1944 - Horthy rádióüzenete a kiugrásról - Horthy's Radio Message about the Armistice

  Рет қаралды 165,792

GeneralForgeron

GeneralForgeron

Күн бұрын

[English below ↓]
"Szomorúan kell megállapítanom, hogy a Német Birodalom a szövetségi hűséget a maga részéről velünk szemben már régen megszegte."
Horthy Miklós kormányzó kiugrásról szóló üzenetét 1944. október 15-én, 13 óra 10 perckor olvasta fel Tavaszy Sándor, a rádió munkatársa.
Turbucz Dávid történész, Horthy-kutató értékelése szerint "Horthy saját, alapvetően 19. századi gondolkodásmódját tükrözte, hogy kizárólag »becsületesen«, Hitlert előzetesen tájékoztatva és az ő beleegyezésével állhat majd át a szövetségesek oldalára. [...N]emcsak október 15-én, hanem azt megelőzően is elmaradt a honvédség vezetőinek megfelelő szintű, egyértelmű és határozott tájékoztatása, a szükséges parancsok kiadása." (Turbucz: Horthy Miklós, p. 197, p. 208)
Maga az ellenállás szervezetlen volt. A honvéd vezérkar nem továbbította a kormányzó hadparancsát a seregekhez, így a hadcselekmények tovább folytak. Ugyanekkor a Gestapo fogjul ejtette Horthy fiát, ifj. Horthy Miklóst.
„Horthy egész hosszú életében nem volt olyan népszerű, mint abban a nyúlfarknyi időben, amennyi a proklamáció elhangzása és a nyilas bemondó színre lépése között eltelt. Hát mégis katona a kormányzó? Mégsem nyugodott bele abba, hogy a németek lakájaként végezze napjait? Hát mégis volna politikai érzéke, esze?” - emlékezett Kolozsvári Grandpierre Emil író.
---
"Woefully must I state that the German Reich has long ago abandoned the fidelity of her alliance towards us."
Regent Miklós Horthy's message about the armistice was broadcasted on the 15th of October, 1944. It was read by Sándor Tavaszy, a radio broadcaster.
According to the assessment of historian Dávid Turbucz, a Horthy researcher, "Horthy reflected his own, basically 19th-century way of thinking, that he would only be able to »honestly« inform Hitler in advance and with his consent switch over to the side of the Allies. [...] Not only on October 15 , but even before that, the leaders of the national defense were not given adequate, clear and decisive information, and the necessary orders were not issued." (Turbucz: Horthy Miklós, p. 197, p. 208)
The resistance movement itself was unorganized. The leaders of the Hungarian Army did not forward Horthy's orders to the army itself, so the armistice did not take place. At the same time, the Gestapo captured Miklós Horthy Jr., Horthy's only living son.
"Throughout Horthy's long life, he was never before as popular as he was during the short amount of time that passed between the announcement of the proclamation and the arrival of the Arrow Cross announcer. Is the governor really a soldier? Wasn't he content to spend his days as a lackey for the Germans? Would he still have a political sense, a clear mind?" - Emil Kolozsvári-Grandpierre
---
Magyar beszédek / Hungarian Speeches (lejátszási lista/playlist): www.youtube.co....
Kérlek, ha van lehetőséged rá, támogass az alábbi Patreon-oldalon:
/ membership
If you have the means, please support me on my Patreon page:
/ membership
---
Források/Sources:
vilag.transinde...
keptar.oszk.hu/...
Vajda Barnabás (szerk.): A XX. század magyar beszédei. Agave könyvek, 2007
Német felirat: www.forost.unga...

Пікірлер: 486
@adrian29811
@adrian29811 3 жыл бұрын
big love from Poland
@matekozma9803
@matekozma9803 3 жыл бұрын
love you
@robjazzmusical
@robjazzmusical 3 жыл бұрын
orban-szalasi es az ujnyilas satani szektaja terrortamadasa 2006-2007-ben az europai magyar demokracia ellen! kzbin.info/www/bejne/d4GwZYmDh897bsk
@nagyadam8813
@nagyadam8813 3 жыл бұрын
@@matekozma9803 Szeresse őket a csirka fasz,ők is hátba szúrtak minket trianonkor,ott baszodjanak meg ahol vannak,és állandóan ezt a szart írják.
@laszlofacsko7508
@laszlofacsko7508 Жыл бұрын
Thanks🙏
@pa_kta
@pa_kta Жыл бұрын
@@matekozma9803 still ?
@pedrojuan8050
@pedrojuan8050 2 жыл бұрын
Man lived through the Victoria Era, or should I say, the Bismarck Era, saw the unification of Germany, all the way to the Korean War, in which the world looked completely different than the one he was born into.
@kadasrichard
@kadasrichard 2 жыл бұрын
He was just a child when German unification happened.
@hensley2931
@hensley2931 2 жыл бұрын
sad the mentioned is all war rather than, say steam boats to space exploration.
@legmaineeier
@legmaineeier 2 жыл бұрын
Same with Crown Prince Rupprecht of Bavaria
@internetstrangerstrangerofweb
@internetstrangerstrangerofweb 2 жыл бұрын
Horthy, a realist all the way. I wonder what the future of Hungary would’ve been like if his peace attempts had somehow succeeded
@denkovics
@denkovics 2 жыл бұрын
Esélye nem volt! Lehet jobban jártunk volna vele, még Sztálin is védte.
@Dnvr8083
@Dnvr8083 2 жыл бұрын
Jaltában és Teheránban a szövetségesek már döntöttek sorsunkról. Ott már meghúzták a jövőbeni határvonalat a térképen a kommunizmus és a demokratikus Nyugat között. Geopolitikailag a náci Németország markában voltunk mindvégig, teljesen elzárva bármilyen nyugatról jövő segítségnek még csak az esélyétol is. A keletről jövő "segítséget" azóta már nagyon jól ismerjük, köszönjük szépen, megkaptuk. Horthy reménykedett egy ilyen késői fegyverszüneti ajánlat kapcsán abban, hogy a nyugati szövetségesek esetleg fontolóra veszik Magyarország további sorsát (területi revízió, nyugati tömbhöz tartozás). Valójában Horthy kiugrási kísérletének sajnos NEM VOLT REALITÁSA ÉS JELENTŐSÉGE.
@nevezetesazonossag
@nevezetesazonossag Жыл бұрын
"realist" hahahha his irredentism led to 40 years of communist occupation
@egoalter1276
@egoalter1276 Жыл бұрын
Both Romania and Bulgaria succesfully changed sides, and yet didnt escape the soviet occupation and looting. Reversal of the Vienna accords would still have been likely, as the best peace proposal Hungary could hope for from the USSR was status quo ante bellum. The oy lractical difference would have been some fruitless assaults into the Austrian alps, instead of the grinding tank warfare of the hungarian planes and the siege of Budapest, which while a battle comparable in scale to the Siege of Stalingrad, didnt do much more to damage infrastructure than US strategic bombing already did.
@erikatari8384
@erikatari8384 Жыл бұрын
​@@nevezetesazonossag Utólag nagyon könnyű itélkezni, okosnak lenni, minden tét nélkül, akkori bizonyos háttér szituációk ismerete hiányában!
@samuelmatuk5823
@samuelmatuk5823 10 ай бұрын
Úgy bírom, hogy a Rákóczi induló volt a szignál akkoriban a rádióban. Ez tök jó. Most is lehetne ilyen, hamár ennyi szép katonai indulónk van.
@ustkaball479
@ustkaball479 3 жыл бұрын
Love from Poland
@gaborrasa5021
@gaborrasa5021 3 жыл бұрын
Ma is ilyen ember kellene Magyarország élére !
@offbeat65
@offbeat65 3 жыл бұрын
Ilyen van, sajnos. Gyáva, hazug, jellemtelen.
@MrCORVIN888
@MrCORVIN888 3 жыл бұрын
@@offbeat65 :D mesélj még
@gerdmuller3319
@gerdmuller3319 3 жыл бұрын
Van!! Orbán Viktornak hívják.
@attilabartyik4664
@attilabartyik4664 3 жыл бұрын
@@gerdmuller3319 👎
@barnabasbiro4637
@barnabasbiro4637 3 жыл бұрын
SHTWAAN xddd kommunista mindenedet te szarhazi haza arulo vagy meg se erdemled hogy magyarul beszelj
4 жыл бұрын
Köszönjük méltóságodnak, hogy erővel, bizalommal mindvégig kitartott élünkön, és hogy vezetett benünket.
@zsoltmatyas2335
@zsoltmatyas2335 4 жыл бұрын
A don kanyarig..
@Dnvr8083
@Dnvr8083 2 жыл бұрын
@@zsoltmatyas2335 Mennyire frappáns mondat.
@Finnish_Empire
@Finnish_Empire Жыл бұрын
He shall be remembered From Mexico 🇭🇺🤝🇲🇽
@sparkyking2120
@sparkyking2120 3 ай бұрын
Gracias mi amico.🇭🇺
@sparkyking2120
@sparkyking2120 3 ай бұрын
Gracias mi amico.🇭🇺
@HooliganHun
@HooliganHun 3 жыл бұрын
Nekem a nagyapám mégis ’44-ben meghalt. Elbeszélések szerint a Románok verték agyon. Isten nyugosztalja. 😖😧
@MRCsuka-vd6ni
@MRCsuka-vd6ni 2 жыл бұрын
Nekem a nagyapám a Don kanyarban esett el.
@Dnvr8083
@Dnvr8083 2 жыл бұрын
@@MRCsuka-vd6ni Szívből sajnálom! Erős hatása van ennek a Don-kanyarnak... A nagymamám legfiatalabb öccse (10-en voltak testvérek) majdnem 30 évvel volt fiatalabb a nagymamámnál. A nagymamához inkább olyan anya-fia kapcsolat fűzte, mint testvéri (a szüleik akkor már nagyon idősek voltak). A fiú a lll. (szombathelyi) hadtestben szolgált, a soproniakhoz tartozott, nem messze lakott Soprontól. A nagymamának többször is írt a frontról. Legutoljára azt írta, hogy már kemény hidegek vannak. A nagymama kötött is neki egy meleg kesztyűt, és elküldte. Ezt követően nem hallottunk felőle soha többet... Annyi biztos a történelmi adatokból, hogy a szovjet támadás 1943. január 12-tol pont a soproniakat érte elsőként a frontvonalon, és hát tudjuk, hogy gyakorlatilag pár nap leforgása alatt lényegében megsemmisült a hadseregunk. Bár én még nem ismerhettem őt (az édesanyám elmondásából tudom mindezt), csak 1 darab családi fényképem van róla mind a mai napig, de amikor csak szóba kerül a Don-kanyar, rá gondolok, és rendkívül szomorú leszek. Tudomásom szerint értesítést azóta sem kapott a család a sorsáról. Mivel egy ideje már elérhetők bizonyos adatbázisok, próbáltam megkeresni a nevét, de eddig még nem találtam sehol. És sajnos nyilván a hazatért bajtársai közül se él már senki. Pedig de jó lenne megtudni, hogy rögtön elesett-e, sebesülés vagy betegség után halt-e meg, vagy hadifogoly lett-e. Sokszor gondolok arra, hogy elmegyek "kutatni", pl. Sopronba, a megfelelő helyre, hátha rá lehetne akadni valami levéltári adatra. Szerintem sajnos nagyon sok magyar családnak van ehhez hasonló története.
@Csabeeeeesz
@Csabeeeeesz Жыл бұрын
Az én Ük papám tagja volt a Horty rezsimnek közös fotójuk is volt. Őt is a Románok ölték meg😢
@Gajdos_Kristóf
@Gajdos_Kristóf Жыл бұрын
Az én ükapám meg szovjetve fogoly volt Aztán 2003 meghalt🤷🏻‍♂️ 2004 születtem Nem ismertem Az apám mesélte ezt
@andrasszlivka375
@andrasszlivka375 3 жыл бұрын
Azért az hogy 1939 helyett csak 1941-ben lépett Magyarország a háborúba az nem semmi. És az hogy csak 1944-ben jöttek a németek az kész csoda.
@egoalter1276
@egoalter1276 Жыл бұрын
Ja. Talán úgy több mint 10% népesség arányos háborús halált is sikerül összehozni.
@ferenckovacs2267
@ferenckovacs2267 8 ай бұрын
Nem is kellett volna belépni. Hitler kifejezetten megüzente, hogy nem kívánja.
@ereshkigalis
@ereshkigalis 16 күн бұрын
Ha nem ismered a tortenelmet, csak ennyit tudsz rola, akkor tenyleg lehet csodanak tartani, ha elkezdesz utana olvasni, akkor rajossz majd nehany dologra. Azota eltelt harom ev, remelem utana olvastal picit. A megszallas extra csapatokat von el a fontrol, a megszallt teruletek ellenoreset is inkabb biztak csatlos allamokra a nacik, h a jobban kepzett es felszerelt csapataikat a frontvonalban tudhassak. Magyarorszag katonai megszallasa 44 marciusa elott nem vollt idoszeru, akkor is csak a kozelgo keleti front es a huzodozo magyar allaspont miatt tettek meg. Amirol beszelunk az 1-2 honap ide vagy oda, nem pedig evek. Magyarorszag a naci birodalom utolso csatlosa volt. Nem veletlen, h ezek az idologiak maig nagyon nepszeruek Kelet-Nemetorszagban es Magyarorszagon
@avginkel
@avginkel 11 ай бұрын
Without Horthy, there would be no Hungary today. He tried, failed, but did not sacrifice his country. He accepted his fate, went into exile. He was a patriot.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 11 ай бұрын
@avginkel I guess it was only his patriotic duty to 1) Take the former king's place in Buda, breaking his oath; 2) Stage a virtual coup in Budapest, forcing the Parliament to elect him instead of Apponyi by surrounding the building; 3) Declare war to the Soviet Union and the United States of America; 4) Legalize the German occupation, then making a failed attempt to escape the very alliance he and his political group made; 5) Allow his own cult of personality to build up; 6) Deny any responsibility in his memoir; and I could go on. He was a mediocre politician at best. In almost every decisive point in his carreer, he made the wrong call. I know there will be 0 Horthy fans that I will convince, but perhaps other people think this over.
@avginkel
@avginkel 10 ай бұрын
The former emperor Karl was an incompetent nut who would never have been accepted by the Western Allies as Hungarian head of state. Hungary was being thrown into a civil war, and the Kun communists were very active in converting the country into a client state of the Bolshevik regime in Russia. Horthy was the strongman in place who could master the situation. @@GeneralForgeron
@ferenckovacs2267
@ferenckovacs2267 8 ай бұрын
This question is much more complicated. Horthy was a patriot, but a mediocre politician who, as head of state, was only a symbol for a long time. The politics was dealt with by Prime Minister Bethlen, Horthy did not speak. When he replaced Bethlen and drove into politics, he had made many wrong decisions. The most severe was a message of war for the Soviet Union in 1941, and the other was the October 1944 "jumping" attempt when he wanted to leave the war (after the Finns after Italians and the Romanians). He was naive and imagined that the Germans were leaving without fighting, and the Soviets would not prevent it. On the other hand, Horthy told the country in a proclamation that he had made a ceasefire with Stalin, but did not take any significant steps to enforce it (he did not give the necessary commands). If the jump had been successfully accomplished, hundreds of thousands could have survived, and the World War could have been completed sooner. Horthy still has a great cult in Hungary with right -wing people, but completely undeserved.
@gezaeckrich6773
@gezaeckrich6773 2 ай бұрын
@@ferenckovacs2267 Ez egy nagyon realista ,és jó komment 👍
@warthunderbyme
@warthunderbyme 3 жыл бұрын
Ezt megkönnyeztem! Gyönyörű
@ferenckovacs2267
@ferenckovacs2267 8 ай бұрын
És mekkora balfácánkodással sikerült a kiugrás elbaltázása! És aztán jött a nyilas terror.
@Stanczyyk
@Stanczyyk 3 жыл бұрын
Grand admiral of the landlocked nation
@ikskilnieks3753
@ikskilnieks3753 3 жыл бұрын
3 words: low hanging fruit
@Zero-bd1ed
@Zero-bd1ed 3 жыл бұрын
He was grand admiral of the astro-hungarian navy, then he became the regent of Hungary. Kingdom of Hungary without a king
@ignotus1201
@ignotus1201 3 жыл бұрын
@@Zero-bd1ed The part with King is not strange, in Times of No King Hungary has Always had a "national leader" that takes the place yntil a new King is elected (Hungarian Kings had to be elected by the nobility, like in Poland they ogten had more Powers than THE king himself). The reason Horthy could not be elected King was that he was born reformed (calvinist) and tradition is that Hungarian Kings need to be catolichs
@vulpes7079
@vulpes7079 3 жыл бұрын
@@ignotus1201 wrong. The King was supposed to be Karl Von Habsburg, Austrian Emperor. Horthy forced him out of Hungary in order to keep his position
@ignotus1201
@ignotus1201 3 жыл бұрын
@@vulpes7079 Yes and No. The Habsburgs werent so popular with the People and Elite either after the loss in the war, whilst Horthy was a famous warhero. Horthy and His cabinett looked in too the possibility to reinstate Karl in a new position, but gave it up totally because the entente would not Accept it and threatened to invade and depose the king. It was after this that Karl and His loyalists tried a proxywar against the Szeged gouverment (Horthy, Gömbös, Bethlen etc) which failed.
@markhosszu7508
@markhosszu7508 3 жыл бұрын
"Sokan voltak, sokan. Sokkal többen lettek volna, csak ők még nem értek vissza a Don kanyarból." Közel egymillió magyar srácok!! Erre is emlékezzetek
@nikolaszhornyak5792
@nikolaszhornyak5792 3 жыл бұрын
Hofi mocskolódása Farkasházi parancsára kedves chegevara
@darklysm8345
@darklysm8345 3 жыл бұрын
Hazudj még
@ВладиславПучков-у5ч
@ВладиславПучков-у5ч Жыл бұрын
Sweet memory to russian and hungarian young people, who became the sacrifice of Hitler's aggressive politics
@SzGeza
@SzGeza Жыл бұрын
Elég lesz az 130 ezernek is.
@ducktattooart
@ducktattooart Жыл бұрын
Egymillió?????Miröl beszélsz? 79 éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
--hu Turbucz Dávid történész, Horthy-kutató értékelése szerint "Horthy saját, alapvetően 19. századi gondolkodásmódját tükrözte, hogy kizárólag »becsületesen«, Hitlert előzetesen tájékoztatva és az ő beleegyezésével állhat majd át a szövetségesek oldalára. [...N]emcsak október 15-én, hanem azt megelőzően is elmaradt a honvédség vezetőinek megfelelő szintű, egyértelmű és határozott tájékoztatása, a szükséges parancsok kiadása." (Turbucz: Horthy Miklós, p. 197, p. 208) Bővebben a leírásban! --en According to the assessment of historian Dávid Turbucz, a Horthy researcher, "Horthy reflected his own, basically 19th-century way of thinking, that he would only be able to »honestly« inform Hitler in advance and with his consent switch over to the side of the Allies. [...] Not only on October 15, but even before that, the leaders of the national defense were not given adequate, clear and decisive information, and the necessary orders were not issued." (Turbucz: Horthy Miklós, p. 197, p. 208) For additional details, check the description.
@SzGeza
@SzGeza Жыл бұрын
"Hitlert előzetesen tájékoztatva és az ő beleegyezésével állhat majd át a szövetségesek oldalára." Á, ez egy kicsit sem nevetséges.
Жыл бұрын
Mondjuk, ha bemondták a rádióban, az elég egyértelmű tájékoztatás... Ezt eddig nem is tudtam.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Kristóf, abba is gondolj bele, hogy 1) hány embernek volt rádiója Magyarországon 1945-ben, 2) a kiugrás nem volt megfelelően előkészítve, 3) a kiugrási nyilatkozat szövegét nem Horthy olvasta fel, hanem Tavaszy Sándor, ami alapból kételyekre adhatott okot. Mindezek miatt érthető, hogy miért volt olyan bizalmatlanság aznap, s hogy ezt kihasználva hogyan siklott ki az egész próbálkozás.
@csaponxypan1
@csaponxypan1 Жыл бұрын
Csakhogy rossz a fordítás! A magyar szöveg nem azt mondja, hogy "that he would only be able to »honestly« side with Hitler ", hanem azt, hogy [THE CORRECT TRANSLATION OF THE HUNGARIAN TEXT IS THIS:] "that he would only be able to »honestly« inform Hitler in advance and with his consent switch over to the side of the Allies.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Valóban hiba volt a fordításban! Köszönöm, hogy észrevetted, javítom.
@anikofarkas7756
@anikofarkas7756 Жыл бұрын
Neki köszönhető hogy megmaradtunk ! 🙏🌸❤️♥️
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Milyen értelemben? Én úgy gondolom, hogy Horthy tevékenysége (háborúba való belépés, polgártársaink feláldozása, a kiugrás sikertelen végrehajtása, újabb és újabb áldozatok a német hadisikerek érdekében) pont a magyarság „megmaradása” (tehát az összmagyarság céljai) ellen hatott. Ahogy ezt többen a Horthy-korszakban is látták már.
@jodyglover2780
@jodyglover2780 Жыл бұрын
Hello, I hope you are ok with English. I am working on a documentary and would like to include the audio from this video.Where did you find it? Thanks for the info!
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Hi Jody! I've downloaded it from another site and uploaded it here. It was not copyright striked (struck?), and it is a more than 70 years old recording from the Hungarian Radio, so I am pretty sure it's OK to use it in your video.
@jodyglover2780
@jodyglover2780 Жыл бұрын
@@GeneralForgeron Many thanks!
@jodyglover2780
@jodyglover2780 Жыл бұрын
@@GeneralForgeron Do you if this is Horthy's voice?
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
It is Sándor Tavaszy. You can read more about it in the video description.
@MichaelO-gq5mq
@MichaelO-gq5mq 5 күн бұрын
Jo ember volt. Eljen a magyar. .
@anatoliy3323
@anatoliy3323 3 жыл бұрын
Horthy Miklós a legjobb magyar kormányzó volt!
@owokatana1169
@owokatana1169 3 жыл бұрын
a faszt
@hubaupc633
@hubaupc633 3 жыл бұрын
@@owokatana1169 mivel cáfolná az úr?
@owokatana1169
@owokatana1169 3 жыл бұрын
@@hubaupc633 azzal te ne foglalkozz na kuss
@hubaupc633
@hubaupc633 3 жыл бұрын
@@owokatana1169 uram, én megadtam magának a tiszteletet, ezek után elvárnám hogy ön is tisztelettel beszéljen velem.
@gyurbanvikrenc8673
@gyurbanvikrenc8673 3 жыл бұрын
@@hubaupc633 ő még kisgyermek semmit sem tud Horthy-ról
@szentagostonka
@szentagostonka 3 жыл бұрын
Be van készítve a bőröndöm, ha Horthy hív mehessek a Don kanyarba.
@diegosarmiento8884
@diegosarmiento8884 3 жыл бұрын
Fue tan bueno como me lo imaginé
@janosignacz9460
@janosignacz9460 13 күн бұрын
Ha, Horthy nem lett volna, még Kismagyarország sem lenne! Nyugodjon békében. Ámen!🤓
@Bracus.Reghusk
@Bracus.Reghusk 8 ай бұрын
Nyugodjon békében, egy franciától.
@chiefcheese82
@chiefcheese82 3 жыл бұрын
whats the song in the end, is that szosat?
@petronella1845
@petronella1845 2 жыл бұрын
Liszt Ferenc/ Magyar Rapszodia
@jamesvelina6704
@jamesvelina6704 3 жыл бұрын
The English subtitles suddenly gone.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 3 жыл бұрын
Can be turned on in the lower right corner (CC sign).
@petmop1309
@petmop1309 3 жыл бұрын
Mondjatok akármit, ő segített rajtunk
@csirkemaj1993
@csirkemaj1993 3 жыл бұрын
Segített volna
@kiff713
@kiff713 3 жыл бұрын
akarta, de nem eléggé
@robjazzmusical
@robjazzmusical 3 жыл бұрын
nem artana ismerni a tortenelmet......hahahhahahahhh....orban-szalasi es az ujnyilas satani szektaja terrortamadasa 2006-2007-ben az europai magyar demokracia ellen! kzbin.info/www/bejne/d4GwZYmDh897bsk
@peczelypatrik2038
@peczelypatrik2038 3 жыл бұрын
@@robjazzmusical El vagy tévedve, nem kicsit….
@matthun5871
@matthun5871 3 жыл бұрын
Csak próbált.
@rolandfarkas8604
@rolandfarkas8604 2 жыл бұрын
Gyönyörűséges többszörösen összetett körmondatok hatványozódottan szökellenek elő Őfőméltósága ajakáról harmatozódván napfényes tavaszi szellőtől övezetten ...
@zoltangabordudas4393
@zoltangabordudas4393 Жыл бұрын
Mi ez a sok szenvedő szerkezet?
@antalrencz4482
@antalrencz4482 Жыл бұрын
ja, az a híres tavaszi szellő október tizenötödikén..
@jasper55ify
@jasper55ify Жыл бұрын
Miért kellett nagyapámnak 40 évesen családot, földet, állatokat hátrahagyva 1943-ban szuronyos puskával marhavagonban Oroszországba menni harcolni? A népbíróság ítélkezett, de a veszteség súlyos volt.
@sirfranczadamo1264
@sirfranczadamo1264 4 жыл бұрын
👍👍👍
@kubsie7851
@kubsie7851 Жыл бұрын
Nemhogy kiugrani, belépni sem kellett volna, legalábbis 41-ben még Németországnak sem volt érdeke hogy belépjünk, az iparunk így is eleget tett hozzá az egészhez.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Úgy gondolom, igazad van. Viszont ami 2023-ban már teljesen egyértelmű, az a tiszta kép torzulhat adott történelmi helyzetben a propaganda hatására, a közvélemény (egyes elemeinek) hatására, vagy egyszerűen azért is, mert a döntéshozó pozícióban ülők képtelenek józanul végiggondolni bizonyos helyzeteket.
@Karoly-u5m
@Karoly-u5m Ай бұрын
Alkotmänyos Kötelességünk tudatäban, visszaällitani a Jogfolytonossägot... Ez lett volna akkoriban az ö kötelessége és älltalunk ma is tenni köteles és ma is érvénybe lévö, jogunk adta ..... ..... a Mi mindannyiunk érdekét szolgälo kötelessége is.. ..
@laszlosmid8910
@laszlosmid8910 Жыл бұрын
Mi mindig szeretjük Hazánkat. A jelenlegi két hazudozó, az üzletelők (német, szlovák, Lengyel még hosszú a sor). A várható jutalom trianon 2. Soha.
@zoltanjanostar187
@zoltanjanostar187 3 жыл бұрын
A lényeg, h a szöveg semmi hatással nem bírt.
@BBB-k1b
@BBB-k1b 2 жыл бұрын
Szégyen hogy Hindy iván nem volt becsületes, és nem követte a kormányzó parancsát
@jzk3919
@jzk3919 3 жыл бұрын
Most még a kovidörületböl sem tudunk kiugrani.
@zoli5437
@zoli5437 3 жыл бұрын
A háborúból sem tudtunk 🤣
@florabayer8668
@florabayer8668 3 жыл бұрын
@@zoli5437 mert becsületesen már nem lehet nyerni sem háborút sem mást. A mag népe pedig becsületes és tisztességes. Becsületesen elveszíteni egy erkölcstelen, aljas érdekektõl vezérelt háborút pedig nem szégyen hanem dicsõség. Dicsõség a Mag népének, hogy megtudta õrízni az erkölcsi tisztaságát.
@Dnvr8083
@Dnvr8083 2 жыл бұрын
@@florabayer8668 Sajnos nagyon kétélű dolog ez az erkölcsi tisztaság. Szinte az egész országot áthatották annak idején a fasiszta eszmék, és ennek velejárójaként az antiszemitizmus, érthető okokból. Valószínűleg minden társadalmi csoportban jelen volt akkoriban, de kiváltképpen a hadseregben. A Don-kanyart megjárt zsidó munkaszolgálatosok elmondásaiból tudjuk, hogy úgy a tisztek között, mind a közkatonai állományban is jelen volt, és hogy még nyílt, háborús körülmények között is milyen kegyetlenül, embertelen tudtak viselkedni velük szemben, ember embernek farkasa volt. A másik dolog: Tudom, hogy a háborúnak általánosan része a civilekkel szembeni kegyetlenkedés, ami háborús bűnnek is számít. Azért mi sem voltunk tőle mentesek, annak ellenére, hogy az elbeszélések a falusi orosz nénikék-bácsikák, és gyerekek, meg a magyar katonák közti jó viszonyról szólnak. Osztrogozsszk városában, ahol mi voltunk az "urak", az egykori helyi civil tanúk emlékei szerint válogatott kegyetlenségeket hajtottak végre a magyarok a lakosság körében, úgy mint akasztások, erőszak, garázdaság, stb. Ezzel nem tompítani akarom azoknak a dicsőségét, akik valóban hősiesen viselkedtek, meg nem a szörnyű tragédiát akarom ellenpontozni, de éppen a fenti okok miatt én a ll. Magyar Hadsereget árnyaltabban ítélem meg.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Milyen erkölcsi tisztaság? A holokausztot is a magyar adminisztráció teljes együttműködésével, a lakosság szinte teljes tétlensége mellett hajtották végre. A háború után meg kitelepítették a németeket. Egyik sem az erkölcsi tisztaság jele.
@jzk3919
@jzk3919 Жыл бұрын
@@GeneralForgeron Vàdaskodokbol minél több lesz - annàl kevesebb érdeklödést kapnak. Mint àltalàban - a mindentudok fiatal, tapasztalatlan, csodàkat elvàro mama-kedvencek. Orvoslàs kell - nem végtelen elvhajhàszàs.
@duplapofa
@duplapofa Жыл бұрын
O íratta alá a trianoni békeszerződést.
@gergolaczi4718
@gergolaczi4718 3 жыл бұрын
Egy igaz magyar sose lesz ilyen
@mesteryoda685
@mesteryoda685 2 жыл бұрын
sose lesz ilyen jó?
@csabaszekely7308
@csabaszekely7308 3 жыл бұрын
A magyar nép legnagyobb alakja ilyen vezető több nem lesz
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Közel se volt a legnagyobbakhoz. Egy sima beszédű admirális volt, aki jól értett a protokollhoz, és jó időben tudta átvenni a hatalmat. Az "uralkodása" teljesen középszerű volt: minden eredmény, amit a nevéhez kötnek, azért született meg, mert éppen nem szólt bele a dolgok folyásába. A Bethlen-korszak után egyre nagyobb szerepet vállalt a politikában, és ezzel párhuzamosan egyre rosszabb döntések születtek. Akit érdekel ez a téma, inkább olvasson utána mértékadó történészeknél, pl. Turbucz Dávidnál. Vagy olvasson korabeli visszaemlékezéseket, amiket nem ő vagy rokonai írtak. Egyébként sose értettem, hogy a magyarok miért pont politikusok közt akarják megtalálni a legnagyobb alakjaikat.
@dBc31
@dBc31 3 жыл бұрын
Jó elnök volt, csak egy kicsit feudalista. Nem sikerült
@carlosmpsenyorcapitacollon6977
@carlosmpsenyorcapitacollon6977 3 жыл бұрын
Why they did not forward those orders?
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 3 жыл бұрын
The military commanders were mostly German-leaning, mostly because of the radicalization under Gyula Gömbös in the '30s. Anglophone elements were a minority in the government and in the military. Horthy's trustworthy inner circle was not quite numerous enough to have a big effect, and as an old man, Horthy was not experienced in political moves, so he was unable to organize this event.
@carlosmpsenyorcapitacollon6977
@carlosmpsenyorcapitacollon6977 3 жыл бұрын
Do you think Horthy himself would have preferred the allies since the beginning? It is true that he asked the Soviet Union, or the allies as a whole, to invade Hungary for getting the nazis out? He is an interesting person, what do you think about him?
@danieldeme1940
@danieldeme1940 3 жыл бұрын
@@carlosmpsenyorcapitacollon6977 As far as I know, Horthy symphatized with England, from the very beginning, so, if hungary wasn't surrounded by axis powers back then, I'm sure he would have joined the allies.
@carlosmpsenyorcapitacollon6977
@carlosmpsenyorcapitacollon6977 3 жыл бұрын
@@danieldeme1940 And what was his opinion about Russia? (Communism apart) did you guys sheltered white Russians too?
@danieldeme1940
@danieldeme1940 3 жыл бұрын
@@carlosmpsenyorcapitacollon6977 I dont know about that part, to be honest. But probably some white russians came here after the war ended
@csakiszuppa4469
@csakiszuppa4469 Жыл бұрын
Magyar ember!
@hungaricumbudapest
@hungaricumbudapest 4 жыл бұрын
etalon🇭🇺
@istvankrausz8647
@istvankrausz8647 Жыл бұрын
Milyen kár,hogy visszavonta a proklamációját
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Nekem többek közt ez mutatja középszerűségét.
@eszkep
@eszkep Жыл бұрын
Öööö, "külső behatásra"... Mint az egyébként közismert. Történelem, ált. iskola VIII. osztály.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Igen, és az államférfiúi nagyságnak lenne egy erős jelzője, ha nem hagyta volna magát a családja sorsa által befolyásolni. De hagyta. Ezért mondtam, hogy középszerűségét mutatja a proklamáció visszavonása. Pedig kijöhettünk volna jobban is a második világháborúból, ha nem egy amúgy középszerű vezetője van az országnak.
@sanyipaksa6472
@sanyipaksa6472 3 жыл бұрын
Emlekszem jol, halotam en is, sajnos nemsikerult a kiugras. Ajanlom a fiataloknak halgasak meg Horthy Kormanyzo uzenetett.
@istvandorogi8351
@istvandorogi8351 Жыл бұрын
Sok ilyen ember kellene most is nagyapám találkozott vele és azt mesélte egy szilárd határozott nagybetűs EMBER volt sajna már nagyapám is elhunyt
@darklysm8345
@darklysm8345 3 жыл бұрын
Elárulta a saját becsületét hogy az országot mentse
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 2 жыл бұрын
A saját becsületét már korábban elárulta. Nem tartotta be a IV. Károlynak tett hűségesküjét sem, ráadásul korábban az udvarnál helyezkedve megpróbált lefizetni egy családfakutatót, hogy bebizonyítsa, hogy még előkelőbb ősei vannak a valós felmenőinél.
@vlaci4276
@vlaci4276 2 жыл бұрын
Hogy a fiát
@anikofarkas7756
@anikofarkas7756 Жыл бұрын
Isten nyugtassa békében 🙏 !
@mariasebestyenneantal3612
@mariasebestyenneantal3612 Жыл бұрын
Ott rohadjon meg a háborús bűnös!
@tetuhintasjeno7577
@tetuhintasjeno7577 2 жыл бұрын
Ez Horthy legnagyobb árulása
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 2 жыл бұрын
Szerintem nagyobb árulás volt, amikor IV. Károlynak nem adta vissza a trónt. Hitlernek tudtommal nem tett hűségesküt.
@tetuhintasjeno7577
@tetuhintasjeno7577 2 жыл бұрын
@@GeneralForgeron De a hazát szovjet kézre akarta adni
@tetuhintasjeno7577
@tetuhintasjeno7577 2 жыл бұрын
@@GeneralForgeron Meg Károly nem térhetett vissza mert jött volna az Antant megszállás
@foldipeter7129
@foldipeter7129 2 жыл бұрын
Ebbe valamennyire igazad van. Annyit írnék még, hogy kb. 20 évig úgy irányította az országot, úgy hogy nem volt itt kormányválság a gazdasági világválság idején, míg a többi országban (Németország, Ausztria) volt. Magyarországot az I. világháború után ő állította helyre Magyarországot (ez pontosabban Bethlen István és Gömbös Gyula érdeme)
@eszkep
@eszkep Жыл бұрын
Érdekes fogalmaid vannak az "árulásról"... Kit árult el? Ha sikerül a kiugrás, nem lövik szét Budapestet, meg az ország nagy részét. Neked persze külföldi tartótisztjeid vannak, te azokhoz vagy hűséges.
@gyorgyvajda2157
@gyorgyvajda2157 3 жыл бұрын
A Don kanyarba turistáskodni mentünk. :)))
@fatronaldo5437
@fatronaldo5437 3 жыл бұрын
Német követelés volt a 2.magyar hadsereg kiállítása a keleti frontra, gyéren felszerelten küldték ki oda őket mert muszáj volt Amúgy a Don kanyar a ruszkiknak is nagyon véres volt amikor a németek nyomultak előre Látszik hogy a Sztálingrádi bekerítést minnél jobban beakarták biztosítani a ruszkik és egyre csak nyomultak nyugatra
@gyorgyvajda2157
@gyorgyvajda2157 3 жыл бұрын
@@fatronaldo5437 Érdekes, a finnek tudtak nemet mondani Hitlernek, vitéz Köbányai sötét nem :)))
@fatronaldo5437
@fatronaldo5437 3 жыл бұрын
@@gyorgyvajda2157 a finnek románia 2.0 nak tudnám mondani
@gyorgyvajda2157
@gyorgyvajda2157 3 жыл бұрын
@@fatronaldo5437 Tanulmányozd a finn történelmet.
@tidusfamous8054
@tidusfamous8054 3 жыл бұрын
@@gyorgyvajda2157 Vajon ha nemet mondunk mindenbe a németeknek a háború elején (amikor a németek tüntek a győztesnek) akkor mi lett volna a reviziós törekvésekkel ? Konkéran abban az esetben a németek eltaposnak minket és nem csak területet nem kapunk vissza ,hanem még lehet Romániához is oda dobnak valami alamizsnát. A finnek helyzete még földrajzilag is teljesen más mint mi,sajnos hazánk nagyon a frontvonalba volt. És persze 80 év után könnyü azt mondani hogy ellent kellett volna mondani...vagy még inkább oda állni a szovjetek mellé,de utolagos okoskodás .
@Mucika382
@Mucika382 2 жыл бұрын
he was late
@dadrich2
@dadrich2 7 ай бұрын
0:34 0:48
@balasabence4553
@balasabence4553 3 жыл бұрын
Az igazi államférfi
@ferencvarga4085
@ferencvarga4085 Жыл бұрын
Mit ért vele az os...ba!?
@Gamers-of-the-Abyss
@Gamers-of-the-Abyss Жыл бұрын
magyar
@kistivadar7148
@kistivadar7148 3 жыл бұрын
Aki megismerné az igazi Horthy-t és rendszerét olvassa el C. A. Macartney Október ​tizenötödike I-II. A modern Magyarország története 1929-1945 Minden le van benne írva egy elfogulatlan brit történésztől. Vagy filmnek: októberi vasárnap. Szocialista filmként is hiteles filmvígjáték. De lássuk a kiáltványt. ( Nem tudom rajta kívül ki használta a szózat kifejezést a történelemben valaha is egy olyan bejelentéshez aminek a háború elvesztésének bejelentésén kívül nincs gyakorlati útmutatása( mit tegyünk? Kövessük őt .. de legyen elfogadva: wikipedia szerint: (vál.): Ünnepélyes állam-, vagy kormányfői nyilatkozat a néphez.) Szerintem egy naiv ( itt érsd: ésszerűtlen, hosszú távú előrelátás nélküli ) képmutató személy volt. 1. Békés revíziós törekvések? 1920-1938-ig azaz 18 évig egyik nagyhatalomnak sem volt bűntudata a döntés miatt. Magyarország katonailag, gazdaságilag ebből következően politikailag is súlytalan tényező Közép Európában. -Ergo mi maradt? Hízelgés és simulékonyság a németekhez mivel bejlentették igényüket hozzánk közel eső területekre, ezért szükség volt a szimpátiájukra. Nem támadó háború nélkül a 2000 éves történelem során még sohasem kapta egy kis hatalmú ország / állam az elveszett területeit vissza. 2. Újabb világégés? 1941-ben Kassa bombázása után, meg a két bécsi döntés után még nem világégésként írtak a pesti lapok. Ha rettegtek a harcoktól miért hízelgett Horthy a német kancellárhoz ( Hitler) 1940-ben a bécsi döntés után hogy a jövőben egy antikommunista ( érsd: Szovjet elleni) harcban hűségesen rész venne. Antikomintern paktumot Magyarország is aláírta. Ha féltették a semlegességüket miért nem kezdtek a német határon ők is védelmi vonalak építésébe? Hogy lássa a világ hogy Magyarország semleges akar maradni? Egyszerűen fel akartak ülni a németek jól menő szekerére. 3. Erdély békés rendezése? 1940 július - augusztusában szinte az egész magyar honvédség felvonult a magyar román határra. Olyan helyzetbe hozták a németeket mintha két NATO ország akarna európán belül háborúzni egymással miközben Amerika vagy Franciaország az Orosz Föderáció ellen készül fel katonailag. Emiatt hozták össze a gyors második bécsi döntést, mert miután Hitler padlóra küldte Franciaországot nem akart a hátában egy háborút aminek hatására esetleg a Szovjetunió vagy Anglia is megjelenik a térségben. Az mellékes hogy annak ellenére hogy Románia katonailag és gazdaságilag is szorosabb kapcsolatban állt németországgal mégis a magyarok "javára" született döntés hogy a térség békéjét garantálják. Horthy provokálta ki. 4. Németek a háborút elvesztették? Idegen érdekek? Ők, vagyis Horthy hol , kikkel harcolt karöltve ? Győzelemben együtt mentek, de a vereség egyedül a németeké? Nagyon kerüli a felelősség vállalását.. Az nem volt idegen érdek hogy Magyarország visszakapjon területeket? Ameddig a németek "ingyen" adnak addig jó lelkek de ha a kvázi "jótevő" segítséget kér akkor azt szolgalelkűségként fogják fel magukban? 5. Szövetségi hűséget a németek megszegték? Ki verte át a németek azzal hogy 3 ezredes hadosztályok helyett 2 ezredeseket küldött hogy otthon több katona maradjon, de a német félnek ezt a hamisítást csak a Doni katasztrófa kivizsgálásakor fedték fel. Lehet csodálkozni miért bíztak ekkora arcvonal szakaszt a magyarra? Azért mert a magyarok hazudtak, és meghamísitották a létszám és a harceszközök adatait. Nagyjából könnyű hadosztály erejűek voltak az egységek. Ha nem sumákolnak vagy kérik akkor a németek csak front mögötti biztosító feladatokat adnak ( partizánok ellen főleg ) ahogy tették 1943-44-ben. Mert nekik is volt talán szemük és eszük hogy biciklis hadosztály nem tud egy gépesített egység feladatát ellátni. Arról nem is beszélve hogy a 1943-as doni támadáskor a magyar Főparancsnok ( Horthy) nem tudott beszélni Jány Gusztávval mert bált tartott és nem lehetett katonai kérdésekkel ( visszavonulási parancsért) elérni. Ezért maradtak egy helyben. 1943 után erre hivatkozva semmilyen tehermentesítési ajánlatot nem tettek a németeknek. Végül is vívják meg az ő ( szovjetunió) ellenségükkel egyedül a harcot. Elvégre ha mindketten hadban állnak egy országgal de ő kímélni akarja a népét akkor minek üzent hadat? Arról nem is beszélve hogy mennyire tűnhet Horthy megbízhatónak 1944 márciusában, mikor azt tapasztalják német oldalon hogy miközben minden katonájuk a frontokban van, az birodalom oldalában (Ausztria mellett) Magyarországon állomásozik 400 - 500 ezer magyar katona ( Szabolcs 2. hadrend ) miközben a kormányzó köre és fia rendszeresen tárgyal 43-tól fogva jugoszláv és angol ügynökökkel a háború befejezéséről. Kvázi egy átállás esetén Bajorországig is előrenyomulhattak volna komolyabb ellenás nélkül a honvédek. Itt Horthy szegte meg a szövetséget. Ilyen kémtevékenység miatt jött március 19 és a Gestapo letartoztatások. 6. Minden becsületes magyar kövessen a magyarság megmentésének áldozatos útján? Ezt a gyakorlatban hogyan gondolta? Németekkel nem mert nyílt összecsapást kockáztatni. 1920-ban mint kommunista ellenes hatalmi tényező került a kormányzói székbe , amit 43-ban dinasztikussá akart tenni. Mit várt Sztálintól és a vörösöktől, hogy eltűrik majd? Tudtommal 1944-ben a Szálasinak adott audencián derült ki hogy még a német nemzeti szocialista eszmét sem fogta föl miről szól. Akkor a kommunizmusból mit ismert? Semmit. Valószínűleg az utolsó percig az angolok közbelépésre várt. Még a Budavár elfoglalásakor is ő maga mondta "itt nincs semmilyen ellenállás" majd németek elvitték és egy németországi kastélyban érte meg a háború végét. Körülményekhez képest, luxusban tartották házi őrizetben, távol a háború bajaitól. Hirtelen ennyi jutott a szózatáról eszembe. Aki ráismerte a tényekből arra az ember típusra aki szeret ingyen kapni, de semmit sem adni, és kiskirályként élni felelősség nélkül írja meg.
@SzGabi445
@SzGabi445 2 жыл бұрын
Jól kiforgattad a dolgokat . Senki nem mondta hogy Horthy tökéletes volt, vagy hogy mi szentek vagyunk.Az akkori vezetésnek is ki kellett játszani a lapjait ,ahogy azt mások is tették csak gátlástalanabbul (Románok). Nem értem például az számodra mért baj hogy Németországra nyomást gyakoroltak, hogy ha ez által lehetséges volt emberáldozat nélkül az elcsatolt terülteket visszatérése? Mindenki tisztában van azzal hogy kényszer szövetség volt a németek felé. Eleinte velük sem volt baj ,amíg a józan ész diktált .Mindkét vezető (Horty,Hitler)a népét tartotta szem előtt. Továbbá:"Ha féltették a semlegességüket miért nem kezdtek a német határon ők is védelmi vonalak építésébe?"-Szerinted ezt a németek ölbe tett kezekkel végignézték volna ? Már a tervek kidolgozásánál megszállták volna az országot.Mellesleg azt a kevés kapacitásunkat is lekötötte az Árpád vonal építése. Anitkommunista hozzá állás ? és ? Minden józan eszű ember az volt . "Az nem volt idegen érdek hogy Magyarország visszakapjon területeket?" Ebben számodra mi az idegen érdek ?,nem értem. Meg milyen győzelembe meneteltünk mi a németekkel? Maximum jugoszláviai bevonulásunkor. Még a Lengyeleket is hagytuk mozogni Hitler parancsának ellenére .Tehát ezt is Horthynak köszönhetjük hogy az évezredes testvériség a Lengyelekkel nem csak hogy töretlen maradt, de meg is erősödött.Így legalább egy ország maradt a közelünkben aki nem akar eltörölni a térképről. "Ha nem sumákolnak vagy kérik akkor a németek csak front mögötti biztosító feladatokat adnak ( partizánok ellen főleg ) ahogy tették 1943-44-ben" Aha ,persze,igen,hogyne. Szerinted ha igazat mondunk akkor németek mit tettek volna ? "Jól van akkor sepregessetek csak itt hátul majd mi harcolunk "-? Akkortájt már nem fogadtak el semmiféle nemleges választ, az igényeikre .Horthynak és a vezetésnek számítaniuk kellett a lokális (román)támadásokra ezért itt kellett tartaniuk akkora haderőt amekkorát csak lehetett.Még a Donban harcolókat is haza akarta hozatni(rehabilitációra hivatkozva) és ezzel kapcsolatban levelet is írt Hitlernek ,amit ő elutasított. A Szovjetúnióval szembeni hadbelépéshez hozzá tartozik hogy Bárdossy eltitkolt egy a szovejteket által küldött levelet Horthy és a parlament elől, amiben a szovjetek egyértelműsítették ,hogy semmiféle követelésük nincs velünk szemben .A területeket is megtarthatjuk ,viszont tudni akarják hogy semlegesek-e vagyunk velük szemben.És Bárdossy pontosan tudta hogy ez megakadályozta volna Horthy és az akkori kormányzás hadüzenetét a szovjetekkel szemben. Ergó Horthynak még a bizalmasai is hazudtak .Egy kaotikus időszakban. Marha könnyen tudtok rajta ítélkezni így utólag látva az egészet .De a legtöbb ember a szaros kis életét sem tudja irányítani, nem még egy egész országét .Úgy hogy nem értem mire ez a nagy köpködés .Hozott rossz döntéseket és a németek felé is túl naiv volt .Sosem akarta tudatosítani magában hogy a németek megszállhatnak minket . Ő egy 20. századi egyenes ember volt .De a háború vége felé belátta hogy itt már nincs ereje a józan észnek ezért olyan eszközökhöz kellet nyúlni ami gyökeresen ellenmentek az ő jellemének. Meg mi ez e hülyeség hogy fogalma sem volt a kommunizmus vagy más ideológiákról ? -Egy magasan művelt ember volt. -Ferenc József szárnysegédje. -Császári és királyi flotta parancsnoka. Ezekből kifolyólag valószínűleg nem egy Biden kaliberű ember volt aki azt sem tudja merre van arccal. Sokan ebbe is belekötnek ,hogy szembement az addigi bizalmasaival a Habsburgokkal. "Milyen dolog ez ?" Milyen dolog ez hogy a magyar nép érdekeit tartotta akkor is szem előtt amikor a király vissza akart térni? Milyen dolog ez hogy ezzel elkerülte a kis antant által beígért megszállást ,arra az esetre ha a király visszatér? Milyen dolog ez hogy a magyar nép érdekeit tartotta szeme előtt akkor is amikor Erdély vissza csatolásán szorgoskodott annak ellenére hogy Románok "segítették" "hatalomra "? Horthy előtt nem volt jó választási lehetőség csak rossz és rosszabb !
@kistivadar7148
@kistivadar7148 2 жыл бұрын
@@SzGabi445 Milotay István: Egy élet Magyarországért. Ami Horthy emlékirataiból kimarad C. A. Macartney : Október ​tizenötödike I-II. . A modern Magyarország története 1929-1945 David Irving: Hitler háborúja. John Keegan: második világháború ( Magyarország rész ) Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban Ungváry Krisztián: Magyarország a második világháborúban Prónai Pál : határban a halál kaszál. Emlékirat Marschalkó Lajos: Vörös vihar. Ezek kútfők, források. Az ő tényeiket közöltem. Neked ahogy végig olvastam ilyen nem áll a rendelkezésedre hogy utána olvashassak az érveidnek. Tárgyilagos és tényszerű elemzése ez a proklamáció pontjainak. Nem SZUBJEKTÍV érzelmi alapú. Az Igazság nem érzelem kérdése, rosszul is és jól is eshet. Felnőttként kell kezelni. Ismerd meg a valódi embert is ítéld meg te magad. Az nem volt idegen érdek hogy Magyarország visszakapjon területeket?" Német közben járásra kaptunk vissza területet szinte puska lövés nélkül. Ők kezdeményezték a bécsi döntéseket. Nem magyarok intézték ezt el tárgyalással megértésben a szomszédos országokkal. Hanem idegen németeket orvosolták ami Trianon gondunkat. Ez is idegen érdek, mint ahogy idegen érdek volt mikor kértek támogatást ezért cserébe. Egy katonai szövetségestől ez nem várható el ha előtte már adtak baráti segítség nyújtást ( terület visszaadás) ? A katonai becsület kódex szerint az. Isten szentségével kötelesség. Két pont kiemelést adok még. Az első: Az erőd építés. A csehek tudtak erődöket építeni a német határ oldalán más kérdés hogy nem használták azt. Belgák, hollandok szintén. Sőt Olaszország északi részén a Brenner hágó közelében is voltak megerősített támpontok. Franciák is. Ezt a németek miért hagyták? Elfogadták mint leküzdendő akadályt. Ha a felelős magyar vezetés féltette volna az országot a német befolyástól akkor ezzel a lépéssel nyíltan a világ szemébe látszódott volna hogy Magyarország semleges akar maradni.Nem lesz német függő, sőt szembe száll a német befolyással. Erre 1938-40ig lett volna lehetőség. 1944-ben ez lehetetlen lett volna a hadi helyzetet is figyelembe véve. A másik: Egy apró megjegyzés: A Szovjetunió levélben és követség által üzenve nem volt kezdetben területi követelése 1938-39 -ben a következő államokkal: Lettország, Észtország, Litvánia, Finnország, Románia, Bulgária. Ebből 3-mat beolvasztott, "a nagy és imperialista" Finnországot megtámadta, Romániát területek átadására kényszerítette. Bulgáriában először bázisokat akart, majd 1944-ben a SEMLEGES Bulgáriát aki nem üzent hadat, és nem volt hadiállapotban a szovjetekkel, őket pedig lerohanták mikor lehetőségük volt rá. Meggyilkolták a királyt is és mindenfajta kérdés, szabad választás nélkül kommunista kormányt hoztak ott létre a Bolgár királyság területén. Semmilyen garanciát nem ért az ő szavuk, és ez csak egy a sok politikai fogás, blöffök sorozatából. De ez már történelem. Most jelenik meg egy könyv a Varsói csatáról, olvasd el. 24.hu/tudomany/2014/02/13/alkoholmamorban-tetovaltatott-horthy/ ez már szubjektív a tetkós kormányzóról :)
@SzGabi445
@SzGabi445 2 жыл бұрын
​@@kistivadar7148 Igen jól látod nem tudok forrásokat felsorolni.Ez persze nem azt jelenti hogy tudatlan vagyok a témában, s nem jártam utána bizonyos dolgoknak .Vagy hogy nem olvastam ezzel kapcsolatban.Csupán nem bízok ezekben a "történelmi" irományokban.Itt élnék is egy közhellyel : A történelmet a győztesek írják.Számtalan könyv jelent meg Horthyról és az ő rendszeréről .A legtöbb szoci megbízására.Akik véghez is vitték a feladatukat :Horthy és a magyar értékközpontú gondolkodás démonizálását.Ez a németeknél jobban érezhető.Nem régiben halottam német kollégámtól hogy ő nem áll fel a német himnusznál mert az náci dolog.Érted? A saját kultúrájukhoz kapcsolódó esemény náci dolog... Másrészről a második világháború egy olyan történelmi esemény amivel kapcsolatban a nagy történészek között sincs teljes egyetértés. Csak nézőpontokat tudunk egymással szemben felállítani . Azt hogy Horthy mit miért tett ,csak ő maga tudhatja.Két dologról tudunk vele kapcsolatban beszélni ,róla és a személyiségéről vagy döntéseiről és annak következményeiről. Arra állításodra, miszerint szubjektív vagyok, csak azt tudom javasolni ,hogy olvasd el újra úgy a fenti üzenetemet , hogy nem egy Horthy fanatistának tartasz ,mert nem vagyok az.Szerintem Horthy egy túl démonizált történelmi személyiség ,és a tetteit ráadásul mai mércével ítélik meg .Például a zsidó törvényeket ,holott akkoriban sehol nem szerették őket .Nem hiába hoztak létre nekik külön államot ,pedig akár szét is oszthatták volna őket maguk között a nagyobb országok.De még a Schindler listája c. film végén is megmondja nekik a biciklis katona hogy : "keletre ne menjenek ott utálják magukat,de nyugatra se mert ott is." Ha pedig újra elolvasod láthatod hogy nem próbálom mentesíteni Horthyt a hibás döntései alól csak azt amit lehet más perspektívába helyezem . De például azt is leírtam hogy túl naív volt ,és észre sem akarta venni hogy az országon nő a náci megszállás eshetősége. A általad felsorolt országok bunker vonal építéseivel kapcsolatban azért azt is látni kell ,hogy ők az 1 VH-t a nyertes, de minimum semleges oldalon zárták.A Német területi igények és az ideológiák közötti különbségek figyelembe vételével szóba sem jöhetett számukra egy esetleges német szövetség .Ezért is kezdtek bele a bunkerrendszerek építésébe.Ennek anyagi fedezete is abban keresendő hogy velünk ellentétben ők az 1.VH-t nem egy vérébe fojtott országként fejezték be, és nem erről a szintről kellett belekezdeniük a 2.VH-ra való felkészülésnek. Aztán ott voltak a földrajzi adottságok.Nem hiába rajzolták meg hazánkat a győztesek úgy ahogy.Nyitva az ország minden irányból.Hova építettünk volna bunkert ? Erdélybe a hegyvidéken, ott lehetett és volt is értelme.Ausztria felül a síkságon a náci gépezet legyalulta volna.És itt fel is lehet tenni egy kérdést .Lehet hogy ezzel a magyar vezetés tisztában volt és látták hogy ez egy felesleges energia fecsérlés ? Volt hova önteni a pénzt .Inkább reménykedtek abban hogy a dolgok jól alakulnak majd a németekkel. A Benelux államok és a Csehek is rendelkeztek olyan földrajzi adottságokkal amik értelmet adtak egy esetleges bunkerrendszernek. Mellesleg olyan államok vártak tőlünk semlegességet és náci ellenséget akik belekergettek minket ebbe az egészbe?Mért nem lehetett egy igazságosabb határokat rajzolni a magyaroknak a 1VH lezárásakor ?Aztán szóba sem akartak állni velünk.Kik maradtak ? Németek,Olaszok. Így adósai lettünk a németeknek a bécsi döntések által amit a doni igényeiknél jogosan nyújtottak be. És itt jön képbe az hogy Horthy mennyire túl démonizált .Károlyit ,vagy Ferenc Józsefet mért nem fröcsögik ennyire a magyarok? Gondolom nem kell leírnom hogy mi az ő bűnük . Még mindig nem tiszta számomra hogy mért voltak idegen érdekek a bécsi döntések .Legfeljebb azt lehetne mondani ,hogy idegen közben járásnak köszönhetjük,de ez még mindig hazai és az ott élő magyarok érdeke volt.És azt nem merném kijelenteni hogy "baráti"( mint ahogy írtad) hiszen a magyar vezetés által gerjesztett feszültség nyomására hozták össze .Még akkor sem álltunk rendelkezésükre amikor arra sarkaltak minket hogy támadjuk meg Csehszlovákiát, és ők segítőfélkén bekebelezhették volna Csehországot, mi pedig teljes Felvidéket + Kárpátalját visszakaptuk volna.
@gabrielareyesvilla7409
@gabrielareyesvilla7409 Жыл бұрын
0:08-1:10
@mrriesiescteorge1731
@mrriesiescteorge1731 Жыл бұрын
Magas szemej sajnos kudarcot szenvedet
@kaposipal
@kaposipal Жыл бұрын
adjatok le ujra, mert a petofi teren meg mindig nem hallottak...
@gergelyhorvath6826
@gergelyhorvath6826 2 жыл бұрын
based.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 2 жыл бұрын
Mármint a "nem is mi voltunk, és egyébként is a másik a csaló"-mentalitás? Szerintem ez pont a 'based' ellentéte, bárhogy is nézzük.
@gergelyhorvath6826
@gergelyhorvath6826 2 жыл бұрын
@@GeneralForgeron based.
@ragnarssonvbba941
@ragnarssonvbba941 Жыл бұрын
Mint mostani vezérünk... egy hatalomvágyó pojáca.
@ivicafandic1131
@ivicafandic1131 2 жыл бұрын
Riječi jedne ne razumijem...
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 2 жыл бұрын
Engleski titlovi: donji desni kut (CC)
@vilmosmolnar1517
@vilmosmolnar1517 Жыл бұрын
🇭🇺🇭🇺🇭🇺
@soxrox4093
@soxrox4093 3 жыл бұрын
Csak egy szót kellett volna mondania . "Elkurtuk" . Végül is jó élete volt, Spanyolország nem egy rossz hely. Jobb mint halottan feküdni a lövészárokban. Szobrot azért nem emelnék neki . Politikája ellentmondásos volt, jó is meg rossz is, meg sokan nem élltek jól a Horthy rendszer alatt, Ha most szobra lenne, csak leköpdösnék, meg bekennék szrral. Kinek jó ez.?
@alien332
@alien332 3 жыл бұрын
Jól van komcsi, leülhetsz :D
@soxrox4093
@soxrox4093 3 жыл бұрын
@@alien332 Csak egy ilyen megjegyzésre vagy képes? Hány órába tellt hogy megfogalmazd? Mi a baj, nincs elég IQ ?
@alien332
@alien332 3 жыл бұрын
@@soxrox4093 Na inkább azt próbáld meg megmagyarázni, hogy miért volt rossz, és ki lett volna alkalmasabb helyette :D
@soxrox4093
@soxrox4093 3 жыл бұрын
@@alien332 Olvastam Horthy könyvét saját magáról és egy egyszerű, becsūletes, hazáját szerető embernek tartom. Jó kormányzó volt akkor, amikor Európában mindenūtt fellendūlt a gazdaság , alacsony volt a munkanélküliség. Ilyen volt a kor. Ez nem Horthy érdeme, mint ahogy most sem Orbán érdeme, hogy van fejlődés. A második világháború időszaka egy teljes káosz. A végén Horthyt szabadon engedték az amerikaiak. Látták, hogy lényegében egy jót akaró , nem túl okos , egyszerű emberke. Azt tette, amit mi is sokan tettūnk volna a helyébe. Csak sodródott az árral és megpróbálta túlélni a helyzetet. Én nem becsūlöm őt le, de nem tartom egy kiemelkedő alaknak. Szerintem Mátyás király óta nem volt egy jó politikusunk.
@SzGabi445
@SzGabi445 2 жыл бұрын
@@soxrox4093 Horthy Miklósnak egy baja volt ,hogy hitt a becsületességben.Sajnos ezt a fogalmat rajta kívül egyik állam vezetője (értem ez alatt Churchill-t Hitlert-t Roosevelt-et) sem ismerte.Más kor szülöttje volt.Azt írod nem becsülöd le, de a soraidból még is ez jön le.Egy magasan tanult ember volt! Ferenc József szárnysegédje! Otrantói tengeri zár megtörője! Ahogy már írtam hitt a becsületességben.Hitt abban hogy ha oda áll valaki elé szemtől szemben férfiasan megbeszélik,és ami ott elhangzik az úgy is lesz.Hitler is tisztelte .Megtette amit lehetett.
@rominapetervari
@rominapetervari 2 жыл бұрын
Ma is ugyanez a feladat,amit jelenleg csak a Mi Hazánk képvisel hihető módon.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 2 жыл бұрын
Ma is ugyanez a feladat? Mire gondolsz? Hogy kiszakadjunk a népirtó szövetséges karjából?
@rominapetervari
@rominapetervari 2 жыл бұрын
@@GeneralForgeron A magyar nép megmaradásáért folytatott munka,ami napjainkban ugyanúgy feladat a nemzetek halálát megcélzó globalista új világrendet célul kitűzőkkel szemben.Persze a legnagyobb álom Trianon revíziója .
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 2 жыл бұрын
Hát őszintén kíváncsi leszek, hogy a nettó fajgyűlöletből hogyan lehet kihozni a magyar nép megmaradását, nem is beszélve bármiféle revízióról (amit önmagában véve is legalábbis céltévesztésnek tartok), de majd meglátjuk.
@rominapetervari
@rominapetervari 2 жыл бұрын
A Hazaszeretet szerintem nem egyenlő a fajgyűlölettel.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 2 жыл бұрын
Szerintem sem, erre még csak utalást se tettem. Arra gondoltam, hogy a Mi Hazánk nem egyszer, nem kétszer tett ténylegesen fajgyűlölő (zsidó- és cigányellenes, meg egyéb kisebbségeket kirekesztő) kijelentéseket. Ehhez minden joguk megvan, csak ezek számomra ki is zárják azt, hogy hazafiak legyenek. Legalábbis én úgy gondolom, hogy egy hazafi nem a gyűlöletben találja meg a saját hazafiságát.
@goranmarkovic9131
@goranmarkovic9131 Жыл бұрын
Еднеш педнеш намој седнеш😂
@janoslakatos7528
@janoslakatos7528 2 жыл бұрын
csúfság
@farkastoth4160
@farkastoth4160 3 жыл бұрын
Húúú a lovastengerész.
@zsoltfeher4220
@zsoltfeher4220 3 жыл бұрын
Ha esetleg kimaradt volna rendkívül bátor volt 5nyelven beszélt es a Monarchia haditengerészetének utolso vezetője volt. Csak ugye ismerni kéne az élet útját nem hallomásból irkálni
@farkastoth4160
@farkastoth4160 3 жыл бұрын
@@zsoltfeher4220 Akkor olvasd el Oláh Gyögy: a 3 millió koldus országa.c. művét és a falukutatók írásai.Aztán firkálgass.
@zsoltfeher4220
@zsoltfeher4220 3 жыл бұрын
Ja arra az Oláhra gondoltál aki szélsőjobboldali volt. Aki a magyar munkasok parasztok sorsát egyedül az akkori uralkodo osztaly nyakába akarta varni. Ez a monarchia és az elvesztett háború következménye ia volt. Horty természetesen nem tudott kibújni a bőréből sokmindent lehetett volna jobban csinálni. De jo katona volt es bátor akkor a lehető legjobbat hozta ki mert utólag könnyű okoskodni meg lovastengereszezni.
@Sabartoasfaloi
@Sabartoasfaloi 3 жыл бұрын
Az ilyen szarjankókat kitette volna árbóc csengőnek
@farkastoth4160
@farkastoth4160 3 жыл бұрын
@@zsoltfeher4220 Leszarom hány nyelven beszélt.
@agnesmagos9033
@agnesmagos9033 4 жыл бұрын
Tömeggyilkos!!
@szaszu10000
@szaszu10000 3 жыл бұрын
akár csak orbán vitya, csak ő másképp öli mag a magyart.
@szexmaster
@szexmaster 3 жыл бұрын
@Ágnes Magos te jó példája vagy az abortusznak!
@bigfishbigfish
@bigfishbigfish 3 жыл бұрын
Azok a kommunista elvtársaid a tömeggyilkosok! Magyarország szégyeni vagytok.. Isten áldja Horthy Miklós kormányzót!!!
@gergoturan4033
@gergoturan4033 3 жыл бұрын
Mindannyian vakok vagytok. A vörösök is tömeggyilkosok és a fehérek is!! Mindkét oldal megpróbálja eltitkolni és csak a sarat dobálja a másikra. 300-600 halt meg a Kommunisták miatt 1919-ben és körülbelül ugyanannyi, 500-600 Horthy első évei alatt. Szégyelje magát mindenki aki bármelyik gyilkost dobogóra emeli! Azt hinné az ember hogy 100 év után megjönne az embernek az esze hogy nem csak ebből a két oldalból lehet választani. El lehet fogadni hogy mind a két oldal óriási bűntetteket hajtott végre! NEM KELL OLDALT VÁLASZTANI A TÖRTÉNELEMBEN, LEHETSZ MEGFIGYELŐ ÉS OBJEKTÍV VÉLEKEDŐ!
@zsoltfeher4220
@zsoltfeher4220 3 жыл бұрын
Ez a komment a teljes baloldali sötétség ikonikus példája. A rágalmazás egy igazan eklatáns formája.amibe tudás.nuku de csapkodunk a megállapításokkal
@nevezetesazonossag
@nevezetesazonossag Жыл бұрын
buta ember
@karvak1492
@karvak1492 Жыл бұрын
Mennyire más hangzása van mint a jelenlegi politikai beszédeknek. Elfeledett fogalmakat hallok: "hüség", "becsület".... valami nagyon rosszra változott mára. Komolytalanok a mai politikusok.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Hűségről és becsületről bárki tud beszélni. Horthy ráadásul pont egy esküszegő volt, szóval ez valamennyire érthetetlen, hogy emberek bemondásra elhisznek neki bármit ebben a beszédben.
@karvak1492
@karvak1492 Жыл бұрын
@@GeneralForgeron mert nem tudom mi a valóság. Igy abból indulok ki amit hallok. Mellesleg, ma még hazugsÜgként sem hallok ehhez hasonlót.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Kedves Ferenc! Értékelem, hogy tisztában vagy a saját tudásod határaival; ezt nagyon kevés ember látja be, hogy nem lehet minden tudás birtokában. Ha tényleg érdekel a Horthy-korszak, akkor az alábbi könyveket ajánlom a figyelmedbe, kiindulópontként: - Turbucz Dávid: Horthy Miklós - Ungváry Krisztián: Horthy Miklós - A kormányzó és felelőssége 1920- 1944 - Romsics Ignác: A Horthy-korszak Az emlékiratait, a családtagok emlékiratait elfogultságaik (és/vagy csúsztatásaik) miatt nem tudom ajánlani. Az én személyes véleményem az, hogy Horthy nagyon sok könnyen elkerülhető hibát ejtett, mert egyszerűen nem volt képes megfelelően kezelni helyzeteket. (Emellett voltak kifejezetten súlyos bűnei is; például antiszemitizmusa, a holokausztban való részvétel meg nem akadályozása. A németek kitelepítését is támogatta a háború után.) Kirakatba való ember volt, nem vezetőnek való. Ez abból is látszik, hogy a Horthy-korszak sikeresebb évei azok voltak, amikor ő maga nem vállalt aktív politikai szerepet, csak államfőként kül- és belföldi látogatásokat.
@samuelmatuk5823
@samuelmatuk5823 10 ай бұрын
​@@GeneralForgeronTényleg valóban antiszemita lett volna? Csak mert eléggé azt tanítják, hogy míg például a román meg szlovák államfők még kart is lendítettek Hitlernek, ő a feleségével nem. No offense, csak nagyon érdekel mert valami normális kép kéne Horthyról, mert a kommunista rendszerben tilos volt róla beszélni, ma meg szeretnék kicsit jobb képben feltüntetni, de sokan nem vevők rá. Engem viszont érdekel hogy milyen lehetett valójában. Mert azért voltak jó dolgai is, Trianon után újjáépíteni az országot, meg ilyenek.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 10 ай бұрын
@samuelmatuk5823 Kedves Sámuel! „Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem." - Horthy levele Teleki Pálnak 1940-ben. (Ez egyébként egy combos hazugság is, hiszen pl. kártyapartnere, Chorin Ferenc báró is kikeresztelkedett zsidó volt.) „Ebben a kérdésben minden elbizakodottság nélkül hivatkozhatom arra, hogy annak idején én voltam az első, aki szót emeltem a zsidók destruktív magatartása ellen, és azóta megfelelő intézkedéseket tettem befolyásuk visszaszorítására. Emiatt az akkoriban új irányzat miatt országomat Németország és az egész többi világ bojkottálta. Az általam hozott intézkedések azonban gyakorlatilag elvették a zsidóktól azt a lehetőséget, hogy tovább gyakorolják káros befolyásukat az ország közéletére.” - Horthy Hitlernek, 1943-ban. Ami az általad felhozott, Trianon utáni újjáépítést illeti, ehhez két értelmezést adnék. Az egyik, hogy az újjáépítés éveiben Horthy pont, hogy eltávolodott a politikától: a munka nagy részét más politikusok, szakemberek végezték. Többek közt Bethlen István (aki egy tehetséges konzervatív politikus volt, még ha sok kérdésben megkérdőjelezhető is a munkássága). A másik, hogy a második világháborúban viszont a magyar GDP mintegy 40%-a pusztult el, 800-850 ezer emberrel együtt. A második világháború hadüzenetének döntését viszont Horthy hozta meg, tehát ez közvetlenül társítható a nevéhez (és ezzel le is nullázta mindazt a fejlődést, amit Trianon után elért ez az ország). Köszönöm a kommentedet! A két kommenttel fentebbi könyveket Neked is jó szívvel ajánlom, tényleg érdekes olvasmányok.
@taboret3280
@taboret3280 2 жыл бұрын
Greetings to Hungarians from Poland
@henrykb9392
@henrykb9392 3 жыл бұрын
the interval signal is fire 🔥 🔥 🔥
@GeorgeANGR
@GeorgeANGR 3 жыл бұрын
from what march is it?
@henrykb9392
@henrykb9392 3 жыл бұрын
@@GeorgeANGR Hungarian rhapsody no. 15
@GeorgeANGR
@GeorgeANGR 3 жыл бұрын
@@henrykb9392 Thank you so much Bashar!
@Techn1kal
@Techn1kal 3 жыл бұрын
@@GeorgeANGR Rákóczi induló
@GeorgeANGR
@GeorgeANGR 3 жыл бұрын
@@Techn1kal That's the military march version which i was originally looking for. Thanks my friend!
@ChirunoMarisad
@ChirunoMarisad 3 жыл бұрын
The Interval signal unironically slaps
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 3 жыл бұрын
You might like this then: kzbin.info/www/bejne/mZ6pqHWhr7idnrc
@tiborszelyes6489
@tiborszelyes6489 Жыл бұрын
Ajdjon az Isten Magyar testvéreim !
@PETERKALMAN-ev1nt
@PETERKALMAN-ev1nt Жыл бұрын
Önkritika semmi. Önsajnálat, áldozat-szerep.
@mickadatwist1620
@mickadatwist1620 Жыл бұрын
"bekes uton elert revizio". Ez a mondat abszurd.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Annyira nem volt abszurd a '20-as, '30-as években, hiszen a hadseregünk jóval gyengébb volt a környező államokénál, a lakosságnak pedig nagyon rossz emlékei voltak a háborúról és a következményeiről. Az akkori politikai elit úgy értékelte, hogy a nagyhatalmak tudják véglegesen rendezni Közép-Európa helyzetét egy revízió (=a határok felülvizsgálata) által.
@karolp3981
@karolp3981 3 жыл бұрын
Nic nie zrozumiałem
@zsoltmeszaros6190
@zsoltmeszaros6190 2 жыл бұрын
Az utolsó felelős MAGYAR Àllamfő!Isten áldja az emlékét ,a felelős döntéseit ! Köszönjük,hogy van még Magyarország!
@mihalyondrisek2310
@mihalyondrisek2310 Жыл бұрын
Bár hogy próbálják rossz hiszemben feltüntetni, aki akarja meglátja az igazságot. Sajnálatos módon még a szavak hallatán is félre értelmezik! Ő védelmezte a nemzetet. Én a lecsatolt földekért harcoltam volna, de akkor már senki se élne a hazában. Melyik jobb?
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Aki akarja, meglátja az igazságot - vagy legalábbis megtalálja a saját igazságát a múltban. Nyugodtan olvass többet Horthyról, garantálom, hogy a Horthy-képed idővel változni fog, ahogy összerakod, hogy ő milyen ember volt és hogy a működésének mi lett az eredménye.
@hesserzoltan4684
@hesserzoltan4684 10 ай бұрын
Persze, de ha a román megszállás alatt a nyugatiak nem látják benne a megoldást, akkor maradnak a románok, meg a csehszlovákok, nyugaton meg az osztrákok...azt akkor nem tudnának miről okoskodni! Maguknak kellett volna vezetni az országot, biztos jobban megoldották volna :DDDD @@GeneralForgeron
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 10 ай бұрын
@hesserzoltan4684 Nem teljesen értem, hogy mire gondolsz. Ki tudnád fejteni?
@mihalyondrisek2310
@mihalyondrisek2310 10 ай бұрын
Gyerekkoromban mindig a körülöttem lévők hazaárulozták! A beszéde alapján nem ez jön le. Tudomásom szerint az egyik gyerekét megölték a repülőgépe piszkálásával. A másikat elrabolták hogy zsarolják vele. Három oldalról is támadták. Hitszegő Németek! A földeket mindenáron visszaszerezni vágyók. Mentsük ami menthető vágyók Na így kormányozzon valaki. Elnézést ha valakit megbántok ezzel. Nem állítom hogy igazam van. Most így látom. @@GeneralForgeron
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 10 ай бұрын
@mihalyondrisek2310 Köszönöm a hozzászólást! Lehet, hogy naiv vagyok, de a több, mint két évtizedig bálványozott Legfőbb Hadúrnak, a Kormányzónak igenis félre kellett volna tenni személyes érzéseit és az ország magasabb érdekét figyelnie. Akkor is, ha a családjával történik valami. (Nyilván eleve nem történt volna ilyen esemény, ha valahogy ellensúlyozzák az egyre inkább németbaráttá váló katonai vezetést.) Nekem az a benyomásom Horthy tevékenysége alapján, hogy amikor háttérbe vonult a '20-as évek közepén-végén, akkor nagyjából működtek a dolgok, viszont minél inkább beleszólt a magyar politikába, annál nagyobb ostobaságokat csinált. Példaként: Ferenc József 1 hónapig mérlegelte, hogy belépjünk-e a világháborúba; Horthy erről azonnal, mérlegelés nélkül döntött. Szerintem a kellő képességekkel nem rendelkező, gyenge vezető volt, de nyilván egy állami irányítású személyi kultusz el tudta hitetni ennek az ellenkezőjét - annyira, hogy még ma is sokan tényként kezelik Horthy kiemelkedő képességeit.
@fan_srpelo
@fan_srpelo 2 жыл бұрын
what is the song in the end right before the interval signal
@petronella1845
@petronella1845 2 жыл бұрын
Franz Liszt / Hungarian Rapsody
@csaklazan8055
@csaklazan8055 Жыл бұрын
Rákócz-induló kzbin.info/www/bejne/bpCbeWmeqap3qbc
@tgstudio7
@tgstudio7 3 жыл бұрын
Elbasztad
@jozsefantal4769
@jozsefantal4769 Жыл бұрын
Tiltott beszéd.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Már milyen értelemben lenne tiltott? Fenn van a legtöbbek által használt videomegosztó oldalon.
@jozsefantal4769
@jozsefantal4769 Жыл бұрын
@@GeneralForgeron Aham...közismert. A magyar történelemkönyvek is említik a gyerekeknek. Sőt! Kötelező érettségi tétel! Pont mint Nagy Imre hazugságbeszéde a Rádióban: "Csapataink harcban állnak..." Ja, csak azt felejtette hozzátenni, hogy ő a szovjet csapatokra gondolt.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
Szívesen vitázom bárkivel, de ha ilyen cinikus a hangnemed, az megnehezíti a dolgot. Nem hiszem, hogy tiltott valami, csak azért, mert a magyar történelemkönyvekben nincs szó róla. A kiugrásról biztosan szó esik a mostani 12-es történelemkönyvben (www.tankonyvkatalogus.hu/site/kiadvany/FI-504011201_1). Az, hogy mindezt nem a kormányzó csúsztatásokkal teli, önfelmentő beszédével illusztrálják, talán érthető. Nagy Imre egyik beszédének részletét emeled ki, s azt állítod, hogy ő a szovjet csapatokra gondolt. Ez elég furcsa következtetés annak fényében, hogy az új rendszerben ő két évig börtönben ült, majd kivégezték. Mégis miért vette volna sajátjainak a szovjet csapatokat, mikor pont az '56-os forradalom során azonosult a forradalmi akarattal, és pár nappal korábban az ország semlegességét deklarálta? Számomra ezért teljesen logikátlan, amit Nagy Imre beszédéről írsz, de ha van valamilyen forrásod, amivel ezt alátámasztod, azt örömmel fogadom.
@zsonizsony7775
@zsonizsony7775 Жыл бұрын
Vicc ez az ember! Akkor kellett volna gondolkodni, amikor szövetségesek lettünk. Kíváncsi vagyok, hogy ez a beszéd akkor is elhangzott volna, ha Németország nyeri meg a Világháborút.
@daemontargaryen5614
@daemontargaryen5614 Жыл бұрын
Ha a németek nyertek volna, akkor nem lett volna független Magyarország.
@gabrielderdak6632
@gabrielderdak6632 Жыл бұрын
@@daemontargaryen5614 Mert amúgy lett?
@DrRhyhm
@DrRhyhm Жыл бұрын
Könnyű 70 év után fotelpolitikusnak lenni. Földrajzi helyzetünkből adódóan ha a másik oldalra állunk a németek sokkal hamarabb lerohantak volna minket, s talán több áldozatta, beleértve zsidó áldozattal járt volna, mint ahogy történt.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
@drRhyhm Ha már fotelpolitikusi attitűdökről beszélünk, azért azt tegyük hozzá, hogy ezeken a lehetőségeken maga Horthy sem merengett sokat. A kassai bombázás után egy nappal már hadat üzentünk a Szovjetuniónak. Az első világháborúban Ferenc József egy teljes hónapig gondolkodott azon, hogy jó döntés-e a teljes országot háborúba vinni.
@1labuakimegnyerteasegberug596
@1labuakimegnyerteasegberug596 2 жыл бұрын
ISTEN NYUGTASSA !!!
@tundetorok923
@tundetorok923 3 жыл бұрын
Sajnos,ebből a szempontbòl a románok megint jobbak voltak,nem harangozták be a :kiszökést a németnek , a román hadsereg es nagyon ráfizetett Aug.44 ùtán,de legalább Bukarest megùszta ,nem rombolták le mint Budapestet.
@georgbrenels2733
@georgbrenels2733 2 жыл бұрын
mégis balkáni szaros városnak néz ki Budapesthez képest.
@janostuza9100
@janostuza9100 2 жыл бұрын
Horthy cionista ügynök volt.. Weesenmayer leplezte le.. meg is kapta a cionista kongresszustól a júdásbérét.. kimentették a bíróság elől, sohasem kellett vállalnia a tetteiért a felelőséget.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 2 жыл бұрын
Tisztelt Tuza Úr! Alá tudja támasztani bármivel is ezt a sajátos véleményt?
@janostuza9100
@janostuza9100 2 жыл бұрын
@@GeneralForgeron persze... Nürnbergi periratok Weesenmayer akta Weesenmayer jelentés Budapestől Berlinbe 1943 december 14 NG-5560. máig nem érdeke senkinek kikutatni a háttér kapcsolatrendszereket. máig nem állt bíróság előtt bankár a holocaust megfinanszírozásáért.. máig nem feltárt Hitler és az Illuminátusok kapcsolata holott az NSDAP valójában a 3ik Birodalom szabadkőműves páholya volt és nem politikai párt... Sztálin sohasem hitte el, h Hitler meghalt ahogyan Horthy-t is kimentették.
@dorotheaharonisz2976
@dorotheaharonisz2976 2 жыл бұрын
És mégis hogy a nagy jó fenébe lett volna cionista amikor antiszemita volt??😂
@janostuza9100
@janostuza9100 2 жыл бұрын
@@dorotheaharonisz2976 ha az lett volna akkor nem engedi futni a Simon Wiesenthal.
@mihalyberes674
@mihalyberes674 6 ай бұрын
Tuzaur?? ön nagyon luke!!!
@Cormano980
@Cormano980 3 жыл бұрын
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@krisztiankatona1850
@krisztiankatona1850 3 жыл бұрын
Nem tudom melyik “pusziszkodását vágjam be Hitlerrel...nagy a választék... vagy éppen melyik antiszemita megnyilatkozását...abban is nagy a választék.
@manmarcell
@manmarcell 3 жыл бұрын
Egyiket se mert senki nem kiváncsi rád!
@SzergejM62
@SzergejM62 3 жыл бұрын
Pont az hogy Horthy mentett meg több 10 ezer lengyel zsidót és menekített Magyarországra. Na erről szóljon a libsi duma.
@tundetorok923
@tundetorok923 3 жыл бұрын
És men volt elitélve mint tömeggyilkos,
@zsoltfeher4220
@zsoltfeher4220 3 жыл бұрын
Soha nem volt jóba Hitlerrel de mivel nem magán emberként találkozott vele muszáj volt tárgyalni. Karakán volt ugy faképnél hagyta Hitler mikor megpróbált vele kiabálni hogy !!Ismerni kéne jol ahoz hogy ne hülyeségeket irkáljanak róla. Plusz a kort is.
@foldipeter7129
@foldipeter7129 3 жыл бұрын
Horthy-nem-volt-antiszemita.-Horthy-diplomáciai-okokból-találkozott-a-Német-Birodalom-államfőjével. De-ugyanúgy-találkozott-a-Szovjetúnió-követeivel-is...
@zsoltmatyas2335
@zsoltmatyas2335 4 жыл бұрын
Duma Miki!még megadni sem tudta magát.
@redhussar1436
@redhussar1436 4 жыл бұрын
k
1939 - Teleki Pál rádióbeszéde - Radio Announcement of Pál Teleki
17:21
когда не обедаешь в школе // EVA mash
00:57
EVA mash
Рет қаралды 2,9 МЛН
Running With Bigger And Bigger Lunchlys
00:18
MrBeast
Рет қаралды 98 МЛН
Why So Many Great Scientists Come From Hungary
8:53
Newsthink
Рет қаралды 241 М.
Science Fiction Writer Predicted The Future in 1982
12:09
David Hoffman
Рет қаралды 1,5 МЛН
Miért emlékezünk Horthy kormányzóra?
8:15
Toroczkai László
Рет қаралды 49 М.
Ki volt Horthy Miklós valójában?- 1. rész.
52:23
Szilágyi Béla László IDŐVONAL
Рет қаралды 50 М.
1938 - Horthy kassai beszéde - Horthy's Speech in Kassa (Košice)
7:12
GeneralForgeron
Рет қаралды 136 М.