Пікірлер
@CarinaAbramovic-sh8ej
@CarinaAbramovic-sh8ej 2 ай бұрын
Mulțumim
@tomescuflorin3725
@tomescuflorin3725 3 ай бұрын
Fabulos dialogul! Ca tanar absolvent de psihologie sunt recunoscator ca pot invata de la profesori romani de talia dumneavoastra. Tematica si argumentarea din acest video cu siguranta mi-au setat cap compasul carierei mele de psiholog! Va multumesc domnilor profesori! Respect!❤
@AndreiDumbrava
@AndreiDumbrava 3 ай бұрын
Vă mulțumesc pentru apreciere. Succes în carieră.
@mariafelvinczi5484
@mariafelvinczi5484 4 ай бұрын
De ce mai aveti invitat in conditiile in care vorbiti doar dumneavoastra?
@OvidiuPasarescu
@OvidiuPasarescu 4 ай бұрын
Privitor la sectiunea "Prezumtii problematice" (min. 18:15), as insista ca orice sistem biologic este subsistem al Universului, modelabil logic, prin intermediul matematicii (fizica/chimie) : Max Tegmark, MIT - Our Mathematical Universe, carte tradusa in romana la Humanitas. Doar ca sistemul biologic "fiinta umana" este diversificat, in afara de structura de baza, ceea ce impiedica medicina sa fie stiinta exacta in absenta tratamentelor personalizate (acestea reprezinta o metateorie, si ea logica, adica matematizabila). Altfel nu este stiinta, doar religie, filozofie,...
@AndreiDumbrava
@AndreiDumbrava 4 ай бұрын
De acord cu ce spuneți, este modelabil logico-matematic și asta e direcția clar dezirabilă pentru a avea o știință cu adevărat matură, cu condiția să avem surse de date care să permită o modelare realistă. Modelul despre care vorbește Dragoș acolo era unul bazat pe asumpții nesustenabile, anume că acel tip de amorsaj negativ avea niște caracteristici care puteau fi extrase din studii de leziune ale neurologiei anilor 70-80 și modelările din psihologia cognitivă, ambele contrazise de date apărute ulterior, după momentul publicării studiului respectiv, care a devenit astfel un exercițiu interesant de logică a (neuro)științei. Încercarea de a modela matematic fenomene ale căror date nu le înțelegem și nu le controlăm acurat e, după mine, la fel de periculoasă, fiind adesea un drum către pseudoștiință. Un exemplu celebru din istoria psihologiei a fost încercarea extrem de prematură a lui Clark Hull de a formaliza o teorie a învățării pentru care nu avea nici pe departe calitatea măsurării necesară pentru un asemenea demers: povestea e istorisită pe scurt de Paul Meehl în 1989 tinyurl.com/26jpv6cy iar Atkinson și Calfee fac în 1963 o trecere în revistă a problemelor unui asemenea model prematur tinyurl.com/2232naws Mai recent, foarte cunoscutele, dar și controversatele speculații matematice hiper-complexe ale lui Karl Friston din principiul energiei libere sunt încă și mai relevante neuroștiinței en.wikipedia.org/wiki/Free_energy_principle tinyurl.com/28hp5ccl - o serie de critici recente, aici. Dincolo de problema datelor complicate, contradictorii și foarte noisy, problema comunicării interdisciplinare inevitabile pentru asemenea tipuri de modelări e adesea la fel de complicată. Chiar acum lucrăm la câteva materiale în acest sens.
@jocijoci5420
@jocijoci5420 5 ай бұрын
FELICITĂRI pentru domnul RECTOR!!!
@calinionut-alin2154
@calinionut-alin2154 6 ай бұрын
I don t think that alien build so fast Dyson sfere in few years ... I think it needs at least 300 years to build something that big to sorround a star... I think that is just a space cloud
@LUMINITA-ip5hx
@LUMINITA-ip5hx 7 ай бұрын
Foarte interesante cercetările în tulburarea de anxietate! Important sa știm sa tratam, însă dacă am încerca și... prevenția!? Cred ca lipsa ocrotirii părintești în copilărie, somatizarea emoțiilor prin hățișurile prea timpurii ale vieții... are ca și consecință anxietatea de mai târziu! Apreciez mult cercetarea dvs. (dialogul surzilor e prea prezent în spațiul romanesc tocmai din lipsa educației emoționale) mult succes!
@Ema-ew5bw
@Ema-ew5bw 7 ай бұрын
Ce putem face noi, cei cu tulburări de personalitate sau chiar bolnavi de schizofrenie, pentru a îmbunătăți situația noastră? Oare noua abordare a activității creierului nu deschide uși pentru noi tratamente în domeniile astea? Și, repet, oare ce am putea face noi înșine pt a ne ajuta?
@AndreiDumbrava
@AndreiDumbrava 7 ай бұрын
Din păcate, la acest moment, așa cum ați văzut în finalul discuției, neuroștiința e încă foarte departe de relevanță clinică, dat fiind că abia începem să înțelegem că arhitectura funcțională a creierului diferă foarte mult de categoriile diagnostice din psihiatrie, care au fost construite pur comportamental, însă care au utilitate clinică. Deși nu întotdeauna atât de eficiente pe cât ne-am dori și cât ar avea nevoie pacienții, tratamentele susținute de dovezi științifice rămân cel mai bun pariu. Medicație și/sau psihoterapie cognitiv-comportamentală, ambele susținute de multe studii clinice controlate, în funcție de cum sunt prescrise de către un clinician avizat. Evitarea sfaturilor aleatorii de pe Internet și a auto-educației nesupervizate, care sunt cel mai adesea capcane care nu aduc, la final, un beneficiu, și pot face mult rău.
@Ema-ew5bw
@Ema-ew5bw 7 ай бұрын
@@AndreiDumbrava Mulțumesc frumos pentru răspunsul prompt. Înțeleg punctul dumneavoastră de vedere și sunt convinsă că aveți dreptate în legătură cu tratamentul medicamentos. Este cumva frustrant faptul că în multe ramuri ale medicinei s-au făcut progrese, dar aici nu prea. Aș vrea să iau un medicament cu efect asemănător antibioticului: să îl iau de câteva ori și să mă vindec de tot. Aș vrea să merg într-un centru din lumea asta, în care se studiază aceste afecțiuni, să fac un tratament și să mă vindec.
@AndreiDumbrava
@AndreiDumbrava 7 ай бұрын
@@Ema-ew5bw @Ema-ew5bw Nimic mai just decât dorința pe care o aveți. Din păcate, în ciuda multor speranțe, psihiatria nu e imunologie, deși decenii la rând am încercat s-o conceptualizăm astfel. Nu știm prea bine ce să facem cu privire la cauzalitatea tulburărilor mentale, pentru că n-o înțelegem deloc așa cum am reușit să înțelegem patologiile infecțioase, lucru care se întâmplă și din cauză că tulburările psihiatrice sunt mult, mult, infinit mai complicate decât cele infecțioase, fiind disfuncții de scară largă de tip molecular, de rețele transcorticale, cu siguranță și la nivelul de mezoscală, adică al ansamblurilor de neuroni, iar accesibilitatea fizică a acestor mecanisme, mai ales in vivo, mai ales la pacienți umani, rămâne teribil de limitată. Drept urmare, tratamentele pe care le avem în psihiatrie rămân, din păcate, simptomatice.
@Ema-ew5bw
@Ema-ew5bw 7 ай бұрын
@@AndreiDumbrava mulțumesc frumos pentru răspuns. Deși nu este deloc încurajator, textul dumneavoastră a reușit să îmi lămurească unele neînțelegeri. Mulțumesc.
@Ema-ew5bw
@Ema-ew5bw 7 ай бұрын
@@AndreiDumbrava atunci, înseamnă că produse comerciale care promit prezentarea stării de sănătate (inclusiv a celei mintale), pe baza studiului genelor (din spută), practic nu au nicio valoare. Mă refer aici la 23andMe sau tellmeGen la care am apelat eu :( Și câtă speranță îmi pusesem în ele. (Au și un preț piperat).
@stefaniadajbog477
@stefaniadajbog477 8 ай бұрын
Foarte interesant , podcastul ! Data viitoare lăsați invitatul să vorbească mai mult , bănuiesc ca de aceea l-ați invitat să vorbească nu să vă asculte pe dv !
@arthurroski8546
@arthurroski8546 8 ай бұрын
Fantastically interesting conversation. Thank you for uploading this-a real joy.
@rodicaviziteu2548
@rodicaviziteu2548 10 ай бұрын
Mulțumim, domnilor!
@NeluOnofrei
@NeluOnofrei 10 ай бұрын
Pacat ca am pierdut/distrus microelectronica , oamenii si dotarea, pentru ca in lucrul cu si asupra creierului avem nevoie de senzori, microsenzori electrici si magnetici. Am fi putut macar sa ajungem sa facem consumabile, daca nu inova ceva diferit. "Nasc si la Moldova oameni!"
@ted8559
@ted8559 10 ай бұрын
.
@NeluOnofrei
@NeluOnofrei 11 ай бұрын
Felicitari pentru seria de 3 discutii cu domnul rector Daniel David! O discutie la nivel intelectual stiintific la care m-am conectat pe deplin cu mare placere. Desi sunt inginer electronist absolvent la Iasi in 1986, psihologia a fost o mare atractie pentru mine, iar acum neurostiinta este o adevarata food brain! Va multumesc pentru calitatea discutiilor si urez ca si la Iasi lucrurile sa o ia pe o scara char cu baby steps catre cercetare si dezvoltarea calitatii predarii si a interconectarii intre domeniile care insumate fac mai mult decat ar putea face fiind separate!
@AndreiDumbrava
@AndreiDumbrava 11 ай бұрын
Adesea politehniștii înțeleg cu cea mai mare ușurință logica științei interdisciplinare și de multe ori au și cele mai relevante contribuții de adus în aceste tipuri de demersuri. Vă mulțumesc pentru apreciere.
@Stefan.15
@Stefan.15 11 ай бұрын
Mulțumim!
@danciugheorghe5205
@danciugheorghe5205 11 ай бұрын
🫡☘️🤝🌿🙂Mulțumesc!
@grapefruit5385
@grapefruit5385 11 ай бұрын
Domnul David este o mare personalitate si un om mare de stiinta!
@balintpetru-antonio3283
@balintpetru-antonio3283 11 ай бұрын
Felicitari pentru designul cinematografic al documentarului, interesant de privit in general, dar in special ca si student la psihologie.
@AndreiDumbrava
@AndreiDumbrava 11 ай бұрын
Vă mulțumesc pentru interes, da, studenții de la psihologie au fost unul dintre publicurile-țintă pe care le-am avut în minte atunci când ne-am dus atât de departe istoric, în urmă cu 20 de ani, în poveste.
@danciugheorghe5205
@danciugheorghe5205 11 ай бұрын
Vă mulțumesc!
@danciugheorghe5205
@danciugheorghe5205 11 ай бұрын
🫡🥂🌿🙂🤝
@florinteleanu9049
@florinteleanu9049 11 ай бұрын
Felicitări pentru calitatea cinematografica a montajului și documentare. Sunt tot mai curios sa aflu despre istoria cercetarii romanesti. Observ ca nu sunt modele in spatiul public din domeniul cercetarii stiintifice, iar astfel de documentare sper sa ajute. Salutări de la New York University :)
@AndreiDumbrava
@AndreiDumbrava 11 ай бұрын
Hah, o universitate care nu suferă de pe urma reformei învățământului din 1948 și are atât facultate de medicină, cât și de psihologie și computer science și un super departament de neuroștiință. Vă invidiez, dar vă mulțumesc pentru aprciere.
@neurosci_ro
@neurosci_ro 11 ай бұрын
02:28 De la psihologie la neuroștiință, un drum complicat fără limbaj comun. Scepticismul lui Skinner cu privire la neuroștiință (Skinner, 1990a) tinyurl.com/4snr7aze 07:52 Why I am not a cognitive psychologist (Skinner, 1977) tinyurl.com/yltdth9r și opoziția lui John Watson față de neurobiologie (Watson, 1914) tinyurl.com/yrhunpup 14:07 Skinner și creierul (Skinner, 1985) tinyurl.com/2vbe5u27 (Skinner, 1990b) tinyurl.com/ur5n4nem (Zilio, 2016) tinyurl.com/yudnantb 14:39 Defensivitatea față de anti-discipline: chimia față de fizică, biologia față de chimie și psihologia față de neuroștiință (Lilienfeld, 2007) tinyurl.com/62v67aby 18:29 Problemele taxonomiei DSM și incompatibilitatea cu psihologia și cu neuroștiința (Beutler & Malik, 2002) tinyurl.com/yubjaueu 22:07 De la DSM la RDoC (Insel et al., 2010) tinyurl.com/yy5stpde (Morris & Cuthbert, 2022) tinyurl.com/2kdtm4jh 23:06 Thomas Insel și conflictul cu DSM (Greenberg, 2013) tinyurl.com/ykge5onb (McCarthy, 2013) tinyurl.com/mwpczdns 23:37 DSM, ICD, RDoC și alte variante (Rief et al., 2023) tinyurl.com/4299yfe9 24:37 Lipsa interacțiunii dintre simptome în DSM, atacată de modelele de rețea (Borsboom, 2017) tinyurl.com/4sj37crm 26:27 Administrația George Bush. Jr. și interesul pentru neuroștiință în psihiatrie: numirea lui Thomas Insel la șefia NIMH în 2002 (Kaiser & Balter, 2002) tinyurl.com/4tcwc9em 29:02 Insel despre momentul alegerii și neuroștiința necesară în psihiatria anilor 2000 (Insel, 2023) tinyurl.com/3pzdda9e 30:23 Diferența NIMH-APA și începutul faimei DSM 32:14 Edițiile DSM 32:36 De la DSM-II la DSM-III: standardizarea descrierilor și fundamentarea pe trialuri de teren și fidelitate inter-evaluatori 35:09 Thomas Insel și neuroștiința la NIMH (Carpenter, 2005) tinyurl.com/yr7wcmyc (Insel, 2005) tinyurl.com/yqvqwo6x 35:47 Criticile NIMH legate de DSM, blocate de profitabilitatea manualului (Blashfield et al., 2014) tinyurl.com/3juwxuxe 37:19 Profitabilitatea DSM, în Castele de nisip via Beutler & Malik (2002) 37:48 Patologii neurologice, nu mentale (Insel, 2013) tinyurl.com/5n6bafpf 39:48 Ruptura APA-NIMH din 2013 (Insel, 2013) tinyurl.com/ajmxnw2e și RDoC ca (viitoare) medicină de precizie (Insel, 2014) tinyurl.com/2xwtxbj7 40:32 Progres în cercetarea din psihiatrie? (Casey et al., 2013) tinyurl.com/3b4e2f4k 40:53 Trecutul comunist al României și separarea facultăților de medicină în 1948 43:05 Prima universitate, la Iași, dar prima facultate de medicină, la București tinyurl.com/yvdnjtbj 43:14 Studenții de la medicină, studenți ai universităților. Nicolae Culianu, rectorul Universității din Iași, sculptat pe frontispiciul Instiutului de Anatomie 44:05 Reforma comunistă a învățământului din 1948 45:45 Un protest al studenților de la UMF Iași (Munteanu, 2023a) tinyurl.com/yprtv23s (Munteanu, 2023b) tinyurl.com/266oymvg 48:16 Motivele separării facultăților de medicină de universități în 1948 50:01 Leon Baliff, un cercetător de neuroștiințe și psihiatrie, ultimul rector medicinist al Universității din Iași 51:25 Modelul universităților comprehensive, cu facultăți de medicină, psihologie și, ulterior, informatică 53:18 Apariția psihologiei clinice, la intersecția departamentelor de psihologie și psihiatrie 54:22 Separarea facultăților de medicină, o piedică pentru carierele celor care vor să facă psihologie clinică sau neuroștiință cognitivă 55:24 O conferință interdisciplinară organizată de Leon Baliff și Vasile Pavelcu în 1943 (Universul, 1944) tinyurl.com/yq3ozcty 57:54 Ștefănescu-Goangă, felicitându-i pe Gheorghe Marinescu și Constantin Parhon la Conferința societății de neurologie de la Cluj (Ionescu, 1934) tinyurl.com/ytoq5swy 58:33 Separarea culturală și științifică de după 1948 și apariția psihologiei cognitive (Holt, 1964) tinyurl.com/yp7bkmnt 59:22 Neuroștiința, la singular, ca disciplină unificatoare (Meldrum, Braslow, & Selya, 2021) tinyurl.com/ywm43wf5 1:00:22 Facultățile de medicină din universități, doar o amintire istorică 1:03:11 După 1990: reuniuni posibile și imposibile la Iași și Cluj 1:15:15 UBB School of Health, un logo cu o poveste: since 1776-1948, restarted 2022. O reuniune UMF-UBB și viitorul cercetării biomedicale și de neuroștiință la Cluj 1:23:12 Lipsa bazelor clinice fără facultățile de medicină și suspiciunile psihiatrie vs. psihologie 1:25:42 Formarea clinică a studenților de la psihologie de la UBB 1:27:03 Castele de nisip, un volum manifest și înființarea unui departament de psihologie clinică și a unei clinici universitare, în absența unei tradiții la UBB sau a unei facultăți de medicină (David, 2015) tinyurl.com/yt767agm 1:36:16 Susținerea lui Ștefan Szamosközy ca prorector pentru fondarea departamentului de psihologie clinică și nemulțumirea colegilor din departamentul de psihologie 1:38:29 Formarea în psihoterapie cognitiv-comportamentală, acreditată de Institutul Albert Ellis și Institutul Beck și recunoscută de Asociația Europeană de Psihoterapie, prin masteratele de psihologie clinică ale UBB. Influența lui Albert Ellis și a lui Aaron T. Beck 1:43:10 Formarea post-doctorală în Statele Unite, la Icahn School of Medicine at Mount Sinai și ulterior cu Albert Ellis și Aaron T. Beck. Începuturile din 1998, cu Michael Nash. Teza de doctorat, hipnoză, prelucrări inconștiente de informație și aplicații clinice 1:45:12 Influența lui William Hirst în 1998. 1:45:51 SUNY at Binghamton cu Steven Jay Lynn 1:46:19 Un call internațional de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, psiho-oncologie și response expectancies. Restructurare cognitivă pre-operatorie 1:48:41 Hipnoză pentru pacienții oncologici (Montgomery et al., 2002) tinyurl.com/ytkukfhe (Montgomery et al., 2003) tinyurl.com/ywubbkn3 și profesor asociat până în prezent 1:49:48 Institutul Albert Ellis, peste drum de Icahn School of Medicine. Formarea cu Albert Ellis și, ulterior, cu Aaron T. Beck 1:54:16 Competiția și amiciția dintre Beck și Ellis, dată de camaraderia în fața atacurilor psihanalitice și behavioriste din anii '50. Rolul cauzal, nu doar epifenomenal al gândurilor în simptomatologie (Beck, 1991) tinyurl.com/nh99dh4j (Ellis, 1999) tinyurl.com/3pj6ub45 1:59:11 Primul studiu clinic controlat din România care a comparat psihoterapia și farmacoterapia în depresie (David et al., 2008) tinyurl.com/2xy46uta 2:00:26 Substratul neurobiologic pentru cognițiile iraționale (Gentili et al., 2017) tinyurl.com/fpyny95s (Gentili et al., 2022) tinyurl.com/2p8s5pas 2:01:05 Hirotonisirea în sectele religioase ale psihoterapiei. Cantitatea datelor disponibile pentru psihoterapie cognitiv-comportamentală (David, Cristea, & Hoffman, 2018) tinyurl.com/mrzxyz9k 2:03:54 Evidence-based psychotherapy (David, Lynn, & Montgomery, 2018) tinyurl.com/ynjcyuee 2:05:42 Contribuția componentelor psihoterapiei la ameliorarea simptomatologiei 2:06:18 Verdictul păsării Dodod (Crits-Cristoph, 1997) tinyurl.com/ykh6y6jc și formarea științifică în psihoterapie 2:08:43 Reglementarea legală a introducerii pe piață a farmaco vs. psihoterapiei (Purgato, Cuijpers, & Barbui, 2021) tinyurl.com/yd8j34vx 2:10:02 Psihoterapia poate fi nocivă (Lilienfeld, 2007) tinyurl.com/2x9ex4ky - 35-40% dintre pacienți nu beneficiază de pe urma psihoterapiei, iar 5-10% se deteriorează (Lambert, 2007) tinyurl.com/yppw4g74 2:10:44 Lista APA pentru tratamente validate științific tinyurl.com/ylrfyaep și ghidurile NICE tinyurl.com/2qm7ns75 2:15:58 Lipsa interesului guvernamental pentru ghidurile NICE 2:17:57 Liberalism și autoritarism. Viitorul științei și al democrației și plasa de siguranță a emigrației
@kirstinstrand6292
@kirstinstrand6292 Жыл бұрын
A year of college biology and chemistry do wonders to understand the workings of neurobiology.
@kirstinstrand6292
@kirstinstrand6292 Жыл бұрын
Mark Solms is the most significant researcher in both neuroscience and psychoanalysis. I discovered his work 6 months or so ago. All his podcasts and videos reveal 👋 his astute insight, understanding and depth of knowledge. ❤ Dr. Solms is needed at this critical time as psychoanalysis requires a 21st-century revision and update.
@kirstinstrand6292
@kirstinstrand6292 Жыл бұрын
Much needed transitional work from Freud to the latest research in psychoanalysis and neuroscience.
@AdrianaLeonte
@AdrianaLeonte Жыл бұрын
exceptional!
@neurosci_ro
@neurosci_ro Жыл бұрын
00:06 Un examen (aproape) picat în Politehnică în anii 2000, de la o rețea neurală de recunoaștere vizuală (Eckhorn et al., 1990) tinyurl.com/4jz4c4em 02:47 Un articol cu peste 100 de citări născut din frustrare (Mureșan, 2003) tinyurl.com/42nrwhna 03:52 Fondarea TINS în 2017: Vlad Moca 05:15 Mária Ercsey-Ravasz 06:00 Fondarea unui nou institut de cercetare în România și complicațiile finanțării 07:20 Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School www.tenss.ro/ 08:39 Cold Spring Harbor Laboratory Nobel tinyurl.com/36f57w45 10:25 Istoria Școlii de vară TENSS 11:05 Finanțarea cercetării, minimală în România comparativ cu UE: tinyurl.com/2nkswzbv tinyurl.com/yz2s85b9 tinyurl.com/bdfv8ftw 12:16 Problemele cu finanțarea TINS tinyurl.com/4n3w53ey 13:35 Bibliografia TINS muresanlab.tins.ro/publications/index.php 14:05 Grupuri de cercetare la TINS tins.ro/labs/index.php 14:37 George Grosu - The Fractal Brain (Grosu et al., 2023) tinyurl.com/e2n39jhu 17:12 Merck - next generation machine learning (Bos & Betz, 2020) tinyurl.com/ybftfcbv 18:24 Un review care merită un podcast 19:45 Întâlnirea Vlad Moca - Raul Mureșan 21:35 CoNeural tinyurl.com/y966ducx - Cognitive science in Romania? (Florian, 2002) tinyurl.com/5cjhw626 23:19 Adriana Nagy-Dăbâcan - Microscopie cu doi fotoni 26:47 Manipularea farmacologică a atenției vizuale la rozătoare (Dăbâcan, 2016) 29:29 Importanța studiilor în străinătate. Max Planck și Interdisciplinary Center for Network Science, Notre Dame, USA 34:14 Interesul unui inginer electronist pentru creier 36:24 Rețele transcorticale structurale și funcționale 37:17 Rolul rezonanței membranare în generarea oscilațiilor gamma (Moca et al., 2012) tinyurl.com/2kwdswss 38:38 Super-rezoluție pentru rezolvarea unei limite a analizelor spectrale: analiza timp-frecvență (Moca et al., 2021) tinyurl.com/bdzden3b 39:58 Densitatea axnonală în materia albă: exponential distance rule (Ercsey-Ravasz et al., 2013) tinyurl.com/yj73z56j 40:48 Un review în Science: cortical high-density counterstream architectures (Markov et al., 2013) tinyurl.com/vmm9huwf 41:03 Efectul alcoolului asupra creierului de rozătoare (Wandres et al., 2021) tinyurl.com/yc7c9dd7 41:47 Limitele studiilor de RMNf (Poldrack et al., 2017) tinyurl.com/4cjwpd4a 43:33 Citirea minților la RMNf: Angier (2018) tinyurl.com/bdhhb37k Devlin (2023) tinyurl.com/4fwe2pfe 43:50 Probleme cu replicabilitatea RMNf Humphries (2020) tinyurl.com/mr4y6d5s Ouelette (2020) tinyurl.com/you4bn8n John, Lowenstein, & Prelec (2012) tinyurl.com/yyvhu9bn 44:28 TINS & UBB. BrainQ Inspire: tinyurl.com/yu6yk7ed tinyurl.com/yp5tycg3 47:02 Raritatea interesului pentru neuroștiință la vârful universităților românești
@neurosci_ro
@neurosci_ro Жыл бұрын
02:43 An etnographic vignette about Vasile’s death and his funeral rituals 06:05 Răzvan, Gheorghe, and the role of their ritual kinship in getting a local businessman elected 07:58 Biological kinship vs. ritual kinship 08:16 Săteni: the suspicious people and the deep paradox of generalized mistrust. A pedagogy of secrecy 10:56 Amoral familism (Banfield, 1958) tinyurl.com/2hkgefnp and A limited good approach, generated by perpetual zero-sum games (Foster, 1965) tinyurl.com/3b7fyakh bringing upon evil eye curses 11:57 The moral dichotomy between strangers and relatives. A sense of being under constant siege (Campbell, 1992) tinyurl.com/27mrnhad 13:32 The paradox of kin as both moral agents and potentially dangerous enemies. Holding on to kin 18:16 What kinship is and is not. Arguing against a biological conceptualization of kinship (Sahlins, 2013) tinyurl.com/27m3zw5r 19:19 An attempt to salvage the kinship construct, which had been criticized by Needham (1971) tinyurl.com/2p97jkk4 and Schneider (1984) tinyurl.com/2a63bxpr 19:42 Problems with Sahlins’ position on kinship: it hasn’t changed much since 1976: tinyurl.com/24xkqw9n 20:30 Kin selection, based on the assumption that altruism respects Hamilton’s rule (Hamilton, 1964) tinyurl.com/4pzjr79b 21:35 Sahlins ignores parent-offspring conflict (Trivers, 1974) tinyurl.com/26y9zkl7 and the war in the womb (Sadedin, 2014) tinyurl.com/2yd7zjyn 22:13 Useful insights in Sahlins’ position: the mutuality of being end genetic kin selection. Culture as an epidemiology of representations (Sperber, 1985) tinyurl.com/y8afv9hv 24:08 Ecological factors of succesful representation: the mother’s brother controversy reconsidered (Bloch & Sperber, 2002) tinyurl.com/2ch7utzy 27:42 Mutualistic cooperation as an alternative to Sahlins’ “mutuality of being”. 30:05 Cooperation is difficult. Biological markets and partner choice (Noë & Hammerstein, 1994) 30:48 A mutualistic approach to morality: The evolution of fairness by partner choice (Baumard, André, & Sperber) tinyurl.com/bdcwbea9 31:20 The preference for fairness, early-emerging in infancy (McAuliffe et al. 2017) tinyurl.com/2p8uf59e 31:59 Surprising results in the ultimatum game (Nowak, Page, & Sigmund, 2000) tinyurl.com/ye22k8yc (Barclay & Stoller, 2014) tinyurl.com/z2wucb2m 33:35 The fundamental distinction between ultimate and proximate mechanisms (Scott-Phillips, Dickins, & West, 2011) tinyurl.com/2agr4s3q 34:42 Kinship in Săteni society: from cognatic descent to the discourse on consanguinity and 36:09 Blood does not turn into water: the expectation of default amity (Foster, 1969) tinyurl.com/3stk43x5 and its criticisms (Pitt-Rivers, 1973) tinyurl.com/29gzka27 (Bloch, 1973) 36:55 The only corporate group in Săteni: the family, where partible inheritance created perpetual sibling conflict in a zero-sum game 38:52 Patterns of conflict and cooperation in Săteni. Cherchez la terre (Evans-Pritchard, 1940, 1951) tinyurl.com/27wta2x2 tinyurl.com/27e2jweq 40:42 Post-socialist land restitution: why closed residence is a double-edged sword 42:01 Economic asymmetry and kin amneshia: the rich forget their relatives 42:44 Less conflict during communism due to land colectivization and decreasing sibling sets 44:09 Ritual kin for political patronage 45:31 The individualization of society: less dependence on genealogical kinship and the emergence of friendship (Yan, 2009) tinyurl.com/2cdz66ha 46:15 Săteni kinship expresses the patterns of mutualistic partner choice 47:20 The intersection of genealogy and cooperation: held/made relatives vs. unheld relatives/strangers 48:41 Mutualistic cooperation as a factor of cultural attraction: Lamaleran whale hunters (Alvard, 2011) tinyurl.com/p8rsdw95 the loss of matrilineal descent in Africa (Holden & Mace, 2003) tinyurl.com/2ys3zblw Levi-Strauss’ transition from reciprocal altruism to mutualism, downplaying the resemblance between children and parents in Madagascar (Astuti, 1995) tinyurl.com/2btedl3n virgin birth (Leach, 1966) tinyurl.com/2p98hrp4 50:08 Kinship vs. friendship: why is friendship not enough for cooperation? Stability 52:37 Audience questions Are other forms of morality, such as an obligation for loyalty towards kin in tension with the paradigm of fairness? 53:11 Is there such a split between culturalist, Sahlins-type approaches and evolutionary approaches that they’ll always talk past each other? Cultural group selection (Heinrich, 2004) tinyurl.com/296hdbbf as Durkheim reloaded. An artificial gap. 55:36 The Baumard model of partner choice is based on the assumption that there’s a large number of partners to choose from. In kinship, individuals are born into families with a limited number of relatives. How could partner choice ecology evolve in this setting? 59:05 Your talk made me anxious for you. I can image a lot of strong negative reactions against the cognitive approach you’ve put forward. Why do you think the cognitive approach to kinship/mutualism is superior to a political economy approach? Doesn’t it neglect socio-economic inequality as the ultimate mechanism that explains most of the variance in behavior? Doesn’t it naturalize inequality? Bad readings of Marx and played-out criticisms of neoliberalism and capitalism. The importance of institutions in patterns of cooperation: a field study in villages historically part of the Austro-Hungarian vs. The Russian empires (Karaja & Rubin, 2022) tinyurl.com/28aart8c 1:01:32 Rubin (1975) tinyurl.com/25lrz3go discussed Lévi-Strauss’ alliance theory and how in it women appear as conduits for relationships between men. In the way you’re portraying Săteni, the actors are men and women are just conduits for those relationships. 1:02:40 Hrdy (2010) tinyurl.com/2apwa8o5 argued that humans became “other-regarding” apes by being far better than any other primate at inferring mental states of others. Do animals fit in the kinship systems in Săteni? 1:03:39 Is partner choice theory as a framework in which to look at mutualistic cooperation between non-genetically related individuals as good as coordination games from game theory? Isn’t that a better explanation for rituals? (if we had to reduce it to an economic-ish theory). 1:05:38 While Sahlins is provocative and has a hyper-culturalist perspective, he might’ve been open to biological perspectives if he’d seen enough evidence. Remember, he was working against a bourgeois culture, in the United States in particular, that so much celebrates the individual. For anthropologists working with cultures that create kinship, like the work done by Nuttal (1992) tinyurl.com/27rlgz6j with Inuit fisherman in Greenland, where a group of fishermen in a boat out on the sea become brothers due to the dangerous nature of the situation, Sahlins’ perspective still has carries lot of purchase. Sahlins is adding energy to the discussion to push back against biological imperatives, don’t you think? 1:07:00 How did land not become fragmented in Săteni before communist collectivization in the early 1950s? How didn’t everyone kill everyone else over land before communism? 1:08:06 The image of Săteni you portray here is one of people who seem to be very fixed in their belief systems regarding traits. Villagers seem very stubborn. How often do Sătenis change their minds? 1:09:25 The term “kinship” has a productive expenditure, but there are non-productive expenditures (mourning, luxury, war) that Bataille (1949) tinyurl.com/28uzw65f talks about. Kinship is not about a “selfish gene” as much as it is about a “selfish signifier”. Is there a way out of that or is kinship in your view always driven towards productive expenditure? Mourning doesn’t really produce anything. 1:11:30 I’ve seen two stories here: a universalistic story about kinship and biological dimensions, etc. and then there’s particularistic story about this particular place in Romania. I’m still trying to figure out why they need each other. Why does the Romanian story need the universalistic story about kinship and what does the particularistic story about Romania contribute to the universalistic story? Why anthropology is a comparative science or it is nothing (Ingold & GDAT, 1988) tinyurl.com/26972ot5 1:13:09 Is kinship all about odds and calculations? What keeps the people of Săteni together? A story about adult adoption and funeral rituals 1:16:49 Your entire analysis revolves around critiquing post-structuralism from the early 1980s, why do you find it so powerful? (discourse has since shifted - it’s been 40 years)
@vladutzalex
@vladutzalex Жыл бұрын
A competent gateway to the complexities of rural Romania
@neurosci_ro
@neurosci_ro Жыл бұрын
01:45 An etnographic vignette. Răzvan, Gheorghe, and a new political candidate 04:01 The making of a Săteni politician. Distributing black leather boots and counting political votes 06:56 Răzvan’s chequered life history: from doing time for rape to organized crime in Spain and returning home to sheepharding and shady deals 11:03 Running for village mayor: the fundamental problem of political campaigning in Săteni - gaining the trust of very untrusting voters 11:47 Săteni: the suspicious people (Chagnon, 1968) tinyurl.com/2lguxw3s 17:32 The remarkable stability of corruption and neopatrimonialism in S[teni 19:25 The history of Săteni: from serfdom to the 1907 peasants revolt tinyurl.com/2gk46h3x to neo-serfdom (Dobrogeanu-Gherea, 1910) tinyurl.com/2lpj5p2y 21:38 Post-WW1 land reform 22:57 Forced land collectivization in the 1950s: the one who doesn’t steal from the collective farm steals from his children’s mouth and the development of a shadow economy 28:05 The dysfunctional process of land restitution and ripping the collective apart - Eugeniu Barău - The Romanian Revolution - tinyurl.com/2eq9dtep 31:50 The contemporary social dynamics in Săteni 35:20 Matei (Emil): the local mayor, a former postman who became a “smart thief” (Herzfeld, 1985) tinyurl.com/2newvb6d and Viorel, an honest idiot. 45:14 Matei (Emil) vs. Răzvan, a mirror image of each other. Top dogs and “doggies” 47:45 The remarkable similarity in political options. A moral discours revolving around kinship 48:57 The dichotomy of the moral world - relatives and strangers. A state of being under constant siege (Campbell, 1992) tinyurl.com/27mrnhad 51:00 “Neamuri” (relatives): from descent, marriage, fictive kin (godparents and ritual brothers) 53:00 A paradox in Săteni: from default trust (Fortes, 1969) tinyurl.com/2k44jtqs to the danger of betrayal. Being kin vs. holding on to kin 59:06 The morality of reckoning death. Two 4 meter walls to symbolize a broken kin relationshp 59:42 The family: the only corporate group in the village 1:02:32 A limited good approach, generated by perpetual zero-sum games (Foster, 1965) tinyurl.com/3b7fyakh 1:03:32 Plus-sum games: mutualistic support in building houses and making hey 1:04:33 A contrast with amoral familism (Banfield, 1958) tinyurl.com/2hkgefnp 1:05:47 The lack of ideological divisions driving the stability of political corruption 1:06:38 The outcome of the elections. A modest vitory for Răzvan - gaining control over the village pastures 1:11:43 Răzvan jumping ship and becoming Matei (Emil)’s right hand man 1:12:58 Thieves and householders and the dynamic stability of Big Man politics 1:15:29 Politics is the continuation of kinship by other means (Schmitt, 1962) tinyurl.com/2otzn2nb - a closing vignette about a political meeting resembling a wedding 1:19:42 The trustworthiness of affluent and predictable lives and the mistrust of poverty and instability. A moral drain of minority villagers leaving Săteni. “The ship which cannot carry its wool gets eaten by wolves”.
@neurosci_ro
@neurosci_ro Жыл бұрын
01:19 Kwong et al. (1992) spearheading a revolution in neuroimaging tinyurl.com/2gaup93p 02:01 Rejected at Nature (Kwong, 2012) tinyurl.com/yb4cvz6w 03:12 Psychology and neuroscience talking past each other (Miller, 1980) tinyurl.com/kcp5h33a 03:55 The sudden introduction of fMRI in 1992 (Bandettini, 2012) tinyurl.com/2s388jvb 04:32 Psychoanalysis, nudged towards the outskirts of mainstream psychiatry and psychology by DSM-III (Byer & Spitzer, 1985) doi.org/10.1001/archpsyc.1985.01790250081011 and Cognitive-behavioral therapy (Messier & Winokur, 1984) tinyurl.com/ypt6mazy and fMRI (David, Blamire, & Breiter, 1994) tinyurl.com/2ly6ahgf 05:16 A young neuropathologist arriving in Paris to meet Jean-Martin Charcot 10:58 Freud's interest in Charcot (Freud, 1886) tinyurl.com/2humqkx3 11:29 Charcot late-found interest in hysteria (Bourneville & Regnard, 1878) tinyurl.com/mw8abcc8 (Charcot, 1889) tinyurl.com/2j3sxjju 12:29 Freud's career as a bench neuroscientist 14:00 An introduction to Freud's neuroscientific works and why they're still not published (Solms, 2002) tinyurl.com/2mekvn53 (Solms & Saling, 1990) tinyurl.com/2zomqhte 14:59 Ervin Stengel (Stengel, 1954) tinyurl.com/2fu6g2qn 15:34 Paul Vogel (Vogel, 1953) tinyurl.com/2n9w5yfy 19:00 Solms (2021) about the complicated tasks of indexing and editing Freud's complete psychological works tinyurl.com/2eo8hvdb 19:45 The crucial importance of editorial context for Freud's neuroscientific works 21:44 Freud's wish that his neuroscientific works stay separate from his psychological works 25:45 Commercial interest in Freud’s neuroscientific works and their scholarly value 28:16 The first stage of Freud’s neuroscientific career: histological and anatomical research. The search for the testicles of the European eel (Jarvis, 2020) tinyurl.com/2h6kzs8l 30:28 The genetic migration of nerve cells in the brook lamprey (Freud, 1877) tinyurl.com/2zpew6sr (Freud, 1878) tinyurl.com/2j5998hj 33:20 Moving from vertebrates to invertebrates for methodological reasons (Freud, 1882) tinyurl.com/2ejnjhxq 39:07 Eric Kandel’s work with the Aplysia sea-slug predicated on results like Freud’s 39:54 The clear blood of the river crayfish and the importance of technological advances for scientific progress 42:30 Freud’s financial troubles and his shift to clinical practice and research. Not being able to afford being a career scientist 44:55 Freud’s clinical background from working in Vienna with Theodor Meynert 50:08 Meynert vs. Charcot in the neuropathology of hysteria and their competing influence over Freud’s beliefs (Levin, 1974) tinyurl.com/2k8ewgza 57:60 Charcot declaring neuroanatomy to be complete (Freud, 1886) tinyurl.com/2humqkx3 58:31 Charcot on neuroanatomy (Charcot, 1883) tinyurl.com/2pf9pho3 tinyurl.com/2jetc5gn 59:28 Charcot’s eye for clinical investigation (Charcot, 1883) tinyurl.com/2or2yrzj contrasted with the advances in the understanding of dementias (Knopman et al., 2021) tinyurl.com/bdc262r8 59:51 Charcot about the neuroses and hysteria (Charcot, 1888) tinyurl.com/2enkzpb7 1:00:23 German medicine, under the influence of Hermann von Helmoltz (Norton Wise, 2018) tinyurl.com/2zkqzmfv 1:00:05 Charcot applying the clinico-anatomical method to taxonomize degenerative disorders (Charcot, 1883) tinyurl.com/2z7gznnd 01:02:33 Freud’s functional neurology papers that lead to psychoanalysis 01:04:00 Meynert’s preface to his psychiatry textbook, not conservative, but rather going against vitalism (Meynert, 1885) tinyurl.com/2n9cgm7t 01:07:44 Georg Ernst Stahl and religious vitalism (Wolfe, 2022) tinyurl.com/36uduzyv and Xavier Bichat and materialistic vitalism (Haigh, 1975) tinyurl.com/2g8yvnjk 01:09:02 Johannes Christian Reil’s strand of vitalism (Reil, 1795) tinyurl.com/2mjk2zdo (Lenoir, 1989) tinyurl.com/2zkep3hl 01:11:21 The introduction of psychiatry as a vitalist branch of medicine (Reil, 1808) tinyurl.com/2qcpywbb 01:12:11 How vitalism started to lose ground (Normandin & Wolfe, 2013) tinyurl.com/2e3spmxq From Wohler (1828) tinyurl.com/3m2hc43r synthesizing urea to Kolbe (1845) tinyurl.com/2p84dc4d syntehsizing acetic acid from carbon disulfide to Theodor Schwann synthesizing cell theory (Aubert, 2003) tinyurl.com/5btextjv to cellular pathology (Schultz, 2008) tinyurl.com/4xw4smt6 01:16:00 Psychiatry avoiding the paradigm shift to applied biochemistry (Richards, 1998) tinyurl.com/2eu6zvjw (Marx, 1990) tinyurl.com/5346bac7 01:17:20 Meynert studying medicine under a materialistic paradigm and fighting vitalism in psychiatry 01:19:19 Johannes Müller and the Berlin physical society oath (Cranfield, 1966) tinyurl.com/2gtfpule (Tran The, Magistretti, & Ansermet, 2018) tinyurl.com/yc82cuar 01:21:46 Meynert’s psychiatry being criticized as brain mythology (Jaspers, 1913) tinyurl.com/2l9ztxw9 01:23:32 Freud going beyond Meynert’s point (Freud, 1893) tinyurl.com/2f6h74zj 01:28:34 Meynert (1885) tinyurl.com/2oy35a83 and Charcot (1879) tinyurl.com/2hhpz3fn about functional neurology and psychiatric disorders 01:29:15 fMRI in functional neurologic disorders (Boeckle et al., 2016) tinyurl.com/ysekwpem 01:30:39 Motor cortex architecture (Gordon et al., 2022) tinyurl.com/3cuzdr97 and overlap of limb representaton (Catani, 2017) tinyurl.com/2p8uhnrv 01:31:58 A paralysis of an idea, not of the hand 01:34:35 Freud’s physiological thinking about hysteria (Freud, 1888) tinyurl.com/2l5dna77 01:38:50 A moment of transition: ‘Gehirn’ (Freud & Gad, 1888) tinyurl.com/2hh272fq written with Johannes Gad (Menninger, 2012) tinyurl.com/2qmfjh9a 01:41:31 Aphasia and Lichteim’s house (Lichteim, 1885) tinyurl.com/56jj77nh 01:47:48 Freud (1891) criticizing Wernicke-Lichteim tinyurl.com/2hfmf3ew - memory as a process vs. an event 01:50:24 Freud as an aphasiologist (Wallesch & Bartels, 1996) tinyurl.com/532kwajw 01:53:05 A project for a scientific psychology: a psychology for neurologists (Freud, 1895) tinyurl.com/2fnxgj85 as an alternative to Freud & Breuer (1895) tinyurl.com/2z4zn3nt 1:54:06 The neuro-psychoses of defence (Freud, 1894) as a transition from neuroscience to psychoanalysis tinyurl.com/2qzhmtv7 02:01:38 The interpretation of Dreams as The project for a scientific pscyhology stripped of its neuroscientific claims. The introduction of metapsychology (Solms & Saling, 1986) tinyurl.com/2f6qo8zl 02:07:25 Further theoretical developments of psychoanalysis by Freud (1911) tinyurl.com/2f85cowm (1920) tinyurl.com/2mcd3hc7 (1923) tinyurl.com/2jkch9x9 and 1940 tinyurl.com/2z4rcdwc 02:08:10 Ambivalence vs. ambiguity on neuroscience in Freud’s writings 2:12:13 The scarcity of physiological methods during Freud’s time: the emergence of EEG (İnce, Adanır, & Sevmez, 2020) tinyurl.com/mt3c574p to study sleep-waking cycle (Aserinsky & Kleitman, 1955) tinyurl.com/2eqbhnj8 and the reticular activating system (Moruzzi & Magoun, 1949) a decade after Freud’s death tinyurl.com/2h7ylrkp 02:21:52 Testing psychoanalytic hypotheses in clinical neurology (Solms, 1995) tinyurl.com/z2jt6ham 02:27:15 A dynamic localization in Alexander Luria’s work (Solms, 2000) tinyurl.com/2hqnbx63 02:28:10 Freud not recognizing himself as a neuroscientist and The question of lay analysis: Theodor Reik and psychoanalists without biological training (Freud, 1925) tinyurl.com/2h6dvhjf 02:34:30 Would Freud have remained a neuroscientist if he had lived to see today? Edelson (1986) tinyurl.com/3rrw3r96 and Frances (2019a) tinyurl.com/2pddkbdn (2019b) tinyurl.com/2z2lyfxt 02:38:37 fMRI becoming available in the 90s and its implications for psychoanalysis (Cohen, Noll, & Schneider, 1993) tinyurl.com/mrd6udsy 02:41:32 The rift between humanities and hard science (Schwartz, 2016) tinyurl.com/2kburdnq and Blass & Carmeli (2007) denouncing neuropsychoanalysis as dangerous marom.net.technion.ac.il/files/2016/07/Blass-2007.pdf 02:46:15 The implications of right parietal lesions for anosognosia as a form of narcissistic defense (Solms & Kaplan-Solms, 2000) tinyurl.com/2pe6xa3s 02:48:22 The case for neuropsychoanalysis (Yovell, Solms, & Fotopoulou, 2015), a reply to Blass & Carmeli (2007) tinyurl.com/2ockzy38 02:49:09 Karl Friston’s interest in Freud and Helmholtzian ideas on thermodynamics (Carhart-Harris & Friston, 2010) tinyurl.com/yrm7snbr 02:51:26 Extending Friston’s ideas to include ideas from Freud to explore consciousness (Solms & Friston, 2018) tinyurl.com/2gdgxudu 02:52:46 The new project for a scientific psychology (Solms, 2020) and The Hidden Spring (Solms, 2021), first Romanian translation tinyurl.com/2hbf4tbv and how Freud came to a cortical model of consciousness and a metapsychological supplement to the theory of dreams (Freud, 1915/17) tinyurl.com/2qrjhz47 02:58:46 A series of seminal papers suggesting hastened enthusiasm over functional neuroimaging. Freud Charcot, and Meynert if they’d been faced with fMRI. 03:02:38 Combining affective neuroscience (Panksepp et al., 2017) tinyurl.com/38rbm8h5 with the free-energy principle (Hesp et al., 2019) tinyurl.com/5a7jk3ue and active inference (Parr, Pezzulo, & Friston, 2022) tinyurl.com/2jgmjjh6 03:05:18 The resting-state human brain
@MrTheThesergiu
@MrTheThesergiu 3 жыл бұрын
Astept cu nerăbdare urmatoarea parte🙂 Va felicit pentru efortul depus in realizarea acestui material!
@neurosci_ro
@neurosci_ro 3 жыл бұрын
Vă mulțumesc pentru interes. A.D.
@neurosci_ro
@neurosci_ro 3 жыл бұрын
Cuprins: 00:22 Ultima mineriadă din București, în septembrie 1991 - Friedmann 2008 tinyurl.com/pu8v4y58 și Popovăț, 2005 tinyurl.com/yzo3p7r2 02:52 Mineriada din 13-15 iunie 1990, pentru dispersarea protestatarilor din Piața Universității (Gledhill, 2005, 2011) tinyurl.com/2p8pdzf3 și tinyurl.com/yeluw7w2 04:09 Revoluția din 1989 - Murgescu, 2016 tinyurl.com/yzagwg68 și Ursu, Thomasson, & Hodor, 2019 - tinyurl.com/yghwy6yy 06:44 Frontul Salvării Naționale și Ion Iliescu (Culic, 2014) tinyurl.com/73dh5kvz 07:30 Candidatura FSN la alegerile din 1990 (Gledhill, 2005) 09:14 Campania electorală din 1990 (McHale, 1995) tinyurl.com/ygz3mc4v 10:53 "Ne dăm foc la autobuze" (Hurezeanu, Iorgulescu, & Munteanu, 2010) tinyurl.com/yjjvadug 11:44 Ostilitate în CPuN 13:09 Chemarea și venirea minerilor la București 14:58 "Vă mulțumesc încă odată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în această zi!" 15:16 Toamna anului 1991 și demiterea lui Petre Roman, cerută de Virgil Măgureanu (Pârvu, 2019) tinyurl.com/yjckjrmj 17:27 Contrastul dintre reclame și știrile românești din New York Times din 1991 18:14 Primul studiu de RMN funcțional cu participanți umani (Belliveau et al., 1991) tinyurl.com/yj6plwob 19:11 De ce stimulare vizuală? Rezultatele din neurologia clinică 19:55 Stimuli de tip tablă de șah pentru evocarea unui răspuns cortical occipital 20:37 Fluctuații hemodinamice occipitale ca răspuns la stimularea vizuală 21:25 O performanță atât de notabilă încât să merite coperta jurnalului Science. 21:55 Limitele tomografiei cu emisie de pozitron Petersen et al., 1989) tinyurl.com/ygzxvfn3 22:34 Introducerea RMN-ului în neurologia clinică și principiile rezonanței magnetice. Bloch și Purcell, premiul Nobel pentru fizică în 1952 23:08 Primele imagini obținute prin RMN (Lauterbur, 1973) tinyurl.com/yfymnsnq 23:30 Creșterea clarității imaginii și vitezei de achiziție a imaginilor (Mansfield & Grannell, 1975) tinyurl.com/yhtx45xj 23:48 Lauterbur și Mansfield, premiul Nobel pentru medicină și fiziologie în 2003 24:15 O comparație CT-PET-RMN. De ce era dificil de suprapus PET peste RMN (Boss et al., 2010) tinyurl.com/ygpfw9w9 29:14 RMN-ul e cea mai sigură metodă dintre cele trei. Nu e radioactivă 30:50 Amenințarea nucleară din anii 80, motivul schimbării numelui RMN-ului în IRM McRobbie et al., 2017 - tinyurl.com/yjyzvgg5 și Mihaly, 2012 - tinyurl.com/yfj7xp62 31:36 Avantajele RMN-ului 32:11 Dezavantajele RMN-ului. Separarea neurologiei de psihiatrie 33:33 Neuropatologia schizofreniei. Raportul ventriculo-cerebral crescut (Johnstone et al., 1976) - tinyurl.com/yzgx9clu 34:19 Diferențe vizibile cu ochiul liber pe imagini (Carpenter & Buchanan, 1994) tinyurl.com/ydkt9t8u 34:32 Progresia longitudinală a creșterii indicelui ventriculo-cerebral la pacienți schizofreni (DeLisi et al., 2006) tinyurl.com/yhc6z4d4 35:25 De ce neuroimagistica structurală nu te ajută la diagnosticul psihiatric 35:51 Diagnostic diferențial între diagnostice psihiatrice utilizând neuroimagistică structurală, dificil. (In)utilitatea neuroimagisticii structurale în psihiatria clinică (Rieder et al., 1983) tinyurl.com/yen7lhvp 38:27 Probleme de replicabilitate în neuroimagistica structurală din psihiatrie (Andreasen et al., 1990) tinyurl.com/ygqfrhzj 39:10 Eterogenitatea anomaliilor cerebrale structurale din depresie (Lorenzetti et al., 2009) tinyurl.com/wtbnnvu 40:29 Hipocamp și striatumul ventral (Arnone et al. 2011) tinyurl.com/zucsfxzk 40:53 Un studiu de neuroimagistică structurală în depresie cu peste 8000 de participanți. Hipocamp mai mic cu o mărime mică a efectului (Schmaal et al., 2016) tinyurl.com/yh3rq69z 41:34 O critică la Schmaal et al.: mărimea mică a efectului, variabile confundate și lipsă de validitate ecologică (Fried & Kievit, 2016) tinyurl.com/yfws5ns7 46:41 Să nu înțelegem că neuroimagistica structurală e inutilă în psihiatrie. Consorțiul ENIGMA 47:26 40 de ani de neuroimagistică structurală în psihiatrie (Falkai, Schummt, & Andreasen, 2018) tinyurl.com/yk438o5a 48:04 Motivul pentru care tranziția neuroimagisticii structurale în neurologie a decurs fără probleme, spre deosebire de psihiatrie (Jacobs, Kinkel, & Heffner, 1976) tinyurl.com/9ybbtm7d 49:09 Tomografia cu emisie de pozitron. Ipoteza monoaminergică a depresiei (Coppen, 1967) tinyurl.com/yg3pe6rf 49:54 Descoperirea noradrenalinei (von Euler, 1945) tinyurl.com/ydj7mdb8 și Nobel pentru medicină și fiziologie în 1970 pentru von Euler 50:01 Descoperirea serotoninei (Brodie, Pletscher, & Shore, 1955) tinyurl.com/yjowb2ku 50:06 Descoperirea dopaminei (Carlsson & Magnusson, 1958) tinyurl.com/yz22udzn și Nobel pentru medicină și fiziologie în 2000 pentru Carlsson 50:13 Date foarte noi în 1967. Ipoteza monoaminergică, dată de studiile farmacologice din epocă 51:01 Ipoteza dopaminergică a schizofreniei. Prima variantă (Snyder, 1976) tinyurl.com/azpbxay8 52:18 Neuroimagistica funcțională, puțin relevantă pentru a doua variantă a ipotezei dopaminergice (Davis et al., 1991) tinyurl.com/5ssep42p 53:12 A treia versiune a ipotezei dopaminergice. În fine, neuroimagistica funcțională, o contribuție (Howes & Kapur, 2009) tinyurl.com/ye48uhyx 54:14 Până în 1991, puține studii PET la pacienți cu depresie (Reibring et al., 1991) tinyurl.com/w3csax2b 54:45 Primele studii care explorau receptorii serotoninergici în depresie, apărute târziu (Drevets et al., 1999) tinyurl.com/yfvmanar 55:10 PET în schizofrenie până în 1991: captarea cerebrală de deoxiglucoză - hipofrontalitate (Buschbaum et al., 1982) tinyurl.com/yfy57pba 56:06 PET în depresie în anii 80: tot hipofrontalitate (Phelps et al., 1984) tinyurl.com/h2tkemjh 57:23 De ce nici depresia, nici schizofrenia nu sunt explicate de serotonină, respectiv dopamină 57:42 Ipoteza glutamatergică a schizofreniei (Moghaddan & Javit, 2012) tinyurl.com/yzw9qtbd 57:55 Ipoteza deconectării a schizofreniei (Friston et al., 2016) tinyurl.com/eb6tkdes 58:26 Știam încă de la Snyder că dopamina nu explică schizofrenia 59:01 Depresia nu e explicată de hipo-serotoninergie. Decalajul temporal dintre acțiunea antidepresivelor și efectul terapeutic (Liu et al., 2017) tinyurl.com/yh9oev92 1:00:13 O recapitulare în anii '80: CT vs. RMN vs. PET. 1:03:03 New York, 1976. Gazzaniga și Miller fondează neuroștiința cognitivă 1:04:02 Michael Gazzaniga și asimetria emisferică cerebrală. Un Nobel pentru medicină și fiziologie pentru Roger Sperry în 1981 1:04:51 George Miller și revoluția cognitivă din psihologie 1:09:20 Emergența psihologiei cognitive (Holt, 1964) tinyurl.com/e8k6r5fp 1:05:47 Rockefeller University și Cornell University în New York. Căutarea unui nume potrivit pentru un nou domeniu 1:06:59 Apariția termenului de neuroștiință 1:07:14 Neuroștiința cognitivă, dincolo de contribuții reciproce ale neuroștiinței și psihologiei (Volpe & Gazzaniga, 1979) ttps://tinyurl.com/y4rffcz5 1:07:56 Michael Posner, un pionier al neuroștiinței cognitive din partea psihologiei 1:08:22 George Miller, un manifest pentru colaborarea interdisciplinară în neuroștiința cognitivă și dialogul dificil dintre neuroștiință și psihologie (Miller, 1980) tinyurl.com/kcp5h33a 1:11:08 Analogia creier/minte-computer, dihotomia hardware-software (Conforti, 1970) tinyurl.com/yzfdenym și limitele semnificative ale paradigmei (Carello et al., 1984) tinyurl.com/yeaztpcu 1:12:26 Finalul anilor '80. Revoluții și divergențe 1:14:50 Moscova, 1991. O lovitură de stat care a durat 3 zile. Viitorul estului Europei (Gerbner, 1993) tinyurl.com/yew9ow3o
@mirabelavladulescu8517
@mirabelavladulescu8517 3 жыл бұрын
După o asemenea întâlnire fructuoasa pentru ascultători și nu numai este necesară una noua! Aștept cu nerăbdare 🤗
@ted8559
@ted8559 3 жыл бұрын
Deoarece este o expunere interesantă despre neuroştiinţă iar autorul ei nu ne spune dacă este specialist în neuroştiinţe aş dori să întreb ce părere aveţi despre următoarea expunere: Normalitate și psihopatologie: rețele cerebrale la adresa: kzbin.info/www/bejne/aoaQfItpmMaUors sau, tot aceeaşi adresă: kzbin.info/www/bejne/aoaQfItpmMaUors
@neurosci_ro
@neurosci_ro 3 жыл бұрын
Recomand să rămâneți la autori care-și întemeiază afirmațiile pe surse primare, publicate în jurnale științifice cu peer-review și relevanță publicistică și la care vă pot trimite pentru a evalua și dvs. calitatea datelor științifice originale. A.D.