Outdoor learning
3:46
2 жыл бұрын
Ethiek bij onderzoek
4:57
2 жыл бұрын
Professionele leergemeenschappen
4:23
Educational research lab POINT
6:06
3 жыл бұрын
(Mis)matchmodel
5:55
3 жыл бұрын
Dolores Leeuwin
11:52
3 жыл бұрын
Intelligentieonderzoek
3:55
4 жыл бұрын
enIQma - Methodiek
5:58
5 жыл бұрын
enIQma - Casus en Onderzoek
4:52
5 жыл бұрын
enIQma - Feit of Fabel?
2:26
5 жыл бұрын
enIQma - Introductie
1:39
5 жыл бұрын
Terugblik drie jaar POINT
4:25
5 жыл бұрын
Samenvatting POINT
5:36
5 жыл бұрын
filmpje talenten toolbox
1:00
5 жыл бұрын
Knijperboek
1:44
5 жыл бұрын
Groeikaarten
1:16
5 жыл бұрын
Vlotte Geesten
3:00
5 жыл бұрын
Пікірлер
@eleanam4835
@eleanam4835 Жыл бұрын
Echt een hele informatieve video bedankt!!
@metalmiauws
@metalmiauws Жыл бұрын
Ik had altijd geleerd dat hoogsensitief een zijnskenmerk van hoogbegaafdheid is. Wat niet wil zeggen dat andere mensen (en dus kinderen) niet hoogevoelig kunnen zijn of dat alle hoogegaafde mensen ook hooggevoelig zijn maar wel vaak dat HSP en HB hand in hand gaan.
@user-dq3qd3py6f
@user-dq3qd3py6f 2 жыл бұрын
Ik ben zelf 16 nu, en lees al sinds ik in klas 2 (MAVO) (zit nu pas klas 4, HAVO) zit, over hoogbegaafdheid, en autisme. Want ik herken me in beide. En vooral met: "meer antwoorden op 1 vraag (Open vraag, waarbij je 2 antwoorden moet geven)". Ik tril letterlijk tijdens het kijken van de video/interview. Niet alleen omdat het 'koud' is, maar ook omdat ik mezelf er (heel erg) in herken. Al zou ik hoogbegaafd zijn (ben nog niet getest, in groep 8 wel, maar daar kwam een 'gemiddeld IQ' uit). Maar ik ben sowieso wel iets anders dan dat ik was in groep 8. Dus nu kan het hoger, of lager zijn. Maar ik voel me sowieso altijd al anders, vind alles te makkelijk, maar ik ben weer slecht in woordenschat en begrijpend lezen. Dat heb ik van mijn moeder, als mijn moeder daar bijvoorbeeld goed in zou zijn geweest, dan zou ik (denk ik/waarschijnlijk) die 'moeilijke woorden' wel kennen en (goed) kunnen gebruiken. Ikzelf zoek meestal ook dingen op, omdat ik het interessant vind, of juist omdat ik iets niet weet, en ik het (graag) wil weten. Dus sowieso zijn er meerdere soorten 'hoogbegaafden'. Bijvoorbeeld met: 'niet goed zijn in elk vak'. Dit klopt, of je hebt bijvoorbeeld geen zin in een vak/hebt er geen motivatie voor, dus dan wilt dat automatisch zeggen dat (al zou ik dat zelf zijn,) ikzelf geen 8ens 9ens en 10en ga halen. Dat is onzin. Dus uiteindelijke 'samenvatting': Een hoogbegaafde is niet iemand die specifiek in vak X en vak Y goed is. Of alleen maar hoge cijfers haalt. De persoon met die ene IQ score, heeft een hoog/laag IQ, betekent niet meteen dat die persoon slecht of goed is in alles. Iedereen heeft zijn talenten, alleen zijn sommige talenten eerder gezien, omdat ze in de 'mainstream' van de maatschappij een 'grote' rol spelen. Dus dan word je eerder gezien, of zullen ze eerder over je praten. Jammer, want zo missen we veel mensen die zichzelf ook missen (die zichzelf beter willen begrijpen). Ik hoop gewoon dat iedereen die 'anders dan het gemiddelde' wordt geaccepteerd zoals diegene is. En misschien als iemand dit leest, zich hierin herkent.
@onderzoekswerkplaatspoint3583
@onderzoekswerkplaatspoint3583 2 жыл бұрын
Wat een fijne reactie. We hopen ook dat anderen zich hierin herkennen.
@gromicoach
@gromicoach 3 жыл бұрын
Goeie video. Wel belangrijk toe te voegen dat de zijnskenmerken ondertussen verder onderzocht zijn door Project Talent (Universiteit Gent en Leuven) en dat deze niet 100% klopt. Niet alle kinderen hebben deze zijnskenmerken en je hebt ook kinderen met deze kenmerken die niet hoogbegaafd zijn. HB'ers met problemen botsen wel nogal eens op één of meer van deze problemen. Het is dus één van de tools om af te checken maar zeker niet DE tool om HB'ers te detecteren. Eerlijkheid gebied wel dat ook wij bij Gromicoach bij veel van onze klanten, zowel kinderen als volwassenen vaststellen dat deze wel een rol spelen.
@lexhupe
@lexhupe 3 жыл бұрын
Nog iets: alles wat jij zegt geldt niet alleen voor hb kinderen maar voor alle kinderen! Jouw vragensteller blijft netjes bij het hb-thema maar daar ben ik (ben er al 12 jaar mee bezig) allang uitgegroeid. Inteinsieke motivatie geldt voor elk kind! Elk kind heeft talent! Haha terwijl ik dit zitt e typen zeg je dit precies zo in je laatste zinnen! Mooi.
@lexhupe
@lexhupe 3 жыл бұрын
Ikigai! Mooi verhaal Dolores. Onze samenleving is een voorwaardelijke samenleving. Overal moet je jezelf eerst bewijzen, en dan ook nog aan een ander: de school, de kerk, de werkgever, de overheid............ en de belong is altijd uitgesteld. Maar dat uitstel blijft dan dus voortdurend als een worst voor je neus hangen. Ken je ikigai? Ik heb er een podcast over gemaakt.
@niekjansse4313
@niekjansse4313 3 жыл бұрын
Hi, de link naar het artikel hier in de comments ook even plaatsen helpt :)
@onderzoekswerkplaatspoint3583
@onderzoekswerkplaatspoint3583 3 жыл бұрын
Artikel is te downloaden via: www.cedinonderwijs.nl/artikel/het-mismatchmodel/ De hyperlink staat nu ook in de toelichting.
@linekefokkema3359
@linekefokkema3359 3 жыл бұрын
Wat een prachtig, duidelijk model!
@ThePancakeJedi
@ThePancakeJedi 5 жыл бұрын
Deze video is niet erg toegankelijk voor de gewone mens die op zoek is naar het antwoord op de gestelde vraag.
@lisettehornstra
@lisettehornstra 5 жыл бұрын
Bedankt voor de reactie! We hebben geprobeerd het antwoord op de vraag in hoeverre hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit samengaan zo toegankelijk mogelijk te bespreken in de video, maar het is een complex vraagstuk en de vraag is daardoor niet zomaar met ja of nee te beantwoorden. Mochten er naar aanleiding van de video toch nog vragen zijn, laat het dan gerust hier weten of neem contact met ons op via point. We verhelderen het graag verder! Vriendelijke groet, Lisette Hornstra
@gedragsproblemenindeklas
@gedragsproblemenindeklas 5 жыл бұрын
Dank voor deze geweldige video!
@snmorbe
@snmorbe 5 жыл бұрын
Hier worden wel wat onderzoeken vergeten: ga eens in gesprek met Tessa Kieboom en haar bevindingen rondom hoogsensitiviteit + hoogbegaafdheid. Met duizenden participanten. En ook eens in gesprek met onderzoekster van het Delphi-model van hoogbegaafdheid: ook daarin hoogsensitiviteit. En er wordt ook geen recht gedaan aan de echte inhoud van Dabrowski: het gaat helemaal niet over een losstaand deel als overexcitabilities in zijn verhaal, het gaat over de PDT (positieve desintergratie) waarbij de eigenschappen uit de 5 overexcitabilities een hoger ontwikkelpotentieel met zich mee brengen. Dit moet je niet op deze wijze uit elkaar gaan trekken. Alsof je pannenkoeken gaat bakken met alleen het ei. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus er zijn ook andere ingangen........
@lisettehornstra
@lisettehornstra 5 жыл бұрын
Hartelijk dank voor de reactie. In de kennisclip wordt niet ontkend dat er verschillen zijn tussen kinderen in de mate van sensitiviteit en dat er kinderen zijn die je als hoogsensitief kan beschouwen. In de kennisclip wil ik echter de misvatting bestrijden dat hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit een-op-een samengaan. Niet alle hoogbegaafde kinderen zijn hoogsensitief en vice versa. Dat geldt echter voor meerdere kenmerken en neemt niet weg dat er een groep kinderen is bij wie er sprake kan zijn van zowel hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Voor hen is het uiteraard van belang om hier oog voor te hebben. Met alle respect voor het werk van Tessa Kieboom, zij heeft geen wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd waarin de relatie tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid systematisch is onderzocht. Voor het Delphi model geldt dat dit een beschrijvend model is waarin wordt afgesproken om hoogbegaafdheid zodanig te definiëren dat (hoog)sensitiviteit hier ook onder valt. Indien uitgegaan wordt van dit model, kan je inderdaad stellen dat hoogsensitiviteit een kenmerk is van hoogbegaafheid. Als we echter uitgaan van andere veelgebruikte definities van hoogbegaafdheid, zoals de traditionele smalle ‘IQ-definitie, maar ook bredere definities zoals die van Renzulli, Sternberg of Subotnik, geldt niet dat hoogsensitiviteit een definiërend kenmerk is van hoogbegaafdheid. De kennisclip was overigens te kort en had niet tot doel om in te gaan op de gehele theorie van Dabrowski. Waar het echter om ging was dat het concept overexcitabilities en de persoonlijkheidseigenschap ‘openheid voor ervaringen’ een zeer grote mate van overlap vertonen (zoals bijvoorbeeld bleek uit een recente studie van Vuijk en collega’s). Nu blijkt openheid voor ervaringen wel positief samen te hangen met intelligentie, dus we kunnen wel stellen dat dit gemiddeld wat meer aanwezig is bij hoogbegaafde kinderen. Er is hier echter slechts sprake van een vrij zwak verband. Overigens begeleidt mijn collega Anouke Bakx momenteel een onderzoek dat tot doel heeft meer inzicht te krijgen in de relatie tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Op de website www.point013.nl zullen de uitkomsten hiervan t.z.t. gedeeld worden. Vriendelijke groet, Lisette Hornstra
@snmorbe
@snmorbe 5 жыл бұрын
@@lisettehornstra Mooi dat Anouke Bakx onderzoek doet. Tessa Kieboom heeft tijdens een ECHA conferentie (ik geloof 3 jaar geleden) aangegeven dat zij ook startte met een onderzoek onder duizenden hoogbegaafden om aan te tonen hoe het zit met sensitiviteit. De hele zaal moest erg lachen: dat hier wetenschappelijk onderzoek voor gedaan moest worden. Toen moest zij ook wel lachen. Wellicht toch interessant om met haar contact op te nemen in de stand van zaken. De overige onderzoeken ken ik ook die je noemt, Xandra (Gave mensen) heeft hier ook heel veel in verzameld in haar opleiding & masterclass rondom HSP / OE / HB. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van Anouke.