Ουσία γνώσης, ροή λόγου, εύστοχη ανάλυση, ευγενής παρουσία. Ο κος Κάλφας είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το Mathesis.
@MariadnesPetraki7 күн бұрын
Μα κανονικά και η χριστιανική λεγόμενη ( θρησκεία ) δεν θα έπρεπε να αναφέρεται ως θρησκεία γιατί ο Χριστός δεν ίδρυσε καμία θρησκεία άνοιξε έναν δρόμο, μία πορεία προς την θέωση του ανθρώπου οπότε ο χριστιανισμός δεν είναι ακριβώς θρησκεία με την απόλυτη έννοια αλλά είναι ένας άλλος δρόμος, για όποιον θέλει να τον ακολουθήσει, άλλο που κάποιοι το έκαναν δόγμα
@kommis137 күн бұрын
Μπορώ να ακούω με τις ώρες τον κύριο Κάλφα!
@ThemistoklisPireas15 күн бұрын
Είναι ηθικό το κατοικίδιο σας να τρώει άλλα ζώα? Τι σαχλαμάρες λέτε. Η υποκρισία στο μεγαλείο της
@ThemistoklisPireas15 күн бұрын
Ότι του λαλεί του λωλοστεφανή. Ο θάνατος είναι το χαρακτηριστικό της ζωής. Όλο το σώμα μας πεθαίνει πολλές φορές και αναπαράγεται όσο ο εγκέφαλος παραμένει ζωντανός. Ο τελικός θάνατος του σώματος δεν είναι θάνατος αλλά μεταβολή της κατάστασης των υλικών που απαρτίζουν το σώμα. Ο οργανισμός είναι η γη. Όπως η κυψέλη υπάρχει ανεξάρτητα αν η κάθε μέλισσα ζει μόνο 20 ημέρες. Αν είναι δυνατόν η σκέψη ενός πανεπιστημίου να είναι τόσο αφελής. Τώρα καταλαβαίνω το χαμηλό επίπεδο των αποφοίτων. Θλίψη και μόνο θλίψη.
@sofiira6762Ай бұрын
Σας λατρεύω κ. Ευθυμίου είστε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ 👏👏👏💕
@markoszouganelis5755Ай бұрын
Οπως λέει και Μάνος Δανέζης, δεν έχουμε γίνει ακόμα ούτε homo sapiens!
@BillfakingGates2 ай бұрын
Απόλυτη ελευθερία του λόγου ειναι απαραίτητη
@antifontasgr12 ай бұрын
Τι ειναι ιδανικος τυπος; καλυτερα υγεια,παιδεια και καλοπληρωμενη δουλεια
@akiratoriyama13202 ай бұрын
Χαρακτηριστικά όχι, μόνο προστασία της υγείας.
@vaginalexaminer3 ай бұрын
που το βρηκατε το σουργελο και το παρουσιαζετε συνεψ χεια1 οξω ρε μασονακια στο διαολο
@viko2404743 ай бұрын
Είναι να γελάς με τούς ελληναραδες στα σχόλια κάντε τον σταυρό σας τα παιδιά σας να έχουν δασκάλους με αυτό το επίπεδο και ζήλο
@ΠαυλοςΔιαλιάνης3 ай бұрын
Τίποτα δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν δεν το δούμε από την σκοπιά της Εξέλιξης.
@georgioskezas25963 ай бұрын
Οι τοποθετήσεις του επιστήμονα ( οι οποίες βασίζονται στ συσσωρευμένη γνώση που έχουμε αποκτήσει τα τελ 150 χρόνια) και οι απόψεις των ερωτώντων, όπως η κυρία που έλεγε αυτά τα ακατάληπτα πράγματα περί άπειρου λόγου, δείχνουν παραστατικά την αντίθεση μεταξύ της φιλοσοφικής και της επιστημονικής σκέψης. Στο μικρό βιβλίο του «The two cultures» ο βρετανός φυσικός Τσαρλς Πέρσυ Σνόου, έθιγε ένα καίριο ζήτημα του δυτικού πολιτισμού, όπως αυτός θεμελιώθηκε πάνω στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα και τη χιονοστιβάδα τεχνολογικών εξελίξεων που ακολούθησε. Το ζήτημα που επισήμαινε το βιβλίο ήταν το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες από τη μια μεριά, και τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την τέχνη από την άλλη. Ένα χάσμα που αντανακλάται ευθέως στη μονόπλευρη γενική παιδεία της πλειονότητας των μορφωμένων πολιτών. Ενώ θεωρούμε, λέει ο Σνόου, αδιανόητο για έναν μορφωμένο άνθρωπο της εποχής μας να μην έχει, ας πούμε, διαβάσει ποτέ του ένα έργο του Σαίξπηρ, θεωρούμε απόλυτα φυσικό να μην έχει την παραμικρή ιδέα για το τι περίπου λέει ένας τόσο θεμελιώδης νόμος της φύσης όπως π.χ. ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής - ή η θεωρία της εξέλιξης. Το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου του Σνόου είναι απόλυτα σαφές όσο και αιχμηρό: η γενική παιδεία μας θα παραμένει ανάπηρη όσο συνεχίζει να βλέπει την επιστήμη απλώς ως κινητήρια δύναμη της τεχνολογίας -δηλαδή απλώς ως χρήσιμη- και όχι ως μια από τις θεμελιώδεις συνιστώσες του πολιτισμού μας. Χωρίς μια καλή γενική παιδεία πάνω στα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης, ο σύγχρονος μορφωμένος άνθρωπος δεν θα συμβαδίζει με την εποχή του. Θα παραμένει επιστημονικά αναλφάβητος.
@FGIAG3 ай бұрын
Κε Σφενδουρακη, είστε εξαιρετικός. Πολύ τυχεροί οι φοιτητές σας. Ευχαριστούμε πολύ
@lorumasteraceae-4 ай бұрын
Από το 2017, είναι εξαιρετικά τα μαθήματα και εκτός αυτού αναπτύσσονται κατά πολύ το ακαδημαϊκό επίπεδο στην χώρα μας με τα online courses όπως στο εξωτερικό.
@ΜαρίαΚασιμ4 ай бұрын
😢😢😢
@ΛΕΩΝΙΔΑΣΕΝΠΛΩ4 ай бұрын
K.ΚΑΛΦΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΛΑΤΩΝ-ΣΩΚΡΑΤΗ ΕΧΕΤΑΙ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ
@ANDREASKATSIKOUDIS5 ай бұрын
Παρακολούθησα όλο το σεμινάριο «Νέα Όνειρα: Εισαγωγή στην Τέχνη των Νέων Μέσων» και ήταν πολύ καλό! Ευχαριστούμε!
@goldvalentine54345 ай бұрын
Μόλις πέρασε στα χέρια μου το υπόμνημα του προς τα Ηθικά Νικομάχεια από τον αξιοσέβαστο καθηγητή Παύλο Κοντό. Έμεινα πραγματικά κατάπληκτος από το βιβλίο του. Η γνώμη μου είναι, μιας και έχει την δυνατότητα να κατανοεί τον Αριστοτέλη παραπάνω από τον κάθε ένα να μας γράψει τα ίδια τα Ηθικά Νικομάχεια με την δική του μοναδική μετάφραση, με τα δικά του σχόλια. Αυτό θα ήταν πιστεύω κάτι πιο τέλειο και ολοκληρωμένο από όσα και αν συντάξει σε οποιαδήποτε βελτίωση του ίδιου του βιβλίου, τα δύο ευ της ευτυχίας. Πραγματικά είναι κάτι που το έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
@ANDREASKATSIKOUDIS5 ай бұрын
Μια χαρά!
@ANDREASKATSIKOUDIS5 ай бұрын
Ωραία παρουσίαση, ευχαριστούμε!
@argyrokoukoula26895 ай бұрын
Oἱ θρησκεῖες κι ἄν εἶναι ψευδοεπιστήμη!!!! Ἀνατολικές ἤ Δυτικές....στό ἴδιο καζάνι βράζουν τους πιστούς τους και τούς κρατᾶνε δέσμιους στην ᾽᾽σίγουρη μικρή τους ἐλευθερία᾽᾽!!!
@argyrokoukoula26895 ай бұрын
Ἐντελῶς ἀνεπιτυχῆς ἡ θεατρική παρουσίαση. (=ἐξουθενωτικά παιδιάστικη λές και θα τό παρακολουθήσουν παιδιά μέ σύνδρομο down)
Ολόκληρος Αριστοτέλης και δεν τουκοψε να πάρει 2 διαφορετικού βάρους πέτρες και να τις ρίξει ταυτοχρόνως από το ίδιο ύψος? ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ και Για μένα αυτό είναι το επείγον ερώτημα .
@xoi19725 ай бұрын
Εσείς τι πιστεύετε ότι δεν του έκοψε…; Απλά για κάποιους δικούς του λόγους εγωισμού ή για πολιτικό κοινωνικό οικονομικούς λόγους έγραψε τη θεωρία του μέχρ ι αυτό το ησει. Και επειδή ήταν ο Αριστοτέλης δε θα μπορούσε κανείς να τον αμφισβητήσει ! Όπως συχνότατα κάνουμε στη ζωή μας με όποιον θεωρούμε αυθεντία !
@argyrokoukoula26895 ай бұрын
@@xoi1972 ᾽᾽...Για κάποιους δικούς του λόγους ἐγωϊσμοῦ (!) ἤ γιά ᾽᾽πολιτικο-κοινωνικο-οἰκονομικούς λόγους(!!) ....κ.λ.π..᾽᾽ !!! Μᾶλλον ἀγνοεῖτε ὅτι ὀ ᾽Αριστοτέλης ΔΕΝ ἐθεωρεῖτο α ὐ θ ε ν τ ί α ἐπί ἐποχῆς του (γι´αύτό και δέν τοῦ ἀνετέθη ἡ ᾽Ακαδήμια μετά τόν θάνατο τοῦ Πλάτωνα καί ἔφυγε ἀπό τήν ᾽Αθῆνα γιά τήν ῎Ασσο). ᾽Επίσης ΔΕΝ λαμβάνετε ὑπ´ὄψιν σας τήν ὁδύσσεια τῶν ἔργων του τά ὁποῖα πρωτοεκδόθηκαν 2 αἰῶνες μετά τόν θάνατό του . Νά ὑπένθυμήσω ὅτι με το ἔ ργο του ᾽Αριστοτέλη ἀσχολήθηκαν πολυάριθμοι σχολιαστές κατά τὴν ἀρχαιότητα & τον Μεσαίωνα, ὁρισμένοι ἀπό τοὺς ὁποίους διαστρέβλωνοντας τὴν σκέψη του ... προσἐθεσαν δικά τους σχόλια! Τέλος και ἐξ ἴσου σημαντικό : Σ´ὀλόκληρη τήν ᾽Ακαδήμια ἤ τό Λύκειο ἀργότερα δέν βρέθηκε οὔτε ἕνας ´´περίεργος ᾽᾽νά κάνῃ τό πείραμα ρήψεως 2 πετρῶν και νά τό θέσῃ σέ διάλογο;
@giorgosvasiliou77734 ай бұрын
Πέρα από το ότι μετά το Σωκράτη οι φιλόσοφοι είχαν μία τάση να δίνουν έμφαση στις έννοιες και τις Ιδέες και όχι στην απλή παρατήρηση και εμπειρία είναι και η δυσκολία στο να μετρήσει το χρόνο πτώσης τους με τα τότε μέσα(γενικά είχαν ένα θέμα με το χρόνο οι αρχαίοι Έλληνες γενικά) . Ο Γαλιλαίος εφάρμοσε τεχνικές μέτρησεις του χρόνου που του επέτρεψαν
Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα της δημιουργικής μάθησης. Κάποιοι από εμάς ονειρευόμαστε πραγματικά ένα άλλο σχολείο, αλλά τα εκπαιδευτικά συστήματα είναι, όπως λέει και ο κ. Τραχανάς, από τη φύση τους αδρανή. Άσε που είναι δύσκολο να ορίσεις το τι ακριβώς σημαίνει «δημιουργική μάθηση», πόσο μάλλον να πας από έναν γενικώς αποδεκτό ορισμό σε διδακτέα ύλη. Για 'μένα τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου προφανές. Θα συμφωνήσω επίσης πως με μικρά πειράματα όπως η απονομή βραβείων σαν το «Εύρηκα, Εύρηκα» μπορεί κανείς να «μολύνει» κάπως το status quo με νέες, εναλλακτικές ιδέες και προσεγγίσεις στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Τέτοια μικρά βήματα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για ν' αλλάξουμε το κατεστημένο: μικρές επεμβάσεις οι οποίες να ενσωματωθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα αν κι εφόσον φανεί σε βάθος χρόνου πως οδηγούν σε κάποιου είδους «βελτίωση». Καταπιανόμενος τώρα από τα όσα λεχθηκαν από τους ομιλητές σχετικά με το πώς λειτουργεί η επιστήμη και η επιστημονική έρευνα, ταπεινή μου άποψη είναι πως καλό είναι ν' αποφεύγουμε τις εξιδανικεύσεις. Ναι, η επιστήμη έχει έναν αυτο-διορθωτικό χαρακτήρα, ναι, η επιστημονική μέθοδος βασίζεται κατ' εξοχήν στη διαψευσιμότητα και την αμφιβολία, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε: οι επιστήμονες είναι άνθρωποι και έχουν τις αδυναμίες τους (εγωισμός, δεισιδαιμονίες, μεροληψίες κτλ.). Η έρευνα επίσης, ως επί το πλείστον, δεν γίνεται για να καταρρίψει επικρατούσες θεωρίες, αλλά για να ελέγξει προβλέψεις οι οποίες θεωρούνται (αρκετά) πιθανές. Ας αναφέρω ένα παράδειγμα: το πείραμα LIGO δεν νομίζω πως έγινε επειδή άνθρωποι σαν τον Kip Thorne ήθελαν ντε και καλά να καταρρίψουν τη Γενική Σχετικότητα. Αντιθέτως, είχαν ήδη έμμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων και ήθελαν να τ' ανιχνεύσουν άμεσα. Η προσπάθεια ήταν δηλαδή να κάνουν ό,τι μπορούν για να τα βρουν και όχι να δείξουν πως δεν υπάρχουν. Παρόμοια κατάσταση θα έλεγα πως είναι και το πείραμα ανίχνευσης του σωματιδίου Higgs στο CERN. Υπάρχει λοιπόν στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας ένας κίνδυνος πλάνης, διότι μεμονωμένοι επιστήμονες μπορεί να θέλουν να επιβεβαιώσουν τις ιδέες τους. Ο Kip Thorne, ας πούμε, βάζω στοίχημα πως, έστω και «κρυφά», ήθελε ν' ανιχνευτούν τα βαρυτικά κύματα, όπως και ο Higgs να βρεθεί το ομώνυμο σωματίδιο. Η επιστημονική μέθοδος έχει όμως εν τέλει την καταπληκτική και απαράμιλλη (κατ' εμέ τουλάχιστον) ικανότητα να μειώνει κατά μέσο όρο τις ανθρώπινες προκαταλήψεις και να οδηγεί σε αναθεώρηση επικρατουσών ιδεών εάν τελικά φανεί πως δεν περιγράφουν την πραγματικότητα με επαρκή ακρίβεια. Εν ολίγοις, πιστεύω πως θα βοηθούσε αν γινόταν περισσότερη προσπάθεια ν' αναδειχθεί η ανθρώπινη πλευρά της επιστήμης, με τα κακά όσο και τα καλά της στοιχεία. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που υπάρχει τόσο διαδεδομένη αμφισβήτηση των αυθεντιών και των θεσμών που, όπως και να το κάνουμε, έχουν συχνά μια τάση να εκπέμπουν έναν αέρα ανωτερότητας και να παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού τους προς τα έξω.
@manosstam95737 ай бұрын
wow, thats nice, πολύ ενδιαφέρον !
@charalambidoukiriaki21687 ай бұрын
Έχω παρακολουθήσει όλα τα διαδικτυακά μαθήματα που διδάξατε στο Mathesis. Πραγματικά κατανόησα καλύτερα την ελληνιστική εποχή που στο σχολείο (αλλά και στο πανεπιστήμιο) την περνούσαμε τροχάδην. Ευχαριστώ πολύ.
@annac1007 ай бұрын
ευχαριστούμε Δάσκαλε.
@StergiosMavrikis8 ай бұрын
πολύ βαρετός ο professor!
@argyrokoukoula26895 ай бұрын
Στον Σωκράτη αναφέρεσθε?
@StergiosMavrikis5 ай бұрын
@@argyrokoukoula2689 δυστυχως στον Κάλφα...
@argyrokoukoula26895 ай бұрын
@@StergiosMavrikis Δυστυχῶς θα διαφωνήσω. Σέ 12᾽ και μέ σωτή ὀρθοφωνική στίξη καταφέρνει νά θέσῃ τό Σωκρατικό πρόβλημα και μάλιστα να παραθέσῃ και τήν πρότασή του ,πού τήν βρίσκω ἐξόχως δομημένη, ἄν και διαφωνῶ σέ κάποια σημεῖα.
@StergiosMavrikis5 ай бұрын
Δυστυχώς παρακολούθησα όλες τις διαλέξεις του στο mathesis. Κατάφερε να με κάνει να βαρεθώ, αν και η φιλοσοφία είναι αγαπημένο μου αντικείμενο.
@Nashowee8 ай бұрын
Που ειναι η Αρβανητεσ
@yorgosntovas8 ай бұрын
Με όλο το σεβασμό, θα τονίσω ότι όλα όσα αναφέρατε, απλά δεν ευσταθούν! Ο όρος τεχνητή Νοημοσύνη,, όπως χρησιμοποιείται σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με κανενός είδους νοημοσύνης! Είναι απλά μαθηματικά μοντέλλα, τα οποία χρησιμοποιούν κοινές γλώσσες προγραμματιμού! Ο όρος καθιερώθηκε από διάφορους κύκλους, γιατί είναι "πιασιάρικος" όπως έχει συμβεί αυτό και σε πολλές άλλες περιπτώσεις! Τεχνητή νοημοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς την αντίστοιχη υποδομή! Δηλαδή, υπολογιστές και επεξεργαστές, ποι οποίοι και θα εκτελούν τις αντίσοιχες πράξεις! Και αυτό σήμερα, δεν είναι κάν εφικτό! Αυτού του είδους, οι επεξεργαστές, όπως και τα νευρωνικά δίκτυα, είναι ακόμη σε πειραματικό επίπεδο και θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη, μέχρι να δούμε κάποια πρακτική εφαρμογή τους! Μέχρι τότε δεν μπορούμε να μιλάμε καν, για κανενός είδους "Τεχνητή Νοημοσύνη"!
@Valina_Tsikala8 ай бұрын
Η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι απειλή - το αντίθετο μάλιστα - εφόσον συνδυάζεται με κριτική σκέψη. Αχ πόσο θα ήθελα ένα διαδικτυακό μάθημα Mathesis σχετικό με τέχνη ή ιστορία τέχνης! Ευχαριστούμε πολύ για το βίντεο και τις παραπομπές!
@woman-of-complete-justice8 ай бұрын
Δεν έχω ξαναδεί ομιλητή με λιγότερη ζωντάνια . Λυπάμαι για την αυστηρή κριτική αλλά όση ζωντάνια έχουν τα συναισθήματα , τόση δεν έχει αυτός . Και ήθελα να επιλέξω το μάθημα ...
@vassilikithemeli42588 ай бұрын
Από τα πιο ενδιαφέροντα αποσπάσματα του μαθήματος αυτού! Σας ευχαριστούμε!
@OFFICCCE8 ай бұрын
Ευχαριστουμε ολους για το απολυτως χρησιμο και αναγκαιο εργο σας!
@ALEXANDROSDAFERERAS8 ай бұрын
Το έργο σας για την καταπολέμηση της παραπληροφορησης που εχουμε υποστεί απο το ελληνικό σχολείο ειναι ανεκτίμητο! Πολλά πολλά συγχαρητήρια κ Ευθυμίου
@antisemitis-antifasistas8 ай бұрын
επανασταση? οκ! ποτε θα τελειωση αυτη για να εχουμε την επετειο της ανεξαρτησιας? με την επανασταση θα μεινουμε? το ερωτημα δεν ειναι καθολου ρητορικο
@boriscrane55568 ай бұрын
briliant
@boriscrane55568 ай бұрын
Α briiant discussion
@Valina_Tsikala9 ай бұрын
πολύ ενδιαφέρον! ευχαριστούμε πολύ!
@tinanantsou8 ай бұрын
Ευχαριστούμε πολύ!
@basiliasTG9 ай бұрын
Ο Έλληνας Feynman
@ΑθηνάΨειμάδα9 ай бұрын
Συγχαρητήρια!!!κ.Τασση και κ. Παυλίδου!!!Σας ήξερα από τον γιο μου,που ήταν φοιτητής σας και σας εκτιμά απεριόριστα, πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να σας ακούσω. . .ενθουσιασμένη...γνώσεις απλές,διανθισμένες με χιούμορ,τι πιο όμορφο για μάθημα... Μπράβο, έχουμε έλλειψη από πραγματικούς δασκάλους!!!
@chrisfoskinis9 ай бұрын
Ωραίο. Θα δω και τ' άλλα σας. Όμως όχι και Αναγέννηση τον 17ο αιώνα... Από τα μέσα του 16ου που δημοσιεύτηκε του Κοπέρνικου το orbis κάτι (posthumously, δεν ήταν κανένα κορόιδο να τον τρέχουν όπως τον Γαλιλέο αργότερα), ξεκίνησε η επιστημονική επανάσταση και έχουμε την πρώιμη νεωτερικότητα.