Yatırımcı görüşmesi öncesinde ilaç gibi geldi baya güzel anlatışmış sorularda çok iyi
@keremozgen8115 Жыл бұрын
Son konu biraz karışık geldi bana, Netflix'in kurucusunun yazdığı kitaptan bir notumu paylaşıyorum, o daha anlaşılır gibi. Daha önce de bahsettiğim gibi, Reed ve ben Netflix'in değerinin (o zaman için iki adam ve bir fikirden ibaret olan) 3 milyon dolar olduğuna karar vermiştik. Yani basit bir matematikle, başlangıçta her biri 5 sentlik 6 milyon Netflix hissesinin olacağına ve her birinin şirkette çok küçük bir payı olmasına karar vermiştim. Birinci gün şirketin iki sahibi vardı - Reed ve ben- ve biz onu ortadan ikiye bölmüştük. Her birimiz 3 milyon hisseye sahiptik, ya da başka bir deyişle Netflix'in yüzde ellisine. Unutmayın, o an için sadece iki adam bir fikirden ibaretiz. Bir web sitesi kurmamız gerekiyor. İnsanları işe almamız. Ofis kiralamamiz. Beyaz tahta kalemleri satın almamız. Yani paraya ihtiyacımız var. Reed bunu bize vermek istiyor ama karşılığında değerli bir şeyler almak zorunda. Bu yüzden ona hisse senedi satıyoruz. Ona hâlihazırda sahip olduğumuz hisseleri satmıyoruz, yeni hisseler yaratıp ona bunları satıyoruz. Ve her hissenin elli sent değerinde olduğunu söylediğimizden Reed'e 2 milyon dolar karşılığında dört milyon hisse senedi satıyoruz. Böylece herkes mutlu oluyor. Şimdi 5 milyon değerinde bir şirkete sahibiz ve bunun aktif değeri fikrin kendisi (3 milyon dolar fiyat biçtiğimiz) ve bu 2 milyon dolarlık nakit oluşturuyor. Ama şimdi mülkiyet değişti. Hâlâ üç milyon hissem var ama şimdi toplamda on milyon hisse olduğu için benim mülkiyet yüzdem yüzde elliden yüzde otuza düşmüş durumda. Aynı zamanda, Reed'in mülkiyeti arttı. Şimdi yedi milyon hissesi var: Üç milyonu fikir için aldığı ilk hisseler, buna ek olarak yaptığı yatırım sonucu elde ettiği dört milyon hisse. Böylece, şirketin yüzde ellisine sahipken payını yüzde yetmişe çıkarmış oldu. Şimdi yetmişe otuz ortağız.
@kubidem8311 ай бұрын
Çok faydalı olmuş. Bu konuda bilgi yok hiçbir yerde
@emreyazc45404 ай бұрын
Çok değerli bilgiler, ağzınıza sağlık.
@HasanMi3 жыл бұрын
Fırat beyin bilgileri muazzam. Çok teşekkür ederiz bu değerli bilgiler için.
@keremturnalar43343 жыл бұрын
Tebrikler başarılı sorular ve cevaplar. Çok aydınlatıcı bilgiler edindim. Artık avukat masrafı şart oldu :))
@SwipelineTR3 жыл бұрын
Çok teşekkürler. Kesinlikle şart :)
@venüsilknur17 күн бұрын
Merak ettiğim bir konuda mevcut devam eden bir şirkete yatırımcı alınmasıyla ilgili hiç konuşulmuyor bu süreç nasıl işliyor bununla iligili konuyuda ele alırsanız memnun olurum.
@pusat99222 жыл бұрын
Kesinlikle mükemmel bir video olmuş. Emeğinize sağlık. Nacizhane bir sorum olacak; 2 adet projemiz var. Bunlardan biri başladı yazılımın bitmesi bekleniyor. 2. projenin taslağını hazırlıyoruz arkadaşımla. Bizim ekip bu kadar iki kişi :) ve maddi olarak elimizdekinin büyük miktarını ilk proje için yazılım firmasına aktardık 2. si için ortalama bir rakam kaldı. Biz şimdi hem yazılımcı arayışındayız (otak/aile üyesi) hem de hukuki tarafta yatırımcı ilişkileri için yolumuza ışık tutacak Bey Abilerimize ihtiyacımız var. İşin hukuki anlaşmalar vs işlemleri için acaba hukuk büroları ya da avukatlar ne gibi bir ücret alıyorlar? Acaba teşvikler için danışmanlık yapan hukuk büroları gibi yatırımcılardan alınan yatırım miktarından belli bir yüzdelik mi alıyorlar? Başarılar dilerim..
@nightbeezer2 жыл бұрын
Avukatlar kendilerine iş yaratma konusunda uzmanlar. Şirket kurulumundan itibaren falan gerekmiyor abartmasın. Yatırım alırken değiştirilir o kadar dert değil. Zaten her yatırımcının tarzı farklı, farklı koşullar oluşuyor her yatırımda. Avukat bunları önceden bilemez.