Λύση του δεύτερου παραδείγματος: Εξέταση ισότητας των δύο συναρτήσεων f(x)=(x^2)^1/2 και g(x)=(x^1/2)^2 f(x)=x ∩ g(x) x=g(x)/ ℝ f(x)•g(x)=(x^2)^1/2•(x^1/2)^2=x•x f(gx)=x^2 ; Ακολουθούν οι αποδείξεις, ότι εδώ ισχύει f(x)=g(x): f(x)•g(x)=x^2; f(x)-g(x)=0 και f(x)/g(x)=1 Συμπεράνουμε ότι και στις δύο συναρτήσεις το γενικό πεδίο ορισμού είναι το ℝ, έχουν το ίδιο πεδίο ορισμού Β(=x) και για κάθε x∈B ισχύει f(x)=g(x). Οι δύο συναρτήσεις είναι ίσες.
@nikosbolivar71693 ай бұрын
Πολύ καλός.
@ΠαυλοςΔιαλιάνης4 ай бұрын
Σε τι διαφέρουν αυτά τα μαθηματικά όπως διδάσκονται από την αποστήθιση π.χ. της ιστορίας.Στοχος να γράψει το παιδί και ο φροντιστής να πάρει τον μισθό του.Αρα εσείς οι μαθηματικοί της μέσης εκπαίδευση μην σηκώνεται την μύτη γιατί σε τίποτα δεν διαφερετε από τις άλλες ειδικότητες.Μονον οι Καθαροί Μαθηματικοί ασχολούνται σοβαρά με τα Μαθηματικά σαν εργαλείο απαραίτητο για την εξήγηση και κατανόηση συμβάντων στην Μάνα Φύση και στην Ανθρώπινη Κοινωνία.
@gki77585 ай бұрын
Αυτο μπορει να γινει και οταν καποια μεταβλητη ειναι υψωμενει σε δυναμη
@peelyuk93496 ай бұрын
Σώζεις ζωές
@kiriakitheochari63837 ай бұрын
Μπορείτε να μου πείτε για εντός εκτός και επίθεση τα αυτά
@no.name.418 ай бұрын
Ευχαριστώ πολύ με βοηθήσατε πάρα πολύ!!
@ΔημητρακηςΞυνος9 ай бұрын
Η συμβολή σου πολύτιμη για τα παιδιά μας, να κατανοήσουν μια από τις πιο δύσκολες έννοιες των μαθηματικων
@sourouhou9 ай бұрын
Παιδιά ξέχασα ότι είχα διαγώνισμα και στις 00:30 ενώ κοιτούσα τα μαθήματά μου το κατάλαβα. Νόμιζα ότι θα την έβλεπα σερί διαβάζωντας αλλά όχι. Αυτό το βίντεο με έσωσε. Έκλεισα τα μάτια μου κατά τις 2:00 και τελικά πήρα 19 στο διαγώνισμα. Να 'στε καλά όποιος κι 'αν έφτιαξε αυτό το βίντεο.
@_Sherliam4ever_10 ай бұрын
Καλα θα γραψω στο τεστακι ευχαριστωωω
@worldserpent771611 ай бұрын
Χαιρετε κυριε Παπανικολαου! Μου κανατε μαθημα στη 2α λυκειου και να τωρα τυχαια ενω ειμαι στο πανεπιστημιο ξαναχρειαστηκα τη βοηθεια σας
@parishustla_21011 ай бұрын
μιλα πιο δινατα
@alexkr730811 ай бұрын
Ωραίο βίντεο , ευχαριστούμε
@Defonotzeta7 Жыл бұрын
Σε ευχαριστώ πραγματικά έχω διαγώνισμα σε 5 ώρες και έχω άγχος αλλά τώρα τα κατάλαβα, ευχαριστώ 😁
@alexkyr4925 Жыл бұрын
Πολυ ωραιο βιντεο , απλο παραδειγμα με βαση στη θεωρία και οχι στα νουμερα . Πολυ βοηθητικο
@newuser8114 Жыл бұрын
Γεια σας, στο 6:20 είπατε ότι γενικεύετε τον κανόνα ημθ=y/ρ, συνθ=x/ρ, εφθ=y/x. Μπορούμε να γενικεύουμε κανόνες έτσι apriori? Οι τύποι ημθ=y/ρ, συνθ=x/ρ, εφθ=y/x ορίστηκαν για γωνίες οξείες. Για αυτές τις γωνίες τυχαίνει να ισχύει ότι : απέναντι/υποτείνουσα=y/ρ, προσκείμενη/υποτείνουσα=x/ρ και απέναντι/προσκείμενη=y/x. Αυτό όντως το αποδείξατε για οξείες γωνίες αλλά δεν το αποδείξατε για οποιαδήποτε γωνία. Ο ορισμός των τριγωνομετρικών αριθμών έγινε με βάση κάποιον μαθηματικό κανόνα? Η γενίκευση δεν μπορεί να αποτελεί κανόνα εκτός και αν αποδειχθεί. Γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ορίστηκαν οι τριγωνομετρικοί αριθμοί (κάπου εκεί στον 16ο αιώνα μ.Χ.)? Ο ορισμός που αναφέρατε είναι μέσα στο σχολικό βιβλίο αλλά προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός χωρίς αιτιολόγηση. Σας ευχαριστώ
@ckpapani Жыл бұрын
Έχεις δίκιο. Φυσικά και δεν μπορούμε a priori να γενικεύουμε κανόνες χωρίς να αποδεικνύουμε ότι ισχύουν. Όμως αν κάποιος παρακολουθήσει όλο το κεφάλαιο της τριγωνομετρίας θα καταλάβει ακριβώς γιατί ο κανόνας αυτός ισχύει. Έχει να κάνει με την αναγωγή στο 1ο τεταρτημόριο. Τα βίντεο που φτιάχνω απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους μαθητές μου στο σχολείο. Όπως καταλαβαίνεις πρέπει να γίνονται κατανοητά από το μέσο μαθητή και να μην κουράζουν με λεπτομέρειες οι οποίες είναι για την ώρα αχρείαστες. Παρόλα αυτά χαίρομαι να απαντώ σε ανθρώπους σαν κι εσένα με βαθύτερες ανησυχίες. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!
@newuser8114 Жыл бұрын
@@ckpapani σε ευχαριστώ για την απάντηση, για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω κάτι μαζί σου. Μάλιστα τα λες πολύ ωραία και νομίζω ότι οι μαθητές σου είναι τυχεροι που σε έχουν καθηγητή τους. Η ένστασή μου είναι γενικότερη με την στάση που κρατάνε τα σχολικά βιβλία σε αυτό το θέμα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να πει κανείς το εξής : "για κάθε οξεία γωνία θ σύμφωνα με τον ορισμό θα ισχύει εφθ=απέναντι/προσκείμενη. Αν χρησιμοποιήσουμε ένα ορθοκανονικό σύστημα συντεταγμένων και πάρουμε την οξεία γωνία θ στο 1ο τεταρτημόριο παρατηρούμε ότι απέναντι=|y|, προσκείμενη=|x| άρα μπορούμε να πούμε ότι εφθ=|y|/|x|. Γενικεύοντας έχουμε ότι εφθ=|y|/|x| όπου θ οποιαδήποτε γωνία." Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος παρά το γεγονός ότι ο ισχυρισμός απέναντι=|y|, προσκείμενη=|x| είναι σωστός μόνο για το 1ο τεταρτημόριο. Έχω ψάξει παντού και δυστυχώς δεν έχω βρει μια διαφορετική ερμηνεία για τον ορισμό των τριγωνομετρικών αριθμών άνω των 90 μοιρών. Anyway, συνέχισε με τα ωραία βιντεάκια σου. Είμαι σίγουρος ότι με αυτά βοηθάς αρκετούς μαθητές. Να είσαι καλά.
@newuser8114 Жыл бұрын
Συγγνώμη, στην άσκηση 3, αν μ=0 το πολυώνυμο είναι μηδενικό? Αν μ=0 τότε P(x)=-x+1 που δεν είναι το μηδενικό πολυώνυμο
@ckpapani Жыл бұрын
Έχεις απόλυτο δίκιο. Σ' ευχαριστώ πολύ!!
@ckpapani Жыл бұрын
Σε λίγο καιρό θα φτιάξω νέο βίντεο για τα πολυώνυμα…τώρα κάνω της τριγωνομετρίας…
@newuser8114 Жыл бұрын
@@ckpapani το κακό με τα βίντεο είναι πως δύσκολα διορθώνονται
@georgioacronimakis8434 Жыл бұрын
Πάρα πολύ καλή παρουσίαση αλλά θα ήταν καλό στον τίτλο να γράφετε για ποια εκπαιδευτική βαθμίδα αναφέρεται.. ποιο εύκολα αναγνωρισιμο.πολλά συνχαρητηρια ❤❤❤❤❤
@steliosroiniotis6759 Жыл бұрын
λαθος αποτελεσμα εχετε βγαλει διοτι χ2=-1 και μετα στην αντικατασταση εχετε βαλει το -3χ2 που κανονικα ειναι -3-χ2 οποτε το αποτελεσμα βγαινει 3+4=1 αρα χ1=-7
@ckpapani Жыл бұрын
Νομίζω είναι σωστό. Μπορείς να κάνεις επαλήθευση βάζοντας τις τιμές που βρίσκω στο βίντεο πάνω στις αρχικές εξισώσεις και να δεις αν αληθεύουν. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.
@Panagiotis_P Жыл бұрын
σας ευχαριστω πολυ
@ΑναστασιαΚαρρα-η4χ Жыл бұрын
Ευχαριστώ. Με έσωσες από ανεύθυνους καθηγητές.
@Creative_Liv Жыл бұрын
Aυτή είναι η μανα μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!😄
@georgiosg.outras-.8113 Жыл бұрын
👍Μπράβο. Πολύ ωραία και κλασική άσκηση ! Από την άλγεβρα της 1ης δέσμης του σχολικού έτους 1988-1989 !
@Panagiotis_P Жыл бұрын
Μπράβο σας ευχαριστώ πάρα πολύ
@_yakinthi_nightcrawler_947 Жыл бұрын
Να στε καλά τα εξηγείται απόλυτα κατανοητά. Με σώσατε!!!
@georgetsamoglou4951 Жыл бұрын
Άψογη περιγραφή πολύ κατανοητός !!!
@userbats Жыл бұрын
Για να καταλάβω, το τρίτο βήμα με την τελευταία γραμμή το κάνουμε μόνο αν κατά τύχη έχουμε τους άσσους διαγώνια; ;
@ckpapani Жыл бұрын
Ποιο εννοείς τρίτο βήμα; εκεί που διαιρούμε με το 32;
@userbats Жыл бұрын
Λέτε στην αρχή,δηλαδή μετά την απαλοιφή της δεύτερης γραμμης ότι η απαλοιφή ολοκληρώθηκε μετά γιατί το συνεχιζουμε;;
@userbats Жыл бұрын
Στην τρίτη γραμμή συνεχίσαμε επειδή είχαμε κατά τύχη τις μονάδες; ; Τα προηγούμενα τα έχω καταλάβει
@userbats Жыл бұрын
Πρέπει υποχρεωτικά να απαλοιψουμε την Τρίτη γραμμή ή το αφήνουμε με το -32;; Αυτό θέλω να καταλάβω πιο πολύ.
@ckpapani Жыл бұрын
@@userbats Οκ κατάλαβα, λοιπόν κατ΄αρχάς όντως ολοκληρώθηκε η απαλοιφή αφού όλα τα στοιχεία κάτω από τους οδηγούς είναι μηδέν. Αυτό που βολεύει όμως γενικά είναι να έχεις οδηγούς μονάδες γιατί μετά, στην αντικατάσταση, θα είναι λιγο πιο εύκολες οι πράξεις. Ο πίνακας που έχει μονάδες στη διαγώνιο λέγεται ανηγμένος κλιμακωτός και όχι απλά κλιμακωτός. Εσύ κράτα ως γενική οδηγία ότι η απαλοιφή Gauss έχει ως στόχο της να μηδενίσει τα στοιχεία κάτω από τους οδηγούς και να ανάγει τους οδηγούς σε μονάδες. Ελπίζω να βοήθησα!
@iQ0VER200 Жыл бұрын
7:40 Γιατι δεν ειναι 0χ1 + 0χ2 - 1χ3 = 2 Αφου ψηλα ειναι 2χ1 + χ2 - χ3 = -1;;;; Γιατι τα προσθετεις στο τελος; αυτο δεν καταλαβα.
@ΔημητραΜπερκη Жыл бұрын
Αν έχω καταλάβει κάποια πράγματα στην άλγεβρα το οφείλω σε εσάς. Μπράβο πολλά συγχαρητήρια για τα τόσο αναλυτικά βίντεο.
@Z8bmwV82 жыл бұрын
giati to f(-5) den orizete ??
@ckpapani2 жыл бұрын
Σε ποιο χρονικό σημείο του βίντεο αναφέρεσαι; Γιατί δε θυμάμαι
@Z8bmwV82 жыл бұрын
@@ckpapani sto 25:20
@ckpapani2 жыл бұрын
@rammos sbv Δεν ορίζεται γιατί είναι κάτω απο τη ρίζα η παράσταση x-2 και απαγορεύεται να είναι αρνητική. Για βάλε όπου x το -5...μας κάνει -5-2=-7 που δεν ορίζεται η ρίζα του -7
@Z8bmwV82 жыл бұрын
@@ckpapani Οκ το καταλαβα ευχαριστω πολυ
@gajohny19802 жыл бұрын
Τα λες πολύ περιεκτικά και δυσνόητα
@mezedaki61122 жыл бұрын
η εσυ εισαι καθυστερημενος
@socratesparcharidis57192 жыл бұрын
Στην ουσια η μεθοδος αυτη κανει χρηση της προτασεως επι των οριζουσων που λεει.Εαν σε μια γραμμη Α μιας οριζουσας προστεθει ενας οποιοσδηποτε γραμμικος συνδυασμος αλλων γραμμων παραλληλων προς την Α η τιμη της οριζουσας δεν μεταβαλλεται.Η επιλυση με την μεθοδο Cramer δινει (χ,ψ,z)=(1,-1,2).Θα σας την παρουσιασω σε επομενο video.
@lamprinimixalopoylou35192 жыл бұрын
ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας τώρα τα καταλαβαίνω καλύτερα
@athens13342 жыл бұрын
αν σου βγαινει αρνητικη διακρινουσα τι γινεται;
@ckpapani2 жыл бұрын
Αν σου βγαίνει αρνητική η διακρίνουσα, τότε το τριώνυμο έχει το ίδιο πρόσημο με το συντελεστή του x^2, για παράδειγμα αν το τριώνυμο είναι το -2x^2+… τότε θα είναι αρνητικό κι αυτό.
@eve64562 жыл бұрын
Το ένα προς ρίζα πέντε μπορούμε να το ρητοποιήσουμε!
@ckpapani2 жыл бұрын
Φυσικά
@evangelakillian42732 жыл бұрын
ΜΠΡΆΒΟ, πολύ καλύτερο από ένα άλλο βίντεο που μου εμφάνισε πρώτο
@nikbas02 жыл бұрын
24:19 γιατί στο 1ο υποερώτημα βρήκαμε το α1 με διαφορετικό τρόπο από το 2ο υποερώτημα?
@ckpapani2 жыл бұрын
Με τον ίδιο τρόπο το βρήκαμε. Μήπως θες να πεις κάτι άλλο; Ουσιαστικά λύνουμε το σύστημα με αγνώστους τα α1 και ω
@nikbas02 жыл бұрын
@@ckpapani στο i) πήραμε απλά το 9 από το Ω ενώ στο ii) το πολλαπλασιάσαμε γιατί? Απλά ρωτάω γιατί αύριο γράφω εξετάσεις άλγεβρα και προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς κάνουμε
@ckpapani2 жыл бұрын
@@nikbas0 Μιλάμε για την άσκηση 3;
@nikbas02 жыл бұрын
@@ckpapani Ναι για την άσκηση 3
@ckpapani2 жыл бұрын
Δεν κάνω κάτι διαφορετικό. Απλά λύνω το σύστημα με άγνωστο το α1 και το ω αφαιρώντας κατά μέλη τις δύο εξισώσεις του συστήματος.
@lazarospapazoglou86382 жыл бұрын
Ευχαριστώ πολύ με βοήθησες πραγματικά ο Θεός να σε έχει καλά
@mariapapadopoulou96652 жыл бұрын
Στην 2η ασκηση στο i ερωτημα γιατι βαλαμε οτι x διαφορο του 2? Και στο ii ερωματημα γιατι αποκλεισαμε και το +7 ?
@ckpapani2 жыл бұрын
Θα πρέπει να μη μηδενίζεται ο παρονομαστής κάθε παράστασης. Τους περιορισμούς όμως τους παίρνουμε πριν τις απλοποιήσεις μας. Οπότε στο 1ο ερώτημα της άσκησης 2 οι τιμές που μηδενίζουν τον παρονομαστή είναι το 2 και -1/2. Ενώ στο 2ο ερώτημα το 7 και το -7.
@argirisgerakelis96792 жыл бұрын
καλησπερα , στο 8:35 και μετα το ημιτονο στο 3π/2 πρεπει να ειναι αρνητικο αλλα το παιρνετε ως +
@ckpapani2 жыл бұрын
Ναι αλήθεια είναι αυτό. Ευχαριστώ πολύ!
@nikos_mantz_30022 жыл бұрын
Πολύ ωραίο βίντεο! Έχετε κάνει όμως να λάθος απροσεξίας στη 2η ασκηση 3ο ερώτημα όπου η μία λύση είναι το 1 και όχι το -1
@ckpapani2 жыл бұрын
Έχεις δίκιο βέβαια! Σ ευχαριστώ πολύ
@georgeasimidis96752 жыл бұрын
Best viseo ever
@georgevlazakis93822 жыл бұрын
Τέλειο βίντεο μπράβο
@manoloudiosepistimon69952 жыл бұрын
Κύριε πολύ βοηθητικά τα βίντεο που έχετε ανεβάσει!!
@Counick2 жыл бұрын
Πραγματικά σας ευχαριστούμε πολύ !!!
@eklipon16782 жыл бұрын
Πολύ βοηθητικό βίντεο! Μια απορία, εάν τελικά βρίσκαμε οτι τα διανύσματα μεταξύ τους ήταν γραμμικά εξαρτημένα, άρα δεν αποτελούσαν διανύσματα βάσης του V, τότε η διάσταση του V θα ήταν ίση με 0;
@ckpapani2 жыл бұрын
Ο ορισμός της βάσης λέει ότι είναι ένα σύνολο από γραμμικά ανεξάρτητα διανύσματα που παράγουν το χώρο. Αν είχαμε να εξετάσουμε 3 διανύσματα αν είναι γραμμικά ανεξάρτητα και μας έβγαιναν εξαρτημένα, τότε θα αφαιρούσαμε ένα και θα εξετάζαμε τα υπόλοιπα δύο. Αν ήταν ανεξάρτητα, τότε η διάσταση θα ήταν 2 αλλιώς πάλι θα αφαιρούσαμε ένα και η διάσταση θα ήταν 1. Επίσης θα μπορούσες να εξετάσεις τον αριθμό των γραμμικά ανεξάρτητων διανυσμάτων αν έκανες Gauss σε έναν πίνακα με γραμμές τα διανύσματά σου και υπολόγιζες το rank του πίνακα! Ελπίζω να βοήθησα! Σε υχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
@246397542 жыл бұрын
Mporite na mas eksigisete apo pou prokiptoun i tipi k i kanones?
@ΚωνσταντίναΑντωνίου-β9ζ2 жыл бұрын
6:45 δεν θα πρέπει να είναι 1- (-4/9)?
@ckpapani2 жыл бұрын
Αφού αλλάζει μέλος, καλά είναι νομίζω.
@ΚωνσταντίναΑντωνίου-β9ζ2 жыл бұрын
@@ckpapani αα, ευχαριστωω
@xcamper_0solowins2302 жыл бұрын
σας παρακαλω μπορειτε να λυσετε αυτη την ασκηση: δινονται οι πραγματικοι αριθμοι α και β για τους οποίους ισχύει η ανίσωση: (α-1)(1-β)>0 α) να αποδείξετε ότι το 1 ειναι μεταξύ των α,β. β) αν Ι β-α Ι =4,να υπολογίσετε την τιμή της παραστάσεις: Κ= Ι α-1 Ι + Ι 1-β Ι. σας ευχαριστω θερμά για τις ασκήσεις που λυσατε εδω,με βοηθήσατε πολύ