Talvi on hyvää aikaa pönttöjen ripustamiseen. Mitä muita pönttöjä olet ripustanut kuin videolla mainittuja tiaisten pönttöjä? Onko tullut asukkeja?🏡
@kimmosaarinen27802 күн бұрын
Pari kolme pönttöä tehnyt tässä muun puuseppäilyharrastelun ohessa vuoden sisään. Suosittelen kaikille, mukavaa puuhastelua ja kun taidot kasvaa niin pöntöistä voi tehdä vaikka kuinka hienoja, mm. koristella niitä riimuilla sun muilla, ainakin jos niitä pihapiiriin laittelee. Vinkki1: Jos ei ole omia tiloja tai työkaluja niin kannattaa googlata vaikka "linnunpönttö kurssi" tms, kyllä niitä aina silloin tällöin järjestetään (ja muitakin puutyökursseja kyllä on) Vinkki2: Itse olen tykännyt tehdä katosta aivan snadisti isomman kuin itse runko, tulee hiukan räystästä ja päällystän sitten sen katon kattohuovalla, pidentää pöntön ikää melkoisesti. Ja lentoaukon ympärys kannattaa päällystää pellillä, eipähän pääse tikat sun muut ryöstämään niin helposti. Vinkki3: Ripustakaa mieluiten narun kanssa, lipputankonaru on hyvää ja todella kestävää tähän tarkoitukseen, eikä makso paljoa (25 metriä, n. 10e). Naulaamiset ja ruuvaamiset ei oikein ole elävän puun kannalta hyvä. Mm. birdlifen sivuilla on todella hyvät ohjeet erilaisille pöntöille, löytyy mm. lentoaukkojen koot eri lajeille jne. Ja jos ei todellakaan kiinnosta itse tehdä niin monet sekatavarakaupat myy perus pönttöjä aivan pilkkahintaan, muistaakseni luokkaa 5e.
@tammenkoti2 күн бұрын
@@kimmosaarinen2780 Loistavia pointteja👏🏻 täysin samaa mieltä. Itse ripustan pöntöt pääasiassa narulla, mutta olenkin niitä joka vuosi tarkastamassa ja tarvittaessa löysäämässä. Liian paljon näkee, että on kerran laitettu ja unohdettu ja kiristävä naru tappaa puun, toisin kuin pieni ruuvinreikä.
@rKarhu2 күн бұрын
Hyvää settiä!
@timokuusela57947 күн бұрын
Meillä, omakotialueella Tikkurilassa, pakotettiin tähän täyteen hölynpölyyn. Itse hommasin halvimman mahdollisen pömpeliturhakkeen, tytär ja vaimo täyttelivät sitä pari viikkoa kunnes kyllästyivät moiseen hölmöilyyn. Nyt alueelle on kehittynyt rottaongelma, ja ilmoitukset myrkytyksistä jaettiin. Rotalle ei ole kuin muutaman minuutin ongelma päästä pömpeliin sisään. Vihreys on kuin painajaisversio Kuningas Midaksesta: Kun Midas kosketti jotain, se muuttui kullaksi. Kun Vihreys koskettaa jotain, se muuttuu aina nettovahingolliseksi ilmiöksi.
@tammenkoti7 күн бұрын
Kompostointi voi olla tunteita herättävää, mutta kovin vaikeaa se ei onneksi ole! En tiedä kytketkö kuitenkin sen liian vahvasti johonkin ideologiaan? Tuon kytköksen purkaminen voisi auttaa onnistumaan jatkossa👍🏻
@Janihonkalaxx10 күн бұрын
Merisuolaa ripottelet 2 kiloa, välillä sekoittaen, niin sulaa parhaiten👍🏻👍🏻💪
@tammenkoti9 күн бұрын
Miksei saman tien bensaa ja tuikkaa tuleen? Silläkin sulaa hyvin.
@bygonebee912910 күн бұрын
Tosi hyviä videoita ja varmasti kanava kasvaa orgaanisesti ajan kanssa. Itsekin taisin löytää kanavasi eilen ja nyt sekä tilannut, että parille aiheesta kiinnostuneelle kaverillekin suositellut. Ja tiedän hyvin miltä oma ääni ja kuva vaikuttaa mutta puolueettomana tahona voin sanoa, että erittäin mukavaa kuunneltavaa sekä sisällön, että ulosannin puolesta.
@paulkivisto906010 күн бұрын
Meillä on neljä kanaa. Niiden kakkojen mukana kompostoriin menee sopivasti kuoriketta. Ei ole jäätynyt vielä tänätalvena.
@mikkotukonen973011 күн бұрын
Hienot vinkit. Kiitos! Tilasin kanavasi.
@Velogi11 күн бұрын
Rakentelin tuollaisen Biolan kompostorin ympärille uretaanikuoret niin pysyy pidempään sulana.
@tammenkoti11 күн бұрын
Helppoa kun osaa😅 itseni pitää tyytyä limpsapulloihin ja virtsanäytteisiin.
@santtu41412 күн бұрын
Minun nurmikkoni tarvitsee vain niittämistä, jotta pajut, koivuntaimet, angervot ym eivät pääsisi valloilleen. Sammaleisiin kohtiin levitän puuhellan ja takan koivuntuhkat kalkin asemasta. Kaikki kukat saavat kukkia.
@tammenkoti12 күн бұрын
Tosi monilajiselta nurmikolta kuulostaa! Semmoinen on biodiversiteetin kannalta ehdottomasti etu. Kun tuhkatkin on vielä omasta takaa niin avot.
@santtu41412 күн бұрын
Onko noissa ämpärien pohjissa reiät liian veden poistumiseksi?
@tammenkoti12 күн бұрын
@@santtu414 on joo ja ”salaojana” kiviä ja lecasoraa
@santtu41412 күн бұрын
Onpa mukava tavata todellinen hengenheimolainen. Olen tehnyt tätä kymmeniä vuosia. Tammen luonnollinen ikä on tuhat vuotta. Minua viehättää ajatus, että sitten kun minua ei enää kukaan muista, niin oravat ja tilhet temmeltävät kiitollisina tammissaan.
@santtu41412 күн бұрын
Järkimies. Hyvää jatkoa!
@santtu41412 күн бұрын
kzbin.info/www/bejne/gnXWZGWJgJmMh7M
@tammenkoti12 күн бұрын
on kyllä komeasti toimiva komposti! Hyppyhäntäisiäkin joka puolella!
@santtu41412 күн бұрын
Olen käyttänyt vuosia neljän litran muovikanisteria, jonka heitän päivittäin kompostijätteen päälle täynnä kiehuvan kuumaa vettä. Vesi lämpiää päivittäin ruoanlaiton yhteydessä puuhellalla. Kanisteria ei tarvitse upottaa kompostiin. Kompostin toimivuutta indikoi paitsi lämpömittari myös vikkelät tunkiolierot, jotka voimistelevat iloisesti.
@tammenkoti12 күн бұрын
@@santtu414 tosi näppärä ja energiatehokas systeemi👍🏻
@santeriKekkonen13 күн бұрын
Pieni nurmikon puolustuspuheenvuoro. Nimittäin nurmikolla on se ylivertainen ominaisuus pusikoihin ja kukkapenkkeihin verrattuna, että sen päällä voi potkiskella futista, pelata sulkapalloa yms. muuta kivaa aktiviteettia. Ainakin nämä olivat itselle yksiä rakkaimpia lapsuusmuistoja.
@tammenkoti12 күн бұрын
Ilman muuta näin, asiat eivät ole mustavalkoisia. Meilläkin on nurmikkoalueita lapsia ja koiria varten. Nurmikoilla voi olla arvoa vaikkapa siileille ruuan etsimiseen. Kuitenkin kun katselee asutus- ja puistoalueita, niin näkee, kuinka yksipuolisesti nurmikko dominoi kaikkialla. Jos nyt vaikka näin alkuun 20% muutettaisiin monimuoitoisemmaksi alueeksi, niin ei kenenkään tarvisi luopua pallopeleistä tai ajanviettoalueista, mutta luonnolle olisi jo massiivisesti enemmän tilaa. Ja kuten videolla esitin, merkitystä on myös sillä, miten nurmikkoaan hoitaa.
@kimmosaarinen278013 күн бұрын
Tuli suosituksiin tämä kanava, katsoin videolistaa ja pistin välittömästi tilaukseen. Juuri tällaista opettamista ja asioiden jakamista maailma tarvitsee lisää eikä vaan aina sitä huumorihuispausta ja reaktiovideoita yms jonninjoutavaa pskaa.
@arirasanen61514 күн бұрын
Mainio video 👍 Kuuteen vuoteen vain kerran on oma lämpökompostori kylmennyt, ja silloin lähti nimenomaan kuumavesipulloilla.
@tuukkaheikkinen862014 күн бұрын
olen ihan samaa mieltä
@PuuhaveikkoPate15 күн бұрын
Itsellä takana kohta 5 vuotta KZbinn parissa. Välillä tulee tehtyä enemmän ja välillä vähemmän videoita. Kannattaa ehdottomasti kuunnella omaa jaksamista, koska tää homma ei oo mikään pikajuoksu. Kasvu on hidasta, mutta tasaista. Ensi vuonna mahdollisesti menee tuhannen tilaajan raja rikki ja mahdollisesti taas yli 4000 tunninkin pääsee. Lähinnä teen videoita itseni takia ja itselleni mieleisistä aiheista puutarhan, DIY projektien ja tuotetestien parissa. Tsemppiä ja hyvää uutta vuotta!
@skiglaaja15 күн бұрын
Meillä on kahden talouden jätteet yhdessä Biolanin kompostorissa. Nytkin 60 astetta, ei ole jäätynyt kovillakaan pakkasilla. Riittävä määrä uutta tavaraa + reilulla kuivikkeella toimivuuden ehto. Siirrämme arviolta 4 viikon välein pohjalta raakakäynyttä tavaraa jälkikompostoriin vaajaan kottikärryllisen. Eli aika paljon biojätettä tulee kahdella taloudella ja tietty lopulta jälkikompostorista kesällä otetaan valmis multa käyttöön.
@tammenkoti15 күн бұрын
Mahtavaa💪🏻
@artokorhonen203415 күн бұрын
Jäätyneen kompostin sulattamiseen ainoa yksinkertainen ja toimiva keino on kaataa suvikelillä kiehuvaa vettä muutama ämpärillinen kompostiin. Nuo muutkin keinot on tullut kokeiltua aikojen saatossa. Kuumavesipullo jäähtyy liian äkkiä jäätyneessä kompostissa eikä kompostia saa kovin helposti sulamaan. Liian työläs homma lämmittää sillä. Sulanapitokaapelikin tuli kokeiltua joskus. Kaapelin laiton jälkeen se hautautuu sinne kompostin jätöksiin eikä sitä voi enää sitten hämmentää.
@tammenkoti15 күн бұрын
En ihan itse ymmärrä sitä kompostin uittamista. Mikrobeillekaan ei varsinaisesti ole eduksi tuo kiehuva vesi. Kuumavesipulloilla lähti tätä videotakin varten kivasti käyntiin, vaikka pihalla oli melkoisen kylmä.
@artokorhonen203415 күн бұрын
@@tammenkoti Kuuman veden idea onkin sulattaa sitä jäätynyttä massaa, että bakteeritoiminta pääsee taas käynnistymään. Kuumaa vettä pääsee sinne massan sisään saakka, jolloin sulaminen etenee helpommin. Kuumavesipullojen energiamäärä on heikko sulamisen aikaan saamiseksi ja ne helposti lämmittävät vain kompostin yläosan ilmaa. Kuuma vesi siis toimii erittäin hyvin silloin kun komposti on oikeasti jäätynyt. Jos alapuolen massa on jo maatunutta tavaraa reilusti mittarin yläpuolelle saakka niin lämpötila ei enää nouse vaan komposti kannattaa tyhjentää. Komposti voi joskus olla myös liian kuiva toimiakseen kunnolla. Kompostin lämpötilan nostamiseksi kalan perkeet ovat hyviä. Jos on kalahenkilöitä niin kannattaa vaikka onkia silloin tällöin muutama kala kompostin lämmikkeeksi.
@anjapajunen594515 күн бұрын
mitä mieltä olet biohiilen käyttämisestä lämpökompostorissa? Sehän on hiiltä-- biohiili sitoo itseensä vettä ja ravinteita jotka se sitten valmiissa tuotteessa luovuttaa hitaasti ja pitkävaikutteisesti kasvien käyttöön.. pitää myös hajut poissa ja kun se on huokoinen materiaali niin pitää kompostorin sisällön ilmavana ilman pöyhimisiä. Mä olen juuri vuodenvaihteessa aloittanut bokashikompostoinnin. Minulla on ulkona roskasäiliö johon kaadan kerroksittain multaa johon olen sekoittanut lataamatonta biohiiltä ja fermentoitua bokashimassaa jälkikompostoitumaan.. Laitan biohiiltä sekaan ihan varmuuden vuoksi ehkäisemään mahdollisia hajuhaittoja kun keräilyastiani sisältö alkaa keväällä sulamaan- Uskoisin että biohiili olisi hyvä hiilen lähde myös lämpökompostorissa. Tosin se on aika kallis materiaali kaupasta ostettuna, mutta aloitankin heti keväällä säitten salliessa tekemään itse biohiiltä kun minulla on siihen tarkoitukseen jo valmiiksi risuja ja rankoja käytettäväksi .. Enää en polta niitä tuhkaksi vaan itselle ilmaiseksi mutta käyttöarvoltaan arvokkaaksi biohiileksi. Biohiilen valmistaminen on helppoa jopa melko pienessä kartion muotoisessa maakuopassa joten aion opetella tekemään sitä itse jotta minulla on sitä jatkossa ilmaiseksi ja runsaasti käytettävissä sekä bokashikompostien että muiden kompostieni sekaan laitettavaksi . Lämpökompostoria minulla ei ole joten en voi testata biohiilen toimivuutta siltä osin .
@tammenkoti15 күн бұрын
Itselläni ei siitä vielä ole kokemusta, mutta aikomus on minullakin sitä ruveta valmistamaan. Oma käsitykseni on, että tuhdilla kompostilla sitä pystyy hyvin lataamaan ravinteilla ja on sen jälkeen parasta mahdollista maanparannustavaraa. En ehkä itse laittaisi sitä suoraan kompostoriin, koska on niin arvokasta muualla. Toki jos sitä valmistamisen myötä kertyy enemmän, niin voihan sitä sielläkin hyödyntää. Hiilenlähteiksi kompostiin kelpaa kuitenkin paljon vähäpätöisempikin tavara.
@pietavoipio555215 күн бұрын
Hei! Algoritmi tyrkkäsi kompostivideosi, ja päädyin katselemaan muitakin. Hajakylvö apilakatteella kuulostaa tosi fiksulta! Teitkö tämän siis syyskylvönä, vai oliko video viime keväältä ja tulokset jo tiedossa? Jään seuraamaan kanavaa. Hyvää alkanutta vuotta! 🌞
@tammenkoti15 күн бұрын
Tein keväällä ja tuloksia siis tuli! Laitoin vähän liikaa apilaa ja penkit olivat vähän tukossa sen myötä. Vihreät kasvit, kuten lehtikaalit, salaatit ja mangoldit kasvoivat loistavasti. Porkkanat epäonnistuivat. Punajuuria ja retiisiä tuli ihan kivasti. Tuota kasvien suhteellista määrää pitää jatkossa vähän optimoida ja kokeilla uudestaan. Ehkä siitäkin videon saisi ensi kaudella aikaiseksi!
@pietavoipio555215 күн бұрын
@tammenkoti Hyvä kuulla että toimi käytännössäkin. Kokeilen ehdottomasti keväällä, eli juuri oikeaan aikaan talven keskelle tulivat ajatukset kevään ekoista kylvöistä. 🤗
@juho284015 күн бұрын
Paras neuvo on tyhjentää kompostori syksyllä ennen talvipakkasten tuloa (ei tietysti kokonaan, vaan jättää pohjalle vähän). Silloin sinne pitäisi mahtua koko talven biojätteet. Jos ei tuohon 220l pönttöön mahdu koko perheen talven biojätteitä niin silloin kannattaa jo katsoa peiliin ruoan hävikin suhteen. Ei tota kompostin jäätymistä estä oikein millään
@tammenkoti15 күн бұрын
Joo talveen ei kannata lähteä täydellä pöntöllä. Biojätteen määrä riippuu paljon perhekoosta ja syödäänkö esim. paljon kasvisruokaa, jonka perkaamisesta tulee aika paljon sitä biojätettä (kuoria, kantoja ym.)
@karikarki839515 күн бұрын
Käypikö koivuhalkojen särkemisestä tuleva nns.säläppä hiiliainekseksi
@tammenkoti15 күн бұрын
Itselleni tuo termi sälppä on vieras, mutta oletan, että sillä tarkoitetaan jonkinlaista puuhommista syntyvää moskaa ja puunpalasia? Sellainen on erinomainen hiilenlähde, mutta jos se on vielä kovin tuoretta ja vihreää, niin siinä on isommalla suhteella myös typpeä mukana. Kaikki orgaaninen tavara lopulta maatuu kyllä.
@einoaito15 күн бұрын
Varmaankin KZbinn kompostialgoritmit toivat paikalle. Mukavaa kuunneltavaa. Katselen muutkin pätkät uusia odotellessa.
@Peejii-5915 күн бұрын
Kiitos vinkeistä. Täytynee laittaa rappuset kompostin eteen jotta ylettää pissata sinne tarvittaessa😁
@petrimayer943815 күн бұрын
@@Peejii-59 paska pans hommaa potta
@cumminski15 күн бұрын
Hyvä video kiitos. Itse käytän 4 litran muovikannua "lämmittimenä". Toi urea onkin hyvä idea. Vauhdittaiskohan narkkarin virtsa mikrobeja nopeammin, ku siinä voisi olla jäänteitä spiidistä 😁
@seppovayrynen988715 күн бұрын
Itse säilytän kuivikesäkin kompostorin sisällä.Kovillakin pakkasilla lämpötila on yli 20c ja komposti kuorikekkin pysyy sulana.
@arvohirvonen680115 күн бұрын
Useita vuosia pelasin noitten kanssa ja luovutin.. nyt bio astia jota käy tietyn väliajoin tyhjentämässä nyt tulee siihen malliin tavaraa että nuo eivät kerkeä toimimaan.. ja loppui tuon tonkiminen..
@anttimakiranta205715 күн бұрын
Mun vinkit: 1. Pidä huolta, ettei lumi tuki ilma-aukkoja. Komposti toimii hapella. 2. Kuiviketta ja kuokeutusta tarpeeksi. 3. Sulanapitokaapeli tarvittaessa päälle muutamaksi päiväksi. Näillä eväillä komposti on käynyt koko talven lähes keskeytyksettä...
@markkuh24215 күн бұрын
Tuo vesipullo kikka pitää tehdä ennen kuin kompostori on jäässä. Pitää seurata lämpömittaria. Jos kompostorin lämpö laskee alle 5° niin äkkiä vesipullot kompostoriin. Tyhjennys kun on lämpöasteita ja ei suurta määrää kerralla.
@tammenkoti15 күн бұрын
Videon tekoa varten kävin laittamassa pullot kompostiin, kun pihalla oli -15. Hyvin toimi!
@markkuh24215 күн бұрын
@ kompostorin lämpö laskee alle 5°. Jos komposti on jäässä niin ei sinne saa pulloa laitettua, ehkä jääkairalla🙂
@AnagramUnbliclna16 күн бұрын
2 metrin sulanapitokaapeli kompostiin niin pysyy taatusti sulana. Sähkönkulutus on 10-20 W, eli ei hevonpaskan vertaa
@zacksagin687915 күн бұрын
Sillähän se maailma pelastuu kun miljoona suomalaista ostaa kiinalaisen sulanapitokaapelin ja käynnistelee komposteja 👍
@tammenkoti15 күн бұрын
Kaikkea on, mutta kaikkea ei tarvi. Tämän videon aiheena kuitenkin on näyttää tekniikoita, joilla kompostin saa starttattua ilman niitä laitteita.
@skyman334416 күн бұрын
Vääriä keinoja, komposti pitää olla maan alla, kuten lumen alla ei maa ole jäässä, ei korkealla maan pinnan yläpuolella, mutta paras keino on laittaa keppi kompostorin kannen väliin ja muovikassi siihen, siihen sitten jätteet, ei hakija valita, että säiliötä ei saa tyhjennettyä, muuten tuo kompostointi on sulaa hulluutta, tarpeetonta, kuntien rahan keruuta ja ihmisten alistamista.
@tammenkoti16 күн бұрын
Toisaalta on myös semmoinen vaihtoehto, että keittiöjätteen maatuminen kotipöntössä ei olekaan ilkeän hallintokoneiston salajuoni.
@ristovenalainen754715 күн бұрын
Kyllä kompostori haukkaa aika nopeasti hintansa kun vertaa siihen että biojätteet haetaan parin viikon välein.
@tammenkoti15 күн бұрын
@@ristovenalainen7547 ensisijainen näkökulmani on pyrkiä hydyntämään omassa pihassa kaikki mikä mahdollista ja kompostointi sopii tähän hyvin. Tarkemmin en ole laskenut, paljonko siitä rahallisesti hyötyy.
@Karjis12 күн бұрын
@@ristovenalainen7547 jep, meilläpäin 6,43€ per kerta eli 2 viikon välein hitua vajaa 170 euroa vuoteen. Nykyisillä hinnoillakin kolmannen vuoden lopulla on tasoissa Biolaninkin pöntöllä, ja vanhempia malleja on kyllä helposti pari vuosikymmentä vanhoina hyvin käytössä omassakin lähipiirissä, eipä nuo oikein miksikään mene.
@april7_16 күн бұрын
Joka kevät on aina sulannut, mahtuuhan sinne! 😆
@ToniKantola16 күн бұрын
Murjasee kunnon tortun kompostiin.😀😂😂😂👍
@tammenkoti16 күн бұрын
Kukin laillaan😄 toki sitä huussitavaraakin voi kompostoida
@user-xo8lx8rm3w16 күн бұрын
Nimenomaan kiehuvan kuumaa vettä kompostoriin ämpärillinen. Sillä se lähtee käyntiin.
@kake705216 күн бұрын
Mimä kävin kusella myös kompostoriin. Tuohon saa ihan oman lämmittimenkin.👍
@tammenkoti16 күн бұрын
kaikkea on, mutta kaikkea ei tarvi
@timotuukkanen374415 күн бұрын
Väkevä aamuvirtsa käynnistää parhaiten..👍
@tammenkoti16 күн бұрын
Itsehän en noudattanut omia ohjeitani olllenkaan, vaan videon kuvaamista varten käynnistin kompostini -15 asteen pakkasella😅 onnistuu kun pulloja vaan vaihtaa useammin! Onko muilla onnistunut tänä talvena?
@honkamies15 күн бұрын
Tääl o komposti jäässä, mahtava video! :D Voisiko lämmitämisen suorittaa jollain sähkövehkeellä? Jaa joo en tiiä millä...mutta laiska-osa aivoista ajatteli. (ja samalla kun kirjoitin niin joku mainitsi tuolla että sulanapitokaapeli, jes.) Yksi minkä kuulin joskus että jos lunta sataa niin antaa olla, hyvää lisäeristettä. Tämä oli huono ajatus, hiiri nakersi tuon etuilmaaukon ruuvin irti ja meni asumaan. :D
@tammenkoti15 күн бұрын
@@honkamies jep, sähkölaitteita tähän tarkoitukseen myydään, mutta niinkuin videolla todetaan, eivät ne ole välttämättömiä. Kylläpä pitikin sattua hiirulaisen kanssa 😅Lumi toimii hyvin eristeenä, niin kompostille kuin hiirenkin suojana.
@petrimayer943815 күн бұрын
Soitto komposti poliisille 😅
@panuloisa567714 күн бұрын
Sulanapitokaapelilla pysyy noin +10C lämpöisenä, paitsi kovimmilla pakkasilla tippuu 0 ja +10 välille.
@jhelminen16 күн бұрын
Lumen kanssa kompostorin lisäeristäminen ei taida kuulua permakulttuuriin, kun on kertakäyttöinen eriste ja häviää herkästi huonojen säiden myötä. Kertaalleen jo lumella peitin, mutta kun ei ole ollut riittävästi uutta ruokajätettä, niin on päässyt jäähtymään. Tyhjensin kompostorin ja katsoo nyt milloin nousee ylös +5 C lämpötilasta. Jos kompostori toimii, niin se nousee herkästi 50 C lämpöisemmäksi kuin ulkona on. Lumi on hyvä eriste, mutta työläs jos säät ei suosi sen lisäystä. Nyt on suojakeli, mutta pakkasella saa paremman eristyksen. 20 cm lumelle paksuutta niin kylkiin kuin päälle, niin valmiiksi lämmin pysyy lämpöisenä. Nyt kylmä ja saa katsoa miten taas herää.
@tammenkoti16 күн бұрын
Lumen eristävyys on nimenomaan luonnollinen ilmiö, jota jäljittelemällä pystyy hyödyntämään luonnollisia, uusiutuvia resursseja. Sehän on juurikin permakulttuurin ytimessä!
@jhelminen16 күн бұрын
@tammenkoti Omaan kompostoriin on tullut lisättyä pohjalle sulanapitokaapelia. Vähän on tyhjentäessä ylimääräisenä (ja vesiletkun sisällä). Ajatuksena on ollut varmistaa tyhjennettävyys vaikka alaosa jäätyisi. Nyt lumella peitettynä jäätyy viimeiseksi alhaalta ja suotonesteetkään ei tyhjennysluukkua vuoraa. Kun on lumilinko, niin pitänee lingota lumia yhteen paikkaan ja tehdä lumitiiliä. Lingottuna lumi on tiivistä. Kestäisi paremmin aurinkoa ja vesisateita. Nytkin 10 vrk ennusteessa on vettä tai räntää.
@jahvettiАй бұрын
Kanavaltasi olen saanut hyviä ideoita mökille! Videoita on mukava katsella asiapitoisuuden ja nimenomaan rauhallisuuden takia. 🙂
@itapellepaiva2084Ай бұрын
Mulle voi sanoa ykkös videot olleet nää nurmikko asiat, koska itse jo aikaisemmin ajatellut saman suuntaisesti ja nyt perhoset sekä pörriäiset saa entistä enemmän kaikkea hyvää.
@sirukoivisto4080Ай бұрын
Törmäsin tähä kanavaasi ihan vahingossa ja otin sinut seurantaan😊. Tee joskus video aiheesta oman tuotetu puhtaan ruuan vaikutus terveyteen. Hyvää joulun odotusta!
@topilehtiniemi32912 ай бұрын
Jos yhtäältä väität että nurmea pitää kalkita ja lannoittaa ja seuraavassa lauseessa valitat kuinka sitä täytyy jatkuvasti leikata, tuntuu siltä että olisiko nyt peiliinkatsomisen paikka. On myös härskiä väittää että nurmi itsessään aiheuttaisi lajistoköyhyyttä maaperässä, kun enemmänkin maaperä ja sen lajisto on perusta jolla vaikutetaan nurmen menestykseen. Kalkitustarpeet määrittyvät maan pH tason perusteella, ei niinkään nurmen lajiston perusteella. Valkoapila on sinällään nurmipalkokasvi, joten valkoapilakasvusto monokulttuurina vähentää monimuotoisuutta verrattuna vaikkapa monilajiseen palkokasvittomaan nurmeen. Mutta miksipä et suosittaisi palkokasvipitoista monilajista nurmikasvustoa, johon voi myös suositella harvempia leikkuukertoja jos se leikkaaminen niin paljon ahdistaa. Tuo eläinten tappamisella pelottelu on myös sinällään naurettavaa, sillä ainakin oma kokemukseni on että ruohonleikkurilla minkään eläimen tappaminen on melko epätodennäköistä jo hitaan liikkumisvauhdin vuoksi. Eläimillä on jalat joilla ne pakenevat mm. petoja.
@tammenkoti2 ай бұрын
En kalkitse tai lannoita nurmikkoani ja leikkaamisenkin pidän minimissään. Nuo kun ovat prioriteettilistallani hyvin alhaalla, järkevämpääkin ajankäyttöä on. Nurmikkoteollisuus on aika hyvin lyönyt itsensä läpi ja puutarhaliikkeet pursuavat erilaisia tuotteita ja kemikaaleja, joita ihmiset levittävät pihoilleen, koska eivät tiedä muunlaisista toimintatavoista. Siksi tein tämän videon. Monilajinen ja kemikaalivapaa nurmikko ei ole ongelma, sehän muistuttaa lajistoltaan jo perinnebiotooppeja. Tällainen villiintynyt ja karu ketomainen nurmikko ei kuitenkaan ole se, mihin suurin osa nurmikkoaan toimillaan ohjaa, vaan virheetön yksilajisuus on monelle jopa ylpeydenaihe. Suuressa osassa Suomea maa on hapan ja äsken mainitun samettisen vihreän nurmikon ylläpitäminen vaatii siksi pH nostamista. En ehdota monokulttuurin korvaamista toisella, mutta esim. uudella pihalla valkoapilalla on selviä etuja yksipuoliseen nurmikkoon nähden. En tiedä, mihin omat kokemuksesi perustuvat, mutta oletko usein nähnyt siilin juoksevan petoja karkuun? Siili puolustatutuu menemällä keräksi ja näitä silppuuntuneita eläimiä tuodaan hoidettavaksi kesäisin koko ajan. Kuvaukset niistä ovat aika puistattavia ja siksi robottien käyttäminen on mielestäni huono idea. Mutta jos koet videoni "härskiksi", puheeni "ahdistuneeksi" tai "pelottelevaksi", niin voisiko olla, että kohta 0:29 kannattaisi kuunnella tarkemmin?
@jpepa3 ай бұрын
Hei kiitos! Näin puiden ystävänä tämä oli varsin ilahduttava video. Videon lopussa hyvästelemäsi puu ei toivottavasti tule vielä lähtemään kymmeniin vuosiin. Nimittäin kuollessaan se on todella tärkeä muulle luonnolle. Pentti Linkola sanoi yhdessä dokkarissa, että elävillä puilla ei ole virkaa muulle luonnolle, eli vasta kuollessaan ja lahotessaan puu todella alkaa rikastuttamaan muuta ekosysteemiä. Joten sinuna en kovin pitkään tammen kuolemaa harmittelisi. Ainoastaan jos joku tyhmyyttään kyseisen luonnon aarreaitan kaataa ja vie pois, niin on syytä surulle ja hyvästelyille. Suomen luonnossa on käsittämätön määrä lajeja, tietääkseni ainakin 5000, jotka tarvitsevat kuolleita lahoavia puita.
@tammenkoti3 ай бұрын
@@jpepa tosi hyvä näkökulma, kuollessanhan niistä tosiaan tulee asuinympäristö monelle eliölle. Valitettavasti puu on tuossa puistossa ihan lasten leikkikentän kupeessa ja olen melko varma että joku kokee sen vasralliseksi ja jo ulkonäkönsä vuoksi se siitä halutaan piakkoin pois. Lyhytnäköistä ja typerää.
@jpepa3 ай бұрын
@@tammenkoti nyt on vedessä likoamassa puoli ämpärillistä terhoja. Miksi muuten niitä liotetaan 12-24h? Entä liotuksen jälkeen, kuinka pian ne täytyy kylvää?
@tammenkoti3 ай бұрын
@@jpepa joskus ovat aika kuivia niin liottamalla itävyyst vielä paranee. Ei ole välttämätöntä, jos on ollut kosteassa maassa. Jos säilyttää viileässä ja hieman kosteassa (kuten tuossa Erityisterhoissa pussissa jääkaapissa) niin kylvöllä ei ole kiire. Huoneilmassa kuivavat ja kuolevat. Mitä nopeammin kylvää sen parempi, mutta itsellänikin on tuolla pihalla jo viikon terhot sangossa odottaneet sissikylvöä.
@KONAUKKO4 ай бұрын
Mitenkä mahtaa käydä jos unohtaa istuttaa taimen ulos kesän aikana, onnistuuko istuttaa ulos vielä seuraavana kesänä?
@tammenkoti4 ай бұрын
Itsellänikin on tuolla rivi taimia, jotka jäi istuttamatta ja pitäisi vielä paikka keksiä. Alkusyksy on hyvä aika istuttaa, saavat riittävästi kosteutta ja ovat keväällä hyvissä asemissa, kun kasvukausi alkaa. Voi niitä toki talvettaa ruukuissakin, mutta liian kylmässä juuret herkästi paleltuvat niissä. Kaikkista helpointa on istuttaa vaan maahan ennen talvea.
@santtu41412 күн бұрын
Olen kasvattanut purkissa jopa useita vuosia. On mukava viedä kukkakimpun sijasta tomeran kokoinen tammi.
@timovilkki52094 ай бұрын
Satoja tammia on tullut istutettua, joten iso peukku.