14 Gün Mac Kullandım, Vasatın Üstü

  Рет қаралды 115,607

Yusuf İpek

Yusuf İpek

Күн бұрын

Пікірлер: 733
@ahmetcallisto5246
@ahmetcallisto5246 9 ай бұрын
1 Nisan'a yetişseydi eminim videonun başlığı MacOS'a geçtim olurdu. :D
@alikasap2011
@alikasap2011 9 ай бұрын
1 nisanda ne oldu ki
@hucukale9170
@hucukale9170 9 ай бұрын
@@alikasap2011 şaka günü ya
@serdarylmaz1551
@serdarylmaz1551 7 ай бұрын
1 Nisan'da büyük bi guncelleme geldi sandım
@onderguler1568
@onderguler1568 7 ай бұрын
Dostum ben son 12 içerisinde 6 sene Ubuntu ve Debian kullandım son 6 yıldır Mac OS kullanıyorum ve cidden alışmak 1 ay alıyor ama alıştıktan sonra aşırı güzel bir işletim sistemi os updateler sorunsuz sudo komutlarıyla bilgisiz kullanıcılar sistemi çökertecek seviyede işlemler yapmasına gerek kalmıyor ayrıca store için ise belli kriterler var o sebeble geliştiriciler store kullanmak istemiyor. Bu bir hayranlık değil deneyim iletimidir.
@msalih
@msalih 9 ай бұрын
4:10 O aslında bir koruma önlemi. DMG ayrı bir disk gibi davranıyor. Uygulamayı kurmadan önce doğrudan çift tıklayıp deneme imkanın oluyor. Kurmak istediğine eminsen sürükle bırak ile yüklemiş oluyorsun. 5:45 Uygulamanın kendi içinde günceleme fonksiyonu oluyor çoğu zaman. En basitinden Chrome kullanırken her güncelleme için DMG indirmiyorum.Otomatik güncelliyor, Spotify, Telegram, VSCode gibi uygulamalar için de geçerli bu 10:20 Kesme işlemi yarıda kesildiğinde veri kaybına sebep oluyor. Bu yüzden kullanılmıyor.
@gensebirosics8520
@gensebirosics8520 8 ай бұрын
Bu dosyayı arabelleğe alarak çözülebilir. Örn. Dosya başarılı şekilde kopyaladığında orijinalini siliniyor.
@berkayceylan2143
@berkayceylan2143 8 ай бұрын
Kesme işlemi var bu arada, yapıştırma yaparken cmd v yerine başka bir kısayol kullanıyorsunuz. Yani kesme işlemi kopyalarken değil yapıştırırken var
@tenacke
@tenacke 8 ай бұрын
Mac os kesme ve kopyalama işlerinde diskte yeni bir lokasyona taşıma yapmıyor. Dosyayı başka bir yere kopyaladığınızda diskte yeni bir veri oluşmuyor. Bu yüzden GB larca veri kopyalanması milisaniyeler içinde yapılabiliyor. Bu sebepten dolayı Mac Os kesme işlemi diye bir şey tanımlamamış. Eğer dosyanın eski lokasyonda kalmasını istemiyorsanız bunu kopyalarken değil yapıştırıken Cmd+V yerine Cmd+Shift+V ile yapıyorsunuz.
@faridhabibli625
@faridhabibli625 8 ай бұрын
@@berkayceylan2143 😲😲
@ahmetmelih01
@ahmetmelih01 7 ай бұрын
​@@tenacke Doğrusu Cmd+Option+V
@kc4ca
@kc4ca 9 ай бұрын
pencere ve kisişelleştirme hariç bence sıkıntı yok bu arada dosya kesmek için önce cmd+c sonra cmd+option+v yapmanız gerekiyor. ayrıca sistemin içerisinde pencerenin üst çubuğuna basmadan hareket ettirmek için ctrl+cmd basılı tutunca hareket etmesini sağlayan bir komut var, ayarlardan açılmıyor. pencere yönetimi için ise kullanılabilecek birkaç açık kaynak alternatif var, gayet de iyi çalışıyorlar.
@spaceodessey3001
@spaceodessey3001 7 ай бұрын
Burdaki MacOS cu yorumcular da aklibasinda cevaplar veriyor. Bu kanalin özel oldugu zaten karsi gorusteki Macçilerin bile seviyeli olmasindan belli👍👍👍
@ozanuzer
@ozanuzer 7 ай бұрын
5:20 daki Uygulamaları güncellemek için dmg indirip sürükle bırak yapmak zorundasınızı duyduktan sonra kapadım videoyu. Belli ki araştırma kısmı eksik. Firefox yüklemişsiniz mesela. Güncellemeye baksaydınız keşke. Yeni tanıdığım bir kanal. Podcastleri dinliyordum ama takibi bırakıp bir süre sonra tekrar bakmak gerekli bence. Sonuçta doğru bilgiliyi almak ister her insan. Umarım yapıcı eleştiri olarak algılar ve kendinizi geliştirirsiniz. Sevgiler.
@courdelle
@courdelle 5 ай бұрын
Mac kullanıyorum. Bazı uygulamalarda durum böyle. Örneğin GeForce Now güncellemesi geldiğinde yeni bir dmg dosyası indirip tekrardan GeForce Now kuruyorum. Bazı uygulamalar kendi güncelliyor bu doğru örneğin Discord
@adnanpek3825
@adnanpek3825 8 ай бұрын
İki senedir macbook air m2 baz modeli kullanıyorum.Mecburiyetten almıştım şebeke elektriğinin olmadığı dağ evi gibi bir yerde kullanmak için.Alet boşta 7 watt falan harcıyor ve max 35 watt harcıyor deniyor.Fansız ve tamamen metal ,ekran harika ve gitaristim yüksek empedanslı kulaklıklar kullanıyorum 80 ohm kulaklığımı sorunsuz besliyor 250 ohm da da sorun olmadığını söylüyor kullananlar.Şarjı çok uzun saatler dayanıyor hiç test etmedim ama 18 saat falan diyordu.Yani bir macbook almanıza neden olabilecek en son şey macos diyebilirim dediklerinin hepsine katılıyorum.Zaten insanlara bakarsak herkes bir macbook a windows kurma derdinde.Macos da mavi ekran nasıl olur diye merak ediyordum 8gb baz model aldığım için 1 kere bile donup kalmadı makina.Ve uyku moduna girme çıkma aynı bir telefon gibi çalışıyor saniyelik, windows daki gibi değil.İnsanların %99'nun işini görür neden aldım demez oyun oynamıyorsa tabi.32gb lı ryzen işlemcili iyi grafik kartlı bir windows masa üstü de var ama oyun oynamak dışında çok nadir ihtiyacım olmuştur.Söylemek istemiyorum ama windows'un artısı crackli programlar :D Geçen bir plug-in alayım dedim amfi simulasyonu adamlarda bir tek paypal var ödeme ,alamadım ama kullanmak istesem programın son sürümü (tabiki de windows)internette crackli olarak var:D Touchpad desen yapamadığın şey yok 41 yaşındayım windows 3.1 bile gördü bu gözler mouse kullanmadan da pc kullanılacağım aklıma gelmezdi.Oyuncu bilgisayarı diye sattıkları çöp plastik pc lere para harcamak gerçekten israf oyun oynanmıyorsa.Ben macbook almadan önce bir asus oyun laptop'u bakmıştım adamların resmi reklamında ''touchpad berbat kimin umrunda sen oyuncusun'' dediklerini bile gördüm.
@spaceodessey3001
@spaceodessey3001 7 ай бұрын
Aynen ama M2 serisi islemciler gibi Snapdragon elite x ve Cin Huawei islemcileri geldi. Yani artik windows lar da 15-20 saat pil suresi sunacak. (Apple in devrim yaptigi seyleri diger markalarda zamanla yakalayip gecmesi gibi)
@mehmet9689
@mehmet9689 7 ай бұрын
Video izleme dışında derdim yoksa gider ipad alırım neden windows alayım. Windows bir okyanus mac ve linux ve diğer ıvır zıvırlar onun yanında sadece bir denizden ibaret olabilir. Hayat sürekli çalışmaktan ibaret değil ben mesela oyun arası vermezsem verimli çalışamıyorum bile mactede ne oynayabilirsin minecraft düşük fps cs go valo falan oynarsın o da hepten kanser eder stress atayım diye girdiğin oyunda daha çok strese girersin. Fansız cihaz yapma ütopyası ilk steve jobs ile başladı ama günün sonunda fansız cihazlar sana bir şey vaat edemiyor. Tamam fan sesi yok ama başka bir olayıda yok. Adobe programlarını bir windows özgürlüğü ile kullanamazsın maclerde. O 8gb ramleri 256 gb ssdleri ile anca tiki kızların instagrama attığı resimlere sabunlama efekt yapmaya yarar mac cihazlar. Profesyonel stüdyo kalitesinde işler yapamazsın. Photoshopta bile basit bir sayfa pafta düzeni dosyası 2 gb yer kaplıyor. 8 gb ram gırtlak boğazda çalışıyor zaten az daha zorlasan eror veriyor makine. Hele ki mimarlık mühendislik uygulamalarına girmiyorum bile oralarda fena zortluyor o macler. Bana kalırsa bu cihazlar yazılımcılar harici kimseye hitap etmiyor. Yazılım harici işi olan adam alıyorsada bence o adam akıllı bir adam değildir. Zira verdiği paraya piyasada envai çeşit cihaz var. ​@@Bobojfmlsl
@ataustundag
@ataustundag 7 ай бұрын
@@spaceodessey3001 m2 June 24, 2022 tarihinde cikti senin dedigin snapdragon elite x ise daha cikmadi bile. 2 yasindaki bir islemciyi gectigi icin mi seviniyorsun? Birincisi snap dragon ne kadar iyi islemci gelistirirse gelistirsin bu is bir yerde isletim sisteminde bitiyor. Isletim sistemin windows gibi agir ve surekli arka planda her seyini izleyen bir isletim sistemiyse 15-20 saat bile dayanmaz. Ikincisi windows bilgisayarlar sadece tek bir fabrikadan cikmiyor bir suru farkli marka ve farkli configurationlari var hepsinin ayni hizda ve performansda calismasi da zor. Ucuncusu windows zaten hem guvensiz hem de hatalar barindiran bir isletim sistemi. Bilgisayarini 15-20 saat nasil bu sekilde kullanacaksin merak ediyorum. Apple in yaptigi devrimi yakalamak zor degil zaten olayin yavas gelismesinin sebebi windows based bilgisayarlar bir suru ve bunlarin tum malzemeleri farkli markalar tarafindan uretiliyor hepsini degistirmen lazim hizli bir sekilde yakalamak icin. Bilgisayarinda sadece oyun oynuyorsan zaten windows kullanicisisin ve senin icin hic bir degisiklik olmayacak cunku priz olmadan oyunu zaten oynayamazsin. Mac kullanan insanlarda zaten o ekosistemi birakmazlar adamlarin derdi oyun degil zaten yaptiklari is.
@SinkedShip
@SinkedShip 5 ай бұрын
@@spaceodessey3001 Haklısın. İnsanlarda garip bir Apple düşmanlığı var ve Apple ürünlerini öven herkese fanboy deniliyor, ancak M-Serisi gerçektende devrim niteliğinde bir işlemciydi ve evet; Apple'ın devrim yaptığı şeyleri diğer markalar yakalıyor.
@onurklnc07
@onurklnc07 4 ай бұрын
Anlıyorum siz, 41 yaşında adamsınız video izleyip, maillere bakıp, starbucksta kahve yudumlayıp safaride gezerken şarjının uzun gitmesinden başka halta yaramıyor yani bu cihaz bi photoshop dosyası açsan 3-5gb alan kaplıyor zaten 256gblı mac satıyorlar vehayut cad programlarını hiçbir zaman cayır cayır oynatmayacak ben fan sesini tek tuşla kontrol edebiliyorum Asus Tuf 4060lı cihazımda isteiğim zaman kafa dağıtmak için performans modunda şarja bağlamadan dahi oyunumu da oynatıyor. Sizin isteklerinizi artık tabletler karşılıyor zaten bunun için mac almaya gerek yok.
@birisi585
@birisi585 4 ай бұрын
aslında macbook ve macos'in alameti farikası , touchpad (trackpad) ile yapabildikleriniz. bir kere alıştınız mı fareden çok çok daha pratik geliyor. pencere yönetimine çok da gerek kalmıyor (hızlı bir şekilde masaüstü değiştirebilidiğiniz için). yakınlaştırma, uzaklaştırma, "uygulamalar"ı açma, masaüstüne dönme, sert basma ile arama yapabilme, edit programlarında timeline'da, tuvalde sağa sola hareket edebilme vb. bunlar şahane şeyler
@hasankaragoz
@hasankaragoz 3 ай бұрын
Sadece 3-4 özellik diğer tüm laptopları bırakmana sebep olur. Söylediğin özelliklerin tümü gereksiz ayrıntılar. Kimse satın alırken onlara bakmıyor. Trackpad, ekranın gerçek renkler vermesi, laptop pille çalışırken bile işlemci gücünü kısmaması, uzun saatler boyunca pil ile kullanılması ve şarj aletini yanına almak zorunda kalmaman, şarj aletinin çok büyük olmaması, yeni modele geçerken eski bilgisayarını direkt wifi ile tüm ayrıntılara kadar kopyalaması ve satarken yok pahasına satmaman, apple cihazlarının birbirleri arasında herhangi bir program gereksinimi olmadan çok kolay iletişim kurmaları ve tabi ki M işlemci gücü. Taşınabilir cihaz istiyorsanız bunların hiçbirini başka cihazda bulamazsınız.
@1987-h3y
@1987-h3y Ай бұрын
Surface book 3 kullanıyorum quadro kartlı en kral macbooka değişmem
@hasankaragoz
@hasankaragoz Ай бұрын
@ Windows sonuçta. Macos kullanınca anlarsın
@1987-h3y
@1987-h3y Ай бұрын
@@hasankaragoz macbook pro late2008 ciktigi gibi aldim 8 sene kullandim satip touchbarli versiyonu aldim onu satip surface book aldim :) cok sevsem macos'i bunada kurarim zaten. Sb disinda baska her seyi yapabilen bir cihaz yok.
@hasankaragoz
@hasankaragoz Ай бұрын
@ Ben Logic Pro X ve Final Cut Pro kullanıyorum. Lisanslı olarak. Daha önce de Cubase ve Premier kullanıyordum. Ama windows da çok fazla sorun yaşadım. Bilgisayarın çok iyi. Güle güle kullan. Ama windows dan çok başım ağrıdı maalesef
@1987-h3y
@1987-h3y Ай бұрын
@@hasankaragoz Windows'un problemi falan yok aslında insanlar şunu yanlış anlıyor macos kapalı bir sistem şirketin kendi cihazları için optimize ediliyor işlemci ram anakart io her şey belli. Windows dünyadaki bütün donanımlarla uyumlu çalışmak zorunda buda haliyle zor bir olay. Eğer apple'ın mac'i gibi microsoft'un surface serisini alırsanız hiçbir problem yaşamazsınız 6 7 yıl boyunca her ay driver bios güncellemesi alıyor sorunlar daha fark edilmeden çözülüyor. 4 yıl olacak ne format attım ne bsod aldım. Bende profesyonel olarak kullanıyorum cihazı archicad revit blender mükemmel uyumlulukta çalışıyor. Kalem desteği stüdyo modu işimi yarı yarıya hafifletiyor canım sıkılırsa xbox kolu bağlayıp istediğim oyunu oynuyorum rdr2 cp2077 metro exodus bitirdim bu cihazda 4k orta-yüksek ayarlarda. Not almak bir şey izlemek istediğimde ekranı ayırıp tablet olarak yatakta koltukta kullanıyorum dock'a bağlayıp 2 monitor çalışıyorum. Kısaca bu cihaz her şeyi yapıyor apple klasik laptop formatını bırakana kadar kesinlikle bir daha macbooka dönmem
@HARUN-AKSU
@HARUN-AKSU 4 ай бұрын
6:34 Yusuf İpek videosundan sonra hemen pencere döşeme özelliği getiren Apple'a teşekkür ederiz.
@Selcuk._._
@Selcuk._._ 7 ай бұрын
çocukluğumdan beri win kullanıyordum, sonrasında m1 air ile 2 yıllık bir tecrübem oldu. Açıkçası bilgisayarı seçerken 2 ay kendimi bir apple ürününü neden seçmem gerektiğini ikna etmek ile geçti. İyiki deneyimleme fırsatım oldu. Fansız 10 saat çalışan bir bilgisayarın verdiği akışı hiçbir işletim sisteminde bulamazsınız arkadaşlar.
@gaziturkay8648
@gaziturkay8648 7 ай бұрын
Apple alacak parayı verdikten sonra windows tarafında da fansız çalışan laptop alıyorsun
@8086tech
@8086tech 7 ай бұрын
Nitro 5 ile M1 akıcılıgında performans ve sessizlik alabiliyorum. Önemli olan seçtiğin cihaz :)
@omerfaruk8826
@omerfaruk8826 7 ай бұрын
@@gaziturkay8648o kaliteyi bulamıyorsun hocam hiç bir laptop üreticisinden,15 yıldır laptoplar ile iç içeyim süreki,dell xps serisinden tut thinkpadlere,rog ve razed blade serilerinden laptoplar kullandım,hiç birisinde mac kalitesi yok malesef,bunu arka kapağını açıp içine bakınca bile anlarsın:)(fanboyluk yapmıyorum sadece 1 yıl mac kullandım)
@nasparus
@nasparus 7 ай бұрын
Tuf F15 kullanıyorum ve fansız çok rahat saatlerce akabiliyorum daha geçen gün hackathondan çıktım 24 saatten uzun süre boyunca rahat rahat işimi yaptım. Apple ile Tuf arasında kaldığımda tek sorun işletim sistemiydi aslında yoksa appleın taşınabilirliği ve sorun çıkarmazlığı sebebiyle tek seçeneğim olurdu. Asus üst düzey ve kaliteli bir firma olmasına karşın 5 6 aydır kullandığım laptobun touchpadi çalışmaz oldu.
@8086tech
@8086tech 7 ай бұрын
@@nasparus Asus cihazların giriş seviyesi ve bazı orta seviye cihazları alınmamalı. Ekran ve soğutma açısında sınıfta kalıyorlar. Malzeme kaliteleri güzel oluyor ama. Mesela 93 Derece 145W (GPU değil, işlemcinin değerleri) görmüşluğum vardı Nitro ile. Bu değerleri üst seviye cihazlar zor görüyor.
@fatime26f
@fatime26f Ай бұрын
6:40 pencere güncelleme özelliği artık yeni sequoia (15.1)-lik sürümde geldi ve ayrıca pencere büyütme ve küçültme özelliği de kullandigimdan beri aktif durumda
@Aytgg
@Aytgg Ай бұрын
Yine de hala yetersiz ne yazık ki. Rectangle / Magnet vb. bir uygulama hala şart.
@LordHaydari
@LordHaydari Ай бұрын
Bir Linux kullanıcısı olarak en önemli kısmı atlamışsınız, basitlik ve son kullanıcı deneyimi. Bir grafiker, editör vs gibi bilgisayar ile iş yapan biriyseniz arkada neyin nasıl çalıştığını düşünmeden işinize odaklanabilirsiniz. İşletim sistemini özelleştirmek ancak bundan zevk alıyorsanız ilginizi çekecek bir şeydir ki bu işin erbaplarının bulunduğu yazılım camiasında bile oldukça yoğun şekilde kullanılır MacOS. Ek olarak MacOS' un en güzel şeylerinden biri Automator. Ortalama bir bilgisayar kullanıcısı tarafından bile sürükle bırak mantığıyla kolayca ayarlanarak saatlerce sürecek bir işi 5 dakikada yapacak otomasyonlar oluşturulabiliyor.
9 ай бұрын
Dostum dediğin çoğu şeye bir Apple hayranı ve aktif olarak bir çok Apple ürünü kullanıcısı olarak katılıyorum. Pencere yönetimi, sistem uygulamaları vs vs. Fakat macOS sadece bu kadar değil. macOS'e böyle bir açıdan bakmak yerine (kısayol, kişiselleştirme, uygulama yükleme, gereksiz sistem uygulamaları); performans, pil dayanıklılığı gibi vs gibi konularda da değerledirme yapılması gerekiyordu. macOS'te performans cidden en üst seviyede diyebilirim. Yıllarca Windows kullanmış birisi olarak macOS'e hep ön yargı ile bakmıştım fakat 3 sene önce bir Macbook aldığım için çok mutluyum. Macbook cihazlar Intel işlemci kullanırken bile Windows'un veremeyeceği kadar bir performans veriyordu, kaldı ki şu an Apple kendi M serisi işlemcilerini üretiyor ve bende bir M işlemcili Macbook kullanıcısı olduğum için performansı ve pil dayanıklılığı gerçekten çok iyi. Özellikle Windows laptoplar gibi prize bağlı yaşamam gerekmiyor. Pildeyken bile en üst düzeyde performans alabiliyorum. Pil dayanıklılığı da bana yetiyor 1 günü rahat çıkarabiliyorum. Ekosistemi deneyimleyemeyip en büyük faydayı kaçırmışsın. Ve kendi ekosistemini kurduğunu söylemişsin. Halihazırda harika çalışan bir sistemi kullanmak varken neden kendi ekosistemimi kurup ayrıca maintain etmek ile uğraşayım ki? Macbook'um; iPhone'um, Watch'ım ve Airpods'um ile birlikte müthiş bir uyumluluk içerisinde çalışıyor. Macbook üzerinden aramalar yapabiliyorum, mesajlar gönderebiliyorum. Ha belki arkada ki veri toplama zımbırtısı için diyor olabilirsin. Haklısındır, güvenmeyebilirsin o da senin tercihin. Spotlight'a alternatif olarak Alfred kullanılabilir. Spotlight'tan daha geniş ve kapsamlı bir araç. Kullandığım çoğu uygulamanın hub gibi bir uygulaması var ve gelen güncellemeleri direkt olarak oradan yapabiliyorum. Hub gibi bir uygulaması olmayan uygulamalarda da uygulamayı açtığımda bana yeni sürümün geldiğini söylüyor ve bana indirmeyi isteyip istemediğimi soruyor. İndirdikten sonra ise pencere otomatik açılıp normal bir uygulama yüklermiş gibi sürükle bırak ile uygulamayı güncelliyorum. Uygulama yüklerkende sürükle bırak mantığına zamanla alışıyorsun. Homebrew içinde dediklerine katılıyorum. Eline, ağzına sağlık. dip not: Aktif olarak macOS, Windows ve Ubuntu kullanıyorum. Belki macOS'e alıştığımdandır fakat macOS'de olduğum kadar Windows ve Ubuntu da rahat hissedemiyorum. dip not 2: Mesleğim yazılım mühendisi. Yani normal bir bilgisayar kullanıcısı değilim.
@yusufipk
@yusufipk 9 ай бұрын
Detaylı yorumun için teşekkür ederim. :) Bu kanalda daha çok işin yazılım boyutuna odaklandığımız için videoda da ona odaklandım. Zaten Macbook incelemesi değil de MacOS incelemesi şeklinde çektim videoyu. Ayrıca pek donanımım yok ve masaüstü bilgisayar kullanıcısıyım dolayısıyla donanımı farklı bir şeyle karşılaştıramıyorum.
9 ай бұрын
​@@yusufipk Açıklama için teşekkür ederim ve rica ederim. Kanalı daha yeni keşfettim ve neredeyse her gün farklı farklı videolarını izleyip bilgileniyorum. Hazır seni burada yakalamışken içeriklerinin kalitesi için bende teşekkür edeyim :). Videonun ana konusunun macOS olduğunu kaçırmışım. Donanımı senin karşılaştırmana pek ihtiyaç yok gibi. Bir sürü karşılaştırma ve istatistik mevcut internette. Ben sadece deneyimlerimi aktarmak istemiştim amacım seni ya da içeriğini kötülemek değildi. Yanlış anlaşıldıysam afedersin.
@yusufipk
@yusufipk 9 ай бұрын
@ Rica ederim, videolar işine yarıyorsa ne güzel. :) Hayır yanlış anlamamıştım yorumunu.
@twitchizle
@twitchizle 9 ай бұрын
yaklasik 10 gundir macbook sahibiyim ve sadece bu sarj muhabbeti bile bu kadar paraya deger.
@mustafailkerkarakus3134
@mustafailkerkarakus3134 9 ай бұрын
Şarjı ne kadar süre gidiyor. Windows kullanıyorum. Benimkisi 40-45 dakikada tamamen doluyor ve yaklaşık 14 saat gidiyor yüzde otuzun altında pil tasarrufuna geçince. Bir de oyun oynuyorsan oyunlardaki performans nasıl söyleyebilir misin? İnternette kimisi yeriyor kimisi övüyor.
@nimfloss2896
@nimfloss2896 8 ай бұрын
Hocam eski videolarını izliyordum genelde ilk defa kanalına girip yeni videolarına göz gezdirdim yeni tarzın şahane olmuş 2 defa kontrol etmem gerekti doğru kanalda mıyım diye arkadaki sudo rm tabelasından emin oldum sen olduğuna 😆😆 içeriklerin bizim için çok bilgilendirici ve kullanışlı oluyor kısaca mükemmeller. Böyle devam 🫡.
@elseif1030
@elseif1030 29 күн бұрын
2015 model bir bilgisayarı 2024 yılında çok rahat kullanabiliyorsun. m3 max ile aynı denemeyi yeniden yapıp deneme süreni 3 aya çıkarırsan başka bilgisayar kullanamaz hale gelirsin. macin içindeki vmde kullandığın bi distro bile daha iyi gelir.
@aliihsansenel
@aliihsansenel 9 ай бұрын
5:51 pencere yönetimi, gerekli ayarları bir kere yaptığınızda çok kullanışlı hale geliyor. 1. Yeni program açtığımda bulunduğum masaüstünde açılıyor. 2. Programlar tam ekran kaplayacak şekilde açılmıyor 3. Varsayılanda programlar arasında geçiş yaptığınızda masaüstü lerin sırası değişiyor bunu da kapatabiliyorsunuz. 4. State Manager ve Çoklu masaüstünü aynı anda kullanıyorum sadece ilk masaüstüde state manager açık diğerlerinde kapalı.
@imTheAny
@imTheAny 9 ай бұрын
Gerekli ayarları yaptığınızda Windows'ta ve Linux'ta da çok kullanışlı bir şey zaten. O yüzden tercih ediliyor. Linux'ta default olarak pencere yönetimini yapan ortamlar söz konusu. Windows'un pencere yönetimi ise PowerToys yüklediğiniz an neredeyse Linux kadar başarılı. (Hala Windows'un animasyonları ve pencereleri biraz daha ağır olduğundan Linux kadar başarılı değil, o yüzden neredeyse diyorum.)
@aliihsansenel
@aliihsansenel 9 ай бұрын
​@@imTheAny Bu üç işletim sistemini ben de kullandım. Doğru ayarları yaptığın zaman her üçü de iyi pencere yönetimine sahip fakat Yusuf İpek belli ki ayarları yeterince kurcalamadan yaşadığı deneyimleri alatmış bu konuda.
@kirtisozgur
@kirtisozgur 7 ай бұрын
Bahsettiğiniz sorunların tümü better touch tool ile çözülüyor, geçtim klavye kısayolunu mikrofondan verdiğim input ile sıfır gecikmeli olarak istediğim işi yaptırıyorum bilgisayara. Doğru yargılara varmak için 14 gün çok kısıtlı bir süre olmalı. Apple iyi tasarım yapar. Dolayısıyla bir kez bakıp kapatacağınız bir ayarı elbette en altlara koyacak, kullanımı çok düşük çünkü.
@caglarongan
@caglarongan 5 ай бұрын
Shortcuts uygulaması ile bir sürü otomasyon-kişisel iş akışı oluşturmak mümkün oluyor. Windows'ta hiç görmediğim özelleştirme seçeneklerini sunuyor. Her şeyin *bir yolu* vardır belki ama Apple Shortcuts görece son kullanıcı dostu. Sizin de hoşunuza gidebilecek bir özellik.
@aheto
@aheto 5 ай бұрын
buna bende şaşırdım. mac kısa bi süre kullandım sayılır ama bu videoda sorun diye bahsettiği çoğu şeyin çözümü ve kişiselleştirmesi var.
@atlas_cakaz
@atlas_cakaz 4 ай бұрын
Mac alanlar tamamen render için alıyor bende rastgele klipler yapıyordum ve çok seviyordum o yüzden m1 mac mini almıştım garip gelecek söylediğim ama düz render atarken hiçbir şey olmazken birkaç efekt ekleyince (da vinciden yapıyordum) fps çok düşüyor ve 20 30 saniyelik videoyu 10 dakikadan uzun sürede renderlıyordu şu an masaüstüm var ve memnunum her işimi görüyor o kadar pc kullanan biri değilim yani yanımda taşımama gerek yok masüstü benim için en iyisi
@DijitalOk
@DijitalOk 6 ай бұрын
Uzun zaman sonra birine yorum yapıyorum harika videolar var ve dolu biri olduğun hemen belli oluyo. Bayılıyorum zeki insanı dinlemeye
@merdf-o2h
@merdf-o2h 2 ай бұрын
Tebrikler çok güzel video cihazı en güncel sürümüyle tanıtmışsınız ve objektif bir eleştiri olmuş!
@okannuryuz1484
@okannuryuz1484 9 ай бұрын
Şirkette 2 ay mac kullanmak zorunda kalmıştım. O zamana kadar çok kısa tecrübelerim olmuştu ve bana acayip kasıntı bi işletim sistemi gelmişti. Ancak hem malzeme kalitesi nedeniyle hem de bu "apple abi ya " muhabbeti nedeniyle vardır bi hikmeti ben beceremedim diyordum. Ama 2 aylık tecrübemden sonra bir daha elimi sürmemek üzere uzaklaştım bu camiadan. Ve ilk sıkıntı yaşadığım şeyler tam olarak videoda anlattığın sorunlar. Bu kadar kabız bir işletim sistemi görmedim. Hiç bir şeyin doğru düzgün kısayolu yok ve çok zıt mantıkları var. Görsel tasarım işiyle uğraşmama rağmen hiç beğenmedim. He nesi güzel, ekranı gerçekten iyi. Ama o kadar. Efektif olarak çalışabilecek bir işletim sistemi değil bence de
@ozklx
@ozklx 9 ай бұрын
öğrenciler için çok iyi, alıyorum açıyorum videomu izliyorum pdfme bakıyorum ses kayıtlarımı dinliyorum, kapatıyorum ertesigün tekrar yapıyorum ve bunların hepsini hemen anında erişebliyorum şarj, güncelleme, performans düşüşü olmadan yapabilmek çok güzel oluyor.
@okannuryuz1484
@okannuryuz1484 9 ай бұрын
Tamamda bunun için niye 50 bin lira veriyorsun? Bu dediğin işlemleri birazcık öğrenince daha da pratik olarak 10 bin liralık win veya linux laptopta da yaparsın ?
@ozklx
@ozklx 8 ай бұрын
@@okannuryuz1484 hocam birincisi 50 bin tl vermedim ikincisi hangi dizüstü bilgisayar 2-3 saatten fazla dayanıyor ? hepsinde ısınma sorunu pilin hızlı bitmesi sorunu ve prize bağlı olmadan performans düşüşleri oluyor. nerde 10 bin tlye bu performansı alabilirsin ?
@cskn95
@cskn95 8 ай бұрын
@@okannuryuz1484 M1 çipli MacBook'lar sıfır olarak 27 bin TL, ikinci el olarak ise 20 bin TL civarına bulunabiliyor. MacBook Air en fiyat/performans ultrabooklardan aslında🙂 Ayrıca o dediği işlemleri 10 bin liralık tuğlalarla yapamıyorsun. Bendeki M2 pil kullanımında 10 saati deviriyor. Pilde oyun oynarken bile performans kaybı olmadan 4 saate yaklaşıyor. Oyun da Total War Warhammer yani, boru değil. Isınmıyor. Donmuyor, kasmıyor. iPhone'la adeta konuşuyor. iPhone'un varsa MacBook sana hayatı oldukça kolaylaştırır. Ben webcam'i de çok kullanan biri olarak mikrofon ve kamera kalitesi çok iyi. iPhone'u da webcam ve mikrofon olarak kullanabiliyorum ayrıyeten.
@okannuryuz1484
@okannuryuz1484 8 ай бұрын
@@ozklx Uzun pil performansı dersen o zaman tablet en iyisi :)
@MertSe32
@MertSe32 8 ай бұрын
Hocam bende MacBook kullanıyorum ama video izlerken tam olarak nasıl bi performans kaybı yaşayacaksın ki?
@meric64
@meric64 9 ай бұрын
Hocam selamlar ve sevgiler. DMG ile inen uygulamalar kendiliğinden güncelleniyor bir şey yapmanıza gerek yok buradaki bilgi yanlış. Bir de pencere büyütme konusu da yanlış. Bunun dışında ben görme engelliyim ce kullandığım işletim sistemleri Ubuntu Windows Android iOS macOS arasında en accessibble iPS, macOS ve Android oldu. Son olarak da insanlar niye bir işletim sistemi, marka için taraftarlık yapıp fanetik olur aklım almıyor. Herkes sevdiğini kullanacak abi deli misiniz..
@CenkKahramanerTV
@CenkKahramanerTV 9 ай бұрын
Uygulama kurulum süreci tamamen geliştiriciye bağlı bir durum; Drag and Drop ile kurulum yerine Setup Wizard'da mevcut ve otomatik silme işlemi Setup Wizard'da yer alıyor ve dediğim gibi bu geliştiriciye bağlı. App Store tarafında da yine geliştiricinin kendisinin mağazaya eklemesi gerekiyor.
@canbaykenan
@canbaykenan 9 ай бұрын
Seni severek takip ediyor ve izliyorum. 10 yıldır da MacBook kullanıyorum. Öncesinde linux ve windows kullandım. macOS bence touchpad ile kullanılması için tasarlanmış gibi kendi faresinde bile dokunmatik özellikleri bulunmakta. Bu sebeple donanım ve yazılım uyumluluğunda bazı yazılım özelliklerinin neden öyle olduğu anlaşılabilir. Bence pencere yönetimi gayet başarılı Command Tab kısayoluyla uygulamalar arası Command " kısayolu ile (benim atadığım) uygulamanın içindeki pencerelere geçiş yapabiliyorum. açıkçası hiç docktaki uygulama simgesine tıklayıp küçültme ihtiyacı duymadım. (alışkanlık) Masaüstüne geçmek istediğimde trackpad üzerinde dört parmak açma hareketi yeterli olur. pencere boyutuna gelince genelde pencerelerin boyutları varsayılan olarak düzenlemeye ihtiyaç duymuyor. zaten ekranımız küçük bu küçük ekranla birden fazla pencere yönetmek te zor iş. video izleme veya müzik gibi spesifik uygulamalar izlemek amacıyla yüzer hale gelebiliyor. bunu da ekranın istediğiniz yerinde üstte kalacak şekilde konumlandırabiliyorsunuz. Ayrıca birden çok ekranla çalışırsanız bu ekranlara ayrı sanal masaüstleri ayırıp yine pencereleri bu ekranlara dağıtıp her pencereyi kendi boyutuyla kullanmak mümkün. Açıkçası eşimdeki windows bilgisayara geçince en çok aradığım ve sinir olduğum pencere yönetimi ve trackpad. windows mouse kullanmayı zorunlu kılmakta. uygulama kurma dmg imaj dosyasındaki uygulamayı dosya gibi sürüklemekten ibaret bu macOS içerisinde konforlu ve kolay kullanım sağlamakta. tamam linuxta terminalle bu işleri yapmak daha hızlı olabilir. ancak her gün uygulama kurmadığımız için ben vakit kaybı olarak görmüyorum. uygulamaların güncellenmesini apple uygulamaya bırakmış uygulamayı açtığınızda güncelleme varsa uyarısı geliyor. bazılarında dmg iniyor bazı uygulamalarda kendisi güncelliyor. dmg inen uygulamarda yine kurmak gibi sürüklüyorsunuz. bunu yaparken uygulamadan çıkmanız gerekmiyor. uygulamayı kapatıp açmak güncellenmesi için yeterli. Yine evet bir yazılım incelemesi olduğunun farkındayım ancak bu yazılımın donanıma göre tasarlandığı alışınca gerçekten sezgisel bir şekilde işlemlerin bittiğini her yazılımda olduğu gibi alışmak gerekliliği gözardı etmemeliyiz. Ayrıca ekosistem konusunda son derece stabil ve hızlı açıkçası linux ta bu konuda gelişmiş olabilir 10 yıldır kullanmamaktayım. telefon tablet ve saat kombinasyonuyla daha verimli hale geliyor. AirDrop ile dosya transferi iPhone da kablolu aktarımdan daha hızlı diyebilirim. Kişiselleştirme sadece dockun yerini ve büyüklüğünü değiştirme arka planı değiştirme koyu açık tema yapmaktan ibaret. Bu konuda sana katılıyorum. senin değinmediğin bildirimler konusu da çok kötü iPhone dan çalmışlar ama olmamış hiç kullanmıyorum diyebilirim. masaüstündeki araçlar da yine çok kötü ve hiç kullanılmamakta. daha kişiselleştirilebilir olabilirdi. Daha çok ayrıntı var aslında bahsedilecek ancak bu yazı uzar gider. İncelemen için teşekkürler.
@kaksiwo8097
@kaksiwo8097 8 ай бұрын
Tamamen katiliyorum ve benzer bir yorumu yapacaktim ama senin de belirttigin gibi videoda direkt olarak bir yazilim incelemesi yapilmis. Macos direkt bir yazilim olarak bakilinca pek cok dezavantaja sahip fakat diger Apple urunlerle ve bir de alisinca diger yazilimlar cok yabanci ve zor geliyor. Her 3 yazilimin da kendine gore arti ve eksileri var. Istem ve ihtiyac dogrultusunda hepsinin bir alicisi var gibi her turlu.
@_eaglepaw_
@_eaglepaw_ 8 ай бұрын
@@kaksiwo8097 Kullanıcıya diğer ürünlerini sattırıp ekosisteme alıştırdıktan sonra başka markalara da geçmesini engelleyip daimi müşterisi yapmış oluyor böylece.
@osmanmuratkaya
@osmanmuratkaya 4 ай бұрын
Aslında o taşıma vs trackpad ile yapılıyor, kaldı ki gestures için bile alınır. Hatta iMac için harici trackpad aldım. Öte yandan apple ın xcode konusunda çok ciddi bağnazlığı var. ios uygulama yazabilmek için ya mac lazım ya da vstudio kullanıyorsanız bile remote debugging için yine mac lazım. Kısaca uygulama yazabilmek için mac lazım. Developer account ve uygulama onay süreçleri başlı başına mevzu. Ekosistem, deneyimlemeden mac yorumu yapmak biraz anlamsız kalıyor, her ne kadar öznel düşünceniz bile olsa. Baremetal os tan win 3.1 e, kali den solaris e bir çok işletim sistemi kullanan biri olarak “bana göre” hepsinin yeri ve amacı ayrı. Mukayesesi biraz elma/armut gibi duruyor. Burada kullanıcı düzeyi çok önemli, örneğin arkanızdaki terminal komutunu production server da, kendini tmp sanıp ana dizinde çalıştıran embesil biliyorum. Apple iki tip kullanıcıya sahip; ilki şekil amacıyla alanlar, ikincisi iş için alanlar. İlk grup ben teknolojiden anlamam, virüs yemeyim kafasında ki bunlar ile stackoverflow da gördüğü her komutu unix terminalde deneyen arasında da gram fark yok. Sudo ile hattori hanzo katanası arasında da fark yok 😂 Performans açısından bana göre mac ler başarılı, 2013 early macbook bile hala cayır cayır vscode ve pycharm çalıştırıyor. Yine bana göre son kullanıcı açısından en büyük sıkıntısı; yıl olmuş 2024 hala doğru düzgün çalışmayan plug & play e sahip olması. Bir usb bellek kaldır demeden çıkarılınca bozulur mu ya? Yeni M2 max macbook pro da öyle, iMac de öyle, 2013 macbook da öyle. Developer açısından da xcode her güncellemede 12-13gb indiriyor. Böyle bir zulüm şekli yok. Sdk hariç üstelik. Son olarak içini açıyorsunuz, upgrade yapacaksınız ve karşınıza üçgen kaviteli bir vida çıkıyor.
@erenhack
@erenhack 6 ай бұрын
Libre office, ingilizcede /lay-bre/ diye telaffuz edilmiyor. Türkçede ki gibi /lib-re/ olarak telafuz ediliyor.
@berkcankaraduman2178
@berkcankaraduman2178 6 ай бұрын
7:14 "macos'in şu anki haliyle verimli bir şekilde iş yapmanız mümkün değil" Bu cümleyle kalbimi kazandın. Umarım videonun devamında yerlerde sürünen performanstanda bahsetmişsindir, zira şu yorumu yazarken bile, ekranda harfler ben bastıkndan 2 3 sn gecikmeli olarak geliyor.
@hilmiferhattopal
@hilmiferhattopal 6 ай бұрын
ustam o cümleyle kalbini kazanırsa sen ne kullanıyorsun ben m3 çipli Mac air kullanıyorum bundan önce de 4060 ve i7 li windows sistemim vardı şarj mevzusu ve ağırlık yüzünden MacBook aldım ve bu iki özellik açısından o kadar rahatım ki anlatamam bu arada daha bir kez bile takılma yaşamdım yazılımcıyım
@Rotangar
@Rotangar 3 ай бұрын
​@@hilmiferhattopalbende yazilimciyim macbook pro m3 8gb ram ile macbook air m3 16gb ram arasinda kaldim.16gb ram şart gibi oldugu icin air alicagim sanirim 13 inç boyutundaki.Visual studioya olan destek çekilmiş.Sizce halen bir yazilimci icin mac alinirmi.Windows kadar kolay erisilemiyor 3. Kaynak iceriklere.
@hilmiferhattopal
@hilmiferhattopal 3 ай бұрын
@@Rotangar hocam visual studio kalktı visual studio code devam ediyor dev c++ ta bulunmuyor macos ta Xcode u güzel yapmışlar ben onu kullanıyorum. Tercih meselesi hocam ben çok oyun oynuyordum bunu azaltmak için mac tercih ettim istersen numaramı veriyim detaylı konuşalım
@hilmiferhattopal
@hilmiferhattopal 3 ай бұрын
@@Rotangar yada insta bırakayım hilmiferhattopal
@mertyldzdijital
@mertyldzdijital 9 ай бұрын
Ben hepsini kullandım şu anda macOs'da olmamın nedeni uğraşmamak. Basit bir işi var onu yapsın bana yeter :) Linux'da önceden çok kullanırdım ama şu an uğraşacak vakit yok.
@denizsargul6797
@denizsargul6797 9 ай бұрын
Bence en temel neden bu stabilite ve kolaylık. Toplumun büyük kısmı bi sorun neden olur, sürücü nasıl yüklenir bilmiyor, cmd yi duymamıştır bile. Açıp kullanıp kapatabildiği bir sistem ona yetiyor. Donanım için de öyle hangi parça neye yarar nasıl takılır bilmediği için ram in gömülü olup olmaması da üzmüyor alıyor 3 4 yıl götürse yenisini alabilir. Ben hiç mac kullanmadım ama bu gördüklerime göre işte özellikle air serisi çok mantıklı. Fan olmaması, ısı ses yok, batarya ömrü vb. Adobe gibi yazılım desteği de daha fazla tabi. Kar marjı bu kadar fahiş olmasa veya bilgileri cumburlop satmasa iyi olur da hayat öyle değil tabi :D. Apple tam bir ekosistem olduğu için böyle bakmak daha mantıklı diye düşünüyorum. Ama şimdi zaten pc bilen biri olarak mac e geçmek zorunlu olmadıkça Yusuf gibi beni de fıtık eder çatlarım yok zaten ekstra ram depolama bi pc parası o kadar param da yok xd
@alialaca0
@alialaca0 9 ай бұрын
maalesef öyle ve de Adobe uygulamaları, ms office de değil
@MertcanYurt-vp9xr
@MertcanYurt-vp9xr 7 ай бұрын
@@denizsargul6797 Windows’ta seri çalışıyorsan macte çuvallarsın ben Windows’u açtığım gibi hemen sağ üst sağ alt chrome da sekmem sol köşe iş klasörü oradan bilgileri seri alıp 20 ye yakın dosyaya bakmam gerekiyor tüm bu süreci 15 dakika gibi sürede bitiriyorum yani Windows’ta güzel bir sistemin varsa macOS’un yüzüne bakmazsın apple da bir tek tablet kullanırım oda KZbin a girmek için elimde s22 ultra ve iPhone 14pm var ancak iPhone anca arama için kullanıyorum müşterim bana şu formu bulup şu kısmı düzenleyip veya önemli yerini işaretleyip yollarmısın dediğinde iPhone ben yokum aga sen işine bak diyor 😂
@yigitcpolat
@yigitcpolat 24 күн бұрын
Videom nasıl çok izlenir, az MacBook linçleyeyim, vasatın üstü diyeyim de ilgi çektin konulu bir video. Söylediklerinin, bahsettiklerinin hepsinin ayarı ve çözümü var. Önyargılı yazılımcılık konusunda başarılar.
@raavinng
@raavinng 9 ай бұрын
kanalda apple hayranı yoktur bence 😁
@yusufipk
@yusufipk 9 ай бұрын
Oladabilir, sorun yok 😀
@mfeknc
@mfeknc 9 ай бұрын
ben varım. linux’u da çok severek kullanıyorum iphone’umu da. bilgisayarımı ne kadar kişiselleştirmeyi sevsem de telefonumda bu böyle değil benim için. herhangi bir kasma donma yapmadığı için de iphone’dan vazgeçmeyi düşünmüyorum.
@mfeknc
@mfeknc 9 ай бұрын
bu arada kısa bir dönem macos kullanmış biri olarak ben mesela hiçbir zaman ekran bölmeye ihtiyaç duymadım ve ekran bölme gibi bir şeyi de 13 inç ekrana neden koymadıklarını gayet de anlayabiliyorum. adamlar onun yerine sen mouse bile kullanma diye mükemmel bir touchpad sistemi, ekranlar ve sekmeler arasında hızlıca geçiş ve en ufak kasma donma olmadan çalışma özelliği sunuyor. daha geniş ekrana bağladığında ihtiyacın olabilir belki o kısım doğrudur ama 13 inçlik laptopta neden birden fazla mükemmel kullanıcı deneyimiyle tasarlanmış sanal masaüstünde çalışmak varken ekranımı ikiye bölmek isteyeyim? mesela şu an 27 inçte windows kullanmak zorunda kalıyorum mecburen ekranı 40a bölüyorum çünkü o geçişlerdeki hantallık insanı verem ediyor.
@ЭнесГок
@ЭнесГок 9 ай бұрын
​@@mfekncHocam yazılım için mac mi yoksa Linux mu tercih ederdiniz? 35-40k kadar bütçeniz olsa hangisine yönelirdinzi?
@RockEymen_45
@RockEymen_45 9 ай бұрын
Eee ben Apple hayran olabilirim
@arthur5561.
@arthur5561. 8 ай бұрын
6:00 Bu düzeltildi ve pencere yönetim kolaylığı olması için "Sahne Yöneticisi" adlı bir şey getirdiler. Acaba videoyu falan mı izlediler :D
@yutupsindir
@yutupsindir 5 ай бұрын
güzel bir inceleme videosu olmuş. günlük hayatta basit bir kullanıcı için fikir verebilir. bir de ayrıca, grafik tasarım, video düzenleme, render, kod yazma vsvs konularında nasıl bir kullanım deneyim sunuyor bununla da ilgili bir inceleme güzel olur.
@revivesoftware
@revivesoftware 9 ай бұрын
10:19 MacOS'ta sen dosyayı bir yere kopyaladığında dosya klonlanmıyor sadece farklı bir yerde görünüyor. Haliyle kes yapıştır gibi bir mantığa denk geliyor. Bu sebeple koymamış olabilirler.
@umutzorer6083
@umutzorer6083 2 ай бұрын
Dark pattern analitik toplama dışında eleştirilerin tümü güncel olmayan bir işletim sistemi/cihaz ile bu cihazı yeteri kadar deneyimlememekten kaynaklanıyor. Diğer taraftan herkesin ekosistem demesinin altında çok güçlü bir deneyim olduğu da atlanmamalı. Yalnızca büyütme ile gelen yeni masaüstüler ile bunlar arasındaki geçiş bile ancak dışarıda bir MacBook ile çalışırken anlaşılabilir. Pencere yönetimini magnet ile yapıyorum. Yıllar önce almıştım, her macimde kullanıyorum. Sıradan son kullanıcı için linuxun zorluğunu da düşününce macosun verimlilik konusunda en iyi işletim sistemi olduğunu düşünüyorum.
@zeroven
@zeroven 2 ай бұрын
benim anladığım kadarıyla beğenmediğin 3 nokta var sadece; 1- uygulama mağazasında çeşitlilik yok 2- pencere olayı 3- istemediğin uygulamaları silememek diğer anlattığın şeyler aşırı profesyonel çalışan insanlar için geçerli gibi geldi bana yani şahsen çok önemsemedim (o reklam olayı gerçekten kötü bi durum o konuda da katılıyorum)
@umutnazloglu6897
@umutnazloglu6897 7 ай бұрын
MacOS pencere döşeme özellikleri Linux ya da Windows kadar pratik olmasa da pencereleri tam erkan yapıp aralarında basit trackpad gesture'ları ile hızlı geçiş yaparak gayet rahat çalışılabiliyor. 12 senelik bir Mac kullanıcısı olarak ben bu şekilde pencereler arasında hızlı geçiş yaparak çalışmaya alıştım ve çok sayıda uygulama açık olduğunda da verimli çalışabiliyorum.
@Maga_Cyan
@Maga_Cyan 7 ай бұрын
şimdi büyük bi ekranda çalışıkren bile ekranı bölmeden sadece bi pencereye bakmanın ne kadar verimsiz olduğunu anlatmama gerek yok galiba
@umutnazloglu6897
@umutnazloglu6897 7 ай бұрын
@@Maga_Cyan Ekran bölünebiliyor sadece Windows'daki gibi sürükle bırak yapmak yerine ekran ölçeklendirme düğmesini kullanmak gerekiyor. Evet Windows ya da Linux kadar pratik bir yöntem değil belki ama çok da verimliliği etkileyecek bir konu olduğunu düşünmüyorum.
@sinanbozkus
@sinanbozkus 4 ай бұрын
Apple ekosistemi kurmuş ve yazılım geliştiricisi olarak uzun yıllardır kullanıyorum. (Apple kullanmadan mnce aynı düşüncelere sahiptim.) Yaptığınız eleştirilerin çoğunun net bilgi eksikliğiniz olduğunu düşünüyorum. O tam ekran ayrı desktop açıp büyütme ve kaydırma olayı macOS tercih etmemdeki en büyük sebep. Windows’da olsa belki Windows’a geçerim o derece. Dosya kesme tabi ki var :) Uygulama kapatma kısayolunu değiştirebilirsiniz. Kısa bir süre değil de uzun dönem kullansanız vazgeçemezsiniz. Linux gerçekten çok seviyorum ama sunucu tarafında :)
@EnesReyhan
@EnesReyhan 9 ай бұрын
Macbook kullanmamın tek nedeni hafif olması ve sarja takmadan saatlerce kullanabilmem.
@mehmethan.imamoglu
@mehmethan.imamoglu 8 ай бұрын
asus zenbook ve lenovo thinkpad?
@EnesReyhan
@EnesReyhan 8 ай бұрын
@rorasvr yanina yaklaşamaz. Max 2-3 saat dayaniyorlar
@vedatcevik0
@vedatcevik0 8 ай бұрын
@@EnesReyhan max 2-3 saat mi? dell xps serisi laptoplar mac ile aynı sürelere erişebiliyor, elimdeki huawei laptop ise 5 6 saat batarya süresine sahip.
@mehmethan.imamoglu
@mehmethan.imamoglu 8 ай бұрын
XD
@Gerekyok31
@Gerekyok31 8 ай бұрын
Thinkpad daha çok kurumsallara satış yapıyor ​@@mehmethan.imamoglu
@barskr849
@barskr849 9 ай бұрын
Uzun kullanımda cok stabil ve alışkanlığın varsa çok verimli. 10 yıldır format atmadığım macos cihazım var.
@akinyrf
@akinyrf 9 ай бұрын
Keşke güncel bir Macbook ve güncel bir MacOS deneyimleseydiniz.
@nophrase
@nophrase 6 ай бұрын
Eleştirdiği kısımların çoğu güncel macos'da da aynı şekilde.
@berkay_er
@berkay_er 4 ай бұрын
@@nophrase brew kurulumu bende uzun sürmüyor
@uykuda
@uykuda 9 ай бұрын
11:24 abi doğru dedin ama bluetooth yazısı da yukarda olması gerekirken altlarda, sanırım orada alfabetik bir sıralama yok.
@vuslatozel
@vuslatozel 4 ай бұрын
Macos’ta çok fazla genişletme mevcut ve sevmediğin özelliklerin tümü aynı ubuntu, debian gibi sistemlerde nasıl eklenebiliyor ise ekleniyor. Macos’a geçtiğimden beri işletim sistemi açlığım tamamen doydu. Ben seviyorum.
@hamzacoskun8190
@hamzacoskun8190 7 ай бұрын
Pencere büyütme, mağazadan uygulama yükleme, sürükle bırak gibi şeyler bir alışkanlık meselesi. Pencerelerin tam ekrana büyümesi benim için o kadar güzel ki. Tüm focusumu o pencerede tutmamı sağlıyor. Bana sorarsanız ekrana bölmekten çok daha iyi. Bu arada brew ben de çok hızlı kuruyor. Dediğiniz gibi sizde ilk kez kurduğu için yavaş olmalı. Burda 2 haftalık kullanımda eski alışkanlıklarla kullanmak istemişsiniz fakat Apple ürünlerini tasarlandığı gibi kullanmak lazım. Yine biraz haklı olduğunuz noktalar var. Mesela uygulama yüklemek daha basit olabilirdi ama sürükleyip bırakmak saçma değil. Hissiyatı iyi ve sürüklemek yerine üstüne tıklayabiliyorsunuz güvenlik önlemleriyle ilgili konular var. Satın almayı düşünen arkadaşların macOS'u uzun süre kullanmış insanların incelemelerini izlemesini tavsiye ederim. Çünkü donanımla ve ekosistemle alakalı önemli taraflar incelenmemiş. Olabilir elbette, kendi deneyimlerini paylaşmış güzel de olmuş. Sadece, bu video tek referansınız olmasın.
@tengri_kut_motun
@tengri_kut_motun 7 ай бұрын
Bana macOS'u uzun süre kullanmış insanların incelemelerinden birkaçını tavsiye eder misin? Hangilerini izleyelim?
@serdar.d
@serdar.d 2 күн бұрын
- Uygulama kurulumunda saçma adımlar olması konusunda haklısın, ama auto-update genelde kendiliğinden çalışır. Eğer çalışmıyorsa, bu geliştiricinin yaptığı bir hata olabilir. - Kendi pencere yöneticisinin olmaması hoş değil, ama Apple bu işi yazılım geliştiricilere bırakıyor. Bunun için ücretsiz ve oldukça iyi çalışan uygulamalar mevcut. Ben Spectacle kullanıyorum. - Zamanında Windows’tan macOS’a geçerken en çok klavye kısayollarının kolaylığı hoşuma gitmişti. Şimdi Windows da bazı şeyler ekledi, ama macOS kesinlikle daha konforlu. Bu biraz alışkanlıkla da alakalı. - Dosyayı kesmek tabii ki mümkün; sadece yapıştırırken ALT tuşunu kullanman gerekiyor. Hangi işletim sistemini ya da cep telefonunu kullanırsan kullan, bir süre sonra hepsine alışıyorsun. El alışkanlığı çok önemli, ama stabil olması, kasmaması ve basit ama gelişmiş bir yapıya sahip olması da büyük faktörler. Benim için en büyük avantajlardan biri CMD tuşunun ortada olması. Windows klavye düzeni yüzünden uzun süre bileğimde sorunlar yaşadım; macOS ergonomi konusunda çok daha iyi. Not: MacBook dışında hiçbir Apple cihazını kullanmıyorum.
@enesaykul
@enesaykul 9 ай бұрын
Mac iOS yeni geçtim denebilir. Sıkıcı çok şey var ancak render vs işler konusunda süper yoksa çekmezdim bu kahrı.
@Rotangar
@Rotangar 3 ай бұрын
Alisabildinmi simdi nasil
@savageazazel
@savageazazel 9 ай бұрын
Apple hater im ama bu yorumda biraz aşırı olmuş yav. Linuxda bi çok şey kolayda ama bi çok şeyde aşırı zor. Ünlü olmayan bi firmanın dongle ını takarsan driver indirmek zor. En basit bir işlem yapıcan bazen saatlerce formlarda documentation larda geziniyorsun nasıl çözücem diye. Laptopda linux kullanmak istersen pil çabuk tükenir ve TLP falanla uğraşmak gerekiyor ne gerek var? İlla tasarruf edilen bi kaç saniye bi noktada patlıyor. Kendim de linux kullanıcısıyım ama kimseye tavsiye etmiyorum. Bilgisayar bi işi hall etmek için bi araç ve aracıdır. En basit hangi şekilde hall edile biliyorsa ona yönelir kullanıcı ve ne yazık ki linux sınıfda kalıyor hala bu konuda. Not olarak bunuda söyleyeyim linuxu nerdeyse her şey için terminel üzerinden kullanıyorum .
@user27107
@user27107 9 ай бұрын
Mac sevmemin nedeni şu: Windows'ta yapacağın işe odaklanmak yerine, Windows'un kendisiyle uğraşmak ve Windows'u çözmek zorunda kalıyorsun, ayrıca sürekli problemler çıkıyor. Windows'ta çıkan sorunları çözmeye çalışmaktan dolayı çok zaman kaybediyor ve yıpranıyorsun, Windows kullandığım zamanlar resmen işkenceydi benim için (birden fazla bilgisayarda windows kullandım, her birinde bunlar yaşandı). Mac ise sade, kullanışlı, problem çıkarmıyor ve hızlı. Linux hiç kullanmadım ama oldukça iyi bir işletim sistemi olduğunu duydum (özellikle yazılımcılar için).
@CLINTEASTWOODD
@CLINTEASTWOODD 4 ай бұрын
Bi bok yapamazsak tabi sıkıntı çıkmaz. Windowsta çıkan bir sıkıntıyı 5 dakikada çözersin.
@barangurkan
@barangurkan 2 ай бұрын
@@CLINTEASTWOODDyazılımcılar için dedi üstüne alınma sen,pc sadece oyun oynamak için değil, python projemde yapay zeka modeli sürekli hata veriyordu meğersem Windowstanmış ve bunu rastgele bir forumda gördüm, python sürümlerini tek tek yüklemeye gerek yok çünkü macos içinde hepsi var ondan dolayı zart zurt saçma saçma hatalar almıyorsun
@bahadirarda
@bahadirarda 9 ай бұрын
macOS'un kullanma dinamiğini, neden bazı şeylerin bu şekilde yapıldığını ve diğer işletim sistemlerine bağlı olmadan tekrar araştırmanın doğru olacağını düşünüyorum. Videoda yakalayıp aktardığın birçok noktanın açıklaması yapıldı diye de hatırlıyorum. Örneğin: Ekranı "Magnet" isimli uygulamadaki bölme gibi, ekranı bölmek yerine uygulamalar arası geçişin araştırmaları doğrultusunda daha kullanışlı olduğunu düşünüyorlar. Tüm uygulamaları tam ekran kullandığın zaman, algısal olarak daha farklı yaklaşıyorsun duruma. (Aşırı talep gelmesi halinde yapıyorlar orası ayrı.) Yapıyor oldukları şeyin uzun süre iş odağını koruyabilmeye yönelik detayları kaçırmadan doğru şekilde yapmanızı istedikleri için yaptıklarını söylüyorlar. Kişisel kullanımda keyifli vakit geçirtmekten ziyade iş verimliliği odaklandıkları nokta. Ek olarak tüm bilgisayar eylemlerini kolaylaştırmak yerine "Natural" yani tabiri caizse "Dürtüsel" olarak çözülebilir şekilde yapmaya çalışıyorlar. Bilgisayar kullanmayı bilmeyen birinin zorluk çekmeden alışabilmesini istiyorlar. Bu gözle baktığın zaman biraz daha değişiyor durumlar. Ek bilgi: Bazı kısayol kullanımlarında ise güvenlik ihlalleri dolayısıyla değişiklik ve talep ettiğin şekildeki eklemeler mevcut değil. Kişisel bilgilerim bu yönde, inceleme gayet güzel. Ellerine sağlık. Dipnot: Windows ve Linux kullanıcısıyım.
@eneq
@eneq 18 сағат бұрын
selamlar senin linux masaüstü ayarlarını paylaştığın bir forum veya video var mı acaba
@wendox0
@wendox0 2 ай бұрын
4:02 söylesene neden şanji?
@themostes
@themostes 7 ай бұрын
Nereden duydum ve ne kadar doğru bilmiyorum ancak dosya yöneticisinde kesmenin olmamasının sebebi dosyalama şeklinin farkından kaynaklı. Dosya her neyse dosyayı depolamaya kaydediyor ve sen o dosyayı hangi klasör içine attıysan veya kopyaladıysan klasör içerisinde dosyanın gölgesi duruyor kendisi değil. Örneğin a.pdf dosyası x klasörünün içinde gibi gözükse de aslında değil. Bu durum sadece bir bilgiden ibaret. X'ten y'ye taşıdığınızda sadece x'te değil y'de görüntülenmiş oluyor. Aslında a.pdf iki klasörde de değil. Taşıma kopyalama gibi işlerde dosyayı değil gölgesini hareket ettiriyorsunuz.
@paleasmr
@paleasmr 7 ай бұрын
yeni nesil sistemler sürekli bir şeyler dayatıyor hatta dayatmalardan sıyrılırsanız optimizasyon sıkıntıları başlıyor .(bu da bir dayatma) uzun lafın kısası 5-6 ay kadar win11 kullandıktan sonra win10 a döndüm şimdi de linuxa dönmeyi düşünüyorum. Bunu yapmamın nedeni win12 ile birlikte dayatmaların artacak olması kesinlikle hoşnut olmadığım bir durum
@Gurhan-ym9oh
@Gurhan-ym9oh 5 ай бұрын
Gercek bir macos laptop mu yoksa hackinthos mu abi 13:33
@r3msx
@r3msx 9 ай бұрын
Abi custom rom videolarınla tanıdım seni ancak bi fikrim var GSI romlar hakkında video çeker misin ? Kullanılır mı nasıl yüklenir neden yüklenir gibi soruları cevaplayabilirsen cok sevinirim
@erkancakmakci
@erkancakmakci 7 ай бұрын
2022'nin Ekim ayında MacBook Pro M1 aldım. O günden beri çekmecede duruyor. Kaliteli mi? Evet, ama Apple ekosistemi adı altında kullanıcıları kazıklıyor ve mecbur bırakıyor. Çok defa alışırım dedim, ama olmadı. Windows'da kullandığım ücretsiz birçok program burada deli fiyatlara satılıyor. Program ekle/kaldır basit görünse de bazı programlarda çile olabiliyor. Çift ekran kullanıyorum ve ekran bölme özelliğine sahip uygulamalar çok pahalı. Ücretsiz olanlar ise işe yaramıyor. 14 inç olanını aldım. Örneğin, Facebook'ta galeriden bir resim yükleyeceğim, fotoğrafların boyutu küçük kalıyor. Ne yaptıysam büyütemedim. Çok forumlara sordum, yapabilen olmadı.
@imdatbeşikci
@imdatbeşikci 9 ай бұрын
Windows'u 3.1 versiyonundan beri son 10 yıla kadar kullandım işim gereği, son 10 yıldır Mac Os ve Linux kullanıyorum daha çok Mac Os tabi. Mac Os daha çok acemi kullanıcının hata yapmasını zorlaştırmak üzerine kurulmuş bir sistem, bazı ayarları gizli veriyor mesela sağ tık menüsünde kopyala deyip başka bir yere yapıştırmak için sağ tıkladığınızda OPTIONS tuşuna basarsanız Buraya Taşı seçeneği çıkıyor. yine bir çok gizli özellik options tuşuna bastığınızda görünür oluyor. Mac Os her bir dosyayı ne kadar çoğaltırsanız çoğaltın aynı ve değişiklik yapmadığınız sürece tek bir dosya olarak görüyor ve bu sayede diski şişirmemiş oluyor. Kullandıkça ve araştırdıkça (yotube da yardımcı videolar var) sistemi daha iyi ve düzenli kulanmayı öğreniyorsunuz. 15 günde çözmeniz biraz zor. Tüm işletim sistemlerinin kendine göre kolay ve zor yanları var elbette, herkes seçim yapmakta özgür, bu konuya fanboyluk seviyesinde bakmamak lazım, Windows un da çok pratik ama çok kötü yanları da var, Linux un da var, biraz kullanmak ve sisteme alışmak gerekiyor.
@hilmiferhattopal
@hilmiferhattopal 6 ай бұрын
abi dakika 6:13 te uygulamayı tam ekrana almak istemediğini söylemişsin ayarlardan menü çubuğunu gizleme özelliği standart olarak yalnızca tam erkanda gizle şeklinde geliyor menü çubuğunu gizlemeyi asla seçeneğini işaretlersen o sorun ortadan kalkacaktır. Ayrıca bence apple bunu ekran çözünürlülüğünü tam olarak kullanabilmek için yapıyor sonuçta büyük ekranlı bilgisayar fazla yok MacBook için konuşuyorum böyle bir çözüm bulmuş olabilirler kolay gelsin tekrardan
@kursadturkmenoglu9593
@kursadturkmenoglu9593 7 ай бұрын
çok macos sever biri değilim ama, uzun zaman kullanmadan macos un verimliliklerini anlayamazsın. kısayola falan ihtiyacın yok cmd+space. bunu ne linux ne windowsta bu kadar verimli yapamıyosun. bir ekran bölüştürmeye macos ta o kadar ihtiyaç durmuyosun. touchpad onun için o kadar gelişmiş zaten. çoklu masaüstü deneyimi üst düzey bölmene gerek yok, sağa sola at, geçişler çok seri zaten. son not: pentester ım, mac os sanal makineleri çok rahat çalıştırıyor, linux uygulamaları bi çopu zaten direk macos ta çalışabiliyor. o yüzden alternatifim olunca macos tercih ediyorum.
@Ananas8n
@Ananas8n 3 ай бұрын
VASAT = ORTALAMA VASATİN ÜSTÜ= ORTALAMANIN ÜSTÜ
@moder_At0
@moder_At0 28 күн бұрын
Abi peki i5 işlemcili yani elindeki macbook prodan memnun musun yoksa m1 m2 gibi modeller candır mı diyorsun?
@fratalir7365
@fratalir7365 9 ай бұрын
Uzun zaman linux kullandım, sonra işim gereği Windows kullandım ve nihayet işimi daha keyifli yapmak için 2 ay önce Macbook pro max m3 64/tb 26 inç aldım. İnan dostum linux çok esnek olabilir ama profesyonel uygulama desteği olmadığı için iş görmüyor adobe, Autodesk, lumium, graphicsoft gibi firmaların uygulamaları ya Windows yada mac uyumlu maalesef. Mac dediğiniz gibi değil bence bir iki uygulama kurarark o saydığınız eksiklikleri daha kolay yapıyoruz. Keşke sisteme dahil gelse ama şimdilik böyledr çok güzel. Lşnux kullanacak olursam serverım yoksa eğer sadece webte gezinmeketen başka işe yaramaz malesef. Umarım profesyonel firmalar yakında zamanda linuxa destek verir. Ha birde linux kullandığım zaman ha bile bir sorun çözmekle uğraşırken kendimi buluyordum. Sorun bitmiyordu nedense. Kanalızın çok güzel gidiyor sayenizde açık kaynak gelişir inşallah.
@yvip
@yvip 5 ай бұрын
Manjaro xfce üstüne yakın zamamda macbook pro almış bir yazılım geliştici olarak. Mac OS bana oyuncak gibi geldi. Pil süresi iyi olmasa hayatta kullanmam
@barscakr3104
@barscakr3104 9 ай бұрын
fedora kurdum çok şık.fakat windows boot maneger ,fedora boot efi sini kaldırıyor..usb format diski hazırlarken bios yada uefi arasında fark varmı acaba?
@V6lhost
@V6lhost 9 ай бұрын
Önce fedora 39, ardından 2 kez windows 10 kurdum dual boot olarak. Windows grub'ı bozmadı ancak biostan üste çekmek gerekti sadece
@Racingforblues
@Racingforblues 6 ай бұрын
mac kullanıyorım 2008 yılından beri. güzel makineler yavaşlamıyor,takılmıyor ama ekosistemde kalmanız şartıyla. banka falan gibi işler için tutuyorum. oyun için pc var linux kurarım ama çoğunlukla mobil oldugumdan sanırım lenovo falan lmak lazım. hoş yeni cpular linuxa izin vermiyor
@Erdi6167
@Erdi6167 9 ай бұрын
Microsoft fanı olarak tarafsız bir inceleme olmadığını düşünüyorum. macOS Sonoma sürümü ile inceleme ve karşılaştırma yapılmalıydı. Ve Linux ile karşılaştırma yapıldığında son kullanıcı için çok da önem arz edeceğini düşünmüyorum. Program açısından Linux'un Windows ve macOS'u yakalaması için 40 fırın ekmek yemesi lazım. Microsoft Office programları olsun, Adobe programları olsun ikisi de bu açıdan açık ara farkla önde. Office programları Linux'da da var evet ama ne Libre ne de WPS office son kullanıcıya çok hitap edemiyor. Adobe programları zaten kullanılmıyor. Steam ve Epic oyunları tam kusursuz çalışmıyor. EA ve Riot oyunları açılmıyor bile. En basit Corsair ve Logitech ekipmanların programları kurulmuyor ve ekipmanlar stabil çalışmıyor. Görüşlerinize saygı duyuyorum fakat günlük kullanıcı için özgür yazılım, güvenlik gibi detaylar bir şey ifade etmiyor. Günlük kullanıcı kullandığım program stabil çalışıyorsa Windows kurar geçerim diyor. Güvenlik Norton, Eset gibi programları kurunca Windows'ta da sağlanıyor zaten 4 senedir 1 tane virüs bulaşmadı sistemime. Linux eski bilgisayarları canlandırmak için ve oyun oynamam programları da çok kullanmam diyen kullanıcılar için uygun. Ek olarak ben de dual boot olarak Fedora kullanıyorum. Daha önce Ubuntu, Mint, Debian, KDE Neon, Kali ve MX Linux kullandım.
@ugurcanacikgoz
@ugurcanacikgoz 6 ай бұрын
Son kullanıcı ticari ürünler için kullanılır. Linux bir topluluğa yada insanlık adına özgür yazılım ve açık kaynak felsefesi ile ilerler. Tercih edilecek bir durumu yoktur yani. Linux dan macos yada windows'a geçecekler tercih ederler. Yani canın istiyorsa ikisine de gidip tüm özel fotoğraflarını yada tüm şifrelerini windows yada macos' un kendi sunucularında barındarabilirsin. Yada para verip aldığın aslında satın aldığını düşündüğün ama asla senin olmayan işletim sistemini daha ilk kez kurarken bunu şöyle yap game pass ister misin? Yanına bide office çakalım mı? diye soru soruyor. Sonra iki gün sonra bir şeyi değiştirmek istediğinde hayır benim sistemim bu değiştiremezsin de diyor. Onlara da diyor musun ben son kullanıcıyım diye :)))) Riot oyunu derken reddit' de insanlar çılgına dönmüş durumda. Bilgisayarından kaldırmak için bilgisayarı yeniden başlatman gerekiyor. Ha sen diyeceksin ki şimdi bizim güvenliğimizi düşünüyor. Düşünebilirsin. Ancak sen oyunu oynamadığında bile görev çubuğunda çalışmaya devam ediyor :). Linux'e gelmemesinin sebebi topluluğun vanguardı çok daha rahat inceleyecek olması mı? Ayrıca seni adobeye ona buna 3dmax bilmem neye iten nedir? Üniversite de hocaların zorla hayır blender3d değil kesinlikle 3dmax kullanacaksın mı diyor? yada asla gimp değil özellikle adobe photoshop kullanacaksın falan mı diyor? Kaldı ki blender 3dmax den çok daha güçlü ve daha kolay öğrenilebilir. Bu benim yorumum değil genel kullanıcıların toplam yorumu. Onlara zincirle kendinizi vuran sizsiniz. Madem her işini yapıyorsun neden dual boot kurup linux kullanıyorsun? WSL kullan. Oda senin için çok büyük rahatlık olur. Yani son kullanıcı dostum yazdığın yorum komik ötesi kimsenin cevap vermemesi belki de bu sebeple. Linux sana göre değil. Bu tartışma defalarca tekrarlanabilir sürebilirde. Linux kullanımdan öte bir felsefedir de. Düşüncedir. Sadece gizlilik güvenlik için kullanılmaz linux. Ayrıca oyunların bir çoğu hatta buna AAA oyunlarda dahil olmak üzere bir çok oyun windows' dan daha iyi FPS veriyor. Riot oyunlarını oynayan 18 yaş liseli ergen kitlesine linux'un ihtiyacı yok. Bir kaç tane özel topluluk için gelişmek zorunda da değil. Buradan çıkaracağın sonuç üstüne gelmek karalamak değil. windowsu macosu kötülemek değil onlarda da emek çaba sürdürülebilirlik var. Gayet de iyi yazılımlar ama art niyetliler ve linux dan iyi değiller. Sen linux da bir şeyi beceremedin yada yapamadın diye bu linuxu kötü yapmaz linuxu öğrenmen gerektiğini gösterir. Tavsiyem hiç bir şeyin fanı olma. Hele ki para verdiğin ve kullanıldığın hiç bir şeyin fanı olma. Önceden ücretsizdi ama reklam sizdiniz. Şimdi hem para verip hem ticari amaçlar için kullanılıyorsunuz.
@edemirci1
@edemirci1 5 ай бұрын
@@ugurcanacikgoz RedHat, Suse, Ubuntu Pro vs... ücretsiz değil. Linux Foundation (Linux Vakfının) en büyük destekçisi de RedHat firması. Felsefeyle karın doyurmuyorlar. Üstelik destek için Windows aksine yıllık ücret ödendiği için daha pahalıya geliyor. Daha önemlisi Linux türevlerinde "profesyonel" destek alacağınız muhatap bulmanız zor. Zaten Linux üreticilerin bir çoğu Android OS cihazlarına koydukları için son tüketici tarafında kullanılıyor. Andorid geliştiricisi ise bildiğiniz gibi Google firması ve bu konuda tekel. Ama buna kimsenin sesi çıkmaz. Açık kaynaklı olması tekel olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bir çok büyük üreticiden Google Android işletim sistemiyle para kazanmıyor mu sanıyorsunuz? :) Hatırlatırım ki en çok eleştirilen konu üreticilerin Android desteğini amiral gemisi cep telefonları hariç pek vermemesi. Üretici desteği olmadığında forumlardan buldukları custom rom ile cep telefonlarını brick eden bir çok kullanıcı var. Günün sonunda Android tarafında üreticinin muhatabı Google. İster üretici olsun ister son tüketici olsun eninde sonunda arkasında profesyonel bir destek ister. Bakış açınızı biraz daha genişletmek için Android, RedHat örneklerini verdim. Linux söylendiği gibi "insanlık adına özgür yazılım ve açık kaynak felsefesi" değilde yolumuzu bulalım felsefesine sahip aslında. Ama bunu böyle lanse edemezlerdi. Ayrıca açık kaynak her zaman iyi değildir. Tersine mühendislik yapmak yerine açık kaynak koduna bakıp açık bulmak daha kolaydır. Açık kaynak olduğunda güvenlik açığını görüp hemen birisinin yama yapacağı söylense de masabaşı maaşlı çalışan her zaman daha hızlı yapıyor. Çünkü üstünde bir amir ve işten kovulma gibi durumlar var. Mesela Github bu konuda oldukça güzel bir örnek, developer açık kaynak bir kod yazmış program biraz tutmuş. İnsanlar geliştiricisine hataları bildiriyor. Zavallı developer gelen hata bildirimlerini düzelmeye çalışırken bir başka developer yardım edeceğine hataları azaltılmış olarak kendisi fork ediyor. Altına da "..... develeoperin geliştirdiği .... yazılımdan geliştirdim" yazıyor. Bir zamanlar bir çok developer Firefox'a destek atmak yerine fork yapıp kendi tarayıcılarını geliştiriyordu. Peki sonuç ne oldu? Neden fork yapanlar devam etmediler? Günümüzde Firefox kullanan bile kalmadı linux tarafında bile Firefox yerine Chromium kuruyor kullanıcılar. Kısaca aynısı Chrome için geçerli. Fork yapıp sponsorluk, reklam vs... ile yolunu bulma peşindeler. RedHat Fedora'yı insanlık namına bedavaya sunmuyor. Seni RedHat linux ürünün daha iyi yapmak için kobay olarak kullanıyor. Suse bunu opensuse ile yapıyor vs... Açık kaynak sevdalısı, savunucusu, ultra-mega yerli, milli Türk yazılımlarının ben Github üzerinde açık kaynaklı yazılım yaptığını görmedim. Lafa gelince açık kaynak, işe gelince yolumuzu bulamayız kafası. Bunu geçin github'dan açık kaynak başkasının kodunu çalıp ürün yapıyorlar. Hazır web şablonun resim ve fotoğaflarını değiştirip kendisine "webmaster" diyen tonla yolunu bulmaya çalışan çakal var Türkiye'de. Şimdi chatGPT'ye yazdırıyorlar. :) Bana yeni aldığınız son sistem bilgisayara açık kaynak aşkından linux kurduğunuzu söylemeyin lütfen. Muhtemelen bilgisayarınız eski ve Windows tarafında verim alamadığınız için linux kurdunuz. Yoksa Linux tarafında Ryzen daha geçen güne kadar sorunluydu. Wayland Nvidia yeni nesil ekran kartlarıyla hala iyi çalışmıyor. Özellikle Nvidia driver kurduktan sonra kernel güncellemesi olduğunda ne zaman kernel'i elinize alacağınız bellli olmuyor. Hadi itiraf edin son sistem bilgisayarınız olsaydı Linux türevi değil verimli çalışması için Windows kurardınız. Bu arada Photoshop koskoca Adobe firmasına ait. Bırakın Linux tarafını Windows tarafında bile fotoğraf düzenlemede alternatifi yok. Lens profillerinden lens düzeltmesine tutunda arkaplanı tek tıkla kaldırmaya kadar bir çok özelliğe sahip sürekli Adobe tarafından geliştirilen bir programla Gimp kıyaslamanız afrika kabilesindeki adamla Albert Einstein kıyaslaması gibi olmuş. 3ds Max ise Autodesk firmasına ait olduğu için Autocad ile mimari çizimde entegre çalışır. Siz kaç tane mimari projeyi 3dMax yerine Blender'da yapan mimar gördünüz? Yanlış anlaşılmasın, ürüne göre iş yoktur, işe göre ürün vardır. Örneğin, görsel içerikle ilgili konularda Apple M serisini tek 1 milyar retina panele sahip olması, Adobe ile tam uyumlu olması açısında müşteriye öneririm. 40-50 TL 16 milyon renge sahip oyuncu bilgisayarına para vereceğine aynı paraya işini daha iyi yapacağı Apple M alsın. Evet oyun oynayamaz ama Apple M sayesinden işinden kazandığı parayla kendine bir oyuncu bilgisayarı ilerde alabilir. IoT olan özel proje ve sunucu (server) tarafında işin durumuna göre göre Linux türevi kullanıyorum. Son kullanıcı masaüstü tarafında Microsoft %80 pazar payına sahip olduğu için tabii ki Windows.
@semihekim
@semihekim 5 ай бұрын
Playonlinux ile Office 2010 kurmuştum. Son versiyon Officeleri denemedim. Onları Windowsa bile kuramadım.
@cahitkarahan2720
@cahitkarahan2720 4 ай бұрын
Arkadaş nasıl sıvadığının farkına varmış ki en sonda Linux kullanıcısı olduğunu ispat etmeye çalışmış. Linux'ta Adobe dahil, MS Office dahil sayısız yazılımı sorunsuz çalıştırdım. Sen becerememişsindir. Ki hadi beceremedin hepsinin AÇIK ARA DAHA İYİ özgür yazılım alternatifleri var. Riot ne bilmiyorum ama Linux'ta bu güne kadar oynayamadığım oyun da olmadı. Buna devasa ve popüler akım oyunlar dahil. Steam'den beceremediysen git manuel proton kur, playonlinux kur, winetricks kur vs. vs. Ama yaklaşımını anlıyorum, sürü psikolojisi gereği popüler yazılımları, metodları ve yöntemleri tercih etmek istiyorsun. Linux birbirini taklit ederek öğrenen sürüler için değildir ama onları da kucaklar. Windows arkaplanda gereksizce sistem kaynaklarını 40 tane shit process ile kullanmaya devam etsin ne olur ki önemli olan senin bir şeyi nasıl yapacağını üzere doğduğun ekosistemdeki aktörleri taklit ederek öğrenebilmen, aman okuma aman araştırma. Özgür yazılımlar, özgür dağıtımlar, özgür zihinler içindir.
@ugurcanacikgoz
@ugurcanacikgoz 4 ай бұрын
@@cahitkarahan2720 Bence cevap bile vermeye gerek yok. Bırakalım o ekosistem de kalsınlar. Bu tip insanların özgür yazılım felsefesi içinde var olduğunu bir düşünsene? Kabus gibi. :) En önemlisi o özgürlüğü hak etmiyorlar.
@cglr
@cglr 9 ай бұрын
Video, anlatim ve arkaplandaki muzik cok iyi olmus. Uzun zaman sonra yayinladigin en iyi icerik diyebilirim.( digerleri kotu demiyorum :) )
@FramerateLab
@FramerateLab 4 ай бұрын
abi linux kullanıyorsan windows tuşunu ne yapıyorsun
@dropped_data
@dropped_data 8 ай бұрын
Sonunda benim de çıldırdığım mac özelliklerini paylaşan birisi oldu. Beni her şeyden önce pencere yönetimi kanser etti. Bir pencereyi tam ekran yaptığımda çalışma sahnesi açıyor da bir de bunların sıralamasını yapmak için uğraşıyorum. Bir de çalışma sahneleriyle kullandırtmaya zorluyorlarsa dock niye var?
@mehmetyildiz4298
@mehmetyildiz4298 7 ай бұрын
Windows harici oyun oynadığımdan kullanmadım fakat sizin anlatımınız öyle güzel ki yeminle. Mala anlatır gibi anlat deyimi yerindeyse o şekilde ben şahsen en ince ayrıntısına kadar anladım. Detaylı anlatım olmuş. Abone oldum. Linuxu sizden öğreniceğim anlaşılan. Linuxta multimedya için reklamsız youtube internetten film filan izlemek için tv de bir 6. Nesil işlemcili dahili ekran kartlı kutu şeklinde pc var dahili wifisi bluetooth 16gb ram var i5 6600 var 150w güç kaynağı var 500gb m2 ssd si var bu sisteme hangi linux işletim sistemini önerirsin sistem iyi sayılır aradada internetten oyun filanda oynayacağım ona göre
@berkaykaangedikli
@berkaykaangedikli 9 ай бұрын
hem windows hem fedora hem de macos kullanan biri olarak katılmadığım bir iki yeri aktarayım: macos'ta pencere döşeme özelliği yok, çünkü gerek yok :) apple bunu touch pad'in kullanımına bağlı olarak çok güzel bir şekilde geliştirmiş. touch pad ile pencere geçişi tam ekran uygulamarı kullanarak oldukça kolay, tek bir hareket ile açık bütün dosyalarınızı veya pencerelerinizi görebiliyorsunuz. aslında touch pad'in kullanımına alıştığınızda mouse aramaktan vazgeçiyorsunuz diyebilirim, hem alışması kolay hem de alıştıktan sonra kullanımı çok keyifli. uygulama ekranında üst barın kullanımı: yine tam ekran uygulamalarda üst bara nadiren ihtiyaç duyuyorsunuz, direkt olarak üstteki barı kullanmadım diyebilirim. spotlight: Alfred isimli uygulama ile spotlight üzerinden yapamayacağınız şey yok gibi. (tüm özellikleri kullanabilmek için lisans ücreti gerekli) sonuç olarak fedora kullanmak çok keyifli, macos'ta iphone ile olan uyum mükemmel, windows her türlü berbat ^^ son olarak; gündelik kullanıcı değilim, web yazılımları ve sistem yönetimi ile ilgileniyorum.
@yusufipk
@yusufipk 9 ай бұрын
Yoruımun için teşekkürler. Bahsettiğin kaydırmayla pencere gösterme özelliği Linux'ta da var. Onun olmasıyla döşeme özelliğinin bir alakası yok ki. Aynı anda iki üç dört ekran açık çalışmak istiyorum. :) Tabii ki dediğin çalışma tarzına alışmış insanlar belki döşemeyi aramıyor olabilir ama ikisi çok farklı çalışma stilleri, biri diğerini kapatmıyor bence.
@berkaykaangedikli
@berkaykaangedikli 9 ай бұрын
@@yusufipk aslında var, şöyle; kaydırma özelliğini kullanarak çalışmaya alıştığında 2-3-4 ekrana gerek kalmıyor. tabii ki çoklu ekranda iş görmek basit, evde çift monitör kullanıyorum ve elbette her yerde ekranları bölüp rahatça iş yapmak işin güzel tarafı ama bahsettiğimiz aletlerin 13 inçlik ekranlarda olduğunu düşününce çok da sorun olmuyor. en azından ben çalışırken bir yandan vscode bir yandan browser ekranı arasında gidip geliyorum ve bunu yapmakla çift ekran çalışmak arasında devasa bir fark olmuyor :) senin de dediğin gibi çalışma tarzına uyum sağlamak veya ekosisteme uyum sağlamak fark yaratıyor elbette, herkese kolay gelen başka durumlar olabiliyor.
@mystispy
@mystispy 9 ай бұрын
ekleme yapayım Alfred mecbur değil rycast hem ram kullanımı hem özellik açısından geniş yelpaze sunuyor şuan kullanmaktayım
@berkaykaangedikli
@berkaykaangedikli 9 ай бұрын
@@mystispy evet tabii o da güzel bir alternatif.
@serhatcanat
@serhatcanat 8 ай бұрын
@@yusufipkgüncel sürümlerde sahne yöneticisi var. Hem klavye kısayolu atabilir hem de solda 2. Bar ile yönetebilirsiniz. Tabi apple geriden geliyor bu özellikler ile ama bunun çok enteresan bir marketing taktiği olduğuna inanıyorum
@axolotl5475
@axolotl5475 5 ай бұрын
mac'te windows kullanıyorum. neden macosa alışamadığımı ve benimseyemediğimi fark edememiştim şimdiye kadar, pencere yönetimi yüzündenmiş mldlfşmdlşm
@imdatbeşikci
@imdatbeşikci 9 ай бұрын
Mac de tek pencere ile çalışmak derken neyi kasdettiğinizi anlamadım, ben Mac de 5-6 pencere ile çalışıyorum, 27" ikinci ekrana bağlı kullanıyorum. Tek pencere olayı ekranın büyüklüğü ile ilgili mi?
@alirzakurt8089
@alirzakurt8089 7 ай бұрын
seneler öncenin sürümünü kullandığı için her şeyi güncel kullanamıyor. bundan kaynaklı olabilir.
@fatihyilmaz-Gtr
@fatihyilmaz-Gtr 6 ай бұрын
2011 macbook pro kullanıyorum fakat PopOs! yüklü. Performans mı? Parmak ıssırtır 😎🤌
@thoth.ae0
@thoth.ae0 9 ай бұрын
Yusuf kral, ilk defa Arch geçtim ama sürekli çökertiyorum 😂 Sence BTRFS geçmem mi, başka bir dağıtıma geçmem mi daha iyi bir çözüm olur?
@KaptanUfuk
@KaptanUfuk 9 ай бұрын
Kral bunu btt communitye sorsana.
@KaptanUfuk
@KaptanUfuk 9 ай бұрын
Ve evet btrfs çok stabil değil xfs dene bir de.
@thoth.ae0
@thoth.ae0 9 ай бұрын
​@@KaptanUfukKanka orada kimse bakmıyor ki
@KaptanUfuk
@KaptanUfuk 9 ай бұрын
@@thoth.ae0 ah be abi.
@KaptanUfuk
@KaptanUfuk 9 ай бұрын
@@thoth.ae0 bugün de senin için yakalım.
@RTX-jm1dn
@RTX-jm1dn 9 ай бұрын
İki işletim sisteminide kullandım linux her zaman için daha kafa karıştırıcı oldu benim için hali hazırda Mac OS kullanıyorum ve bir kez bile terminal açmadım oysaki linux da bir şey indirecekken sudo komutlarıyla vs. uğraşıyorsunuz. pencere yönetimi konusunda her ne kadar daha kötü olsada bazı ücretsiz uygulamalar oldukça iş yapıyor ben Rectangle kullanıyorum spotlight vs oldukça iş yapıyor .bence günlük kullanıcı için windows>Mac OS > linux şeklinde bir sıralama yapılır
@osmanzeren3241
@osmanzeren3241 9 ай бұрын
Benim için de aynı şekilde. Tercüman olmuşsunuz resmen elinize sağlık.
@bilgekurthan
@bilgekurthan 9 ай бұрын
Selamlar Yusuf, güzel bir video oldu, Keyifli paylaşımlar ilerim. Win 11 telemetri verileri nerede kullanıyor bilyormusun?
@melihsenturk2557
@melihsenturk2557 3 ай бұрын
Gerçekten ömürlük çökmeyecek kolay kolay virus bulaşmayacak, yada Video edit , grafik tasarım veya mühendis isen kesinlikle Apple kullanan farkını anlar ama onun dışında kullanmak pek mantıklı değil.
@abdullahserkanCanipek
@abdullahserkanCanipek 4 ай бұрын
Bir dünya yazılımcı bu sistemi kullanıyor ve bu arkadaş tüm topluluğa 'tüm gün tek pencere ile çalışıyosanız ...' gibi saçma sapan ve bir yorum yapmış gülerek kapattım :)
@ozantas
@ozantas 7 ай бұрын
Mac'in pencere yonetimi gercekten tam bir facia
@menesyurtlu
@menesyurtlu 9 ай бұрын
Kardeşim söylediğin herşey doğru çoğunda katııyorum ama bir kaç şey de ben söylemek istiyorum :) Uzun yıllardır Hackintosh ve Macbook Pro kullanıcısıyım. DMG disk görüntüsü dosyası. Ve uygulama yükleme bence bu şekilde daha iyi ya da ben yıllardır alışkınım diye :) Windows'ta uzun süre yükleme işleminin bitmesini beklemek yerine sürükle-bırak ile uygulama yüklemek daha kolay ve güzel bence :) Ha dön bak bazı uygulama geliştirixileri windows gibi yükleme paketleri var ileri ileri diye tıklayabileceğin sadece sürükle bırak ile yapmıyorsun yani. Uzun kullanımda bir çok şeyin hoşuna gideceğinden eminim, linuxtan alıştığın kolaylıklar hariç :D Ben yazılımcıyım, aslında unix benzeri işletim sistemlerinin hepsi işime yarıyor. lakin apple a uygulama geliştirmek istiyorsam xcode u yüklemem zorunlu, diğer yönden tasarımlar vb. için photoshop vs yani Adobe CC kullanıyorum linuxta bunlar eksik. macOS da unix benzeri bir işletim sistemi linux dağıtımları da. Eğer xcode vs ihtiyacım olmasaydı zaten DeepinLinux arayüz açısından çok beğendim bir dağıtım, ama eskiden de pardus ve ubuntu kullanıyordum :)
@atombamya
@atombamya 4 ай бұрын
Macos Unix tabanlı değilmi zaten?
@WinFilmiYapan1.03
@WinFilmiYapan1.03 3 ай бұрын
Peki hangi linux kullaniyon Fedorami?
@grafanianimation6958
@grafanianimation6958 6 ай бұрын
Linux ve Macos'un kullanım amacı bambaşka. Mesela sorun diye gösterdiğin hiç bir şey bana sorun gibi gelmemişti. Ben 30 sene windows kabaca 6-7 sene mac os kullanmış biriyim. Mesleki olarak kullanıyorum ve linux kullanma ihtimalim hiç bir şekilde yok. Linux her konuda sıkıntı bizim meslekte. Sektör: Video-kurgu, animasyon. Alternatifleri var demeyin, alternatifi sektör belirler. Windows ve PC yüzünden boş işlerle uğraşıp karnıma ağrılar girip kaç defa müşterilerime yalanlar söylediğimi Allah bilir. Şimdi verimliliğim tavan, sorunsuzluğum tavan, basıyorum düğmesi çalışıyor bu kadar basit yahu. Linuxta söylediğiniz şeyleri yapabilmek için ne kadar vakit ayırdığınızı düşünün. Kullanıcıların ekseriyeti için bilgisayar sadece bir araç ben bu aracı çözmek için vakit harcamak istemiyorum. Vakit para demektir bizim sektörde. Açıyorum çalışıyor kapatıyorum iş bitiyor yok şunu öğren şunu bil yok. Ben sadece kullandığım yazılımla ilgilenmek istiyorum kullanıcıların geneli gibi.
@aleynailhan1
@aleynailhan1 4 ай бұрын
2015 cikisli bir cihaz icin fazla gömülmüş. macOS son sürümü o cihazda sorunsuz kasmadan calisiyor. en az 10 yıl kullanmak ve mağdur olmamak garanti. sirf 1 saat uygulamayı niye sürüklüyorum diye söylenmişsiniz. daha gerçekçi bir eleştiri beklemiştim
@wallcaniare
@wallcaniare 9 ай бұрын
İlk 1 ay ben de aynı şeyleri düşünmüştüm.Hatta macOS yeni sürümünde bazı eksikler de giderilmiş olduğu halde. Fakat macOS tam olarak pencere için yapılmış bir sistem değil.Stage manager ile bu eksiği giderdiler ve bence stage manager pencere gruplamaya göre çok da iyi bir alternatif. Bazı arkadaşların da dediği gibi macOS touchpad olmadan kullanmak zordur. Ama alıştıktan sonra en sevdiğiniz mouse'nızı çöpe bile attırır. Uygulama yükleme alıştığımız sistemlerden farklı yönetilmekte ama ona da alışınca çok pratik ve hızlı. Ayrıca silinirken hiç bir kalıntı bırakmıyor. Tabi herseyde önce çok stabil ve derli toplu. Kullanması da gerçekten zevkli. Macosa alışmak çok eziyetlidir. Ama alıştığınızda windows pc'nizi çöpe atmak istersiniz. Linux konsol dışında kullanmadığım için yorum yapamayacağım. Ayrıca bir developer için gerçekten çok güzel bir ortam sunuyor. Vscode çok güzel çalışıyor ve yüklediğiniz hiç bir paket size sorun çıkartmıyor sisteminizle çakışmıyor sürpriz yaşamıyorsunuz.
@mehmetmiracaticioglu
@mehmetmiracaticioglu 2 ай бұрын
brew yerine pip3 yükleyebiliyorsun. ben de brewi sevmiyorum tüm paketler orda bulunmuyor zaten .
@abdullah9858ercan
@abdullah9858ercan 9 ай бұрын
abi ben windows kulanıcıyısıyım ama apple bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum benim düşüncem senin kullandığın modelin intel olmasında anlaşılıyorki eski bir pc m1 m2 gibi olanlarında daha yeni süümleri olabilir
@oed1461
@oed1461 7 ай бұрын
Eğer uygulamayı tam ekrana almak istiyorsanız üste çift tıklamanız yeter
@guvtek
@guvtek 9 ай бұрын
Firefoxta alt tuşuna basınca Windowsta üst menü açılıyor.. Farkı ne ki bu macOs daki menülerin? 🤔
@MrMiy4mo
@MrMiy4mo 9 ай бұрын
Firefox tam ekran değilde pencere modunda da olsa o üst menü pencereden bağımsız, ve her uygulama o üst menüde fonksiyon tanımlayabilir. Uygulamalar arasında geçiş yaptığında üst menüdeki seçenekler kullandığın uygulamaya göre değişir.
@msnoteyirmi3331
@msnoteyirmi3331 9 ай бұрын
Ben de M1 Macbook Air aldim müthiş incelemelere kanip, once 256gb in ne kadar az olduğunu fatk ettim. Sonrasinda da windowsa alışan biri için iş akışını zorlastirdigini. 2019 i5 bidlgisayarim hala cok daha kullanışlı benim için. Macbook ile hayatina baslayan birisi muhtemelen bizi anlamaz gerçi
@CLINTEASTWOODD
@CLINTEASTWOODD 4 ай бұрын
50k'lık cihazda 8gb ram ne abi😅
@leventkeskin8884
@leventkeskin8884 4 ай бұрын
rtx3050'den / macpro 16 m1pro'ya dün geçmiş biri olarak izliyorum. İnşallah eski laptobımı aratmaz. Şu an her şey karışık ve zor geliyor.
@muzox4471
@muzox4471 9 ай бұрын
6:39 windows'da bile mi :D? usta bu özellik xp'de bile vardı diye hatırlıyorum
@ozgureren91
@ozgureren91 9 ай бұрын
sistem kısayolları yerine trackpad ve gesture’lara çok hızlı alışıyorsunuz. pencere yönetimi konusunda da stage manager ve sanal masaüstü ile macos epey verimli olabiliyor. mesele sadece alışmak. pencereleri kilitleme ihtiyacı inanın hiç duymuyorum. ayrıca terminal (zsh) kullanarak sistemi yönetebiliyor olmak da şahane. linux’tan gelen birisi için bu gayet evde hissettiriyor.
@goudendynamiethd2117
@goudendynamiethd2117 7 ай бұрын
Ben de Windows’tan NEFRET ediyorum ne yapmaya çalışsam bir sorun çıkıyor. En don oyun oynayım diye Windows dizüstü almak zorunda kaldım oyun oynayamadım ilk iki gün; yok driver’ı güncelle, yok BİOS ayaralarını değiştir bilmem ne. Ayrıca ASUS gibi markaların bilgisayara standart olarak indirmiş olduğu uygulamalar da pili yiyip bitirdiği için gidip internetten G Helper diye bir uygulama indirmem gerekti. Rezalet gerçekten, sırf MacOS’te oyun oynanmıyor diye mecburum işte Windows’a.
@M_Can45
@M_Can45 7 ай бұрын
Slm, m1 Mac mini kullanıyorum ama linuxu da seviyorum. Tekrar denemek isterim. Mac mini gibi harici HDDden bile daha sessiz olan ve linuxda driver sorunu çıkarmayacak bir hazır kasa, mini pc var mıdır veya toplamak mümkün müdür öneri alabilir miyim?
@Aloredia
@Aloredia 6 ай бұрын
Asahi linux şu an mac üzerinde çalışıyor
@gokhankoc_
@gokhankoc_ 7 ай бұрын
Tek katıldığım nokta pencere yönetimi ama pencere maksimize etmek için pencerenin üst barına çift tıklamanız yeterli söylemek isterim, ama döşeme işi için uygulama yüklemek şart bu can sıkıcı evet. Uygulama yükleme işini ben seviyorum çünkü yüklediğim programın arka tarafta başka dosyalar da yüklemeye çalışması asıl can sıkıcı olan, sürükle bırak yükle ve kaldırırken de direkt sil bitti bu kadar geride pislik bırakmıyor bu güzel bir şey. Ve spotlight, muhteşem çalışıyor, Linux bilmem ama Windows search iğrenç en sevdiğim özellik asla ikondan tıklayarak program açmıyorum spotlight ile aratıp o şekilde uygulama çalıştırıyorum. Benim referansım windows olduğu için ben fazlası ile memnunum açıkçası
@cevmantius
@cevmantius 9 ай бұрын
Zorunda kalmadığım sürece kullanmayacağım işletim sistemi.
Apple Fanlarından Bıktım: Son Cevabım
19:32
Yusuf İpek
Рет қаралды 67 М.
It’s all not real
00:15
V.A. show / Магика
Рет қаралды 20 МЛН
Try this prank with your friends 😂 @karina-kola
00:18
Andrey Grechka
Рет қаралды 9 МЛН
When you have a very capricious child 😂😘👍
00:16
Like Asiya
Рет қаралды 18 МЛН
BİLGİSAYAR SAVAŞLARI: WINDOWS MU MACBOOK MU?
15:45
Can Deger
Рет қаралды 178 М.
300 TL'ye Arama Motoru Kullandım, Değdi Mi? - Kagi Search
11:14
Yusuf İpek
Рет қаралды 212 М.
En İyiden İyi 10 Mac Uygulaması - Verimlilik ve Günlük Kullanım
12:48
Hackerlar Neden Yakalanır? (kötü OPSEC)
10:16
Yusuf İpek
Рет қаралды 112 М.
Abonelik Sisteminin B*KU ÇIKTI
16:01
Yusuf İpek
Рет қаралды 297 М.
1 Hafta Windows Kullandım
17:07
Yusuf İpek
Рет қаралды 67 М.
Bu testlerden sonra MacBook kullanmayı bıraktım... (Mac vs Windows)
18:50
Onur Naci Öztürkler
Рет қаралды 104 М.
YouTube Milyarlarca Videoyu Nasıl Saklıyor?
8:05
Yusuf İpek
Рет қаралды 74 М.
Apple Yeni iOS Kurallarıyla Hepimizi Trollüyor
9:47
Yusuf İpek
Рет қаралды 19 М.
En TUHAF Linux Sorularınızı Yanıtlıyorum!
49:16
Yusuf İpek
Рет қаралды 51 М.
It’s all not real
00:15
V.A. show / Магика
Рет қаралды 20 МЛН