YEDİKULE ZİNDANLARINA GİRDİM - ŞEHRİN EFSANESİ

  Рет қаралды 594,472

Hasan Ada

Hasan Ada

Күн бұрын

Bu kanala destek olmak için kanala katılın:
/ @hasanada
İletişim: iletisim@hasanada.com
İnstagram: hasannnada
Video içerisindeki arkadaşım Caner ÇELİK youtube kanalı linki:
/ gezenticaner%c3%87elik
FATİH BELEDİYESİ'ne yapmış olduğu çalışmalardan ve verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ederiz.
Tarihçesi ve online rezervasyon için göz atabilirsiniz.
Hisarın internet sitesi: www.yedikulehi...
www.fatih.bel....
YEDİ KULE ZİNDANLARI VEYA YEDİKULE HİSARI:
İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisidir.
Zindanın kuruluşu ve Altın Kapı
Yapının iç avlusu, ortada bir minare ve çeşme kalıntısı, karşıda Altınkapı
Yedikule, aslında adı gibi bir zindan oluşturmak amacı ile değil, Bizans'a misafir gelen kralları ve yabancı sarayların mensuplarını ihtişamlı bir şekilde karşılamak için yapıldı. Türk Tarih Kurumu'nun yaptığı araştırmalara ve elde edilen tarihi verilere göre, başlıkta belirtilen Altın Kapı'yı bir zafer takı olarak dönemin Bizans İmparatoru Theodosius inşa ettirdi. Theodosius'tan sonra tahta geçen oğlu da dört tane yüksek gözlem kulesinden oluşan bir kaleyi kapı ile birleştirdi.
FATİH SULTAN MEHMET dönemi
Tüm dünya tarihine çağ atlatan İstanbul'un Fethi ile şehri eline geçiren Fatih Sultan Mehmet, yapıya üç kule daha ekler ve tam yedi tane kule olur. Ayrıca kaleye surlar da ekletip kuleleri bağlayan padişah, burada bir garnizon oluşturdu. Böylece Bizans ve Osmanlı uygarlıkları bütünleşmiş oldu. Padişah yapıtın temizliği ve onarımı için bölgeye malzeme desteği de sağladı.
Zindanların adını aldığı yedi kule
Bir kulenin iç yapısı
Dört tane Bizans İmparatorları'nın, 3 tane de Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı yedi adet kuleden adını alan bu tarihi yapıtın her kulesine isim verilmiştir. Bu kulelerin isimleri ve kısa tarihçeleri şöyledir:
Genç Osman Kulesi
Bu kulenin Osmanlı tarihinin en genç padişahlarından Genç Osman'ın adını alma nedeni aslında padişahın katledildiği yerin bu bölgenin ikinci katında olmasıdır...
Cephanelik Kulesi
Adından da anlaşılacağı gibi devlete bağlı olduğu süreçte cephane deposu olarak kullanılmıştır. Ayrıca iki hapishane dışında devlet suçlularının hapsedildiği zindanlardan da birisiydi. Yapıyı ziyaret ettiğinizde kirişle tutturulmuş ahşap katları görebilirsiniz.
III. Ahmed Kulesi
Bu kule günümüze kadar dayanamamış ve depremlerle yıkılmıştır. III. Ahmed'in adını almasının sebebi yapım ve onarımına bu padişah tarafından büyük katkı yapmış ve katlarının kirişlerle tutturulmasını sağlamış olmasıdır.
Hazine Kulesi
Hemen üstteki başlık Yedikule Zindanları'nın Kronolojisi'nde de göreceğiniz gibi bu hisar bir dönem hazinelerin muhafaza edildiği yerdi. Devletin sahip olduğu bu hazine, Hazine Kulesi'nde tutulurdu. Fakat daha sonra III. Murad döneminde hazine saraya aktarıldı. Kulenin tarihindeki bir diğer olay ise, hemen yanında bulunan Yanan Kasır köşkünde çıkan yangından etkilenmesi fakat daha sonra onarılmasıdır. Köşkün "yanan" sıfatını almasının sebebi de bu yangındır.
Zindan Kulesi
Kitabeler Kulesi adıyla da anılır. Zindan olarak kullanılan iki kuleden birisidir. İçinde bulunan ahşap katlar çıkan yangınlarda yanarak hasar görmüştür.
Top Kulesi
Yangında yanan bir diğer kuledir. Hapishane olarak da kullanılmıştır.
Bayrak Kulesi
Altın Kapı'nın üstündeki kuledir. Yedi kule arasında en sağlam olanıdır. Sancağın dalgalandığı yer olması nedeniyle yeniçeriler burada nöbet tutardı. Sağlamlığını günümüzde de korumaktadır.
Ek bilgiler
Altın Kapı'ya doğru uzanan yolun adı Trimphalis yoludur. Bu yola kırmızı halı serilir ve misafir krallar burada karşılanırdı.
İstanbul'un en eski mescidi Yedikule'nin yanındadır. Fatih kule inşaatı sırasında mescidi de bu bölgeye yaptırmıştı.
Kesilen başlar Genç Osman Kulesi'nde bulunan Kanlı Kuyu'ya atılırdı. Bu kuyu hâlâ ziyarete açıktır.
Yapıtın bir başka tarihi eseri ise Korkuluk Zinciri'dir. Bu zinciri onarım sırasında işçiler tamiratın bir parçası olarak inşa etmiştir fakat yapım bitince bu zincir yerinde kalmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, halkın 'Yedikule Zindanları' dediği hisarı özgün dokuya zarar gelmemesi koşuluyla 30 yıllığına özel bir şirkete kiraladı. Ancak şirket tarihi Bizans dönemine kadar giden yapıya buldozerlerle girmekte gecikmedi.
Şirket, pist yeri yapmak için hisar zeminindeki orijinal taşları sökerek yerine mıcır döktü, çıkan taşlar da rastgele etrafa atıldı. Alanın genişlemesi için ağaçlar da kesildi. Arkeolog ve sanat tarihçilerinin eleştirdiği uygulamalar hakkında ne şirket, ne bakanlık ne de kurul yetkilileri açıklama yaptı.
Hisar, daha önceleri kısa süreler için konser ve tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapmıştı. Ancak, ilk kez bu denli uzun süreliğine kiralandı.
kaynak: tr.wikipedia.o...

Пікірлер: 905
TERK EDİLMİŞ KÖY EVİNİ GEZDİM - İNİKLİ
19:56
Hasan Ada
Рет қаралды 8 М.
Gizemli Tarih: Ayasofya | TRT Belgesel
52:22
TRT Belgesel
Рет қаралды 6 МЛН
Man Mocks Wife's Exercise Routine, Faces Embarrassment at Work #shorts
00:32
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 4,7 МЛН
Which One Is The Best - From Small To Giant #katebrush #shorts
00:17
Fake watermelon by Secret Vlog
00:16
Secret Vlog
Рет қаралды 16 МЛН
ALMAN SUBAYIN EVİNE GİTTİM - GİZEMLİ DEDİKLERİ YER
32:51
Hasan Ada
Рет қаралды 188 М.
Tarihte Yürüyen Adam - Yedikule Zindanları | Bölüm 1
45:12
Tarihte Yürüyen Adam
Рет қаралды 78 М.
İSTANBUL'UN EN GİZEMLİ KAPISI / FATİH İSTANBUL'A NEREDEN GİRDİ ?
23:44
ŞEYTAN KALESİNE GİRMEYE ÇALIŞTIM - ARDAHAN ÇILDIR
22:04
Hasan Ada
Рет қаралды 328 М.
Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı | FULL HD
1:32:22
ARZU FİLM
Рет қаралды 35 МЛН
Hititler I Canlandırma Belgesel
2:02:50
Tolga Örnek
Рет қаралды 450 М.
Man Mocks Wife's Exercise Routine, Faces Embarrassment at Work #shorts
00:32
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 4,7 МЛН