Mulțumesc pentru aceste informații foarte utile. Cu ajutorul dvs am reușit, fara a avea vreo experiență/pregătire prealabilă in domeniu, sa realizez fundații ale unui foișor in curtea din spate, ale unui gard, urmând ca la primăvară sa torn si trotuarele necesare curții mele. Astfel, cu ajutorul acestor informații am realizat de unul singur tot ceea ce e necesar, fără a apela la meseriași și, in concluzie am economisit cca 50% din costurile construcțiilor care ar fi fost achitate pt manoperă (da, este un efort fizic suplimentar, dar o parte din acei bani economisiți au fost investiți in materiale calitative, armătura mai groasa etc.) Fara dubii, unul dintre cele mai bune si utile canale de construcții din Moldova si România. Vă salut cu respect și va urez succes în continuare!
@beso9883 Жыл бұрын
Mulțumesc frumos pentru sfaturi foarte utile, vă doresc sănătate ❤
@florianchisaroiu2 жыл бұрын
Imi place la maxim ce faci , super !
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Multumim frumos!!!
@nattanvlad8420 Жыл бұрын
Salutari! Riglele de ghidaj sunt de fapt cauza distrugerii in prealabil al betonului! Daca fierul nu are acoperirea necesara de beton,acesta se dilata la caldura si rugineste in contact su umezeala. In timpul procesului de ruginire,fierul isi mareste volumul de opt ori,in acest proces betonul este sfaramat propriuzis si in scurt timp,adica mai putin de 10 ani vei avea o suprafata a betonului nu prea placuta,asadar poti renunta la acele bare! Solutii sunt multiple,alege una! Aici nu ai procedat eficient,in rest mi a facut placere sa ti vad lucrarea in deatalii! Mult succes!
@4costindan3 ай бұрын
@@nattanvlad8420 - interesant dar are logică
@floringhita9072 жыл бұрын
super bine explicat mai ales pe intelesul tuturor si bugetul oamenilor de rand,tinand cont ca vei pune pavaj chiar nu trebuie sa arate perfect ci pantele sa fie corecte,insa intrebarea mea sau nelamurirea este la soclu am vazut in video ca adezivul are contact cu zidaria ceea ce duce la o punte termica directa chiar daca vii cu vata polistiren etc.umiditatea va ajunge la zidarie ,mult succes si contiunuo cu ceea ce faci ne ajuta foarte mult aceste informatii si mai ales atunci cand sunt puse in practica, numai bine
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Multumim de comentariu. Adezivul ce vine peste XPS si cativa mm ajunge la zidarie, e ceva foarte nesemnificativ, chiar daca va fi o punte termica, va fi una mult diminuata si insasi Passive House Institute nu o ia in calcul! Practica a aratat ca nu e semnificativa. Alta era treaba daca peste XPS se vine cu un profil de soclu din aluminiu sau alt metal - atunci da, e o punte termica mai sesizabila. Legat de umiditate, zona s-a hidroizolat aditional, deci urmariti video-urile ce tine de soclu, le-am postat deja. Aditional soclul se va placa sau finisa cu un material rezistent la apa. Merci!
@floringhita9072 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor acum am înțeles. Voi urmări toate etapele. Spor
@M.Florin.Iulian2 жыл бұрын
Nota 10 !! Sunt absolut fascinat de tot proiectul...o întrebare off topic (poate aveți un video mai vechi care sa ma lămurească). Ce părere aveți de ridicarea zidăriei (deseori de porotherm) după care se ridica structura de rezistență (cadre) înglobând și pereți. Mulțumesc și spor în continuare !!
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Multumim mult!!! La zidaria portanta, inclusiv din blocuri ceramice (care poate fi si Porotherm) in mod corect se ridica zidaria, si abia ulterior se toarna stalpisorii, si dupa grinda si planseul.
@beso9883 Жыл бұрын
Cit de bune sunt dalele pe lingă casă? Sunt bune sau le punem degeaba? Vă rog frumos să-mi spuneți dacă fac bine sau nu. În spatele casei vrau sa le pun. Fac bine sau sa fac portuar? Mulțumesc frumos pentru răspuns ❤💓
@patrubogdan9189 Жыл бұрын
Ce incarcatura suporta aleea auto? Multumesc!
@valentindaniel2667 Жыл бұрын
Scuze daca am ratat informatia ,ce grosime are placa de beton ,atat cea pietonala cat si cea auto?Ms👏
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
In jur de vreo 10 cm.
@beskarsteels.r.l8004 Жыл бұрын
Salut. Folia cu crampoane se taie dupa ce se toarna betonul , iar in rosturile acelea ce se pune ? la mine o sa ramana betonul decat. daca pun adeziv de care ati aratat in video , nu o sa se vada urat ?
@AdydeAdy21 Жыл бұрын
Ați tăiat rostul în zona casei până în polistiren sau până unde a ajuns discul?
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Pana foarte aproape de membrana cu crampoane.
@sergiuterzian76102 жыл бұрын
Vali, vad ca ai dat panta la placa de beton. Scurgerea apei unde merge ?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Va merge in spatele casei, si de acolo spre spatele curtii. Pantele au fost date la trotuar, apa langa casa nu stationeaza.
@ignilc2 жыл бұрын
salut Valentin, de curiozitate il stii de pe youtube pe odell complete concrete?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Salut, nu.
@liviugirlea63582 жыл бұрын
Bună ziua ce adetivi se pun în beton pentru rezistenta la îngheț dezgheț impotriva macinarii? mulțumesc
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Buna ziua. In primul rand folositi ciment de calitate, minim M-500, mai bine M-550 - anume el da rezistenta la inghet. Iar betonul sa fie clasa cat mai superioara, minim C16/20. Si doar dupa ce se respecta aceste 2 lucruri, puteti adauga vreun aditivi ca betonul sa fie rezistent la inghet (insa aditivul ajuta la etapa de maturizare a betonului 20-50 zile, nu ulterior).
@liviugirlea63582 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc
@livia-mt5yw2 жыл бұрын
La umplerea rosturilor de la racordurile cu peretii exteriori ar fi justificat de selectat materiale care se folosesc si la terase, dar in camp, avand in vedere ca sub stratul de beton nu este constructie, se pot folosi materiale mai ieftine.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Merci de opinie si sfat!
@familiaacasandrei352 Жыл бұрын
Buna ziua! Barele de armatura folosite ca ghidaj nu raman prea la suprafata betonului?Respectiv nu mai au acoperirea necesara cu beton de 2.5 cm.Si daca betonul ramane aparent fara sa se mai puna pavele e de preferat sa se scoata dupa turnare ? Multumesc!
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Buna ziua, e armatura "moarta", nu are nici o functie structurala sau de rezistenta, deci ele fie se pot lasa, fie se pot scoate, cum se doreste.
@familiaacasandrei352 Жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc frumos ! Da intrebam mai mult din punct de vedere estetic ca se vor vedea la suprafata daca nu se scot si daca betonul ramane aparent.
@raoulraoul7129 Жыл бұрын
Pai si daca se scot ce se baga in rosturile alea?
@mgccgm43412 жыл бұрын
Buna ziua, Cum credeti ca va evolua indexul costului de constructie a cladirilor rezidentiale in urmatorii 2-3 ani? (in Europa de Est) Intreb pentru ca, in antecontractul pe care urmeaza sa il semnez este trecuta o clauza cu privire la cresterea acestui index cu o anumita valoare, ceea ce ar duce la modificarea pretului de achizitie final. Cam cu ce procent credeti ca o sa creasca in urmatorii 2 ani? Mersi.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Buna ziua, da. Din anumite analize, reiese ca pretul mediu m2 raportat la aur si la altele este inca mic, deci va mai creste. Din alte analize se atesta un fel de bula imobiliara, care conform ciclurilor economice mereu se sparge, deci va urma o scadere. Sincer nu stim nici noi exact ce va fi.
@mgccgm43412 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc.
@IonutCP2 жыл бұрын
Nu exista sansa dupa cateva cicluri de inghet dezghet beton sa se macine ?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Betonul bun sau rau se vede de la inceput in peste 90% din cazuri.
@AdydeAdy212 жыл бұрын
Daca bagi in beton apa de sticla,deloc :)
@segiuchiochiu69282 жыл бұрын
Bună ziua, se merită de pus pavaj fără stratul de beton?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Buna ziua, depinde ce doreste beneficiarul. Daca vrea ceva mai frumos, se poate pune si pavaj, daca bugetul e mic, se poate lasa si asa.
@segiuchiochiu69282 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Bună seară, eu m-am referit la altceva, sunt specialiști care monteza pavajul pe sol pe strat nisip petriș e.t.c, fără că să toarne inițial beton, se merită așa procedura?
@prodbiorom8241 Жыл бұрын
Bună ziua, va rog sa mibspuneti pe terenul în panta pe alee se toarna betonul din partea de sus? Sau de jos în sus? AVEM in curte o alee în panta pentru acces auto de la strada spre garaj. Constructorul spune că va turna betonul în coborare (sapa pentru pavele) de la garaj spre întrarea în curte. Este corect? Părerile vad ca sunt împărțite între constructori unde am mai cerut sfaturi. Ce recomandați?? Mulțumesc anticipat.
@marianm9586Ай бұрын
@@prodbiorom8241 🤣🤣 lasā meseriașul cā el știe,nu cere tu păreri peste tot
@alexbenchea28842 жыл бұрын
Observ pendența betonului inspre casa, apa de la ploaie nu se va infiltra pe langa casa ?! Sau si o solutie pt asta?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Nu. Daca ati fost atent la tot video cap-coada, cat si la video viitor, deja stiti ca am dat pantele trotuarului cu armaturi de ghidaj.
@florinmica97642 жыл бұрын
Fisurile ti au apărut și pt faptul ca soa din beton s a scurs în pământ prin pietriș Nemontarea unei folii sub placa de beton e f riscanta Rosturile le puteai face prin montarea unor șipci (scândură ) ceea ce ajuta și la finisarea betonului În rest ok
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Posibil, insa oricum sunt mici fisuri care nu au nici o tangenta cu rezistenta acestuia. Montarea foliei nu era obligatorie in situatia data, deoarece betonul cu agregatele sale vor inconjura pietrele si vor face cel putin la partea superioara a pietrisului o compozitie comuna, ceea ce nu e rau deloc. Plus va fi o aderenta buna intre aceste straturi, ori folia ar face ca betonul sa nu stea "agatat" de straturile inferioare. Despre rosturi s-a vorbit in video de ce nu am mers pe lemn, cred ca nu ati vizionat atent tot momentul.
@AdydeAdy21 Жыл бұрын
Pietriș cam câți cm sunt?
@santamaska21462 жыл бұрын
De nu ai pus folie deasupra solului ?
@nuteintereseaza28592 жыл бұрын
Ca să i se scurgă prin pietriș și să îi crape tot de aia.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Montarea foliei nu era obligatorie in situatia data, deoarece betonul cu agregatele sale vor inconjura pietrele si vor face cel putin la partea superioara a pietrisului o compozitie comuna, ceea ce nu e rau deloc. Plus va fi o aderenta buna intre aceste straturi, ori folia ar face ca betonul sa nu stea "agatat" de straturile inferioare. Daca se turna placa de beton a casei pe sol, era obligatorie, acolo sunt alte reguli.
@ionuttoma64872 жыл бұрын
Obligatorie nu era dar nici rău nu făcea! De ridicat plasa cred ca era mai comod cu un cârlig.
@bogdanrolea23052 жыл бұрын
Valentin, de ce nu ai facut aceste rosturi de dilatare cand era betonul inca moale? Evitai chinul de a taia la flex
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Cer scuze de intrebare, dar dvs ati facut asa ceva? Betonul se taie cu flexul chiar si a doua zi dupa turnare (e mai moale, insa tot cu flexul deja se taie). Mai devreme de o zi, cand pasesti pe beton (in dependenta de anumiti factori, temperatura, umiditate etc), risti sa lasi urme pe unde mergi.
@alltoone5 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor La americani se foloseste tehnica asta de a finisa betonul si a face rosturile de dilatare cand inca este crud (neuscat). Aceste rosturile de dilatare se fac cu niste unelte speciale precum cele de zidarie (un fel de mala speciala cu un profil mic extrudat pe mijloc, sau o alta varianta cu unghi de 90° pentru rotunjirea colturilor exterioare, sau interioare daca se toarna si trepte etc). Betoanele turnate in SUA de contractori (adica de firme) sunt finisate la un interval relativ scurt dupa turnare si rosturile de dilatare si control al fisurilor sunt facute tot atunci. Americanii au experienta vasta in finasarea betoanelor si se pune accent pe asa ceva. Betoanele turnate in SUA (includem aici si Alaska si alte zone cu climat mai dur precum Colorado) rezista la variatii de temperatura mult mai severe ca in Europa.
@traianpopescu72632 жыл бұрын
Ce rețeta de beton folositi?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
M-250 sau C16/20.
@petruluca14522 жыл бұрын
Armătura pusă greșit,cu toate că se ridică cînd se toarna betonu tot se duce la fund umblind ulterior pentru îdreptarea betonului,ca și cum nici nu ar fii armatură în beton. Ca soluție ,cumpărat 4,5 bolțari din beton pentru fundație și sparte bucăți si puse sub plasă,și ai plasa la 3 cm de la pamint
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Armatura a fost montata corect! Cand ridici plasele in timpul betonarii, datorita agregatelor din beton, aceasta in peste 80% din cazuri ramane deja ceva mai sus, nu se mai duce inapoi in jos. Plus chiar si stand pe pietris, tot va fi inconjurata de beton in mare parte. E o chestie care se intelege doar din practica.
@morarasdima87402 жыл бұрын
Ce pret e metru cub de beton?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
La momentul dat era in jur de 1500 lei / m3.
@AdydeAdy21 Жыл бұрын
Lei moldovenesti
@nuteintereseaza28592 жыл бұрын
Lipa pt beton nu folosiți? E cam veche metoda cu lemnul si se pierde timp dublu. Folie nu puneți sub placa ??? Cam ciudat. În plus acum se folosește beton rutier de duritate crescută B500 pt. aleei auto și pietonala. Pe care, dacă e cald se poate merge la 10 minute de la turnare.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Da e veche metoda data datorita metodelor ce existau in trecut, acum sunt si alte solutii. Montarea foliei nu era obligatorie in situatia data, deoarece betonul cu agregatele sale vor inconjura pietrele si vor face cel putin la partea superioara a pietrisului o compozitie comuna, ceea ce nu e rau deloc. Plus va fi o aderenta buna intre aceste straturi, ori folia ar face ca betonul sa nu stea "agatat" de straturile inferioare. E vorba de o alee pentru o casa, daca era drum, era alt beton, alta armare.
@coxminpop47672 жыл бұрын
Pai ai ridicat degeaba plasele cu ciocanul in timpul turnării, dacă pe urma tot pe beton a stat muncitorul pentru a face nivelul! Mai bine puneai fibra și era mult mai bun! Dar loc pentru gazon și copaci mai ai ca sa simți ca stai la casa nu doar betoane…!
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Gresit! Cred ca nu ai turnat beton la viata dvs ))) Cand ridici plasele in timpul betonarii, datorita agregatelor din beton, aceasta in peste 80% din cazuri ramane deja ceva mai sus, nu se mai duce inapoi in jos. E o chestie care se intelege doar din practica... Legat de iarba verde, ca fi un raport 1:4 (beton/pavaj/constructie vs zona verde), deci destul de bine.
@coxminpop47672 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor dar stand pe ea tot coboară! Lucrez pe pompa de beton, și torn zi de zi, ca sa rămână mereu sus trebuie distanțiere sub plasa tot de beton
@GeorgeA7512 жыл бұрын
Exsta bagheta de dilatare! Nu inteleg de ce se taie cu flexul!!
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Exista multe solutii, merci.
@victorv90192 жыл бұрын
buleala ... lol
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Vorbiti de pe pereti, sau nu spuneti si noua unde ati vazut buleala?
@victorv90192 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor arata tare rau ... se putea mult mai bine
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
1. Video postat la 15.02, dvs ati comentat la 15.08, nici nu ati vizionat tot video si deja comentati (prostii). 2. Daca nu va place aspectul estetic, aceasta nu inseamna buleala. Mai informati-va si invatati limba romana si limbajul de santier, ori vorbiti cam prostii. 3. Vizionati si video anterior, am explicat ca nu asa va arata in final trotuarul si zona auto. Multumim!
@NICU2072 жыл бұрын
@@victorv9019 ...poate ai ecranul la telefon stricat sau e murdar,stergel.