Рет қаралды 62,638
Herkese merhabalar.
Yeni sezonun ilk budamasını yapıyoruz. Bu bahçede 1-5 yaş aralığında zeytinlere şekil verme çalışması gerçekleştirdik. Tabi yeni zeytinlik tesisi kuracaklar ve budama işine merak salanlar için önemli bilgiler de bu videoda mevcut.
Budama Zamanı?
Adana gibi ılıman bölgelerde budama her zaman yapılabiliyor. Ama bazı bölgelerde ve yüksek rakımlı yerlerde don riskinden dolayı ağaçları kışın uyutmamız gerekmekte. Ağacı kışın budayarak çalışmaya sevk edersek aşırı soğuk ve donla beraber filizlerde yanmalar ve kabukta çatlamalar olacaktır. Özetleyecek olursak don gibi bir dediniz yoksa hasattan sonra budanabilir ama don riskiniz var ise baharın gelmesini beklemelisiniz.
"İlk 3 Sene Ağaç Budanmaz" Diyorlar??
Tamamen bir zeytinci efsanesi. Bu ifadeyi şöyle düzeltirsek belki haklılık payı yükselebilir; Zeytin ilk iki yılında gelişimini etkileyecek kadar derin budanmaz. Bu ifadeden kasıt tek gövde budama disiplinine göre gövde yukarıya doğru yerden 60cm kadar sıyrılması gerekir. İlk iki yılda bu sıyırmayı yaparsak gövde yanıkları oluşacak ve yaprak eksilmesinden dolayı fotosentez aksayacaktır. Dolayısıyla gelişim yavaşlayacaktır. Videoda da bahsettiğimiz gibi ilk yıllarda alttaki çıkaracağımız dalların uçları alınarak durdurulur. Yeni sene ağacın gelişimine göre bu ucunu alıp durdurduğumuz dalları dipten alabiliriz. Göz göre göre ağacın enerjisini işimize yaramayacak bir dala yönlendirmek tamamen zaman ve emek kaybı. Dolayısıyla ilk yıllarda budama işlemine özen göstermek gerekiyor.
Budama Yapmak Zor Mu??
Kolay olduğu söylenemez ama kesinlikle zor da diyemeyiz. Hatta bir aşamadan sonra çok zevkli bir işe dönüşebiliyor. Yunusun Çiftliği KZbin kanalını kurma amacımızdan birisi de, her zeytincinin kendi bahçesiyle barışmasını sağlamak, üreticilerimizi kendi bahçesinin budama dahil tüm ihtiyacını giderebileceği bir hale getirmek, zeytin bakımını insanlara sevdirmek, kaliteli ürün ve yüksek verim almanın imkansız olmadığını çiftçimize göstermekti. Sizlerden gelen yüzlerce mesaj da hedefimizin yerine ulaştığını bizlere gösteriyor. Dolayısıyla doğru bilinç, biraz cesaret, çokça uygulama pratikleriyle en güzel budamayı yapacağınızdan şüphemiz yok. Dal ucu bulma ve obur dal kontrolü metodu ile zamanla bazı şeyler zaten oturacaktır. Bizler de videolarla dilimizin döndüğünce sizlere rehberlik etmeye devam edeceğiz.
Saygılar sevgiler selamlar...