Traficul din Romania, The Road to Hell😱 Studiul de mobilitate urbana FEMA: motoadn.ro/tes... Gasesti GemeBox aici: zona.store www.zonait.ro / zonait.ro / dan_cadar
Пікірлер: 637
@DanDragnea-Dan Жыл бұрын
Bravo Dan! Imi place ca ti-ai spus toata supararea pe sleau,fara sa te cenzurezi la unele cuvinte. O seara frumoasa!
@davidmurariu9068 Жыл бұрын
Un singur cuvant: Educatia. Asta lipseste cu desavarsire...
@AlexandruC744 Жыл бұрын
Ai vorbit si tu
@sonne_117 Жыл бұрын
La disputa intre taberele pro si contra 125 cu B-ul as adauga observatia ca tembelitatea si nesimtirea se manifesta indiferent de varsta, sex, ocupatie si numarul de roti pe care se deplaseaza subiectul.
@niculescudan4427 Жыл бұрын
cu protectie scazuta.. se va regla si aceasta problema..
@ivanraz Жыл бұрын
@@niculescudan4427 Eeeexact. Darwin își va face treaba.
@neanicu7781 Жыл бұрын
In Romania e un ,,free for all" indiferent de subiect.
@CristianAlexandruRadu Жыл бұрын
Nene Dane, dar bine le zisesi tata!! Eu nu am permis pt. nicio categorie de vehicule, insa folosesc bicicleta in draci (iarta-mi exprimarea). 1.5 km de casa am locul de munca, in 4 min. sunt acolo. Transportul public il folosesc din ce in ce mai putin, mi-am facut curaj si pedalez si pe oras. 2709 km pana in prezent anul asta. Si nu am o bicla electrica ❤️. Deci salvez si CO2, 100%.
@sorinmarian6191 Жыл бұрын
Salut Dani! Apreciez foarte mult nivelul de critica pe care îl abordezi cu atâta modestie și fără a cenzura anumite cuvinte care de altfel aduc o anumită savoare prin felul în care le expui!
@breedib Жыл бұрын
Ego.ul romanesc este prea mare si fragil, trebuie protejat de o cutie metalica scumpa daca se poate
@raymanrares98 Жыл бұрын
Strict ego.ul romanesc este. Alte nații nu.s egoiste și nici ipocrite
@virgiljulean2799 Жыл бұрын
N-am nimic cu bucureștenii, dar n-au cum a fi sănătoși mintal atât timp cât acceptă să locuiască într-un oraș unde parcurgerea a două-trei sute de metri durează 30-40 de min. INDIFERENT de venituri/facilități, NU poți accepta a locui acolo fără a-ți lipsi ceva "piulițe" din cap. Am pățit-o acum două săptămăni, când, în lungul drum cu motocicleta spre mare, (Arad-Neptun) m-a mâncat în dos să traversez capitala. IMENSĂ GREȘEALĂ! Înjurând continuu, i-am diagnosticat pe bucureșteni cu "întârziere mintală severă, cu deviație de sept și desprindere de glob ocular" :) Sunt convins că și în cel mai aglomerat penitenciar e mai multă larghețe. După întreaga-mi aventură, istovitu-mi creier totuși cugeta la o soluție: Dezvoltarea și multiplicarea transportului în comun (metrou, tramvai, troleibuz) astfel încât să asigure un minim de confort și siguranța punctualității. Achiziționarea/fabricarea unor troleibuze și tramvaie adaptate pentru transportul de mărfuri, aprovizionare, ridicare a gunoiului, etc., apoi interzicerea autoturismelor în oraș, cu excepția celor de poliție, ambulanță, pompieri, jandarmerie, etc. Avantajele sunt evidente (reducerea consumului de combustibil, mutarea poluării în afara orașului, scurtarea timpului deplasărilor, eliminarea senzației de claustrare, etc.)
@catalinb5603 Жыл бұрын
Salut! Referitor la cele 10 ore de teorie, ar trebui să fie ca in Anglia, unde se numește curs de baza obligatoriu (Compulsive Basic Training) care se termină in două/trei ore, in funcție de cât de ocupați sunt cei care oferă cursul si constă în: a) Discuții (da, am spus discuții și nu testări) despre siguranța riderului și cum trebuie să se poziționeze pe drum, in așa fel încât să fie vizibil pentru ceilalți participanți la trafic, cum să evite oetele de combustibil, cum să frâneze să nu cadă etc. La bază fiind siguranța in trafic. b) Se dă echipanent de protecție care este obligatoriu. Casca de protecție, mănușile și ghetele de moto fiind minumul cu care ai voie să ieși in trafic, dar acolo ni s-a dat echipament întreg ( casca, mănuși, ghete, geaca moto, pantaloni moto, o vestă reflectorizantă și o cască Bluetooth) și am procedat pe poligon unde se verifică dacă ești capabil să faci o întoarcere fără să pui piciorul jos la viteză mică și câteva 8-uri printre jaloane. c) Se trece mai departe la mers in trafic, unde instructorul stă in spate și ne dă instrucțiuni de genul la urmatoarea intersecția facem stanga, la urmatorul semafor facem dreapta etc. După ce arăți instructorului că ești capabil să mergi pe motocicleta de 125cc fără să cazi ești considerat instruit și ți se înmânează un certificat in sensul acesta, care are o valabilitate de 2 ani. Acest document il poți ține la tine sau acasă, el fiind înregistrat on-line la poliția rutieră de către școala moto unde ai făcut acest curs. De aici încolo poți să-ți faci asigurare pentru scuterul tău și poți să te bucuri de drum liniștit. P.S.- Am uitat să menționez, cursul poate fi susținut pe moto de 125cc manual sau automat, la alegerea rider-ului în cele din urmă pe documentul de absolvire al cursului se specifică acest lucru. Valabil pentru toate moto de 125cc sau doar pentru moto de 125cc wutomate. Eu spun să nu re-inventăm roata deoarece cursul acesta se face de când lumea la englezi, ba chiar mai mult, ajută la trecerea la o categorie mai mare de moto, unde nu mai ești obligat să faci școala pentru categoria A și poți să te înscrii direct la examenul teoretic cu poliția rutieră, motivul fiind că ai avut practică 2 ani de zile!!! Sper că nu v-am plictisit grav și că am fost destul de succint în explicarea procesului de obținere a acestui curs! O zi minunată tuturor!😅
@matasofutpemata Жыл бұрын
sustin tot ce scrie catalin aici.
@lorinclm173 Жыл бұрын
Foarte bun textul, de precizat si faptul ca in UK nu iti trebuie categoria B pentru a putea avea CBT, iar asta da access si celor care chiar au nevoie de un mijoc de transport ieftin dar nu au avut de ce sa isi scoate categoria B.
@catalinb5603 Жыл бұрын
@@lorinclm173 M-am gândit să nu amestec "căc@ul" In UK se conduce de la 16 ani, cu însoțitor și permis provizoriu de mult timp, iar la noi de-abia recent au dat voie cu mașinuțele acelea limitate la 45km/h și vârstă de 16 ani.
@adrenalinatotala Жыл бұрын
Din pacate in Anglia/UK poti sa ai CBT fara permis, ceea ce înseamnă ca nu ai fost testat din legislatie. Sunt de acord cu ceva similar CBT-ului + permis cat. B
@pitikudany95 Жыл бұрын
Un punct de vedere viabil zic eu și foarte corect
@Dr_V Жыл бұрын
Iaca eu ma gandesc la un scuter de ceva vreme, da' mai sunt niste considerente practice pe care nu le-ai luat in considerare: 1. Unde-l tin? Stau la bloc, deci am doar unicul loc de parcare platit la ADP, in care nu incape si scuterul si masina. La masina nu pot renunta pentru ca nu poti transporta o familie de 4 isi pe o rasnita de-asta. Daca-l pun pe trotuar vine militia comunitara si ma amendeaza, in scara blocului la fel, in apartament nu-l pot urca si loc alt loc de parcare n-am de unde scoate. 2. Cum il asigur antifurt? Treaba cu "cheia inteligenta" e apa de ploaie, 2 insi il pot foarte usor lua pe sus sa-l bage intr-o duba sau chiar un hatchback mai spatios (asa se fura scutere, nu sta nimeni sa le porneasca). Unele firme de asigurari nici nu vor sa auda de CASCO la scutere, altele cer prime aberante, gen 20% din valoarea asigurata. 3. Intretinerea unei asemenea chestii costa mai mult decat crezi, piesele de schimb originale sunt extrem de scumpe si adesea greu de procurat, manopera de service e cel putin la fel ca la masini, iar anduranta reala a unui scuter modern este foarte modesta chiar comparativ cu o masina ieftina, dupa 2-3 ani decat sa-l repari mai bine cumperi altul (sau ajungi sa-l repari la negru pe la tot felul de ateliere obscure, cu consecintele de rigoare). 4. Ce faci cu el iarna sau cand ploua mai tare? Las'ca-ti va trebui imbracaminte specifica (plus vestiar la servici sa te schimbi in costumul carat la pachet), dar riscul de a-ti rupe gatul pe strada e mult mai serios indiferent cat de bine conduci tu, e suficient sa patineze putin o masina si te face pilaf. Ca medic am vazut sute de cazuri de genul asta, nu degeaba motociclistii sunt porecliti "donatorii de organe" in camera de garda.
@valium20008 Жыл бұрын
Ai dreptate. Cea mai nasoala este ultima: in strainatate soferii au grija la motociclisti, la noi nu. Pana nu se civilizeaza soferii este prea periculos. Pe de alta parte pana nu sunt multi, nici nu se obisnuiesc soferii cu ei.
@Cosminv9 Жыл бұрын
Tocmai ieri mi-am vândut și eu mașina, din simplul fapt ca de când mi-am luat trotinetă electrică și în ultimul an de când o am, masina a fost mai mult un moft. Acum am luat si un motor de 600cmc, nici ca mai vreau mașină, viața pe două roți îți aduce fericire, sustin condusul scuterelor cu categoria B dar in mod responsabil! De când merg cu trotineta prin București (peste 1 an in toate anotimpurile) nu mi-am luat nici macar un claxon. Respectă și vei fi respectat, drumuri bune!
@nicuchitineac1950 Жыл бұрын
Și poți să mergi cu trotineta pe stradă printre mașini?
@Cosminv9 Жыл бұрын
@@nicuchitineac1950 Merg pe partea dreaptă, cat mai aproape de bordură, dacă fac stânga, ma opresc la o trecere pentru pietoni si traversez pe langa trotinetă. Poți merge printre mașini doar când sunt staționate la semafor, dar sa te uiti bine in spate să nu încurci vreun motociclist care filtrează și el traficul, el trebuie sa fie primul pentru că pleacă mai repede de pe loc.
@barbulescugabriel4038 Жыл бұрын
Motociclist de câțiva ani, dar am ditai namila de 1100, pe care o iubesc si cu care tot ma încadrez și ma mișc de 2 ori mai rapid ca o mașină sunt la al 2-lea an în care ma gândesc sa-mi iau din nou și un scuter. Merita fiecare banut, fie el și second, mna nu orice ragalie, vorba lu' Dan, dar totusi mai bine o ragalie de scuter decât un bemveu din mileniu trecut după care nu mai vezi nimic de fum. Asfalt uscat băieți!
@sweetycamy Жыл бұрын
Toata viata mea am mers si venit pe jos de la scoala. Nu mi-au picat picioarele. Ba chiar am primit o bicicleta si am putut sa dorm mai mult dimineata. yay Bine zis, Dan
@uga4822 Жыл бұрын
M a uns pe suflet acest video. Astept cu nerabdare legea pentru simplu fapt sa nu mai detin 2 masini in familie doar 1 a sotiei iar eu sa ma duc la munca si acasa cu un motor, planuiesc cu un echipament bun sa merg inclusiv iarna atata timp cat nu e zapada pe drum. Pentru un drum de 30km in total e mai mult ca perfect. Mi am facut cost of ownership la un Logan 2019 ajunge la 1.700 dolari pe an. Un motor electric cu autonomoe de 110km e undeva la 5000 euro fara rabla cu rabla ajunge la 3000 ... la un calcul simplu in 2 maxim 3 ani mi am scos investitia si ajung usor la munca si acasa... iar masina de familie pt momentele cand avem de facut cumparaturi voluminoase/vacante etc si sotie la munca. Diferenta mare nu vad intre 10 ore practice si 24 cate se tin pt A. (In ideea in care vorbim de automata) la fel de bine poti termina scoala de A si sa dai in gard cum poti termina alea 10 ore si la fel sa dai in gard . Totul tine si de prudenta cu care mergem noi si o au si ceilalti fata de noi. Personal am dezbatut in familie subiectul daca sa fac aceste cursuri sau A ul direct, iar verdictul a fost simplu . Mai bine sunt "limitat" la 125cc decat sa fiu tentat sa vreau si sa am mai mult pentru ca e frumos sa atingi viteze ametitoare dar la fel de bine intr-o fractiune de secunda sa se poata intampla ceva foarte grav. Asa macar sunt limitat e o "protectie" in plus.
@CristianAlexandruRadu Жыл бұрын
Frumoase cuvinte. Respect!
@cristianb2475 Жыл бұрын
Amuzant material video si totodata si foarte bine punctat pe diferitele subiecte abordate! Sunt perfect de acord cu cauzele enumerate care stau la baza genererarii ambuteiajelor in Bucuresti: infrastructura subdezvoltata, santiere in lucru interminabile, transport in comun subdezvoltat in suburbii dar cel mai important factor contributor este comoditatea romanului in ceea ce priveste mersul cu masina. Romanul isi inventeaza tot felul de scuze numai sa nu foloseasca alte mijloace de mobilitate urbana mai ales cele pe 2 roti. Ba ca e disconfort, ba ca te ploua si te bate vantul, ba ca e cald/frig, ba ca e periculos, etc. orice numai sa nu iasa din zona lor de comfort. In Franta oamenii astia merg cu bicicleta, motor, scuter la serviciu, scoala, plimbare, etc. chiar si pe conditii meteo nefavorabile. Initiativa 125cc este una foarte buna si avem la indemana atatea studii de caz si metode de aplicare de folosit ca exemplu precum cele din Franta, Italia, Germania, si alte state europene. Probabil in prima faza va creste putin numarul de accidente (lucru normal) dar odata ce soferii de masini se vor obisnui si cu prezenta celor aflati pe 2 roti in trafic iar cei din urma vor fi responsabili in trafic, lucrurile se vor indrepta spre o directie buna. P.S am vazut ca mergi cu pantaloni scurti si tricou pe scuter. Stiu ca e foarte cald si ca esti "doar" pe un scuter dar totusi iti recomand sa iesi cu echipament.
@adventuuresofalifetime Жыл бұрын
Da vreau, sper sa fie in programul rabla de la anul! F. bun clipul, ca de obicei!
@vlad5154 Жыл бұрын
Cat adevar! Bravo si respect!
@mirceapavalache5698 Жыл бұрын
Sincere felicitări, Dane pentru acest videoclip. Ești top cand vine vorba despre aceste videoclipuri explicative. Din păcate, să știi că așa se întamplă cu traficul din București. Atunci cand plouă, se formează cozi interminabile de mașini de-ți vine să mori. Și eu am observat că, indiferent de oră și de faptul că e zi sau noapte, aglomerația există. Nu știu unde se duc tot timpul, încoace și încolo. Singura alternativă este la aglomerația această, să-ți scoți scuterul în oraș și să mergi pe el. Avantaje: - Te strecori mai repede printre mașinile aflate la semafor - Consumă și mai puțin la 100km În concluzie, nu-mi dau seama unde vom ajunge cu atat de multă aglomeratie, dar trebuie să ne acceptăm capitala și țara așa cum este. Încă un videoclip adaugat la înventar și nu orice videoclip, din categoria celor reușite. Încă o dată, felicitări!
@freshtoxick Жыл бұрын
Nu ai cum sa mergi pe mentalitatea "trebuie sa acceptam capitala/tara asa cum este". Toata lumea urla dupa parcari si strazi cu 4 benzi? Stii ce s-ar intampla daca s-ar realiza? Efectiv, s-ar tripla numarul de masini pentru ca exact cum a zis Dan, este in ADN-ul nostru, nascuti cu fundul in masina. Nu ma astept ca pe partea de trafic Bucurestiul sa se schimbe in minim 10 ani dar daca cetatenii ar folosi transportul in comun, aja jalnic si fara conditii decente de mers, ar pune presiune pe autoritatile locale/guvern ca sa le imbunatateasca din moment ce achiti pentru ele (o zic in sensul in care lucrurile ar merge ca la carte si legal). Varianta de biciclete, trotinete si scutere este ideala doar ca, repet, cum a zis Dan, toti pot merge pe doua roti "legal" insa fara um curs de condus ca sa nu mai zic de etica in conducere. Ne mai lovim si de paradigma unde au aparut soferii asiatici, livratori de mancare care efectiv sunt la cronometru si nu respecta legislatia rutiera. Aici, angajatorul cat si statul ar trebui sa se ocupe ca sa le ofere niste cursuri de legislatie rutiera. Oricum si daca de maine s-ar porni un program de benzi de biciclete/vehicule pe doua roti, mereu vom avea vehementa taberei adverse cu replicile: cu ce imi car copilul, cumparaturile, mobila etc chiar daca sunt alternative. Este de ajuns sa mergi in Copenhaga si sa vezi ca prichindeii sunt transportati de ma-sa/tac-su la costum, pe fiordul scandivan, intr-o cascarabeta deschisa si nu moare nici de frig, nici nu se raceste ca ii bate vantul in fata. Sunt multe de spus dar primul pas spre civilizatie cu adevarat, trebuie sa inceapa de la noi toti, oricate legi s-ar oferi pentru un mediu de locuit mai bun.
@mirceapavalache5698 Жыл бұрын
@@freshtoxick Exact așa am vrut să zic și eu. Dar prin sintagma mai sus-menționată, ziceam că noi ca cetățeni nu prea putem să facem nimic, adică dacă ieșim la proteste, ne răcim gura de pomană, că tot nu se întamplă nimic...sau se întamplă, dar cu viteza melcului.
@stefancsg Жыл бұрын
La noi sunt probleme grave de urbanism care nu se pot rezolva de azi pe maine... Iar ideea cu Scooter-ul e foarte buna.. atata timp cat nu e o pârâitoare enervantă
@Focaz Жыл бұрын
in tarile "civilizate" astea care paraie sunt confiscate de politie, tu iei amenda, pusa toba stock si vandute dupa cateva luni la licitatie.
@cristoforestman Жыл бұрын
Să știi ca se pot rezolva de azi pe maine: proiect instant tot transportul public să aibă benzi dedicate si altul ca orice semafor nou instalat sa ofere prioritate autobuselor- done
@handicapsatu Жыл бұрын
Felicitări! Consider clipul tău unul excelent și util celor care vor sa deschidă ochii asupra unei posibile soluții a traficului nebun din București Încep prin a spune ca sunt posesor de categorie A, deci prin urmare nu sunt impactat direct de aceste propuneri legislative, dar în același timp sunt și privilegiat de a conduce scutere de 125-160cmc prin diferite colturi ale Europei și chiar ale lumii, de la Grecia, Italia, pana la Thailanda și Indonezia și îți pot spune ca aceste vehicule sunt extrem de utile în traiul de zi cu zi. Sincer cea mai mare problema pe care o vad în România pentru fluidizarea traficului sunt "drepturile pietonului"... în Asia este o adevărată provocare sa treci strada, dar și în tari ca Italia, Grecia, trecutul străzii este o aventura și necesita răbdare și precauție, nu ca în România, unde ți se cuvine sa te "arunci" pe trecerea de pietoni sau pe oriunde îti trece prin cap sa traversezi, ca oricum, orice s-ar întâmpla șoferul este vinovat. Pe aceasta cale te invit sa comentezi acest subiect 😅
@cristoforestman Жыл бұрын
E ft corect soferul sa fie vinovat de accident, el conduce un lucru de cateva tone, e responsabilitatea lui. Pe alta parte sunt necesare masuri de calmare a traficului(viraje, denivelari) pt a micsora viteza generala in oras si reduce riscurile
@MadCowD Жыл бұрын
Salut Dan, In mare sunt de acord cu ce spui. Eu sunt născut și am trăit toată viața în București, însă acum 10 ani mi-am construit o casa la întrare în București. Întrarea ce-a mai apropiata de centrul orașului. Vroiam sa stau la casă, într-o zona (pe vremea aia) mai liniștită. Sunt de părere că un oraș aflat în plină dezvoltare economică, trebuie să se extinda în primul rând pe plan orizontal iar ulterior pe plan vertical. În special un oraș cu o infrastructură precum cea a Bucureștiului (menită sa suporte un maxim de 1.2mil locuitori). Că această dezvoltare s-a făcut haotic, cu autorizatii luate la o bere cu primarul, asta este partea a două. Eu am colegi, în Germania spre exemplu, care fac naveta 80 / 100 km per direcție, în fiecare zi, pentru a ajunge de acasă la birou și invers. Singura diferență este ca ei fac 100km în 45 minute, iar noi trecem 3 semafoare în 45 minute. Într-un cuvânt, idea de extindere pe plan orizontal a Bucureștiului aduce o mulțime de avantaje: Mana de lucru, aerisirea orașului, noi oportunități de business, echilibrează prețul chiriilor/locuințelor. Problema nu sunt cei ce fac naveta, ci incapacitatea de anticipare și proiectare pe termen lung din partea edililor. Corupția, smecheriile, peticirea în loc de reconstrucția zonelor, arterele de întrare sub-dimensionate, lipsa facilitățiilor precum parcari la întrările în oraș și un transport în comun bine pus la punct, prioritar, cu sensuri de circulație dedicate (chiar îngrădite) precum în Berlin, Utrecht, Munchen și multe alte orașe aglomerate. Sa fiim realisti, noi romanii nu trebuie sa reinventam apa calda. Trebuie doar sa facem copy/paste la ce au facut deja altii. Alti arhitecti, ingineri, alte autoritati au rezolvat aceste dileme existentiale: Un oras cat de cat functional. Pe de alta parte pui si recitienta romanalui, unde, cand s-a incercat introducerea taxei verzi pentru masinile inmatriculate in alt oras decat capitala, toata lumea a sarit de cur in sus. Eu zic ca era o idee foarte buna (Locuiesti in bucuresti, plateste taxe in bucuresti nu in teleorman, giurgiu sau bulgaria). Cand linia lui 01 (Tramvai) a fost ingradita: Domne, incurca traficul. Intr-un cuvant, nu mai putea nimeni sa intoarca pe linie continua. Cand s-au amplasat linii separate pentru autobuz, in centru, protejate prin acele conuri din plastic/cauciuc la fel. Romanului, ii poti pune si scaun cu masaj in autobuz, tot cu BMW-ul din 1993 inmatriculat in germania, va circula. Suntem grandomani, lenesi, plini de noi si foarte saraci atat in ceea ce priveste educatia cat si pe plan financiar. Daca aveam o retea mai dezvoltata de metrouri, eu vedeam lumina soarelui doar cand ajungeam la destinatie. Si circul cu metroul de fiecare data cand am ocazia. Apropos, acum sunt la mare si ce crezi? Am venit cu familia, cu trenul (Softrans) + Uber pana la cazare. Ce este adevarat, cu un copil de 11 ani. Deci, se prea poate. Conform maxim, 2h20 pana la constanta. Trenul a plecat ceas din gara si a ajuns chiar cu 3 minute mai devreme in constanta. Uber m-a costat 29 lei si a venit in 2 minute. Pentru bagaje, am avut backpack-uri. Cost total, dus-intors 390 lei. Un plin la masina 280 lei + nervi cu parcarile + condusul + traffic. Nu, merci.
@comedyman112 Жыл бұрын
Trenul meu Craiova - București a avut întârziere 118 minute...
@sonne_117 Жыл бұрын
Cred ca proiectul "125 CC" e bun. Si pana se gaseste o rezolvare mai eleganta, poti pastra intre acte si adeverinta de la scoala moto. Eu acum 3 ani am inceput cu un Piaggio mp3 300, iar acum un an am facut scoala moto si upgrade la 2 roti. Masina o mai misc cam la 2 saptamani cat sa o tin pe linia de plutire. Pot sa spun ca am scapat de un mare stres.
@bazacuc Жыл бұрын
Ce ai facut cu mp3, mare, greu?
@sonne_117 Жыл бұрын
@@bazacuc M-am descurcat foarte bine. Trebuie sa spun ca am luat cateva ore intr-un poligon moto cu un scuter mic inainte sa ma duc sa ridic mp3-ul. Dar... cred ca daca n-ai mers niciodata cu bicicleta n-are rost sa sari pe 2 roti - chiar si cu 50 cmc cum actual iti permite B-ul. Pana la urma fiecare decide daca e in stare sau nu.
@bazacuc Жыл бұрын
@@sonne_117 am mers si merg cu bicicleta prin București, cei drept circul pe strada nu pe trotuar, ma gandeam la un 50 dar nu tine pasul cu traficul si ma gandeam la un mp3, esti mai "safe" decat 2 roti...si voiam o parere din partea ta
@sonne_117 Жыл бұрын
@@bazacuc Eu am trecut de la piaggio la un NC750 DCT, si ma simt la fel de sigur. Parerea mea e ca daca circuli strict in oras si nu faci tampenii, un scuter de 125 e suficient. Daca se aproba legea si vrei neaparat 3 roti, arunci stiu ca Yamaha are un tricity de 125 care se incadreaza si el in cerinte. Bafta!
@bazacuc Жыл бұрын
@@sonne_117 care este mai fiabil tricity sau yourban.ul? Piese mai ieftine si unde sa le gasesti mai usor?
@2oooooo2 Жыл бұрын
Transportul in comun ar putea reduce nr de masini.
@mihainmh Жыл бұрын
Hai sa traiesti!!! Am masina fara asigurare de mai bine de un an. Am cat. A dar merg cu scuterul, la munca si la piata, la plimbare sau etc.Vremea a tinut cu mine si am mers asa si iarna, sper sa o tina asa si anu' acesta. Sper sa intre legea de 125cc sa incurajam lumea sa mearga pe doua roti. La fel ca in UE.
@aleXpeed1 Жыл бұрын
Eu țin două mașini abandonate pe drum din cauza nostalgiei proaste, dar cu RCA și ITP la zi că altfel stă praful pe ele, zic 🤣🤣🤣. Merg zilnic pe scuter de 2 ani în București iar de 1 an am A-ul și PCX care e genial. Zilnic încerc să găsesc un motiv real pentru care să țin cazanele și balanța înclină către a le vinde și a-mi lua un maxi mare pentru drumuri lungi. Dar na, partea bună e că în spatele mașinilor abandonate sunt oameni care merg cu alternative mult mai plăcute și eficiente. Te salut 💪🛵 !
@emygrantu Жыл бұрын
In Germania se numește B196 și nu tine doar de 125 automat, ci 125 in general. Ai 9 ore de “teorie” plus 10 ore de practica pe o motocicleta de 125. Deci faci “școala” asta minima, plătești taxa și Primești o foaie menită sa deservească drept dovada ca ai terminat cursul, cu foaia și permisul mergi la biroul de permise și îți face un permis cu ștanța B196. Asta e dovada, direct pe permis.
@ivanraz Жыл бұрын
Sunt șofer de moto ( da, am doar categoria A.... știu știu....blasfemie). De ceva ani mă descurc doar cu așa ceva. De 2 ani am descoperit că motocicleta, pentru oraș, nu este ce trebuie, drept urmare, am cumpărat un scuter de 125 cm³. Pentru oraș, doar scuter. Pentru ieșit în afara lui, motocicleta. Deci, da...nu aș da al meu Aprilia Habana din '99 cu 8000 km (da, am avut noroc) pe nimic pentru oraș. Multă lume nu înțelege. Este superb!
@aleXpeed1 Жыл бұрын
Te salut de pe PCX! Drumuri curate 💪🛵 !
@ivanraz Жыл бұрын
@@aleXpeed1 Îți mulțumesc mult om!! Drumuri întregi! Momentan , în Constanța nu există:))
@TBogdanAndrei Жыл бұрын
Ma uitam la video-ul asta dimineata la mic dejun si ai mentionat Manila, ca suntem peste ea la trafic. Intamplarea face ca sunt in Manila. Nu stiu daca suntem peste ea in termen de trafic (aici poti face 3 km in 2 ore dupa spusele colegilor) dar sunt multe masini si enorm de multe scutere. Daca toata lumea ar avea masini, ar fi haos aici, la o populatie a zonei metropolitane mai mare decat toata populatia Romaniei. Avem foarte multe asemenari cu ei, dar ne si diferentiaza un lucru, dar nu in favoarea lor: investitori imobiliari privati (si aici ma refer la cei care chiar se pot numi investitori imobiliari) fac cartiere intregi cu o planificare Urbana ce nu am vazut in Romania. Vorbim de cartiere cu blocuri de 40+ etaje, pentru 3 milioane plus de locuitori. Din pacate, si aici dar si ca in multe orase din Romania, transportul public lasa de dorit, fiind mereu la ghici. Fain video, pus punctul pe "I" ca intotdeauna.
@siminadragos6950 Жыл бұрын
"Falling Down" e superb, mirobolant.
@stefanp.9222 Жыл бұрын
1. Inlocuirea masinilor cu scutere, de catre cine poate -> o idee buna! 2. Schimbarea Codului Rutier pentru a permite folosirea scuterelor de 125cmc cu B -> nu prea! sau doar cu obligativitatea la o proba practica de condus in poligon, dar mai ales in oras. Pentru cei care trec de la masina la scuter e diferenta enorma de perceptie a condusului. Daca nu ai avut de-a face cu un ansamblu 2roti+motor in trafic, fara niste cursuri de pregatire, esti DeadMan...Riding. Conduc scutere (de la 50 la 650cmc) de 20 ani, cu (acum) sau fara (prin adolescenta) permis. M-am invatat de tanar si treptat ce inseamna o chestie pe 2 roti si cativa caluti putere, the hard way! Am avut "norocul" sa ma trantesc cu scuterele mici, de 40-50 kg, la viteze de 20-30kph ca sa inteleg ca nu e de joaca (desi sincer pt distractie foloseam scuterul respectiv). Asta m-a indemnat ca in momentul cand mi-am dorit ceva mai puternic, sa ma indrept spre o scoala moto, ca sa invat cum e cu motociclismul. Nu e totuna cu a merge intr-o masina care sta singura pe rotile ei, ferit de mediul exterior, cu mai putina atentie la starea asfaltului, sau la greselile celorlalti participanti la trafic.
@SergiuC.. Жыл бұрын
Eu sunt posesor de mașină folosită doar în weekend. Și chiar și atunci doar dacă n-am cum să ajung cu STB-ul. În rest o folosesc doar când plec din București. Cu toate astea, tot mi-aș lua un scuter. Problema mea e că stau la bloc ( la fel ca extrem de mulți alți bucureșteni), unde să las scuterul? Nu de alta, dar unde stau eu se sparg Logan-uri la foc automat, din scuter n-aș mai găsi nici anvelopa.
@laur1986 Жыл бұрын
Dane, cu mult respect sunt de acord cu tine. ieri cand am luat 725 de lei amenda pentru parcare defectuasa, chiar m-am bucurat un pic. Un semn de normalitate :)
@alexandruionescu9133 Жыл бұрын
Scuter, cu siguranța! Eu merg de vreo 6 ani cu un Peugeot de 50 cc. E clar ca ceea ce nu poți cumpara (timpul) este salvat pentru orice altceva. Constatarea mea este ca, din fericire, șoferii de autoturisme au început sa conștientizeze ca și tu ești pe sosea și, nu de putine ori, am fost plăcut impresionat de cum se chinuie sa-ți facă loc sa treci. Cu toate acestea, trebuie sa fii in continuare atent la “bizonii” care fie sunt geloși ca tu poți înainta intr-o coada pana la semafor sau, mai grav, nici măcar nu se obosesc sa sa uite in oglinzi ca sa vadă ca și tu ești pe sosea. Nu știu însă cum e cu documentarea practicii. Ar fi oare ok și dacă dovedești ca practici acest ‘sport’ la categoria 50 cc de ceva ani?
@adihtml Жыл бұрын
Buna seara. Apreciez subiectele abordate in clipurile postate de tine si le urmaresc cu placere. Insa de ceva timp incoace nu mai cenzurezi clipurile, si se intampla foarte des sa fie si al meu copil prin preajma. Nu o lua ca pe o ofensa. Multa bafta.
@Tonkx Жыл бұрын
Eu locuiesc în Franța și acolo se întâmplă în felul următor, mergi cu permisul tau categoria B la o socială moto , ți se face teorie , apoi câteva ore de practica și după astea ți se dă un permis , este dovada ta că ai făcut școala moto 125cc. Când vrei să-ți asiguri scooterul 125cc nu o poți face fără permisul pe care l-ai obținut de la școala moto.
@razvan12101 Жыл бұрын
Dane, nu uita: tu esti traficul! :)))
@miculalexbzz4191 Жыл бұрын
De aia merg cu bicicleta... În 14 luni am facut 7400km.din Militari în Iancului, la ora de vârf, am ajuns în 30 de minute.
@chatgpt94274 Жыл бұрын
Forzaaaa
@ascultmuzica2536 Жыл бұрын
Fain format, nu am iesit de pe clip dupa poveste.
@AurelVatafu Жыл бұрын
Da,Dan ai dreptatea ce spui tu și ce ai trai tu in trafic. Noi suntem de vina. Nu facem nimic,Suntem asa cum am fost și asa vom rămâne
@salcudeanantonio1365 Жыл бұрын
Mulțumim mult pentru acest video !!!❤❤❤
@phewphew268 Жыл бұрын
Eu locuiesc de 10 ani in Italia în Milano. Folosesc zilnic un scuter de 125cc(chinezesc) (kymco agility 125). Zilnic parcurg 25km minim și într-o săptămână "ard" 5 € benzina. Fără sa adaug ulei sau mai știu eu ce altcv. Asigurarea este în jurul a 280-300€la a fata de 800-1000 la mașină. Oricum beneficii cât cuprinde iar ca să folosesc scuterul nu mi-a trebuit nici un curs. Totul tine de cât de ordonată și civilizata este lumea în trafic. Asfalt uscat, spor domului Dan, și hai cu algoritmul.
@alexruse7686 Жыл бұрын
Hai cu inca un canal cu probleme actuale! O sa prinda! Ai fler!
@90sretroroaster Жыл бұрын
Sustin!
@Razvan_David Жыл бұрын
O idee foarte bună și foarte tentantă, aș zice. Dar, fără râsete și glume, îmi cam este frică. Nu îmi este frică de ce mi-aș putea face singur, ci de ce mi-ar putea face alții. Și da, vorbim de acei smecheri pe 4 roți. Momentan, mă simt mai safe pe 4 roți. În caz de ceva, sunt șanse puțin mai mari de a nu muri în interiorul unui habitaclu. Nu aruncați cu pietre vă rog :)
@Slafix Жыл бұрын
Varianta ideala, la moment, sunt scutere electrice cu aceeasi putere. Nu polueaza nici fonic, nici gazos. Sa vezi harmalaie de la 20 de scutere in 2 timpi cand pornesc la semafor.
@Lykone Жыл бұрын
Centura de la Domnești....o adevărată investiție fără cap....
@fenomenefenomenologice Жыл бұрын
Ideea este foarte bună, dar va rezolva doar parțial problema traficiului, cel puțin în București. De ce? 1. Pentru că periaoda activă la școală este în anotipurile în care poți folosi scuterul doar parțial din motive meteorologice. 2. Cu greu vei converti mămicile (responabile :D) să folosescă un scuter un loc de mașină. 3. Infrastructura va fi aceeași. 4. Românu' e fudul și n-o să coboare din "dizelache" că pe scuter e ori prea cald ori prea frig. În plus, pe scuter, nu poți să ții pornit "dizelu' care consumă puțin" in parcare ca să te răcorești/încălzești după anotimp, în timp ce aștepti odrasla să iasă de la cursuri. Pe lângă legea asta ar mai trebui încă una care să condiționeze acordarea permisului de conducere doar dacă ai absolvit 12 clase și demostrezi printr-un examen riguros că ești o persoană educată. :D
@nationalistpatriotcrestin3890 Жыл бұрын
E bună ideea respectând legea abia aștept.
@vali7397 Жыл бұрын
De ce? Păi cale ferată nu mai e, transportul de marfă a venit pe şosea (vezi alea 1500 de tiruri de la intrarea portul Agigea). Când intră 3 camioane în sensul giratoriu se blochează tot. Din lipsa căii ferate oamenii se deplasează cu maşina între regiunile țării, că aeroporturi sunt puține ştim foarte bine. În oraşe lipsa pistelor de biciclete şi a transportului în comun sunt o altă cauză, alături de semaforizare. Transportul pe apă e o alternativă inexistentă pe la noi. Ideea cu scuterul am încercat-o şi eu şi am renunțat din cauza lipsei de siguranță în trafic. Fac naveta între localități şi după ce s-au dat la mine vreo două tiruri am zis mai bine îmi iau maşină. Anterior scuterului foloseam bicicleta şi transportul în comun. Lipsa siguranței pe şosea, care vine din infractustura proastă, educația precară a participaților la trafic alături de ineficiența transportului în comun m-au adus la decizia de a utiliza maşina chiar şi în interiorul localității.
@nazguul512 Жыл бұрын
pentru acel studiu, gandeste-te cum ar fi fost, si ce timp ar fi scos bus-ul, sa zicem, daca ar fi avut banda speciala pe care gibonii si smecherii n-ar avea tupeu sa calce nici macar 1mm si daca acestea, transportul in comun, ar avea prioritate in intersectii si/sau giratorii (da, asta ultima e un pic trasa de par)
@mercere26 Жыл бұрын
am intra si noi in normalitate usor usor. mai este problema locurilor de parcare, adica in tarile din vest gasesti locuri de parcare pentru vehicule pe 2 roti si nu prea gasesti pentru masini. dar cred ca s-ar rezolva si asta daca ar creste numarul lor
@ivanraz Жыл бұрын
Om.. Scuze, dar scuterul meu se poate parca aproximativ oriunde... ocupă spațiul unei biciclete....literalmente.
@europexiii3915 Жыл бұрын
@@ivanraz nu se poate, de cand cu ''inteligentul'' care a dat legea veche de 3 ani de zile care interzice parcarea pe trotuar a oricarui vehicul (nu doar a masinilor). La vehicule intrand si bicicleta conform codului rutier. Si nu se lasa bilet cu amenda ci se ridica vehiculul cu totul :) Prin urmare nu mai este nici o deosebire intre masina si restul cand vine vorba de parcare. Indiferent de cat spatiu ocupa vehiculul, chiar daca este vorba de bulevarde unde ai trotuare de 5 metri din care 3 metri sunt efectiv risipiti ca nici bancute nu se pun acolo sa existe vreo utilitate.
@ivanraz Жыл бұрын
@@europexiii3915 unde parchezi o mașină se pot parca 4-5 scutere
@europexiii3915 Жыл бұрын
@@ivanraz sau o motocicleta si jumatate daca este una de Adventure-Touring sau cruiser. Sau doar doua scutere paralele daca vrei sa mai si iesi cu ele de acolo, daca pui 4 blochezi iesirea celorlalte. Pe trotuar in schimb ar valorifica altfel spatiul asezate pe lungine unde poti insira 10 fara sa incurci sau sa blochezi accesul cuiva.
@ivanraz Жыл бұрын
@@europexiii3915 Nu știu ce zici tu cu parcarea pe trotuar, dar în Constanța nu ai nicio problemă cu parcarea pe trotuar, ba chiar pe anumite străzi sunt făcute locuri de parcare amenajate pe trotuar. Locul unde parchez eu este pe un trotuar.....deci...
@alexandrubogdanradu8066 Жыл бұрын
Spor in toate! 🎉
@alexandrugrosu3127 Жыл бұрын
Lasam masinile acasa, nu zic nu, ca si asa o folosesc doar la concedii. Dar am fost la Brasov in weekend cu trenul. Plin la dus, plin la intors. Si cu 20 min inainte mai plecase un tren spre Bucuresti. Prin oras te poti misca foarte bine fara masina, dar in afara orasului...n-ai infrastructura nici sa mergi 200 km cu transportul in comun. Trenuri mici, nespalate si abia se tarasc (si fara AC), microbuze si autobuze care fac ebola sa se simta copil de mingi. Nu mai zic ca acum ne-o trage si WizzAir pe toate partile si din toate unghiurile. Mno, pleaca fara masina...
@UneekStudio Жыл бұрын
În sfârșit cu înjurături, i like it!
@handson9815 Жыл бұрын
Geniala, ideea. Trebuia sa treaca de presedentie pentru cei care au deja categoria B. Restul trebuie filtrati cu rigurozitate. Spor si multumesc pentru informatii.
@burgheleaandi6424 Жыл бұрын
Asteptam review si la alte scutere de 125. Pcx chiar e bun in oras sa te strecori. Insa mai exista o categorie foarte subtire din care fac si eu parte: cei care vor sa faca cruise. Asteptam noi cei putini test cu honda forza 125, kymco downtown etc
@ovidiublaga7254 Жыл бұрын
am condus Honda Forza 125 , e ffff fain și comfortabil
@1zanglang Жыл бұрын
Vezi canalul Benalrida. E un neamț care trăiește în Spania și testează motociclete. Deasemenea, Mark Pulling. Ăsta e englez și ai să vezi mai toate testele sale, făcute pe frig și pe ud. Forza 125 inclusă. PS: Dacă vrei scuterul ăsta, faci comandă acum, vine la anu'. Eu am vrut, dar n-am cum pt. că trebuie să aștept "rabla 2024"...
@burgheleaandi6424 Жыл бұрын
@@1zanglang Intre timp am comandat forza 125 exact cum spui tu cu rabla 2024. Am ales sa-l comand in ,,orb" cum se spune adica fara sa ma dau cu el.
@1zanglang Жыл бұрын
@@burgheleaandi6424 Adică ți-au acceptat înscrierea la rabla, de acum? Ai casat-o deja? Din câte știu, nota de acceptare, e valabilă 120 zile, timp în care trebuie să achiziționezi scuterul. Luminează-mă, te rog și pe mine.
@trainspottingtech23 Жыл бұрын
Ar trebui ca mașina personală să fie utilizată doar pt. lung parcurs (înafara orașelor). Pe oraș transportul public, biciclete, alei pietonale și (de ce nu) chiar și scutere. Uită-te doar la Olanda sau Țările Nordice. Și apropo Dan, poate ar trebui să faci un video în care să vorbești despre "Orașul de 15 minute". Merită discutat. În rest, toate cele bune și mulțumesc ca de obicei pentru încă un video pe cinste. 😊
@servissop151 Жыл бұрын
Si la noi exista orase de 15 minute, oriunde ai fi ai o pacanea si un chiosc de tigari in maxim 15 minute distanta, ce ti trebuie mai mult 🤣
@Gabitzu1100 Жыл бұрын
Ai dat exemplu niste tari cu ani lumina in fata noastra Sincer acum, tu ai merge cu mijloacele de transport in comnun la 40 de grade, mai pui ca unele nu au nici climatizare iar unele is jeguri la propriu
@trainspottingtech23 Жыл бұрын
@@servissop151 e adevărat ce zici în mare măsură, dar nu peste tot și nu în toate orașele de la noi. 🙂
@gepettoautomobile Жыл бұрын
In tarile enunțate exista parcari speciale pt ele. Prin România au auzit cazuri de amendat posesorul pt parcare aiurea
@barogaluigi1112 Жыл бұрын
orice localitate este calculata printre altete si traficul plus parcarea. Pai daca locuri asigurate de urbe sunt sa zicem 100 iar localnicii isi cumpara 1000 masini ce crezi ca iese ?? si oameniii sunt de vina nu primariile sau proiectantii de orase.
@gabrielrazvan3147 Жыл бұрын
E buna, domnu Dan. E buna legea.
@royxmichael10 Жыл бұрын
in anglia exista o chestie pe nume congestion charge, discurajeaza enorm deplasarea inutila in sau prin centrul oraselor mari (londra are 2 astfel de filtre una de poluare si una de aglomeratie) etc. totodata trebuie sa descentralizezi orasele mari (adica pui cladirile administrative (buletine, facturii) pe sectoare nu toate in centru, faci totul digital sau prin posta pe cat posibil) solutia nu e neaparat sa aiba toti motociclete dar solutii exista si sunt simple de implementat dar nu o sa ii convina nimanui sa renunte la comoditate, totusi toti continua sa se planga ( de ex sa mergi pe linia de tramvai, pui camere care iti dau amenda automat daca treci pe acolo. toti se palng de coruptia politiei ca iau spaga dar cand fac ceva gresit le convine sa poata sa dea spaga sa fie "iertati". tot in anglia nu ai factorul uman care sa te "ierte" ca ai trecut pe linia de autobuz. iti vine amenda prin posta peste cateva zile cu poze si filmari ca dovada. nu poti sa nu o platesti si nu ai cui sa dai spaga sa te "ierte" chiar daca uneori paote a fost o singura greseala si este absurd... pot sa elaborez si nu mai mult dar deja am vorbit desutl..) cine o sa citeasca tot dati like :)) acum cateva decenii si olanda avea mai multe masini decat oameni, Bucuresti sau Ilfov (dat fiind faptul ca Bucuresti este resedinta de judet administrativa a judetului Ilfov vin la pachet) este in aceeasi situatie azi. solutii exista si sunt simple. la modu efectiv peste noapte. dar aceeasi oameni care se plang de trafic nu vor sa renunte la comoditate si sa adopte o viata mai riguroasa. dar asa ce s-ar face ordine cu putina strictete... numai bine :)
@1cosva Жыл бұрын
Reducerea traficului tine in primul rand de schimbarea mentalitatii si da un scuter este o solutie mai buna decat o masina in anumite conditii. Cand vorbesc de schimbarea mentalitatii ma refer in primul rand la urbanism si managementul traficului. Atata timp cat d.p.d.v. al inginerului de trafic, singura solutie a acestuia la cresterea indicatorilor de trafic, este cresterea capacitatii infrastructurii destinate transportului cu masina personala, nu vom avea cu adevarat o scadere a traficului. Faci mai multe benzi auto si parcari vei atrage mai multe masini in trafic. Reducerea traficului se face prin transport urban mai eficient din punctul A in B. Daca poti transporta 100 de oameni mai eficient cu transportul in comun decat cu masinile personale si ai la dispozitie un drum de 3,5m latime, solutia este sa interzici accesul masinilor personale si sa lasi doar autobuzul. Bine, este un exemplu extrem, nimeni nu va interzice complet transportul urban cu masina personala dar daca vrei trafic mai scazut, prioritizezi transportul cel mai eficient. Cand compari autoturismul personal cu un scuter, pentru un om care vine dintr-o zona rezidentiala si face cca 20-30km pana la servici, clar scuterul este solutia cea mai buna. Daca pana la servici ai pana in 10km, o bicicleta simpla isi face pe deplin treaba. Cu o bicicleta electrica, poti acoperi o raza un pic mai mare decat cu o bicicleta clasica, deci si aceasta poate fi o solutie mai buna decat masina sau scuterul in anumite situatii. Nu trebuie sa uitam ca si transportul in comun poate fi o solutie mai buna decat orice scuter sau bicicleta in alte situatii. Ce tine de fiecare in parte este simplu, mai complicat este cand ne uitam la modul in care gandesc infrastructura urbana responsabilii din administratiile locale, unde, din pacate inca mai avem mentalitatea de epoca automobilului in prin plan.
@SuntOriginal Жыл бұрын
buna seara Domnule Cadar ! . Mulțumesc de video . Un video cum nu se putea mai bun și mai bine definit. Prea bine zis !!
@librayuly Жыл бұрын
1.Felicitari! 2. Dovada se poate trece în permis ca și categoria B96(B extins) 3.Cei care vor fenta cursul o fac pe pielea lor, și la propriu și la figurat. Nu e ca și cum ai obține permisul; este doar o categorie nouă inferioară ca și greutate a mijlocului de locomoție. 4. Ideea modificării codului rutier este foarte bună, care ar ajuta traficul. Rămâne însă perioada de iarnă 5. Cred că ar prinde bine și în mediul rural unde nu există mijloc de transport către orașelele apropiate, sau pentru rezolvarea diferitelor treburi 6. Cu această lege sunt șanse să se elimine a doua/a treia mașină din familie, adică cea de fâța-fâța. 7. Per total, este o lege binevenită, mai ales că este un mijloc de a reduce emisiile și costurile proprietarilor Mie unul mi-ar prinde bine.
@killerexp3030150 Жыл бұрын
Ideea e foarte buna! Eu am deja un scuter de 50 cc (Piagio Zip) motor 4 timpi, peste o luna dau si eu traseul pentru categoria A. Vreau sa zic ca si cu acest scuter mititel este foarte ok pentru oras. Am un top case baban in care incape o plasa de rafie babana, incarcata atunci cand fac piata, mentionez ca mereu merg cu prietena mea in spate. Sunt de acord cu toate avantajele pe care le-ai enumerat doar ca aici de unde sunt eu, Constanta, trebuie sa ai nervi de fier cu toti meltenii care efectiv trag de volan inspre tine. Este incredibil cata rautate au in ei, si sunt foaaarte multi!
@delywiz9011 Жыл бұрын
Nu parcurg Bucurestiul zilnic sau cel putin lunar... Dar ajung odata de doua ori pe an si albesc prin trafic. Uneori imi zic ca unii chiar au viata mai naspa decat a mea. Referitor la chestia cu scuterele. Pai ai perfecta dreptate. In orice oras ar fi binevenite. In primul rand fluidizezi traficul, protejezi "infrastructura" ei bine ce a mai ramas din ea... Avnd doar 200-300 de kg maxim nu o 1200-1400 de kile. Mai misto este ca nu te mai certi cu vecinu pe locu de parcare si o pui in pom, nu pentru ca esti smecher, ci pentru ca poti :))… nu ai nevoie de a/c pentru ca si asa nu vei sta prea mult la semafoare, vei avea ventilatie la buci oricum. Nu mai duci grija unei asigurari mari, costuri mari la carburant, costuri mari de intretinere (pneuri/filtre-revizii/spalatorie-eventual cand te speli pe dinti ii faci si lui o toaleta :))) Dar sa trecem la contre, la cati dobitoci exista vei avea nevoie de o atentie mult mai sporita si armura eventual, cel putin pana se obisnuieste traficul cu noul mers. Inca un lucru ar fi cand ploua ce faci ? Iei umbrela pe 4 roti nu?! Adica nu vreau sa fiu intles gresit. Dar nu cred ca toata lumea va risca sa mearga prin ploaie. Uhhh vopseaua de pe treceri pe doua roti se simte fenomenal pe ploaie, am cazut cu bicicleta, trotineta si scuterul. Evitati vopseaua, pungile. Si sina de tramvai, asta daca nu va pune primari sa mergeti pe acolo (hehe glumiță) in rest ce pot zice. O masura foarte buna ! Si eficienta
@manbogdanionut15 Жыл бұрын
Eu unul sunt super de acord cu scuterele, în favoarea trotinetelor. Deși trotineta o poți lua cu tine unde mergi și astfel sa fii mai sigur ca nu ți-o ia (suntem în Ro totuși), am văzut cu ochii mei de ce trotinetele, în stadiul actual, nu ar avea ce sa caute pe șoselele patriei. Motivul? Semnalizarea. Măcar pe bicicleta mai poți semnaliza cât de cât (întinzând bratul), dar pe trotineta e totul la ghici. Iar de legislatie: pana nu își creste careva o pereche de 00 sa interzică sau sa taxeze mașinile poluante, și fără respectarea legislației la stațiile de itp ("100 de lei și trec noxele boss"), romanul nu o sa învețe educație civica cel puțin pentru încă 2 generatii. Unde mai pui ca inca sunt mulți "ezperti" care îl contrazice pe insusi Titi Aur, atunci când acesta justifica aprinderea luminilor de zi pe toate drumurile publice. E nasol, sincer, mai ales pentru cei ca mine care dau 2 rahati uscați pe legislație și încearcă sa o respecte, chiar dacă "încurcă"
@mariusd8649 Жыл бұрын
Zi-i zi, nu zii😅
@nicuchitineac1950 Жыл бұрын
Există trotinete și cu semnalizare, epf-2. Personal folosesc una și îmi e foarte folositoare semnalizarea.
@marianmaxim5535 Жыл бұрын
Muncesc în regim de "work from home" din anul 2020 de când a început pandemia. Acum 2 ani m-am mutat la periferia Bucureștiului adică în Bragadiru pentru că în București nu reușeam să mă ating de ceva fiindcă preturile sunt mari sau ce găseam era mic, cutie de chibrit, sau scump de mă usturau ochii. Odată cu inceperea grădiniței fetiței , da, am inceput sa folosesc mașină pentru a o duce exact la electromagnetica. Am vrut să folosesc stb-ul însă drumul până acolo ar fi durat între 45 și 55 de minute, am incercat. Cu mașina acest drum îmi ia 25 de minute, folosind drumurile paralele , străduțele. Sunt conștient că contribui la poluare (nu că alții nevand o mașină așa veche dar chiar și așa) și trafic dar neavand un mijloc de transport în comun bine pus la punct nu ai cum altfel. Legat de legea scuterelor eu zic că e buna și mă gândesc să fac acel curs și eventual să iau un scuter. Dar problema rămâne, când mergem toți 3 ce facem? La grădiniță ma refer că altfel în weekend când mergem în București la părinți sau diferite activități luam stb fiind ok.
@popcopone5172 Жыл бұрын
publicitatea la scuter a fost asa bine facuta ca chiar mi a placut si am fost entertained
@madalinaursu7076 Жыл бұрын
Sunt 90% de acord cu tine,restul sta asa... Fiecare are dreptul sa circule cu ce vrea,intradevar fac si eu parte din cei cu 3 masini,intretinute dar 3... Eu as zice mersi la un scooter in oras,problema de infrastructura e data de numarul mare de masini parcate pe benzi,trotuare in sensuri giratorii,eu gandesc in loc sa ridicam cladiri de birouri(ca numai astea ne trebuie noua,eu as intra cu tancul in toate) mai bine ridicam parcari supraetajate cu subteran, asa poate mai scapi de masinile parcate pe strazi si se mai decongestioneaza traficul,intradevar,romanul se duce si la paine cu masina(eu nu) dar și eu zic ca asa mai scapam de masini,transportul in comun îmbunătătit total cu benzi dedicate pentru ei si zic ca se rezolva destule Acum combinate cu scooter ul e si mai bine....zic si eu...parerea mea Eu abea astept sa se aprobe legea Sănătate
@adriandochiu5920 Жыл бұрын
Asta mi se pare una din cele mai bune legi din ultimii ani, lasand la o parte faptul ca va genera profit acelor dealeri, legea ajuta real traficul din marile orase. Eu am laut A-ul tocmai ca sa scap de traficul asta. Si am un scuter de 125, luat prin rabla anul asta cu uimitoarea suma de 2000 euro dupa scaderea tichetului. consum 2.4 si deja 1200 km in 2 luni, pe langa scurtarea timpului de deplasare la jumatate. Chiar ma uitam pe strada si in afara de mine, mai erau doar 1-2 pe 2 roti. E pacat, sezonul s-a lungit, se poate merge aproape 10 luni pe an, daca nu mai mult, in conditii ok, cu echipamentul corect. Mie statul in trafic mi se pare mai greu de indurat decat putin frig. Super clip, ca de obicei, bravo!
@theo47871 Жыл бұрын
Familia rotşild, bravo nenicule ai rupt :))))
@johny_the_bavarian Жыл бұрын
După plimbat ocazional cu motorul prin trafic zic că un scuter este mai bun pentru navetă. Dar sunt intersecții unde benzile se îngustează foarte mult și oricum trebuie să stai după mașini, în aceste cazuri o bicicletă electrică ar face o treabă mult mai buna. Nu cred că o să apară foarte multe scutere peste noapte, totuși nația crede în mașină și se duce cu ea și până la magazinul de la colț...
@zozoalfa Жыл бұрын
Reprezentanta a vandut si exemplarul de test :)
@bogdancraciun4456 Жыл бұрын
eu chiar mi-aș dori un astfel de scuter deoarece mi se pare chiar cool , mi se pare o metodă alternativa de transport distractivă,un detaliu important ar fi costul lunar al combustibilui ar fi unu mai mic decăt cel al mașini
@1zanglang Жыл бұрын
Între 2,5 și 3l la 100 km.
@cristoforestman Жыл бұрын
Traficul s-ar rezolva rapid și relativ ieftin cu 3 măsuri: tot transportul public să aibă benzi dedicate. Să fie transport abundent(partea scumpă), preferat tramvai pe artere principale. Să fie semafor cu prioritate pt transport public. Done. Din moment ce oameni vor putea ajunge la destinație de 5-10 ori mai rapid decât cu mașina, si nu vor suferi stând mult în bus, se rezolvă și traficul. Mai sunt alți factori de optimizare, gen piste de biciclete, interzicerea pasajelor subterane, etc... Dar primele 3 ar avea cel mai mare efect cu investiții minime
@silviotattoo3725 Жыл бұрын
Va ajuta mult aceasta initiativa. Eu locuiesc in Germania si din 2020 a fost implementata aceeasi lege doar ca in Germania dupa ce termini cursul din scoala de soferi poti conduce motociclete de A1 cu achimbator de viteze. Coruptie si luarea ateatatului pe pile mai merge si aici dar sunt cazuri izolate.
@m1re4 Жыл бұрын
Ramnicu Valcea - Constanta. Ora 03:00 Valcea, Ora 3:45 Pitesti, ora 4:30 intrare in Bucuresti, ora 5:00 iesire din Bucuresti, ora 7:00 Constanta. Acestea sunt orele si timpii normali de deplasare. Constanta - Ramnicu Valcea. Ora 14:00 Constanta, ora 16:00 intrare in Bucuresti, ora 18:00 iesire din Bucuresti, ora 19:00 Pitesti, ora 20:00 Ramnicu Valcea. Observati cum se transforma timpii. Astept sa va faceti si voi A0. Problema este ca va fi tot banala, cu doar 2 benzi pe sens. M0 din Ungaria avand 5 benzi.
@diyromanilordepretutindeni7937 Жыл бұрын
Eu am luat acel permis pentru 125 ccm acum 3 luni în Germania și mi-am luat un kymco yager 125 gt. Ce pot să spun că în comparație cu o mașină fac jumătate din timp și cu un consum mult mai redus
@dan.2477 Жыл бұрын
Danee problema maxima e la noi soferii… la semafor pe verde fiecare asteapta sa ii plece ala din fata abia apoi daca nu e prins cu telefonu o baga si el in viteza si pleaca. Astfel in loc sa treaca 10 masini pe un verde trec doar 5 maxim. Apoi nimeni nu stie sa faca o stanga corect… inca se imbarliga coada in coada pe legea veche… unu nu stie ca nu se mai ocoleste sensu imaginar … asa ca mor blocati unii de altii. Apoi vitele de vad ca e int blocata stiu ca pana se face rosu nu se deblocheaza si ei tot patrund sa fie 100% siguri ca se infunda. Apoi giratoriile… inca o data nimeni nu stie ca legea e proaspat schimbata ca se circula pe benzi in giratorii … sa mai vorbesc ca dorm la cedeaza in intrare la giratoriu? Eeee hai ca e misiune imposibila giratoriul la noi… sa mai zic incadratul corect pe benzi si preselectarea din timp a benzilor… ce e aia?!? Deci pana la altii de mai de sus si pana la semafoare i teligente ce facem cu prostu?
@valentingrigore5982 Жыл бұрын
Asta ca nu se mai ocolește centrul imaginar... Dacă te iei după marcaje în unele cazuri sau lipsa lor.... o sa vezi ca nici autoritățile nu știu de ea. 😂
@1zanglang Жыл бұрын
Cum scuterele cu trei roți de la 300 la 500 cmc și puteri de la 27 la 40 CP, care se conduc cu B-ul fără un minut de școală moto, n-au umplut străzile de sânge, atunci nici șoferii cu 3 ani de șoferie și 10 ore de școală moto, nu vor însângera asfaltul. Și n-am pus la socoteală scuterele de 50 cmc.
@CharloiRO Жыл бұрын
mișto initiative ❤😮🎉
@Michael-zl8vz Жыл бұрын
Boss, când ești nervos, ești de-a dreptul spumos 😈. Falling down e un film pe care îl evoc deseori, deși motivele care îmi amintesc de acel film sunt altele, mai degrabă legate de ”geniala” conducere actuală care ne numără drept ”populație lucrativă” și care ne îndeamnă să nu facem ”uz de zel” 😈 Referitor la transportul public : fă-l rezonabil la capacitate, fă-l GRATUIT măcar la orele de vărf și te asigur că majoritatea va folosi ”moca”, salvând nu doar banii dar și sănătatea plămânilor. Unele prevederi din proiectul de modificare a codului rutier mi se par aberante. Astfel, dacă ai dreptul de a obține un permis de conducere categoria ”B” de la 18 ani, mi se pare aberant să pretinzi 24 de ani pentru conducerea unui scuter. Apoi, ”patalamaua” aia nu ar trebui să ateste faptul că ai efectuat enșpe ore de practică în conducerea scuterului, ea ar trebui să ateste faptul că EȘTI APT să conduci acel scuter. Ori asta ar trebui probat ca la orice examen auto, de exemplu atunci când ceri preschimbarea unui permis actual într-unul corespunzător care atestă dreptul de a conduce acele scutere. În acest mod nu-ți mai trebuie alt act asupra ta pentru a-l prezenta la cerere în trafic. Și ar fi simplu : ai permis vechi, nu ai dreptul de a conduce scuterul cu ”B” - ul, vrei să conduci scuterul cu ”B”-ul, faci preschimbarea și dai testul de aptitudine într-un poligon. Simplu, corect și fără alte hârțoage adiționale. Ce să mai zic ? Aaa, da : să fiți iubiți ❤
@anduboboc9672 Жыл бұрын
Idee bună și da
@marjacu3809 Жыл бұрын
Eu unul inclin să le dau dreptate celor care sunt contra legii, pentru că marii majorități de șoferi din București îi lipsește educația rutieră (sau generală în unele cazuri) și bunul simț. Aș fi de acord cu așa o lege dacă s-ar face și examenele mai stricte (pentru B), să nu mai vedem pe străzi... Aici completați voi cu ce credeți de cuviință. Un alt minus ar fi poluarea fonică, aici comparând cu mașinile hibride care în coloană merg electric (sau stau), cu motorul in general oprit. Apreciez, totuși, implementarea sistemului Stop-Start la acest model, păcat că probabil va fi mai mereu oprit de utilizator. Altfel, da, dacă știi să conduci bine și nu ești un bezmetic, faci câteva ore de mers să te obișnuiești cu 2 roți și motor (care tot pe tine te ajută, de fapt), eventual și un mic examen să arăți că poți sta drept, un slalom, ceva care să dureze maxim 10 minute, atunci poate ar fi o idee bună. Și văzând ce frumusețe a scos Honda, parcă aș da și eu pentru A, doar să mă plimb cu ea până la piață. Nu sunt un fan moto, dar îmi place mult cum e gândită.
@vlad0vlad0vlad Жыл бұрын
Wow ce dotari substantiale are mobra asta. Foarte practice, mult mai practice decat o motocicleta. Pana la urma este cel mai practic vehicul. Legea este bine venita, insa parcarea tot va fi o problema. Spre exemplu in parcarile de mall nu prea reusessti sa intri (legal), nu te detecteaza sistemul de camere am patit-o cu motocicleta la Veranda. Desi am luat-o pe langa bariera la iesire, la intrare culmea a functionat. Si Promenada nici nu te lasa bariera sa intri, cu toate astea poti sa o iei pe langa bariera si sa intri sau sa parchezi pe trotuar (atasa timp cat nu incurci pietoni). Nu-mi place sa fiu negativist, dar nu cred ca aceasta lege va convinge vreun "masinist" sa renunte la caruta cu motor, dar om traii si om vedea.
@DrJSuciu Жыл бұрын
Este o idee excelenta!!!!
@Oreoezi Жыл бұрын
Nu înțeleg ce zici de transportul nostru in comun. Autobuzele si tramvaiele verzi de la STB au aer conditionat, au tot. Sunt si eu plimbat si pot spune ca fostele tari comuniste (printre care si noi) au transportul in comun mult mai bine definit decât unele tari vestice cu un PIB care este comparativ cu factorialul PIB-ului nostru.
@cristoforestman Жыл бұрын
Nu toate au ac, majoritatea nu au benzi dedicate, nu exista prioritate la semafor. In linii mari astea sunt cerintele.(desigur mai departe sunt decizii mai faine precum transport public doar pe benzi dedicate in centrul drumului similar tramvaielor, tramvai pt zone aglomerate, timp de așteptare
@SandicaTodirascu Жыл бұрын
Mi-ar surade ideea, insa daca stau la bloc unde il las? Vazand o asemenea scula in parcarea blocului cred ca unii ar incerca sa o fure.
@GabrielBaltat Жыл бұрын
La socrii mei, la tara, am observat fenomenul acesta, majoritatea satenilor se deplaseaza pana la magazinul din sat cu masina, chiar daca au de mers 2/300 de metri, mi se pare incredibil, toti se uitau la mine ca la felul trei cand ma vedeau ca merg pe jos la magazin. Mentionez ca toti din sat, chiar daca e zona defavorizata au in medie cam 2 masini, rar mai veyi oameni care merg pe jos sau cu bicicleta.
@davidmurariu9068 Жыл бұрын
Si la mine e exact la fel ! Si tot ei se plang ca o duc rau...(sunt tarani cretini).
@kikiryki Жыл бұрын
Da, pentru ca nu vor sa interactioneze unii cu altii, si pentru ca avem cultura caruciorului pe jumatate plin... in loc sa boicotam consumerismul.
@Dranzell Жыл бұрын
Pai na, se duc in strainataturi la munca, doar n-or merge pe jos dupa ce au cules castraveti 300 de zile pe an.
@dant2104 Жыл бұрын
Gata, Dane! M-ai convins, imi cumpar unu.
@Numorfutinca Жыл бұрын
Alo alo! Domnule Dan! Totul până la beserică! Facem biserici să ne rugăm să avem spitale drumuri și școli. Așa merge treaba.
@marius.alexandru.gheorghe Жыл бұрын
Cadar presedinte! Cadar presedinte! Nu, nu este o gluma, te-as vota :))
@ovidiublaga7254 Жыл бұрын
salutare, am un PCX 125 și de mai bine de 1 an merg cu el regulat la munca , nu aș mai merge cu mașină deloc , e de vis :))) am și norocul sa stau în Austria unde legea e mult bine implementată și făcută bine ! aș fi curios.daca am voie sa îl conduc și când vin în România
@mindricangabriel553 Жыл бұрын
Evident , NU!
@ovidiublaga7254 Жыл бұрын
pacat ...:) @@mindricangabriel553
@mirceacraciun4091 Жыл бұрын
Dane ce ceas ai? Sa fie oare un G-shock? În alta ordine de idei...limbajul indecent parca nu suna bine ...înainte mai.era cu un beep peste...
@adrianapostol8360 Жыл бұрын
Da. Scuter iarna in zona de clima temperat continentala nu prea merge. Chiar si cu incalzirile astea. La cat de ploios a fost anul asta de parca suntem in Anglia.
@vasilefeher1207 Жыл бұрын
Exact am locuit 19 ani in Spania unde ploua rar și iernile sunt blande ,la noi in hd ploua des și mărunt iarna polei etc frig ……..
@cristianstefanca8203 Жыл бұрын
Salut maestre, primim și noi o versiune mai nouă la gamebox? Poate cu un rx6650xt, fiind o alternativă mai bună la rtx 3060. În plus se ieftiniră multe componente bune. Mersi anticipat și keep up the good work.
@tudordan8785 Жыл бұрын
Prin septembrie posibil sa facem un refresh. Si din ce se aude prin piata, iar o sa creasca pretul la placi video...
@ocsikke Жыл бұрын
Da, e o idee buna, care ne poate simplifica si infrumuseta viata. Valabila pentru cei ce constientizeaza beneficiile scuterului. Restul de ciumpalaci ahtiati dupa imagine vor cumpara o masina premium si mai mare si mai noua.
@HightLink Жыл бұрын
E dreptul fiecaruia sa aiba o masina, nimic de zis, dar folositi fratilor masini precum polo, corsa, fiat500 etc. pt ce naiba le trebuie unora Passat diesel in bucuresti? Pt un concediu pe an se poate inchiria o masina. De scuter/motocicleta nu mai zic, mai ca nu imi mai vine sa ma urc in masina cand vad cat de repede si ieftin ajung unde am treaba.
@JuliusPaul Жыл бұрын
Dacă tot ai deschis subiectul trafic, vreau să îți mulțumesc Dane că îmi ții companie aproape în fiecare seară când merg spre casă de la studio! Știu exact ce spui pentru că în Cluj e aceeași situație. Deși e vară, e puhoi de mașini, iar când începe școala, e haos. Noi avem studioul în centrul Clujului, pe o stradă paralelă cu pietonalul Eroilor. La 100m de studio sunt două școli (cu gimnaziu și liceu ambele), iar pe o stradă de lângă, încă un liceu. Nu ai nicio șansă ca dimineața să străbați strada cu mașina. Toate mașinile sunt oprite “an fata pe avari” ca să urce sau să coboare copii. Din acest motiv noi mergem la studio între ora 14: 30 când trece nebunia și ora 15: 30 că altfel prindem traficul corporatiștilor care se întorc în cartierele dormitor. Și preferăm să plecăm seara după 22: 00. De ce e haos toată ziua în Cluj? Pentru că stimabilul domn primar Boc ține centrul într-un constant șantier ca să facă pietonale, trotuare mai late și să elimine locurile de parcare. Argumentul lui e lesne de înțeles: fără mașini în centru că poluează și fac gălăgie. Facem piste pentru biciclete și autobuze. Admirabil, nu? De acord, nu? Dar ce omite domnul Boc e că minunatul oraș de 5 stele de pe Someș nu are o centură metropolitană ca toți cei care lucrează la corporații în Jucu/Someșeni/Apahida/etc să nu mai mai tranziteze centrul pentru a ajunge în Florești. Plus că dacă ești în tranzit, la câte autostrăzi avem, tot prin centru treci. Sunt de acord cu modernizarea și ecologia, dar nu avem infrastructură. Mi-ar fi plăcut ce a făcut Boc prin oraș, dacă aveam drumuri alternative. Cât despre scuter, mie unul îmi e frică. Am făcut școala pentru A și nu am mai dat examenul. La cât de haos e și când îi văd în trafic pe livratorii de pe scutere cât sânge au în instalație, prefer să stau în trafic și să-mi păstrez integritatea fizică.
@cristoforestman Жыл бұрын
Infrastructura presupune existența benzilor dedicate pt bus. Daca oamenii vor putea ajunge rapid cu busul fara a astepta in trafic, asta ar reduce traficul. Centura e la fel necesara, si e una din cauze, dar eliminarea parcarilor in centru, adăugarea pistelor de biciclete si a benzilor de bus sunt masuri absolut corecte pentru oras
@JuliusPaul Жыл бұрын
@@cristoforestman Nu am zis că nu sunt bune, dar trebuie făcute în ordine. Prima data scoți traficul de tranzit din centru și apoi îngustezi străzi și faci piste pentru autobuze și biciclete. Că altfel, faci un haos și mai mare. Și apropo de piste, cum poți să ai pretenția ca oamenii care locuiesc în cartierele mărginașe să folosească busurile, când tu ai bandă pentru ele doar în centru, iar în rest, stau în același trafic cu restul mașinilor. Sau cum să îi blamezi pe oameni că nu folosesc bicicletele, când pistele sunt întrerupte și e o adevărată aventură să croșetezi traficul pe două roți?
@Alexandru1996_ Жыл бұрын
Până și Buzăul unde am copilărit a devenit recent forte aglomerat. Nu merg eu prea des pe acolo în ultima vreme, dar de fiecare dată văd aglomerație peste tot pe străzile și bulevardele principale. Până și pe la 11 noaptea e așa în unele zone.
@inmintealucagula Жыл бұрын
Motivul? Din punctul meu de vedere transportul in comun are o mare parte din vina. Mult prea groaznic. Așa cum ai zis și tu în video. Apoi legile. Ar trebui sa se interzică mersul cu mașina la munca. Bineînțeles, după ce se îmbunătățește transportul in comun. Apoi ar trebui modificate trecerilor de pietoni. Sa se facă subterane. Ar fluidiza traficul foarte mult
@LaurentiuDobjanski Жыл бұрын
Bravo!
@ayurash Жыл бұрын
Lipsa piste de biciclete. In Olanda pleci cu bicicleta la gara, o parchezi, iei trenul spre jobul din oras, te dai jos din tren iei alta bicicleta, metrou, tramvai, perpedes...masina ramane acasa pentru weekend.