Ostimme vanhan talon, jonka piha oli jäänyt hoidotta. Ollaan nyt oltu siellä 5 vuotta, lahjoitettiin pois ruohonleikkurit ja trimmerit, otettiin viikate käyttöön. Meillä on piha täynnä funktionaalisia polkuja istuttamiemme hedelmäpuiden, marja- ja pähkinäpensaiden lomassa. Pihassa on runsaasti mm sisiliskoja ja sammakoita, sekä hyönteiskavereita, joiden touhuja on kiva seurata. Joka päivä havaitsee jotain uutta! Meidän tapauksessamme niitetty heinä menee suoraan tuotantokaniemme ruuaksi, eli piha tuottaa tälläkin tavalla. (Videoita pihasta ja kanihommista löytyy mun profiilin kautta).
@tammenkoti4 ай бұрын
Ihan mahtavan kuuloista!
@Fortuna888284 ай бұрын
Kiitos vinkeistä! Pienen pihamme nurmikko näyttää kärsineen viime kesänä trampan alla, eikä ole siitä kunnolla palautunut vieläkään. Taidanpa kylvää kärsineisiin kohtiin apilaa ja kangasajuruohoa.
@tammenkoti4 ай бұрын
Erittäin hyvä valinta👍
@JustusPelle4 ай бұрын
Olin kuntamme puistopuolella töissä 80-90 luvulla joka kesä kylvimme nurmikkoa hehtaari kaupalla☹️ jossain vaiheessa meno tuntui tolkuttomalta ja kyselin osastopääliköltä kuka nämä nurmikot hoitaa??? No silloin kunnalla oli varaa niin tehdä mutta tänäpäivänä olen huomannut osan nurmikoilta jääneen hoitamatta ja hyvä niin👍 Uuden oppiminen vie aikaa mutta olen ilokseni huomannut että jotkut naapurit on joko laiskuuttaan tai tietoisesti jättäneet osan pihasta luonnon armoille😋 Olet ainoa taho jonka olen kuullut antavan tästä aiheesta tietoa Suomalaisille😊👍
@tammenkoti4 ай бұрын
Kiitos, tämmöinen palaute motivoi jatkamaan tällaisen sisällön tuottamisen kanssa☺Itsekin koen, että tässä on ammottava aukko ainakin suomenkielisen sisällön kohdalla. Ja juuri tuo mainitsemasi pointti onkin niin ironista; laiskuus ja ekologisuus menisi nurmikon hoidon kanssa suloisesti käsi kädessä, ihminen pääsisi vähemmällä ja luonto voisi paremmin. Tämä onkin pohimmiltaan koko "Laiska puutarhuri" sarjan ydin.
@JustusPelle4 ай бұрын
@@tammenkoti itsellä tällähetkellä pieni rivitalon pätkä jossa pieni piha. Se on tehokäytössä. Aitakasvina mustaherukkaa. Pari omenapuuta toisella sivulla syreenit joiden alla vadelmaa.mansikat kasvaa sankoissa kuten tomaatit jotka roikkuu syreenit oksilla. En pyri voimakkaasti hallitsemaan kasveja ehkä enempi ohjailemaan että sovimme kaikki pihalle. Harmi että taloyhtiössä ollaan vanhanliiton miehiä eikä uudistukset tule kysymykseen. Tarvitaan esimerkkejä kuten sinunlaisia👍
@topilehtiniemi32912 ай бұрын
Jos yhtäältä väität että nurmea pitää kalkita ja lannoittaa ja seuraavassa lauseessa valitat kuinka sitä täytyy jatkuvasti leikata, tuntuu siltä että olisiko nyt peiliinkatsomisen paikka. On myös härskiä väittää että nurmi itsessään aiheuttaisi lajistoköyhyyttä maaperässä, kun enemmänkin maaperä ja sen lajisto on perusta jolla vaikutetaan nurmen menestykseen. Kalkitustarpeet määrittyvät maan pH tason perusteella, ei niinkään nurmen lajiston perusteella. Valkoapila on sinällään nurmipalkokasvi, joten valkoapilakasvusto monokulttuurina vähentää monimuotoisuutta verrattuna vaikkapa monilajiseen palkokasvittomaan nurmeen. Mutta miksipä et suosittaisi palkokasvipitoista monilajista nurmikasvustoa, johon voi myös suositella harvempia leikkuukertoja jos se leikkaaminen niin paljon ahdistaa. Tuo eläinten tappamisella pelottelu on myös sinällään naurettavaa, sillä ainakin oma kokemukseni on että ruohonleikkurilla minkään eläimen tappaminen on melko epätodennäköistä jo hitaan liikkumisvauhdin vuoksi. Eläimillä on jalat joilla ne pakenevat mm. petoja.
@tammenkoti2 ай бұрын
En kalkitse tai lannoita nurmikkoani ja leikkaamisenkin pidän minimissään. Nuo kun ovat prioriteettilistallani hyvin alhaalla, järkevämpääkin ajankäyttöä on. Nurmikkoteollisuus on aika hyvin lyönyt itsensä läpi ja puutarhaliikkeet pursuavat erilaisia tuotteita ja kemikaaleja, joita ihmiset levittävät pihoilleen, koska eivät tiedä muunlaisista toimintatavoista. Siksi tein tämän videon. Monilajinen ja kemikaalivapaa nurmikko ei ole ongelma, sehän muistuttaa lajistoltaan jo perinnebiotooppeja. Tällainen villiintynyt ja karu ketomainen nurmikko ei kuitenkaan ole se, mihin suurin osa nurmikkoaan toimillaan ohjaa, vaan virheetön yksilajisuus on monelle jopa ylpeydenaihe. Suuressa osassa Suomea maa on hapan ja äsken mainitun samettisen vihreän nurmikon ylläpitäminen vaatii siksi pH nostamista. En ehdota monokulttuurin korvaamista toisella, mutta esim. uudella pihalla valkoapilalla on selviä etuja yksipuoliseen nurmikkoon nähden. En tiedä, mihin omat kokemuksesi perustuvat, mutta oletko usein nähnyt siilin juoksevan petoja karkuun? Siili puolustatutuu menemällä keräksi ja näitä silppuuntuneita eläimiä tuodaan hoidettavaksi kesäisin koko ajan. Kuvaukset niistä ovat aika puistattavia ja siksi robottien käyttäminen on mielestäni huono idea. Mutta jos koet videoni "härskiksi", puheeni "ahdistuneeksi" tai "pelottelevaksi", niin voisiko olla, että kohta 0:29 kannattaisi kuunnella tarkemmin?
@santtu41412 күн бұрын
Minun nurmikkoni tarvitsee vain niittämistä, jotta pajut, koivuntaimet, angervot ym eivät pääsisi valloilleen. Sammaleisiin kohtiin levitän puuhellan ja takan koivuntuhkat kalkin asemasta. Kaikki kukat saavat kukkia.
@tammenkoti12 күн бұрын
Tosi monilajiselta nurmikolta kuulostaa! Semmoinen on biodiversiteetin kannalta ehdottomasti etu. Kun tuhkatkin on vielä omasta takaa niin avot.
@santeriKekkonen13 күн бұрын
Pieni nurmikon puolustuspuheenvuoro. Nimittäin nurmikolla on se ylivertainen ominaisuus pusikoihin ja kukkapenkkeihin verrattuna, että sen päällä voi potkiskella futista, pelata sulkapalloa yms. muuta kivaa aktiviteettia. Ainakin nämä olivat itselle yksiä rakkaimpia lapsuusmuistoja.
@tammenkoti12 күн бұрын
Ilman muuta näin, asiat eivät ole mustavalkoisia. Meilläkin on nurmikkoalueita lapsia ja koiria varten. Nurmikoilla voi olla arvoa vaikkapa siileille ruuan etsimiseen. Kuitenkin kun katselee asutus- ja puistoalueita, niin näkee, kuinka yksipuolisesti nurmikko dominoi kaikkialla. Jos nyt vaikka näin alkuun 20% muutettaisiin monimuoitoisemmaksi alueeksi, niin ei kenenkään tarvisi luopua pallopeleistä tai ajanviettoalueista, mutta luonnolle olisi jo massiivisesti enemmän tilaa. Ja kuten videolla esitin, merkitystä on myös sillä, miten nurmikkoaan hoitaa.
@jhelminen4 ай бұрын
Hoidettuja ketoniittyjä on liian vähän, jotta niiden kauneus tunnettaisiin. Omalla pihalla kedon perustaminen ei ole mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Ravinteita taitaa olla liikaa savimaassa ja pelkkä kivalta tuntuvan siemenseoksen kylväminen ei ole tuottanut toivottua tulosta. Veriapila on pärjännyt siinä kylvetyistä kasveista parhaiten. Jossain kohtaan taas on "luonnostaan" niukkakasvuista juolavehnäniittyä. Niityn perustaminen halllitusti ja kukkivaksi vaatii pikkusen suunnittelua tai oikea aikaista viikatteella niittoa? Ruohot seipäälle kuivamaan & karistaa siemenet ja kylväytyy uudestaan + viedään osa ravinteista pois...? Uusista pienistä 5 m x 5 m koe paloista voisi lähteä ensikesänä liikkeelle.
@tammenkoti4 ай бұрын
Minulla hyvin vastaavat kokemukset. Osa kukkaniityistä on onnistunut, osa ei. Itsellä onnisti juuri tuon ketoniityn kanssa, sain sille kuivan ja paahteisen paikan ja on kukkinut tosi komeasti. Varjoisemmalla paikalla olevat itsellä menivät jotenkin umpeen ja jouduin niitä tänä kesänä vähän resetoimaan. Uskoisin että maan siemenpankissa on kuitenkin riittävästi tavaraa, eli ensi kesänä todennäköisesti taas kukkii. Onnea yritykseen sinnekin, se on palkitsevaa kun se onnistuu!
@miniMEGA294 ай бұрын
OOn aina häkeltynyt kuinka paljon kunnat käyttävät resursseja siihen että pidetään useita puistoja parin sentin korkuisella nurmikolla kun tilalle voisi monessa paikkaa ottaa juurikin niityn tyyppisiä ratkaisuja ja olisihan sellainen huomattavasti miellyttävämpi silmään kuin pitkä tasainen yksipuolinen nurmikko.
@skyfoxfi4 ай бұрын
Yhdessä kohtaa oli pieni ajatusvirhe. Jos pihasta muuttaa vaikkapa 2 neliömetrin alueen kukkapenkiksi (koholle tai maatasalle), niin kyllä se on huomattavasti sekä työläämpi että kalliimpi kuin se kahden neliön nurmikko osana sitä ympäröivää nurmea.
@tammenkoti4 ай бұрын
@@skyfoxfi itselläni näin ei ole käynyt. Omat kohopenkkini ovat paljon helppojoitoisempia kuin vastaava nurmikkoala. Itselläni ne toki ovat pitkälti villikukkaniittyä.
@skyfoxfi4 ай бұрын
@@tammenkoti Et tainnut hoksata mun pointtia :-D Jos on perinteisesti esim. 500 m2 nurmikkoa, niin siihen muutaman penkin tekeminen ei poista sitä edelleen lähes 500 m2 nurmen hoitoa edes marginaalisesti, koska se 98-99% nurmea on edelleen hoidettava. Sen sijaan se 1-2% nurmenosuus penkkeinä lisäisi penkin reunojen hoitamista ja leikkurilla kiertelyä enemmän kuin pelkän nurmen hoitaminen penkkien osalta. Eihän siinä koko nurmikon osuus poistu, jos sinne muutaman penkin perustaa 🙂 On toki eri asia, jos koko nurmikon muuttaa niityksi tms hoitovapaaksi.
@tammenkoti4 ай бұрын
@@skyfoxfi niin juuri siitä nurmikon ja muun alueen suhteellisista osuuksistahan siinä onkin kyse. Vertailukelpoinen asetelma olisi että 500 neliön nurmikosta muuttaa 2 neliötä niityksi vs 500 neliön niitystä muuttaa 2 neliötä nurmikoksi. Tuossa kuvaamassasi skenaariossa (pikkuläiskien tai 2 neliön kohopenkkien teko nurmikolle) ei helppohoitoisuutta juuri edistetä, mutta on toki monimuotoisuuden kannalta hyvä. Kuitenkin nurmikon osalta koko kesän kumuloituvat työvaiheet ovat moninkertaiset niittyyn verrattuna (pelkkä syysniitto).
@huvitutti-qb2ru4 ай бұрын
Näissä aina esitellään jonkun kukkakedon hienointa ja kukkivinta kohtaa. Todellisuudessa nämä "kukkaniityt" on epäsiistejä punkki ja nokkos röykkiöitä, joita ei voi muutoksen jälkeen käyttää minkäänlaiseen oleskeluun. Ja itse en ainakaan omaa nurmikkoani kemikaali kyllästä niinkuin videossa peloteltiin.
@tammenkoti4 ай бұрын
Nurmikon arvostelu tosiaan nostattaa tunteita. Onhan villiniityt toki nimensä mukaisesti, noh, villejä ja toisen silmää ei semmoinen miellytä, mutta se on pitkälti tottumuskysymys. Kukkaniitty-videollani esittelen niitä useammastakin vinkkelistä, jos arvelluttaa. Punkkeja ei ole ollut, yksittäisiä nokkosia jossain. Kiva kuulla, että sinun nurmikollasi ei tarvita mitään ylimääräisiä kemikaaleja. Lannoitteiden, kalkin ym. menekin perusteella monen muun kohdalla ei näin valitettavasti ole.