Özgür İrade Ne Kadar Özgür? (Penfield ve Libet Deneyleri)

  Рет қаралды 253,414

Diamond Tema

Diamond Tema

Күн бұрын

Пікірлер: 914
@DiamondTema
@DiamondTema 4 жыл бұрын
Yeni Kitabımı Şu Linkten Satın Alabilirsiniz: www.kitapstore.com/mobil/urun/686289/kitap/mitra-yayinlari/diamond-tema/antikcag-da-ahiret-in-evrimi/ İlk Kitabımı Şu Linkten Satın Alabilirsiniz: www.kitapstore.com/urun/629253/kitap/mitra-yayinlari/diamond-tema/agnostisizm-ve-ilahi-tragedya/ NOT: Set halinde iki kitabı birden alırsanız epey bir indirimli oluyor: www.kitapstore.com/urun/686290/kitap/mitra-yayinlari/diamond-tema/diamond-tema-seti-2-kitap/
@johnconnor9166
@johnconnor9166 4 жыл бұрын
@@fatmaekici1728 konuyla nealaka??
@makinaotomasyon7561
@makinaotomasyon7561 4 жыл бұрын
Sadece libet deneyi için yorumluyorum. Libet deneyi için kullanılan denek e seninle bu deneyi yapacağız dendigi anda denek ve beyni bu iş için koşullandırılıyor yani denek bu deneydeki yapacagı işi beyninde deney daha yapılmadan PLANLIYOR yapacağı işin planını beyninde hafızalandırıyor. Deney başladıgında plan hazır . "A" dediginiz nokta Parmak harkete geçmeden öncesi hafızadaki planın ta kendisi "B" dediginiz ve "O" dediginiz planın uygulaması ve aradaki zamanlama farkının ölçümü Deney denege söylendigi anda denek güdülenmiş ve beyinde planı yapmıştır. Tanrı ! Irade BEN denilenlerin tamamı işte bu güdülenme Buradan kader tanrı mistik metafizik çıkartmak büyük bir hata olur. Bu deneyden yola çıkarsak deneyi planlayan içinde libet deney sonuçlarına bakarsak geriye doğru bunun sonu gelmez. Bu deneye bakıp ( planlanmıs güdüleme) her hareketimizi bu deneyin sonucu ile ikişkilendirmekte hata olur.
@makinaotomasyon7561
@makinaotomasyon7561 4 жыл бұрын
@@ozlemasl8671 Evet A---->B----> O daki "A" yı deil "A"dan önceki sadece deney için planlanmış referans noktasını görmezden geliyorlar. " A" dan önceki referans noktasına "X" dersek sıralama şu sekilde olur X--->A-->B--->O diyebiliriz ve X i yani sadece ve sadece deney için planlanmış bir durumu es geçip sadece "A" dan başlayamayız. Dedigim gibi bu durum sadece bu deney için konuşulabilir. Normal yaşam bu deney gibi degerlendirilemez HATA olur. Bu tip durumlardan tanrı , ruh gibi metafizik sonuçlar çıkarmak gülünç olur.
@fatmaekici1728
@fatmaekici1728 4 жыл бұрын
@@johnconnor9166 adam okumaya araştırmaya bu kadar zaman ayırıyor da ondan ben hızlı okuma kursu almak istiyorum fikri vardır diye sordum
@3MC3Y
@3MC3Y 4 жыл бұрын
Bunları podcast olarak yayınlayabilirseniz çok daha güzel olur. Spotify soundcloud yada Google podcast ten dinleyebiliriz.
@Furukkan5
@Furukkan5 4 жыл бұрын
7:37 Penfield Deneyi ve bir süre sonra karşı koyup kolunu tutmayı başaran denek 10:55 Cortex, bilincin konuşlandığı bölge 24:34 karar verme süreci 29:05 Heinze'ın yeni teknolojilerle yarım saniyeden 6 saniyeye ulaşması durumu.
@rodedwardserling
@rodedwardserling 4 жыл бұрын
Özgür irade konusunu seviyorsanız veya bunun üzerine kafa yormak, anlamak istiyorsanız size en sevdiğim diziler arasında olan, WestWorld dizisini önermek isterim, gerçekten felsefe, bilim ve karanlık bir dizi. Seveceginize eminim.
@yusufdogan4253
@yusufdogan4253 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@erai-sama
@erai-sama 2 жыл бұрын
Çok karmaşık ilerliyor beyin yakıyor
@rodedwardserling
@rodedwardserling Жыл бұрын
@ysuxak olmadığını.
@yesimcanpek6145
@yesimcanpek6145 Жыл бұрын
Harika çok teşekkürler
@rodedwardserling
@rodedwardserling Жыл бұрын
@@yesimcanpek6145 vay be 3 yıl olmuş bu yorumu yapalı. Rica ederim.
@recepciftci6835
@recepciftci6835 4 жыл бұрын
Videonu dislike atan tayfanın uyku saatine denk getirmen çok iyi olmuş..
@recepciftci6835
@recepciftci6835 4 жыл бұрын
@@daylordwayken1503 kim atıyor bilmem ama neden attıkları belli... Adamlar yıllardır hiç okumamış. Merak edip araştırmamış e haliyle merak edip okuyup araştırana taş atarlar...
@ahmeteser3979
@ahmeteser3979 3 жыл бұрын
57 yaşindayım kopruleri gecebilirmiyim gorecegiz kader programinida seyredeceğim Saygılar
@batdis2046
@batdis2046 4 жыл бұрын
gerçek hayatta bile pingim 350 miş vay anasını
@elisairem2482
@elisairem2482 3 жыл бұрын
çcğsçvisçhğdçvşdşögh
@emreylmaz7272
@emreylmaz7272 3 жыл бұрын
Ühü ühü
@cisil8774
@cisil8774 3 жыл бұрын
ĞQŞAĞŞAAĞŞQŞAŞQZŞÇQŞQLQĞAŞQ
@covid19b7
@covid19b7 3 жыл бұрын
o türk insanının pingi değil, biz millet olarak pek düsünmediğimiz için 1000ms falandır.
@Camille__70
@Camille__70 2 жыл бұрын
Hahahahahahahaha
@wkeyy31
@wkeyy31 4 жыл бұрын
"Beni özene bezene yaratan kim? Sen!. Ne yapacağımı da yazmışın önceden.. Demek günah işleten de sensin bana:. Öyleyse nedir o cennet cehennem?" - *Ömer hayyam*
@ramazanceylan366
@ramazanceylan366 4 жыл бұрын
Islamda kader bunu açıklıyor ama
@resmigazete8135
@resmigazete8135 4 жыл бұрын
Yerinde bir tespit
@wkeyy31
@wkeyy31 4 жыл бұрын
@@Human-bc4qx deist
@mikailtalha6127
@mikailtalha6127 4 жыл бұрын
@@Human-bc4qx sen haluk tatar izliyormusun nick tanıdık geldi
@eaeee2420
@eaeee2420 4 жыл бұрын
aslında kader diye birşey vardır ama kaderi farklı şekilde ele almanız gerekiyor mesela siz okulda dersi dinleyebilirsiniz yada dinlemessiniz yada dersi kaynatırsınız vb. olaylar gerçekleştirebilirsiniz işte kader budur kader size seçenekler verir siz onları seçersiniz onları seçince sizin isteğiniz dışında olaylar gerçekleşir ve yeni seçenekler açılır oyun gibi düşünebilirsiniz işte kader budur
@kubraboz9193
@kubraboz9193 4 жыл бұрын
Diamod tema izleyince ne kadar az düşündüğümü ve sorguladığımı anlıyorum 🤔🤔
@emrekeskin9504
@emrekeskin9504 4 жыл бұрын
Sondaki mı birleşik yazılmalı
@yalcncdac5793
@yalcncdac5793 3 жыл бұрын
@@birsenvarsn2306 çoğu insan için evren çözümlenemeyecek bir muamma ama bana göre okunmayı bekleyen bir kitaptan ibaret.
@yalcncdac5793
@yalcncdac5793 3 жыл бұрын
@@birsenvarsn2306 o zaman her şey saçma...
@yalcncdac5793
@yalcncdac5793 3 жыл бұрын
@@birsenvarsn2306 herşey gözümüzün önünde aslında. Görebiliyor ama gözlemleyemiyoruz. Biz bir hiçiz ve diğerleri gibi unutulacağız. Kimse özel değil. Herşeyin cevabı var ama cahil topluluğundan ibaret olan insanlar kendi kendilerine vermekten korktukları cevapları vermek için tanrı yı yaratmıştır. Tanrı yetersiz insanları sorumluluktan kaçmak için hayal ettiği görünmez ve sihirli bir arkadaştan başka bir şey değildir. Her şey aptalca sorulara verilen aptalca yanıtlardan ibarettir.
@yalcncdac5793
@yalcncdac5793 3 жыл бұрын
@@birsenvarsn2306 Güneşin altında yapılan tüm işleri gördüm. Ve bak, hepsi boştur. Rüzgarı kovalamaya kalkışmaktır. Kendi kendine alabildiğine bilgi ve bilgelik edindim. Kendimi bilgiyi, deliliği ve akılsızlığı anlamaya anlamaya adadım. Gördüm ki, bu da yalnızca rüzgarı kovalamaya kalkışmakmış. Çünkü çok bilgelik çok keder doğurur. Ve bilgi arttıkça acı da artar.
@mikailtalha6127
@mikailtalha6127 4 жыл бұрын
Ben kendim bir sonuca varamadım. Senden dinlemek güzel olacak. İkinci videoyu iple çekiyorum iyi çalışmalar.
@unbrokenspine
@unbrokenspine 4 жыл бұрын
Aklıma şöyle bir kurt düştü.Denekler karşılarındaki saat benzeri mekanizmaya bakarken kendilerini şartlıyor olabilirler mi? Örnek vereyim saat dönerken 6 rakamının üstüne geldiğinde parmağını kaldıracagina kendini şartlarsa yelkovan henüz 3 rakamındayken beyinde yavaştan bir hareketlenme başlar.Hangi rakamın üzerine geldiğinde parmağınızi kaldıracaginiza dair bir beklentinizin olmaması pek muhtemel gözükmüyor.Mutlaka bir rakama karşı sempati hissedeceksiniz.Bu da yelkovan o rakama yaklaşirken beynimizde bir hareket başlangıcı yaratıyor olabilir.
@atlashuseyn
@atlashuseyn 4 жыл бұрын
Ben de boyle dusunuyorum insan faktoru var burda...sen zaten parmagini kaldirmaya karar verecegini ona bildiriyorsun onceden... o da birazdan parmagimi kaldirmaya karar vericem diye bekliyor zaten karar vermeyi bekliyorsa bu da beyni uyarir... ben tatmin olmadim saglam bir deney degil bence....diyelim elimizi sicak bir seye vurarken hemen cekiyoruz ben beynin bunu onceden hazirladigini sanmiyorum hemen karar veriyor sinyal gidince... baska bir sey,beyin,hazir ol birazdan o elini sicaga degdiricek senin de onu uyarman lazim diye beynimizi uyardigini zannetmiyorum... deney eksik hayatmizdski olaylar sadece kararlarimizdan ibaret degil ki... etrafimizda olan olaylar ne ? Mesela marsi benim beynim tasarlamadi ya orda ben algiliyorum onu 10 milyar ayni marsi ayni yerde mi algiladi?!
@xiaomitv9674
@xiaomitv9674 4 жыл бұрын
Ama her deney böyle bir sartlanma koysa bile neden hepsi neredeyse aynı sürede yapıyor bunu, yani o zaman bu sürecin kişiden kişiye çok fazla değişmesi gerekmez miydi ?
@joker-ds8ir
@joker-ds8ir 4 жыл бұрын
@@atlashuseyn bir de şöyle düsunmek lazim bir bebek elini sicak bir yere koydugunda elini aniden cekiyor bunu daha once deneyimlememis ve daha ne olacagini bilmiyor sartlanmis bir sey degil yani bu durumda bu beyindeki noktalari yoneten bir seyin olmasi muhtemel tanri bunu onceden Boyle yapilmasini belirlemis olabilir
@joker-ds8ir
@joker-ds8ir 4 жыл бұрын
@@adbulamiyorum31 yanıtıniz için tesekkurler sezgi kavramini güzel aciklamişsiniz fakat tanri belirliyorsa kader diye bir sey yoktur demişsiniz ben öyle düşünmüyorum tanrı zaten bizi yaratilisimizda denemistir kulum bu durumda ne yapicak diye ve seçme özgürlüğünü bize birakmistir yani aslinda su an ki yasadiklarimiz onceden yasanmistir fitratimiz da Boyle bir sey vardir buna da kader denmiştir umarim aciklayabilmisimdir.
@joker-ds8ir
@joker-ds8ir 4 жыл бұрын
@@adbulamiyorum31 tabii ki sezgi kavramini yanlis açiklamisim bunlar aniden olup biten farkina dahi varamadiğimiz seylerdir
@MG-lc5qi
@MG-lc5qi 4 жыл бұрын
Diamond, genç kardeşim senin videolarını uzun zamandır seyrediyorum ve gittikçe kendini geliştiriyorsun. Benim favorilerim Atatürk/tarih ve din ile ilgili olanlar! Adamsın, başarılarının devamını dilerim, eksik olma!
@caglaozgur
@caglaozgur 4 жыл бұрын
Descartes okuyordum, şimdi bu videoyu izlemek üzere sabırsızlıkla geldim. Bakalım bu en sevdiğim konulardan birini nasıl anlatacağız kendimize; teşekkürler Diamond abi...
@jeyhunhajiyev1023
@jeyhunhajiyev1023 4 жыл бұрын
Aristoteles gibi selamsız sabahsız konuya girmek mevzunun ne kadar önemli ve acil öğrenilmesi gereken olduğunun göstergesi
@birkann963
@birkann963 4 жыл бұрын
Diyosun
@kemalgozukara5725
@kemalgozukara5725 4 жыл бұрын
Bende 1 haftadır düşünüyorum pesseo'nun felsefi denemeler kitabını okuyordum tamda düşündüğüm gibi bir sonuç çıktı fikirlerimde yalnız olmamak bana kendimi iyi hissettiriyor teşekkürler diamond b noktasında beni yalnız bırakmadığın için :)
@hakank.4863
@hakank.4863 4 жыл бұрын
Şu ana kadar izlediğim “bana göre” en kaliteli ve ilgi çekici videondu. Konu inanılmaz ilgi çekici ve video çok kaliteli. Devamını görmek isteriz böyle videoların. Kaliteyi hiç bozmadan devam etmen dileğiyle.
@bulutyelken3450
@bulutyelken3450 4 жыл бұрын
Beklediğim video gece gelmesi ayrı güzel teşekkürler diamond
@mertcavit1191
@mertcavit1191 3 жыл бұрын
Şu da olabilir: Freud'un da açıkladığı üzere bir bilinçdışına sahibiz. Aldığımız kararlar mutlaka başka bir bağlamın içerisinde yer alıyor, ki bu bağlamdan Diamond da bahsetti, bilincin her şeyin bilinçaltına attığını söyleyerek. Ancak, bilinçdışı burada aktif olabilir. Alacağımız o karara ilişkin bilinçaltında birçok etki faktörü mevcut ve bunların bilinçdışında aktif hale gelmesi bahsettiğimiz A noktasındaki tetikleyicinin ta kendisi olabilir. Yani burada aldığımız kararı yine kendimiz vermiş olmuyoruz evet, biz kararımızı B'de verdik. Ancak A noktasındaki kararı verdiren şey mistik olmak zorunda olmayabilir, varoluşumuzun dış şekillendirmeleri -aileden öğrenilenler, kültür, ülke, konuşulan dil vs.- bu tetiklemeyi yaratıyor olabillir.
@adamol23xc
@adamol23xc Жыл бұрын
Ztn onu diyor
@Baris.69
@Baris.69 Жыл бұрын
Başta güzel gitmişsin sonda konuyu saçma argümanlarla bağlamışsın
@adamol23xc
@adamol23xc Жыл бұрын
ha bu arada okuma fln öğrenme bunlar bilinç senin öğrendiğin bir şeyi hızlı hızlı yapman bilinçdışı
@Baris.69
@Baris.69 Жыл бұрын
@@adamol23xc anlamadım ?
@___M629C___
@___M629C___ 4 жыл бұрын
Biz hayatı yaşarken ve onu anlamaya çalışırken determinizmi içine kattık bir çok şeyi bu kalıba göre yerli yerine oturtmaya çalıştık ve zaman kavramını yine biz icat ettik. Çünkü her şey bir akışın içinde ilerliyor, kayboluyor veya yeniden ortaya çıkıyordu. Zamanın en üst kertesi için ışık hızını baz alıp bunun üzerine fizik ve metafizik feksefesini de yaptık. İnsan vücudundaki elektriksel sinir tepkisi bu bizim tanım verdiğimiz zaman akışı içinde gerçekleşmek zorundaydı haliyle zira hayatın tamamı bu kalıbın içindeydi. Elektriksel tepki veya düşünce hızı ışık hızıyla örtüşen bir bağda olmadığı için ise yapılan deneyde A noktası ile B noktası arasındaki zaman sapmasını karar vermeye karar verme aşaması olarak yorumladık. Oysa insan bedeninin kendi sınırındaki bütün gücü ve hızı söz konusu edilemezdi, zira yine insan yapımı olan ve her şeyi bütün bir evren kurgusuna oturttuğumuz zaman kavramı bu deneyi ancak bu kadarlık bir zaman sapması ile bize verebilirdi. Aslında A noktasından B noktasına kadar olan sürede A noktası yoktur, bu bizim tanım verdiğimiz zaman döngüsü içinde zamanı yorumlama hatamızın bir ürünüdür.
@elmasparltsnda3602
@elmasparltsnda3602 4 жыл бұрын
İnsan çok enteresan ve gizemli bir varlık cidden
@krkcam7284
@krkcam7284 4 жыл бұрын
İşte beklediğim konu . Reis adamsın 😉 gece Gece keyfim yerine geldi
@vedatbesiroglu1982
@vedatbesiroglu1982 4 жыл бұрын
Yine çok yalın ve net bir aktarma yaptın bizlere. Teşekkürler.
@samilgur3196
@samilgur3196 4 жыл бұрын
Diamond senden evrim teorisinj dinlemek güzel olabilir.özellikle evrim nedir, nasıl başladı ve evrimin ispatı konularında umarım yaparsın.
@alucardmihawk6715
@alucardmihawk6715 4 жыл бұрын
Sırf bu konuyla ilgilenen evrim ağacına bakabilirsin hem böylece ise daha bilimsel yaklaşırsın
@tunahan-4357
@tunahan-4357 4 жыл бұрын
@@Freeman881-x9w neden
@tunahan-4357
@tunahan-4357 4 жыл бұрын
@@Freeman881-x9w zaten diamond bunun hakkında videolar çekecek
@erayselcuk2209
@erayselcuk2209 4 жыл бұрын
Bence de evrim ağacına baksana adam zibiltyon tane evrim videosu attı
@Latticello
@Latticello 4 жыл бұрын
@@Freeman881-x9w eğer bu durumu böyle yorumlarsan Diamond Tema gibi bir kanala da gerek yok ve benzeri yüzlerce kanala
@planetg5499
@planetg5499 3 ай бұрын
Videolarını izlediğim sırayla izleyince önceden bildiklerim ve yeni öğrendiklerim taze olduğu için yeni bir videonu izlediğimde istemsiz olarak o mercekten bakıyorum ki bu sebeple hep bir şeyleri bilsek bile bir konuyu ele alırken o mercekten bakamayabiliriz, ancak o bilgiler taze iken istemsiz bir şekilde yeni bilgi ile eski bilgi arasında bir bağlantı kuruluyor. Bununla ne demek istediğimi yazımda anlarsınız. Bu video için çok teşekkür ederim, bazı kısımları bildiğim, ama epey uzun zamandır ne duyduğum ne de düşündüğüm şeylerdi ve çok ilginç bir deneyi paylaştınız bizimle. Tekrar teşekkür ederim. Sanırım "Brain Games"de olacak, ama emin değilim bir deney vardı, insanların görüntüyü gecikmeli olarak görmesi gerekmesine rağmen eş zamanlı gördüğünü ve dolayısıyla gerçekliği tahmin ediyor olması gerektiğini anlatan. İlginizi çekebileceğini düşündüğüm için paylaştım. İnsanlar ilk zamanlar sade bilimlerle uğraşırlarken ilgi alanlarının ve soruların artması ile ara veya bileşik bilimler çıkmaya başladı, iki bilim dalına da ait bilgileri barındıran ki bunlar ana bilim dallarının alt dallarından farklıdır. Mesela fiziğin alt dalı olan termodinamik ile nöropsikoloji. Şimdi ben de en son kuantum videosunu izlediğim için bu durumu şuan onun merceğinden görüyorum. Kuantumun hangi prensibiydi hatırlamıyorum, ama iki para atma durumu olanı düşünürsek, bizlerin bilgiyi alırken düşündüğümüz kuramlar hep Newton'a dayanıyor, oysa bir elektron bize bilgiyi bulunduğu yerde kalıp, beynimizdeki bir elekrona enerji göndererek eş zamanlı bir şekilde yapabilir. Bu da bilgiyi gecikmeli olarak aldığımız yanılgısını yaratırken, eş zamanlı bir şekilde işlediğimiz anlamına gelir. Şimdi bahsedeceğim deney aslında "ayna nöronları"nın gücünü göstermek için yapılan bir deney, ancak beynimiz üzerinde ne kadar ufak bir kontrol sahibi olduğumuzu gösteriyor. Sahte bir eli omzunuzdan size bağlıyorlar ve gerçek elinizle sahte eliniz arasına bir paravan koyuyorlar. Sonra siz sahte ele bakarken gerçek elinizle sahte elinize tüy ile uyaran gönderiyorlar ve siz sahte eli kendi eliniz gibi hissettiğinizde sahte ele çekiçle vuruyorlar. El sahte olmasına rağmen acı gerçek. Deneyin kurallarına uyarak acıyı engellemek üzerine çalışılmadığı için bunu yapmak mümkün mü değil mi bilinmez tabi. "A", "B" ve "C" noktaları için ilk önce şunu demek istiyorum hayatımızdaki birçok şey için ön hazırlık yapıyoruz, beynizin de bunu yapması doğal bunun nasıl olabileceğine gelmeden önce, bir şeye daha değineceğim. Bazen bir şeyler olmadan önce içinize bir his gelir ve onu yapmazsanız olumsuz bir sonuçla karşılaşırsınız, dolayısıyla onları yapmaya başlarsınız. Bu uyarı "A" noktasına mı aittir, "B" noktasına mı? Bence "B", çünkü eylem gerçekleşmez, ama uyarı gelir, siz ne düşünüyorsunuz merak ediyorum. Bu olayı açıklama şeklimi düşününce zamana dair hiçbir şey bilmediğimizi ilk eylemin hangisinin olduğunun belirsiz olduğunu düşüneceksiniz, tıpkı Diamond Beyin videoda topu neden bıraktığımızla ilgili verdiği örnek gibi. Diamond Bey hareketin gerçekleşmesi için bir hazırlık olması gerektiğini söylemişti ve kuantum videosunda elektron için zaman olmadığını söylemişti. Bu durumda ya elektron önceden bizim ne yapmak istediğimizi tahmin ediyor ya da şimdiki elektronlar geçmişe uyarı gönderip, onların hazır olmasını sağlıyor olabilir. "İnsanın ne yapacağı önceden belirlenmiş kendisi farkında değil" çok anlamsız kılardı hayatı, böyle ise bile buna sebep olan bazı kararlar veriyoruzdur, ama bunlar daha felsefik olduğu için başkalarının da fikirlerini duyup, öğrenmek istiyorum. Ne kadar saçma olduğunu düşünürsem düşüneyim paylaşacağım.
@DARKWOLF.46
@DARKWOLF.46 4 жыл бұрын
Evet bu gecede uykuya güzel bir içerikle dalabilecegim sağol Diamond :)
@SAA-ce7hx
@SAA-ce7hx 3 жыл бұрын
Bu yaşlarda bukadar bilgi maşallah👏hayranlıkla dinliyorum..ses tonu bile efsane..
@LouAndNietzsche
@LouAndNietzsche 4 жыл бұрын
Uyumadan önce diamond'ın felsefe anlayışını almak sarar
@gokhang44
@gokhang44 4 жыл бұрын
Uyumadan dinlemek çok doğru değil uyku açıyor çünkü🙂
@bugra8107
@bugra8107 4 жыл бұрын
@@gokhang44 aynen aga uykumdan oldum. Bir dahakine sabah sabah uykuluyken tüm dikkatimi vererek dinleyecem baya işe yarar diye düşünüyorum
@LouAndNietzsche
@LouAndNietzsche 4 жыл бұрын
@@gokhang44 kankam "uyumadan önce" diyorum uykulu bir şekilde değil. Diamond'ın konuşması bittikten sonra, konu ile ilgili düşünerek uyumak, bana daha çok verim veriyor
@tugbak.4754
@tugbak.4754 4 жыл бұрын
Cuma gecelerini iple çekiyorum 💙
@joshgunnasir1982
@joshgunnasir1982 4 жыл бұрын
2saatlik videoyu sabirsizlikla bekliyorum💎
@ipekalarcin
@ipekalarcin 4 жыл бұрын
uzun zamandır aklımda olan ve daha geçen gün arkadaşımla tartışmaya girdiğim bir konuydu, iyi denk geldi :)
@ipekalarcin
@ipekalarcin 4 жыл бұрын
@helikop omenyo aslında çevrendeki arkadaşlarını sen belirliyorsun. daha düşünebilen insanları çevrende tutabilirsin. beş kişinin içinden birisi mutlaka düşünüyordur ya da bu durumları düşünmeye, sorgulamaya eğilimlidir.
@atiatiatik
@atiatiatik 4 жыл бұрын
@helikop omenyo keşkee
@hasaninan7328
@hasaninan7328 4 жыл бұрын
Benim de lan
@nezhmetdinov7154
@nezhmetdinov7154 4 жыл бұрын
Ben de son günlerde bu konuyu düşünüyodum
@huseyinkaraer6630
@huseyinkaraer6630 4 жыл бұрын
@helikop omenyoistanbulda mı oturuyorsun
@delpierro213
@delpierro213 4 жыл бұрын
DEVS isimli 8 bölümden oluşan bir dizi var, tam da bu konuyu işliyor hocam… Güzel bir dizi… Bilimsel, felsefi vs içerikli…
@hilmiozen2339
@hilmiozen2339 6 ай бұрын
Selamün aleyküm kardeşim imanımı güçlendirdin bu video da. Saygılar
@defaultbot_xtype9785
@defaultbot_xtype9785 4 жыл бұрын
Bize okullarda öğretilen geçmiş zaman - şimdiki zaman - gelecek zaman tam bir safsata. Bunu yazarken bile saniyeler geçti ve geçmişte kaldı. Şimdiki zaman diye bişi yoktur. Konuşurken bile ağızdan kelime çıkarken saniyeler geçer yani artık geçmişte kalmıştır dediğimiz şey. Sürekli geçmişte yaşarız ve geleceği merak ederiz.
@woxyoutube6319
@woxyoutube6319 Жыл бұрын
Teşekkürler diamond sayende ufkumuz açılıyor ♥️
@sametgedikinfo
@sametgedikinfo 3 жыл бұрын
Bazen rüyada iken rüya gördüğümüzü fark edebiliyoruz ve rüyayı kısman müdahale edebiliyoruz galiba beyin ve beyini yöneten bilinç(özgür irade) bu şekilde işliyor.
@emrealtas1176
@emrealtas1176 2 жыл бұрын
yani sadece arada sırada kendimize gelip karar mı veriyoruz diyorsun
@leylahuseynova1500
@leylahuseynova1500 2 жыл бұрын
Müdahile etdiğimiz hissesi rüya olmuyor, fantazi orası
@gulcinbilecen3752
@gulcinbilecen3752 3 жыл бұрын
Süper bir anlatım,ifade,bilgi.Yürekten kutlarım.
@ahmetbakr7770
@ahmetbakr7770 4 жыл бұрын
Denekler parmaklarını kaldırmayı düşündüğü an gözleriyle saatteki anı aklında tutuyordu. Gözlerinden gelen bilginin geç olmadığını nereden bileceğiz
@aykutuzun1347
@aykutuzun1347 4 жыл бұрын
seni gec kesfettim ama 1 ayda tum videolarini izledim, dinledim. lutfen bozmadan boyle devam et bu platformda hak ettigin yere geleceksin
@Night_mami
@Night_mami 4 ай бұрын
Geliyor
@Furukkan5
@Furukkan5 4 жыл бұрын
Ben bu konu hakkında çok düşündüm, okudum hatta zaman zaman yazı da yazdım. Bunca bulguya rağmen vardığım sonuç; dolaylı ve kısıtlı da olsa bir özgür irademiz var.
@HamitBektas1996
@HamitBektas1996 2 жыл бұрын
Özgür irademiz yoksa zaten bütün hapishaneler falan kapansın. Katiller hırsızlar tecavüzcüler de aklansın. Nasıl olsa kimsede irade yok deriz.
@philosophiailay876
@philosophiailay876 2 жыл бұрын
Biraz daha detaylandırır mısın
@Furukkan5
@Furukkan5 2 жыл бұрын
@@philosophiailay876 Bence iki beynin ve bir nöron meclisinin çatışması var. Hızlı, önemsiz ve kısa süreli bir şey yapacağımız zaman biraz daha ilkel beynin kontrolünde ve öngörülebiliriz. Bir de bilinçsizce, içgüdüsel olarak yaptığımız şeylerden, daha robotik şeylerden bu ilkel beyin bölümü sorumlu. Memeli öncesi türler tamamen bununla yaşıyorlar. Girdiye göre hazır bir if else kodu çalışıyor sanki. "Isı X derece olursa uyu," gibi. Bir de üst beyin var, burada girdi biraz daha değerlendiriliyor, özellikle kritik süreçlerde. Yeni bir şey öğrenme gibi, mesela tenis oynamayı öğreneceğiz, çok daha bilinçli bir şekilde öğreniyoruz, öğrendikçe içgüdüsel hale geliyor bu yetenek. Daha az bilinçli, daha az düşünerek oynuyoruz. Çok uzatmak da istemiyorum ancak gerçekleşen şeyin bu iki beynin çatışması olduğunu düşünüyorum. Anlık olarak düşündüğümüzde her şey otomatik oluyor gibi, çabuk karar vermemiz gerekirken veya elimizi hemen ateşin üzerinden çekerken pek de özgür bir irademiz varmış gibi görünmüyor. Ancak noktaları birleştirirken (Pek çok bilgiyi uzun vadede bir araya getirip yeni bir şey oluştururken) veya kişiliğimizi şekillendirirken, bunun gibi deneyimlere ve uzun vadeye bağlı olaylarda ben üst beynin alt beyni bir noktada bastırabildigini düşünüyorum. Burada bilinçli oluyoruz ve özgür irademiz oluyor. Girdileri daha derinlikli değerlendirebiliyoruz ve bizim için evrimsel olarak faydalı olmayabilecek şeyleri de yapıyoruz. Bence bu sebeple insanların artık biyolojik olarak değil düşünsel olarak kopyalarını üretmesi daha büyük önem arz ediyor. Bence özgür irade/bilinç daha yolun başında ve yeni yeni evrimleşiyor. Karmaşık gibi oldu sanırım ama umarım kendimi ifade edebilmişimdir.
@kuzey2720
@kuzey2720 4 жыл бұрын
4 aydır takip ediyorum seni tum videolarını izledim ve kardeşim gibi benimsedim seni.basarilar
@nihatkaya1681
@nihatkaya1681 4 жыл бұрын
A ile B arası duyup karar verme arası. Duydum beyne gelen sinyal yükselir. B ile C arası kararı verip deneğin yada ojenin verdiği tepkiyi görme Süresi.. 0.55 sn süre tamamen bu bence. Deney eksik: çünkü A nın başlangıcı ile tepki verilmesi gereken komutun arasındaki süre belirli değil. İkisi aynı anda olabilir de veya arada 0.30 saniye olabilirde
@hamzapoyrazbabacan4210
@hamzapoyrazbabacan4210 8 ай бұрын
Acip yanima koyuyorum .. dinlemekten zevk aliyorum. Iyiki varsin. Ne cok ogrendik sayende
@yasladam4465
@yasladam4465 4 жыл бұрын
Bu konunun devamını istiyoruz hocam👍
@sefaozen58
@sefaozen58 3 жыл бұрын
Kanalını bir süredir takip ediyorum. Emeğine sağlık. Bir yorum da benden gelsin. Bu deneyde deneğe kendi belirlediğin zamanlarda parmağını hareket ettir demekle her 15 saniye başında parmağını hareket ettir demek arasında bir fark yok çünkü denek "istediğin zaman parmağını hareket ettir" komutunu aldıktan sonra önünde iki seçenek var. Ya periyodik olarak önceden belirlediği anlarda parmağını hareket ettirecek ya da rastgele ama gene önceden belirlediği anlarda parmağını hareket ettirecek. Yani aslında beynimi zaten şartlıyorum, karar verileli çok oldu 15 sn önce ya da teste gireceğimi biliyorsam önceki gün bile karar vermiş olabilirim buna. Bir örnek vermek istiyorum. Bir Formula 1 şoförüsünüz ve kalkış anında yeşil ışığın yanmasına en yakın süre içerisinde kalkış yapmak istiyorsunuz bunun için "yeşil ışığın yanacağını anı hesaplayarak" gaza basarsınız. Kısa bir zaman diliminde olup bitmesine karar anından tepki anına kadar geçen süre içerisindeki zamanı kaybetmek istemezsiniz. Bu durum bence bu deneyde de mümkün. Her 15 saniyelik periyotlarda parmağımı hareket ettirmeye karar verdim diyelim. Her 15 saniyelik periyotta parmağımı hareket ettireceksem 15. saniyeye kalan en kısa zaman dilimi içerisinde beyin aktivitemi başlatmam gerekir. Buda beyin aktivitesinin neden benim parmağımı hareket ettirmeyi planladığım andan önce başladığını gösterir diye düşünüyorum. Çünkü ortada bir plan var karar zaten daha önceden verildi ben verilen bu kararı uygulamaya geçerken tam zamanında yapmaya çalışırken bir süre önce vücudum eyleme başlıyor. 6.sn lik sonuç veren deneyin ne olduğunu bilmiyorum ama bu mantıkla açıklamak mümkündür bence.
@mkarxx
@mkarxx 3 жыл бұрын
Geçmişte yaşıyoruz dediniz ve daha sonra yani ileri ki yıllarda daha kapsamlı deneyler sayesinde bu küçük zaman dilimleri daha büyük zaman dilimlerine çıkarılıp 1 yıl sonra ki davranislarimizi bilebilecegimizi söylediniz.Peki bu davranışları öğrendikten sonra değiştirmek istersek nasıl bir durumla karşılasabiliriz bunu merak ettim.
@selcukaltindag7311
@selcukaltindag7311 3 жыл бұрын
Diamond başarılarının devamını dilerim ve senin içinde uygun olursa yakın zamanda birebir görüşmek isterim . Soyut ve kabullenemeyen düşüncelerin , gerçek anlamda özgür olmasına yoldaş olman gurur verici
@rozzyrodney4935
@rozzyrodney4935 4 жыл бұрын
Günün yorgunluğu, baş ağrısı, toplum baskısı üzerine saat 01:00'da yatakta karnımda aç, iyi gidiyor yani
@tunzale_
@tunzale_ Жыл бұрын
Felsefede en sevdiğim konulardan ve en iyi anlatanlardan biri, severek izledim♥
@denizhagii
@denizhagii 4 жыл бұрын
Anne gafam yanıyo.. Diamond muhteşemsin, böyle devam kankam.
@sibelinevaatolyesi7822
@sibelinevaatolyesi7822 4 жыл бұрын
Muhteşem bir konu olmuş. Harikasın Diamond! 🙋👍🌷
@ramazanbudak9403
@ramazanbudak9403 4 жыл бұрын
Hadi başlayalım izlemeye (keşke bu saate gelmeseydi:)
@erlik5249
@erlik5249 4 жыл бұрын
Muazzam bir video daha
@muratbilgehancantez6780
@muratbilgehancantez6780 4 жыл бұрын
20:40 gerçek hayatta bile 200 ping alıyorum
@alperenar4031
@alperenar4031 4 жыл бұрын
Çok iyii
@Can728
@Can728 9 ай бұрын
Süper video
@Ayyuce
@Ayyuce 4 жыл бұрын
Sevgili Diamond, Din Felsefesi (Ateizm,Deizm,Agnostisizim,Panteizm vb.) ile ilgili okunabilecek kitaplar için bir kitap önerisi videosu yapar mısın? Teşekkürler.
@feyzadina-neredennereye4644
@feyzadina-neredennereye4644 4 жыл бұрын
Selamlar Dikkat eksikliği olan bunyem hiç olmadığı kadar sizin videolarınızı yazıp ezberlemek istercesine bir tepkimeye girdi. Dikkat sürem çok kısadır. Genelde hız 2 de dinlerim. Sizin videolarınızı pür dikkat izliyorum. Çok müteşekkirim.
@hilalaldemir1457
@hilalaldemir1457 4 жыл бұрын
Yatağımda oturuyorum arkamda kimse yok odada tekim aklımdan sürekli yarım saat kadar bana dokunuldugunu geçirdim sonra camdan dışarı bakayım dedim bakarken arkamdan belime birisinin dürtme yaptığını hissettim arkama baktım kimse yok . Beyin uçsuz bucaksız derin bir okyanus
@dmirsvgi
@dmirsvgi Жыл бұрын
Çok verimli, açıklayıcı ve akıcı bir anlatımdı. Sorular sorarak meselenin karmaşıklığına bir kez daha değiniyor olmanız ise daha dikkat çekici kılıyor videoyu. Başarılar dilerim.
@sena1063
@sena1063 4 жыл бұрын
Hiçbir zaman iradenin tamamen özgür olduğunu düşünmedim
@cambaz4387
@cambaz4387 4 жыл бұрын
Ben kısmen özgür olduğundan da şüpheliyim.
@sena1063
@sena1063 4 жыл бұрын
@@cambaz4387 neden
@cambaz4387
@cambaz4387 4 жыл бұрын
@@sena1063 Verdiğimiz tüm kararların genler, hormonlar, çevre, eğitim, kültür, inançlar, ruhsal durum, fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlar vesaire gibi durumlar çerçevesinde oluştuğunu, bu nedenle özgür iradenin olamayacağını düşünüyorum.
@nvarol76
@nvarol76 24 күн бұрын
Abicim 4 sene sonra izliyorum videonu....seni ve videolarini 4 5 sene sonra bulmami saglayan kaderimi seveyim😅 ustelik 48 yasindaysan 4 sene baya kayip....simdi sayfani açıp ilk videodan alip kitap okur gibi cilt cilt izoiycem. Çünkü son on yilda gerek tecrube gerek arastirma ve kesiflerle söyle oluyor böyle oluyor ,mutlaka soyle oluyor dedigim seyleri anlatiyorsun ki bunu soyledigim kimseye inandiramadim🤭 ne deyim Allah razi olsun😅
@iskenderatakul695
@iskenderatakul695 4 жыл бұрын
videolarınızı takip ediyorum ilginç bakış açıları sunuyorsunuz bu videonuzda ki anlatmak istediğiniz sanırım insanlar özgür iradeye sahip değil bir güç bize ne yapmamız gerektiğini önceden bildiriyor ve bizde kaderimizi yaşamış oluyoruz. yıllardır benim kafamda bir teori var burada anlaşılacağını umuyorum. bizler zaman la sınırlandırılmış bir kainatta yaşıyoruz şu an. ama bence bizler çoktan her şeyi yaşadık öldük ve zamanın olmadığı bir dünyada sonsuz alemdeyiz belkide hesap görülme günündeyiz sevap ve günahlarımıza itiraz etmeyelim diye yaşadıklarımızın bize izlettiriliyor olabilme ihtimali var çünkü çoğu zaman dejayular yaşıyorum bu sizlerede oluyordur sanki o anı daha önce yaşamışsınız ve şunlarda olmuştu diye gözünüze görüntü ve içinize duygular geliyor bunun açıklaması dediğim gibi daha önce yaşadıklarımızın zaman kayması yanılsaması olabilir bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum teşekkürler.
@Yenisen.
@Yenisen. Жыл бұрын
Oha cok iyi 😅
@sercankaya752
@sercankaya752 4 жыл бұрын
Bu seri umarım çok uzun olur. Bayıldık:)
@SalurTheDragonSlayer
@SalurTheDragonSlayer 4 жыл бұрын
Hayır olamaz, kanser yorumcu kitle Diamond'a da ulaştı
@fadimetekin5676
@fadimetekin5676 7 ай бұрын
Dinlemekten hiç bikmadigim kayıtlardan biri ❤
@guitaristxpicado
@guitaristxpicado 4 жыл бұрын
Bu video Allah'a olan şükran duygumu artırdı. Allah razı olsun.
@guitaristxpicado
@guitaristxpicado 4 жыл бұрын
@Mahmut F.E. yok troll değil gerçek fikrim
@nihatkaya1681
@nihatkaya1681 4 жыл бұрын
Yayınladığın en dolu video buydu Diamond, kendimce. Belki hep merak ettiğim şeylere ve ilgi alanıma temas ettiğimden böyle düşündüm
@zaurmehdi333
@zaurmehdi333 4 жыл бұрын
Karar verdiyin ani belirlerken gözünü kullandığı için, gözden gelen bilginin işlenmesi için geçen süreyi de hesaba almak gerekmezmi? 350 ms gözden gelen bilginin gecikmesi olabilir.
@Arif_TCP
@Arif_TCP 4 жыл бұрын
Mantikli
@cambaz4387
@cambaz4387 4 жыл бұрын
Bence B ile 0 arasındaki zaman farkı için bu süre hesaba katılabilir. Kayda değer bir süre midir bilmiyorum ama.
@bilmiyorum2247
@bilmiyorum2247 2 жыл бұрын
Bu yarım saniye bazı deneylerde 6 saniye oluyor,bu kadar mesafe olduğunu düşünmüyorum
@serkan.demiratan
@serkan.demiratan 4 жыл бұрын
bu konu çok ilgimi çekiyor. birde senden dinlemek güzeldi, teşekkür ederim.
@congueror5047
@congueror5047 3 жыл бұрын
Fabrıkada calısıken otmtk kapı basıma dustu Daha sonra ne zaman aynı yerden gecsem aklıma o kaza gelınce aynı sekılde basım kafam aynı sekılde acıyla agrıyor
@volkanarksoy7360
@volkanarksoy7360 4 жыл бұрын
Çok faydalı bir video olmuş. Ağzına sağlık diamond👍👍👍
@ensardereli
@ensardereli 4 жыл бұрын
Neler konuşacağımız tabii ki saniyeler hatta dakikalar önce beynimizde şekilleniyor olabilir. Bence bu geriden geldiğimiz anlamına gelmez. Hiç bir şey sıfır zamanda şekillenmez. Bir vakit alır. Eylemlerimizin oluşum süreçlerinin, bilincine varmamızdan önce gelmesi ve belli bir zaman alması bana gayet normal geldi.
@kurapikakuruta2164
@kurapikakuruta2164 2 жыл бұрын
Mesele algının yaranmasının zamanı değil, mesele algı anlamının da zamana tabi olmasıdır, yani araya mekan ve sürat faktörleri de girer. Mesela: Sen atla ben ise araba ile aynı zaman müddetinde (1 saat içinde) aynı yolu (100kmlik ) bir yolu kat ediyoruz, senin atla gitme süratin benimkine nisbetde küçüktür mantıken. Yolun 60cı kilometresinde bir tren geçiyor. Şimdi ben 1 saat içerisinde 80 km kat ediyorum ve o trenin geçtiğini de göre biliyorum, ama sen at ile gittiğin için sadece 40 km gide biliyorsun dolayısıyla treni göremiyorsun . Hüküm #1- Senin gittiğin zaman, mekan ve sürat tren olayını barındırmıyor. Hüküm #2 - Barındırmasa bile tren gerçekte oradan geçmiştir. Aynı fonksiyonu biz şuurumuz için geçerli kıla biliriz. Benim şuurum hızlıysa gelicekte olan bir şeyi algılaya bilirim. Bunu anlmak kafa karıştırıcı olsa da yol misali ile daha anlamlı geliyor aslında. Aslında bizim algı süratimiz çok hızlıdır , sadece bedenimizin buna tepkisi yavaştır. Sen yavaşlatılmış çekimde birinin kafasına çarpan top videosuna bakarsan, insanın top değdikden milli saniyeler sonra ona tepki verdiğini somut bir şekilde göre bilirsin. Biz aslında topun bize değdiğini biliyoruz, sadece buna olan tepkimiz beden süratimizden asılıdır. İyi boksörler beden ve algılama süratlarını inkişaf etdirirek bu tepki süresini minumuma indire biliyorlar.
@kurapikakuruta2164
@kurapikakuruta2164 2 жыл бұрын
Lakin gerçek soru bu değil, benim şuurum sütatli olup ta kolumu kaldıracağını biliyor mesela, ama benim kolumu kaldıracağımı nerden biliyor. Kolumun kalkması gerçekliğini nasıl biliyor, bu kadar ihtimal içerisinde ve güya özgür irade var ben neden kolumu kaldırıyorum, ve beynim bunu nasıl biliyor. Aynı Matrix filmindeki olay. Neo görücü bir kadının yanına geliyor. Kadın Neo'nu görür görmez : Vazo için üzülme- diyor. Neo şaşırarak iki adım geriyo gidince vazo koyulu mobilyaya dokunuyor ve vazo yere düşüyor. Neo vazoyu kırıyor, ve kadına : Vazoyu kıracağımı nereden bildin- diye soruyor. Kadın ise: Gerçek soru ben sana demeseydim o vazo sen tarafından kırılacakmıydı sorusu- diye cevaplıyor
@lalegenc4166
@lalegenc4166 2 жыл бұрын
Sizi uzun süredir takip ediyorum . Bazı videolarda taraflı alaycı yada yorum yapanlara laf söylediğiniz zaman ,hep şunu diyordum bu harika içerik üreten üst bir bilinçle videolar yapan sen yakışıklı keşke bunlar olmasa . Sadece bilgi paylaşilsa. Bu video şahane olmuş emeğinize saglik .
@ipekbayrak1895
@ipekbayrak1895 4 жыл бұрын
Yarım saniye gecikmeli bildirim alıyorsak (amiyane tabirle) öldükten sonra yarım saniye bile olsa ölümün farkındalığını yaşıyor olabilir miyiz acaba?
@ahmets8808
@ahmets8808 4 жыл бұрын
öyle zaten
@hakanergencicegi7777
@hakanergencicegi7777 4 жыл бұрын
Bir tane bilim adamı vardı adını hatırlamıyorum idam edilecek bir adam giyotin başına indikten sonra başın sepete düşecek eğer vücudunu kontrol edebilirsen hemen ölmezsen gözlerini kırp demiş adam tamam demiş adamın başını kesmişler adam bir kaç kere gözlerini kırpmış
@ipekbayrak1895
@ipekbayrak1895 4 жыл бұрын
@@hakanergencicegi7777 Lavoisier'i diyorsunuz fakat çok popüler olan bu deneyin efsane olabileceği ihtimali de var. Böyle bir anı yazılmış değil.
@emreylmaz7272
@emreylmaz7272 3 жыл бұрын
Acaba ölünce ne olacak
@erenikov4835
@erenikov4835 3 жыл бұрын
Bunu hiçbir zaman bilemeyiz Çünkü öldükten sonra sözel tepkiler almak mümkün değil Aslında ölümden sonra bilinçli tepkiler verilebileceğini zannetmiyorum
@temelkran6025
@temelkran6025 3 жыл бұрын
Birikimleri zaten içerisinde bulunduran ( ki bu birikimlerin çoğunluğunu gayretle iyi olarak oluşturdu isek iyi bir başlangıç uyarı çıkarabiliriz, tekrarla iyi aliskanliklar geliştirmek iyi uyarıları doğuracaktır gibi) ve bunun sonucundaki niyetle Karar veren hücre yani ilk uyarıyı başlatan hücreden akış içinde karar oluştuktan sonra bunun bilincimize yani istekte bulundugumuzu anladığımız hücreye ulaşması elektriksel akımın yol almasına bağlıdır ve bu da zaman alir bu A ve B arası süredir. Bunun olmasi gerekir çünkü o birikimlerin curcunasini heran karar asamasinda hissetmek çok sıkıntı verirdi. Biz o birikimleri yine bizim tercihlerimizle olusturmusuzdur. O yuzden bir insan bir anda iyi bir insan olamaz iyi olmaya çalıştığı davranislar ve dusunceler icerisinde bulunarak bu birikimleri kazanir. Yaraticiyla yani iyi olmayla surekli iletişim kurma çabalarını yaparak bu birikimleri besleleyebilir. Yani onceden biri karar veriyor dediginiz şey de sizin oluşturduğunuz bir karar . Bu ilk karar curcunasini her seferinde hissetmemekte bir nimet yoksa o birikimlerdeki asamalari her defasinda yaşamak acı verebilir ya da çok sıkıcı tekrarlar hissettirebilirdi belkide. Benim düşüncem bu şekilde. Bir sinir hucresinden bir baska sinir hucresine elektriksel ileti belli zamanda ulaşır. Bu hücrelerin bir birine yakınlığına, akson ya da denrit dedigimiz uzantilarla haberlesmesine göre değişir.
@aliabdullayev1463
@aliabdullayev1463 4 жыл бұрын
Buraya yazıyorum bu adam 20-30 sene sonra Türk tarihine adını yazdıracak :)
@cagatay9935
@cagatay9935 4 жыл бұрын
İnsanları ilahlaştırmayı çok seversiniz adamın uzmanlık alanı bile değil bu konuların hiçbiri sadece başkalarının bilgilerini anlatıyor
@aliabdullayev1463
@aliabdullayev1463 4 жыл бұрын
@@cagatay9935 yani bu insanları ilahlaştırmak sözüde yeni çıktı birisini başarılı buluyoruz , övüyoruz yarım akıllı pirimatlar birisini övdük , değer verdik diye ilahlaştırdığımızı zann ediyorlar. Bu kadar zeki olmayın bence :)
@cagatay9935
@cagatay9935 4 жыл бұрын
@@aliabdullayev1463 primat olacak doğrusu başarılı buluyorum dememişsin türk tarihine adını yazdıracak demişsin okuduğum üniversiteyi rüyasında görecek adamların burada bana yarım akıllı demesi ironik
@aliabdullayev1463
@aliabdullayev1463 4 жыл бұрын
@@cagatay9935 e başarılı insanlar tarihe adını yazdıra bilir zaten. Bunu düşünemeyecek kadarmı gerizekalısın? Ki Diamondun da doktora yapacağını bilmiyosundur büyük bir ihtimalle
@aliabdullayev1463
@aliabdullayev1463 4 жыл бұрын
@@cagatay9935 ayrıca iyi üniversitede okumak senin kesinlikle başarılı ya da tarihe adını yazdıracak kişi olman demek değildir. Ben çok iyi üniversite bitirmiş primat gördüm. Yaptıkları tek şey diplomalarıyla ve üniversiteleriyle övünmek oldu sadece
@ataakn1815
@ataakn1815 4 жыл бұрын
Emeğine sağlık güzel insan...
@mustafaozdemir2198
@mustafaozdemir2198 4 жыл бұрын
Video yüklenir yüklenmez açmışım daha 10 saniye olmadan, şansa bak.
@user-el8gs9fh2w
@user-el8gs9fh2w 4 жыл бұрын
1 saniyede açtım :D
@user-el8gs9fh2w
@user-el8gs9fh2w 4 жыл бұрын
@@tun6305 Dimi :)
@adnediyon8064
@adnediyon8064 4 жыл бұрын
tamam
@Lazkopat_61
@Lazkopat_61 4 жыл бұрын
Müthiş bir video. Yalnız soru soruyu getiriyor. Mesela düşüncelerimiz eylemlerimize mi bağlı? Mesela boş boş oturuken düşünmek? Eğer düşünmekte de aynı mekanizma varsa ve düşünmemek mümkünse belki zaman yolculuğu mümkündür. Pardon düşünmemek te zaten geçti ya :)
@yekvucud3655
@yekvucud3655 4 жыл бұрын
Quantum mekaniği evrenin deterministik olmadığını aynı anda tüm olasılıkların gözlem yapılana kadar eş gerçeklikte olduğunu. Gözlemden sonra ise olasılıklardan birinin tesadüfen, yani gözlemcinin iradesi dışında gerçekleştiğini gösteriyor.
@senadere9316
@senadere9316 4 жыл бұрын
Çok takıp araştırdığım bir konu bunla ilgili bir kaç video daha çekersen çok iyi olur çoğu insanın en merak ettiği şey kader ve irade video çok güzel olmuş 2. Ye izliyorum emeğine sağlık
@uguryigiter
@uguryigiter 4 жыл бұрын
Başgan dinlerkenn "DARK" a bağladık.
@cihanerdogdu848
@cihanerdogdu848 4 жыл бұрын
Kardeşim süper üstü süpersin Başarılarının devamını diliyorum youtube kaliteyi getirdin bu konuda alfasın. ....
@mustafaozdemir2198
@mustafaozdemir2198 4 жыл бұрын
Beyin parmak kaldırma deneyinde "çok beklettik ayıp olmasın şimdi" diyordur bilinç altında.
@cambaz4387
@cambaz4387 4 жыл бұрын
Ben de benzer şekilde düşündüm; A ile B noktası arasında beyin aktivitesinin nedeni "Karar versem mi artık , tamam vereyim hadi, verrrrdim.".
@ayhandogan4922
@ayhandogan4922 3 жыл бұрын
Beynimi yaktınız. Şükran... 🙏
@speedydriver35
@speedydriver35 4 жыл бұрын
6 sn. olayını bir kaç yıl önce izlemiştim. 6 sn. zaman geçirmeden verdiğimiz kararlara açıklama getiremiyorum. Mesela anasayfada senin yüklediğin bu yeni videoyu görür görmez tıkladım. yoksa 6 sn. önce gördüm ama farkında değilmiyim. Bu konu paradox bana göre
@cambaz4387
@cambaz4387 4 жыл бұрын
Diamond'dan anladığım kadarıyla sen videoyu görmeden 6 saniye önce beyin onu göreceğini bildi ve 6 saniye içinde kararını verdi. Tam bu anda da sen videoyu gördün ve görür görmez tıkladın.
@musapekdemir4551
@musapekdemir4551 4 жыл бұрын
@@cambaz4387 hocam her olaya böyle açıklama getirebilir miyiz ki
@musapekdemir4551
@musapekdemir4551 4 жыл бұрын
@@cambaz4387 libet deneyini her ana yaymak yersiz bence
@justnthng6721
@justnthng6721 3 жыл бұрын
@@cambaz4387 Yanlış anlamışsın. Olay geleceği görmek değil, geçmişi şimdiki zaman sanma yanılgısı.
@cambaz4387
@cambaz4387 3 жыл бұрын
@@justnthng6721 o zaman bu 6 saniye olayı her durumda geçerli değil?
@dilgamseyidzada2076
@dilgamseyidzada2076 3 жыл бұрын
Seni bedava izlediğim için, utanıyorum. Seviliyordun abim ❤️
@sevilmezedilmez1027
@sevilmezedilmez1027 4 жыл бұрын
16:12 Demek ki hiç farklı bir konu işlemiyormuşuz :D
@iremikos
@iremikos 7 ай бұрын
merhaba diamond, (bu konuyu donnie darko filmi de işliyordu.) bizden önce içimizden çıkan ve yola koyulan bu şey ne? eylemlerimizden önce kararı veren ve harekete geçen güç ne? istenç diyenler var, fakat istenç tam olarak ne, irade mi? irade ise, irademiz bedenimizden önce harekete geçiyor ve bizi de sürüklüyor mu? ve irade düşüncemizle biz daha farkına varmadan mı şekillenen bir şey? o halde bilmediğimiz başka bir boyutta mı şekilleniyor… veya şöyle de düşünebiliriz, bedenlerimiz bu dünya sistemindeki fizik yasalarına mecbur, ışık hızına ulaşamıyor, bizden önce karar veren içimizde ışık hızına ulaşan ‘öz bir varlık’ olsa gerek ki eylemlerimizden önce harekete geçebiliyor. bu aslında bir beden olmadığımızı, bir sürücünün arabayı kullanması gibi bedeni kullandığımızı gösteriyor. beden değiliz, bedeni araç olarak kullanan varlıklarız. bedenlerimiz avatarlarımız. burada niyetin gücünden ve öneminden de bahsedelim, niyet ettiğimizde bu içimizdeki ışık hızına erişen varlığın irade gücü ile bizi eyleme/harekete geçirmesini sağlıyor. Yunus Emre’nin dediği gibi “bir ben var bende benden içeri” 26:12 ruhun varlığı fiziksel olmasa da evrenle de bağlantılı, çünkü yaşadığı sürece bedene bağlı, bedeni araba gibi düşünelim ruhu da sürücüsü. 27:05 Allah size ruhumdan üfledim diyor. insanı halife olarak yarattı. ruh tanrıdır demek doğru bir ifade değil. Okyanustan bir bardak su alsak o okyanusun bir parçasıdır içeriği mahiyeti aynıdır, fakat bir bardak su okyanus değildir.
@diizii.editleri
@diizii.editleri 4 жыл бұрын
Beynim yandı. Anladım mı anlamadım mı emin değilim...
@adnediyon8064
@adnediyon8064 4 жыл бұрын
@@endoplazmikretikulum1378 sjsjsjsjs reis sağol be evde yalnızdım yeteneksiz olduğunu düşünüp üzülürken yorumunu gördüm sağol be reis
@adnediyon8064
@adnediyon8064 4 жыл бұрын
@@endoplazmikretikulum1378 anlayamadım ne demek istedin?
@adnediyon8064
@adnediyon8064 4 жыл бұрын
@@endoplazmikretikulum1378 haa tamam anladım yanlış anladıysan özür diliyorum ben anladım
@tferuh
@tferuh 3 жыл бұрын
Parmak kaldirma karari ve kaldirilmasi deneyiyle ilgili benim teorim su; Deney sirasinda parmak kaldirma ile normal hayatimizda parmak kardirma karari ve eylem arasinda onemli bir fark var. Bulunamayan cevap bununla alakali da olabilir, demek istedigim su: gunluk hayatta ihtiyac dogrultusunda bir hareketi yapma karari ve eylemi gerceklestirmek sadece B ve 0 olarak kendini gosterir fakat eger deneye katilan kisi karar vermeden once bilincli olarak " ben birazdan parmagimi kaldirma karadi verip kaldirmam gerekiyor" seklinde bir sartlanma var ise, beyinde erken bir (A noktasi) hareket olabilir. tesekkur ederim harika videolarin icin...
@Eru.Iluvatar
@Eru.Iluvatar 4 жыл бұрын
Sartre'ın eserlerini okumanızı, onun özgürlük anlayışına bakmanızı tavsiye ederim :)
@atilla1881
@atilla1881 4 жыл бұрын
Mutlaka okumuştur, hepsini hem de.
@Eru.Iluvatar
@Eru.Iluvatar 4 жыл бұрын
@@atilla1881 Kim ? Ben mi ?
@atilla1881
@atilla1881 4 жыл бұрын
@@Eru.Iluvatar . Diamond
@serhator2852
@serhator2852 4 жыл бұрын
sartre'ın özgürlük anlayışı saçmalığın daniskası
@hilalisik2210
@hilalisik2210 3 жыл бұрын
02:57 bayıldım bu bilgiye hayran kaldım.
@fikretozgenc2425
@fikretozgenc2425 4 жыл бұрын
Dakika 3 " o zaman bu anlattiklarina gore dejavu bu yuzden oluyo diyebilir miyiz" yanitima cevap verirseniz sevinirim.
@aliabdullayev1463
@aliabdullayev1463 4 жыл бұрын
Evet dejavu zaten beynimizin işlemi geç yerine yetirdiği için oluyor. Gözlerimiz bir olayı görüyor, duyuyoruz ama beynimiz bir kaç saniye olayı geç kavradığı ve bilincimize geç aktardığı için bu olayı sanki daha önce yaşadığımızı zann ediyoruz.
@aliabdullayev1463
@aliabdullayev1463 4 жыл бұрын
@Helo Hilo elədi
@aliabdullayev1463
@aliabdullayev1463 4 жыл бұрын
@Helo Hilo yok canım ne kusuru sorun yok
@erkamtasdelen1096
@erkamtasdelen1096 3 жыл бұрын
7:37 icin şoyle bir konu var; Bence yeterince iyi uyarilamamistir cunku cok basit bir sekilde kendine uygulayabilicegin bir deneyle karsi koyamiyacagini anlarsin. Deney ; diz kapagina sert birseyle vur ve ayagini hareket ettirmemeye calis veya bilegindeki sinirlere bas ve elin geri cekmeye calis Son olarak mantiken oyle birsey olsaydi sinir sıkısmasi veya beyinde bolge olumlerini insanlarin bilinci (Ruhu) ile tamir edebilmesi gerekirdi
@bulentoguz1144
@bulentoguz1144 4 жыл бұрын
Kaderin üstünde bir kader vardır
@LordOfMoriaGimli
@LordOfMoriaGimli Ай бұрын
Muazzam,beynim yandı.
@almiratomris2176
@almiratomris2176 4 жыл бұрын
Özgür İrade Ne Kadar Özgür? Konusunu işleyemek senin kararın değil senaryonun gereği,öyleyse ben de şuan seni izleyip eleştirirken senaryonun gereği olarak ...
@yasemin3204
@yasemin3204 4 жыл бұрын
Yaa sonunda beklediğim video👏👏
@Zegar.offical
@Zegar.offical 4 жыл бұрын
1 saat olmuş ama dislike yok Gören Maşallaj diyip yourumu beğensin 😀
@pnarkebapcilar3610
@pnarkebapcilar3610 3 жыл бұрын
Yola devam, lutfen arastirmayi birakmayin kendiniz ve bizim icin...
@ramazankocaboga226
@ramazankocaboga226 4 жыл бұрын
Diamond kardeşim görür müsün bilmiyorum ama acayip kanser bir kitlen olmaya başladı
@ebruay1441
@ebruay1441 4 жыл бұрын
Sorgulamak doğru yola gitmek isteyen bir ruhun çabasıdır emek ister gidilecek yol düşünmeden kabul etmek asıl kanser olan 🤭
@ramazankocaboga226
@ramazankocaboga226 4 жыл бұрын
Ebru Ay ne anlatıyon
@ramazankocaboga226
@ramazankocaboga226 4 жыл бұрын
Ebru Ay Daha neyden bahsettiğimi kimleri kastettiğimi bilmeden acayip bir yorum yapmışsın.Kıt seni tabii kansersiniz.
@ebruay1441
@ebruay1441 4 жыл бұрын
@@ramazankocaboga226 asıl sen anlamadan konuşmuşsun adamın görüşünü bilmeden birde adamın takipcisinin ne düşündüğünü bildiğini sanarak birde hakaret ediyorsun sen kendini anlatıyorsun tamda sana tavsiyem savunmak için oku yargılamak için bilgi edin yoksa sadece laga luga tırı vırı olur kardeeeeeees jjajajkakz
@ramazankocaboga226
@ramazankocaboga226 4 жыл бұрын
Ebru Ay Mala bak mala suç bende muhatap aldım 300 iq bir arkadaş daha bırak ben tırı vırı olayım.Gözünü sevdiğim memleketi az şaşırt be
@ekremkincir6138
@ekremkincir6138 4 жыл бұрын
Şimdiden teşekkürler
Kader Kavramı, Özgür İrade ve Ahiret Üzerine Felsefe
1:21:08
Diamond Tema
Рет қаралды 387 М.
Dua Etmek Saçma mı? Tanrı Dualara Cevap Verir mi?
27:27
Diamond Tema
Рет қаралды 152 М.
快乐总是短暂的!😂 #搞笑夫妻 #爱美食爱生活 #搞笑达人
00:14
朱大帅and依美姐
Рет қаралды 14 МЛН
Ölüme Yakın Deneyimler, Ahireti Ispatlıyor mu?
42:05
Diamond Tema
Рет қаралды 168 М.
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
27:15
AKIL ÇAĞINDA HALA DİNLERE İNANMAK | Thomas Paine'in Felsefesi
8:48
"Egoist Olmak" Kötü bir şey mi?
39:39
Diamond Tema
Рет қаралды 202 М.
Din ile Bilim Arasındaki Fark ve Bilim Karşıtlığı Üzerine
58:02
"Kendi Kaderini Yazmak" Diye Bir Şey Var mı? | Özet
19:05
Diamond Tema
Рет қаралды 73 М.
Tüm Çağların Gizli Öğretileri
1:07:26
Diamond Tema
Рет қаралды 234 М.
Spiritüalizm Felsefesi 1 - Bilinç ve Ruh
1:02:38
Diamond Tema
Рет қаралды 306 М.
In the 90th episode of "I Can't Ask", Alp answered your questions about motor gangs.
24:20