Webinar Kleine Onthardingen
1:08:50
4 ай бұрын
Webinar Water in de Tuin
1:15:25
5 ай бұрын
wormenbak 3: werking
5:10
3 жыл бұрын
wormenbak 1: een bak maken
3:56
3 жыл бұрын
wormenbak 2: de bak opstarten
7:39
3 жыл бұрын
Hoe plant ik een boom
9:37
3 жыл бұрын
Compostvat opzetten (kort)
1:39
3 жыл бұрын
composteren bij droogte
2:05
4 жыл бұрын
kringlooptuinieren compilatie
1:47
5 жыл бұрын
Zo maak je een vlechtwerk
14:51
6 жыл бұрын
Zo bouw je een takkenwal.
9:34
6 жыл бұрын
composteren basisbegrippen
5:54
7 жыл бұрын
composteren in een vat
4:02
7 жыл бұрын
compost gebruiken
4:31
7 жыл бұрын
composteren in bakken
3:56
7 жыл бұрын
Пікірлер
@jelleelshof1645
@jelleelshof1645 27 күн бұрын
Bedankt voor de duidelijke video. Dit ga ik proberen :) gewoon zonde om al je snoeiafval etc in de groencontsiner af te laten voeren om daarna weer compost tr kopen. Slaat eigenlijk nergens op.
@jessicavanpelt253
@jessicavanpelt253 4 ай бұрын
Die muziek staat veel te hard!
@kromsnavelfun
@kromsnavelfun 6 ай бұрын
Echt niet zoals het wenselijk is
@FlorBantique
@FlorBantique 8 ай бұрын
Mijn vraag is ik gebruikn net as wat jij deed boom paal ook te bevestig wilg shutting..moet ik dan de paalboom bewerking met beton ? Of gewoon slaan dan zit onder de grond klaar voor vlechtn..ik bn bang gaat rotten..wat kun u best raden?❤ Dankjewel
@hansdeelstra5548
@hansdeelstra5548 9 ай бұрын
Wow so sweet So beautiful Ladys thank you so much josephine 😘😻💐🌹🥰💋♥️😍and beautiful Lady ❤❤
@bohemayla
@bohemayla 10 ай бұрын
Ik kwam er niet helemaal met een beschrijving op papier maar nu begrijp ik het. Bedankt voor de zeer heldere uitleg!
@maaikesmidlifelife5100
@maaikesmidlifelife5100 Жыл бұрын
Hoi, fijn dat ik jouw video's ben tegengekomen, bijna al m'n vragen zijn beantwoord, dankjewel! Maar nu vraag ik me toch af na de deze video: je kunt dus compost maken zonder wormen toe te voegen? Ontstaan ze vanzelf of is het wormloos? Of kan het zonder, maar versnellen wormen het proces? Want 3, 4 jaar duurt wel lang😲😬
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr Жыл бұрын
Compostwormen leven vrij in de natuur en ook in onze tuinen, maar worden maar zelden waargenomen (en worden dan vaak verward met regenwormen). Als het vat of de bak in de tuin staat, dan zullen de wormen na enige tijd (enkele weken) zelf hun weg vinden. De korte afstand tussen de bodem van het vat en de ondergrond die door de dals wordt veroorzaakt wordt zonder problemen overbrugd, zeker bij regenweer. Om snel van start te kunnen gaan kan je van een bestaande composthoop/-vat/-bak een emmer (half)verteerd materiaal (compost) overzetten in jouw nieuwe bak of vat. Zo ent je jouw bak/vat meteen met heel wat nuttige schimmels maar heb je ongetwijfeld ook wat wormen of hun eitjes mee. Winkelcompost werd gesteriliseerd en bevat geen of nauwelijks schimmelsporen en zeker geen compostwormen. Ik weet niet juist waar je de 3-4 jaar hebt opgevangen, maar een goede, bestaande compostering kan al na 3 à 4 maanden je GFT hebben omgevormd tot compost. Meer realistisch, zeker voor een vat, is een periode van 1 jaar. Als je de huls van het vat opheft, kan je aan het compostmateriaal waar je drie lagen in kan onderscheiden. De bovenste laag is nog herkenbaar GFT dat je de laatste paar weken hebt toegevoegd. De tweede laag is half gecomposteerd maar nog steeds herkenbaar en de onderste laag is volledig gecomposteerd. Dit zal ongeveer 1/3 tot 1/2 van je volume zijn. Alleen de onderste laag kan je 'oogsten' en gebruiken als compost. De bovenste twee schep je er eerst af en plaats je nadien terug in je vat om verder te composteren. Zorg dat het daarbij goed gemengd wordt en maak het goed doornat. Dat bespoedigd de heropstart van de compostering. Het half-verteerde materiaal kan j in het najaar ook gewoon op de moestuin of een perk uitspreiden. Het zal tegen het voorjaar nagenoeg volledig ter plaatse verteerd zijn. Veel succes met je compostering.
@willemlagerwaard438
@willemlagerwaard438 Жыл бұрын
Wow...eindelijk een duidelijke en complete uitleg. Dank u Dank u 🙌🏻
@nelis308
@nelis308 Жыл бұрын
Hallo, fijne video. Door jou heb ik een vat gekocht. Ik heb een vraag. Ik wil nu starten maar ik heb nog geen takken en bladeren omdat ik die niet heb verzameld in de herfst, Zou het een idee zijn om een zak compost te kopen en die op de bodem te leggen en daar dan afval op te gaan gooien. Ik wil in het bos een zak bruin afval gaan halen om te mengen...
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr Жыл бұрын
sorry voor de late reactie. Het is niet nodig om compost op de bodem te leggen. Als je niet ent duurt het enkele weken vooraleer de schimmels, bacteriën en compostwormen je bak voldoende infiltreren. Ze zijn immers in iedere normale grond aanwezig. Maar een zak of emmer compost uit iemand anders zijn vat of bak kan jouw vat wel enten waardoor het sneller opstart. Bruin afval uit het bos wegnemen is wettelijk niet toegestaan. Bij tekort aan droog blad, snoeihout e.d. kan je steeds karton gebruiken met zo weinig mogelijk bedrukking. Vooral eierdoosjes lenen zich hier wel toe. Maar ook keukenpapier, WC-rolletjes, dozenkarton en kartonsnippers van verzendingen zijn bruikbaar.
@Misterdandamanify
@Misterdandamanify Жыл бұрын
Top. Zelf ben ik niet zo dol op t gebruik van plastic zakken. Plastic te veel in deze wereld
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr Жыл бұрын
(minuut 6:53) Klopt. Jute kan je echter niet gebruiken naar mijn ervaring omdat je daar te veel vochtverlies hebt en het jute bovendien stilaan mee verteert.
@Misterdandamanify
@Misterdandamanify Жыл бұрын
@@TuincoachVLBr in een bak met deksel, in een van gaas gemaakte kooi, in een kuil in de grond, mogelijkheden alom.
@Misterdandamanify
@Misterdandamanify Жыл бұрын
Samenbinden kan ook met touw ipv tiewraps, dat scheelt weer plastic.
@snuitable
@snuitable Жыл бұрын
zeer duidelijke uitleg. bedankt!
@marie-roseterryn3914
@marie-roseterryn3914 Жыл бұрын
Ik heb altijd tuin gehad met grote open tuinbak en dat werkte prima, ik woon nu heel klein, met klein privetuintje en wilde starten met wormenbak op het terras, gelijkvloers. Kan ik het probleem in de winter oplossen met onderste bak in grote isomobak te plaatsen?
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr Жыл бұрын
Niet de onderste bak want die bevat enkel het vocht. Maak die goed leeg en plaats de onderste twee bakken in de isolatie (de onderste bak en de eerste bak met met wormen en voeding). Door de gaatjes is enkel de bak met wormen niet geschikt. Je hebt ook de opvangbak nodig lijkt me. Bij korte winterprikken zal dit voldoende zijn. Als vriestemperaturen langer aanhouden moet je toch waakzaam zijn. Als je vanuit de woning warmteverlies hebt naar je terras, helpt dit ook. Het is niet wenselijk vanuit energieverbruik en je energierekening, maar dan heeft het toch nog een positieve kant ;-). Om de isolatie te versterken kan je de ruimte tussen de isomo-bak (die je gesloten moet houden) en de wormenbak binnenin best opvullen met stro, verfrommeld krantenpapier o.d. Voorzie ook een extra laag op de bodem en bovenop.
@mathijskoedijk2917
@mathijskoedijk2917 Жыл бұрын
de gaatjes smelten met een ijzerdraad die in het vuur gehouden houd de bak sterker. doe dit wel van de binnenkant van de bak naar buiten. anders blijft er een randje achter waardoor er vocht blijft staan
@timoloef
@timoloef Жыл бұрын
wat wordt aangeraden te doen met conifeersnoeisel?
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr Жыл бұрын
Conifeersnoeisel is verzurend maar niet dramatisch, tenzij je het continu gebruikt. Eikenblad en Beukenblad is dat bijvoorbeeld ook. Tenzij je nagenoeg enkel conifeersnoeisel verwerkt zal dit geen grote impact hebben voor de resulterende compost. Thuiscompost heeft typisch een pH (zuurtegraad) van 8 à 8,5 (alkalisch) en dit kan enkele tienden zakken door een regelmatige aanvoer van 'zuur' materiaal zoals eikenblad en dennennaalden. Geen grote impact dus. Wel kan je conifeersnoeisel en ander 'zuur' materiaal gericht gebruiken bij planten die een zuurdere omgeving verkiezen zoals azalea's, heide, bosbessen, ... bv als mulchlaag.
@kiddy2704
@kiddy2704 Жыл бұрын
⁰⁰
@lottevink95
@lottevink95 2 жыл бұрын
Duidelijke uitleg, dankjewel daarvoor! We gaan er mee aan de slag.
@mhorstink6534
@mhorstink6534 2 жыл бұрын
Waar hebt u bakken gekocht
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr Жыл бұрын
Het merk van de bakken is onbelangrijk. wel belangrijk is dat ze ondoorzichtig zijn (behalve misschien de onderste zodat je het vochtniveau makkelijk kan opvolgen) en dat de bakken makkelijk stappelen zonder ze tot op de bodem van de onderliggende bak zakken. Zorg ook dat je een deksel hebt dat de bovenste bak kan afsluiten.
@aavci1964
@aavci1964 2 жыл бұрын
Waar heeft u de bakken gekocht
@magnetiseren
@magnetiseren Жыл бұрын
Jysk heeft ze. Je kunt ook emmers gebruiken van de gamma
@aavci1964
@aavci1964 2 жыл бұрын
Waar heeft u de bakken gekocht en wat kost het
@allardkappetein1993
@allardkappetein1993 2 ай бұрын
2 jaar na het stellen van de vraag maar mogelijk voor anderen; gewoon besteld bij Praxis
@magnetiseren
@magnetiseren 2 жыл бұрын
U bent slecht te verstaan…
@unktzor
@unktzor 2 жыл бұрын
Dan zet je het filmpje harder of de ondertiteling aan
@truivanhove1023
@truivanhove1023 2 жыл бұрын
Zeer helder uitgelegd! Dank daarvoor.
@magnetiseren
@magnetiseren 2 жыл бұрын
Ik dek de bovenste bak af met een krant
@dwarsfluitistje
@dwarsfluitistje 2 жыл бұрын
Dag Wim Bedankt voor je filmpjes! Enkele weken geleden startte ik mijn wormenbak op. Toen ik daarnet keukenafval wilde toevoegen, zag ik dat er hier en daar wat schimmel stond op het bovenste materiaal. Ik heb dat zoveel mogelijk verwijderd en de rest omgeschept. Het materiaal zag er nogal vochtig uit, dus voegde ik bruin materiaal toe en deed er mijn verse keukenafval niet bij. De wormen zelf zagen er goed uit: lekker dik en ook verspreid over de hele bak. Wat deed ik fout? Hoe kan ik schimmel voorkomen? Wat te doen als ik het nog eens voorheb? Alvast bedankt voor je antwoord!
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 2 жыл бұрын
Beste Belinda, een witte/grijzige schimmel in een wormenbak is normaal en maakt deel uit van het proces maar hij komt niet altijd even sterk tot uiting bovenop het gft. Andere schimmels (groen, oranje, ...) zijn vaak eigen aan het bederf van specifieke voedingsproducten en zijn niet wenselijk. Als de wit-grijze schimmel als een donsje groeit op het gft is dat doorgaans maar voor enkele dagen, daarna verdwijnt hij weer. Wat is de oorzaak? Een te vochtige bak werkt dit in de hand en dan is het zaak om hem te keren zodat hij weer beter draineert en wat extra droog materiaal toe te voegen. Je kan het ook voorkomen door het materiaal regelmatig te keren en zo de drainage te verzekeren en eventuele schimmelplekjes 'onder te werken'. Als de schimmel toch te lang aanhoud of te grote proporties aanneemt kan je de aangetaste gft inderdaad best verwijderen. Hopelijk kan je hiermee verder. vg Wim
@BertHeymans
@BertHeymans 2 жыл бұрын
Heel praktisch! Dankje!
@jasperbosma
@jasperbosma 2 жыл бұрын
Hoe kom ik aan die bakken, welk merk is dat?
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 2 жыл бұрын
het merk maakt op zich niet uit. ik denk dat dit Curver was maar elk merk en model waarvan de bakken netjes in elkaar passen kan je gebruiken. Zo heb je meteen de mogelijkheid om de stijl, kleur en maar af te stemmen op wat jou best uitkomt.
@jasperbosma
@jasperbosma 2 жыл бұрын
@@TuincoachVLBr Ik ben inmiddels een wormenhotel gestart, met bakken van de Action!
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 2 жыл бұрын
@@jasperbosma Top. Succes!
@mjolnir7330
@mjolnir7330 Жыл бұрын
@@jasperbosma En al succes?!
@jasperbosma
@jasperbosma Жыл бұрын
@@mjolnir7330 Ja ik heb al mooi wat compost en ga nog steeds door. Maar merk wel dat de hoeveelheid wormen slinkt.
@mart9214
@mart9214 2 жыл бұрын
Ideaal! Dit ga ik zeker doen in het voorjaar. Win win win. Voer voor mijn dieren, compost en van het huisafval af.
@bartdeclercq7840
@bartdeclercq7840 2 жыл бұрын
Kan een compostvak op een plek staan waarbij er bijna geen zon komt? Andere optie is op een plek waarbij het vat bijna heel de dag door in de zon staat...
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 2 жыл бұрын
De compostorganismen houden niet van de zon en wel van vocht (niet nat) maar ze gebruiken de warmte van de ochtendzon om sneller actief te worden. Beiden plekken kunnen dus maar (te) weinig zon is beter dan (te) veel zon. Als je de zonneplek wat kan aanpassen zodat het vat meer schaduw krijgt (vooral 's middags) dan wordt dat de betere plek, zo niet dan is de schaduwplek beter. In de schaduw zal het composteren wat trager op gang komen (enkele weken later in de lente en iets later in de ochtend) maar in de zon zal het sneller uitdrogen en is het risico groter dat het compostproces stilvalt door gebrek aan vocht. Een afweging dus.
@lepaul26
@lepaul26 3 жыл бұрын
Hoe heb je je insectenhotel/muur gemaakt? Zou ook wel een leuke video kunnen zijn, denk ik.
@Allinused
@Allinused 3 жыл бұрын
Als de inhoud groen en bruin materiaal niet in lagen, maar gemixt is, is dat een probleem?
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 3 жыл бұрын
in tegendeel. als je te zeer in lagen werkt riskeer je dat één laag verdicht en zo de doorstroming van lucht of water belemmert waardoor je verstikking en anaerobe vertering krijgt met kwalijke geurtjes tot gevolg. De compostpook dient er immers ook voor om alles verticaal te mengen zodat groen en bruin materiaal, maar ook ouder en nieuwer materiaal gemengd worden. Dit maakt dat er een goede vertering van het materiaal kan plaatsvinden (daarbij is groen en bruin samen nodig). Tegelijk maak je met de pook open kanalen en holtes waardoor er lucht (zuurstof) in komt en (te veel aan) water beter draineert.
@janhertog645
@janhertog645 3 жыл бұрын
Wat een takkewerk!!
@Krizla4
@Krizla4 3 жыл бұрын
Goeie video ... net 450 meter beukenhaag van een laagje compost voorzien ... ik twijfelde of ik het goed deed. :D Het was dus OK. :)
@kikomahletdemissi3519
@kikomahletdemissi3519 3 жыл бұрын
Dank, goede uitleg!
@spuddyl9938
@spuddyl9938 3 жыл бұрын
Mag er eventueel karton (bruin karton zonder print) en eierdozen toegevoegd worden om te veel aan vocht te voorkomen? Het word vaak gedaan in compostbakken om wat meer bruin materiaal te hebben voor een beter evenwicht tussen groen en bruin materiaal wanneer er een tekort is aan bruin materiaal.
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 3 жыл бұрын
Karton kan, maar wordt al snel te zwaar om goed te verteren. Zachter bronnen van cellulose zoals keukenpapier (zonder parfum) of krantenpapier worden beter verteerd. Probeer bij krantenpapier wel enkel papier met plantaardige inkten te gebruiken.
@rosacorral3634
@rosacorral3634 3 жыл бұрын
Bedankt voor de duidelijke uitleg. Het lijkt of er in het midden van de ondergrond een tegel ontbreekt. Het ik dat goed begrepen? Alvast bedankt.🍀🌿🙂
@thegrandmaster2517
@thegrandmaster2517 3 жыл бұрын
ontzettend leerzaam dank u
@maartenteekens2807
@maartenteekens2807 3 жыл бұрын
Dank! Helder uitgelegd!
@HeathifyMyLife
@HeathifyMyLife 3 жыл бұрын
Beste Tuincoach Ik heb een 2 bompjes besteld “basse tige” Elstar en Melrose alsook pruimbomzn. Hoe bescherm ik ze beschermen tegen konijnen en herten en op welke minimale afstand mogen van ellkaar geplant worden aub ps. Compost vraag: mogen gekookte eiren op de compost en eischalen ? Groet, Zoraida
@damienlabenz
@damienlabenz 3 жыл бұрын
Top
@missfluffy
@missfluffy 3 жыл бұрын
Begrijp ik nu goed dat je een compostvat niet hoeft om te zetten?
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 3 жыл бұрын
Dag Marjolein, bij een compostvat zoals in deze video werk je heel regelmatig met een beluchtingsstok. Het enige moment dat je iets doet dat op een 'omzetting' lijkt is als je de rijpe compost oogst en de rest weer goed gemengd in het vat brengt. Afhankelijk van het gebruik is dat na één of meerdere jaren. Bij veel mensen is het oogsten van compost maar om de twee jaar echt nodig. Hoop dat het een antwoord is op je vraag. Met vriendelijke groeten.
@missfluffy
@missfluffy 3 жыл бұрын
@@TuincoachVLBr hartelijk dank! zeer nuttige informatie
@femkevankooten613
@femkevankooten613 4 жыл бұрын
Leuk hier heb ik wat aan, dank! Ik hoop op nog meer actuele filmpjes doen jullie leuk!
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 4 жыл бұрын
bedankt voor de fijne reactie. We hopen idd regelmatig (actuele) korte filmpjes te kunnen posten. Als met vragen zit, mag die ook altijd delen. Misschien zit er wel een filmpje in :)
@stefaniecolapinto
@stefaniecolapinto 4 жыл бұрын
Supertof 👍
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 4 жыл бұрын
succes ermee :)
@lucdedeyn1148
@lucdedeyn1148 4 жыл бұрын
Bedankt voor de duidelijke tips! Weten jullie waar je zo'n handige compostbakken met afneembare voorzijde kan krijgen?
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 4 жыл бұрын
sorry voor de late reactie. Leg je oor eens te luisteren bij de milieudienst van je gemeente of de afvalintercommunale van je regio.
@jobpeers2716
@jobpeers2716 4 жыл бұрын
Je hebt echt een zaagstem, ik kan het zelfs beter en ik ben 13. Je moet het trouwens een metserkoor noemen niet een gewoon touw. Je zegt dat je de takken gaat afknippen en pakt dan de ketting zaag, let op je woordenschat.
@kimleupe8387
@kimleupe8387 3 жыл бұрын
Veel noten op je zang voor een snotneus van13
@ingridhuisman4790
@ingridhuisman4790 3 жыл бұрын
Job, en let jij op je schrijffouten....
@jordybraeckmans4583
@jordybraeckmans4583 2 жыл бұрын
Dag job je hebt zo te zien veel ervaring bij dit soort prachteiken . De man in de video wat minder .ik ben bosbouweren en zouw graag een studenten job willen geven voor in de zomer . Vriendelijken groeten Jordy
@Zitafanir
@Zitafanir 5 жыл бұрын
Dank je wel, eindelijk iemand die het duidelijk en simpel uitlegt!
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 5 жыл бұрын
Bedankt voor je mooie compliment Vicky en veel succes in de tuin!
@laralichtgroen2956
@laralichtgroen2956 5 жыл бұрын
Superduidelijke uitleg, bedankt!
@pewdiepiefanman1999
@pewdiepiefanman1999 5 жыл бұрын
hoe maak je compost eigenlijk?
@Kwalpoel
@Kwalpoel 5 жыл бұрын
Wanneer leg je dan het best een laagje compost onder de planten ? In het voorjaar ? En hoe vaak mag je dat doen ? Goede filmpjes trouwens ! Thx.
@frederikalam8319
@frederikalam8319 5 жыл бұрын
Bedankt voor de duidelijke uitleg. Fijne video om naar te kijken. En wauw wat een bijzondere schutting!
@TuincoachVLBr
@TuincoachVLBr 5 жыл бұрын
Heel erg bedankt voor het compliment Frederika. Altijd fijn om te horen dat mensen de uitleg duidelijk vinden en daarna dus ook goed voorbereid aan de slag gaan! Succes met hetr tuinieren verder!