Пікірлер
@justron25-ij3yq
@justron25-ij3yq Күн бұрын
Ik wil graag mij schuinedak isoleren met Pir platen. Ik heb aan de buitenkant dampopen folie. Moet ik dann de platen tegen het dak lijmen of kan ik deze vastzetten met een wigje en dan daarna rondom vast purren?
@Pascaldv12
@Pascaldv12 2 күн бұрын
Fijne instructie! Heeft mij tot dusver enorm geholpen om mijn zolder te isoleren, ben nu toe aan de afwerking. Vraag daarvoor over de MDF strook: ik zie als antwoord op een andere vraag dat er een MDF strook van 15 à 20 cm breed gebruikt is. Maar welke dikte is gebruikt? Ben daar zelf nog even zoekende in aangezien ik niet wil dat de MDF strook te dun is waardoor deze door gaat buigen
@dirkluchtman
@dirkluchtman 5 күн бұрын
Hallo, ik heb een voorzetwand geplaatst op een enkelsteens muur van een pand uit 1920. Ik heb het precies gedaan zoals hier. Nu heb ik alleen de angst dat door de spouw die is onstaan tussen de dampopen folie en de muur nu stille lucht staat waarin vocht zich over een lange tijd gaat verzamelen en niet weg kan; werkt de dampopenfolie nu niet averechts; het geheel kan nu niet meer naar binnen ademen. Gaat het creeren van een spouw nu niet voor problemen zorgen? Hetzelfde wil ik doen op de vloer daarboven; kunnen de vloerbalken daartussen dan gaan rotten? Bedankt
@humanityages
@humanityages 7 күн бұрын
Deze jongen weet goed wat hij doet!
@AlenArutunian-v2j
@AlenArutunian-v2j 8 күн бұрын
Hoe zit het met de afschot?
@hauster
@hauster 5 күн бұрын
Hi, In het geval van onze video is er al een afschot gecreëerd in de constructie.
@Chiel-JanSchut
@Chiel-JanSchut 11 күн бұрын
Wat een duidelijke video! Ik vraag me af: wat voor dikte hebben de rachels?
@hauster
@hauster 9 күн бұрын
We gebruiken vaak de rachels van 21,5 x 58 mm. Met een breedte van 58 mm heeft deze lat net iets meer vlees dan de standaard 50 mm latten. Dit zorgt ervoor dat je gipsplaten moeiteloos kunt bevestigen en biedt extra stevigheid op plekken waar twee gipsplaten samenkomen op één lat. www.hauster.com/products/houten-lat-geschaafd-fsc-21-5x58x2700mm-vuren
@reinharle7966
@reinharle7966 18 күн бұрын
Dank voor de uitleg. Heb zojuist na het bekijken van de video een bestelling geplaatst. We gaan het zien!
@hauster
@hauster 9 күн бұрын
Dankjewel! Dat horen we natuurlijk graag :D
@reinharle7966
@reinharle7966 8 күн бұрын
​@@hauster Het is gelukt, maar ik had wel een akkefietje. De rioolbuis kwam scheef uit de grond en zat te dicht tegen de muur. Dat lukt nog wel met pvc regenpijp maar niet met stalen pijp. Flexibele rioolbuis 80mm bestaat niet, maar het is uiteindelijk gelukt door de rioolbuis bij te buigen door deze te verwarmen met een onkruidbrander(!). Wel eerst oefenen op een los stukje buis.
@hauster
@hauster 8 күн бұрын
@@reinharle7966 Dat klinkt inderdaad lastig, maar zo te horen heb je dat goed opgelost! 🙌
@emanuelfrederikmens771
@emanuelfrederikmens771 25 күн бұрын
Ontzettend goeie en duidelijke uitleg 👍
@hauster
@hauster 24 күн бұрын
Goed om te horen, dankjewel!
@gleff3345
@gleff3345 Ай бұрын
Hallo, mooie video. Goed erbij op te letten dat je altijd bovenste deel over onderste deel heen plaatst ;->
@hauster
@hauster Ай бұрын
Dank!
@SuperBobby1974
@SuperBobby1974 29 күн бұрын
Verjongde deel van de pijp in de onderste pijp.
@hrsn765
@hrsn765 Ай бұрын
Eindelijk iemand die het snapt.. isolatie strak tegen het dakbeschot, er zijn genoeg bedrijven die het doen met een lucht spouw ertussen👎
@hauster
@hauster Ай бұрын
Precies!
@danielg280
@danielg280 2 ай бұрын
Goed filmpje/uitleg!. Ik was benieuwd naar de MDF strook voor de nok ? Hebben jullie misschien de link/afmetingen ? Bedankt :)
@hauster
@hauster Ай бұрын
Hi, wij hebben hier geen standaard product voor. We gebruiken een strook MFD van ongeveer 15 a 20 cm die je in de nok bevestigt.
@fingerscrossed2317
@fingerscrossed2317 2 ай бұрын
Hoi,.ik vind dit een goede video, bedankt voor de tips. Ik wil het dak v/d schuur isoleren met eps platen. De constructie is dampopen met golfplaten, halfsteens. Eerst spinvlies, dan platen ., wat zijn de mogelijkheden kwa eindafwerking? Zou dit ook met een bv een dampremmende folie kunnen?... .
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Hi, Wat goed dat je aan de slag gaat met het isoleren van je dak. Dit gaat je veel comfort bieden, warmer in de winter en waarschijnlijk ook koeler in de zomer. Ik ga er vanuit dat er geen sprake is van vochtdoorslag, een folie aan de koude zijde is dan niet nodig. Vwb isolatiemateriaal is piepschuim een optie. Echter behaal je hiermee waarschijnlijk een beperkte isolatiewaarde waardoor je dus minder comfort gaat ervaren dan je misschien zou willen of verwachten. Zoals je zelf al aangeeft is het belangrijk alles luchtdicht af te werken met een dampremmende folie en bijbehorende tapes. Basic tape voor de overlapnaden en butyltape voor de randen bij de muren.Ons advies is om te isoleren met glaswol (prijsgunstig alternatief) en afwerken met folie en eventueel gips- of OSB platen: 1. Breng rachels aan op de bestaande balken (eerst om de 60 cm) 2. Klem hierachter het glaswol (Het beste kies je voor glaswol wat iets dikker is dan de balken. ) 3. Plaats vervolgens rachels om de 30 cm 4. Breng dampremmende folie aan en tape alles luchtdicht af met basic tape en butyl tape 5. Nu kan je alles afwerken met gipsplaten of OSB/Underlayment. (Er vanuitgaande dat je dakconstructie hiervoor stevig genoeg is)
@fingerscrossed2317
@fingerscrossed2317 2 ай бұрын
Bedankt voor uw antwoord, Ik wil alleen niet zoveel ruimte inleveren (breedte balk is 16 cm), vind het fijn als er wat ruimte over blijft boven mijn hoofd. ​@@hauster
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
@@fingerscrossed2317 Dat is begrijpelijk inderdaad. Dan is het beter om voor een dunner isolatiemateriaal te kiezen.
@willemsajaxfan
@willemsajaxfan 3 ай бұрын
Ik heb een plat dak, ik ga eerst een laag steenwol tussen de balken doen, en hier wil ik 2x pir ertegen plaatsen. Dunne platen pir overigens. Dit kan toch geen kwaad daar ik eerst de steenwol tegen het dak leg, en erna pas de pir?
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Wij adviseren altijd om van buiten naar binnen gezien, van dampopen naar dampremmend te werken. In jouw geval houd je dat aan (steenwol is dampopen, PIR is dampdicht). Al vraag ik me wel af waarom je met 2 isolatiematerialen wilt werken? En je niet gewoon kiest voor of steenwol of pir? Dat is namelijk makkelijker en sneller in de verwerking en waarschijnlijk nog goedkoper ook.
@aadjoow
@aadjoow 3 ай бұрын
Ik wil mijn dak van binnenuit isoleren. Één van de ruimtes op zolder wordt een badkamer. Op het dak liggen Opstalan 25 platen (spaanplaat met 2,5cm dik pur erop). Dat is in principe dampdicht (of dampremmend). Daarom kies ik op zolder voor een dampopen, vochtregulerende isolatie (waarschijnlijk houtvezelisolatie / steenwol oid icm klimaatfolie). Maar in deze video zie ik dat je in een natte ruimte zoals een badkamer een dampdichte folie hoort te gebruiken. Maar als ik dat doe loop ik in de badkamer het risico om vocht op te sluiten bij het dakbeschot, vanwege de pur-laag op het dak die niet ademt. Kan ik in de badkamer ook een klimaatfolie gebruiken?
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Goede vraag! Wij raden aan om in een natte ruimte altijd voor dampdichte folie te kiezen. Inderdaad risico op opsluiting vocht, maar de hoeveelheid damp uit een badkamer kan meer problemen opleveren.
@Cars-coffee
@Cars-coffee 3 ай бұрын
Wij hebben piepschuim op het dak liggen de folie is al vergaan door de jaren heen. Kan ik nu van binnen werken met pir met gips?
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Wij adviseren altijd om met glaswol/Isovlas en een klimaatfolie te werken als er al een laag aan de buitenkant op zit. Zo weet je zeker dat je goed zit. Piepschuim en de folie is waarschijnlijk na al die jaren wel als dampopen te beschouwen, maar alleen als je dit zeker weet zou PIR met gips een optie kunnen zijn.
@Cars-coffee
@Cars-coffee 2 ай бұрын
@@hauster ja dat weet je nooit zeker uiteraard? Zou je de pir rechtstreeks tegen het dakbeschot plaatsen?
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
@@Cars-coffee Je kan de PIR direct tegen het dakbeschot plaatsen, tenzij je last hebt van doorslaand vocht of wanneer je dakbeschot erg ongelijk is.
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
@@Cars-coffee De pir kan inderdaad rechtstreeks tegen het dakbeschot gelijmd worden met pur.
@MarcelS-yz1gf
@MarcelS-yz1gf 3 ай бұрын
Zeer goede en duidelijke video! Wel een vraagje: Het dak wat jullie naisoleren, zit er aan de buitenzijde +/- 3cm schuim? En waarom gebruiken jullie een dampremmende folie en geen klimaat folie? Dank alvast!
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Hi, dankjewel! In onze video isoleren we niet na, er was nog geen andere isolatie aanwezig. Vandaar de keuze voor een dampremmende folie. Heb je al wel isolatie aan de buitenkant? Dan is inderdaad klimaatfolie de juiste keuze.
@renzkorrelsvenz
@renzkorrelsvenz 3 ай бұрын
Moeten de balkkoppen niet vrijgehouden worden van isolatie? Ivm met het creëren van een koudebrug en daardoor condensvorming op de balk?
@hauster
@hauster Ай бұрын
Dat hoeft niet per se: condensatie zou namelijk ook optreden als de balkkoppen vrij zouden zijn. We voorkomen condensatie door een combinatie van twee factoren (1) een luchtdichte, dampremmende laag in de vorm van de Miofol 125S en (2) goede isolatie waardoor het temperatuurverschil bij de balkkop vrij klein is.
@goliath1394
@goliath1394 4 ай бұрын
Good job
@NielsLieman
@NielsLieman 4 ай бұрын
Dank voor deze heldere video. Wat ik me afvraag is waarom jullie voor het plafond agnes platen gebruiken en voor de wand gips? Zou je niet hetzelfde materiaal kunnen gebruiken voor beide?
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Hi Niels, dat kan zeker! Je kan het plafond net zo goed af werken met gips. Wij wilden ook graag de optie van plafondplaten tonen in de video. Dit is nog net wat makkelijker en sneller te plaatsen
@festamsports
@festamsports 4 ай бұрын
Hoe naisoleren van dakbeschot bestaande uit opstalanpu25 platen. Dus matig geisoleerd dak?
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Als de Opstalan platen (nog) dampdicht zijn: kiezen voor dampopen isolatiematerialen als glaswol, vlaswol of houtvezelplaat. Altijd in combinatie met klimaatfolie. Niet voor PIR kiezen.
@echtannelies
@echtannelies 4 ай бұрын
Volstrekt onduidelijk! Laat zien wat je zegt...
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Hi, jammer dat je onze video onduidelijk vindt. In deze video laten we stap-voor-stap zien hoe je de klus uitvoert: kzbin.info/www/bejne/bYOVnHmfnKmFotE
@doortje2911
@doortje2911 5 ай бұрын
Ik wil mijn zolder met schuindak isoleren. Kan ik dan beter voor Pir of glaswol gaan? En moet ik hierbij wel of niet een dampremmende folie gebruiken?
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Het hangt af van of er al een isolatielaag aan de buitenzijde van je dakbeschot zit. Zo ja: dan geen PIR, maar glaswol/vlaswol/houtvezelplaat. Zo nee: dan heb je 'vrije' keuze. PIR heeft de hoogste isolatiewaarde per cm dikte. Glaswol is goedkoper. Neem contact met ons op via [email protected] of chat op www.hauster.com als je even wilt sparren.
@paulWisdomByYears
@paulWisdomByYears 6 ай бұрын
Top, ik vind dit een van de beste advies video's voor een zolder isolatie. Ook qua werkwijze zijn de meest handige keuzes gemaakt. Bedankt.
@ruudalers400
@ruudalers400 4 ай бұрын
Helemaal eens!
@vanzoeren101
@vanzoeren101 6 ай бұрын
Kan je de Pir-platen rechtstreeks tegen een asbestplaat aan maken? Huis heeft asbestafwerking waarop rechtstreeks de dakpannen.
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Als je asbestplaten dampdicht zijn: niet kiezen voor PIR, maar voor glaswol/vlaswol/houtvezelplaat i.cm. klimaatfolie. Indien dampopen kan PIR wel. Rechtstreeks tegen de asbestplaten kan, tenzij je last hebt van doorslaand vocht of erg ongelijke platen.
@renstillmann
@renstillmann 7 ай бұрын
Wat is jullie advies voor het isoleren en dampwerend maken van de laadruimte in een bedrijfswagen (camper ombouw bv.)? Eerste bv. een soort wol of schuimplaat vervolgens dampremmende folie (binnenkant)? Of juist een volledig dampdichte folie? Of is het beter om een regulerende folie (klimaatfolie) te gebruiken? In zo'n klein ruimte kan het volgens mij toch aardig (snel) vochtig worden. Wat is jullie ervaring/advies?
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Excuus voor de late reactie. Wij hebben geen ervaring met het isoleren van dergelijke ruimtes, maar je zou eens kunnen kijken naar de Alkreflex-oplossingen: www.hauster.com/search?query=alkreflex&offset=0&q=alkreflex
@wobze
@wobze 7 ай бұрын
Werkt dit ook bij een damp open dak? Dus geen folie aanwezig onder de pannen?
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Dit werkt juist bij een dampopen dak!
@hermanamex6294
@hermanamex6294 7 ай бұрын
Ik ga mij er in de lente aan wagen. Bedankt voor de duidelijke instructie film.
@XD-cr3du
@XD-cr3du 7 ай бұрын
Op 0:40 zeg je: gebruik geen PIR bij platte daken. Hoezo? Letterlijk overal lees je dat PIR ook voor platte daken een fantastische isolator is, met een relatief hoge RD waarde voor de dikte. Let wel op: ik heb het over isoleren aan de buitenkant.
@hauster
@hauster 7 ай бұрын
Klopt helemaal! PIR is een uitstekende isolator voor de buitenzijde van een plat dak. Zie ook onze klusvideo www.hauster.com/collections/epdm-dakbedekking-aanbrengen. In bovenstaande video gaat het over het na-isoleren van een plat dak aan de binnenzijde. Hadden we wellicht duidelijker moeten noemen!
@XD-cr3du
@XD-cr3du 7 ай бұрын
@@hauster Ah helder, dan snap ik het nu, dank voor de extra uitleg!
@taoizt3846
@taoizt3846 7 ай бұрын
Nu ben ik zelf een leek op het gebied van Isolatie, maar in mijn zoektocht online wordt je toch regelmatig de verkeerde kant op gestuurd. Zo lees ik veelvuldig dat PIR platen wel degelijk geschikt kunnen zijn voor een isolatie aan binnenzijde van plat dak. Ik wil mijn garage isoleren maar ik ben daar niet zo streng in als voor het huis. Dus redelijke isolatie is prima voor mij. Ik wil eigenlijk PIR-platen gebruiken omdat ze dunner zijn dan glaswol en ik de steunbalken van de constructie zichtbaar wil houden voor de eindafwerking. Nu las ik over het gebruik van ventilatielatten waar de PIR platen op komen. Maar is dit nu helemaal niet verstandig? Ik heb verder ventilatie via 1 of meer raampjes. Ga de ruimte gebruiken als hobby en sportuimte gebruiken. Wat is nu wijsheid?
@hauster
@hauster 7 ай бұрын
@taoizt3846 Wij raden af om je platte dak met PIR na te isoleren. De reden is dat de dakbedekking van je platte dak dampdicht is. PIR (mits goed gemonteerd) is ook dampdicht. Damp die tussen deze twee dampdichte lagen zit kan niet weg. Zal condenseren en uiteindelijk trekt dit vocht in het hout van je constructie. Met grote kans op houtrot als gevolg. Dat je de ruimte goed ventileert (altijd doen!) heeft hier geen invloed op. Daarom adviseren wij bij een plat dak altijd: glaswol/vlaswol/steenwol in combinatie met klimaatfolie. Wij zien ook dat er tegenstrijdige adviezen worden gegeven. In theorie zou je in jouw geval met PIR kunnen na-isoleren door de PIR platen niet dampdicht af te werken (dus niet onderling afplakken met aluminium tape en niet rondom afpurren. In dat geval is de isolatielaag niet dampdicht. Echter gaat dit ten koste van de isolatiewaarde. En daar was het je nou juist om te doen.).
@taoizt3846
@taoizt3846 7 ай бұрын
@@hauster Dank voor het uitgebreide antwoord! Het is inderdaad de vraag of de laatste oplossing niet te veel ten koste gaat van de isolatiewaarde. Aan de andere kant is het geen woonruimte. Maar dit is wel duidelijk nu. Top!
@dlmm2645
@dlmm2645 5 ай бұрын
Dus er is een nuance, want PIR wordt veel gebruikt OP het dak, direct onder de dakbedekking. De opmerking gaat over PIR niet aan de binnenzijde te plaatsen (warmdakconstructie). Daarmee komt het dauwpunt wellicht ook onhandig uit (condensatie in de constructie die vervolgens niet weg kan door de dampdichte materialen aan beide zijden). Volgens mij is er ook nog een verband tussen de omvang/hoogte van isolatiewaarde aan de binnen en buitenkant?
@SUMERUP
@SUMERUP 8 ай бұрын
Ja, he he, dat jullie verschillende diktes hebben is logisch en wat ontbreekt is het voordoen, dus laten zien Hoe je kiest!! Nu weet ik nog niks..
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
Hi, jammer dat je onze video niet zo interessant vindt. Hoe je kiest is afhankelijk van je kieren, die moet je dus eerst opmeten en dan kies je de tochtstrip erbij met de juiste maat. Het opmeten kan gewoon met een liniaal of rolmaat. Weet je het toch niet zeker, dan kies je voor de universele maat, dan zit je altijd goed. Kijk ook even op onze website, daar hebben we verschillende stappenplannen met stap-voor-stap uitleg en foto's waar we het voordoen. Bijvoorbeeld deze voor tochtwering rondom je binnendeur: www.hauster.com/collections/tochtwering-aanbrengen-binnendeur of deze voor tochtwering rondom ramen: www.hauster.com/collections/tochtwering-rondom-ramen
@Lisettedemos01
@Lisettedemos01 8 ай бұрын
Mensen kijk ajb uit met spouwlatten en dampopen folie. Ik deed dat ook omdat ik eensteensmuur heb en dat zorgde voor zo ontiechelijk veel condens dat het achter mijn wand en isolatie zeiknat werd met zelfs lekkage tot gevolg. Ja, alles correct gemonteerd. Ik heb alles weg moeten halen (gipsplaten, isolatie en dampfolie weg moeten snijden). Schade, weggegooid geld en werkuren. Auw! Nu direct tegen de buitengevel geisoleerd.
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
Hi Lisette, wat vervelend om te horen dat je klus niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. We begrijpen hoe teleurstellend dat kan zijn, vooral na alle moeite die je hebt gestoken in het isoleren van je muur. Overigens werken wij onze klussen altijd uit samen met leveranciers en aannemers, om zo tot de beste klus te komen die voor de meeste situaties geldt. Een spouw zorgt dus in de meeste gevallen niet voor vochtproblemen. In jouw geval kunnen er meerdere dingen hebben meegespeeld. Had je bijvoorbeeld al vochtplekken op de muur voordat je begon met isoleren? Als dat het geval is, kan het verstandig zijn om eerst de muur te laten impregneren om vochtdoorslag te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om te weten of de muur aan de buitenkant is geverfd of geglazuurd, omdat dit wordt gezien als een dampremmende laag en dan is het gebruik van klimaatfolie vereist. Isolatie op zichzelf leidt meestal niet tot lekkages, vaak is dit toch al een bestaande lekkage of is het condensatie dat druppelt waardoor het op een lekkage lijkt. Maar lastig om te zeggen zonder de situatie te hebben gezien natuurlijk. Hopelijk komt nu alles goed met je muur en kan je gaan genieten van de voordelen van isolatie.
@mule666
@mule666 8 ай бұрын
Ik wil houten blokhut isoleren aan buitenzijde en later afwerken met rabath hoe doe ik dat
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
Hi, leuk dat je een blokhut gaat isoleren. Je bedoeld de wanden? Dit kan je het beste met glaswol doen. Dit wordt overigens meestal aan de binnenkant gedaan. Dus van buiten naar binnen doe je deze volgorde: Plaats eerst een dampopen folie tegen de wand, maak dan een raamwerk waar je de glaswol tussen klemt. Vervolgens plaats je een dampremmende folie en daarna de afwerking. Je kan eigenlijk onze voorzetwandklus volgen; www.hauster.com/collections/een-voorzetwand-isoleren-met-glaswol
@tombrone5557
@tombrone5557 8 ай бұрын
Wij willen ons huis (bouwjaar 1968) langs 2 kanten van binnenuit isoleren. Het huis heeft momenteel een spouw, maar die zullen we voorlopig niet opvullen omdat we veel negatieve reacties tegen komen. Wij overwegen 2 materialen: ofwel 60mm harde PIR platen, ofwel 70mm houtvezel (omwille van de meer natuurlijke kwaliteiten). Dit alles zou tussen houten balken geplaatst worden, waar we dan een dampremmende folie op aanbrengen en daarna afwerken met OSB en/of gyproc. Wij zijn echter niet volledig mee wanneer er nu een luchtspouw moet gelaten worden. Kunnen we rechtstreeks de PIR of houtvezel platen tegen de buitenmuur duwen, of moeten we hier een luchtspouw voorzien? Of is het advies verschillend tussen de 2 materialen? Alvast bedankt voor enige hulp!
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
Goede vraag! En goed dat jullie je huis gaan isoleren. Als er een spouwmuur aanwezig is, kan je prima het isolatiemateriaal direct tegen de muur plaatsen. Tenzij er vochtproblemen zijn of wanneer de muur erg ongelijk is. U geeft aan te willen kiezen tussen PIR en houtvezelplaten. Wij raden PIR aan. Dit vanwege de hogere isolatiewaarde (Rd-waarde) en vanwege het feit dat er bij PIR geen dampscherm nodig is. Zolang u de PIR luchtdicht afwerkt door middel van afdicht PUR en aluminium tape. Bij houtvezelplaten heeft u wel een dampscherm nodig. Tip: op dit moment zijn de PIR platen in de aanbieding op hauster.com.
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
Toevoeging: Milieu Centraal waarschuwt voor vochtproblemen bij voorzetwanden met hoge Rd-waardes (hoger dan 2,5). Zie ook Tip 2 op www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/zelf-buitenmuur-isoleren-met-voorzetwand/. Deze waarschuwing klopt. U kunt echter veilig een voorzetwand met hoge Rd-waarde plaatsen als u de volgende werkwijze toepast: Belangrijk om luchtdicht af te werken en koudebruggen te voorkomen door: 1. Bevestiging aan de muur met montagepur 2. Bevestiging van de platen aan elkaar en vul de ruimtes "rondom" met flexibele pur 3. Laat de platen steunen op steunblokjes (zoals deze: www.combifit.nl/combifit-steun-en-stelblokjes) of nagelband Als u met de blokjes/nagelband en de pur direct contact met de tussenwanden/vloer/plafond kan voorkomen dan zult u ook geen vochtproblemen krijgen. Ook niet met hogere Rd-waardes (hoger dan de 2,5 zoals genoemd door Milieu Centraal).
@robbertjaspers8880
@robbertjaspers8880 6 ай бұрын
Hoi Hauster!, ik heb een soortgelijke situatie, bedoelen jullie met dampscherm een dampopen folie tegen de koude muur, of alleen een dampdichte aan de binnenkant?
@johoeben
@johoeben 8 ай бұрын
Een dampremmende folie aanbrengen met het argument dat steenwol slecht tegen vocht kan is natuurlijk NONSENSE. Een dampremmende folie breng je aan omdat anders condensatie tegen het dakbeschot ontstaat (dauwpunt). En hierdoor een vochtprobleem kan ontstaan met rotting tot gevolg.
@rodey6878
@rodey6878 8 ай бұрын
Hallo, ik wil mijn kopse kant van mijn zolder isoleren ( dubbelsteens met spouw) alleen had iemand mij verteld dat je maar tot ongeveer 2,50 rd mag gaan want als je naar hogere rd waardes gaat dan kan je vochtproblemen krijgen. Weten jullie hoe dit zit ?
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
Hi, dat wordt inderdaad door Milieu Centraal geadviseerd www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/stappenplan-voorzetwand-met-hardschuimplaten vanwege het verschil warm/koud. Wij hebben dit ook met onze leveranciers besproken en die geven aan als je alle stappen goed uitvoert en de dampremmende folie goed luchtdicht afwerkt er niet zo snel een probleem zal ontstaan, ook niet bij hogere Rd-waardes. Maar houd wel rekening met ruimteverlies als je nog dikker gaat isoleren. Voor een Rd-waarde van 2,5 heb je isolatiemateriaal van ongeveer 80mm dikte nodig + het rachel werk en de afwerking, dus raak je dan al snel 10 cm aan ruimte kwijt.
@rodey6878
@rodey6878 8 ай бұрын
bedankt. Ik was van plan mijn schuine dak eerst balken om de 30 met 6 cm glaswol (voor geluidisolatie) en daarna pir platen op die balken en afwerken met gipsplaat. Zo wilde ik dat eigenlijk ook doen met de voorzetwand. Of zal ik daar alleen 1 laag pir op de wand schroeven. Wat denken jullie ervan en is jullie advies ? Bedankt!
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
@@rodey6878 Mag ik vragen waarom je zou isoleren met twee verschillende isolatiematerialen? Het lijkt ons makkelijker om te werken met 1 soort materiaal. PIR zou je inderdaad direct tegen de wand kunnen plaatsen zonder rachelwerk/ventilatiespouw. Wel belangrijk luchtdicht afwerken en koudebruggen voorkomen door: 1. Bevestiging aan de muur met montagepur 2. Bevestiging van de platen aan elkaar en vul de ruimtes "rondom" met flexibele pur 3. Laat de platen steunen op steunblokjes of nagelband Als je met de blokjes/nagelband en de pur direct contact met de tussenwanden/vloer/plafond kan voorkomen dan zul je ook geen vochtproblemen krijgen. Ook niet met hogere Rd-waardes.
@rodey6878
@rodey6878 8 ай бұрын
@@hauster ik was van plan om met 2 verschillende materialen te isoleren omdat we boven niet veel ruimte hebben en ik wil toch een beetje geluidsisolatie en goed geisoleerd. Vandaar dat ik dacht aan glaswol en pir samen. Maar ik denk dat het dan gewoon makkelijker is wat jij zei, pir platen maar dan niet gelijk tegen de muur maar met een rachel werk ertussen zodat ik de gipsplaten om af te werken in het rachel werk kan schroeven. Maar dan 1 vraag. Als ik overal 1/2 centimeter ruimte houd rondom dan kan ik dat met pur dichtpurren. Maar zal ik dan eerst het schuine dak isoleren daarna afwerken met gipsplaat en dan 1/2 cm ruimte houden tussen gipsplaat en de pir plaat van de voorzetwand of de pir platen van de voorzetwand dicht purren tegen de pir platen van het schuine dak ?
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
@@rodey6878 Ik neig in deze situatie direct te isoleren met PIR met gips. Zo kan je de PIR-platen direct tegen de muur en het schuine dak lijmen en ben je in een keer klaar. Ga je toch werken met 'kale' PIR (zonder gips) dan wordt het inderdaad lastiger om je gipsplaten te bevestigen en heb je een raamwerk nodig. Dit zou ik niet tussen de muur en de PIR doen, want creëer je een spouw en dat raden wij af. Waarschijnlijk is het makkelijkst om eerst de muur te isoleren en daarna het dak. Bekijk anders ook eens deze video en het stappenplan: www.hauster.com/collections/schuin-dak-isoleren-met-pir-en-gipsplaat-in-een
@the_elsmile7592
@the_elsmile7592 8 ай бұрын
Goed gedaan 😊
@mvandeb881
@mvandeb881 8 ай бұрын
Stomste fiedieo
@mother-fng-bonswa3612
@mother-fng-bonswa3612 8 ай бұрын
Ik dacht altijd dat je de platen niet strak tegen het beschot moest duwen voor de eventuele ventilatie tussen beschot en plaat bij vocht.
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
Er zijn veel verschillende visies op de vraag of je een ventilatiespouw moet creëren of niet. Wij adviseren geen spouw te creëren en direct isolatiemateriaal tegen het dakbeschot te monteren. Waar geen lucht zit, zit ook geen damp. Tenzij er sprake is van doorslaand vocht, dan is een dergelijke spouw wel aan te raden.
@timmyf7228
@timmyf7228 8 ай бұрын
Kan je rollen ook gebruiken bij een voorzetwand? Ik vind geen platen van de gewenste dikte, enkel rollen.
@hauster
@hauster 2 ай бұрын
Rollen kan je zeker ook gebruiken. Zijn iets minder praktisch, want iets minder stijf dan de platen. Maar vanuit isolatie-oogpunt kan het prima.
@timmyf7228
@timmyf7228 8 ай бұрын
Hoe weet je nu of je een spouw moet zetten met damp-open folie of niet. Mijn huis van 1900 heeft buitenmuren van meer dan 40 cm dik zonder spouw. Kan je niet gewoon de isolatie direct tegen de muur aanbrengen en dan een klimaatfolie op je regelwerk aanbrengen? Heb je nu ook geen enorme koudebruggen waar je het dampscherm hebt doorboort voor de elektriciteit?
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
Goede vraag. Wij vinden het direct tegen de wand plaatsen van isolatiemateriaal bijna altijd de beste keuze. Behalve als er sprake is van doorslaand vocht of wanneer de muur erg ongelijk is. Plaats wel eerst dampopen folie tegen de muur, daarna isolatiemateriaal en daar dampremmende folie. Als je kiest voor glas-/vlas/steenwol. Het doorboren van het dampscherm levert beperkte koudebrug op, maar natuurlijk wel kans op damp die er doorheen komt.
@dirkluchtman
@dirkluchtman 5 күн бұрын
@@hauster Hallo, waarom vinden jullie het direct tegen de wand plaatsen van isolatiemateriaal bijna altijd de beste keuze?
@hauster
@hauster 2 күн бұрын
@@dirkluchtman ​Hi, In onze video laten we zien hoe je een voorzetwand maakt met een dampopen folie, en hierbij heb je een spouw nodig om deze folie te laten werken. Echter, is dit niet altijd nodig als je muur echt helemaal droog is. Dan kan je rechtstreeks werken tegen de muur met als voordeel dat je meer ruimte overhoudt.
@timmyf7228
@timmyf7228 8 ай бұрын
Kan je deze klimaatfolie ook gebruiken voor muurisolatie? Ik wil een oud huis, zonder spouwmuur, isoleren met een voorzet want (metal studs). Ik dacht als volgt te werk gaan: isolatie direct aanbrengen tegen de muur, dan metal studs en isolatie tussen de studs. Vervolgens de klimaat folie er tegen aan. Is dit een goede toepassing van de klimaat folie? En waarom moet je nog eens 2 cm lucht voorzien tussen de folie en je afwerking (in mijn geval gipsplaten)?
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
Je zit een heel eind op de goede weg! De ideale opzet is als volgt (van buiten naar binnen): muur -> spouw van 2cm -> dampopen folie -> isolatiemateriaal -> dampremmende folie -> gipsplaten (zie ook: www.hauster.com/collections/een-voorzetwand-isoleren-met-glaswol). Je geeft zelf aan dat je direct isolatie tegen de muur wilt aanbrengen, daarna metal studs met opnieuw isolatie. Waarom 2x isolatie? Wat betreft je vraag over de klimaatfolie: die heeft een spouw van 2cm tussen de afwerking nodig om z'n werk goed te kunnen doen (damp reguleren). Als die spouw er niet is, dan werkt de folie simpelweg minder goed.
@timmyf7228
@timmyf7228 8 ай бұрын
@@hauster Die 2 maal isolatie was me gezegd door een expert van gyproc. Die vertelde me ook niets over eerst een dampopen folie aan te brengen of die extra luchtlaag tussen klimaatfolie en gipsplaat. Het zijn dus geen twee verschillende methodes? Ofwel 1. damp open -> isolatie -> dampdichte folie of 2. isolatie -> klimaatfolie
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
@@timmyf7228 We beginnen even overnieuw. Ik zie dat ik iets te snel heb geantwoord. Bij een voorzetwand met een houten frame: muur -> spouw van 2cm -> dampopen folie -> isolatiemateriaal -> dampremmende folie -> afwerking. Maar: jij wilt met metal studs werken. Daar hebben wij minder ervaring mee. Als ik naar de uitleg van Gyproc/Isover kijk, zie ik dat ze tussen de metal studs en de muur een dunne isolatieplaat hebben. Geen folie. Ik weet niet of dat een dunne plaat is met dampremmende werking. Of dat ze speciale glaswolplaten hebben met een uitstulping die je tussen de metal studs plaatst en die de spouw opvullen. Een antwoord waar je niet heel veel aan hebt vrees ik, maar zoals gezegd werken wij niet met metal studs en werken we niet samen met Gyproc/Isover.
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
In het antwoord hierboven verwijs ik naar uitleg Gyproc/Isover: www.isover.be/nl/professional/toepassingen/voorzetwand#marketing-description
@hauster
@hauster 8 ай бұрын
@timmyf7228 Nog een nabrander: let op dat je niet een te hoge Rd-waarde (>Rd2,5) haalt met je voorzetwand. Klinkt gek, maar dit kan vochtproblemen opleveren, zie www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/zelf-buitenmuur-isoleren-met-voorzetwand/
@Koen-wt8wl
@Koen-wt8wl 9 ай бұрын
Hoe ziet het dakbeschot er hier uit? Ik wil mijn bijkeuken isoleren, maar er zit geen onderdak/dampopen folie (oud huis). Kan ik dan nogsteeds deze methode van glaswol, dampremmende folie en gipsplaten gebruiken?
@hauster
@hauster 9 ай бұрын
Hi Koen, goede vraag. Hoe ziet het dak van je bijkeuken eruit? Plat of hellend dak?
@Koen-wt8wl
@Koen-wt8wl 9 ай бұрын
@@hauster het is een hellend dak met dakpannen
@hauster
@hauster 9 ай бұрын
@@Koen-wt8wl Dan kan je gewoon bovenstaande video volgen. Glaswol direct tegen het dakbeschot + dampremmende folie + gipsplaten. Of bedoelde je dat je geen dakbeschot hebt?
@Koen-wt8wl
@Koen-wt8wl 9 ай бұрын
@@hauster van buiten naar binnen is het als volgt: dakpan, panlat, houten dakbeschot planken, gording. Er zit dus geen damp/waterdichte laag tussen de dakpan en de gording. Heeft de manier van de video dan geen kans op vochtproblemen?
@hauster
@hauster 9 ай бұрын
@@Koen-wt8wl Duidelijk. Geen vochtproblemen want er wordt geen damp opgesloten tussen 2 dampdichte lagen. In jouw geval is het keurig (van buiten naar binnen) van dampopen naar dampdicht. Tenzij je nu al vochtproblemen hebt natuurlijk.
@ellavanderheyden3358
@ellavanderheyden3358 9 ай бұрын
Kan men de isolatie platen ook vastzetten met schroeven aan het dakbeschot? Hierdoor zou ik dunnere afwerk latten kunnen gebruiken.
@hauster
@hauster 9 ай бұрын
Dag Ella, ja dat kan. Gebruik hiervoor speciale isolatieschroeven en drukverdeelplaten om te voorkomen dat de PIR-platen over de schroeven heen worden getrokken. Je vindt alles wat je nodig hebt op www.hauster.com.
@thomashuisman8128
@thomashuisman8128 9 ай бұрын
Interessante video! Zeer leerzaam. Op dit moment heeft onze woning ook een dergelijke constructie met hier op de schuine kanten reeds gipsplaten bevestigd. Zouden jullie hierin adviseren deze eerst te verwijderen en dan de isolatie aan te brengen of juist bovenop deze gipsplaten een nieuwe isolatielaag aanbrengen? Hopelijk kunnen jullie mij verder op weg helpen 😉
@hauster
@hauster 9 ай бұрын
Hi Thomas, Het handigst is om de gipsplaten te verwijderen, dan kan je meteen checken of er al isolatie zit, dit is nodig om te weten ivm de nieuwe isolatie die je gaat plaatsen. En je verliest het minste ruimte.
@renekuylenburg
@renekuylenburg 9 ай бұрын
Saai iiiiiiii🤐🤐🤐🤐🤐
@JoostMoesker
@JoostMoesker 9 ай бұрын
Mooi filmpje mannen. Rachelwerk zou ik altijd uitvlakken met stelsschroeven of vulplaatjes, wel zo netjes. Gordingen zijn over het algemeen verre van vlak. Wat ik zelf nooit helemaal begrepen heb is dat nietjes netjes worden afgetaped om er vervolgens gewoon gipsplaatschroeven door de folie heen te rammen... ehh ben ik nu gek? Naden afdichten is natuurlijk een no-brainer...
@hauster
@hauster 9 ай бұрын
Dankjewel Joost. Het gaatje dat je in je folie boort door de gipsplaten te bevestigen is heel klein en het restje folie dat je krijgt door een gaatje te boren vult dit genoeg af samen met de schroef. De gaatjes van de nietjes zijn natuurlijk ook heel klein, maar hoe meer je luchtdicht kan afwerken hoe beter, maar 100% luchtdicht is onmogelijk. Wij willen onze klussen altijd zo goed mogelijk doen, maar als je een paar nietgaatjes niet aftapet is dit niet meteen een probleem.
@fragnet7673
@fragnet7673 9 ай бұрын
Top gedaan!
@hauster
@hauster 9 ай бұрын
Dankjewel!😃