De ce nu se scriu romane despre România în WWII

  Рет қаралды 40,035

Zaiafet

Zaiafet

Жыл бұрын

Cu inima împărțită între loialitatea față de țară și iubirea pentru un ofițer german, Lulli Leonida-Lăzărescu, soție-trofeu și o femeie înaintea epocii sale, trăiește o aventură pasionantă, ce o duce din Bucureștiul boem al Athénée Palace-ului și Capșei, mișunând de spioni și informatori, de ofițeri și diplomați nemți și soțiile lor, până în Berlinul bombardat de după război, odată cu schimbarea hărții Europei. Acesta este un mic synopsis pentru „Între două fronturi”, romanul de debut al Oanei David, cu care am stat astăzi de vorbă despre interbelic, WW2, romane și jurnale savuroase.
„Între două fronturi” pe Cărturești: carturesti.ro/carte/intre-dou...
„Între două fronturi” pe Librărie.net: www.librarie.net/p/403331/int...
„Între două fronturi” pe Libris: www.libris.ro/intre-doua-fron...
Andrei Ruse s-a născut în decembrie 1985, în București. Este scriitor, editor de carte și promoter cultural. Mai multe despre el puteți afla pe: andreiruse.ro/biografie/
Susține conținutul: / zaiafet
ZaiaShop: www.zaiashop.ro
Instagram: / zaiafet
Facebook: / zaiafet
Mail: horia.sarghi@gmail.com
Aparatură Folosită:
Cameră: bit.ly/2CRMfNB
Obiectiv 1: bit.ly/2XroIwM
Obiectiv 2: bit.ly/2KvvJqM

Пікірлер: 137
@zaiafet
@zaiafet Жыл бұрын
„Între două fronturi” pe Cărturești: carturesti.ro/carte/intre-doua-fronturi-1696839253 „Între două fronturi” pe Librărie.net: www.librarie.net/p/403331/intre-doua-fronturi-editia-a-ii-a-revizuita „Între două fronturi” pe Libris: www.libris.ro/intre-doua-fronturi-oana-david-HYL978-606-9671-22-1--p28155267.html
@mariamihaelararau606
@mariamihaelararau606 Жыл бұрын
Dupa ce am vazut acest podcast, mi-am comandat cartea, am citit-o, mi-a placut foarte mult (nu ma plang de romanta accentuata din carte), m-a lasat cu o usoara tristete multe zile dupa aceea si mi-a fost greu sa accept ca s-a incheiat, parca m-am atasat de poveste, de personaje. Si de atunci am un interes mai mare pentru istorie. Momentan citesc Jurnal 1935-1944, tot ca amprenta lasata de Între două fronturi
@Havalossi
@Havalossi Жыл бұрын
Mă bucur pentru ce devine canalul Zaiafet!
@andreidmytruk5819
@andreidmytruk5819 Жыл бұрын
Ce devine?
@arpistefan
@arpistefan Жыл бұрын
Olabareala trista, cu invitati dusi cu pluta, titlul fiind legat de ww2, muierea o ia razna, cu Aripile vantului, Razboi si pace... Am pierdut minute scumpe din viata, ascultand aberatiile unei...
@sezsez6615
@sezsez6615 Жыл бұрын
Ce energie ! Abia aștept sa citesc cartea. Felicitări pentru munca depusă și vouă băieți pentru interviu
@gabrielcorvetti1881
@gabrielcorvetti1881 Жыл бұрын
Oameni de aur, e fabulous c'è faceți și sunteți. Mulțumesc Zaiafet!
@2nasoare845
@2nasoare845 Жыл бұрын
Doamna are culoare ,spumoasa ca o sampanie ,optimista ...este suflet in sufletul neamului sau / ii canta bucuria si -amarul .Este aici ,acum ! Bravo ! Imi este draga ! Ma bucur ca exista noi poli de interes in MMXXII !
@2nasoare845
@2nasoare845 Жыл бұрын
Suntem generatia noastra toata nostalgica...prbl pt ca unii oameni din jurul nostru ,din copilaria noastra aratau altfel ,transpirau cultura ,blandete ,burghezie ,eleganta ... ne faceau sa banuim ca de dupa perdeaua rosie exista una de catifea visinie ...asa imi parea mie ...Multumim din suflet !!
@ch33rfulness
@ch33rfulness Жыл бұрын
Toate generațiile au fost, sunt și vor fi nostalgice. Intrăm în viață plini de energie, deschiși către nou, absorbim totul și ne bucurăm pe moment de orice nimic până spre perioada adolescenței, când viața ni se pare infinită. Nostalgia apare cam în a doua jumătate a vieții, când în fața ochilor noștri se desfășoară un nou început (dezvoltarea copiilor din jurul nostru). Atunci realizăm că ritmul nostru a încetinit. Automat avem impresia că ce e nou, e complet diferit. În realitate, nu e nimic schimbat, totul e doar în percepția noastră. Aici nu mă refer la evoluția tehnologică, ci pur și simplu la evoluția umană.
@puf000senie
@puf000senie Жыл бұрын
Ați putea indica în descriere, vă rog, cărțile și autorii la care faceți referire (nu mă refer la Război și Pace sau Pe Aripile Vântului)? Mulțumesc
@oana4204
@oana4204 Жыл бұрын
Mihail Sebastian - Jurnal 1935-1944 Gh. Jurgea-Negrilești - Troica Amintirilor. Sub patru regi Martha Bibescu - Jurnal berlinez ’38 Alexandru Vaida Voevod - Memorii, vol. I-IV Sándor Márai - Lumânările ard până la capăt Miklós Bánffy - Trilogia Transilvaniei Dacă am uitat ceva și-mi amintesc, revin.
@socaciudorin3940
@socaciudorin3940 Жыл бұрын
Mulțumim!❤
@SORInANCY
@SORInANCY Жыл бұрын
Super vlog. L am ascultat în căști la muncă dar merită ascultat în tihnă. Sunt f multe cărți interesante de citit sau de recitit dintr-o altă perspectivă
@irinaagnes1250
@irinaagnes1250 Жыл бұрын
Felicitari atat invitatei cat si amfitrionului! O evadare din cotidian cu ajutorul unui autor de carte, e intotdeauna binevenita. Culta, dezinvolta si talentata, o adevarata revelatie...ofera incredere in viitorul prozei romanesti.
@alinm4tw762
@alinm4tw762 Жыл бұрын
Ce voce de povestitor! 🤌🏼
@razvanmiron1892
@razvanmiron1892 Жыл бұрын
Doamne, ma simteam atat de singur crezand ca nu mai exista nimeni al carui autor preferat sa fie Liviu Rebreanu :))
@emberskim8547
@emberskim8547 Жыл бұрын
Multumesc pentru detaliile scrise despre "Andrei Ruse". Ma bucur sa vad ca tineti cont de sugestiile urmaritorilor. Sa aveti o saptamana cu spor.
@norbilorincz8034
@norbilorincz8034 Жыл бұрын
Un subiect minunat, o perioadă greu de înțeles, care nu rămâne în ceața istoriei, datorită unor persoane care aduc lumină.
@2nasoare845
@2nasoare845 Жыл бұрын
Wow ! ...ca Sahara de apa - atata nevoie este de tratarea acestui subiect ! Dar ,ce ma mir ? Asta inseamna Zaiafet de cultura ! ...Oana David !- se noteaza ! Abia asteeept !
@TheLudwigWan
@TheLudwigWan Жыл бұрын
„Fiul Risipitor” de Radu Tudoran e singura carte de beletristică care îmi vine în minte. Totuși, nu e doar WW2, ci interbelic-WW2. Dar mi-a plăcut mult.
@liv13soare
@liv13soare Жыл бұрын
Exact la aia ma gândisem și eu! Și mai e scrisă și din perspectiva Evei, parca
@ddnjollyy
@ddnjollyy Жыл бұрын
Așa e că a început să plângă la final ? De aia ați oprit așa repede clipul 😃 E minunată doamna ... O voi citi. Mulțumesc că ați adus-o ❤️
@Nicidecum11
@Nicidecum11 Жыл бұрын
Încă un episod genial!
@beingsebi
@beingsebi Жыл бұрын
Tot respectul pentru munca dânsei, posibil sa mi placa sa citesc ce a scris... Însă acest interviu este pur și simplu prea obositor pentru mine📢📢.. după 12 minute m-am dat bătut..
@Nicholas17
@Nicholas17 Ай бұрын
Super. Felicitări
@irisdeluna3583
@irisdeluna3583 Жыл бұрын
Am senzatia ca aceasta doamna ,duce toata aceasta perioada intr-o zona extrem de romantzata care nu este chiar pe gustul meu Per total ,felicitari pentru ceea ce faci,te urmaresc cu drag .
@Lyzumag
@Lyzumag Жыл бұрын
Superb!!!
@oberstul1941
@oberstul1941 Жыл бұрын
@0:05 sincer, imi vine. Cavalcada in iad - Vintila Corbul. Pa si bafta! PS, da excelent video samd
@oana4204
@oana4204 Жыл бұрын
Excelent roman, da. Îmi pare rău că am uitat să-l precizez.
@hanibal212
@hanibal212 Жыл бұрын
Foarte trist cum nu avem nici macar o imagine reala a interbelicului si asta o consider o lacuna grava in sistemul nostru de invatamant si imi pare rau ca zic asta dar acest lucru este foarte vadit in aceasta discutie Pentru mine ca om de 36 de ani am fost invatat ca Interbelicul a fost perioada de glorie a Romanie, ce mai mare intindere ca tara, cea mai mare dezvoltare economica, Micul Paris s.a.m.d.. Insa pe masura ce am fost un pic mai interesat de perioada respectiva, am inteles ca lucrurile bune erau doar pentru o anumita sectiune minuscula a populatiei(elitele), dezvoltarea economica se baza pe exploatarea rapace a oamenilor si resurselor, Micul Paris era un mit in realitate daca nu erai in centrul istoric intrai in zona mahalalelor unde saracia era la ordine zilei. Mai mult femeile nu aveau drept de vot pana in 1938, iar dupa 1938 erau doar cetatenii care aveau peste 30 de ani, asta fiind doar simbolic pentru ca se instaura regimul Carlist asa ca votul nici nu mai conta. Ca sa nu mai vorbim de vadita alegere a elitelor de atunci de a contracara miscarile comuniste cooptand la putere pe cele fasciste, si aici vorbim nu numai de elitele politice cat si de cele intelectuale (inclusiv din cate se pare chiar si pe Mihail Sebastian). Iar cand era vorba de al doilea Razboi Mondial, in genere se vorbeste de armata romana si cam atat, nu se discuta de ce se intampla in Romania decat cand frontul ajunge inapoi la granita pe Prut si apoi avem 23 August 1944, si brusc sarim la 1947 si cam atat de perioada 1940 - 1944. Inteleg nostalgia oamenilor care au trait acele vremuri, dar nu o pot intelege pe cea a oamenilor care nu le-au trait, noi cei care nu le-am trait nu avem de ce sa fim nostalgici, nu aia era viata noastra, ci este o iluzie care ne-a fost spusa ca o poveste de adormit copii de catre bunici. Legat de discutia despre cartea Pe Aripile Vantului, nu inteleg cum putem sa zicem orice altceva decat ca sclavia trebuia distrusa, mi s-a parut un moment extrem de scarbos, dar din nou intervine acel sistem de invatamant care face absolut orice sa nu ne invete aceste lucruri si sa lase loc unor indivizi sinistri sa cosmetizeze acel trecut oripilant.
@cynthiaorszag550
@cynthiaorszag550 Жыл бұрын
Bunicul meu s-a născut în 32. În anii 50 a fost deținut politic. A cunoscut mai multe perioade, nu doar una. Din păcate a dezvoltat un alzheimer care a evoluat rapid și foarte multe dintre lucrurile pe care le făcea s-au pierdut. Insa eu pe el nu l-am văzut niciodată plecând de acasă fără o batista în buzunarul cămășii sau sacoului. Își lua și un pieptăn cu el, își lustruia pantofii... indiferent cât de avansata ar fi fost deja boala. Personal nu am văzut atat de multa grija fata de vestimentație (sa fie curata, calcata) la generațiile mai noi. Am vazut-o oarecum la bunicul celalalt, născut în 42, dar mai puțin. La tata, născut în 66 aceasta grija aproape ca a dispărut cu totul. Le cei născuți în 95, cum sunt eu, nu o mai vad deloc. Bunicul a murit la malul râului, căci plecase de acasă cum pleacă mulți pacienți ce suferă de alzheimer. A îmbrăcat cele mai bune haine pe care le-a avut și când s-a culcat lângă râu, unde l-am găsit, toate hainele, și le-a împăturit la dunga lângă el. Nu era o perioada ideala, dar a avut o sclipire anume. Din acest motiv sunt atrași oamenii de interbelic. Iar pe Aripile Vântului, de acord, o realitate dura, însă a fost un moment din istorie.
@pakosjupanu
@pakosjupanu Жыл бұрын
Un podcast si un monolog foarte amuzant😊
@twittroll
@twittroll Жыл бұрын
Super!Am gasit de comandat cartea...am si comandat-o...și pe cea a lui Mihai Sebastian-Jurnal ...probabil o sa citesc "Jurnal "pentru context istoric si dupa aceea o sa trec la "Intre doua fronturi" ca sa vedem ce a vrut exact sa transmită autoarea...(oricum sunt pasionat si devorator de istorie)...😉
@ungureanumonica3131
@ungureanumonica3131 Жыл бұрын
Eu am studiat la liceu Camil Petrescu ,,Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război " și Marin Preda ,, Moromeții "
@mariairina2164
@mariairina2164 Жыл бұрын
Felicitări! As sugera sa puneți o lista cu cărțile pe care le-ati enumerat în podcast.
@oana4204
@oana4204 Жыл бұрын
Mihail Sebastian - Jurnal 1935-1944 Gh. Jurgea-Negrilești - Troica Amintirilor. Sub patru regi Martha Bibescu - Jurnal berlinez ’38 Alexandru Vaida Voevod - Memorii, vol. I-IV Sándor Márai - Lumânările ard până la capăt Miklós Bánffy - Trilogia Transilvaniei Sper să nu fi uitat nimic.
@mariairina2164
@mariairina2164 Жыл бұрын
Mulțumesc!
@darkart233
@darkart233 Жыл бұрын
Foarte fain!
@Ihavedevils
@Ihavedevils Жыл бұрын
Super
@ovidiu4
@ovidiu4 Жыл бұрын
Foarte bună emisiunea.
@Crisya92
@Crisya92 Жыл бұрын
Mai ca imi vine sa citesc cartea din nou 😂 desi am plans cu lacrimi amare. Felicitari Oana David pentru aceasta minunata carte. Este o reala bucurie sa vad o carte a unui autor roman eate atat de bine scrisa ❤.
@giorginajojan757
@giorginajojan757 Жыл бұрын
Am aceleasi sentiment:nostalgia acelor timpuri pe care nu le-am trait si pe care am dorit a le trai!O sa caut neaparat romanul.
@Claudiu...
@Claudiu... Жыл бұрын
Când apare video cu ce spun tablourile?
@dragosdespinoiu-radu7728
@dragosdespinoiu-radu7728 Жыл бұрын
FELICITARII !!!
@sorafratilorkaramazov7982
@sorafratilorkaramazov7982 Жыл бұрын
Cât mă bucur s-o văd pe Oana David! "între două fronturi" e poate cea mai bună carte pe care am citit-o, şi nu mă satur să spun asta la nesfârşit, oricui. Oana eşti exact aşa cum mi te imaginam, un om pasionat care ştie să râdă💐
@liviuradu1790
@liviuradu1790 Жыл бұрын
Unde sunt monumentele sau mausoleele dedicate ostasilor cazuti in VWII?
@deznadaniela1974
@deznadaniela1974 Жыл бұрын
Rodica Ojog Brașoveanu a scris niște romane cu acțiunea petrecându-se în timpul celui de-al doilea război mondial
@florindumitru1255
@florindumitru1255 Жыл бұрын
Sunt curios. Am comandat de pe emag. Ce să....aia e. Cum adică nu exista romane mari fără dragoste? Ia sa vedem: - Procesul? - Pavilionul cancerosilor? - Împăratul muștelor? - Moromeții? - Contele de Monte Cristo?
@andreiruse85
@andreiruse85 Жыл бұрын
Sigur că sunt, dar la fel de bine pot înșira eu 100 de titluri grande având ca subiect central sau secundar dragostea. Raportul e favorabil celeilalte părți, la asta mă refeream. :)
@zoonpolitikon89
@zoonpolitikon89 Жыл бұрын
În Monte cristo este vorba și despre dragoste: Edmond și Mercedes. În Moromeții la fel: fica lu Balosu cu Birica iar Procesul este considerat nuvela, nu roman.
@Fllore
@Fllore Жыл бұрын
🙏
@victorciuciu7439
@victorciuciu7439 Жыл бұрын
Multe vorbe în care nu se spune nimic.. De ce?
@2nasoare845
@2nasoare845 Жыл бұрын
Repede : fonduri pt ecranizare ! Regizor avem : scriitoarea ! Se poarta ,Eric Emanuel Schmitt a facut - o ! Ar iesi o fresca romaneasca a acelor vremi .Asa cum este filmul Babilon Berlin ...! ( pe care il recomand din suflet !)
@MTAbanknote
@MTAbanknote Жыл бұрын
👍
@Nicholas17
@Nicholas17 Ай бұрын
@marinmatei4847
@marinmatei4847 10 ай бұрын
Pai daca autoarea a avut dupa ce se documenta, enumerând și autorii acelei vremi, ce aduce dumneaei nou, decât marketing ieftin?! Dar, am cu dumneaei ceva în comun anume și eu mulțumesc trecere cu vederea științei de fizica a profesorilor mei, chiar m-a lăsat și corigent în clasa a XI a un profesor, care era doar suplinitor și femeie frumoasa de care ma și îndrăgostisem fizic și pentru acest fapt a venit cu ochii negri la curs, iar eu cu toată fata și am fost nevoit sa abandonez acel an școlar și mai este ceva comun, ,,hi,hi, ha, ha''!!!
@decaesaris5093
@decaesaris5093 Жыл бұрын
Zaiafet Avand in vedere contextul razboiului risiei, logo-ul "Z" nu prea cade bine, contrar calitatii materialelor exceptionale.
@eusebiuhorlescu8392
@eusebiuhorlescu8392 Жыл бұрын
Cum se numește acea cartea de 160 pagini ,ce se petrece în Transilvania la unguri ?
@oana4204
@oana4204 Жыл бұрын
“Lumânările ard până la capăt“ de Sándor Márai. S-a reeditat de curând la Curtea Veche, parcă. Nu știu dacă se petrece în Transilvania, locul nu este niciodată denumit - ar putea foarte bine să fie și inventat -, dar eu așa cred, după detaliile textului. Indiferent, cartea este o frumusețe și cred că v-ar plăcea.
@eusebiuhorlescu8392
@eusebiuhorlescu8392 Жыл бұрын
@@oana4204 Mulțumesc frumos pentru 🙌
@miannamicky
@miannamicky Жыл бұрын
@@oana4204 "e decat campie" 😄
@cristianboca1525
@cristianboca1525 Жыл бұрын
Da așa e
@marinnicolaev386
@marinnicolaev386 Жыл бұрын
26:37 despre ce carte vorbesc ei cine știe????????? Please
@oana4204
@oana4204 Жыл бұрын
Sándor Márai - “Lumânările ard până la capăt“
@penk4246
@penk4246 Жыл бұрын
💋
@sorindan-codreanu6939
@sorindan-codreanu6939 Жыл бұрын
Onorabile, subiectul multiplu va e o specie straina. tranzitia si chiar comunismul SUNT mult mai interesante.
@radupaulalecu4119
@radupaulalecu4119 Жыл бұрын
Haralamb Zincă - Toamna cu frunze negre, etc
@StefunSoare
@StefunSoare Жыл бұрын
E crunt faptul că deși mă interesează subiectul și cartea dar interviul este dovada clară că unii ar trebui să se rezume la scris. Am ascultat cu greu bla-bla-ul din clip... 😢 Aș fi vrut mai mult despre roman și mai puțin despre autor.
@soma7891
@soma7891 Жыл бұрын
Ai putea-te rog-să faci un update războiului din Ucraina? Mai ales având în vedere ultimele declarații ale dictatorului.
@kovacszsolt2003
@kovacszsolt2003 Жыл бұрын
Mult succes D-nei David si D-lui Ruse. Eu cred ca Berlinul intre cele doua razboaie se imparte in doua: unul cel al lui Isherwood/ Brevht si cel de dupa 30 ianuarie 1933 Recomand jurnalele lui Sandor Marai - nu stiu, daca au aparut romaneste.
@oana4204
@oana4204 Жыл бұрын
Nu cred că s-au tradus, dar le-am găsit în engleză. Mulțumesc frumos pentru pont!
@feliciadascalu6541
@feliciadascalu6541 Жыл бұрын
Ar fi fost bine dacă l ați fi refăcut sau măcar ajustat...
@Laugh10minEveryDay
@Laugh10minEveryDay Жыл бұрын
ai voce de audiobook sau radio dar pentru teatru radiofonic
@Lecco1616
@Lecco1616 Жыл бұрын
Nu am reușit să termin filmarea, doamna este o persoană greu de digerat pentru mine. Sper că scrie mai bine decât se prezintă. Bun subiectul cu toate astea și sper să îl abordați și...din alte puncte de vedere.
@mihaelacatana8011
@mihaelacatana8011 Жыл бұрын
Cata dreptate ai! Si eu am renuntat.
@kostifikatorul
@kostifikatorul Жыл бұрын
@7:26: „asta a fost o pasiune de-ale mele” - felicitări pentru exprimarea corectă. O tentație ieftină pentru mulți să facă eroarea „o pasiune de-a mea”, greșeală atât de des întâlnită în ultima vreme, încât simt nevoia să laud pe cine folosețte corect această construcție genitivală care dă bătăi de cap multora. Pe canalul IUmor trebuie să explic și de ce este greșit când este greșit, sunt contrazis cu argumente fără sens, aici se vede diferența de cultură atât a invitaților, cât și a urmăritorilor.
@cartissergiu8895
@cartissergiu8895 Жыл бұрын
36:14
@twittroll
@twittroll Жыл бұрын
@@cartissergiu8895 Unii au venit doar sa împloaște cu noroi ,fără sa asculte ce are de zis omul până la capat...doavadă ca bumul canalului nu mai era cum era odată ,pentru ca există oameni care nu sunt capabili sa digere o informație mai mult de 15 min.,"de unde se și cerne mai tarziu grâul de neghină..."😉
@kostifikatorul
@kostifikatorul Жыл бұрын
@@cartissergiu8895 corect. Adevărul este că nu am apucat, spre rușinea mea, să urmăresc interviul până la capăt: m-am oprit să fac acest comentariu laudativ, apoi m-am apucat de altceva. Dar chiar și așa, nu îmi retrag cele afirmate, asta nu denotă neapărat incultură, ci faptul că acest tip de greșeală este una foarte tentantă chiar și pentru cei care știu de ea. Mai greu găsești oameni care să folosească în mod corect construcția. Dar felicitări pentru spiritul de observație și atenția la detalii!
@kostifikatorul
@kostifikatorul Жыл бұрын
@@twittroll nu sunt de acord cu această părere general valabilă, că mesajul primează atenției la gramatică, tot mai des invocat, mai ales de către unii, altfel foarte patrioți. Mai ales că în acest context eu am deschis subiectul și nu ca să critic, ci ca să laud, iar Sergiu doar a arătat excepția fără nici o intenție de a împroșca cu noroi. Observ o tendință tot mai accentuată, specifică nouă ca neam, de a nu ne recunoaște greșelile, de a găsi scuze oricât de inventive, avem o fobie de a greși, de a fi prinși cu greșeala și mai ales de a ni se atrage atenția. Da, fata a doua oară a greșit, Sergiu a atras atenția, și ce? Am mai zis, este o construcție complexă, se întâmplă și la case mai mari să o comită, eu însumi mai greșesc uneori, mai ales când ești live, ai emoții și nu ai timp să te autocorectezi. Dar asta nu înseamnă că cel care îți atrage atenția este rău intenționat.
@twittroll
@twittroll Жыл бұрын
@@kostifikatorul Accept argumentul tau...o seară frumoasă!😉eu deabea aștept sa citesc cartea dincolo de efervescență și stângăcia doamnei... azi am primit-o😁.
@doruvasile8842
@doruvasile8842 Жыл бұрын
Ok
@vladdumitrica849
@vladdumitrica849 Жыл бұрын
Din pacate tarile cu parlamente nu sint democratii (poporul conduce) adevarate, ci oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare al societatii si prin crapaturile din ce in ce mai largi se vede trupul oligarhiei. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile oligarhice în care economia are un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. Situația României este situația oricărui structuri puternic centralizate. Statele nordice au rezultate bune pt ca au structuri descentralizate. Robert Michels a scris, pe la 1911, o carte în care a analizat cum orice structura centralizata se transforma în mafie și a numit aceasta tendința "regula de fier a oligarhiei". Cartea se numeste "Political Parties"
@peterpetri8571
@peterpetri8571 Жыл бұрын
Imi pare rau sa zic, dar de cind a disparut Horia……!!! Si postarile au inceput sa devina cam plictisitor de lungi , au devenit ca si guma de mestecat si se tot luuuunnnnggggeeeesssscccccc !!!
@twittroll
@twittroll Жыл бұрын
Am primit cartea Oanei...e semnată sîc! sîc! ...😉😆
@emifloppa9830
@emifloppa9830 Жыл бұрын
bazat
@cristianboca1525
@cristianboca1525 Жыл бұрын
Istoria e scrisă de învingători
@raresgiurca4087
@raresgiurca4087 Жыл бұрын
A rezistat o oră. Eu 7.4 minute.
@rm783
@rm783 Жыл бұрын
O placere sa asculți un om, scriitor, care citește cultura și scrie cultura. Ceva prețios în marea de publicitate/influențare pt a cumpăra bunuri materiale inutile.
@cristianboca1525
@cristianboca1525 Жыл бұрын
De ce trebuie sa fie o poveste de dragoste
@strlucii
@strlucii Жыл бұрын
Mi de pare ca vorbesti prea repede
@rusudanut6677
@rusudanut6677 Жыл бұрын
O pianista romancà cu UN ofiter neamt...Suita Franceza 2.
@DeokSeon
@DeokSeon Жыл бұрын
.
@AdamantSeraph
@AdamantSeraph Жыл бұрын
Nf
@MrMozart777
@MrMozart777 Жыл бұрын
Îți dai seama sa ai așa o soție? Doamne imi puneam capăt zilelor
@Ciumpalacu
@Ciumpalacu Жыл бұрын
Because...🤷‍♂️
@tibicostea2029
@tibicostea2029 Жыл бұрын
am fost tentat sa cumpar cartea pana sa aud vreun sfert de ora pe tipa asta vorbind. zici ca e pe amfetamine. si o voce si ton foarte stridente. nu cred ca as putea sa disociez cartea de felul cum se prezinta dumneaei.
@andreiruse85
@andreiruse85 Жыл бұрын
Slavă Domnului că sunt morți clasicii, cine știe câți i-ar mai fi citit dacă aveau vocea stridentă.
@ddnjollyy
@ddnjollyy Жыл бұрын
Dă-mi voie să transmit că ești dobitoc. O duminică plăcută, domnule.
@tibicostea2029
@tibicostea2029 Жыл бұрын
@@andreiruse85 What if-uri fara sens. ce nu pot fi probate niciodata. Multi din "clasicii" aia comparativ cu standarde moderne nu ar fi iesit in ziua de azi in evidenta prea mult. sunt denumiti asa doar pentru ca nu au prea fost altii inaintea lor mai buni si au fost printre primii care si-au incercat mana. si da, unii autori e bine sa ramana la scris daca au talent. Sa nu striveasca corola de mister deschizand gura in public daca au genul asta de discurs strident si galagios. iar persoana care trebuie sa determine daca scriitorul in cauza trece de filtrul acesta trebuie sa fie intervievatorul.
@tibicostea2029
@tibicostea2029 Жыл бұрын
@@ddnjollyy mai nou exprimarea libera inseamna sa fi dobitoc? vezi ca au mai exprimat unii mai jos aceeasi parere. du-te si fa-i dobitoci si pe ei. Si care e sensu sa mai fi ipocrit sa urezi duminica placuta dupa ce ma injuri? :)) vai de capul tau. Pe tine ce te recomanda sa iti dai cu parerea despre preferintele mele? zidaria?
@FaneKurdistan
@FaneKurdistan Жыл бұрын
Nu a fost pregatita pentru a fi in fata camerei. Nu este neaparat vina ei ci vina celor care nu s-au ocupat de pregatirea materialului. Sunetul de rahat si faptul ca nu au purtat o discutie cu doamna din clip cateva zeci de minute inainte de inregistrare ca sa scape de emotii arata ca a fost un material creat in graba.
@sergiudolineanu1312
@sergiudolineanu1312 Жыл бұрын
3:28 stop. Tanti asta a scris o carte și nu cunoaște femininul cuvântului patriot? Cică ea e patrioată. A trebuit sa corectez autocorectorul sa pot scrie acel cuvântul acela. Probabil o sa rămână salvat și o sa scriu și eu la fel data viitoare. Stop. Chiar mi-a pierit tot interesul pt cartea ei. Zaiafet cel mai tare, nu are legătură sau vina cu ce zic eu aici.
@siegmundheine4282
@siegmundheine4282 Жыл бұрын
Unde e Horică?
@FaneKurdistan
@FaneKurdistan Жыл бұрын
Sunet execrabil cu fâșâit deranjant pe fundal. Invitatul are vocea high pitched, ceea ce denota emotii si nesiguranta. Nesiguranta cauzeaza impresia de incompetenta. A fost total nepregatita doamna in cauza sa apara intr-un podcast/interviu. Dureaza 40-45 de minute de conversatii pana orice invitat fara experienta in expunerea in media nu mai este stresat de prezenta camerei. Dati skip pana la minutul 50 si o sa observati diferenta, chiar daca nu este atat de mare. Faceti o pregatire in prealabil data viitoare. Citirea de pe prompter a baiatului inspira, din nou, nesiguranta. La inceputul clipului baiatul care vorbeste nu se diferentiaza de un pustan de 16 ani care de-abia s-a apucat de youtube. Nu pot urmari un asemenea video si indiferent de cate dislikeuri voi primi, voi afirma ca un canal cu statutul pe care il are “Zaiafet” trebuie sa asigure o anumita calitate. Sper ca pe viitor sa nu mai vad asemenea aberatii. Dislike pentru calitatea tehnica, nu pentru calitatea informatiei, pe care, repet, nu o pot urmari deoarece calitatea este de rahat. Din punct de vedere al privitorului sper ca pe viitor sa nu mai existe asemenea scapari si colaboratorii canalului sa nu duca calitatea la un nivel atat de amatoricesc. Nota 1 pentru setup-ul tehnic si pentru ca ati dat acceptul ca un clip atat de amatoricesc sa fie publicat.
@sorafratilorkaramazov7982
@sorafratilorkaramazov7982 Жыл бұрын
Poate nu eşti interesat/ă de subiect, şi nu-i nimic. Oana David este foarte pregătită, dacă i-ai fi citit cartea nu ți-ar fi creat impresia că-i incompetentă. E un om pasionat, şi e în regulă să ai emoții când vobeşti despre pasiunea ta. Mie mi-era dor să văd pe cineva care vorbeşte cu atâta entuziasm, printre atâția roboți cu limbaj de lemn care vorbesc despre nimic. Aş asculta ore în şir aşa ceva, cu orice zgomote de fundal si probleme tehnice, mesajul e mai important.
@FaneKurdistan
@FaneKurdistan Жыл бұрын
Comentariul ii era adresat amfitrionului. Am zis acelasi lucru ca si dvs despre emotiile doamnei. Pana la urma l-am urmarit pana la capat cu mare chin, insa o sa las dislike la video pentru motivele enumerate in comentariul de mai sus.
@fm7551
@fm7551 Жыл бұрын
Într-adevăr nu sunt multe cărți despre al doilea război mondial dar nu uitați de romanul A 25 ora. ro.m.wikipedia.org/wiki/Ora_25
@2nasoare845
@2nasoare845 Жыл бұрын
Da.Acum il citesc in olandeza .Ma chinui cu el ,de fapt .Am vazut filmul .M -a cutremurat ...asta e destinul mioritic / blestemul unui popor sub vremi . Altele au fost peste vremi .Noi ,sub. Atata s -a putut !
@blackdoberman4799
@blackdoberman4799 Жыл бұрын
@@2nasoare845 Cartea e beletristica, nu reprezinta un caz real.
@Nicidecum11
@Nicidecum11 Жыл бұрын
Încă un episod genial!
@claudiumara706
@claudiumara706 Жыл бұрын
👍
Ce a fost Fenomenul Pitești
1:20:38
Zaiafet
Рет қаралды 126 М.
ХОТЯ БЫ КИНОДА 2 - официальный фильм
1:35:34
ХОТЯ БЫ В КИНО
Рет қаралды 2,3 МЛН
狼来了的故事你们听过吗?#天使 #小丑 #超人不会飞
00:42
超人不会飞
Рет қаралды 53 МЛН
La final estuvo difícil
00:34
Juan De Dios Pantoja
Рет қаралды 27 МЛН
Cum soarta lumii e în mâinile Taiwanului
44:24
Zaiafet
Рет қаралды 259 М.
Cum s-a îmbogățit Coreea de Sud
1:08:51
Zaiafet
Рет қаралды 255 М.
Cum rescrie Rusia istoria WW2
30:49
Zaiafet
Рет қаралды 484 М.
CE NU S-A VĂZUT LA TV - MIHAI STEGEREAN #IGDLCC 184
3:26:44
George Buhnici
Рет қаралды 179 М.
Cum să scapi de narcisistă
1:02:38
Zaiafet
Рет қаралды 34 М.
Adevărata viață a torționarului Vișinescu
1:32:40
Zaiafet
Рет қаралды 194 М.
10 lucruri pe care nu le știai despre STALIN
12:24
Zaiafet
Рет қаралды 779 М.
Cum A Salvat Winston Churchill Lumea
24:06
Zaiafet
Рет қаралды 500 М.
ХОТЯ БЫ КИНОДА 2 - официальный фильм
1:35:34
ХОТЯ БЫ В КИНО
Рет қаралды 2,3 МЛН