Dank je wel, eindelijk iemand die het duidelijk en simpel uitlegt!
@TuincoachVLBr5 жыл бұрын
Bedankt voor je mooie compliment Vicky en veel succes in de tuin!
@TuincoachVLBr5 жыл бұрын
Bedankt voor je fijne reactie Vicky!
@willemlagerwaard438 Жыл бұрын
Wow...eindelijk een duidelijke en complete uitleg. Dank u Dank u 🙌🏻
@maaikesmidlifelife5100 Жыл бұрын
Hoi, fijn dat ik jouw video's ben tegengekomen, bijna al m'n vragen zijn beantwoord, dankjewel! Maar nu vraag ik me toch af na de deze video: je kunt dus compost maken zonder wormen toe te voegen? Ontstaan ze vanzelf of is het wormloos? Of kan het zonder, maar versnellen wormen het proces? Want 3, 4 jaar duurt wel lang😲😬
@TuincoachVLBr Жыл бұрын
Compostwormen leven vrij in de natuur en ook in onze tuinen, maar worden maar zelden waargenomen (en worden dan vaak verward met regenwormen). Als het vat of de bak in de tuin staat, dan zullen de wormen na enige tijd (enkele weken) zelf hun weg vinden. De korte afstand tussen de bodem van het vat en de ondergrond die door de dals wordt veroorzaakt wordt zonder problemen overbrugd, zeker bij regenweer. Om snel van start te kunnen gaan kan je van een bestaande composthoop/-vat/-bak een emmer (half)verteerd materiaal (compost) overzetten in jouw nieuwe bak of vat. Zo ent je jouw bak/vat meteen met heel wat nuttige schimmels maar heb je ongetwijfeld ook wat wormen of hun eitjes mee. Winkelcompost werd gesteriliseerd en bevat geen of nauwelijks schimmelsporen en zeker geen compostwormen. Ik weet niet juist waar je de 3-4 jaar hebt opgevangen, maar een goede, bestaande compostering kan al na 3 à 4 maanden je GFT hebben omgevormd tot compost. Meer realistisch, zeker voor een vat, is een periode van 1 jaar. Als je de huls van het vat opheft, kan je aan het compostmateriaal waar je drie lagen in kan onderscheiden. De bovenste laag is nog herkenbaar GFT dat je de laatste paar weken hebt toegevoegd. De tweede laag is half gecomposteerd maar nog steeds herkenbaar en de onderste laag is volledig gecomposteerd. Dit zal ongeveer 1/3 tot 1/2 van je volume zijn. Alleen de onderste laag kan je 'oogsten' en gebruiken als compost. De bovenste twee schep je er eerst af en plaats je nadien terug in je vat om verder te composteren. Zorg dat het daarbij goed gemengd wordt en maak het goed doornat. Dat bespoedigd de heropstart van de compostering. Het half-verteerde materiaal kan j in het najaar ook gewoon op de moestuin of een perk uitspreiden. Het zal tegen het voorjaar nagenoeg volledig ter plaatse verteerd zijn. Veel succes met je compostering.
@bartdeclercq78403 жыл бұрын
Kan een compostvak op een plek staan waarbij er bijna geen zon komt? Andere optie is op een plek waarbij het vat bijna heel de dag door in de zon staat...
@TuincoachVLBr3 жыл бұрын
De compostorganismen houden niet van de zon en wel van vocht (niet nat) maar ze gebruiken de warmte van de ochtendzon om sneller actief te worden. Beiden plekken kunnen dus maar (te) weinig zon is beter dan (te) veel zon. Als je de zonneplek wat kan aanpassen zodat het vat meer schaduw krijgt (vooral 's middags) dan wordt dat de betere plek, zo niet dan is de schaduwplek beter. In de schaduw zal het composteren wat trager op gang komen (enkele weken later in de lente en iets later in de ochtend) maar in de zon zal het sneller uitdrogen en is het risico groter dat het compostproces stilvalt door gebrek aan vocht. Een afweging dus.
@rosacorral36343 жыл бұрын
Bedankt voor de duidelijke uitleg. Het lijkt of er in het midden van de ondergrond een tegel ontbreekt. Het ik dat goed begrepen? Alvast bedankt.🍀🌿🙂
@TuincoachVLBr3 жыл бұрын
bedankt voor de reactie en je vraag. Neen, in het midden hoort net zeker een tegel want daar zit de drainagezuil van de bodemplaat. Zonder steun zou die doorzakken en op termijn veroorzaakt dit scheuren in de overgang van zuil naar plaat. De tegel zal de drainage niet blokkeren, maar als je op zeker wilt spelen, plaats dan enkele oude bakstenen als steun in plaats van de centrale tegel.
@nelis308 Жыл бұрын
Hallo, fijne video. Door jou heb ik een vat gekocht. Ik heb een vraag. Ik wil nu starten maar ik heb nog geen takken en bladeren omdat ik die niet heb verzameld in de herfst, Zou het een idee zijn om een zak compost te kopen en die op de bodem te leggen en daar dan afval op te gaan gooien. Ik wil in het bos een zak bruin afval gaan halen om te mengen...
@TuincoachVLBr Жыл бұрын
sorry voor de late reactie. Het is niet nodig om compost op de bodem te leggen. Als je niet ent duurt het enkele weken vooraleer de schimmels, bacteriën en compostwormen je bak voldoende infiltreren. Ze zijn immers in iedere normale grond aanwezig. Maar een zak of emmer compost uit iemand anders zijn vat of bak kan jouw vat wel enten waardoor het sneller opstart. Bruin afval uit het bos wegnemen is wettelijk niet toegestaan. Bij tekort aan droog blad, snoeihout e.d. kan je steeds karton gebruiken met zo weinig mogelijk bedrukking. Vooral eierdoosjes lenen zich hier wel toe. Maar ook keukenpapier, WC-rolletjes, dozenkarton en kartonsnippers van verzendingen zijn bruikbaar.
@Allinused3 жыл бұрын
Als de inhoud groen en bruin materiaal niet in lagen, maar gemixt is, is dat een probleem?
@TuincoachVLBr3 жыл бұрын
in tegendeel. als je te zeer in lagen werkt riskeer je dat één laag verdicht en zo de doorstroming van lucht of water belemmert waardoor je verstikking en anaerobe vertering krijgt met kwalijke geurtjes tot gevolg. De compostpook dient er immers ook voor om alles verticaal te mengen zodat groen en bruin materiaal, maar ook ouder en nieuwer materiaal gemengd worden. Dit maakt dat er een goede vertering van het materiaal kan plaatsvinden (daarbij is groen en bruin samen nodig). Tegelijk maak je met de pook open kanalen en holtes waardoor er lucht (zuurstof) in komt en (te veel aan) water beter draineert.
@missfluffy4 жыл бұрын
Begrijp ik nu goed dat je een compostvat niet hoeft om te zetten?
@TuincoachVLBr4 жыл бұрын
Dag Marjolein, bij een compostvat zoals in deze video werk je heel regelmatig met een beluchtingsstok. Het enige moment dat je iets doet dat op een 'omzetting' lijkt is als je de rijpe compost oogst en de rest weer goed gemengd in het vat brengt. Afhankelijk van het gebruik is dat na één of meerdere jaren. Bij veel mensen is het oogsten van compost maar om de twee jaar echt nodig. Hoop dat het een antwoord is op je vraag. Met vriendelijke groeten.
@missfluffy4 жыл бұрын
@@TuincoachVLBr hartelijk dank! zeer nuttige informatie
@lelansupartini47306 жыл бұрын
Handige video, bedankt!
@TuincoachVLBr6 жыл бұрын
Graag gedaan en bedankt voor het compliment , Lelan!