Fijn filmpje! Als je het raamwerk maakt (als spouw creëren niet nodig is) en de binnenmaat is 60 ipv hartafstand, kom je dan niet in de knoop met het bevestigen van de gipsplaten met een breedte van 60cm? Omdat ze dan niet op het raamwerk uitkomen?
@hauster Жыл бұрын
Hi, omdat wij beplating achter het gips zetten maakt het niet zo heel veel uit, want want dan heb je genoeg stevigheid om de gipsplaten op te bevestigen. Wij gebruiken in deze klus ook glaswol van 60 cm breed dus valt dat er precies tussen. Ga je geen beplating doen, omdat je uiteindelijk niets aan de muur gaat ophangen bijvoorbeeld, dan moeten je gipsplaten natuurlijk wel precies op het rachelwerk uitkomen. Je kan dan ook beter een glaswolrol van 58 cm breed gebruiken bijvoorbeeld.
@jelrikcoppoolseАй бұрын
Hele duidelijke instructies! Heb ik veel aan gehad. Ik heb nog wel een vraag nav bovenstaande. Er wordt 9mm multiplex gebruikt, komen de gipsschroeven dan niet aan de achterzijde door waardoor het klimaat folie kan beschadigen?
@gijsplas Жыл бұрын
Ik heb een vraag. Ons hoekhuis van ca 1927 heeft beneden een niet of slecht geisoleerde steens buitenmuur. Ik denk dat er een rachelwerk met direct daarop gipsplaten tegen de binnenmuur aanzitten zonder steen- of glaswol daartussen (moet ik verder nog goed bekijken). Nu wil ik deze muur van binnen gaan isoleren. Het liefst laat ik de gipsplaten gewoon zitten en ga daar dan een voorzetwand tegenaan plaatsen zoals in deze video is te zien. Maar kan dit? Of moet ik toch de gipsplaten eerst verwijderen? Ik hoop dat jullie mijn vraag kunnen beantwoorden.
@hauster Жыл бұрын
Beste @gijsplas, goede vraag! Wij raden in de meeste (maar niet in alle!) situaties aan om het isolatiemateriaal direct tegen de muur te plaatsen. In jouw geval zit er waarschijnlijk een spouwtje tussen de gipsplaten en de muur (gecreëerd door de rachels). We raden het monteren van isolatiemateriaal direct tegen de muur af als er sprake is van (doorslaand) vocht aan de binnenzijde van de muur. Dat kan je nu niet zien door de gipsplaten. Het is aan te raden de gipsplaten te verwijderen, alleen al om te checken hoe de muur er voor staat. We kunnen ons voorstellen dat je nog even verder wilt sparren, bijvoorbeeld over keuze isolatiemateriaal en folie. We denken graag met je mee, stuur een email naar klantenservice@hauster.com, chat met ons op hauster.com of bel ons op 020-2255 277. We horen graag van je!
@Sfffen22 күн бұрын
Handige video! Echter nog een vraag: indien de spouwmuur van de woning geisoleerd is, dient er dan achter de voorzetwand (langs binnen) ook nog isolatie aangebracht te worden, of is dat dubbelop en kan dat tot vochtproblemen leiden? Bedankt! 🙏🏻
@hauster6 күн бұрын
Het is geen probleem om de voorzetwand tegen een geïsoleerde of ongeïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Je hebt wel altijd een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme kant): die laag voorkomt dat er vocht vanuit de woonkamer de muur in trekt en zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt.
@rodey6878 Жыл бұрын
Hallo, ik wil mijn kopse kant van mijn zolder isoleren ( dubbelsteens met spouw) alleen had iemand mij verteld dat je maar tot ongeveer 2,50 rd mag gaan want als je naar hogere rd waardes gaat dan kan je vochtproblemen krijgen. Weten jullie hoe dit zit ?
@hauster Жыл бұрын
Hi, dat wordt inderdaad door Milieu Centraal geadviseerd www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/stappenplan-voorzetwand-met-hardschuimplaten vanwege het verschil warm/koud. Wij hebben dit ook met onze leveranciers besproken en die geven aan als je alle stappen goed uitvoert en de dampremmende folie goed luchtdicht afwerkt er niet zo snel een probleem zal ontstaan, ook niet bij hogere Rd-waardes. Maar houd wel rekening met ruimteverlies als je nog dikker gaat isoleren. Voor een Rd-waarde van 2,5 heb je isolatiemateriaal van ongeveer 80mm dikte nodig + het rachel werk en de afwerking, dus raak je dan al snel 10 cm aan ruimte kwijt.
@rodey6878 Жыл бұрын
bedankt. Ik was van plan mijn schuine dak eerst balken om de 30 met 6 cm glaswol (voor geluidisolatie) en daarna pir platen op die balken en afwerken met gipsplaat. Zo wilde ik dat eigenlijk ook doen met de voorzetwand. Of zal ik daar alleen 1 laag pir op de wand schroeven. Wat denken jullie ervan en is jullie advies ? Bedankt!
@hauster Жыл бұрын
@@rodey6878 Mag ik vragen waarom je zou isoleren met twee verschillende isolatiematerialen? Het lijkt ons makkelijker om te werken met 1 soort materiaal. PIR zou je inderdaad direct tegen de wand kunnen plaatsen zonder rachelwerk/ventilatiespouw. Wel belangrijk luchtdicht afwerken en koudebruggen voorkomen door: 1. Bevestiging aan de muur met montagepur 2. Bevestiging van de platen aan elkaar en vul de ruimtes "rondom" met flexibele pur 3. Laat de platen steunen op steunblokjes of nagelband Als je met de blokjes/nagelband en de pur direct contact met de tussenwanden/vloer/plafond kan voorkomen dan zul je ook geen vochtproblemen krijgen. Ook niet met hogere Rd-waardes.
@rodey6878 Жыл бұрын
@@hauster ik was van plan om met 2 verschillende materialen te isoleren omdat we boven niet veel ruimte hebben en ik wil toch een beetje geluidsisolatie en goed geisoleerd. Vandaar dat ik dacht aan glaswol en pir samen. Maar ik denk dat het dan gewoon makkelijker is wat jij zei, pir platen maar dan niet gelijk tegen de muur maar met een rachel werk ertussen zodat ik de gipsplaten om af te werken in het rachel werk kan schroeven. Maar dan 1 vraag. Als ik overal 1/2 centimeter ruimte houd rondom dan kan ik dat met pur dichtpurren. Maar zal ik dan eerst het schuine dak isoleren daarna afwerken met gipsplaat en dan 1/2 cm ruimte houden tussen gipsplaat en de pir plaat van de voorzetwand of de pir platen van de voorzetwand dicht purren tegen de pir platen van het schuine dak ?
@hauster Жыл бұрын
@@rodey6878 Ik neig in deze situatie direct te isoleren met PIR met gips. Zo kan je de PIR-platen direct tegen de muur en het schuine dak lijmen en ben je in een keer klaar. Ga je toch werken met 'kale' PIR (zonder gips) dan wordt het inderdaad lastiger om je gipsplaten te bevestigen en heb je een raamwerk nodig. Dit zou ik niet tussen de muur en de PIR doen, want creëer je een spouw en dat raden wij af. Waarschijnlijk is het makkelijkst om eerst de muur te isoleren en daarna het dak. Bekijk anders ook eens deze video en het stappenplan: www.hauster.com/collections/schuin-dak-isoleren-met-pir-en-gipsplaat-in-een
@timmyf7228 Жыл бұрын
Hoe weet je nu of je een spouw moet zetten met damp-open folie of niet. Mijn huis van 1900 heeft buitenmuren van meer dan 40 cm dik zonder spouw. Kan je niet gewoon de isolatie direct tegen de muur aanbrengen en dan een klimaatfolie op je regelwerk aanbrengen? Heb je nu ook geen enorme koudebruggen waar je het dampscherm hebt doorboort voor de elektriciteit?
@hauster Жыл бұрын
Goede vraag. Wij vinden het direct tegen de wand plaatsen van isolatiemateriaal bijna altijd de beste keuze. Behalve als er sprake is van doorslaand vocht of wanneer de muur erg ongelijk is. Plaats wel eerst dampopen folie tegen de muur, daarna isolatiemateriaal en daar dampremmende folie. Als je kiest voor glas-/vlas/steenwol. Het doorboren van het dampscherm levert beperkte koudebrug op, maar natuurlijk wel kans op damp die er doorheen komt.
@dirkluchtman4 ай бұрын
@@hauster Hallo, waarom vinden jullie het direct tegen de wand plaatsen van isolatiemateriaal bijna altijd de beste keuze?
@hauster4 ай бұрын
@@dirkluchtman Hi, In onze video laten we zien hoe je een voorzetwand maakt met een dampopen folie, en hierbij heb je een spouw nodig om deze folie te laten werken. Echter, is dit niet altijd nodig als je muur echt helemaal droog is. Dan kan je rechtstreeks werken tegen de muur met als voordeel dat je meer ruimte overhoudt.
@GalinskyFPV3 ай бұрын
Erg informatieve video, dankzij jullie videos heb ik het dak en muren geisoleerd van ons jaren 30 huis. Dak is volledig geïsoleerd met 21cm steenwol direct tegen het dakbeschot, dak is dampopen en in de toekomst willen we aan de buitenkant van dakbeschot onder de panlatten dampopen folie toepassen. Voor de muren die een spouw hebben en volledig droog zijn hebben we direct tegen de muren geïsoleerd. Zit soms wel een dun laagje tussen gezien de muren erg oneven waren (max 1cm). Isolatie en dampremmende folie (125S) loopt van schuin dak over op de muren, Nu is alles bijna luchtdicht, alleen de aansluitingen met het huis is lastig dicht te krijgen. Muren komen bijvoorbeeld op een houten vloer met kiertjes. Ook hebben we in het dak hanenbalken waarin kiertjes zitten met aansluiting op de spantbenen Nu ben ik bezig met de OT301 kit om folie zo luchtdicht mogelijk te krijgen maar verwachting is dat dit niet/nooit helemaal gaat lukken. In hoeverre vormt dat een probleem?
@hauster3 ай бұрын
Wat leuk om te lezen en mooi dat de klus zo goed gelukt is! Met betrekking tot je vraag: het lukt bij na isolatie van oude huizen bijna nooit om het volledig "kierdicht" te krijgen. Maar met de dikte van je isolatie en meest opvallende aansluitingen goed dicht verwachten we geen problemen. Als je nog zorgen maakt dan is goed ventileren (mechanisch of een halfuurtje de ramen open elke ochtend) ook altijd verstandig.
@tombrone5557 Жыл бұрын
Wij willen ons huis (bouwjaar 1968) langs 2 kanten van binnenuit isoleren. Het huis heeft momenteel een spouw, maar die zullen we voorlopig niet opvullen omdat we veel negatieve reacties tegen komen. Wij overwegen 2 materialen: ofwel 60mm harde PIR platen, ofwel 70mm houtvezel (omwille van de meer natuurlijke kwaliteiten). Dit alles zou tussen houten balken geplaatst worden, waar we dan een dampremmende folie op aanbrengen en daarna afwerken met OSB en/of gyproc. Wij zijn echter niet volledig mee wanneer er nu een luchtspouw moet gelaten worden. Kunnen we rechtstreeks de PIR of houtvezel platen tegen de buitenmuur duwen, of moeten we hier een luchtspouw voorzien? Of is het advies verschillend tussen de 2 materialen? Alvast bedankt voor enige hulp!
@hauster Жыл бұрын
Goede vraag! En goed dat jullie je huis gaan isoleren. Als er een spouwmuur aanwezig is, kan je prima het isolatiemateriaal direct tegen de muur plaatsen. Tenzij er vochtproblemen zijn of wanneer de muur erg ongelijk is. U geeft aan te willen kiezen tussen PIR en houtvezelplaten. Wij raden PIR aan. Dit vanwege de hogere isolatiewaarde (Rd-waarde) en vanwege het feit dat er bij PIR geen dampscherm nodig is. Zolang u de PIR luchtdicht afwerkt door middel van afdicht PUR en aluminium tape. Bij houtvezelplaten heeft u wel een dampscherm nodig. Tip: op dit moment zijn de PIR platen in de aanbieding op hauster.com.
@hauster Жыл бұрын
Toevoeging: Milieu Centraal waarschuwt voor vochtproblemen bij voorzetwanden met hoge Rd-waardes (hoger dan 2,5). Zie ook Tip 2 op www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/zelf-buitenmuur-isoleren-met-voorzetwand/. Deze waarschuwing klopt. U kunt echter veilig een voorzetwand met hoge Rd-waarde plaatsen als u de volgende werkwijze toepast: Belangrijk om luchtdicht af te werken en koudebruggen te voorkomen door: 1. Bevestiging aan de muur met montagepur 2. Bevestiging van de platen aan elkaar en vul de ruimtes "rondom" met flexibele pur 3. Laat de platen steunen op steunblokjes (zoals deze: www.combifit.nl/combifit-steun-en-stelblokjes) of nagelband Als u met de blokjes/nagelband en de pur direct contact met de tussenwanden/vloer/plafond kan voorkomen dan zult u ook geen vochtproblemen krijgen. Ook niet met hogere Rd-waardes (hoger dan de 2,5 zoals genoemd door Milieu Centraal).
@robbertjaspers888010 ай бұрын
Hoi Hauster!, ik heb een soortgelijke situatie, bedoelen jullie met dampscherm een dampopen folie tegen de koude muur, of alleen een dampdichte aan de binnenkant?
@dirkluchtman4 ай бұрын
Hallo, ik heb een voorzetwand geplaatst op een enkelsteens muur van een pand uit 1920. Ik heb het precies gedaan zoals hier. Nu heb ik alleen de angst dat door de spouw die is onstaan tussen de dampopen folie en de muur nu stille lucht staat waarin vocht zich over een lange tijd gaat verzamelen en niet weg kan; werkt de dampopenfolie nu niet averechts; het geheel kan nu niet meer naar binnen ademen. Gaat het creeren van een spouw nu niet voor problemen zorgen? Hetzelfde wil ik doen op de vloer daarboven; kunnen de vloerbalken daartussen dan gaan rotten? Bedankt
@hauster4 ай бұрын
Hi, de folie werkt niet averechts, maar ik snap je beredenering. Echter, is de folie ook niet altijd nodig als je muur echt helemaal droog is. Dan kan je rechtstreeks werken tegen de muur. Het handigst is om even te sparren met een van onze isolatie-experts, dan geven we je precies advies op maat voor jouw situatie. Je kan ons bellen op 020 2255 277
@renzkorrelsvenz8 ай бұрын
Moeten de balkkoppen niet vrijgehouden worden van isolatie? Ivm met het creëren van een koudebrug en daardoor condensvorming op de balk?
@hauster5 ай бұрын
Dat hoeft niet per se: condensatie zou namelijk ook optreden als de balkkoppen vrij zouden zijn. We voorkomen condensatie door een combinatie van twee factoren (1) een luchtdichte, dampremmende laag in de vorm van de Miofol 125S en (2) goede isolatie waardoor het temperatuurverschil bij de balkkop vrij klein is.
@939driver3 ай бұрын
Chief, de dampwerende rode klimaatfolie zit nu toch fout om gemonteerd?! De tekst op de Miofol rood moet leesbaar zijn. Dus naar binnen de kamer toe
@hauster3 ай бұрын
Hi, het is een dampremmende folie 125S (geen klimaatfolie) en als je goed kijkt zit de folie juist met de bedrukte zijde naar ons toe gemonteerd. De letters zitten soms op de kop, maar wel met de bedrukte zijde naar de kamer inderdaad. Op 8:15 kan je het goed zien.
@939driver3 ай бұрын
@@hauster ok, ik zie het. Bedankt voor de verduidelijking
@BB-ne9evАй бұрын
Waarom noem je een 5 bij 7 een 2 bij 3?
@hausterАй бұрын
Een 44x70 mm lat wordt ook wel een 2x3'tje genoemd. Dit zijn de bruto kopmaten in inches.
@BB-ne9evАй бұрын
@ grappig. Zal regio gebonden zijn denk ik. Ik werk al 30 jaar in de bouw en had er nog nooit van gehoord.😂
@Lisettedemos01 Жыл бұрын
Mensen kijk ajb uit met spouwlatten en dampopen folie. Ik deed dat ook omdat ik eensteensmuur heb en dat zorgde voor zo ontiechelijk veel condens dat het achter mijn wand en isolatie zeiknat werd met zelfs lekkage tot gevolg. Ja, alles correct gemonteerd. Ik heb alles weg moeten halen (gipsplaten, isolatie en dampfolie weg moeten snijden). Schade, weggegooid geld en werkuren. Auw! Nu direct tegen de buitengevel geisoleerd.
@hauster Жыл бұрын
Hi Lisette, wat vervelend om te horen dat je klus niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. We begrijpen hoe teleurstellend dat kan zijn, vooral na alle moeite die je hebt gestoken in het isoleren van je muur. Overigens werken wij onze klussen altijd uit samen met leveranciers en aannemers, om zo tot de beste klus te komen die voor de meeste situaties geldt. Een spouw zorgt dus in de meeste gevallen niet voor vochtproblemen. In jouw geval kunnen er meerdere dingen hebben meegespeeld. Had je bijvoorbeeld al vochtplekken op de muur voordat je begon met isoleren? Als dat het geval is, kan het verstandig zijn om eerst de muur te laten impregneren om vochtdoorslag te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om te weten of de muur aan de buitenkant is geverfd of geglazuurd, omdat dit wordt gezien als een dampremmende laag en dan is het gebruik van klimaatfolie vereist. Isolatie op zichzelf leidt meestal niet tot lekkages, vaak is dit toch al een bestaande lekkage of is het condensatie dat druppelt waardoor het op een lekkage lijkt. Maar lastig om te zeggen zonder de situatie te hebben gezien natuurlijk. Hopelijk komt nu alles goed met je muur en kan je gaan genieten van de voordelen van isolatie.