Zerlanis: Sanat okulu gibi, eğitip eğitip mezun ediyoruz

  Рет қаралды 2,588

SosyalKafa TV

SosyalKafa TV

5 ай бұрын

Kamusal Tiyatro konuşmaya Edirne’nin Keşan ilçesinde devam ediyoruz. Zerlanis Kültür Sanat Derneği yıllardır gençlerle, çocuklarla tiyatro eğitimleri veriyor, her yıl 1-2 oyun sahneye koyuyor. Zerlanis’çilerle tiyatroyu, sanatı, tiyatronun gençlerde yarattığı değişimi ve taşrada tiyatro yapmayı konuştuk.
Trakya’nın önemli ilçelerinden biri olan Keşan’da 6-7 yıldır hummalı bir çalışma var. Adını Keşan’ın eski adından alan Zerlanis Kültür Sanat Derneği, çocuk ve gençlere tiyatro eğitimleri veriyor, her yıl tiyatro oyunları sahneliyor. Gençler, kimi zaman bir sendikada, kimi zaman bir marketin küçük salonunda çalışarak hem sanata, tiyatroya dair eğitimler alıyor, hem de sahne üzerinde hünerlerini gösteriyorlar.
Avrupa Birliği’nin CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı’nın desteğiyle hazırlanan Kamusal Tiyatro Deneyimleri Projesi şimdi de Edirne’nin Keşan’da... Hazırlanan video programa konuşan Zerlanis kurucusu Psikolojik Danışman Aydın Yıldırım ve Zerlanis oyuncuları, 6 yılda 400’ü aşkın, bu yıl da 95 genç ile çalıştıklarını söylüyor. Bugüne kadar “Bosna Sen Benim Annemsin”, “Martının Dönüşü”, “Radyum Kızları” gibi oyunlar sahneleyen Zerlanis, bu sezon Hristo Boytchev’in “Albay Kuş” oyununa hazırlanıyor.
“GENÇLER KENDİ HAYATA BAKIŞINI İNŞA EDİYOR”
Psikolojik Danışman ve Tiyatro Eğitmeni Aydın Yıldırım, 2016 sonrasında uzun uğraşlar sonucu Zerlanis Keşan Görsel Sanatlar ve Kültürel Araştırmalar Derneği’ni kurabildiklerini ve her yıl tiyatro eğitimleri düzenlediklerini, 1-2 oyun sahnelediklerini söylüyor. Psikolojik Danışman Yıldırım, tiyatronun bir gencin gelişimine etkisini şöyle anlatıyor: “Bir genç çocukluktan çıkıp yetişkinliğe adım atarken, o ergenlik sürecinde ve gençliğin ilk adımlarında önce kendisini tanıması, kendi kişiliğini oluşturması, sonra karşısındaki ile diyalog geliştirme ve herhangi bir çatışma durumunda o çatışmayı nasıl çözümleyebileceği konusunda çok büyük bir deneyim sağlıyor. Bir oyun sahnede bir saat, bir buçuk saat, ama hazırlık süreci 6-7 ay sürüyor. İşte o süreç içinde genç tiyatro eğitimiyle beraber aslında kendi kendini, kendi kişiliğini, kendi hayata bakışını inşa ediyor. Bunun için yaptığımız bütün çalışmaların haricinde tiyatroya çok ciddi bir önem atfediyoruz.”
“ÖZGÜVENİMİZ VE İLETİŞİM BECERİLERİMİZ ARTTI”
Zerlanis’le 16 yaşında bir lise öğrencisiyken tanışan ve şimdi üniversite öğrencisi olan Feyza Geçer, Aydın Yıldırım’ı doğruluyor. Liseye başladığında çok sosyal olduğunu, sohbet etmeyi, yakınlık kurmayı çok sevdiğini anlatan Geçer, maalesef doğru iletişimi beceremiyormuş: “Ne kadar sosyal olsam da insanlarla doğru iletişimi hiçbir zaman yakalayamazdım. Hep bir iletişim eksikliğim vardı. Ne kadar iyi niyetle yaklaşsam da olumsuz tepki alırdım. Tiyatroya girdikten sonra böyle olmadı. İletişim becerim kuvvetlendi.” Geçer, ilkokul, ortaokul ve liselerde resim, müzik gibi derslerin olduğunu, ama bunlara mutlaka “drama” dersinin de eklenmesi gerektiğini düşünüyor. Öğrenci Esma Çelik de aynı fikirde, “Öncelikle özgüvenimde büyük bir artış oldu” diyor: “Radyum Kızları’nı sahneledik, 200 kişinin önünde, herkesin odağı bizdeyken, hiç kekelemeden. Bunun özgüvenime çok ciddi katkı sağladığını düşünüyorum.”
Bir yazılım şirketinde çalışan Yağmur Sena Çakır ise “tiyatroyu çok sıkıcı bulduğunu” ve “ilk seyrettiği oyunun kendi grubunun oyunu olduğunu” söylüyor. Sonrasında fikri değişmiş, “Heyecandan, mutluluktan aklımı kaybettim” diyor.
“SİRKÜLASYON NEDENİYLE KALICI BİR TİYATRO İNŞA EDEMEDİK”
Aydın Yıldırım, Zerlanis’in genelde sene başında başlayan çalışma ve provalarının dönem sonunda meyvesini verdiğini, yaza girildiğinde ekibin büyük ölçüde sıfırlandığını anlatıyor. Liselilerin üniversiteyi kazanıp gittiğini, üniversitelilerin mezun olup gittiğini belirten Yıldırım, kalıcı bir tiyatro kurmanın şimdiye kadar pek mümkün olamadığını anlatıyor. Meseleyi 2 ya da 4 yıllık bir sanat okulu gibi ele aldıklarını aktaran Aydın Yıldırım, “Öğrencilerimizi eğitip eğitip mezun etmek şeklinde çalışıyoruz” diye konuşuyor.
Ziraat Yüksek Mühendisi, Oyuncu Pınar Akdaş da, ekibin çoğunlukla öğrenci olduğunu belirterek, “Bir yetişkin grup kurmak, kemikleşmiş bir kadro kurma niyetindeydik. Bunu başaramadık” diyor.
Pınar Akdaş, Keşan Belediyesi’nin çok güzel bir sahnesi olduğunu, ancak nedense kendilerine sakladıklarını söylüyor: “Kullanılmasına kıyamıyorlar. Bürokratik engeli aşıp da o sahneyi kullanamıyoruz. Kullanılmayacaksa niye var o sahne? Tiyatro yerel yönetimin ilk önceliği değil sanıyorum. Farklı konuları tercih ettikleri için biz biraz öksüz kaldık.”
Detaylı haber için:
sahneden.net/zerlanis-tasrada...
tiyatrodergisi.com.tr/zerlani...

Пікірлер: 3
@beyzavardarlı
@beyzavardarlı 5 ай бұрын
Güzel Keşanımızın güzel insanları 🤍
@pnarsimsekakdas5660
@pnarsimsekakdas5660 5 ай бұрын
❤❤
@disimizdanbiri
@disimizdanbiri 5 ай бұрын
Fatih Altaylı yorumluyor: Bunları muhalefet söyleseydi ne olurdu?
49:39
Lehanga 🤣 #comedy #funny
00:31
Micky Makeover
Рет қаралды 18 МЛН
哈莉奎因以为小丑不爱她了#joker #cosplay #Harriet Quinn
00:22
佐助与鸣人
Рет қаралды 9 МЛН
Acun Ilıcalı 'Nasıl Başardım!' | Brand Week Istanbul
25:50
Acun ILICALI
Рет қаралды 4,4 МЛН
Change Your Life: Secrets of Effective Speaking!
16:32
Baykalem
Рет қаралды 964 М.
Bornova Mahalle Tiyatrosu: Kimse benim hayatım değişmedi diyemez
32:23
mormon
26:39
Dilara Tunes
Рет қаралды 84 М.
EKONOMİDE TÜRKİYE TARİHİNİN EN ZOR KIŞI MI GELİYOR?
22:42
Özlem Gürses
Рет қаралды 91 М.
Ali Congun - “Şehir Eliti” Stand-up Gösterisi | TuzBiber Stand-Up
1:16:43
Fatih Altaylı yorumluyor: "Pislik her yere sirayet etmiş!"
38:39
Fatih Altaylı
Рет қаралды 549 М.
Ali Congun Tim Şov Center 20 dakikalık full performans
19:35
Ali Congun
Рет қаралды 1,4 МЛН