1949. Na ezért nem jó kültérre 💧🌞 a gyári, homokos vályogvakolat, mészvakolat nélkül. 🥵

  Рет қаралды 4,817

Lukács László - Az élet iskolája

Lukács László - Az élet iskolája

Жыл бұрын

Azt gondoltam a vastagon felvitt meszelés elegendő védelem lesz a vályogvakolat számára, de tévedtem, mert nem számoltam azzal, hogy a mészfesték kefelé és befelé is nedvességáteresztő és a csapó eső áthatolt rajta, majd a mikrorepedéseknél a megduzzadó vályog még jobban megrepedt és ledobta magáról a meszet. :-( Még el is mosta az eső a finom homok és agyag keveréket. Tehát egyértelműen szükséges kívülre egy legalább fél-egy cm-es mészvakolat. Alatta lehet vályogvakolat, bár ez sem szerencsés, mert a mészvakolat erősebb a vályognál.
Vályogházak, téglaházak vásárlás előtti ellenőrzése, műszeres vizsgálata:
70 / 6 125- 521 vagy valyogdoktor@gmail.com

Пікірлер: 30
@simanzsolti
@simanzsolti 3 ай бұрын
Nagyon szépen köszönöm 😊 Végre elmondta valaki,honnan lehet agyagot "bányászni" Sajnos kicsi a büdzsé😅 További sok sikert kívánok 😊 Köszönöm, hogy megosztod a tudásodat😊
@garamigabor3736
@garamigabor3736 Жыл бұрын
Komoly felújítás előtt állok, nagyon sokat segítenek a videóid, ezúton is köszönöm! Kitartást és eredményes munkát!
@Karesz87
@Karesz87 Жыл бұрын
Szia! Szeretnénk még egyszer megköszönni a hasznos tanácsokat 😉 Örülök, hogy megismertük egymást, remélem találkozunk még 😉
@krisztianbalogh6344
@krisztianbalogh6344 Жыл бұрын
Ezeket a videókat sokkal jobban szeretem,mint amikor 90/szélàrnyék kamion mögött mennyit fogyaszt az elektromos autó!!!!
@nepazarolj
@nepazarolj Жыл бұрын
Lesz most ilyen tartalom gazdagon.
@bzolika3181
@bzolika3181 Жыл бұрын
Szia Laci! Köszi az őszinte videót! Lenne egy kérdésem. A beltérben alkalmazandó mészhabarcs esetében - amit említesz- jó ha szalmás vályog alapvakolatra kerül, vagy újra le kell verni tégláig? Most száradt ki, ill. száradt volna ki az új szalmás vályog vakolat, de vannak helyek, ahol az esők után újra sötétedik, azaz vizesedik. Köszönöm, Zoli
@nepazarolj
@nepazarolj Жыл бұрын
Szia Zoli! Akkor nálad sajnos pont az a helyzet, hogy nagy valószínűséggel nincs vízszigetelés a falak alatt. :-( Pont erről beszélek a videóban, hogy ilyen esetekben nedves maradhat az új vályogvakolat is. Itt két lehetőség van, ami viszont előbb meg kell vizsgálni, hogy annál a konkrét épületnél működhet-e . Az egyik, hogy nem kerül vályogvakolat a mészhabarcs alá, ám ilyenkor is ki kell szárítani előbb a falat, mint minden más esetben is, ez is sajnos sokszor elmarad és a nedves falra azonnal visszavakolnak. Ez nagyon nem jó. Majd a kiszárított falra kerül mészhabarcs vagy szárító vakolat rendszer. Ez a módszer akkor jó, ha nem túl nedves a fal vagy nem lehet utólagos vízszigetelést megoldani. A jobb megoldás, ha vizsgálat után bekerül a fal alá egy utólagos vízszigetelés, így nem tud tovább nedvesedni a fal. Ennek szigorú feltételei vannak, ezt kell vizsgálni és annak alapján dönteni. Ekkor maradhat a vályogvakolat és betérben nincs is szükség mészvakolatra.
@arankahalmi5006
@arankahalmi5006 Жыл бұрын
❤ szia Pont Most szerettünk volna Biokay vakolatot vásárolni. Ezek szerint, jobb, ha valahonnan veszek agyagot, jó minőségű szalmát, és abból készítek vakolatot? Köszönöm ha adsz tanácsot és még egy kérdés a mész Habarcsot hogyan kell készíteni?
@nepazarolj
@nepazarolj Жыл бұрын
Nem az a célom, hogy lebeszéljek bárkit is a sokkal kényelmesebben alkalmazható gyári vályogvakolatokról. :-) Én csak a szomorú saját tapasztalataimat osztottam meg veletek és abból vontam le következtetéseket. Sok esetben simán jól működik a gyári homok, agyag és más segédanyagok keveréke is, ám csak bizonyos esetekben ajánlanám, ahol nem extrém módon nedves a fal belül sem. Kívülre csak mészfestéssel biztosan nem ajánlanám ezek után. A helyi anyagból, agyagból dolgozni nem olyan egyszerű azért. :-) Nagy odafigyelést és a megfelelő arányok kísérletező megtalálását majd annak szigorú betartását igényli. Kezdőknél ez is veszélyes lehet. nagyanyáink ismerték a helyi anyagokat és folyamatosan ezzel javítgatták a házaikat. Ha megtaláltad a jó arányokat, akkor kitűnő és olcsó megoldás. Pont ezért is támogatom a helyben fellelhető építőanyagokat, mert nem igényel energiát a feldolgozás központilag, nincs szállítási költség, környezetterhelés, stb. Mészhabarcsnál a homok minőségétől és mész minőségétől, korától függően általában 1 arány mész mellé 3-4 arány homok kerül. Vagy itt is vannak zsákos mészhabarcsok. Vigyázni kell a cementtartalomra, az minél alacsonyabb legyen, vagy ne legyen.
@tamasmakai8434
@tamasmakai8434 Жыл бұрын
Sajnálom,hogy nem vált be ez a módszer. Mész glett milyen márkájú?
@nepazarolj
@nepazarolj Жыл бұрын
A Sipőcz Kft. egyedi gyártása volt. Már nem kapható.
@user-rw1vy9dv7t
@user-rw1vy9dv7t Жыл бұрын
Szia! Már nagyon sok videódat végignéztük(van amelyiket többször is :)), de nagyon nehéz eldöntenünk a saját felújításunknál, mit tegyünk. Van egy 1960-ban téglaalapra épült vályogházunk, amihez hozzáépítettünk 2007-ben. A felújítás majdnem mindenre kiterjedt, tégla épületet húztunk mellé, fűtéskorszerűsítés, tető felújítás, szóval minden mi szemszájnak ingere... A régi épületrészben egy szobában régi hajópadló volt, azt a kőműves lebetonozta... meg a nappalit is is... most a padlószinttől felfele el kezdett egy pár éve egyszerűen porlani a fal és omlik le. Mi is gondoltuk, vizesedik ... utána néztünk az utólagos vízszigeteléseknek... Nem szerettük volna "átvágni" a falat, az injektálásra meg a fenti tapasztalataimból nem mertem rá szánni magam. Megbíztunk egy céget, kijöttek, felszereltek egy készüléket (bocsi, nem tudom le lehetne e írni a nevét, ezért inkább nem teszem:)), most szépen jönnek mintát vesznek a falakból, és úgy néz ki szépen száradnak. Ajánlottak építőanyagot is, amivel, sáv szerűen kellene a vakolatot lecserélni. Szárítóvakolat rendszer a weber.san presto. Van esetleg tapasztalatod ezzel a vakolatrendszerrel kapcsolatban? Elgondolkodtunk a kavicságyas videód után még azon is,hogy a fal mellett, így oldanánk meg a száradást,de sajna a betonban mennek a fűtéscsövek, és azt nem nagyon szeretnénk felverni... Nagyon sok jó ötletet adtál már, kíváncsi vagyok a véleményedre! (bocsi a kisregényért :)
@tiborvecsey3087
@tiborvecsey3087 Жыл бұрын
Szia! Kísérleti nem kísérleti sajnos a sok munka és idő kárba vész😢 tisztelet és becsület hogy megmutattad nekünk, kitartást a helyre állításához!
@nepazarolj
@nepazarolj Жыл бұрын
Köszönöm az együttérzést. Ez mind semmi Edison próbálkozásaihoz képest. :-) Én már senkinek sem vagyok hajlandó semmit sem gyakorlati saját kísérletek nélkül elhinni, ezért mindent is letesztelek. Ha tuti, hogy valami nem működik, na azt azért nem tesztelem, de minden mást igen. És bizony van, hogy nem jön össze. :-( Úgy korrekt és úgy hiteles szerintem, ha a kudarcokról is beszámolok, nem csak a sikerekről.
Жыл бұрын
Sok régi vályogháznál láttam már kőporos vakolatot, ez mennyire működő dolog mostanában? Ami épületet láttam így ott hibátlan volt a vakolat, és belül sem láttam nedvesedést.
@nepazarolj
@nepazarolj Жыл бұрын
A kőporos színezés jó megoldás. Máshol is kitűnően működik.
@czickster
@czickster Жыл бұрын
Laci korábban mondtad hogy nem javasolsz vízszigetelést utólagosan mert akkor nem tud a fal természetesen nedvesedni. Most mégis úgy döntesz hogy vízszigetelsz. Te fogod csinálni? Milyen vízszigetelést tervezel? Ez a téma is érdekelne minket
@nepazarolj
@nepazarolj Жыл бұрын
Így van azért nem is avatkoztam be eddig a saját házunknál, mert valóban ezzel leveszítjük a jó páraadó képességét a falnak, amit felszív vizet a falon keresztül azt kipárologtatja, ezért van frankó 50-55 % páratartalom. Ám most folyamatosan 63-65% van már és nálunk is elkezdte ledobni a mészfestéket a falról. :-( A nedvességtartalom az alsó régióban nem kívánt módon megnőtt, ami sókiválás melegágya sajnos. Na ezért kell most nekem is lépni, mert ezek a záporok már túl vannak a normális és a vályogházak tűrőképességének a határain. Viszont az előtetőim is kitűnően működnek, csak hát a szomszéd felől csak nem teszek előtetőt. :-) Itt marad az utólagos vízszigetelés. Magamnak csinálom majd, de lesz szakértői segítségem is. :-) Valószínűleg egy spéci anyaggal injektáljuk majd de magasnyomású injektálással. Lesz majd videó is. Nagyon nem mindegy, hogy milyen anyaggal, hogyan és ki injektálja!!! Sok rossz példát látok sajnos.
@sandorgulyas5544
@sandorgulyas5544 Жыл бұрын
Házon belül jó a vályogvakolat. Saját készítésű anyaggal, 7-8 cm falhiányt pótoltam , a Bíró Árpád által javasolt módszerrel. Persze előbb kiszárítottam, amihez szinte egy nyárra volt szükség. Kemény száraz a fal, már jó pár éve annak ellenére , hogy kívül nedvesedik. Nem rég vertem le a lábazatról a cementes vakolatot, vagy inkább betont. Ráadásul beton padka is van a fal mellett.
@tobiassebaj7539
@tobiassebaj7539 Жыл бұрын
A jó bevált mészhabarcs. Az az igazi.
@Gyussszi1
@Gyussszi1 Жыл бұрын
Nekem a szomszédom vályogházát kivülről EPS.r raktak rá,belülről meg impregnált gipszkarton :D Gondolom az igy nagyon jó
@nepazarolj
@nepazarolj Жыл бұрын
Ápol és eltakar. :-) Mögötte meg rohad a vályog. de legalább nem látunk ebből semmit. :-)
Жыл бұрын
@@nepazarolj Pontosan, a szigetelés alatt nem tud lélegezni a fal, és a nedvességet sem tudja leadni, szépen elrohad a fal.
@Gyussszi1
@Gyussszi1 Жыл бұрын
@@nepazarolj Műanyagajtó ablak szgetelés bepucolták 8 millióért megvették 35 eladták.Szomszédom mondta látta mikor rakták fel a szigetelést hogy tiszta viz volt a fal
@sandorhogye1477
@sandorhogye1477 Жыл бұрын
Vályogra csak szellőző anyagot szabad rakni.
@jozsefvertes2886
@jozsefvertes2886 Жыл бұрын
Van egy videód, ahol vályog gúzzal véded a falat az esőtől, az bevált, nem ? Egy régebbi videódban, pedig egy vastagabb mészvakolatot vizsgáltál meg, ami alatt bevizesedett a fal. Ott elmontad, hogy vályogfalra, nem jó a mészvakolat, mivel más a két anyag zsugorodása, és légrés keletkezik a fal és a vakolat között, aminek következtében a pára a falon csapódik ki. Egy hobbit házas videóban pedig az hangzott el, hogy a mészvakolat alá, előbb vályogvakolatot kell felvinni a falra, a mészvakolatnak inkább, egy vékony védőréteget kell képeznie.
@nepazarolj
@nepazarolj Жыл бұрын
"Van egy videód, ahol vályog gúzzal véded a falat az esőtől, az bevált, nem ? " Ott később egy lemezt is a falnak támasztottam. Úgy jó volt. De idén elvettem a lemezeket, mert kellettek máshová, na a mostani nagy eső ezt a falat és gúzt is lemosta. :-( Eddig viszont bírta. Tehát ideiglenesen jó megoldás, főleg más védelemmel együtt, de hosszú távon azt is elmossa az eső. Én maximum 1 évet adnék neki, vagy 2-3 csapó esőt. Utána ez is megadja magát. Ez több éve volt kísérlet most van olyan állapotban, mint gúzolás előtt. "'Egy régebbi videódban, pedig egy vastagabb mészvakolatot vizsgáltál meg, ami alatt bevizesedett a fal. Ott elmontad, hogy vályogfalra, nem jó a mészvakolat, mivel más a két anyag zsugorodása, és légrés keletkezik a fal és a vakolat között, aminek következtében a pára a falon csapódik ki. " Igen, valóban ellentmondásosnak tűnik a dolog és az is. :-) A vastag mészvakolat nem jó. Az is teljesen igaz, hogy a két anyag zsugorodása egészen más és az is igaz, hogy légrés fog keletkezni, ám ettől még lesz felület, amivel összeér a két anyag. Tehát összegezve, hogy világos legyen: A mészvakolat nem olyan jó vályogra, mint a vályog vakolat, ám a vályog mész nélkül kültéren nem fog működni a mechanikai védelem hiánya miatt, hacsak ahogy a videóban is látható nem tömjük tele szalmával, ami védelmet nyújt a kimosódás ellen, ám akkor is sérülni fog a felület. Tehát a mészvakolat vékonyan jó, mert sajnos elkerülhetetlen. Lehet vályogvakolatra is tenni, de szintén vékonyan. "Egy hobbit házas videóban pedig az hangzott el, hogy a mészvakolat alá, előbb vályogvakolatot kell felvinni a falra, a mészvakolatnak inkább, egy vékony védőréteget kell képeznie." Igen, ha nem extrém nedves a fal, akkor valóban jó párosítás lehet a vályogra védelemként vékony mészvakolat. Ám ezt most már módosítanám picit a látott extrém csapóesők miatt, hogy inkább csak mészvakolat önmagában. Jók voltak a felvetéseid, nehéz is kompromisszumot kötni, hiszen, amit elmondtam korábban az ma is mind igaz. Nincs 100% jó döntés sajnos, ebből is jól látszik. :-) A legjobb a saját anyagából vakolni, vékony mészréteggel védeni akár mészglett és mészfesték és megvédeni a csapó esőtől egy megfelelő eresz túlnyúlással. A mészgelettet majd még tesztelnem kell, mert kültérre nem ajánljál valamiért.
Vonóhorgos olcsó használtautó projekt. 🚘 A lehetetlen küldetés. 😎
22:42
Lukács László - Az élet iskolája
Рет қаралды 688
1938. Elegem van a gyalázatos építőipari munkákból! Ezt meg kell állítani!
11:35
Lukács László - Az élet iskolája
Рет қаралды 14 М.
Самый Молодой Актёр Без Оскара 😂
00:13
Глеб Рандалайнен
Рет қаралды 9 МЛН
Зачем он туда залез?
00:25
Vlad Samokatchik
Рет қаралды 3,2 МЛН
Tusványos: már rég nem az, aminek Magyarországról látszik?
16:54
ATV Magyarország
Рет қаралды 1,6 М.
I Filmed Plants For 15 years | Time-lapse Compilation
30:40
Boxlapse
Рет қаралды 11 МЛН
I Don't Get Why People Still Use These Joints
17:26
Lincoln St. Woodworks
Рет қаралды 480 М.
I got a mail order ant colony and gave them a new home...
13:34
Homemade Ecosystems
Рет қаралды 7 МЛН
Vályogház hőszigetelés Vakolás
10:27
Gábor Vastag
Рет қаралды 69 М.
1625. Na így soha ne csináld! 😎Elcsesztem?  Biokay gyári vályogvakolat. 🧱Kipróbáltam.
31:49
Lukács László - Az élet iskolája
Рет қаралды 34 М.
Genius Life Hacks That Work Extremely Well
21:40
WOW Tech
Рет қаралды 318 М.
1733. Utolsó lépés a meszelés. 🥽 Jöhetnek a klímák. ❄
10:42
Lukács László - Az élet iskolája
Рет қаралды 7 М.
Ilyen egy 10 milliós lézeres🎇 felülettisztító. Teszt a lelke mindennek. 😎
25:40
Lukács László - Az élet iskolája
Рет қаралды 11 М.
Лазер против камеры смартфона
1:01
NEWTONLABS
Рет қаралды 580 М.
Как распознать поддельный iPhone
0:44
PEREKUPILO
Рет қаралды 2,1 МЛН
Rate This Smartphone Cooler Set-up ⭐
0:10
Shakeuptech
Рет қаралды 2,2 МЛН