidir ama sayacak rakamınız sonsuza yaklaşırken 2 ve 1 arasındaki fark sıfıra yakınsar ve değersizdir. Tanrı veya yaratıcıyı bulmak istersen tüm kibrinden sıyrıl ve öyle bak doğaya. Tüm doğa sabitlerine tek tek bak biri yüzdelik oranlarla az ya da daha fazla olduğunda bu evrenin yaşanılmaz biryer olacağına şahit olacaksın. Örneğin planck sabiti, eğer onu %1 oranında yükseltirsen bu domino etkisiyle yıldızlar gaz bulutsularından asla oluşamaz ve sen varolamazsın. Ya da mesela ışık hızını büyültürsen bu sefer de evren çok soğuk bir yer olur ve kütleçekimi her yerde malup olacağı için gaz bulutsuları bile oluşamaz. Bir örnek daha mesela e sayısı biraz fazla olursa doğal artış oranı üstel olarak katlandığından kütleçekimi o kadar güçlü olur ki bu sefer de evrende kendi içine çökmeyen çok az nesne kalır. İşte biz buna hassas ayar diyoruz. Bu güçlü argüman Tanrı veya akıllı tasarımın en güçlü mantıksal kanıtlarındandır.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
@@SepyaSızıntısı Olayın bir şeylere farklı isim vermekle alakası yok. Her şeyin atomlardan oluşması o atomların farklı şekillerde farklı bir şekilde işlemeyeceği anlamına gelmiyor. Biyolojik varlıklar da atomlardan, robotlar da. İnsan, ürettiği robotların maddelerini (en azından şu an için) kendine kendine oluşamayacak şekilde değiştiren bir varlık. Bu çevresel koşullarda robotların oluşması için insanın gerekmesi bu yüzden. Ama biyolojik süreçlerde bir bilincin yönlendirmesine gerek olmadığını biliyoruz. Bunun isimlerle veya farklı gezegenlerde farklı bir şeylerin olma olasılığı ile alakası yok. Hem kendiniz farklı bir çevrede bambaşka şeylerin olabileceğinden bahsetmişsiniz hem de farklı bir evren görmeden hassas ayar ile Tanrı kanıtlamaktan bahsediyorsunuz. Bu kibir değil midir? Belki ayarlar hassas falan değildi. Evrimsel süreç kozmik ölçekte de yaşandı. Nereden biliyorsunuz? Kendi öğüdünüze kendiniz uyun.
@tarikyildirim8859
@tarikyildirim8859 4 күн бұрын
Teşekkürler
@EnesBudak3458
@EnesBudak3458 5 күн бұрын
Ne evrimi kardeşim, şimdi şuradaki valur, 500 yıl geçse tekneye dönüşür mü ? (SÖZLER KÖŞKÜ İRONİ.)
@baris-icin-savas
@baris-icin-savas 5 күн бұрын
Dönüşüyor işte, sözler köşkünün anlamadığı şey oydu.
@aklmantk5648
@aklmantk5648 5 күн бұрын
Çünkü onlar, badeleme usulü ile Embesilleştirilmiş olduğundan, anlamaları mümkün değildir.
@tuz2479
@tuz2479 5 күн бұрын
Şu kanalda anmayın şunları.
@subgetullah
@subgetullah 5 күн бұрын
Robotlar da kendiliğinden oluştu zaten
@carlitoluther4233
@carlitoluther4233 5 күн бұрын
Cahalet ne kadar kolay... kardeşim diye başlar...
@inflamesRpx
@inflamesRpx 5 күн бұрын
Hopppp geldik burdayızz
@Tayfun._12
@Tayfun._12 5 күн бұрын
İnsanın en büyük gücü olan yaratıcılık ta yapay zeka tarafından ele geçiriliyor
@enesprime
@enesprime 5 күн бұрын
Yapay zeka tüm her şeyi elimizden alir ise düşünmeyi bile peki biz ne yapacaz bence bu daha önemli soru . Çok boş vaktimiz olacak evet ama ne yapacaz ?
@Fenci_Yanardag
@Fenci_Yanardag 5 күн бұрын
Hersey cok guzel ,mukkemel aciklanmis tesekkur ederim. Fakat bizde,de yapay zekadaki gibi bir acigi veya cok onemli bir noktayi gormuyor veya gormezden gelerek ortaya cok farkli duşunsel ciktilar cikariyoruz. Ornegin yapay zekada bir yazilimci yi kabul ediyoruz.Fakat soz konusu evren deki fiziksel -biyolojik isleyise gelince yazilmiciz dusunup optimal duzeye dogru evrildigini soyluyoruz. Malesef bilimsel degiliz:)
@kubilaykaraday3909
@kubilaykaraday3909 3 күн бұрын
Kendi elimizle kendimizi yok etmek bu olsa gerek ama bizde ki ruh ve atomlar yada biyolojik herşey bu robotlar da olucak mı
@sultan-lz3kf
@sultan-lz3kf 4 күн бұрын
SİSTEMİ ÇÖZENLER DOĞAYI ÖRNEK ALARAK GELİŞTİLER AMA YARATICIYI İNKAR ETTİLER , BİZLERİN FARKI , BİLİMİN , %99 ANLADIĞI % 1 İ ANLAMADIKLARI KISMIN YARATICININ İLMİNDE OLDUĞUNU BİLİRİZ
@Secovvv
@Secovvv 3 күн бұрын
Herkesin evinde insansı robotu olacağı günleri görelim artık yawwwwww:D
@Pelin-yk3dg
@Pelin-yk3dg 5 күн бұрын
Belirttiğiniz doğada ki canlıların uyumu Allah'ın mucizesidir, bu mucize ile yapay zekayi eş tutmaniz farklı bir denge oluşturmuş.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
Ne mucizesi yav, canlıların %99'u yok oldu, kitlesel yok oluşlar yaşandı. Şu an bile bazı konularda "yeterince" (mükemmel olmadığının altını çizerim) iyi çözümler sağlasa da hiçbir tür doğa ile tam bir uyum içerisinde değil. Birçok hata ve kusur da var vücudumuzda. Çünkü akıllı veya bilinçli bir tasarım yok. "Optimum" diyoruz değil mi, mucize değil.
@gelbsan
@gelbsan 4 күн бұрын
Yapay zekayı ciddi almayan milletler yakında yer yüzünden silinecekler
@psycho-gi4bq
@psycho-gi4bq 4 күн бұрын
yaratıcı deneme yanılma yöntemini mi kullanıyor? Bahsedilen karınca vs. evrimsel bir süreçten geçerek şartlara uyum sağlıyor.
@ingilizce_sayfasi
@ingilizce_sayfasi 5 күн бұрын
THANKS 💙💛❤
@YemenUlutaş-z4r
@YemenUlutaş-z4r Күн бұрын
Oyunda bilirek üç beş açık bıraksınlar bakalım oyu faki karakter en iyisiyle yola devam ediyormu deneme yanlılma yoluyla ? bir açık varsa tabiki o açıktan yol alacak
@Rukix2
@Rukix2 5 күн бұрын
Yapay zekanın , insanlığın sonunu getirmesini nasıl çabuklaştırabiliriz?
@YemenUlutaş-z4r
@YemenUlutaş-z4r Күн бұрын
Peki bu atomlar akıllı canlı mı ?tabiki değil genlerinde kodlanmış ortama uyum var girdikleri ya da bulundukları ortama uyum sağlamak için genlerinde kodlanlılmış yani bu sonradan adapte olmuyor ortam genlerindeki kodlamayı çıkarmaya zorluyor
@ufukderin2001
@ufukderin2001 14 сағат бұрын
Evrime kimse karar vermiyor. Canlılarda rastgele oluşan bir çeşitlilik var. Çevresel şartlarda canlılar sıcak nedeniyle ölüyor, geriye o sıcağa dayanabilecek genetik kombinasyona sahip olanlar kalıyor (ve onlar çoğalıyor) ve biz dönüp baktığımızda "Sıcağa dayanıklı hale gelmeyenler yok oldu." diyoruz. Evrim, var olan popülasyon bireylerinin değişmesi ile olmuyor. Evrim, var olan popülasyon bireylerinden arta kalabilenlerin üremesi ve çoğalması ile oluyor. Dolayısıyla var olanların karar vermesine gerek yok (veya karar verseler de bir şey olmuyor zaten). Önemli olan kim hayatta kaldı ve kim üredi (ve bunu belirleyen çevresel faktör neydi)? Sıcaklık ortalaması 20 derece olan bir bölgede yaşayan, 100 bireyden oluşan bir popülasyonun bireylerini düşünün: 70 tanesi 10-30 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 8-32 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 6-34 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 4-36 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. İklim değişimine bağlı olarak yaşadıkları bölgede sıcaklık ortalaması yavaş yavaş artıyor olsun: 20, 25, 30... Buraya kadar sorun yok. 31, 32... olduğunda, türün eski bireylerinin çoğu elenmeye başlıyor. Bu hemen olmuyor, yavaş yavaş oluyor; ama daha geniş aralıkta hayatta kalabilecek genetik kombinasyona sahip olanlar daha kolay hayatta kalıyor ve daha çok ürüyorlar (çünkü diğerleri daha işin hayatta kalma kısmını doğru düzgün halledememeye başlıyor - ama unutmayın, ortam değişmeden önce "kral" onlardı; işler değişti). Çevre sıcaklık ortalaması artık 34 derece ve bu şartlar altında aradan 100 nesil geçti. Şimdi popülasyona baktığınızda: 70 tanesi 6-34 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 4-36 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 10-35 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 5-38 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. Bu, 1 özellikti. Çevre, bizim hemen her özelliğimizle, her an ve her nesilde etkileşiyor (ve "çevre", sadece fiziksel olarak "dışımızda" bulunan şeyler değil, mesela hücrelerimizin içinde organellerimizin çevresinde olan biten de onların "çevre"si, dolayısıyla onlar da o çevre ile sürekli sınanıyorlar). Her nesilde her bir özelliğimiz (ve dolayısıyla genel olarak organizmanın tamamı) değişen çevre şartlarıyla sınanıyor. Çeşitlilik olmasa ya herkes mutlu mesut olacak ya da herkes yok olacak (mesela herkes birbirinin klonuysa ve çevre de o klonun özelliklerine hasbelkader uygunsa, sıkıntı yok; ama o klonun özelliklerine göre onu öldürebilen 1 virüs gelse, yani çevre değişse, tür yok oluyor). Ama çeşitlilik sayesinde, bazıları daha kolay hayatta kalıp ürüyor, bazıları daha zor (ve çevre de sürekli ufak, büyük, yavaş, hızlı değişiyor). Bu nedenle türlerin popülasyon ortalaması her nesilde biraz farklılaşıyor. Evrim bu... Evrim popülasyon içi gen/özellik dağılımlarının nesiller içinde değişmesi demek. Bu evrimsel değişimler (1 tanesi değil de on binlercesi) nesiller boyunca biriktikçe de atasından bambaşka görünen, bambaşka davranan, bambaşka özellikleri olan popülasyonlara ulaşıyoruz (bu da "makroevrim" veya "türleşme"). Bundaki en kritik faktör, bir özellik (mesela "sıcağa direnme" bir yönde evrimleşirken, başka bir özellik (mesela "boy uzunluğu" veya "deri rengi" atasal formuna dönmek zorunda değil). Yani evrim, birikimli olarak ilerliyor. Bu sürecin hiçbir noktasında tekil bir bireyin kararı, isteği, arzusu, "evrimleşmesi gerektiğini anlaması", "Sıcağa dayanıklı hale gelmezsek yok oluruz." demesi gerekmiyor. Tıpkı yere düşen bir cismin "Benim potansiyel enerjimi azaltmam gerekiyor." demesi veya demeyi bilmesi gerekmemesi gibi...
@canpolat7349
@canpolat7349 5 күн бұрын
deepseek ile ilgili bir video gelmedi hocam
@GPS9Q6
@GPS9Q6 5 күн бұрын
Doğa yapay zeka ile aynı yöntemleri kullanıyor desen yeterdi 10 dakika uzatman garip?
@Gkn_35
@Gkn_35 5 күн бұрын
Yaratıcıyı(Allah’ı) taklit ediyorlar ama kelebek yaptı diyorlar 😂
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
Hayır, kelebek yaptı demiyorlar zaten de. Rastgele oluşan çeşitlilikte çevresel şartlarda daha fazla hayatta kalıp daha fazla üreyenin genlerini daha fazla aktarması süreci diyelim. Daha fazla mekanizma var da onları anlamazsınız geçiyorum. Birisi bilerek bir müdahalede bulunmadı yani. Zaten o yüzden bazı özellikler yeterince iyi olduğu halde "mükemmel tasarım" falan yok. Çevresel şartlarda "yeterince" çalışan şeyler de olmasına rağmen türlerin %99'u yok oldu. Bilinçli bir tasarımdan beklenmeyecek kusurlar var ancak insanlardan daha iyi idare eden bir sistem. Bilinçsiz doğanın her şeyde bir bilinç arayan, doğayı küçümseyen kişilerden daha iyi çalışması... İbret alın.
@Gkn_35
@Gkn_35 5 күн бұрын
@@ufukderin2001 1)Videoyu iyi izlemeden asla yorum yapma 03:10 2)Kibirlenme 3)Sen toplamda 5-10 yıldır internet kullanıyorsun, ben 25 yıldır internet kullanıyorum. 4)Google ve yapay zeka kullanmak bilginlik yapmaz. 5)Kasma kendini. 6)Kusur insanlarda, görmeyen gözlerde.
@Gkn_35
@Gkn_35 5 күн бұрын
@@ufukderin2001 Heyacanlı kardeşim, sana uzun bir yorum yazdım ama KZbin yapay zekası silmiş. Bari birinci maddeyi tekrar yazayım: 1)İyi izlemeden asla yorum yapma, yancı olma 03:10
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
@@Gkn_35 Dinciler de on yıllardır "sanat-sanatçı, bu tesadüf olabilir mi?" deyip duruyor zaten. :) 4:18
@Gkn_35
@Gkn_35 5 күн бұрын
@@ufukderin2001 Şöyle düşün, kelebek kendi kendine bulabiliyorsa madem, şöyle düşün; Sen kelebek olsan mavi pigmentler mi isterdin yoksa onunla beraber daha uzun yaşamayı mı? Daha da basitleştireyim: Dünya’da uyum konusunda kendine iyilik yapıyor ama uzun yaşama gelince yapamıyor. Mesala 1 yıl yaşayamıyor kelebek. Neden acaba? Denemedi mi? Yoksa istemedi mi? Ya da dur elinde değil mi :)
@SerdarMicrog
@SerdarMicrog 5 күн бұрын
An itibari ile son halkanın insan olmadığını düşünüyorum ve bu beni inanılmaz gerdi...
@meribugu
@meribugu 5 күн бұрын
Zihnimizi tanımlarken bilgi birikiminin ve deneyimin ürünü olarak tanımlarsak makineler de zihin üretebilir diyemez miyiz? Yeterince bilgi ve deneyimle zihin oluşturabilir?!
@SepyaSızıntısı
@SepyaSızıntısı 5 күн бұрын
Zaten bunu yapıyorlar. Ona her ne kadar yapayzeka desek de yapay olmayan tarafları açığa çıkıyor.
@abdurrahmankalender6220
@abdurrahmankalender6220 5 күн бұрын
Düşünceler gerçeği şekillendirir
@phantomiii
@phantomiii 5 күн бұрын
eline sağlık kral
@oguzturk2055
@oguzturk2055 5 күн бұрын
Reklam kurallarına neden uymadın acaba hani etiketler hani bilgilendirme
@abdullahallahkulu8616
@abdullahallahkulu8616 3 күн бұрын
Karınca milyonlarca yıl deneme yanılma sonucunda gümüş renkli sıcaktan koruyan bir tabaka keşfetmiş.! Hadi saklambaç hedefiyle algoritmalar ile AI sistemi optimum kararı bulabilir. Peki Karınca kararınca bunu nasıl yapacak?
@ufukderin2001
@ufukderin2001 3 күн бұрын
Evrime kimse karar vermiyor. Canlılarda rastgele oluşan bir çeşitlilik var. Çevresel şartlarda canlılar sıcak nedeniyle ölüyor, geriye o sıcağa dayanabilecek genetik kombinasyona sahip olanlar kalıyor (ve onlar çoğalıyor) ve biz dönüp baktığımızda "Sıcağa dayanıklı hale gelmeyenler yok oldu." diyoruz. Evrim, var olan popülasyon bireylerinin değişmesi ile olmuyor. Evrim, var olan popülasyon bireylerinden arta kalabilenlerin üremesi ve çoğalması ile oluyor. Dolayısıyla var olanların karar vermesine gerek yok (veya karar verseler de bir şey olmuyor zaten). Önemli olan kim hayatta kaldı ve kim üredi (ve bunu belirleyen çevresel faktör neydi)? Sıcaklık ortalaması 20 derece olan bir bölgede yaşayan, 100 bireyden oluşan bir popülasyonun bireylerini düşünün: 70 tanesi 10-30 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 8-32 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 6-34 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 4-36 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. İklim değişimine bağlı olarak yaşadıkları bölgede sıcaklık ortalaması yavaş yavaş artıyor olsun: 20, 25, 30... Buraya kadar sorun yok. 31, 32... olduğunda, türün eski bireylerinin çoğu elenmeye başlıyor. Bu hemen olmuyor, yavaş yavaş oluyor; ama daha geniş aralıkta hayatta kalabilecek genetik kombinasyona sahip olanlar daha kolay hayatta kalıyor ve daha çok ürüyorlar (çünkü diğerleri daha işin hayatta kalma kısmını doğru düzgün halledememeye başlıyor - ama unutmayın, ortam değişmeden önce "kral" onlardı; işler değişti). Çevre sıcaklık ortalaması artık 34 derece ve bu şartlar altında aradan 100 nesil geçti. Şimdi popülasyona baktığınızda: 70 tanesi 6-34 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 4-36 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 10-35 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 5-38 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. Bu, 1 özellikti. Çevre, bizim hemen her özelliğimizle, her an ve her nesilde etkileşiyor (ve "çevre", sadece fiziksel olarak "dışımızda" bulunan şeyler değil, mesela hücrelerimizin içinde organellerimizin çevresinde olan biten de onların "çevre"si, dolayısıyla onlar da o çevre ile sürekli sınanıyorlar). Her nesilde her bir özelliğimiz (ve dolayısıyla genel olarak organizmanın tamamı) değişen çevre şartlarıyla sınanıyor. Çeşitlilik olmasa ya herkes mutlu mesut olacak ya da herkes yok olacak (mesela herkes birbirinin klonuysa ve çevre de o klonun özelliklerine hasbelkader uygunsa, sıkıntı yok; ama o klonun özelliklerine göre onu öldürebilen 1 virüs gelse, yani çevre değişse, tür yok oluyor). Ama çeşitlilik sayesinde, bazıları daha kolay hayatta kalıp ürüyor, bazıları daha zor (ve çevre de sürekli ufak, büyük, yavaş, hızlı değişiyor). Bu nedenle türlerin popülasyon ortalaması her nesilde biraz farklılaşıyor. Evrim bu... Evrim popülasyon içi gen/özellik dağılımlarının nesiller içinde değişmesi demek. Bu evrimsel değişimler (1 tanesi değil de on binlercesi) nesiller boyunca biriktikçe de atasından bambaşka görünen, bambaşka davranan, bambaşka özellikleri olan popülasyonlara ulaşıyoruz (bu da "makroevrim" veya "türleşme"). Bundaki en kritik faktör, bir özellik (mesela "sıcağa direnme" bir yönde evrimleşirken, başka bir özellik (mesela "boy uzunluğu" veya "deri rengi" atasal formuna dönmek zorunda değil). Yani evrim, birikimli olarak ilerliyor. Bu sürecin hiçbir noktasında tekil bir bireyin kararı, isteği, arzusu, "evrimleşmesi gerektiğini anlaması", "Sıcağa dayanıklı hale gelmezsek yok oluruz." demesi gerekmiyor. Tıpkı yere düşen bir cismin "Benim potansiyel enerjimi azaltmam gerekiyor." demesi veya demeyi bilmesi gerekmemesi gibi...
@aea5340
@aea5340 5 күн бұрын
KİBBLE TERAZİSİ ile ilgili video gelsin
@LifeTV38
@LifeTV38 3 күн бұрын
Harcadığın emek ve zaman için çok teşekkür ederiz. Açıklayıcı ve bilgilendirici. Sağlıklı, huzurlu ve başarılı olmanızı dileriz. Yayınladığım bazı videolardan dolayı, hesabımı kısıtladıkları için VPN kullanmak zorunda kalıyorum. Premium üyesi olduğum halde VPN kullanmadan yorum yazamıyorum. Cevapta alamıyorum. Sebebi hakkında yardımcı olabilecek biri var mıdır?
@teoridk
@teoridk 4 күн бұрын
Netflix benim duygu durumumu nerden biliyo? 🤔
@OrxanSüleymanlı-j7h
@OrxanSüleymanlı-j7h 5 күн бұрын
Bence bu tanrıyla alakalı böyle bir rastgele olamaz
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
Tamamen rastgele değil zaten. Rastgeleliğin çevresel şartlarla etkileşimi. Sırf aklımız almıyor diye Tanrı deyip geçmeyenler, doğayı olduğu gibi anlayanlar neler yapıyor...
@moroRomantico
@moroRomantico 3 сағат бұрын
Tanrıya nasıl bağladın? Yapay Zeka değil ilahi güç mü diyorsun anlamadım?
@traveler4267
@traveler4267 4 күн бұрын
Şimdi bu teori ye göre benimle aynı ruh halinde olanlar bi yorum yapsın görelim. Kotu birşeyler geliyor gibi ama umudum var iyilik adalet kazanacak. Yoksa da yapacak bişi yok mağaraya gider orada geçinirim birkaç sene
@alistoprak4880
@alistoprak4880 5 күн бұрын
Ahmet kavlak izleyin . Evrim kadar sacma birsey yoktur kendinizi kandirnayin
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
Yahu on yıllardır kafalarını risalelerinden kaldırmayıp "Sanat varsa sanatçı vardır, böyle şeyler tesadüf olabilir mi?" diye geziyorlar. Ama ilim-irade-kudreti olmayan, bilinçsiz, kör ve sanatçısı olmayan doğa tesadüfün çevresel süreçlerle etkileşimi sonucu neler yapıyor... Ne kendini kandırması yahu? Kafanızı risaleden kaldırıp doğaya bakın biraz. Bizzat orada işte. Millet neler yapıyor evrim gerçeğini kullanarak... Siz on yıllardır aynı şeylere kanıp başkasına "kendinizi kandırmayın." diyorsunuz. Açın gözünüzü biraz.
@SepyaSızıntısı
@SepyaSızıntısı 5 күн бұрын
Aynen binlerce araştırmacının evrim üzerine yayınladığı makaleleri buluşları ve keşifleri bırakalım ahmet kavlağın hayallerini dinleyelim
@alistoprak4880
@alistoprak4880 5 күн бұрын
@SepyaSızıntısı git bitane dinle . Evrim nedir . Herhangi bir kesinleşmiş kanıtı varmıdır ordan ögrenirsin .
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
@@alistoprak4880 Evrimi öğrenmek için evrimi dini yüzünden reddeden ve evrimin tanımını bile bilmeyen, on yıllardır tek bildiği kelime tesadüf olan bir dinciyi takip edelim evet. Yahu bilim insanları evrimi onlarca bilim dalında aktif olarak kullanıyor, her gün evrimi daha iyi anlıyoruz. Dinciler hala aynı yerde. En son hangi akademik makaleyi okudunuz?
@_Yolcu__Free_Palestine
@_Yolcu__Free_Palestine 5 күн бұрын
Evet, gerçek bilimde bir teori gözlem ve tekrarlanabilir deneyler gibi somut verilere dayanır. Bu somut verilerin olmadığı ideolojik, sözde blimde ise, aynen bu videoda olduğu gibi, hayal ürünü senaryolar ve bu senaryoları destekleyecek hayal ürünü animasyonlar, görseller kullanılır. Gözlem ve tekrarlanabilir deneyler gibi somut verilere dayanan bir teori de böyle batıl, boş yöntemlere başvurulma ihtiyacı hissedilmez. Evr^m bilim değil materyalist bir inançtır, bir ideolojidir.
@ahmedbaskantr
@ahmedbaskantr 2 күн бұрын
La ilahe illallah
@volkan8426
@volkan8426 2 күн бұрын
Sayisiz denemeyle bu teknolojiyi kelebek nasıl geliştirdi saka mi yapiyosunuz
@ufukderin2001
@ufukderin2001 2 күн бұрын
Evrime kimse karar vermiyor. Canlılarda rastgele oluşan bir çeşitlilik var. Çevresel şartlarda canlılar sıcak nedeniyle ölüyor, geriye o sıcağa dayanabilecek genetik kombinasyona sahip olanlar kalıyor (ve onlar çoğalıyor) ve biz dönüp baktığımızda "Sıcağa dayanıklı hale gelmeyenler yok oldu." diyoruz. Evrim, var olan popülasyon bireylerinin değişmesi ile olmuyor. Evrim, var olan popülasyon bireylerinden arta kalabilenlerin üremesi ve çoğalması ile oluyor. Dolayısıyla var olanların karar vermesine gerek yok (veya karar verseler de bir şey olmuyor zaten). Önemli olan kim hayatta kaldı ve kim üredi (ve bunu belirleyen çevresel faktör neydi)? Sıcaklık ortalaması 20 derece olan bir bölgede yaşayan, 100 bireyden oluşan bir popülasyonun bireylerini düşünün: 70 tanesi 10-30 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 8-32 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 6-34 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 4-36 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. İklim değişimine bağlı olarak yaşadıkları bölgede sıcaklık ortalaması yavaş yavaş artıyor olsun: 20, 25, 30... Buraya kadar sorun yok. 31, 32... olduğunda, türün eski bireylerinin çoğu elenmeye başlıyor. Bu hemen olmuyor, yavaş yavaş oluyor; ama daha geniş aralıkta hayatta kalabilecek genetik kombinasyona sahip olanlar daha kolay hayatta kalıyor ve daha çok ürüyorlar (çünkü diğerleri daha işin hayatta kalma kısmını doğru düzgün halledememeye başlıyor - ama unutmayın, ortam değişmeden önce "kral" onlardı; işler değişti). Çevre sıcaklık ortalaması artık 34 derece ve bu şartlar altında aradan 100 nesil geçti. Şimdi popülasyona baktığınızda: 70 tanesi 6-34 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 4-36 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 10-35 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. 10 tanesi 5-38 derece sıcaklıkta hayatta kalabiliyor. Bu, 1 özellikti. Çevre, bizim hemen her özelliğimizle, her an ve her nesilde etkileşiyor (ve "çevre", sadece fiziksel olarak "dışımızda" bulunan şeyler değil, mesela hücrelerimizin içinde organellerimizin çevresinde olan biten de onların "çevre"si, dolayısıyla onlar da o çevre ile sürekli sınanıyorlar). Her nesilde her bir özelliğimiz (ve dolayısıyla genel olarak organizmanın tamamı) değişen çevre şartlarıyla sınanıyor. Çeşitlilik olmasa ya herkes mutlu mesut olacak ya da herkes yok olacak (mesela herkes birbirinin klonuysa ve çevre de o klonun özelliklerine hasbelkader uygunsa, sıkıntı yok; ama o klonun özelliklerine göre onu öldürebilen 1 virüs gelse, yani çevre değişse, tür yok oluyor). Ama çeşitlilik sayesinde, bazıları daha kolay hayatta kalıp ürüyor, bazıları daha zor (ve çevre de sürekli ufak, büyük, yavaş, hızlı değişiyor). Bu nedenle türlerin popülasyon ortalaması her nesilde biraz farklılaşıyor. Evrim bu... Evrim popülasyon içi gen/özellik dağılımlarının nesiller içinde değişmesi demek. Bu evrimsel değişimler (1 tanesi değil de on binlercesi) nesiller boyunca biriktikçe de atasından bambaşka görünen, bambaşka davranan, bambaşka özellikleri olan popülasyonlara ulaşıyoruz (bu da "makroevrim" veya "türleşme"). Bundaki en kritik faktör, bir özellik (mesela "sıcağa direnme" bir yönde evrimleşirken, başka bir özellik (mesela "boy uzunluğu" veya "deri rengi" atasal formuna dönmek zorunda değil). Yani evrim, birikimli olarak ilerliyor. Bu sürecin hiçbir noktasında tekil bir bireyin kararı, isteği, arzusu, "evrimleşmesi gerektiğini anlaması", "Sıcağa dayanıklı hale gelmezsek yok oluruz." demesi gerekmiyor. Tıpkı yere düşen bir cismin "Benim potansiyel enerjimi azaltmam gerekiyor." demesi veya demeyi bilmesi gerekmemesi gibi...
@maketurkiyegreatagain
@maketurkiyegreatagain 5 күн бұрын
Bu video Evrim Agaci, Baris Ozcan ve Bebar Bilim'in Ortak Değeri olmali
@gunes-tan6126
@gunes-tan6126 5 күн бұрын
neymiş demekki akıl nerde varsa orda optimizasyon var.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
Aklın optimize edemediğini akılsız bir sürecin optimize ettiğini anlatıyor aslında ama neyse hadi. :)
@gunes-tan6126
@gunes-tan6126 5 күн бұрын
@@ufukderin2001 yok akıl herşeyde var ama görmek içinde biraz akıllı olmak lazım.
@ufukderin2001
@ufukderin2001 5 күн бұрын
@@gunes-tan6126 Biraz uzak doğu mistik din esintileri var gibi söylediğinizde ama akıl için gerekli nörokimyasal ve fizyolojik süreçlerin etkin olduğunu görmüyoruz. Sırf sizin aklınız almadığı için zorla akıl aramak olmaz. Doğayı kendi beklentilerinize zorlamak yerine onu olduğu gibi kabullenmek lazım.
@HyperCube-tm2on
@HyperCube-tm2on 5 күн бұрын
Okay?!?Biz şimdi bittik!!!
@nahitakyel-c9m
@nahitakyel-c9m 4 күн бұрын
kelebekte bilinç mi var a be ....
@psycho-gi4bq
@psycho-gi4bq 4 күн бұрын
bilincin kesin tanımını yazarsan bizler de faydalanırız. Evrimsel süreçle bilincin ne alakası var ayrıca?
FRAKTALLARIN BABASI: BENOIT MANDELBROT
16:34
Bebar Bilim
Рет қаралды 29 М.
İnsan Beynini Taklit Eden 'Nöromorfik Çipler'
11:23
Bebar Bilim
Рет қаралды 74 М.
coco在求救? #小丑 #天使 #shorts
00:29
好人小丑
Рет қаралды 120 МЛН
Philadelphia Deneyi Belgeseli - Bir Efsanenin Anatomisi
17:37
Bebar Bilim
Рет қаралды 431 М.
Yapay Zekanın Sputnik Anı! DEEPSEEK
18:36
Barış Özcan
Рет қаралды 1,4 МЛН
ChatGPT'ye Bir Vücut Verirsek Ne Olur?
15:47
Evrim Ağacı
Рет қаралды 636 М.
ChatGPT Her Şeyi Nasıl Bilebiliyor?
30:31
Evrim Ağacı
Рет қаралды 626 М.
1925'ten 2125'e: İki Asırlık Gelecek Tahminleri
20:28
Barış Özcan
Рет қаралды 627 М.