Рет қаралды 2,598,635
Bu videoda dünyanın çeşitli ülkelerinde hükümetler tarafından yasaklanan video oyunları derledik.
► YAPYAP kanalımızda yayınlanan tüm ilginç bilgi videoları şurada: goo.gl/TdpWa6
İlk oyunumuz 1992'de piyasaya sunulan İkinci Dünya Savaşı temalı Wolfenstein 3D. First Person Shooter, yani FPS oyun türünün atalarından sayılan oyun kısa sürede çok popüler oldu. Ancak çıkar çıkmaz Almanya'da yasaklandı. Nedeni ise Nazi’leri öven öğeler içermesiydi. Bu da tabii Nazi geçmişini silmeye çalışan Almanya için gayet yerinde bir gerekçeydi.
GTA serisi 2008 yılından bu yana Tayland’da yasak. Nedeni ise 18 yaşında bir gencin oyundan etkilenerek bir taksi şoförünü öldürmesi. Bu karardan kısa bir süre sonra GTA şiddeti özendirdiği için Malezya’da yasaklı oyunlar arasına girdi.
Eğer İran’da yaşıyorsanız Battlefield 3 oynayamıyorsunuz. İranlılar rahatsız olup aralarında imza toplayınca hükümet oyunu yasakladı. Hatta İran polisi tüm Battlefield 3 oyunlarını mağazalardan toplayıp imha etti. Rahatsızlığın nedeni ise oyunda İran’ın Amerikalılar tarafından işgal edilmesi.
Danimarka ise EA Sports MMA oyununa karşı bir engelleme kararı aldı. Gerekçe ise oyunda enerji içeceği reklamı yapılıyor olmasıydı. Ülkede bu tür ürünlerin reklamlarına izin verilmediği için oyun da bu doğrultuda yasaklandı.
Yasaklanan başka bir oyun olan Bully ile devam ediyoruz. Oyun 2006 yılında piyasaya çıktı. Okullarda şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle Brezilya’da satışı yasaklandı. İngiltere’de aynı nedenle yasaklansa da 18 yaş üstüne satılmak kaydıyla oyuna izin verildi.
Sırada en ünlü dövüş oyunlarından biri olan Mortal Kombat var. 1992’de çıkan oyun atari salonlarındaki makinelerde ve oyun konsollarında oynanıyordu. Çok fazla şiddet içerdiği için Avustralya, Brezilya, Kuzey Kore gibi ülkelerde satışı yasaklandı. Bunun için hükümetleri suçlayamayız çünkü Mortal Kombat’ı Mortal Kombat yapan da zaten şiddetten yana elinden geleni ardına koymaması.
2004 yılında yayınlanan Football Manager da yasaklanmış oyunlardan biri. Şiddet ya da benzer bir olumsuz içeriği olmadığından yasaklanmasına şaşırmış olabilirsiniz. Oyunu yasaklayan ülke Çin’di. Nedeni ise işgali altında olan Tibet’in oyunda bağımsız bir ülke olarak gösterilmesiydi.
2010’da yayınlanan Heavy Rain çıplaklık ve cinselliğe çok fazla yer verdiği için yasaklandı. Yasaklayan ülkelerse Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ydi.
Vahşi Batı’da geçen bir oyun olan Red Dead Redemption da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yasaklandı. Yetkililer 2010 yapımı oyunu yasaklarken gerekçe olarak çıplaklık ve aşırı şiddeti gösterdi.
Suudi Arabistan’ın yasakladığı başka bir video oyun da Pokemon. Suudi yetkililer oyunda kumarın teşvik edildiğini ve farklı dinlerin gizli propagandasının yapıldığını iddia ediyordu. Serinin son oyunu Pokemon Go ise Malezya’da ve İran’da yasaklandı. Her iki ülkenin gerekçesi de oyunu oynamanın güvenli olmaması.
Aşırı şiddet içerdiği için yasaklanan başka bir oyun da 1993 yapımı Doom. O da FPS türünün popüler öncülerinden biriydi. Kan revan içinde oynanan Doom çocukları olumsuz etkilediği için Brezilya hükümeti tarafından yasaklandı.
Sıradaki oyunumuz 1997’de piyasaya sürülen Carmageddon. Oyunda diğer sürücülerle yarışıyor, bu sırada yayaları ve hayvanları ezip öldürerek bonus puan topluyordunuz. Oyun kötü örnek oluşturduğu gerekçesiyle Almanya, İngiltere ve Brezilya’da yasaklandı. Yapımcılar bunun üzerine oyunda güncelleme yapıp insanlar yerine zombileri koyarak yasağı kaldırmaya çalıştı.
Son sırada bir korku oyunu serisi olan Manhunt var. Türü gereği oyunda haliyle şiddet ve korku dozu son derece yüksek. Dahası, olabildiğince fazla insanı çok acayip şekillerde öldürmeniz gerekiyor. Manhunt’ın bu nedenle Kanada, Almanya, İngiltere, Yeni Zelanda ve Amerika’da satışı yasaklandı.
Mediakraft'ın diğer kanallarındaki eğlenceli videoları izlemek için tıklayın:
► Oha Diyorum: / ohaadiyorum
► Oyun Delisi: / oyundelisi
► BonbonTV / bonbontv
Bizi Facebook'ta takip edin:
► / mediakraftturk