Zayıf Koloni Nasıl Güçlendirilir? (3) - Zayıf arıyı güçlendirme

  Рет қаралды 14,138

Gökhan Gökçe

Gökhan Gökçe

Күн бұрын

Bu videoda zayıf bir koloniye bir hafta arayla toplam 2 defa kapalı yavru takviyesi yaptıktan sonra koloniyi kontrol edip son durumunu sizlerle paylaştım.
İyi seyirler..
instagram hesaplarım:
/ altinsakalaricilik
/ gkhn_gkc
Yeni videolardan haberdar olmak için Abone Olmayı unutmayın!

Пікірлер: 39
@AtakanBOZYAYLA1
@AtakanBOZYAYLA1 4 жыл бұрын
SAYIN GÖKHAN, bende arıcıyım sayende bende senden ondan bundan bişey kaparak mental agilitiysi yüksk bir arıcı oldum başarılarının devamını dilerim.
@trouble-maker5358
@trouble-maker5358 3 жыл бұрын
Çok güzel ve bilgilendirici bir seri olmuş, emeğinize sağlık
@nedimsunar692
@nedimsunar692 5 жыл бұрын
Bir öğretmen olarak videonuzu çok öğretici buldum çok teşekkürler
@Apeirose
@Apeirose 7 жыл бұрын
elinize emeğinize sağlık. birçok yabancı videolardan daha kaliteli görüntü çekim kompozisyon içerikli videolarınızı izledim .egitici olmayan yuzlerce vidyo var fakat sizin paylasimlar cok başarili.çok teşekkürler kolay gelsin.
7 жыл бұрын
süleyman duman güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince ve bilgim nispetinde, arıcılıkla ilgilenen ve yeni öğrenenler için paylaşımda bulunarak birazcık olsun fayda sağlamaya çalışıyorum. Bu motive edici güzel sözlerinizle destek olduğunuz için tekrar teşekkür ederim..
@erdemerer2236
@erdemerer2236 6 жыл бұрын
ellerinize sağlık çok açık ve anlaşılı ayrıca çok faydalı bir video olmuş.
6 жыл бұрын
erdemer er teşekkürler
@xlqwyz44
@xlqwyz44 6 жыл бұрын
Harikasin dostum kaliteli videolarin
@cetinkircicek558
@cetinkircicek558 7 жыл бұрын
çok güzel kalıyeli bir sunum olmuş eline saglık gökhnan kardeş.Bu hangi ırk acaba
7 жыл бұрын
Çetin KIRÇİÇEK Teşekkür ederim, trakya karniyolu diyebiliriz.
@oktaytezcan8347
@oktaytezcan8347 6 жыл бұрын
Gökhan bey emeğinize sağlık çok faydalı. Kapalı yumurtalı değilde. Arılı çita verenler var üzerine şerbet püskürterek. Bu konuda bilgilendirirmisiniz Saygılar
6 жыл бұрын
Oktay Tezcan çok teşekkür ederim. Arılı çerçeve ile takviye yapmıyorum, ihtiyaç da duymuyorum. Zaten bu şekilde yavrulu çerçeve takviyelerini de sadece özel durumlarda yapıyorum. Normal şartlarda zayıf bir koloniyi güçlendirmek için güçlü koloninin gücünü kırmak yanlış bir uygulama olacaktır. Ben bu yöntemi sadece vaktinden önce çok gelişmiş kovanlarda popülasyonu kontrol altında tutmak ve oğulu önlemek için kullanıyorum. Bu şekilde ihtiyacı olan kolonilere, kapalı yavrulu çerçevelerin arısız olarak verilmesinin en uygun yöntem olduğunu düşünüyorum. İhtiyaca göre farklı yöntemlere de başvurulabilir tabi. Arının davranışına uygun olarak, arıları birbirine kırdırmadan, ana arıyı kestirmeden, kovanı yağmalatmayacak şekilde usulüne ve döneme uygun olarak yapıldığı sürece farklı uygulamalar da yapılabilir. Selamlar..
@ramazancanceker1032
@ramazancanceker1032 6 жыл бұрын
sagolun
@cetinkircicek558
@cetinkircicek558 7 жыл бұрын
muratcım hangi ırkla çalısıyosun
@nergiser3600
@nergiser3600 6 жыл бұрын
Peki yumurta yerine ari koysak ne olur
@selimtsdmr2603
@selimtsdmr2603 5 жыл бұрын
Gökhan hocam bir sorum olacak. Takviye için seçtiğimiz kapalı yavrulu çıtada günlük yumurta yada kurtçuk(birkaçtane bile olsa) bulunması halinde nakilden sonra arıların ana arıya zarar verme yada öldürme durumu var mı. Yani destek için seçeceğimiz çıtada mutlak suretle sökülmek üzere olan kapalı yavrular mi olmak zorunda. Cevap verirseniz sevinirim
5 жыл бұрын
Selim bey merhaba, ana arıya bir zararı olmaz, takviye verilen koloni zayıf olduğu ve yeni verilen çerçeveyi tamamen saramayıp kuluçkayı üşütme riski olduğu için bakım gerektirmeyen ve çıkmak üzere olan pupalı peteklerin verilmesi uygun olur. Bu uygulamayı havaların soğuk olmadığı dönemlerde yapabilirsiniz. Ayrıca gelişmeyen kolonilere bu tarz takviyeler yapmanızı tavsiye etmem, ben sadece yeni yaptığım bölmelerde ana yavruya geçtikten sonra, aşırı gelişmiş kolonilerden takviye yapıyorum. Yani anası kaliteli olmadığı için sürekli zayıf kalan ve gelişmeyen kolonilerle bu şekilde uğraşmak kârlı ve doğru bir iş değil. Kolay gelsin..
@selimtsdmr2603
@selimtsdmr2603 5 жыл бұрын
@ hocam cevap için teşekkür ederim. Şuan 7 çıtalı iki arım 3 ve 4 çıtalı iki arım olmak üzere 4 arım var.hepsinin anası yeni yavru atımı çok güzel bal stokları da yeterli. Amacım 7 çıtaya basan arılarımdan bir defaya mahsus olmak üzere birer kapalı yavru alıp diğer iki arıma nakledip mayis ortasına kadar dördünü de kat atılacak duruma getirmek. Analar ve kovan içi düzen şuan için hepsinin iyi. 3 çıta olan arımı en hızlı bu yolla diğerlerinin seviyesine çekebilirim sanırım. Sizce uygun mudur.
5 жыл бұрын
@@selimtsdmr2603 rica ederim, evet bu şekilde sökülmekte olan yavrulu peteklerle takviye yapılabilir. Bereketli bir sezon dilerim.
@saracoglubal
@saracoglubal 7 жыл бұрын
Hocam Selâmun aleykum. Ana arı memeleri her görüldüğünde kesilmeli midir? Her meme görülmesi, arının oğul vereceği manasına gelir mi?
7 жыл бұрын
Turan Saracoğlu ve aleyküm selam. Koloni kontrollerinde ana arının olup olmadığı günlük yumurta varlığıyla kolaylıkla tespit edilir. Eğer ana arı varsa ve çerçeve kenarlarında 4 - 5 veya daha fazla meme varsa bu oğul vermek için yapılan memedir. Aynı durum kovanda ana arı olmadığında da gelişebilir. Ana arı yoksa memeler bozulmaz ve kovanın kendine yeni bir ana arı yetiştirmesi sağlanır. Oğul engellemek için meme bozma işlemi bir kaç defa tekrar edilebilir. Kontroller 1 haftayı geçmemeli ve bütün memeler dikkatle tespit edilip bozulmalıdır. Kovan kontrollerinde çerçevenin genellikle orta bölgesinde yalnızca bir tek meme varsa bu; koloninin ana arıyı değiştirmek istediğine işarettir. Bu durumlarda kovanda genellikle en fazla iki tane meme yapılır. Bu şekilde oğul için mi yoksa başka bir sebepten mi meme yapıldığını anlayabilirsiniz.
@saracoglubal
@saracoglubal 7 жыл бұрын
Gökhan Gökçe Çok teşekkür ederim. Allah râzı olsun. Peki kovanda yeterince çerçeve olmasına rağmen yani herhangi bir sıkışma olmadığı halde koloni neden oğula yönelir? Nasıl bir hata yapıyorum ki aynı koloni ikinci kez oğula yöneliyor?
7 жыл бұрын
Turan Saracoğlu ilk seferde vazgeçmeyebilir. Bazen 2-3 defada vazgectikleri oluyor. Arının oğul vermesinin başlıca sebeplerini çoğalma içgüdüsü, ana arının yaşlı, verimsiz veya sakat olması durumlarında koloninin anayi değiştirmek amacıyla oğul vermesi ve koloninin sıkışık olduğu için oğul vermesi şeklinde temel sebepler olarak alabiliriz. Buna göre sizin sırasıyla durumu değerlendirmeniz mümkün. Koloniniz sıkışık değil, kuluçka için yeterli alan açtınız, temel petek takviyesiyle hem kuluçka alanı açıp hem de yoğun olan genç işçi arılarınıza petek örme işi vermiş oldunuz, bundan sonra bakmanız gereken şu iki konu kalıyor; ilk olarak ana arı yaşlı mı ? değilse verimsiz mi? o da değilse çalıştığınız arı ırkının ogula yatkın olması, arınızın ısrarla meme yapmasına sebep olabilir. Allah sizden de razı olsun, İnşallah ufak da olsa bir faydam olmuştur..
@saracoglubal
@saracoglubal 7 жыл бұрын
Gökhan Gökçe Anladım hocam. Kıymetli bilgiler verdiniz. İnşâallâh ara ara öğrenmek istediğim şeyleri size sormak istiyorum. Rabbim size hayırlar versin. İşlerinize bereket versin.
7 жыл бұрын
Turan Saracoğlu yardımcı olabildiysem ne mutlu. İnşallah bildiğim konularda her zaman yardımcı olmaya çalışırım. Allah razı olsun, cumlemize hayırlar versin inşallah.
@saracoglubal
@saracoglubal 7 жыл бұрын
Hocam Selâmun Aleykum. Bende 3 adet analı fakat çok zayıf kovan var. İkisi çok zayıf, bir tanesi de zayıf. Bunları nasıl birleştirip kış ayına kuvvetli olarak sokabilirim. Dediğim gibi 3 kovanın da anası var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
7 жыл бұрын
Turan Saracoğlu ve aleyküm selam. İlk olarak zayıf kovanlar neden zayıf ona bakmak lazım. Eğer yaz boyunca gelişmedi ve böyle zayıf kaldılarsa zaten muhakkak bir sıkıntı vardır. Ama geç dönemde çıkmış oğul ya da yapılmış bölme ise bir hastalık belirtisi de yoksa birleştirme yöntemi denenebilir. Üç kovanın arasından ana arısı en kaliteli yani en düzgün yavru atanı seçebilirsiniz. Diğerleri iptal edilecek çünkü. Birleştirme için koku kullanılabilir. Bu yöntemde birleştirilecek kolonilere koku sıkılarak arıların aynı kokuya sahip olması ve birbirlerini kirmamalari sağlanıyor. Ben genelde gazete kağıdı ile birleştirme yöntemini kullanıyorum. Bu yöntemde; anası olan kovanın üzerine bir gazete kağıdı seriliyor. Kürdan gibi ince bir materyalle alttaki çerçevelerin aralarına gelecek şekilde birkaç delik açıldıktan sonra boş bir kat atılıyor. Bu kata birleştirme yapılacak ve anasiz olan kovanın çerçeveleri diğer çerçevelerin üzerine gelecek şekilde yerleştiriliyor. Sonra örtü bezi ve kapak kapanıp 2-3 gün kesinlikle kovan ellenmiyor. Arilar yavaş yavaş o delikleri kemirip genişletiyor. Bu işlem esnasinda altta analı olan koloninin kokusu üstteki arılara da siniyor ve birbirlerini aynı koloninin bireyleri olarak görmeye başlıyorlar. Bu yöntemi uyguladıktan sonra kontrol edip üstteki cervelerden ihtiyaç varsa aşağı alır bir düzenleme yaparsınız. Ama önümüz kış olduğu için arıyı zaten sıkışık tutmamız gerekiyor. O yüzden fazla çerçeve bırakmayın. Arının sardığı çerçeveler kalsın gerisini kovandan alın. İnşallah izah edebilmişimdir. Kolay gelsin..
@saracoglubal
@saracoglubal 7 жыл бұрын
Gökhan Gökçe İzahınız çok faydalı oldu hocam Allah râzı olsun. Koku ile birleştirmek daha pratik geldi bana. Herhangi bir dezavantajı var mıdır gazete yöntemine göre? Bir de anası kesilecek kovanların a!anasını keserken bilmem gereken birşey var mı? Birleştirme öncesi öldürüp dışarı mı atacağım?
7 жыл бұрын
Turan Saracoğlu ben koku ile birleştirme yöntemini denemedim şimdiye kadar, ihtiyaç olduğunda gazete ile birleştirme yapıyorum. Yani tecrubem olmayan bir konuda yanlış yönlendirme yapmak istemem. Belki küçük bir araştırma ile bir kaç kaynaktan bilgi almanız daha doğru olur. İptal edilecek anaları birleştirme işleminden en azından bir kaç saat evvel kesilmesi doğru olacaktır. Anasiz kaldığını hisseden arılar birleştirildiği kolonideki ana arıyı daha rahat kabullenir. Allah sizden de razı olsun. Kolaylıklar diliyorum..
@saracoglubal
@saracoglubal 7 жыл бұрын
Gökhan Gökçe Çok teşekkür ederim hocam
@saracoglubal
@saracoglubal 7 жыл бұрын
Gökhan Gökçe hocam Selâmun aleykum. Kış stoklaması için arılara katı şerbetlemeyi, sıkıştırma işleminden sonra mı yapmalıyız? Sıkıştırma dediğim fazla çerçeveleri alıp alan daraltma.
@bekirylmaz4371
@bekirylmaz4371 7 жыл бұрын
Kapalı yavruyu arayamı koymak lazım yoksa sonamı
7 жыл бұрын
Bekir Yılmaz stok ile yavru arasına vermeniz uygundur. 1. ve 2. videolarda çıkmakta olan kapalı yavruları nasıl verildiğimi izleyebilirsiniz.
@bekirylmaz4371
@bekirylmaz4371 7 жыл бұрын
Gökhan Gökçe ben bugün kapalı yavru takviyesi yaptım son çıtanın bi başına bişey olurmu daha tecrübesizim 16 yaşındayım elimden geleni yapmaya çalışıyorum
7 жыл бұрын
Bekir Yılmaz kardesim araştırarak ve araştırdıktan sonra dikkatlice uygulama yaparak tecrübe kazanacaksın inşallah. Eğer fazla bilgin yoksa çok gerekmedikce arıların düzeniyle oynama, küçük küçük işlemlerle başla ve öncelikle koloni kontrollerini düzenli olarak yap, bir yandan mutlaka arıcılık kitaplarından faydalan zaten zamanla öğreneceksin. Seni tebrik ederim, arıcılık konusunda da başarılar dilerim. Bana sorun olduğu zaman Instagram hesabımdan ulaşabilirsin, her zaman yardımcı olmaya çalışırım İnşallah.
@bekirylmaz4371
@bekirylmaz4371 7 жыл бұрын
Gökhan Gökçe çok teşekkür ederim 😊
Самое неинтересное видео
00:32
Miracle
Рет қаралды 1 МЛН
Will A Guitar Boat Hold My Weight?
00:20
MrBeast
Рет қаралды 61 МЛН
$0.09 Razor Blade into $3,000 Knife
19:02
Kyle Royer
Рет қаралды 1 МЛН
Как Хрущев убил кукурузу в СССР #кукуруза #сельскоехозяйство
0:58
Антон Пермяков | Цена Зерна
Рет қаралды 20 М.
Spede Show - Imitaattori Reijo Salminen
4:26
sketsiä
Рет қаралды 40 М.
Oğul Kovana Nasıl Alınır? - Ağaçtan Oğul Alma - Oğul 2017
6:28
Make it for Defense
10:25
DIY Crossbow
Рет қаралды 12 МЛН
Arkadaşlığı romantize etmek | Podcast
15:45
Gamze Günay
Рет қаралды 131
Самое неинтересное видео
00:32
Miracle
Рет қаралды 1 МЛН